marți, septembrie 11, 2007

EDITIE SPECIALA !!! - IN MEMORIAM ! (6 ani de la atentatele din 11 septembrie, 2001)

Profile Jewels @ profilejewels.net

In memoriam

Profile Jewels @ profilejewels.net

Cu sase ani in urma, intr-o dimineata de septembrie, ca si cum cineva ar fi reusit sa transforme in realitate versul "September, the cruelest of months" (septembrie, cea mai cruda dintre luni), in creierul mic al paradisului postistoric, coplesit de tihna si bunastare, care devenise Occidentul in versiunea sa hiperbolica, a izbit o naprasnica maciuca. Din lumea kantiana a "pacii eterne", omenirea partii multumite a planetei a derapat in ringul brutal controlat de Hobbes. In istoria gandirii, in mod impropriu si grabit, germanul Kant trecea drept mesagerul naiv al impaciuirii definitive, iar englezul Hobbes gladiatorul neinduplecat al luptei nesfarsite pentru putere.
Caderea in realitate are cateva date. Mai intai, calculele mortii, doar la New York. Aici au pierit in dimineata zilei de 11 septembre 2001 2.749 de oameni. Dintre acestia, 147 au fost pasagerii si membrii echipajelor din cele doua zboruri. In turnurile gemene se aflau nu mai mult de 600 de persoane pe etaj, suficient de aproape de impact ca sa moara instantaneu. Au mai murit alti 412 oameni, dintre salvatorii veniti la locul dezastrului. Peste 1.500 de barbati si femei au supravietuit exploziilor, dar au ramas blocati la distante de pana la 20 de etaje de locul loviturilor. Mai exista sutele de mesaje disperate si insufletite trimise de-a lungul celor 102 minute, de catre cei 1.400 de barbati si femei care au luptat pentru viata la World Trade Center (vezi marturiile zguduitoare din cartea ziaristilor Jim Dwyer si Kevin Flynn, "102 minute. Povestea nespusa a luptei pentru supravietuire din interiorul turnurilor gemene", tradusa si in limba romana, in 2006, la Editura Nemira).
Atentatele de la New York si Washington de acum 6 ani au deschis seria unor intamplari care alcatuiesc, neintrerupt, pana astazi, secventele razboiului impotriva terorismului. S-a spus ca islamismul jihadist este o forma de revolta gobala, violenta si irationala impotriva valorilor modernitatii. Intre ele, capitalismul, emanciparea femeii, dreptul la viata. Uciderea nevinovatilor este interzisa si de islam. Terorismul islamist este o negatie salbatica si a islamului.
Un episod legat de razboiul antiterorist si rasturnat, in perceptia dominanta, in pericolul depasirii scopului drept prin mijloace respingatoare tine de evolutia situatiei din Afganistan si indeosebi din Irak. In mod principial, americanii si aliatii lor, intre care si romanii, sunt aparatorii valorilor civilizatiei. Nu ai civilizatiei noastre impotriva civilizatiei lor, nici ai crestinismului impotriva religiilor sau civilizatiilor diferite, pentru ca religii si civilizatii inferioare nu exista. Susan Sontag, cea mai scaparatoare minte critica a modelului american de putere, avea dreptate sa scrie, cu putin inainte de a fi rapusa de cancer: doar violenta aplicata in mod limitativ are o sansa sa reduca amenintarea reprezentata de Osama bin Laden si tovarasii sai.
In 1952, teologul american de origine germana Reinhold Niebuhr publica o carte intitulata "Ironia istoriei americane". Asa cum remarca eseistul german Wolf Lepenies, avem de-a face aici cu cea mai buna carte despre razboiul impotriva terorii. Cu o jumatate de secol in urma, Statele Unite erau confruntate cu fundamentalismul comunist. Avertismentul lui Niebuhr de atunci, scrie Wolf Lepenies, este valabil si azi: democratia trebuie avertizata ca in lupta sa impotriva fundamentalismului sa nu foloseasca, la randul ei, mijloace fundamentaliste.
Cei sase ani scursi de la innegurarea cu fumul Apocalipsei a cerului newyorkez au insemnat insa nu doar esecurile partiale ale politicii celor mai puternici aparatori autoinvestiti ai democratiei liberale, legate de folosirea instrumentelor abuzive de "drept umanitar militar", din recuzita unui hegemonic "Empire by invitation". E vorba, in primul rand, de generozitatea, eroismul si puterea de sacrificiu ale unei natiuni care, atunci cand si-a trimis fiii la lupta, pentru libertatea altora, inainte de a fi amenintata in propria libertate, in 1918, in 1944, in 1965, a avut, in fond, mereu dreptate. Oricat s-ar insela sau impiedica in strategii politico-militare, americanii continua sa fie, alaturi de aliatii lor, cei care au dreptate. A-i blama pentru suferintele si atrocitatile din Irak sau Afganistan, scrie aceeasi Susan Sontag, devine obscen, din perspectiva morala, atata vreme cat la 11 septembrie 2001 au fost ucisi, in masa, oameni nevinovati.
Memoria lor, in prima si cea mai teribila secventa a postistoriei insangerata de realitate, din dimineata zilei de 11 septembrie 2001, merita mereu compasiunea, omagiul si revolta noastra.

