miercuri, septembrie 26, 2007

* FRUMUSETILE ROMANIEI *



Cazinoul – Constanta - De la inaugurarea sa, care a avut loc in 1910, Cazinoul Constanta a fost considerat constructia reprezentativa a orasului.

* ----- *


Girly glitter comments from www.GirlyTags.com

Kakaia axa ?

Ne-am obişnuit deja ca Traian Basescu s-o invarta ca la Ploiesti. Uneori, l-a ajutat, cum a fost cazul demisiei "in cinci minute", la care a renuntat inspirat, de teama unui esec la referendum.
Altadata i-a folosit la imagine. Vezi condamnarea comunismului, in care n-a crezut initial, in numele careia a cerut ulterior "probe", pentru ca in final sa tune si sa fulgere in parlament impotriva odiosului regim. Nu e loc destul aici pentru exemple despre jocul de glezne al presedintelui. Psns la urms, nici nu mai intereseazs pe mults lume, intr-o tara sedusa pana la paroxism de sinceritatea celui mai popular roman.
De altfel, catalizat probabil de capitalul sau de imagine, seful statului isi permite de prea multe ori excese, inclusiv cu bataie externa. Or, aici chiar e riscant.
Pentru ca in relatiile intertari o vorba aruncata la misto poate costa incomparabil mai mult decat palavrele mistocaresti din plan intern. Una e sa-i dai sub centura lui Geoana, Ilici, Tariceanu, Marko, alta e sa-i provoci pe Sarkozi, Merkel, Putin sau Barroso. Cel mai recent exemplu de inconsecventa prezidentiala in materie de politica externa l-am descoperit ieri.
Brusc, la finalul unui plicticos CSAT, Traian Basescu ne-a lasat din nou muti: el a cerut, nici mai mult, nici mai putin, ca guvernul sa inlesneasca acordarea cetateniei romane nu doar pentru romanii de dincolo de Prut, ci si pentru moldovenii de origine rusa ! Stop, joc ! Pa, Europa, adio exigenta romaneasca la frontiera de Est a UE ! Pe de o parte, Europa ne cere sa strangem surubul vizelor inclusiv pentru fratii din Basarabia, pe de alta, noi, prin vocea presedintelui, dam de la sine putere verde spre UE pentru rusi si cine-o mai vrea acces liber spre Vest, via Romania.
Apoi, cum ramane cu stilul smuls ? Pentru ca, brusc, presedintele arunca la cos imaginea de antirus convins ("Marea Neagra - lac rusesc" etc.) si trece imediat la statutul de doica sufletista fata de poporul rus vecin si prieten. Greu de inteles ce e in mintea presedintelui Traian Basescu atunci cand implica Romania in crize internationale. Cel mai recent exemplu este declaratia de razboi diplomatic adresata lui Voronin in cazul consulului roman la Chisinau.
Desi cel din urma era sub ancheta oficiala a poterei moldave pentru implicare in afaceri cu vize, Traian Basescu s-a antepronuntat dur si in cazul justitiei de peste Prut: "Este un atac la adresa Romaniei ! Vom raspunde dur !". Pana la urma si Basescu insusi s-a convins ca diplomatul nostru nu e chiar fata mare in povestea cu blonda basarabeanca si pasaportul romanesc, dar declaratia de razboi politic ramasese deja consemnata. Sunt curios ce va spune acum Bruxelles-ul despre isprava de ieri a lui Traian Basescu. Poate un bobarnac spre Cotroceni si o intrebare n-ar strica: „Kakaia axa, Traiane ?"

