sâmbătă, octombrie 13, 2007

* ----- *


Zangy Comment Graphics

* Galeria de Arta Clasica Mondiala *



* HENRI MATISSE *

BIOGRAFIA si LUCRARILE, Matisse, Henri 1869 - 1954

Franta
Matisse s-a nascut la Le Cateau-Cambrésis in nordul Frantei la 31 Decembrie, 1869. Fiu al unei familii din clasa-mijlocie, Matisse a studiat si a inceput sa practice avocatura. In 1890, oarecum printr-o intamplare, ca urmare a recuperarii lente in urma unei crize de apendicita, a inceput sa fie atras si sa practice pictura. In 1892, dupa ce a decis sa-si abandoneze cariera de avocat, Matisse vine la Paris pentru a studia formal artele plastice. Matisse intra in studioul lui Gustave Moreau de la Scoala de Arte-Frumoase unde ii intalneste pe Camoin, Manguin, Marquet si Jean Puy.
Primii indrumatori ai lui Matisse posedau o formatiune academica fiind totodata si relativ conservatori; motiv pentru care stilul initial al lui Matisse a fost o forma conventionala de naturalism, in respectiva perioada el realizand o serie de reproduceri dupa maestri renumiti. Matisse a studiat mai mult arta contemporana, in special pe cea a impresionistilor si, in urma experimentelor in materie, isi dobandeste o reputatie de membru rebel in cadrul clasei de studiu in care invata.
Adevarata eliberare artistica a lui Matisse, in termenii utilizarii culorii in reproducerea formelor si organizarea planurilor spatiale, survine ca urmare a influentei pictorilor francezi Paul Gauguin si Paul Cézanne precum si a artistului plastic olandez Vincent van Gogh, ale caror lucrari Matisse le studiaza indeaproape incepand din 1899. Apoi, in 1903 si 1904, Matisse face cunostinta cu stilul pointilist al lui Henri Edmond Cross si Paul Signac. Cross si Signac experimentau un nou stil utilizand juxtapunerea unor mici pete (asa-numitele “puncte”) de culoare pura pentru a obtine o vibratie vizuala puternica a culorilor intense. Matisse adopta tehnica lor si, la capatul unor repetate modificari, obtine pete de culoare amanuntite.
Incepand din 1905 Matisse a realizat unele dintre cele mai indraznete lucrari ale carierei sale, inclusiv un tablou al sotiei sale, Linii Verzi (Doamna Matisse) (1905, aflat in Muzeul de Arta, Copenhaga). Titlul se referea la liniile de culoare verde intens care definesc sprancenele si nasul Doamnei Matisse. In acelasi an Matisse isi expune acest tablou precum si altele similare alaturi de lucrari ale altor artisti si prieteni, ca Andre Derain si Maurice de Vlaminck. Impreuna, grupul a fost numit al salbaticilor (mai concret, “al animalelor salbatice”) ca urmare a excesului de emotionalism la care ei faceau recurs in arta, a folosirii culorilor vii, precum si a recursului la linii ferme.
Cum acum Matisse era privit ca un lider al radicalismului in arta, el incepe sa dobandeasca aprrecierea unui numar din ce in ce mai mare de critici de arta influenti precum si pe cea a colectionarilor, printre care se numara si scriitoarea expatriata din America, Gertrude Stein si familia acesteia. Printre numeroasele comenzi importante pe care Matisse le primeste s-a numarat si cea a unui colectionar rus care i-a comandat o seie de picturi murale ilustrand scene de dans si muzica (ambele realizate in 1911; si aflate in prezent la muzeul Ermitaj, din Saint Petersburg).
In general, temele preferate ale lui Matisse au fost realizate intr-o maniera ideala; ele ilustrand abilitatea artistului de a recurge liber la inventivitate precum si predispozitia sa pentru jocul cu formele si expresia. Picturile lui Matisse reprezentand dansatoare, dar si figuri umane in general, impresioneaza in primul rand prin formele expresive dar si prin detaliile particulare de natura anatomica, in al doilea rand. Matisse si-a extins principiile creatiei sale si in alte domenii ale artei; ca de exemplu in sculpturile sale in bronz, precum si in desenele si gravurile destinate unor numeroase publicatii, toate evidentiind aceleasi contururi expresive pe care le-am intalnit si-n picturile sale.
Desi sofisticat intelectual, Matisse pune in evidenta importanta instinctului si intuitiei in realizarea unei opere de arta. Matisse sustinea ca un artist nu trebuie sa detina un control total asupra culorilor si a formelor; in schimb, culorile, tusele si liniile, trebuie sa se subordoneze sensibilitatii artistului in modul in care ele pot fi folosite in relatia dintre ele. Matisse impresioneaza si prin capacitatea de a se lasa pe sine insusi in prada jocului fortei culorilor si al desenului, fapt care explica ritmicitatea, dar estompeaza, formele multora dintre figurile pe care le regasim in lucrarile sale, in termenii unei armonii picturale totale.
Incepand din 1920 si pana la moartea sa, Matisse si-a petrecut majoritatea timpului in sudul Frantei, in special la Nisa, realizand scene de pictura locala in care se regasesc scene marcate de tuse, realizate prin aplicarea unor culori stralucitoare. La batranete, lui Matisse i s-a comandat sa realizeze decoratia micii capele Chapel of Saint-Marie du Rosaire de la Vence (langa Cannes), opera pe care a realizat-o intre anii 1947 si 1951. Fiind imobilizat la pat in ultimii ani ai vietii sale, Matisse s-a ocupat de decupaje, realizand o serie de lucrari alcatuite din bucatele de hartie intens colorata aranjate intamplator, dispuse pe un suport de panza, dar al caror desen de ansamblu ne bucura ochiul.
Matisse moare la Nisa la 3 Noiembrie, 1954. Spre deosebire de multi alti artisti plastici, Matisse s-a bucurat de recunoasterea internationala si popularitate inca din cursul vietii, dobandind aprecierile unanime ale colectionarilor, criticilor de arta, precum si ale tinerelor generatii de artisti.


