miercuri, octombrie 03, 2007

* FRUMUSETILE ROMANIEI *



Palatul Mogosoaia – Bucuresti - A fost construit de Constantin Brancoveanu intre 1698 si 1702. Este conectat la doua retele culturale internationale.

* ----- *


Girly glitter comments from www.GirlyTags.com

Lobby pentru motiune

-- Basescu si-a prezentat ieri planurile pentru guvernarea de dupa Tariceanu * PSD s-a inteles cu PNL sa nu tranteasca Executivul, in schimbul unui protocol scris si al unor locuri in Cabinet
Traian Basescu a prezentat ieri pozitia Presedintiei fata de soarta motiunii de cenzura.
Daca motiunea trece, el a anuntat ca va avea consultari cu partidele si va desemna un premier care sa incerce realizarea unei majoritati in jurul nucleului PNL, PD, PLD.
Optiunea mea e un premier PD
"Cu siguranta optiunea mea este un premier PD. Acest premier are obligatia sa constituie o echipa, un program si sa gaseasca o sustinere de 50% plus un vot in Parlament. Daca premierul nu gaseste sustinerea - voi face si eu toate eforturile pentru a-l sprijini sa gaseasca o formula - atunci voi trece la al doilea pas: voi incerca sa propun prin consultarea partidelor parlamentare solutia unui Guvern de uniune nationala care sa fie pana la urmatoarele alegeri".
Seful statului a precizat ca, daca nici aceasta propunere nu va trece atunci se va ajunge alegerile anticipate, insa, a adaugat Basescu, "stim ca nu va fi cazul si ca al doilea Guvern va trece".
In cazul in care motiunea nu trece, a continuat presedintele, "nu inseamna ca acest Guvern are o majoritate transparenta".
Intelegere Olteanu-Hrebenciuc
PSD si PNL au cazut la pace, ieri, si au decis, in urma negocierilor, sa pice motiunea de cenzura, sustin surse parlamentare. Pesedistii au solicitat intrarea la guvernare in schimbul dinamitarii propriei motiuni, in timp ce liberalii au lasat sa se inteleaga, ca in ultima instanta ar fi dispusi sa coopteze PSD la guvernare dar dupa euro-alegeri. Sursele citate ne-au mai spus ca delegatia PSD s-a dus cu mandatul clar de a obtine un protocol scris de la PNL pentru a fi siguri de reusita negocierilor. Varianta nu a fost primita cu bratele deschise de PNL care ar fi vrut sa le dea bani si o remaneiere guvernamentala, au precizat aceleasi surse. Potrivit acestora, din delegatia PSD la negocieri au facut parte Mircea Geoana, Cristian Diaconescu, Titus Corlatean, Viorel Hrebenciuc iar din cea a PNL Bogdan Olteanu, Titus Gheorghiof, Puiu Hasotti si Crin Antonescu.
Remaniere iminenta
Surse de la varful PNL ne-au precizat ca lideri impozanti ai liberalilor, printre care senatorii Norica Nicolai si Puiu Hasotti au propus ca, dupa caderea motiunii pesediste in derizoriu, sa fie operata o remaniere a Cabinetului Tariceanu. O astfel de remaniere ii priveste in mod direct pe Adrian Cioroianu, Cristian Adomnitei si Tudor Chiuariu. De altfel, nemultumirile liberalilor "varstnici" privitoare la liberalii in genere numiti "copiii lui Tariceanu", nu sunt de ieri de azi. Ministrul de Externe Cioroianu a reusit insa sa puna bomboana pe coliva zilele trecute cand a gasit de cuviinta sa declare ca solicitarea PNL privitoare la retragerea trupelor romanesti din Irak a fost una pripita. De asemenea, liderii cu vechime in PNL si-au manifestat nemultumirea si in privinta gafelor repetate ale tanarului Cristian Adomnitei cat si vizavi de varsta lui Tudor Chiuariu. Un alt motiv de dezbinarea in PNL il reprezinta faptul ca negocierile cu PSD au o singura cale: via Bogdan Olteanu-Tariceanu.
Motiunea se dezbate astazi
Motiunea de cenzura a PSD va fi dezbatuta astazi, de la ora 12, au decis conducerile celor doua Camere ale Parlamentului, care nu au mai luat in discutie amanarea pentru joi a votului decisiv pentru soarta Guvernului Tariceanu. De altfel, secretarul Camerei, pesedistul Ioan Muntean, nici nu a mai depus la Biroul Permanent cererea de amanare a dezbaterii documentului PSD, motivata initial de necesitatea audierii, inainte de sedinta de plen comuna, a unor membri CNVM care ar trebui validati in functie in aceeasi cu votul asupra motiunii. Conducerea Parlamentului a hotarat sa decaleze sedinta dedicata motiunii cu doar cateva ore, de la 9:30, la 12, urmand ca audierile membrilor CNVM sa se faca de catre comisiile de specialitate de dimineata, de la ora 9:00.
Cearta pe bile
Pedistii vor vota in favoarea motiunii cu bilele la vedere in pofida amenintarilor presedintelui Bogdan Olteanu. Conservatorii tin sa respecte secretul, dar au anuntat ca parlamentarii lor vor vota impotriva motiunii PSD. Parlamentarii PRM nici macar nu se vor apropia de urna. "Ne vom abtine de la vot, probabil multi nici nu vor veni", a declarat presedintele PRM, C.V. Tudor. Acesta urmeaza sa tina totusi un discurs in care se pare ca il va acuza iarasi pe presedintele Basescu pentru criza politica prelungita. Vadim a precizat ca, desi a promovat ideea unui guvern de uniune nationala, este prea tarziu pentru negocieri pe ultima suta de metri inaintea votarii motiunii.

