vineri, noiembrie 30, 2007

* ----- *


Zangy Comment Graphics

* ----- *


Zangy Comment Graphics

Romanii ortodocsi sarbatoresc azi pe Sfantul Apostol Andrei



Santandrei este o mare divinitate geto-daca peste care crestinii au suprapus pe Sfantul Apostol Andrei cel Intai chemat, ocrotitorul Romaniei.
Santandrei a preluat numele si data de celebrare ale Apostolului Andrei (30 noiembrie).
El trebuie sa se fi bucurat de mare respect de vreme ce ziua lui de celebrare a inlocuit o importanta divinitate precrestina, personificare a lupului. Numele zeului uzurpat s-a pierdut. Noaptea de Santandrei (29 - 30 noiembrie) si ciclul de innoire a timpului, care se suprapun peste perioada calendaristica a Dionisiacelor Campenesti si cu fermentarea vinului in butoaie la popoarele tracice, pastreaza numeroase urme precrestine.
Sfantul Andrei, "cel intai chemat" la apostolie era frate al lui Simon Petru, care s-a numarat, de asemenea, printre cei 12 apostoli ai Domnului, fiind amandoi fiii pescarului Iona. Erau originari din Betsaida, localitate situata pe tarmul Lacului Ghenizaret (Marea Galileii), din provincia Galileea, in nordul Tarii Sfinte. Amandoi au fost pescari, alaturi de tatal lor. Amandoi s-au numarat printre "ucenicii" Sfantului Ioan Botezatorul, ascultand timp indelungat predicile acestuia in pustiul Iordanului, cu indemnuri la pocainta si cu proorocia despre venirea lui Mesia. De la acesta a auzit Andrei cuvintele "Iata Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridica pacatul lumii" (Ioan 1,29). A fost si el martor, alaturi de alti ucenici, la botezul Domnului si la cunoscuta convorbire dintre Iisus si Ioan, intarindu-se in convingerea ca Acesta era Mesia cel prezis de prooroci. A doua zi dupa botezul Domnului in Iordan, Ioan Botezatorul statea pe tarmul acestui rau cu doi dintre ucenicii lui, Andrei si Ioan (viitorul apostol si evanghelist), carora le spune din nou: "Iata Mielul lui Dumnezeu" (Ioan 1,36). Auzind aceasta marturisire, cei doi ucenici au pornit dupa Iisus, in dorinta de a-L cunoaste. Iisus i-a observat si i-a intrebat: "Ce cautati ?" La care ei au zis: "invatatorule, unde locuiesti ?" El le-a zis: "Veniti si veti vedea". Au mers deci si au vazut unde locuia si au ramas la El in ziua aceea (Ioan 1, 37-39). Andrei a anuntat apoi si pe fratele sau Simon Petru ca "a gasit pe Mesia" (Ioan 1,41).
Pana la inceputul secolului al XX-lea se organizau in Colinele Tutovei, in noaptea de Santandrei, petreceri de pomina ale tinerilor, asemanatoare cu Revelionul. Pentru a fi feriti de actiunea malefica a moroilor si strigoilor, tinerii camuflau si ungeau cu mujdei de usturoi ferestrele si usile casei unde se desfasura petrecerea inainte de lasatul serii. De altfel, petrecerea se numea, local, Noaptea Strigoilor, timp nefast, cand strigoii vii (oamenii care se nasc cu caita, cu coada - o vertebra in plus, din legaturi incestuoase etc.) isi parasesc trupurile fara stirea lor, iar strigoii morti ies din sicrie, morminte si cimitire pentru a provoca suferinte oamenilor, pocesc si sug sangele celor vii, leaga sau iau puterea barbatilor, strica taurii, fura sporul vitelor, se joaca cu lupii si ursii etc. In acest timp, petrecerea tinerilor in vatra satului, numita si Pazitul Usturoiului, era in toi. Fetele aduceau cate trei capatani de usturoi, le puneau laolalta intr-o covata pentru a fi pazite de o batrana la lumina lumanarii. Complet izolati de lumea din afara, stapanita de fortele malefice, tinerii se distrau, cantau, jucau, beau, adesea peste masura, mancau, glumeau, ca la un adevarat revelion. Amintim ca aceasta izbucnire de bucurie se desfasura in chiar postul Nasterii Domnului (Postul Craciunului). Dimineata, pe lumina zilei, tinerii ieseau in curtea casei unde covata cu usturoi era jucata in mijlocul horei de un flacau. Se impartea usturoiul si, in mare veselie, se intorceau pe la casele lor. Incepea un nou an. Usturoiul privegheat se pastra ca ceva sfant, la icoana, si se folosea peste an ca leac pentru vindecarea bolilor, pentru prinderea farmecelor si descantecelor etc.
Potrivit statisticilor, aproape 600.000 de romani numiti Andrei sau Andreea isi sarbatoresc astazi onomastica.
Mai multe despre Sf. Apostol Andrei puteti afla de – aici – sau – aici -

