joi, septembrie 27, 2007

* FRUMUSETILE ROMANIEI *



Manastirea Horezu – Brasov - Cea mai importanta ctitorie a domnitorului Constantin Brancoveanu, a fost facuta intre 1690-1693. In patrimoniul UNESCO din 1999.

* Caricaturile saptamanii *


* ----- *


Girly glitter comments from www.GirlyTags.com

Conditiile PSD

-- Tariceanu refuza santajul
Presedintele PSD Mircea Geoana a expus ieri pe larg conditiile pentru formarea unui nou Executiv, in care sa fie cooptati si pesedistii. Cu viteza luminii insa, de la Palatul Victoria, premierul Tariceanu a exclus categoric o formula guvernamentala din care sa faca parte si PSD, acuzandu-i pe social-democrati de "santaj politic". "Am fost clar: nu exista nici cea mai mica oportunitate a unei astfel de formule guvernamentale (n.r. din care sa faca parte si PSD). Avem abordari diferite si nu raspund la santaj politic. Daca PSD vrea prin motiunea de cenzura sa ajunga la guvernare este santaj politic", i-a taiat Tariceanu macaroana lui Geoana.
Presedintele pesedistilor a aratat ca prima conditie stabilita tine de devansarea aplicarii Legii pensiilor, initiata de PSD, de la 1 ianuarie 2008 la 1 noiembrie 2007. El a aratat ca a doua conditie tine de reintroducerea subventiilor in agricultura, incepand din aceasta toamna, pe baza propunerilor facute in motiunea simpla a PSD, votata in iunie in Camera Deputatilor. Geoana a mai spus ca o alta conditie se refera la reconfirmarea solicitarii PSD ca domeniului Educatiei sa i se aloce 7% din PIB, concomitent cu elaborarea unui pact national pe zece ani privind Educatia. O alta conditie se refera la adoptarea Legii privind cresterea salariilor profesorilor si la majorarea alocatiilor pentru tinerele mame. PSD sustine, de asemenea, identificarea de resurse pentru acordarea de medicamente gratuite si compensate, in proportie de 95%, pentru persoanele care au un venit mai mic de 300 RON pe luna. Social-democratii doresc si cresterea ratei de absorbtie a fondurilor europene. Geoana a mai spus ca, daca PSD va fi solicitat sa preia guvernarea, dupa adoptarea motiunii de cenzura si caderea actualului guvern, nu va ezita sa o faca. El a aratat ca, dupa trecerea motiunii, responsabilitatea pentru o noua majoritate, pentru un guvern eficient si pentru politicile publice puse drept conditii obligatorii de PSD, apartine, in principal, presedintelui Traian Basescu si partidelor parlamentare. "Daca vom fi la putere vom avea program de guvernare cu aceste elemente, daca vom fi in opozitie vom vota exclusiv aceste proiecte si nimic altceva din partea unor guverne de dreapta", a spus Geoana.
La bursa zvonurilor politice s-a vehiculat ieri ipoteza formarii unui guvern PSD-PNL, in care social-democratii ar urma sa primeasca portofoliile ai caror ministrii sunt sau urmeaza a fi vizati de DNA: ministerul Justitiei, Muncii, Finantelor si Sanatatii.
Mihalache, lasat la vatra
El a anuntat ca deputatul Dan Mihalache a fost exclus de pe lista PSD pentru PE, pentru ca a avut "o iesire inacceptabila". Intrebat daca l-a exclus pe deputatul PSD Dan Mihalache de pe lista candidatilor PSD pentru Parlamentul European, Geoana a raspuns: "Da. Pentru ca a avut, nemultumit de pozitia pe care se afla pe lista noastra, o iesire inacceptabila si un comentariu inacceptabil politic". "Daca nu-i convenea pozitia pe care se afla, trebuia sa nu mai candideze", a adaugat Geoana. Intrebat cand a luat aceasta decizie, Geoana a raspuns: "Azi in biroul meu, la auzul acestor comentarii". Potrivit listei cu candidati social-democrati, finalizata luni la Biroul Permanent National, Dan Mihalache ocupa locul al zecelea.

