marți, septembrie 18, 2007

* FRUMUSETILE ROMANIEI *



Ateneul Roman – Bucuresti - O parte din fondurile necesare constructiei (inceputa in 1886) a rezultat in urma celebrei campanii Dati un leu pentru Ateneu !

* ----- *


Girly glitter comments from www.GirlyTags.com

Bonus de 70 de milioane de euro pentru gunoierii lui Basescu


Veniturile unora dintre firmele care au raspuns apelului prezidential pentru curatarea gunoaielor din zona Glina - respectiv Tehnologica Radion, Euroconstruct, PA&CO si Eurovia - au crescut cu peste 70 milioane euro, dupa ce Primaria Capitalei le-a majorat valoarea contractelor aflate in derulare, informeaza Mediafax.
Cele patru firme de constructii - ai caror patroni sunt apropiati atat de seful statului, cat si de PD - au obtinut cele mai importante contracte pentru asfaltarea orasului. De asemenea, firmele Tehnologica Radion, Euroconstruct Trading '98 si Eurovia au in intretinere mai multe bulevarde ale Capitalei, pentru care incaseaza sume cuprinse intre 15 si 21 milioane de euro. Din bugetul de un miliard de dolari alocat de municipalitate in 2007 pentru reabilitari de strazi, cele patru firme au reusit sa obtina contracte caror valori depasesc jumatate din bugetul alocat reparatiilor drumurilor. Adica peste 500 de milioane de euro. In ultima sedinta a Consiliului General, cele patru societati de constructii au obtinut "majorari ale indicatorilor tehnico-economici" pentru contractele pe care le au in derulare. Cu alte cuvinte, Primaria Capitalei le-a suplimentat valoarea contractelor cu peste 70 de milioane de euro. Majorarea contractelor a fost adoptata de majoritatea PD si PLD din Consiliul General.

C.S.
Ziua marti 18 septembrie, 2007 http://www.ziua.net

Adriana Saftoiu il consiliaza pe inamicul lui Basescu



Fostul consilier prezidential si om de incredere al sefului statului il va ajuta pe liberalul Ludovic Orban sa castige functia de primar al Bucurestiului.
Fost consilier al lui Traian Basescu, Adriana Saftoiu ii acorda consultanta vicepresedintelui liberal Ludovic Orban, unul dintre cei mai cunoscuti adversari ai sefului statului.
Colaborarea dintre cei doi s-ar rezuma, potrivit unor surse liberale, la consiliere personala pentru Ludovic Orban. „Este o colaborare punctuala convenita intre cei doi si aceasta vizeaza imaginea lui Ludovic Orban”, au afirmat sursele citate. Orban ar fi fost cel care a contactat-o pe Saftoiu in momentul in care s-a decis sa candideze pentru functia de primar al Bucurestiului.
Un argument zdrobitor a fost si faptul ca Adriana Saftoiu are deja doua succese la activ in lupta pentru Primaria Capitalei, in calitate de consilier al lui Traian Basescu. Ludovic Orban si Adriana Saftoiu au batut palma, dar au convenit ca intelegerea sa ramana secreta.
Saftoiu: clientii mei sunt confidentiali
Informatia nu a fost confirmata la nivel oficial. Adriana Saftoiu ne-a declarat ca nu a facut un secret din faptul ca va activa in domeniul consultantei politice, dar ca „exista o confidentialitate in acest domeniu”.
„Nu cred ca din functia de consultant politic trebuie sa se faca show. Inteleg sa dau explicatii intr-un caz de incompatibilitate, daca, de exemplu, as oferi consiliere pentru doua persoane care candideaza pentru aceeasi functie”.
Adriana Saftoiu a evitat sa confirme sau sa infirme informatia cu privire la consultanta acordata lui Orban, dar a precizat ca, in opinia sa, un asemenea angajament nu ar constitui o problema. „Este ca si cum am spune ca un medic nu trebuie sa il trateze pe adversarul unei persoane pe care a tratat-o anterior”, ne-a declarat Adriana Saftoiu.
Consiliera lui Basescu timp de sapte ani
Adriana Saftoiu a demisionat de la Palatul Cotroceni dupa sapte ani petrecuti in calitate de consilier al lui Basescu. Ea l-a cunoscut pe Basescu in calitate de reporter si a intrat in echipa acestuia in 2000, ca sefa a cabinetului sau de ministru al transporturilor.
Dupa alegeri, Adriana Saftoiu devenea consilierul lui Basescu la Primaria Capitalei si apoi directorul Biroului de presa al PD. Ea a fost alaturi de Basescu si la victoriile acestuia din alegerile locale si prezidentiale din 2004. Dupa ce Basescu a devenit presedinte, i-a oferit postul de consilier si purtator de cuvant la Cotroceni.
Dispute publice
In ultimii doi ani, Ludovic Orban a fost unul dintre cei mai vehementi adversari ai presedintelui Traian Basescu. El l-a criticat, in repetate randuri, pe Basescu, comparandu-l, de pilda, cu presedintele Belarusului, Aleksandr Lukasenko.
Din acest motiv, Orban a avut dispute publice si cu actuala sa consiliera. Saftoiu a avut o contributie importanta la debarcarea liberalului Teodor Atanasiu de la MApN. Ea a depus o plangere penala impotriva ministrului, iar Orban s-a numarat printre cei care l-au aparat pe Atanasiu.
Alternativa la consilierii americani
Ludovic Orban este vicepresedinte pentru comunicare al PNL si a fost cooptat, recent, in stafful pentru alegerile europene. Dupa ce a condus fara succes campania partidului la referendumul pentru Constitutie, liderul liberal a fost, in permanenta, in cautarea unei alternative la consilierii straini ai lui Tariceanu. De altfel, Orban a fost unul dintre liderii PNL care si-a exprimat nemultumirea pentru ca respectivii consilieri incearca sa induca decizii politice si nu se rezuma „sa le impacheteze”.