Emil Hurezeanu
Romania Libera marti 11 septembrie, 2007 http://www.romanialibera.ro

11 septembrie - sase ani


-- Omul din spatele celor mai grave atacuri teroriste din istorie, Osama ben Laden, ramane de negasit
Intreaga America e azi in doliu, la sase ani dupa atentatele fara precedent in istorie care au zguduit tara la 11 septembrie 2001. Tragedia de acum sase ani s-a soldat cu moartea a 3.668 de persoane, dintre care aproape 3000 numai in New York. Atentatele au distrus turnurile gemene din New York si, la Washington, o aripa a Pentagonului, simboluri ale Americii si ale Puterii.
Pe 11 septembrie 2001, la ora locala 8:45 (15:45 - ora Romaniei), un avion de pasageri B-767 al companiei American Airlines, ce fusese deturnat de teroristi, a lovit unul dintre turnurile gemene de 110 etaje al complexului World Trade Center (WTC) din New York. La 09;03 (16:03, ora Romaniei) un al doilea avion deturnat, un B-737 al companiei United Airlines, a lovit cel de-al doilea turn. Primul turn s-a prabusit la ora 09:59, iar cel de-al doilea, la 10:29. La aproximativ trei ore de la atacul asupra primului turn WTC, la Shanksville, in Pennsylvania, s-a prabusit un avion Boeing al United Airlines ai carui pasageri au incercat sa se lupte cu piratii aerului. Un alt avion deturnat a lovit cladirea Pentagonului, sediul Ministerului Apararii, ucigand 190 de persoane. In total, la 11 septembrie 2001 si-au pierdut viata 3.668 de persoane, inclusiv trei romani, sotii Alexandru si Corina Stan si Lazar Eugen Gabriel, angajati ai companiei Cantor Fitzgerald, care lucrau la etajul 103 al primul turn WTC.
Afganistanul si Irakul, transformate in campuri permanente de lupta
Dupa atentate, George W.Bush a declansat un "razboi global impotriva terorismului", atacand intai Afganistanul, ca baza principala a retelei teroriste Al-Queda, si declansand o ampla si perpetua operatiune de cautare a liderului miscarii, miliardarul de origine saudita Osama ben Laden, considerat creierul atacurilor criminale de la 11 septembrie. Cautarile s-au dovedit, pana in prezent, sterile, desi recompensa fixata de Washington pe capul lui ben Laden a fost majorata de la 25 la 50 de milioane de dolari. Cu trei zile inaintea comemorarii a sase ani de la atentate, Statele Unite puteau viziona un mesaj al lui ben Laden insusi (primul dupa o tacere de trei ani) din care aflau ca cel mai cautat om din lume e bine-sanatos si are de gand sa organizeze noi atacuri.
Mai mult, ieri, reteaua terorista Al-Queda a comunicat ca va da publicitatii o noua inregistrare video in care Osama ben Laden va prezenta ultima declaratie a unuia dintre autorii atentatelor de la 11 septembrie 2001, Waleed al Shehri, relateaza Sky News. Potrivit BBC, a doua inregistrare a fost filmata in aceeasi locatie ca si cea difuzata saptamana trecuta. In paralel cu actiunile desfasurate in Afganistan, presedintele american, George W. Bush, si-a exins aria "luptei impotriva terorismului global", a adeclarat ca Irakul lui Saddam Hussein detine arme de distrugere in masa, aspira la fabricarea bombei atomice si are legaturi cu Al-Queda. Astfel, a atacat aceasta tara la 20 martie 2003.
Comandantul fortei multinationale din Irak, generalul David Petraeus si ambasadorul SUA la Bagdad, Ryan Crocker, urmau sa prezinte, ieri, Congresului de la Washington, un raport privind situatia irakiana, dupa patru ani si jumatate de prezenta militara americana in aceasta tara, noteaza Mediafax. Atat membrii celor doua Camere, cat si opinia publica si mass-media se asteptau sa audieze un raport cosmetizat, de natura sa reliefeze "meritele" SUA in procesul "democratizarii si reconstructiei" Irakului, pentru a justifica prezenta masiva militara a americanilor in aceasta tara. Oricum, decizia finala in privinta evolutiei numerice a actualului contingent american din Irak (168.000 de militari) revine presedintelui George W. Bush, care se va exprima, in acest sens, zilele urmatoare.
SUA se instaleaza la granita irakiano-iraniana
Pentagonul intentioneaza sa construiasca o baza militara in apropiere de frontiera dintre Irak si Iran, in incercarea de a contracara afluxul de armament iranian destinat militiilor siite de pe teritoriul Irakului, scrie cotidianul Wall Street Journal in editia de ieri. Baza va fi situata la aproximativ 6,5 kilometri de frontiera iraniana si va fi utilizata cel putin doi ani. O serie de oficiali americani au declarat ca este incert daca ea va fi una dintre putinele baze care vor ramane in Irak dupa o retragere a trupelor americane. Armata americana planuieste, totodata, sa construiasca si puncte de control fortificate pe marile autostrazi, care duc de la granita Irakului cu Iranul spre Bagdad.