Roxana Andronic
Ziua joi 27 septembrie, 2007 http://www.ziua.net

Pentru ca murdarirea este buna.ro

-- Fostul si actualul procuror-sef al DNA, ex-PNA, au avut o atitudine la fel de partinitoare fata de presedintele Traian Basescu. Seful statului beneficiaza de discriminare pozitiva in fata actului judiciar. Atat Ilie Botos, cat si Daniel Morar l-au tratat preferential pe cel care ar trebui sa fie garantul Constitutiei, conform careia "nimeni nu e mai presus de lege". Mai-marii procurorilor l-au situat pe presedintele Basescu deasupra legii.
Mai inainte ca Daniel Morar sa-l declare imun la judecarea in dosarul Flota, Ilie Botos a dispus NUP in cazul Mihaileanu. Neinceperea urmaririi penale a fost transformata in privilegiu prezidential. De acest drept cetatenesc nu beneficiaza, in schimb, ministrii Cabinetului Tariceanu, care trebuie tavaliti in noroi, apoi obligatoriu tradusi in instanta si atarnati de procese ani in sir. Cu tinicheaua de coada. Ba poate chiar arestati in prealabil. Macar pentru 24 de ore. Dupa precedentul Patriciu. Vorba reclamei: pentru ca murdarirea este buna.ro. Brandul Basescu pentru adversari. Si nimeni nu-l mai sterge. Nici chiar Justitia prin hotararea ca stigmatizatul e nevinovat.
Tactica murdaririi prezidentiale si a uneltelor sale tinteste sa-si desfiinteze adversarii in ochii opiniei publice, infatisandu-i anticipat ca pe corupti. In plus, corupti care vor sa se sustraga justitiei, ca dovada ca sunt vinovati. Si tot acest tertip, servit fariseic cu prezumtia de nevinovatie. In acest sens, Traian Basescu pronunta nume, cu precadere de ministri liberali si ii asociaza in imagine cu pesedistul Adrian Nastase. Si presedintele tarii spune foarte clar ca demnitarii in cauza trebuie neaparat judecati. Omite posibilitatea ca ei sa primeasca NUP. Si zice ca de grija ca sa se dovedeasca sigur ca sunt nevinovati. Sofism pervers. Planul improscarii cu noroi ii scapa, insa, presedintelui de sub control. Pentru un sef de stat, e mult prea inversunat pe un ministru al Justitiei care, la doar 30 de ani, si-a permis sa redea Consiliului Superior al Magistraturii dreptul de a inspecta procuratura. Si a curata DNA de coruptia politica. Tudor Chiuariu a devoalat planul prezidential de acoperire a coruptiei proprii si a clientelei politico-economice. De unde si razbunarea sfidatoare a lui Daniel Morar, care ii cere presedintelui acordul pentru urmarirea penala a ministrului Justitiei si a unui sir de ministri liberali, ce nu va se va incheia decat cu premierul Tariceanu. Ministrul Chiuariu, insa, merge direct la cauza. Si cere insasi anularea viciului legii care face ca procuratura sa fie anexata politic, prin procedura de numire, si sa fie nesocotit principiul separatiei puterilor in stat, prin dubla apartenenta a procurorului, la puterea executiva si la cea judecatoreasca. Ar trebui anulat si dreptul presedintelui, instanta politica, de a dispune proceduri judiciare.
Si aici ajungem chiar la miezul putred al problemei care a facut posibil abuzul discretionar de putere exercitat de procurorul-sef al DNA, Daniel Morar. Daca vrem dreptate si daca vrem anticoruptie, factorul judiciar trebuie emancipat total de factorul politic. N-are nici o treaba presedintele tarii sa avizeze urmariri penale. N-are nici o treaba procurorul-sef al DNA sa-i ceara acordul sefului statului pentru actul preliminar de justitie. Imunitatea e doar politica, nu si penala. Valabil si pentru seful statului. De ce se teme presedintele Basescu si a numit 1000 de procurori ca sa-l scape de teama.