Camera Rosie,1908, Ulei pe panza, 220x180 cm

Dans, 1912, Ulei pe panza, 190x114 cm

Portret de Familie, 1911, Ulei pe panza, 194x143 cm

Fructe, 1901, Ulei pe panza, 61x51 cm

Viata in Albastru, 1901, Ulei pe panza, 73x59 cm

Studiu pentru Bucuria de a trai, 1905, Acuarela pe hartie, 25.4 x 32 cm

Dansul, 1910, Ulei pe panza, 391x260 cm

Fara titlu


* ----- *


Girly glitter comments from www.GirlyTags.com

Noul Ku Klux Klan

-- Intrebarea care se pune este de unde aceasta obsesie a lui Traian Basescu, ca anchetele si procesele trebuie sa se desfasoare nu in institutiile destinate acestui scop, ci in piata publica.
Acum e clar ca decizia punerii in circulatie publica a filmelor si stenogramelor, care sunt rezultatul urmaririi a doi ex-ministri si a unui om de afaceri, ii apartine lui Traian Basescu. Daniel Morar, seful DNA, lasat mostenire de Macovei, a recunoscut oficial ca i-a trimis acestuia documentele. In absenta comisiei de la Cotroceni, suspendata si acum dizolvata, singura care legal le-ar fi putut primi. Seful statului spune ca le-a pus in seif. Si ca nu le-a mai scos de acolo. In acelasi timp, se antepronunta, afirmand ca ele cuprind "probe" mult mai grave decat cele prezentate. Cunoscand antecedentele presedintelui nostru, nu-mi ramane decat sa trag concluzia ca el a facut publice documente ale urmaririi penale inainte ca persoanele vizate sa fie incunostintate de existenta lor si inainte chiar de a se fi declansat o ancheta oficiala. Iar Daniel Morar a incalcat legea - oare a cata oara ? - informandu-l astfel pe seful statului, care reprezinta alta putere in stat decat Justitia, asupra mersului unor anchete. Intrebarea care se pune este de unde aceasta obsesie a lui Traian Basescu, extrem de daunatoare actului de justitie si mecanismelor democratice, ca anchetele si procesele trebuie sa se desfasoare nu in institutiile destinate acestui scop, ci in piata publica. De ce oameni cu fata acoperita actioneaza precum membrii unui Ku Klux Klan, asmutind populatia in scopul ca aceasta sa se erijeze in tribunale si orchestrand, astfel, judecarea si executia publica a unor adversari politici ?
Aceasta conceptie si aceasta practica antidemocratica isi au originea in trecutul lui Basescu. Cel de ofiter de informatii, cand a fost deprins sa utilizeze, pentru a-si indeplini misiunile, alte instrumente decat cele transparente. In al doilea rand, in calitate de capitan de vas, el a condus, pana in 1989, un tip special de unitate economica. Departe de tara, supus in mare masura regulamentelor militare, Basescu a actionat, imitandu-l pe Ceausescu, precum un mic dictator. Nu instrumentele legii aveau prevalenta. Ci operatiuni de tip ocult. Motiv pentru care, nu de putine ori, el a intrat in conflict cu echipajul. Intr-o buna masura, in aceeasi perioada Basescu era si contrabandist. De altfel, majoritatea capitanilor de nave, maritime ori aeriene, aveau o tripla calitate. Cea vizibila, de sef al unei colectivitati speciale, cea de ofiter ori colaborator al Securitatii si, in fine, cea de contrabandist. De la aceasta regula nu au existat exceptii. Toti capitanii de nave si aeronave au adus in tara marfa nevamuita, uneori chiar interzisa, pentru a-si rotunji veniturile. Securitatea inchizand ochii. Era