D.E.
Ziua marti 11 septembrie, 2007 http://www.ziua.net

Toti cu ochii pe "amantul terorii" (6 ani de la atentate)


In recentul mesaj televizat, Osama ben Laden a prezentat o noua imagine, renuntand la Kalasnikov si vopsindu-si barba, pendulaând intre lectii de istorie si predici, cerandu-le americanilor sa renunte la democratia capitalista si sa se converteasca la islam daca doresc incheierea razboiului din Irak.
"Indemnul lui Osama catre americani, privind convertirea la islam, indica un atac al-Qaida asupra unor tinte americane. Inainte ca Profetul Mahomed sa isi atace dusmanii, le cerea oponentilor sa se converteasca la islam", afirmă Rohan Gunaratna, expert in probleme islamism militant. "Osama prezinta ordine coranice inainte de a planifica un atac", adauga el.
Abdel Bari Atwan, redactorul-sef al cotidianului arab al-Quds, afirma, si el, ca este posibil sa fie vorba despre "un avertisment ca ar putea avea loc in curand un atac". "Poate ca exista un mesaj pentru adeptii lui: mergeti inainte si faceti ce vreti sa faceti", adaugă el.
Atwan, care l-a intervievat pe ben Laden in trecut, a declarat ca mesajul marcheaza o schimbare semnificativa a stilului si imaginii liderului al-Qaida. Taindu-si si vopsindu-si barba si renuntand la tunica de camuflaj in favoarea unei tinute traditionale arabe, ben Laden incearca sa se prezinte drept o figura noua, matura - liderul spiritual al retelei al-Qaida, a declarat Atwan.
Alti experti sustin insa ca schimbarea este bizara. "Il face pe el, un om care sustine ca vrea sa fie un martir, sa arate ridicol", afirma M.J. Gohel de la Asia-Pacific Foundation, institut de analiza cu sediul la Londra.
Amr El-Choubaki, expert in miscari islamiste, a afirmat ca indemnul de convertire la islam arata ca ben Laden nu poate indica obiective mai usor de atins. "Este clar ca influenta lui in organizatia al-Qaida (...) este limitata acum", a spus el.
Mohamed el-Sayed Said, director adjunct la Ahram Centre for Politican and Strategic Studies din Cairo, considera ca, in pofida lipsei unor amenintari precise, inregistrarea "este mult mai amenintatoare".
"Este increzator, foloseste un limbaj simbolic care sugereaza ca este imputernicit sa duca un razboi fara sfarsit, iar singura modalitate de a obtine pacea este convertirea la islam", apreciaza el. "Este intr-o stare de lupta, o stare de razboi constant, fara sfarsit, pana cand va islamiza lumea", adauga el-Sayed Said.
Un moderator al site-ului care a publicat mesajul a avertizat, imediat dupa difuzarea acestuia, ca urmeaza un nou atac. "Sa piara America si tiranii ei. Urmatoarea lovitura este inevitabila", a scris moderatorul site-ului al-Ekhlaas, care se prezinta drept "amantul terorii" si a postat vineri mesajul care anunta difuzarea iminenta a inregistrarii.
Discursul lui ben Laden contine referiri la religie, istorie, politica interna americana si razboaiele din Irak si Afganistan, dar si la schimbarile climatice si a inclus chiar si o aparenta referire la actuala criza a creditelor ipotecare din Statele Unite. Analistii arabi in probleme de securitate cred ca incercarea lui ben Laden de a se prezenta drept lider civil şi ideolog subliniaza evolutia al-Qaida, de la un sistem centralizat, la un sistem orizontal cu legaturi slabe, in care operatiunile sunt conduse de comandanti locali.
Analistul saudit Fares bin Houzam crede ca mesajul a vrut doar sa demonstreze ca ben Laden inca mai este liderul al-Qaida. "Sunt 100% sigur ca acest om nu are puterea de a planifica pentru al-Qaida. Nu face decat sa le transmita semnale adeptilor din intreaga lume", a spus el.
"Soluţii" de pace
Convertirea la Islam
Cel putin 4.000 de persoane s-au covertit la islam in 2006, in Germania, fata de numai o mie in anul precedent, a anuntat Institutul central de arhive ale islamului de la Berlin, citat de AFP.
Germania numara in prezent cel putin 18.000 de cetateni convertiti la islam, potrivit directorului institutului, Salim Abdullah, dar această cifra ar putea sa se ridice la 100.000 de persoane, considera expertul in extremism Claudia Dantschke, citata de cotidianul Die Welt.
Doi dintre cei trei presupusi teroristi arestati marti in Germania, cu varste in jur de 20 de ani, sunt germani convertiti la islam.