Roxana Andronic & Razvan Gheorghe
Ziua miercuri 3 octombrie, 2007 http://www.ziua.net

Videanu, prim-ministru

-- PD forteaza votul imperativ ca sa se faca voia presedintelui Basescu privind daramarea premierului Tariceanu. Sunt cateva ipoteze de premier pentru cazul improbabil in care motiunea de cenzura ar trece.
Presedintele poate face o desemnare prin care deopotriva sa degajeze partidul prezidential de vulnerabilitatea lui capitala si sa forteze Parlamentul sa marseze la anticipate. El trebuie mai intai sa faca o nominalizare atat de ostila majoritatii parlamentarilor, incat sa-i oblige sa respinga primul Cabinet desemnat.
Cum aratam anterior, prima miscare pentru presedinte ar fi Monica Macovei. Odata respinsa, el poate sa o numeasca din nou si sa obtina ori anticipate, ori un guvern de tehnocrati prin care sa menajeze PD pentru alegerile la termen. Sau poate sa speculeze iluzia presedintelui in exercitiu al PSD, Mircea Geoana si chiar sa-l desemneze prim-ministru. Ca sa-si pastreze mandatul, parlamentarii ar vota propunerea. Iar presedintele Basescu ar determina erodarea dura a PSD chiar cu mana PNL, care ar fi cel mai redutabil partid de opozitie. N-ar ierta nimic. Liberalii ar castiga procente, dar PD ar fi primul beneficiar al opozitiei fata de guvernul PSD. Pentru ca PD e deja umflat in sondaje si procentele i s-ar suplimenta. PSD va fi oricum folosit si aruncat.
Alte ipoteze le constituie Blaga si Stolojan. Blaga ar insemna erodarea PD, in ciuda promisei mite sociale. S-ar demonstra ca, de fapt, PD nu e in stare sa guverneze, ci are nevoie de un partener ca sa mimeze guvernarea si in acelasi timp sa-l atace, mimand si opozitia. Stolojan ar insemna o stagnare lamentabila, de pe urma careia ar profita PNL si PSD, nu si PD, asociat in ochii opiniei publice cu PLD. Dar Basescu l-ar sacrifica pe Stolojan cuplandu-l cu PSD si menajand PD. Insa nu i-ar conveni ca PNL ar profita, iar PLD ar sucomba. Varianta unui guvern PD-PLD cade din start, pentru ca PLD nu exista parlamentar.
Ipoteza degajarii PD de vulnerabilitatea lui capitala este Adriean Videanu. Presedintele Basescu il poate scoate de la Primaria Capitalei ca sa fie respins de Parlament si sa se ajunga la anticipate. Numai ca ne pomenim cu Adriean premier, pentru ca parlamentarii vor vota orice la a doua strigare. Caz in care Videanu poate fi dus ulterior la DNA, malaxorul prezidential impotriva adversarilor personali. Iar PD se delimiteaza si Basescu ilustreaza totodata "impartialitatea" anticoruptiei.
Totusi, ipoteza Macovei ramane favorita. Principalul avantaj pentru Basescu ar fi ca sub ea adversarii politici ar putea fi batjocoriti ca in anii 1950. Daca de-acum DNA trage ministru dupa ministru pe mosorul mascaradei judiciare, va puteti inchipui prigoana electorala care ar urma. Si ar fi prezentata sub forma de mari succese in lupta cu marea coruptie. Si in istoria feminismului de tip Ana Pauker. Monica Macovei ar fi vestala care slujeste la templul presedintelui invingator in lupta cu oligarhii. Imagine excelenta la export si suficient de buna pentru fraierii din tara. Dar realitate evident catastrofala pentru democratia din Romania. Asa ca parlamentarii ar trebui sa se gandeasca de mai multe ori inainte de a vota o data. Pentru ca votul contra motiunii de cenzura reprezinta mult mai mult decat satisfacerea unui interes personal privind finalizarea mandatului parlamentar. De rezultatul acestui vot depind chiar garantarea sau anularea vietii democratice din Romania. Alternativa este tara ca puscarie politica patronata de presedintele Basescu.