Laurentiu Ciocazanu
Adevarul miercuri 26 septembrie, 2007 http://www.adevarul.ro

DNA si dosarele lui Daniel Morar

-- Asistam de cativa ani buni la o teribila inclestare intre diferite componente ale sistemului de justitie ce ar trebui sa alcatuiasca articulatiile si structura de rezistenta a statului de drept. Sa asigure functionarea si forta legii si sa dea incredere cetateanului ca dreptatea si adevarul nu sunt vorbe in vant.
Stim bine, din nenumaratele informatii de presa - nu lucram pe "surse" - si din multele sondaje ale unor institutii si organizatii specializate, ca increderea in Justitia romana si oamenii legii este dintre cele mai scazute. Si nu de azi, de ieri. Daca privim putin si prin mai ieri, descoperim aceeasi nedreptate perpetuata in timp si aceeasi dezolanta resemnare in fata abuzurilor si potlogariilor consemnate nu doar de literatura. Nu intram in detaliile istoriei nedreptatii si injustitiei romanesti - dar nici nu ne-ar strica un excurs rapid prin afacerile mai tenebroase ale Justitiei din trecut, cand Voda Ipsilanti sau Grigore Ghica impuneau ce le trecea lor prin cap si sipetul lor cu galbeni - vrem doar sa atragem atentia, cu acelasi aer al resemnarii, ca nu ne putem astepta nici astazi la ceva mai bun. Si totusi trebuie sa traim si in aceste conditii. Cetatenii de rang mic, dincolo de vocalizele cu egalitatea in fata legii, traiesc cu acest sentiment al nedreptatii legii de secole. Lucru ce se se poate descoperi si azi, nu credem ca un sofer de basculanta, locuitor al Ferentarilor, ar fi fost condamnat cu suspendare, daca ar fi ucis 5 (cinci) cetateni, asa cum s-a intamplat cu fostul sef al Informatiilor Militare. La fel si cu sotia unui cunoscut senator, care a reusit sa evite puscaria, dupa un teribil accident soldat cu victime. Doar doua exemple. Sigur ca se poate argumenta ca totul s-a produs in litera si, mai ales, spiritul legii. Nu ne putem pronunta, stim bine abilitatea, devenita arta pe meleagurile noastre, in a gasi argumente si prezenta justificari. Si nu doar de reprezentantii Justitiei.
Ce vrem sa relevam ? Ca recenta "dosariada" indreptata impotriva adversarilor incomozi, de orice natura ar fi ei, evidentiaza un grav pericol al statului de drept. Tot am clamat lupta impotriva coruptiei, tot am raportat la Bruxelles despre succesele noastre obtinute in contracararea acestui teribil flagel, la care suntem adaptati de secole, tot am schimbat culoarea bulinelor, dar benzile vargate de pe zeghe ale Justitiei romane au ramas aceleasi. Nu suntem o natiune de puscariabili, nu trebuie sa traim cu frica in san ca oricine o poate pati peste noapte daca nu se dovedeste cuminte.
De la vladica la opinca. De la imaginile terifiante cu Dinu Patriciu livid iesind din sediul arestului dupa ore lungi de ancheta, pana la cine stie ce potlogar marunt stalcit in bataie si apoi condamnat uneori din eroare. Ne aducem aminte de acel cetatean acuzat si condamnat ca a ucis o batrana, apoi dovedit ca nu e vinovat, parca a si murit intre timp, pana sa-si savureze pe deplin nevinovatia. Noile dosare ce au fost deschise impotriva unor adversari politici, indiferent de culoarea lor politica, nu pot decat sa invrajbeasca partile si sa alimenteze ura. Nedreptatea si injustitia alimenteaza din plin starea de nesiguranta cotidiana a cetateanului roman. In acest context, nimeni nu mai este sigur de nimic, dupa unul vine celalalt, dupa el urmeaza altul, poti fi chiar tu urmatorul. Oare ce ai facut ? Aproape ca nu mai conteaza, daca ai si tu un dosar. Mutra rece si palida de tehnician specialist in camere de gazare a dlui Daniel Morar nu aduce nimic bun. Este o simpla impresie, subiectiva, desigur. Se pare ca orice este posibil. Ceea ce nu miroase a bine. Nici acasa, nici pe strada, nici in Parlament, nicaieri. Ce se va intampla cu aceste dosare fabricate pe banda, nu stim. Dar e ceva putred in Romania. Si suntem obligati sa stim unde si ce anume.