"Multi dintre cei care se gandesc sa se converteasca au facut pasul din solidaritate", mai ales dupa atentatele de la 11 septembrie 2001, a afirmat Abdullah. "Atunci cand islamul face obiectul unei suspiciuni generalizate, multi oameni se solidarizeaza cu aceasta religie", a precizat el, mentionand ca, pana in 2001, abia 250-300 de persoane se converteau anual la islamism.
Aproximativ 80 la suta dintre cei care se convertesc sunt crestini, iar 20 la suta nu apartin nici unei religii, in timp ce 60 la suta sunt femei.
Persoanele convertite sunt in general in varsta, cei cu varste sub 30 de ani nefiind suprareprezentati, a precizat Salim Abdullah.
Expertul in terorism Rolf Tophoven a avertizat impotriva fanatismului unora dintre germanii convertiti la islam.
Abdullah considera insa ca numai unu la suta dintre cei care se convertesc la islam adopta aceasta decizie deoarece tind catre o violenta motivata de considerente religioase. "Este un procent infim", a adaugat el.
Ministrul de Interne al landului Bavaria, Guenther Beckstein, a pledat la randul sau pentru supravegherea convertirilor la islam.
Ce-a facut Bush in 11/09 ?
Majoritatea americanilor (51 la suta) vor deschiderea unei anchete a Congresului asupra actelor presedintelui George W. Bush si vicepresedintelui Dick Cheney inainte, in timpul si dupa atentatele de la 11 septembrie 2001, potrivit unui sondaj de opinie publicat joi in Statele Unite, relateaza AFP.
In apropierea implinirii a sase ani de la atacurile teroriste din New York si Washington, o treime dintre persoanele chestionate (32 la suta) apreciaza ca procedura de destituire a lui Bush si Cheney trebuie inceputa imediat in Camera Reprezentantilor. Comisia care ancheteaza evenimentele de la 11 septembrie ar fi trebuit sa desfasoare investigatii in legatura cu prabusirea inexplicabila a unui imobil de 47 de etaje al World Trade Center din New York, la aproximativ opt ore dupa atentat, considera peste doua treimi (67 la suta) dintre persoanele interogate, potrivit acestui sondaj, realizat de Institutul Zogby pentru organizaţia "09/11truth.org".
Acest imobil, care s-a prabusit la ora 17.20, la 11 septembrie 2001, adapostea in special birourile serviciilor de interventie din oras, cele ale Agentiei Centrale de Informatii (CIA), ale Departamentului Apararii sau ale serviciilor care se ocupa de imigratie.
Sondajul a fost realizat prin telefon in perioada 23-27 august, pe un esantion de aproximativ 1.000 de persoane, avand o marja de eroare de 3,1 procente.
6 ani de... "prioritate absoluta" !
"Capturarea si uciderea lui ben Laden reprezinta, in mod foarte clar, o prioritate absoluta pentru noi, ca si aducerea in fata justitiei a lui si a celorlalti lideri ai retelei", a declarat, saptamana trecuta, Frances Townsend, consilier pentru securitate interna al Casei Albe, dupa ce al-Qaida a anuntat difuzarea iminenta a unui mesaj video al liderului al-Qaida. "Am avut multe succese in ceea ce priveste aducerea in fata justitiei a unor responsabili al-Qaida si nu exista tinta mai importanta pe lista noastra decat ben Laden", a adaugat Townsend, intr-un interviu acordat CNN.
Apreciind difuzarea inregistrarii drept mijloc de propaganda, Townsend a incercat si sa ii minimizeze importanta. "Ne intereseaza lucrurile care sunt cu adevarat importante. Aceste mesaje publice nu sunt chiar importante pentru mine", a spus ea, precizand insa ca inregistrarile sunt tratate cu seriozitate. "Ceea ce iau mult mai in serios sunt comploturile, cum sunt cele din Germania sau din Danemarca, pe care am reusit recent sa le prevenim. Acolo este vorba despre indicii reale ca avem un dusman care continua sa comploteze impotriva noastra si a aliatilor nostri din intreaga lume", a declarat Townsend.
Intrebata daca populatia americana trebuie sa fie ingrijorata la apropierea datei de 11 septembrie, ea s-a dovedit insa mult mai evaziva. "Tratam cu seriozitate toate amenintarile", a spus Townsend, adaugand ca Statele Unite se confrunta cu "un dusman hotarat, care are capacitatea de a complota impotriva SUA in pofida succeselor americane" si precizand ca toate amenintarile si mesajele sunt tratate cu seriozitate.