Tuturor celor ce poarta prenumele de Andrei si derivatele sale le urez un sincer, LA MULTI ANI !!!

[mig007]

* ----- *


Girly glitter comments from www.GirlyTags.com

* STIRILE ZILEI *



EDITORIALE

DiversiuneaSorin Rosca Stanescu – Ziua – citeste aici -
Pe zi ce trece, Departamentul de Investigatii Ziua intra in posesia unor noi elemente care, pur si simplu, demonstreaza existenta unei veritabile conspiratii la Cotroceni. O conspiratie electorala”.

Esecul discursului anticoruptieIoana Lupea – Evenimentul Zilei – citeste aici
Traian Basescu a fost lasat sa vorbeasca in pustiu: afirmatiile lui despre Patriciu sau Nastase nu au corespondent in realitate”.

Dirigintele, mai slab ca elevii saiIon M. Ionita – Adevarul – citeste aici -
Capacitatea lui Basescu de a obtine voturi a coborat la un nivel istoric. Daca ar fi sa urmeze regula impusa partidului al carui diriginte este, Traian Băsescu s-ar afla intr-o mare dificultate. Sefii filialelor PD care au inregistrat un scor electoral mai mic decat media pe tara sunt in aceste zile schimbati din functie, multi prezentandu-si deja demisia. Presedintele a reusit la referendumul din 25 noiembrie cea mai slaba prezenta la vot din 1990 incoace”.

Tacerea electoratului si evitarea "sinuciderilor"Petre Mihai Bacanu – Romania libera – citeste aici -
Dupa semnalul scrutinului europarlamentar este clar ca se contureaza o alianta guvernamentala PD-PLD. Este bine ca romanii sa treaca si prin purgatoriul unei coalitii cotroceniste, intr-o perfecta armonie cu Basescu. Asa se explica de ce a doua zi dupa recentele scrutine PD a si lansat un proiect de lege de uninominal in varianta agreata de Basescu, dupa ce a fost de acord cu cea a Pro Democratiei. PD vrea proiectul sau, desi exista o lege trecuta de Camere si asteapta doar promulgarea. PD vrea insa uninominal pur, acum fiind pe val, ca sa adune toate resturile, Boc exagerand cu "in concordanta cu ceea ce romanii au votat". Pai n-au votat cati trebuie si nici nu poate fi vorba de "dorinta covarsitoare a romanilor" ”.

ANALIZE SI COMENTARII

Orfeu politicZoe Petre – Ziua – citeste aici -
“… "Poate o sa cant la chitara si politicienii din tara mea o sa joace pe ritmurile cantecului meu", declara presedintele Romaniei, multumind pentru elegantul instrument din "lemn sfant de Madagascar" daruit de comunitatea de afaceri spaniola cu care s-a intalnit deunazi. Nu stiu ce vor dansa politicienii, dar poporul, atat de inflacarat invocat de presedinte, n-a prea jucat pe ritmurile lui la balul din 25 noiembrie”.