forma specifica acelor ani de a li se plati unor colaboratori contravaloarea serviciilor. Intreaga educatie si experienta de viata de care a beneficiat Basescu sunt circumscrise acestor "valori". Dupa 1989, Basescu a fost supus, in repetate randuri, unor investigatii. Banuit fiind ca s-ar fi aflat la originea volatilizarii flotei strategice a Romaniei. Din nou, a avut de-a face, de data aceasta in calitate de "obiectiv", cu institutiile represive ale statului. Care l-au hartuit, utilizand mecanismele si procedurile mostenite.
In aceste conditii, se poate explica de ce Traian Basescu una declara si alta face atunci cand se refera la institutiile statului. Conform experientelor sale anterioare, Justitia este demna de dispret. Iar metodele ei sunt perimate. Daca nu cumva chiar nocive. Justitia, deci, trebuie inlocuita cu altceva. Motiv pentru care serviciile secrete si procurorii se bucura de intreaga protectie a sefului statului, atata timp cat ii fac pe plac. In timp ce Justitia este Cenusareasa.
Iar in absenta Justitiei, cum au loc anchetele si executiile ? In piata publica. La gazeta de perete. Prin linsaj mediatic. Astfel, adversarul sau politic, fara a mai fi cercetat, este aratat cu degetul, injosit, condamnat si supus oprobriului public. Este noul Ku Klux Klan. Cand Justitia se va pronunta, va fi prea tarziu.

Sorin Rosca Stanescu
Ziua sambata 13 octombrie, 2007 http://www.ziua.net/

Palinca lui Remes l-a ametit pe seful “Doi si-un sfert”

Directorul serviciului secret al Ministerului Internelor a declarat pentru Cotidianul ca subalternii l-au filat pe Ciorba la cererea DNA. Este contrazis insa de un comunicat de presa al aceluiasi serviciu.
Serviciile secrete nu au lamurit nici pana vineri cine a facut interceptarile care ii incriminau pe fostii ministri ai Agriculturii Decebal Traian Remes si Ioan Muresan. Interesanta este insa atitudinea lui Petru Albu, seful Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna (DGIPI) din Ministerul Internelor si Reformei Administrative (MIRA). Joi, Albu a declarat pentru Cotidianul ca DGIPI nu are nici un amestec in dosarul de la DNA: “Nu am avut absolut nici o implicare in acest caz. Nu ni s-a cerut sa facem interceptari pentru nici una dintre persoanele implicate in acest caz. Dispunem de tehnica necesara si putem face interceptari, potrivit legii de organizare si functionare a MIRA, insa nu am folosit-o in acest caz. Mai mult, nu este adevarat ca unul dintre avocati ar fi putut vedea la dosar un mandat de interceptari cu numele DGIPI, pentru ca acesta nu exista”. Cateva ore mai tarziu, dupa inchiderea editiei, Petru Albu ne-a contactat pentru a spune ca Gheorghe Ciorba a fost filat de subalternii sai: “Am avut totusi o implicare in acest caz. In lunile august-septembrie, cand a venit dosarul de la Alba, DNA ne-a cerut sa-l urmarim pe Ciorba. Dar nu noi am facut interceptarile”.
Vineri, DGIPI a simtit nevoia sa explice, intr-un comunicat de presa, ca “directia nu a fost solicitata de organele abilitate sa faca interceptari fata de vreuna din persoanele care apar in imaginile difuzate la TVR 1 in 10 octombrie a.c. Mai mult, DGIPI nu detine inregistrari sau alte mijloace de proba”. Despre filajul lui Ciorba, comunicatul nu pomenea absolut nimic.