Azi
Azi marti 11 septembrie, 2007 http://www.azi.ro

America 9/11 si marea cacealma a lui Bush


-- Sase ani s-au scurs peste America de la atentatele din 11 septembrie 2001. Au curs valuri de sange, au curs valuri de lacrimi, s-au scris milioane de pagini, s-au realizat emisiuni de televiziune, filme artistice, filme documentare. S-au tinut discursuri, s-au acordat medalii, s-au acordat compensatii materiale pentru familiile victimelor, s-au initiat anchete, s-au lansat speculatii, s-au lansat acuze, s-au spus adevaruri cumplite, s-au sustinut neadevaruri fantasmagorice.
Regizorul macabrului spectacol de la 11 septembrie 2001, seful retelei teroriste Al-Queda, miliardarul de origine saudita Osama ben Laden, vinovatul principal pentru moartea a peste 3.000 de oameni in SUA, pentru traumele morale ale familiilor victimelor si pentru panica instaurata, de atunci, in randurile americanilor, a ramas de negasit.
In dimineata atentatelor, Bush, imbinand reclama electorala cu exercitiul intelectual, era implicat cu trup si creier intr-o lectie de lectura, alaturi de elevii unei scoli generale. La vestea primului atac de la World Trade Center, presedintele a cumpanit putin situatia si a luat o decizie cu adevarat demna de seful celui mai puternic stat din lume: aceea de a continua lectura, alaturi de micii scolari. Cand, cu rgret si sfiala, oamenii sai l-au intrerupt pentru a-i anunta lovirea celui de-al doilea dintre turnurile gemene, Bush si-a dat seama ca era nevoit sa amane pentru o data ulterioara sfarsitul povestii. Atunci, a iesit in fata natiunii, a exprimat condoleante si a decretat "razboiul impotriva terorismului global", promitand solemn ca adevaratii vinovati vor fi prinsi si deferiti justitiei.
Imediat dupa 11 septembrie, cand nici musca nu intra in America si nu parasea aceasta tara, numerosi membri ai familiei lui ben Laden (frati vitregi, veri, cumnati, unchi, cumetri) au plecat linistiti, la bordul unor chartere, dupa ce declarasera, formal ca au rupt, de multi ani, orice legatura cu seful Al-Queda, considerat oaia neagra a familiei. Si, de fapt, cum ar fi putut regimul lui George W. Bush sa supere familia lui ben Laden, o familie saudita, legata printr-o puternica retea de conducte petroliere de familia si clanul actualului presedinte inca de pe vremea cand acesta nu era inca implicat in politica iar tatal sau, George Bush senior nu era inca sef de stat, ci doar sef al CIA. Odata plecata familia lui ben Laden, americanii s-au decis sa-l caute in Afganistan, deschizand, aici, primul front impotriva terorismului. Cum, din Afganistan, lupta impotriva terorismului nu scotea la iveala decat morti si raniti, si nici urma de ben Laden, Bush a deschis un al doilea front al cruciadei sale: in Irak, de unde, macar, iesea petrol. Asa ca a inceput sa agite marota armelor de distrugere pe care le-ar fi detinut Saddam Hussein si a inventat legaturi ale fostului presedinte irakian (intre timp, debarcat, capturat si executat, la 30 decembrie 2006) cu reteau terorista Al-Queda, deci, implicit, cu atentatele de la 11 septembrie.
Dupa sase ani de la atentate, nici urma de ben Laden. Mai transmite el, din cand in cand, vreun mesaj ca e bine sanatos, la loc sigur, si ca jihadul continua. 50 de milioane de dolari asteapta sa intre in buzunarul celui care-l va prinde. Armele de distrugere in masa ale lui Saddam n-au fost gasite, pentru simplul motiv ca nu au existat vreodata. Legaturile regimului Hussein cu Al-Queda si oamenii lui ben Laden s-au dovedit o ipoteza falsa. In razboiul din Irak, Bush a jucat la cacealma. A plusat cu potul si a pierdut. Potul: vietile a sute de mii de civili irakieni, peste 3.700 de militari americani ucisi, zeci de militari din tari aliate, cazuti, razboi civil in Irak si 450 de miliarde de dolari din bugetul SUA, din martie 2003.