Romulus Georgescu
Evenimentul zilei marti 18 septembrie, 2007 http://www.evz.ro

Vulnerabilitatea Adriean



-- Adriean e stresat. Si-a abandonat tonusul de bon viveur. Nu mai rade. Nu mai are haz. De cand cu mustrarea de la Cotroceni, e altul. Parca nici nu stie ce sa faca. Sa se supuna, cu riscul de a iesi plouat sau sa-i dea cu flit presedintelui Basescu, riscul fiind sa se pomeneasca la usa cu DNA. Mai ales ca asa s-ar demonstra "echidistanta" anticoruptiei. Care elimina concurenta.
Adrian Nastase e troznit tocmai cand il critica pe Geoana, pentru ca duce PSD la voia PD. Seful DNA, Daniel Morar, ii cere presedintelui Basescu sa-i dea voie sa-l urmareasca penal. Imediat dupa ce Mircea Geoana afirmase ca din PSD se opun motiunii unii "cu dosarele grele".
Oricum, pe Adriean si Adrian ii uneste marmura. Ar putea constitui chiar grupul statuar al momentului. A reamintit-o insusi parlamentarul PD Marius Marinescu. El a invocat legatura celor doi Adrieni din vremea in care Nastase era premier si i-a dat marmura lui Videanu, ca dovada a faptului ca necolaborarea e o ipocrizie, deoarece PD a colaborat, colaboreaza si va colabora cu PSD. Colaborarea se conjuga in interese economice. Transpartinice, cum bine zice presedintele.
Afirmatia candida a colegului Marinescu l-a suparat rau pe Adriean. Asa de rau incat a pus mana pe telefon si l-a injurat de mama. Cu amenintari suplimentare, daca nu se potoleste. Ce sanctiune ar putea urma dupa mustrarea cu injuratura nu se stie, fiindca la probele fizice il bate Marinescu, e tare la bataie, cum a mai dovedit-o chiar prin Parlament. Cert e ca baietii grei din PD se cearta pe motiv de afaceri cu PSD. Spre furia presedintelui Basescu, care i-a convocat imediat si le-a dat ordin sa bage la loc gunoiul sub covor, ca se prinde prostul de alegator.
Sinceritati ca acelea ale senatorului Marinescu, el insusi colaborator cinstit, adica pe fata, cu PSD, strica imaginea neprihanita a PD, partidul salubritatii nationale. Nu degeaba s-a suparat Adriean. Dar motivul principal al supararii a fost nu grija pentru imaginea partidului din Modrogan, ci asocierea cu Adrian. Mai ales ca si-a facut-o cu mana lui, motiv pentru care si presedintele Traian il are la mana. Daca l-ar da pe mana DNA, lumea ar zice, asta da anticoruptie ! Si ar uita ca mai intai a fost Flota.
Mai ales ca pentru Daniel Morar e mult mai simplu cu Adriean decat cu Adrian. Nu trebuie sa-i ceara voie oficial presedintelui. E suficient sa vorbeasca la telefon. Daca presedintele zice, arunca-l peste bord, Morar se executa. Numai ca imaginea unui primar general penal ar fi catastrofala pentru partidul prezidential. De aceea, nu trebuie sa apara dosarele grele cu lideri PD. Se apropie alegerile. Presedintele Basescu stie ca Videanu este marea vulnerabilitate a PD si calculeaza cum sa rezolve problema.
Daca Videanu candideaza pentru un nou mandat, adversarii primesc munitie gratis. Daca nu candideaza, munitia se suplimenteaza, pentru ca ar fi o declaratie de capitulare.
Adversarii si-ar indrepta tinta catre noul candidat al PD, culpabilizat pentru pacatele lui Adriean si trimis in defensiva. Problema se complica avand in vedere faptul ca Videanu este al doilea om in PD. Ca presedinte executiv, el angajeaza partidul prin orice spune si face. Din aceasta perspectiva, Basescu nu poate risca sa-l compromita mai mult decat s-a compromis singur. Il poate, insa, obliga sa-si dea demisia. Si de la Primarie, si de la conducerea PD. Dupa care PD se poate delimita. Pentru a-l propulsa candidat general pe viceprimarul Razvan Murgeanu. Unul dintre oamenii capabili din PD. Daca nu singurul.