Georgeta Ghidovat
Cotidianul sambata 13 octombrie, 2007 http://www.cotidianul.ro/

Conducatorul pe care il meritam ?

-- De optsprezece ani, romanii, care au inteles ca, in democratie, nu trebuie sa respecti nici o regula, si-au exacerbat egoismul. In asa masura incat nu-i mai intereseaza nimic decat propria prosperitate, propriul confort, propria bunastare, uneori chiar in detrimentul celorlalti.
Ca unul care a trait 14 ani de zile in Elvetia, sunt din ce in ce mai constient ca romanii nici nu stiu ce inseamna viata in comun. Romanii cred ca, daca reusesc sa-si organizeze cat de cat viata, in propriul camin, daca in stramtul lor univers este curat si bine, atunci restul nu mai conteaza. Nu conteaza cum arata palierul, scara, blocul, strada, cartierul, orasul, tara. Romanul nu intelege ca, daca nu-si respecta vecinul, colocatarul, compatriotul, daca nu respecta niste reguli, viata devine imposibila si, odata iesit din propriul univers, afara, se izbeste de mizeria altuia - la propriu si la figurat - si nu se poate izola de ea, chiar daca se inchide intr-o cetate. Nu intelege ca palierul, strada, orasul sunt si ele proprietatea sa, ca plateste pe unii care, temporar, administreaza aceste bunuri, iar daca trece nepasator pe langa cineva care arunca gunoaie sau isi face nevoile pe balansoarele nou instalate in parcuri e ca si cum ar admite ca aceste mizerii sa se intample in chiar casa sau pe proprietatea sa.
Romanii admira Elvetia, ordinea si curatenia care domnesc in tara cantoanelor. Au si de ce ! Dar daca Elvetia va continua sa dainuiasca este pentru ca cetatenii ei inteleg ce inseamna comuna, cat de importanta este existenta ei si inteleg sa se supuna regulilor, sa respecte legea. Regulile elvetiene sunt atat de stricte, ca pentru multi romani ele ar friza paranoia ! De optsprezece ani, romanii, "eliberati" de constrangerile dictaturii, nu vor sa se mai supuna regulilor. Toti vor sa fie "smecheri", regulile sunt pentru fraieri ! Tocmai asta cred ca ne va pierde. Soselele Romaniei stau marturie: nu vom mai avea loc de atata smecherie ! Este cu atat mai grav cu cat am ales un presedinte care este exponentul acestei mentalitati: nu respecta legile, isi tradeaza partenerii, se preocupa numai de bunastarea sa si a apropiatilor sai. Traian Basescu, presedintele Romaniei a lasat balta principala sa atributie: politica externa, imaginea pe care tara o reflecta in lume, consumandu-si intreaga energie in bataliile interne. Este atat de absorbit de faptul ca nu reuseste sa-si impuna vointa, incat a devenit complet indiferent la izolarea in care a plonjat Romania. In putinele momente in care isi aminteste de principala sa misiune, se trezeste aruncand cu vorbe in vecini. Nici macar nu este constient ca actiunile sale din interior proiecteaza in exterior aceeasi imagine de vesnic conflict. De altfel, daca ii observi pe europarlamentarii PD, ai sa vezi ca lucreaza impotriva propriilor colegi, prin actiunile lor sabotand initiativele romanesti, asa cum au facut-o in cazul declaratiei PSD privind santierul care ameninta Catedrala Sfantul Iosif.
Traian Basescu iubeste conflictele si ii place sa le alimenteze. A impartit deja tara in doua tabere. Acum mai are o singura dorinta: sa le vada incaierandu-se. A avut si prima tentativa atunci cand a cerut jandarmilor sa indeparteze barierele din Piata Universitatii. Asupra unei tari sfasiate de razboi civil ar putea domni fara guvern si prim-ministru. E de mirare ca, avand un asemenea model, tinerii tarii au ajuns lipsiti de repere, dezorientati in aspiratii, violenti si dezabuzati ? Este oare o surpriza faptul ca am ajuns sa exportam violenta ? Cata dreptate avea Napoleon cand spunea ca "fiecare tara are conducatorii pe care ii merita" !
Dar si mai trist este ca am ajuns la vorba lui Cioran: "aceasta tara care a fost candva a noastra si este astazi a nimanui" !