Ileana Cornea
Ziua marti 11 septembrie, 2007 http://www.ziua.net

* ----- *


Girly glitter comments from www.GirlyTags.com

Recidiva la discriminare


-- Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii ii va deschide presedintelui Basescu un dosar pentru aprecierea "in sfarsit, vad si eu un armean bun"
Presedintele Basescu a facut, din nou, o declaratie prin care discrimineaza cetateni romani. De data aceasta, pe cei de etnie armeana. Dupa ce a catalogat o ziarista de la postul tv Antena 3 drept "tiganca imputita", presedintele a recidivat din nou, duminica, prin declaratia facuta la externarea din Spitalul Militar Central.
Concret, printre altele, dorind sa-i multumeasca doctorului Mircea Ghemigian, medic primar la Sectia de chirurgie endocrinologica a Institutului Parhon, roman de origine armeana, cel care l-a operat la glanda tiroida, Basescu i-a spus "in sfarsit, vad si eu un armean bun", dupa care a corectat si a spus "un armean competent". ZIUA s-a adresat, pentru a afla o opinie despre aceste declaratii, membrilor Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD). Conform Corinei Comsa, vicepresedinte al CNCD, Consiliul va deschide, incepand de astazi, un nou dosar pe numele lui Basescu, dupa cel referitor la cazul jurnalistei Andreea Pana.
"Buni" si "rai"

Duminica, pe treptele Spitalului Militar Central, dupa discutia cu jurnalistii, presedintele Basescu a mai multumit inca o data echipei de medici care l-a operat si, in timp ce-i strangea mana doctorului Mircea Ghemigian, cel care l-a operat, i-a spus: "In sfarsit, vad si eu un armean bun", dupa care s-a corectat si a spus "un armean competent". Cum spuneam, aceasta noua gafa ii aduce presedintelui Basescu un nou dosar in care va fi cercetat sub acuzatia de discriminare. Basescu nu s-a putut abtine sa nu foloseasca un limbaj pe care, in calitate de presedinte al Romaniei, nu are voie sa-l foloseasca decat, in cel mai rau caz, in intimitate. Chiar daca, la prima vedere, impartirea armenilor facuta de Basescu in "buni si rai" sau in "competenti si incompetenti", pare o iesire necontrolata, afirmatia presedintelui Romaniei poate avea consecinte nebanuite. Daca seful statului afirma ca exista "armeni buni", inseamna ca exista si "armeni rai". Presedintele ar putea imparti, oricand, in "buni" si "rai", pe cetatenii romani de origine evreiasca, maghiara, turco-tatara etc. si, de ce nu, pe romanii neaosi.
Recidivist
CNCD va deschide un nou dosar pe numele lui Traian Basescu. Aceasta deoarece Basescu este recidivist in acest domeniu. Pe 23 mai a.c. Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a stabilit ca Traian Basescu trebuie sanctionat pentru ca a numit-o pe jurnalista Andreea Pana, intr-o conversatie privata, "tiganca imputita". Membrii Consiliului au considerat sintagma discriminatorie si i-au dat presedintelui Basescu un avertisment. In ceea ce priveste apelativul "pasarica", Consiliul a decis cu sapte voturi pentru si doua impotriva sa nu-l sanctioneze pe Traian Basescu, dar a precizat ca limbajul folosit nu este adecvat.
Dosarul a fost deschis dupa ce Organizatia Romani Criss a sesizat Consiliul pentru ca presedintele, intr-o discutie cu sotia sa, Maria, a catalogat-o pe ziarista folosind o sintagma ofensatoare la adresa minoritatii rome - tiganca imputita.
Sexism si rasim
Organizatia Romani Criss l-a acuzat pe presedinte de sexism si rasism.
Redam in continuare discutia dintre jurnalista Andreea Pana, de la Antena 3, si Traian Basescu, care a avut loc pe 19 mai.
Andreea Pana: M-am gandit la o intrebare inteligenta. Ce procent aveti pentru diseara, pentru maine ?
Presedintele Traian Basescu: Mai, pasarica, tu nu ai treaba azi ?
Andreea Pana: La numaratoarea voturilor, ce credeti ca va fi ? Care va fi rezultatul ?
Dupa aceasta discutie, presedintele i-a smuls telefonul jurnalistei si a plecat spre masina, unde discutia a continuat alaturi de sotia sa Maria.
Maria Basescu: I-l dai ?
Traian Basescu: Da.(...) Cat era de agresiva tiganca asta imputita, nu stiu, Maria, da' trebuia sa i se intample odata.
Maria Basescu: Tot mai sunt si la iesire.
Traian Basescu: Sa fie..., uite-i.
Hartuire
Conform standardelor CNCD, prin discriminare se intelege "orice deosebire, excludere, restrictie sau preferinta pe baza criteriilor prevazute de legislatia in vigoare". Criteriile stabilite de legislatia romaneasca sunt: "rasa, nationalitate, etnie, limba, religie, categorie sociala, convingeri, sex, orientare sexuala, varsta, handicap, boala cronica necontagioasa, infectare HIV, apartenenta la o categorie defavorizata, precum si orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrangerea, inlaturarea recunoasterii, folosintei sau exercitarii, in conditii de egalitate, a drepturilor omului si a libertatilor fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, in domeniul politic, economic, social si cultural sau in orice alte domenii ale vietii publice". Conform acelorasi standarde ale CNCD, afirmatia lui Basescu poate fi in incadrata la categoria "hartuire", definita drept "orice comportament care duce la crearea unui cadru intimidant, ostil, degradant ori ofensiv, pe criteriu de rasa, nationalitate, etnie, limba, religie, categorie sociala, convingeri, gen, orientare sexuala, apartenenta la o categorie defavorizata, varsta, handicap, statut de refugiat ori azilant sau orice alt criteriu".
Pambuccian nu-l ia in serios
Reprezentantul minoritatii armene in Parlament, deputatul Varujan Pambuccian, ne-a declarat ca nu doreste sa ia in serios afirmatia jignitoare a presedintelui. "Armenii reprezinta unul dintre cele trei popoare care a supravietuit inca din Antichitate, alaturi de greci si de evrei. Astfel incat nici nu merita luata in serios afirmatia presedintelui. Este ridicol ceea ce se intampla. Fata de istoria armenilor si de contributiile lor la dezvoltarea umanitatii, nici nu merita sa comentam asemenea afirmatii. Ar trebui s-o luam mai usor, doar suntem la portile Orientului !"
Vainer se fereste de "impartiri"
Deputatul Aurel Vainer, presedintele Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania (FCER), ne-a declarat ca, personal, daca ar fi fost in postura presedintelui Basescu, nu ar fi facut asemenea "impartiri pe categorii". "Eu sunt un tip mai colocvial, mai jovial, mai tolerant. Mie nu-mi place sa impart oamenii pe categorii mari, in buni si rai, fara sa-i cunosc. Personal, eu ma feresc de asemenea categorisiri in bloc, care niciodata nu au adus nimic bun. Dar nu eu sunt cel mai in masura sa judece asemenea declaratii".