Roxana Iordache
Ziua miercuri 3 octombrie, 2007 http://www.ziua.net

Basescu l-a pus la zid pe Liiceanu

-- Exact in ziua cand a inceput procesul nostru cu Gabriel Liiceanu, presedintele Traian Basescu a condamnat dur plagiatul, pe care-l considera una dintre piedicile care stau in calea unui invatamant modern. Simbolistica aceasta involuntara anunta schimbarea paradigmei in ceea ce priveste cercetarea.
Miile de plagiatori din Romania au primit o lovitura mortala luni, la deschiderea anului universitar, cand Traian Basescu a condamnat furtul intelectual practicat pentru dobandirea nemeritata a unor titluri sau onoruri. "Plagiatul practicat de profesori si de studenti, cumpararea diplomelor de licenta, mita pentru promovarea examenelor sunt practici care caracterizeaza, din nefericire, o parte din invatamantul universitar romanesc", a spus seful statului. Daca in privinta mitei si a cumpararii diplomelor de licenta justitia a pronuntat deja condamnari menite sa descurajeze aceste practici, plagiatul mai este inca o forma facila de a parveni. Vazandu-i pe profesori ca plagiaza lucrarile altora, dobandind astfel o notorietate care aduce rapid avantaje nemeritate, studentii, nerabdatori cum sunt, iau aceasta practica drept model de reusita in viata. In acest fel, plagiatul este perpetuat si transmis de la o generatie la alta.
Poate ca nu intamplator, tot acum se afla pe piata numarul revistei "Dilema veche", in care tema principala este "Furtul intelectual". Dincolo de fatarniciile unor autori care incearca sa trimita in derizoriu o tema atat de grava, atrage atentia articolul "Prietenii furtului intelectual", semnat de Daniela Cutas. Autoarea ne spune ca, la Universitatea din Manchester, "la inmatriculare fiecare student semneaza o declaratie in care i se explica ce este plagiatul si prin care se angajeaza ca a luat la cunostinta si ca nu va plagia". De asemenea, toate lucrarile studentilor sunt verificate cu un soft anti-plagiat (www.submit.ac.uk) ! In perioada cat a fost la Manchester, Daniela Cutas a descoperit un singur caz de plagiat, in care un student "folosise pe larg in referat... o idee (care le fusese predata la curs) a unui profesor pe care a omis sa-l citeze" ! Acel student a fost aspru sanctionat, nemaiputand sa primeasca nici o distinctie la absolvire, ceea ce ii face imposibila admiterea la vreun masterat sau doctorat ! Transant, Daniela Cutas conchide: "Corect ar fi ca penalizarile sa fie cu atat mai serioase, cu cat cei vinovati sunt mai avansati in periplul lor academic sau de cercetare".
In acest context, cazul filosofului Gabriel Liiceanu si al doctoritei Anca Patrascu, pe care noi i-am acuzat, cu dovezi clare, ca au plagiat, ar trebui sa duca la retragerea tuturor titlurilor dobandite pe baza furturilor intelectuale ! Amandoi sunt cadre didactice si intra sub incidenta acuzatiilor presedintelui Basescu. Ciudat este faptul ca atat Gabriel Liiceanu, cat si Anca Patrascu au considerat ca actionarea noastra in judecata i-ar putea spala de rusinea de a fi demascati ca fiind "hoti de texte" !
N-avem nici o indoiala in privinta faptului ca presedintele Basescu, atunci cand a condamnat explicit plagiatul, a avut in vedere cerintele Uniunii Europene in aceasta materie. Ca sa nu ramana doar vorbe in vant, dumnealui ar trebui sa arate ca nu va mai accepta in preajma sa scriitori asupra carora planeaza acuzatia de plagiat. Daca Liiceanu ii va cere vreodata socoteala, il sfatuim pe dl. Basescu sa-i recomande articolul Danielei Cutas, din "Dilema veche", de unde va afla ca motivatia prelucrarii unor texte furate sau libertatea de circulatie a ideilor nu sunt decat forme prin care hotul de texte arata ca nu mai are pe unde sa scoata camasa.