Bedros Horasangian
Ziua miercuri 26 septembrie, 2007 http://www.ziua.net

Basescu de acord cu Patriciu

-- Si presedintele si omul de afaceri si-au manifestat dezaprobarea fata de infiintarea unei mega-companii energetice de stat.
Presedintele Traian Basescu a declarat, ieri, dupa sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) ca a rugat Guvernul sa reanalizeze proiectul privind constituirea unei companii energetice nationale, inclus in strategia energetica a Guvernului, intrucat ar diminua competitia si prezinta neconcordante cu foaia de parcurs din Tratatul de Aderare.
"Am rugat Guvernul sa reanalizeze oportunitatea crearii unei concentrari de societati producatoare de energie, atragand atentia ca este posibil ca o astfel de concentrare sa diminueze competitia si interesele de retehnologizare pentru marii furnizori de energie, cum ar fi Mintia, Turceni sau Rovinari. Marturisesc ca nu sunt adeptul crearii unei astfel de concetrari de producatori de energie. Consider ca acest lucru se produce prea tarziu, mai ales dupa privatizarea Petrom sau a distributiilor de energie. Trebuie reanalizata aceasta optiune", a precizat Traian Basescu.
Presedintele Traian Basescu considera ca statul trebuie sa pastreze pachetele majoritare de actiuni la Transelectrica, Conpet, Oil Terminal, Transgaz si Romgaz. Seful statului a mai declarat ca Strategia trebuie sa includa si referiri la continuarea privatizarilor din domeniu. In opinia sa, privatizarile trebuie sa continue cu producatori precum Rovinari, Turceni, Mintia.
Presedintele a mai spus, printre altele, ca a constatat unele neconcordante intre Strategia propusa de Guvern si foaia de parcurs prevazuta prin Tratatul de aderare la UE, neconcordante ce trebuie corelate.
De remarcat, comentariile presedintelui Basescu vin dupa cele ale omului de afaceri Dinu Patriciu.
Acesta a afirmat, cu putin timp in urma, ca realizarea de catre statul roman a unei super companii care sa reuneasca tot ce a ramas neprivatizat in sectorul energetic, asa cum prevede Strategia energetica, "este o idee proasta". "Atat timp cat piata a fost liberalizata, ar trebui mai degraba privatizati producatorii de energie", a spus Dinu Patriciu.

Gabi Moroianu
Ziua, miercuri 26 septembrie 2007, http://www.ziua.net

PD ii da cu flit lui Stolojan

-- Motiunea PSD a intetit targuielile politice purtate in laboratoarele principalelor partide.
In cursul zilei de luni, liderii democrati au purtat discutii cu liberal-democratii lui Theodor Stolojan, acestia din urma gasind de cuviinta sa solicite nu mai putin de cinci portofolii, in eventualitatea unei viitoare guvernari PD-PLD. Pedistii lui Boc au refuzat propunerea, argumentand ca PLD este un partid recent, care nu poate atrage inca un capital politic considerabil. "Theodor Stolojan a solicitat cinci ministere pentru PLD: Cristian Boureanu la Finante, Gabriel Sandu la Transporturi, Florin Popescu la Educatie, in timp ce Gheorghe Flutur aspira sa revina in jiltul de ministru al Agriculturii. Raluca Turcan a tintit functia de ministru al Culturii. In cazul Turcan situatia este insa problematica, tanara liberal-democrata urmand sa nasca", ne-au precizat surse democrate.
La polul opus, PSD si PNL vor sa organizeze in acelasi timp, in primavara, alegerile parlamentare si locale, liberalul Melescanu solicitand chiar un moratoriu pana la euroalegeri. "Atat PSD cat si PNL detin un numar considerabil de primari si ar fi bine ca edilii sa isi faca jocurile electorale pentru ambele scrutine. Viorel Hrebenciuc (PSD) a fost incantat de o astfel de perspectiva", ne-au explicat surse liberale. Pana una alta, oficial, pesedistii critica propunerea lui Melescanu.