Eugen Mihaiescu
Ziua sambata 13 octombrie, 2007 http://www.ziua.net/

Doua muste in ciorba

-- Cele doua gaze de otet, Remes si Muresan, au aterizat in ciorba pregatita si servita de Basescu lui Tariceanu, nu cred ca se mai indoieste nimeni. Omul i-a propus cu blandete, ca antreu, anticipate, dar premierul n-a servit. Cu nervii la pamant din cauza mofturilor clientului, presedintele a lovit la sorici.
Ceea ce voua vi se pare o facatura mizerabila, este de fapt o lectie de politica "a la carte", conform normelor si exigentelor dambovitene. Nici Machiavelli nu putea scoate mai mult dintr-un caltabos si-un dest de palinca.
Basescu incearca de trei ani sa demoleze Guvernul. Nu ca actualul premier ar avea vreun cusur, dar vrea sa-si inscauneze tariceanul lui. In afara de referendum si de cheful de dupa, nu i-a iesit nimic. Guvernul a ramas bat, sprijinit nu de doar douazeci de procente, ci de sfanta credinta a parlamentarului, conform careia alesul, fie si ungur, trebuie sa-si care plescoiul pana la capat.
Ce nu se poate demola in bloc se poate pe bucatele. Tolanit pe prispa Cotrocenilor, pe un maldar de note informative, Basescu i-a luat la tir pe gugustiucii Cabinetului Tariceanu. Spre deosebire de Constantinescu, el stie cum se manuieste corect un dosar. Ce nu stie exact este rezerva de brabeti (vrabioi, reg. olt.) pe care o are la dispozitie premierul.
Dar, indiferent cat este de diabolic, Basescu nu ar reusi nimic niciodata, daca sistemul nu i-ar permite. In Romania institutiile sunt unelte si, in consecinta, functionarii statului sunt slugi. Indiferent ca sunt procurori, magistrati, securisti, racani, ziaristi la stat, ei sunt cozi de topor credincioase jupanului politic de moment. Si devotate pana la moarte interesului personal.
Morar este pentru Basescu carpa care a fost Amarie pentru Nastase, Rodica Culcer furtunul cu surub care a fost Miron Cozma pentru Iliescu, numai ca un minut pe sticla ustura mai rau decat o coada de tarnacop pe spinare. Altfel, devoalarea in prime-time a cotcariilor celor doi agarici ne mai face sa uitam de buget si europarlamentare, de inflatie si de riscul activarii clauzei de salvgardare, mai ales din cauza agriculturii. (Ca veni vorba de minister, colcaie pe acolo niste balauri care inghit un jeep de caltabosi si o cisterna de palinca la micul dejun). Inteleg ca, in noua grila de toamna, TVR ne pregateste o telenovela care in care vor presta toti ministrii Cabinetului Tariceanu si cateva vedete colaterale de la PD si PSD. Numai ca ar fi bine sa se dea cate doua episoade pe zi, ca sa apucam finalul. Asta imi aminteste de doi batranei simpatici, care erau ingrijorati ca n-or sa afle niciodata cum a murit "Tanar si nelinistit".
Va spun eu finalul, n-are. Basescu este mult mai omenos decat vrea el sa-l credem. Ce se mai aude de Nastase, Mitrea, Dan Ioan Popescu, de Mischie sau Oprisan ? Numai de bine. Ca si in cazul celor doi colegi cederisti, presedintele a vrut doar sa-i scoata din joc. Ca in bancul cu geambasul care voia sa vanda un cal orb, surd, rapciugos si fara picioare, el i-a scos pe taraba numai ca sa-i faca de ras.
Dar putem trage si invataminte folositoare. Muresan, Remes si Ciorba reprezinta portretul robot fidel al demnitarului si omului de afaceri mioritic. Asa arata el: costumul Armani cu untura pe rever, fara vreo culoare politica tipatoare, cu posetuta Vuitton care emana un fin iz de ceapa si slanina, milionar in euro care se imbuiba la bufetul Parlamentului cu 2,5 lei, omul care primeste cu aceeasi bucurie si un jeep, si o tuica. Nu ca i-ar trebui, vreuna sau alta, dar, daca este spaga, pur si simplu nu te poate refuza. Daca nu aveti nici de unele, puteti sa-l omeniti cu un vot.