Ion Spanu
Ziua miercuri 3 octombrie, 2007 http://www.ziua.net/

Traiasca Republica Corupta Romania !

Da, e o cacofonie in acest titlu.
Din pacate insa, adevarata cacofonie se afla in sistemul juridic romanesc, in societatea noastra inca atat de mlastinoasa.
Luni am primit vestea: a fost ridicat sechestrul de 20 de luni pus pe partea de avere pe care fostul ministru al industriilor (cabinetul Nastase) n-a putut-o justifica.
Pentru cei cu memoria scurta: Dan Ioan Popescu, DIP pentru amici, este unul dintre marii bogatasi ai Romaniei. Omul a acumulat atat de mult, mai ales in perioada in care, coincidenta, a fost ministru, incat, atunci cand a fost luat la intrebari (ce minune !), n-a putut da explicatii coerente privitor la 8 (opt !) terenuri pe Valea Prahovei, in Azuga, si un apartament de lux in Bucuresti.
Un fleac evaluat la aproximativ 1,2 milioane de euro. Un amanunt: in total, pe vremea ministeriatului sau, DIP si sotia au strans, gospodareste, 23 de terenuri si apartamente! Procurorii l-au „agatat” doar la opt.
E prea de tot, a zis toata lumea, in epoca. Dar a fost nevoie de un ONG, Centrul de Resurse Juridice si, mai ales, de schimbarea puterii, ca dosarul DIP sa ajunga pe masa procurorilor. Apropo, mai stiti de vreun alt demnitar caruia sa i se fi numarat bogatia ?
Si daca i s-a facut un dosar, ce-i ? Si daca exista dosare Zambaccian, ce-i ? Si daca dosarele Vantu au stat de-au mucegait prin sertarele procurorului general (cum scrie „Gandul”), ce-i ? Pana ieri, am crezut, naiv, ca dupa alegerile din 2004 a avut loc o reforma in Justitie. Aiurea ! Crezusem, recunosc, pana si povestea cu tepele din Piata Victoriei (mutate, strategic, in Parcul Tineretului). Luati-va gandul, oameni buni ! Vedeti-va de treaba si ramaneti cu bunul Dumnezeu.
Justitia romana ? O gluma proasta. Sa va amintesc ? Scriam, zilele trecute, despre lefurile enorme incasate de magistrati din Inalta Curte de Casatie si Justitie, la care destui isi adauga cu tupeu pensii imense, de zeci de mii de lei lunar.
Acest lucru ii face santajabili, am concluzionat cu totii. Am ramas cu concluziile. Deznodamantul in cazul DIP e o palma trista si netrebnica data oamenilor cinstiti din tara asta de o Justitie vinovata cel putin de complicitate. E ca o definitie a unei tari in care mocirla e mediul din care nu suntem in stare sa evadam.

Calin Hera
Evenimentul zilei miercuri 3 octombrie, 2007 http://www.evz.ro/