Marian Ghiteanu
Ziua marti 11 septembrie, 2007 http://www.ziua.net

DNA vrea sa incalece si CSM !



Cererea de revocare din functie a procurorului sef Florin Doru Tulus, formulata de ministrul Justitiei, este total disproportionata in raport cu obiectivul legitim declarat, respectiv eficientizarea luptei impotriva coruptiei, informeaza Biroul de presa al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).
Informarea DNA survine absentei unei comunicari oficiale a Consiliului Superior al Magistraturii, din cauza unor "informatii incomplete aparute in mass-media in legatura cu rezultatele Inspectiei judiciare a CSM efectuata la cererea procurorului sef al DNA, Daniel Morar, de a se constata daca ministrul Justitiei, Tudor Alexandru Chiuariu, a savarsit fapte de imixtiune in activitatea profesionala, de natura sa afecteze independenta si impartialitatea sa si a procurorilor DNA".
Directia Nationala Anticoruptie se substituie CSM, cu de la sine putere, justificand acest fapt prin aceea ca CSM, desi a decis cu privire la Nota inspectiei judiciare in sedinta din data de 6 septembrie 2007, nu a facut nici o comunicare publica oficiala in acest sens.
"In Nota inspectiei judiciare, ca rezultat al verificarilor efectuate de inspectorii judiciari, se trage concluzia ca <>, dar s-a constatat <>" - citeaza, trunchiat, procurorii DNA din concluziile inspectiei CSM.
Adica - in opinia "hipersensibililor" procurori ai DNA - solicitarea de informatii despre activitatea lor inseamna ca "se fac presiuni" !
Cei de la DNA afirma ca... CSM ar fi apreciat ca "cererea de revocare din functie a procurorului sef al Sectiei pentru combaterea infractiunilor asociate celor de coruptie, Florin Doru Tulus, formulata de ministrul Justitiei, este total disproportionata in raport cu obiectivul legitim declarat", aceasta cerere fiind perceputa de sensibilii procurori DNA drept "suficienta pentru a alimenta un sentiment de nesiguranta in respectarea principiului stabilitatii si demnitatii profesiei".
Reactia CSM
Obligat de gestul intempestiv al DNA, Consiliului Superior al Magistraturii a prezentat ieri, rezultatul anchetei Inspectiei Judiciare din cadrul CSM cu privire la baunita "imixtiune" a ministrului justitiei, Tudor Chiuariu, in politica DNA.
Ancheta a venit ca urmare a solicitarii exprese a procurorui sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Daniel Morar, care a solicitat sa se constate ca ministrul Chiuariu "a savarsit acte si fapte de imixtiune in activitatea profesionala", a sa si a procurorilor directiei.
Concluzia la care a ajuns CSM a fost potrivnica acuzelor lui Morar - si anume ca ministrul justitiei "nu a desfasurat activitati de natura sa afecteze independenta si impartialitatea procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie, iar activitatea DNA nu a fost afectata de evolutia publica a relatiei dintre ministrul Justitiei, Tudor Alexandru Chiuariu si procurorul sef, Daniel Marius Morar".
Raportul Inspectiei Judiciare din cadrul CSM va fi inaintat spre dezbatere Plenului Consiliului Superior al Magistraturii.