Razvan Gheorghe
Ziua miercuri 26 septembrie, 2007 http://www.ziua.net

Pregatiti-va de scumpirea intretinerii !

Eliminarea treptata a subventiei la termoficare va umfla factura cel mai probabil din ianuarie 2008
Evolutia tarifelor la termoficare, gaze si alte utilitati va modifica preturile la intretinerea din aceasta iarna. Potrivit calculelor Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Romania (FAPR), media intretinerii pentru aceasta iarna va fi de 933 de lei/persoana la garsoniera si de 2.663 de lei/familie de patru persoane la un apartament cu patru camere. Diferentele de pret fata de iarna trecuta depind de deciziile primariilor fata de acordarea sau nu a subventiilor.
Aceste estimari, facute de FAPR vizeaza apartamentele care sunt dotate cu contoare si repartitoare. In cazul in care aceste facilitati lipsesc, intretinerea pentru toata iarna la o garsoniera este estimata la 1.297 de lei, iar pentru apartamentul cu patru camere la 3.975 de lei.
"Calculele facute de noi includ subventia. In conditiile acestea, intretinerea este comparabila cu cea de anul trecut. Fara subventie valorile pot fi mult mai mari", spune presedintele FAPR, Radu Opaina. Potrivit cerintelor UE, incepand cu luna ianuarie 2008, statul roman trebuie sa renunte treptat la subventia pentru termoficare.
Se dubleaza, daca pica subventia
Calculele facute de FAPR arata ca o garsoniera cu repartitoare de caldura si contoare individuale va avea o intretinere de 82 de lei in luna septembrie, in timp ce in luna ianuarie 2008 factura este estimata la 213 lei. Cele mai mari cresteri sunt identificate la apartamentele cu patru camere si patru persoane. Aici intretinerea va evolua de la 241 de lei in septembrie la 604 lei in luna ianuarie.
Pentru un apartament clasic de trei camere si trei persoane, intretinerea din septembrie este estimata la 190 de lei, iar pentru ianuarie la 480 de lei. Calculele facute de FAPR vizeaza asociatiile de proprietari din intreaga tara si este luata in calcul o marja de eroare de plus sau minus 10%, in functie de zona.
Daca in tara, pretul mediu al gigacaloriei, fara subventie este calculat la 210 lei, pentru anul viitor, in Capitala el va oscila de la 121 de lei, pana la cel mult 150 de lei, in functie de centrala care distribuie agentul termic catre Regia de Termoficare (RADET), reiese dintr-un proiect de hotarare aflat in dezbaterea comisiilor Consiliului General.
"Calculele noastre arata cresteri de cativa lei noi fata de anul trecut", spune viceprimarul Razvan Murgeanu. Potrivit presedintelui Asociatiei Habitat, Mihai Mereuta, o iarna grea ar putea incarca factura la termoficare. "Trebuie amintit ca anul trecut am avut o iarna blanda, iar consumul a fost undeva la 60% fata de o iarna grea", spune Mereuta. Reprezentantii asociatiilor de proprietari cred ca subventia va fi mentinuta cel putin in Capitala, pentru ca anul viitor urmeaza alegeri locale.