Roxana Iordache
Ziua marti 18 septembrie, 2007 http://www.ziua.net

Sfinti si patrioti, dar turnatori




"Nu am facut nimic rau", repeta speriat, zilele trecute, episcopul de Alba, Andrei Andreicut, la cateva ore dupa ce CNSAS a decis ca a colaborat cu Securitatea, "ca politie politica"
O stire de pe Associated Press a dezvaluit ceea ce episcopul nu a vrut sa spuna: primise, de la Securitate, sarcina de a se infiltra in comunitatea greco-catolica, intrucat familia ierarhului ortodox facuse parte din acest cult, inainte de a fi interzis de regimul comunist.
Nimic nou in justificarile episcopului de Alba. „Nu am facut nici o clipa politie politica !”, striga, acum un an, Mona Musca, iar Dan Voiculescu vrea sa desfiinteze CNSAS pentru a-si proba relatia inocenta cu Securitatea.
„Este un juramant de credinta fata de tara si de neam”, a explicat arhiepiscopul Teodosie faptul ca a semnat un angajament cu Securitatea, fapt pe care l-a definit drept „un gest patriotic”.
Nu mai putin de alti opt prelati ai Bisericii Ortodoxe urmeaza sa explice cooperarea lor cu „bratul inarmat al poporului”, dar este aproape sigur ca toti vor glosa cu aceleasi explicatii, un amestec de scuze si de acuzatii la adresa CNSAS.
Foarte multi oameni isi pun intrebarea, in mod corect, cred eu, de ce turnatorii ajung sa fie pusi la zidul infamiei, in timp ce ofiterii si conducatorii pe linie de partid ai Securitatii scapa nepedepsiti. Primul pe lista, Ion Iliescu, cel care le preda securistilor lectii despre cum trebuie tunsi si rasi tinerii nonconformisti.
PD tine in brate cel putin doi fosti ofiteri, pe Silvian Ionescu si Viorel Stanca, ambii cu rang de presedinte de filiala judeteana. Stanca a fost recent promovat, de catre Basescu, la gradul de general in rezerva. Exista serioase suspiciuni ca in toate partidele, la nivel de varf, exista fosti colaboratori ai Securitatii sau chiar ofiteri sub acoperire, dar CNSAS nu a avut acces la dosarele lor.
Bineinteles ca, in acest context, Musca, Andreicut si altii ca ei par a fi niste victime. Poate. Dar nu trebuie nici sa trecem in extrema cealalta si sa acceptam ca fostii turnatori sa ramana lideri de opinie. Orice forma de colaborare cu Securitatea a insemnat pactul cu diavolul.
Fie ca era vorba sa-i supraveghezi pe studentii straini - potentiali teroristi -, fie ca pazeai credinta stramoseasca de prozelitismul greco-catolic, fie ca spionai dusmanul de peste hotare, de la Anvers sau de oriunde altundeva, nu faceai decat sa slujesti un regim care a bagat sute de mii de nevinovati la puscarie si a infometat si tinut in frig un intreg popor.
Bineinteles, e dreptul fiecaruia sa cumpaneasca astfel de chestiuni de natura morala. Am putea judeca insa mult mai bine daca din „legea Ticu” s-ar elimina celebra sintagma referitoare la „Securitate, ca politie politica” - intreaga institutie facea doar politie politica -, SRI si SIE ar preda CNSAS toate dosarele de dinainte de 1989, iar apoi acestea ar deveni publice. Vom putea astfel sa cantarim faptele mult mai bine si vom sti daca dorim ca in parlament sa revina fie Musca, fie Iliescu, fie Voiculescu.
Dupa parerea mea, toti cei cu un astfel de trecut ar trebui sa ramana acasa.