Azi
Azi marti 11 septembrie, 2007 http://www.azi.ro

Lustratia, ultimul bluff


-- Pe vremea guvernarii CDR, PD s-a opus lustratiei. In consens cu PDSR, devenit PSD. Lustratia si legea deconspirarii Securitatii ca politie politica ar fi trebuit adoptate si aplicate inca din 1990. Pentru aceasta a fost manifestatia din Piata Universitatii. Ea viza dezmembrarea unui sistem. Dar persoanele din structurile sistemului si din toate esaloanele s-au perpetuat in regim democratic, au profitat de el si l-au subminat.
Sunt doua aspecte ale sistemului: activistii PCR si ofiterii de Securitate. Politrucii au profitat de functiile detinute in detrimentul majoritatii populatiei. Se bucurau de privilegii. De exemplu, pentru sefia UASCR se primeau 50 de sutimi si sefia de promotie, in detrimentul meritului. Razvan Ungureanu a protestat indecent fata de includerea secretarilor UTC, din radurile carora a facut parte, in categoria celor care trebuie lustrati. Cei foarte tineri care, in preajma lui 1989, s-au facut activisti UTC sunt oportunisti mai blamabili chiar decat cei in varsta, pe care vremurile ii obligasera la compromis.
Securitatea era politia politica, adica forta care supraveghea si garanta aplicarea intocmai a politicii partidului. In mod lamentabil, insa, principala clientela a legii deconspirarii Securitatii ca politie politica o constituie chiar victimele politiei politice. In afara de voluntari, oricum minoritari, colaboratorii sunt si ei victime ale Securitatii. In primul rand, cei dintre fostii detinuti politici. Nimeni care nu a fost detinut politic n-are dreptul sa-i judece. In fata presiunilor si a santajelor ingrozitoare, mai ales privind familia, unii au cedat. Dar nu informatorii trebuie sa constituie obiectul principal al deconspirarii, ci ofiterii de Securitate, autorii uriasei agresiuni asupra vietii si sanatatii oamenilor. Ei trebuie deconspirati si indepartati din functii publice.
Tinta principala a legilor deconspirarii si a lustratiei trebuie sa o constituie ofiterii acoperiti. Nu aspecte gen capitanii de vas sau sefii operatiunilor valutare, asa cum s-a prevazut infantil intr-un proiect initial. Care trata efectele, nu cauza.
Ofiterii activi in politica si candidatii din aceeasi categorie sa fie deconspirati. Candidatura acestora la functii politice si ale administratiei de stat sa fie interzisa. Acum, CNSAS, care n-a deconspirat nici macar un singur ofiter acoperit din viata publica, mai ales cea politica, pune reflectoarele asupra inaltilor ierarhi ai BOR si a unui senior liberal, in loc sa-i livreze mai intai opiniei publice pe securistii criminali, precum cei ce l-au torturat pe IPS Bartolomeu Anania. CNSAS face jocul Securitatii, deconspirand doar victimele ei. Iar membrii aparatului represiv au pensii de 20-30 de ori mai mari decat ale victimelor. Aberatie nemernica.
E nevoie de o lege clara a lustratiei, nu de un surogat cum a cerut Basescu pro-domo Anvers (care, de altfel, l-a votat de cel putin doua ori pe Ion Iliescu). Daca serviciile vor sa-i pastreze nedeconspirati pe ofiterii acoperiti din politica, sa le puna in vedere sa se retraga discret si sa nu mai candideze. Cine vrea sa candideze sa fie obligatoriu deconspirat, deci scos din structurile operative. Fara asemenea prevederi, lustratia nu e decat ultimul bluff de la Cotroceni. Daca PNL vrea lustratia veritabila propusa de liberalul Marius Oprea, Guvernul Tariceanu isi va angaja raspunderea si vom avea o lege care va obliga serviciile de informatii sa declasifice dosarele ofiterilor acoperiti aflati in functii publice, implicit pe ale candidatilor. Primul Lustrat, ultimul mandat.

Roxana Iordache
Ziua marti 11 septembrie, 2007 http://www.ziua.net