Florel Manu
Adevarul miercuri 26 septembrie, 2007 http://www.adevarul.ro

Derbedeul Mircea Mihaies

-- Mi-a fost greu sa gasesc in limba romana un cuvant care, fara sa iasa din tiparele bunului simt, sa defineasca atitudinea lui Mircea Mihaies, vicepresedintele ICR (Institutul Cultural Roman), considerat unul dintre liderii elitei romanesti, alaturi de Liiceanu si Patapievici. "Derbedeu" este cel mai bland.
In "Evenimentul zilei" de luni, 24 septembrie a.c., Mircea Mihaies ii tavaleste prin toate zoaiele pe Serban Orescu, Octavian Paler si Doina Cornea, pe care-i acuza ca nu vad in Traian Basescu farul calauzitor al natiunii, asa cum, mai nou, l-a descoperit dumnealui ! Iata ce scrie Mihaies despre Serban Orescu: "Urmaresc de mai multa vreme acrobatiile dizgratioase ale d-lui Serban Orescu, pe vremuri comentator (cam lipsit de har, ce-i drept) la Europa libera, astazi simbrias la Ziua". Serban Orescu face parte, in opinia lui Mihaies, dintr-un "soi de Gica-contra, rosi in egala masura de reumatisme si resentimente", cu conotatii legate evident de varsta inaintata a celebrului ziarist. In galeria "reumaticilor", Mihaies include orice intelept al cetatii care nu-l preaslaveste pe actualul presedinte al tarii, "de la Octavian Paler, pe care anii nu l-au facut mai senin si mai detasat, ci mai acru si incarcat de umori negre, la incredibila Doina Cornea".
Sigur ca e dreptul oricui sa creada orice despre oricine. In cazul personal al dlui Mircea Mihaies, lucrurile trebuie sa fie nuantate, caci dorinta sa de parvenire sau intentia de a se pune in slujba cuiva, fie si presedintele tarii, nu pot constitui motivatia denigrarii unor personalitati importante ale vietii noastre spirituale.
Mircea Mihaies este profesor la o facultate din Timisoara, fiind, in acelasi timp, vicepresedinte al ICR din Bucuresti si colaborator la diverse ziare si reviste. Foamea de bani si de glorie nemeritata pot fi intelese ca pacate firesti ale unora dintre noi, dar, pentru cei care nu uita usor, Mircea Mihaies poate fi identificat ca un impostor fara pereche. Simpla consultare a listei privind abonatii la functiile din cadrul Fundatiei Soros, care poate fi consultata in arhiva ziarului nostru, arata ca, in timp ce Mircea Mihaies facea parte din consiliul national de coordonare a fundatiei, sotia sa era presedinta filialei Timisoara. Nu cumva sa se duca dolarii in buzunarele altora ! Daca are cineva curiozitatea sa citeasca opera lui Mihaies, va observa ca multe dintre cartile sale (Balul mascat, Incet, spre Europa, Vecinii lui Franz Kafka) sunt scrise in colaborare cu Vladimir Tismaneanu, o adevarata locomotiva care l-a tractat pe Mihaies inspre sferele Puterii.
De unde vine, totusi, ura lui Mihaies fata de Serban Orescu, Octavian Paler si Doina Cornea ? Iata o intrebare care nu are raspuns, caci, sunt convins, in sinea sa, Mihaies a pastrat o admiratie fata de aceste nume sacre si fata de atitudinea lor in momentele cele mai dificile ale existentei noastre. Un motiv, totusi, exista. In timp ce Orescu, Paler sau Doina Cornea si-au pastrat verticalitatea, indiferent cine a detinut puterea la un moment dat, Mihaies a avut oscilatii care definesc tipul oportunistului jalnic. Am mai scris despre articolele sale de dinainte de anul 2000, adunate in vol. "Masca de fiere", in care Traian Basescu, pe atunci primar al Capitalei, era facut de Mihaies "sluga lui Iliescu", "nesimtit", "grosolan", "rudimentar", cerand chiar trimiterea sa in judecata pentru declaratiile in legatura cu C.A.D.A. ! Stiind ca Basescu nu uita nimic, Mircea Mihaies este dispus azi sa faca orice pentru a capata dreptul de a lustrui pantofii presedintelui. Inclusiv sa arunce in spatiul public acest atac golanesc la adresa Doinei Cornea, Octavian Paler sau Serban Orescu. Grea meserie si coprofagia asta !

Ion Spanu
Ziua miercuri 26 septembrie 2007 http://www.ziua.net