Rene Parsan
Ziua sambata 13 octombrie, 2007 http://www.ziua.net/

Pensiile pe primul loc

Majorarea pensiilor si salariilor (48%), lipsa locurilor de munca (25%) si sanatatea (19%) reprezinta, in opinia romanilor, principalele probleme pe care actualul Guvern ar trebui sa le rezolve pana la sfarsitul mandatului sau legal in 2008, releva un sondaj de opinie realizat de Gallup Organization, in septembrie 2007, la cererea Agentiei pentru Strategii Guvernamentale. Potrivit studiului, populatia considera ca domeniile in care Executivul a luat cele mai multe masuri in acord cu asteptarile lor au fost relatiile internationale ale Romaniei (28%) si domeniul pensiilor (27%). Agricultura (22%), sanatatea (21%) si invatamantul (15%) sunt principalele domenii in care, potrivit subiectilor sondajului, Guvernul ar trebui sa isi intareasca controlul pentru a vedea cum merg lucrurile. Referitor la alegerile europarlamentare din 25 noiembrie 2007, aproape jumatate dintre cei intervievati (49%) au raspuns ca sunt absolut siguri ca vor merge la vot, in orice fel de conditii. Cercetarea "Agenda politica si agenda populatiei" s-a efectuat pe un esantion de 1.154 de persoane, reprezentativ pentru populatia adulta a Romaniei, cu o marja de eroare de plus/minul 2.9%.

Ovidiu Banches
Ziua sambata 13 octombrie, 2007 http://www.ziua.net/

* ANUNT IMPORTANT !!! *


Salutare ! dragi Prieteni & Vizitatori

Incepand de Lunea viitoare STIRILE & COMENTARIILE care apar aici in fiecare zi va vor fi prezentate intr-o NOUA formula !!!
Urmarea a acestei noi initiative va consta intr-o extindere a numarului de Articole si Comentarii preluate din presa centrala fapt ce va permite cititorilor si vizitatorilor acestui blog sa-si aleaga articolul preferat doar printr-o simpla apasare pe link-ul atasat.
Mai jos va reproducem un exemplu ipotetic al NOII forme de prezentare

EDITORIALE

Presedintele X a declarat razboi” – aici -
Presedintele X a declarat ieri ca va….

Parlamentul a adoptat Legea de…“ – aici -
Ieri, Parlamentul Romaniei a adoptat Legea de…

Si asa mai departe….

COMENTARII

Razboi si Pace intre Palatele Cotroceni si Victoria” – aici -
Incepand de ieri razboiul dintre Palatele Cotroceni si Victoria a intrat…

Parlamentarii Democrati vor sa depuna o noua motiune impotriva Guvernului” – aici -
Parlamentarii Democrati au anuntat ca vor depune o noua motiune impotriva Guvernului…

Si asa mai departe….

Speram ca NOUA formula sa intruneasca aprecierea Dvs., drept pentru care va dorim Tuturor: DISTRACTIE PLACUTA !!!


Zangy Comment Graphics