Tartorul Europei Libere, general de brigada in SIEMirela Corlatan – Cotidianul – citeste aici -
Fostul ofiter de Securitate Vasile Maierean, care a instrumentat dosarele lui Marin Sorescu, Nicu Steinhardt, Dan Culcer si N.C. Munteanu, a fost general de brigada in SIE”.

POLITICA

Basescu mizeaza pe PSDAdrian Ilie – Ziua – citeste aici -
Doar trei partide - PD, PLD si UDMR - au onorat invitatia la consultari a presedintelui Basescu. Acesta incearca sa creeze in Parlament o majoritate PD-PLD-PSD care sa impuna introducerea votului uninominal in doua tururi si a anuntat ca viitorul premier va fi numit in functie de disponibilitatea de a-si asuma o reforma a invatamantului elaborata prin Pactul National pentru Educatie. Basescu s-a aratat iritat de absenta de la consultari a celorlalte partide”.

Revolta detinutilor politiciLuciana Pop – Cotidianul – citeste aici -
Luptatorii anticomunisti ii cer lui Basescu sa intervina pentru retragerea de pe piata a Raportului Tismaneanu in care editorii au micsorat numarul victimelor comunismului de la 2.000.000 la 350.000”.

Mazilita de BasescuSilviu Alupei – Ziua – citeste aici -
Procurorul care a incercat sa instrumenteze dosarul Net Consulting privind fraudarea alegerilor reclamata de presedinte in 2004 a fost inlaturat din postul de sef al biroului "Anchete speciale" din Parchetul General”.

PSD vrea la guvernareRazvan Gheorghe – Ziua – citeste aici -
Pesedistii lui Mircea Geoana tanjesc sa intrare la guvernare vizand acapararea ministerelor de Justitie, Interne, Externe si Educatie, ne-au declarat ieri surse parlamentare. PSD tinteste tocmai acele portofolii coordonate de ministrii liberali cu probleme de imagine, care si-au facut dusmani chiar in sanul aripii radicale din PNL. Mai multi lideri liberali au cerut insistent in ultima vreme o remaniere guvernamentala care sa presupuna decapitarea din fruntea ministerelor a lui Adrian Cioroianu, Tudor Chiuariu si Cristian Adomnitei”.

Voiculescu amana demisia pana la CongresCriatian Andrei – Ziua – citeste aici -
Liderul conservator isi pastreaza functia pana la Congresul din 20 ianuarie, unde nu va mai candida pentru un nou mandat de presedinte. Dan Voiculescu a spus ieri ca isi respecta astfel angajamentul dinaintea campaniei pentru euroalegeri, cand a declarat ca toata conducerea isi va da demisia daca PC nu trece pragul electoral. "Eu ma tin de cuvant si nu voi mai candida la Congres, imi dau demisia", a precizat Voiculescu”.

Emil Boc si Theodor Stolojan muta motiunea la CotroceniLuminita Castali – Gardianul – citeste aici -
Incet, dar sigur, democratii se distanteaza de PLD si par ca nu-si mai asuma motiunea de cenzura ca pe un demers comun. PLD e lasat singur sa decida cand isi depune motiunea si de unde isi ia semnaturile necesare pentru sustinerea ei”.

Verestoy 322, admonestat de Basescu: Ai scapat !Claudia Cristofan – Gardianaul – citeste aici -
Traian Basescu s-a consultat, ieri, la Cotroceni cu PD, PLD, UDMR si grupul minoritatilor despre uninominal, europarlamentare si... educatie. UDMR i-a oferit presedintelui o surpriza. Din delegatia Uniunii a lipsit Marko Bela, dar a fost prezent Verestoy Attila, un lider permanent criticat de Basescu. Cei mai multumiti de intalnirea de ieri au fost reprezentantii PLD, marii castigatori ai euroalegerilor. Democratii insa au fost mustrati de Basescu pentru scorul obtinut. Despre uninominal UDMR a precizat ca nu poate sustine varianta majoritara. PD si PLD s-au pronuntat pentru, iar liberal-democratii i-au mai facut o placere presedintelui mentionand ca intentioneaza sa modifice legea referendumului in sensul validarii plebiscitului cu majoritatea voturilor celor prezenti”.