Mircea Marian
Evenimentul zilei marti 18 septembrie, 2007 http://www.evz.ro

Lotiunea de cenzura


Pentru prima oara in istoria motiunilor de cenzura postdecembriste, partidul care a anuntat ca va depune o asemenea motiune nu stie cum sa scape de ea, vrand si s-o depuna.
La o intrunire mai avantata a liderilor PSD, cea de la Bran, aerul tare al locului si caracterul informal al discutiilor au dat nastere ideii motiunii de cenzura pe care Mircea Geoana s-a grabit s-o faca publica. Ajuns cam pe la fundul sacului autoritatii sale in partid, dl Geoana a confundat motiunea cu lotiunea revigorarii sale politice. Fostul ministru de Externe nu e insa nici primul, nici ultimul lider de partid de la noi care isi priveste buricul ca pe socotelile partidului. Chiar in PSD Adrian Nastase a produs un exemplu de sef greu lovit de consecintele identificarii personale a multimii conduse cu persoana conducatorului. Or, fostul premier al Romaniei avea anumite date personale care sa-i ingaduie o asemenea suprapunere de interese. In treacat fie spus, daca Basescu personal nu i-ar fi luat fata la alegeri, pe ultimii metri, Adrian Nastase s-ar fi aflat azi la Cotroceni si cine mai stie cum s-ar fi scris istoria Romaniei in aceste 1.000 de zile de cand el a pierdut alegerile.
Sub aparenta de partid puternic, bine sustinut de alegatori, PSD a avut dupa alegerile din 2004 un comportament de o slabiciune aproape inexplicabila. Pe Nastase l-a tratat ca pe tapul ispasitor, iar pe Ion Iliescu, fondatorul, l-a trimis sa se odihneasca in postura de presedinte onorific. Mircea Geoana s-a trezit calare peste un partid care astepta minuni din partea sa, cu conditia ca el sa nu ia in serios cererea lui Ion Iliescu, nu se stie nici ea cat de serioasa, ca in PSD sa se faca in sfarsit curatenie.
Sustinut de baronii speriati ca le moare sprijinul politic si de ambitiosii care nu mai aveau chef sa faca sluj in fata lui Nastase, Mircea Geoana a avut premisele cele mai nefericite din lume. A promis ca va moderniza si va igieniza PSD-ul, dar nu-si putea permite sa-i supere pe baronii cu bube in cap. Iar ambitiosilor nu le putea oferi din acest motiv functii in partid. Ales presedinte al PSD fiindca a fost la un moment dat un personaj decorativ, Geoana n-a fost niciodata in stare sa-si struneasca partidul. In schimb, i s-au cerut si i se cer performante.
In criza de idei si vadit speriat ca ar putea fi debarcat, acelasi personaj decorativ a iesit cu motiunea, vazind in ea o ultima lotiune de intarire politica personala. O lotiune pe care PSD-ul e tot mai clar ca n-o vrea, dar nici nu-si poate permite sa o respinga inainte de a-si construi un inlocuitor pentru Geoana.

Cristian Teodorescu
Cotidianul marti 18 septembrie, 2007 http://www.cotidianul.ro