Roxana Iordache
Ziua joi 27 septembrie, 2007 http://www.ziua.net

Transparency: Romania - cea mai corupta tara din UE

-- Romania ramane cea mai corupta tara din Uniunea Europeana, potrivit Transparency International, chiar daca, in ultimul an aderarea la UE si implicit evitarea clauzelor de salvgardare au facut ca nivelul coruptiei sa fie perceput ca scazand intr-o masura importanta.
Tara noastra se situeaza pe locul 69 din 180 de tari in care s-au efectuat sondaje, dar incheie plutonul tarilor din Uniunea Europeana, arata TI - Romania. Curios este insa ca raportul organizatiei plaseaza deasupra Romaniei tari precum Chile (22), Uruguay (25), Botswana (38), Cipru (39), Africa de Sud (43), Costa Rica (46), Namibia (57), Bulgaria si Turcia (64), sau chiar Columbia (68) si Ghana (69 - pe aceeasi pozitie cu tara noastra).
Potrivit raportului Transparency International prezentat ieri, intr-o conferinta de presa, Romania intruneste in acest an 3,7 puncte, intervalul de notare fiind de la 1 la 10, unde 1 primeste tara perceputa drept cea mai corupta, iar 10 statul cu o coruptie perceputa ca aproape inexistenta. In ciuda unui progres de 0,6 puncte in ultimul an, Romania ramane in urma Bulgariei si chiar in urma Turciei din punct de vedere al raspandirii fenomenului de coruptie. "Romania a facut un salt pe care noi l-am aprecia drept important, de 0,6 puncte. Acesta se datoreaza in primul rand integrarii Romaniei in UE cu evitarea clauzelor de salvgardare care vizau coruptia", a declarat Victor Alistar, liderul TI-Romania. Totusi, reprezentantii organizatiei TI si-au manifestat temeri privind sustenabilitatea acestui rating, date fiind "evolutiile din ultimul timp". Pentru ca aceasta nota primita de Romania sa nu fie anulata in cel mai scurt timp, este nevoie, in opinia TI-Romania, de stabilitate si de eficienta in Justitie. "Un lucru foarte important ar fi aparitia condamnarilor definitive in dosarele de coruptie. Acesta ar intari perceptia ca lupta impotriva coruptiei in Romania a devenit eficienta", a precizat Codru Vrabie, membru TI-Romania.
Potrivit raportului, companiile multinationale si institutiile financiare care recurg la mita si tolereaza veniturile dobandite ilegal contribuie la extinderea coruptiei in statele sarace. Organizatia Transparency International, cu sediul la Berlin, dezvaluie in raport ca in timp ce statele sarace ar trebui sa combata coruptia interna, tarile dezvoltate sunt, de asemenea, responsabile, si, in cele mai multe situatii, reprezinta sursa acestor probleme. "Mita provine in multe situatii de la companiile multinationale din tarile bogate. Nu mai poate fi acceptabil ca aceste companii sa considere mita acordata pe pietele de export drept o strategie de afaceri legitima", sustine raportul.

Andrei Ghiciusca
Ziua joi 27 septembrie, 2007 http://www.ziua.net

La risc total

-- Daca Guvernul ramane in picioare, in ciuda spumelor de la gura presedintelui, iar rezultatele economice continua sa fie pozitive, Basescu va scadea in sondaje pana cand praful se va alege de el, sub aspect electoral.
Traian Basescu incearca asaltul final asupra celui care a devenit cel mai important inamic al sau. Iar Calin-Popescu Tariceanu se face ca rezista. Primul arunca in arena intregul arsenal de care dispune, netinand nimic deoparte, iar cel de-al doilea opune rezistenta pasiva. Adica nu face nimic. Respira pe o barca metalica aflata pe un lac fulgerat din toate directiile, facandu-se ca nu vede pericolul. Asistam la cel mai ciudat razboi politic pe care l-au cunoscut romanii. Finalul nu poate fi decat distructiv fie pentru una din parti, fie pentru cealalta. Fie pentru amandoua.
Cand afirm ca Traian Basescu a scos la bataie tot ce are sunt gata sa fac si inventarul. El dispune, in primul si in primul rand, de propria credibilitate. Care inca - asa arata sondajele - este de peste 50 la suta. Puterea sa de convingere si-o manifesta intervenind public. Si acuzandu-l pe Tariceanu direct sau indirect, luand drept tinte ministrii Cabinetului sau, de incompetenta, de coruptie, de ineficienta. Daca Guvernul ramane in picioare, in ciuda spumelor de la gura presedintelui, iar rezultatele economice continua sa fie pozitive, Basescu va scadea in sondaje pana cand praful se va alege de el, sub aspect electoral, inaintea alegerilor prezidentiale.
Un alt instrument de care dispune este parghia represiva. DNA si Parchetul General, in principal si serviciile secrete, ca adjuvant. Astazi, respectivele institutii sunt utilizate din plin in scopul decredibilizarii si eventual infundarii adversarilor lui Basescu. Daca seful statului il va invinge pe 3 octombrie pe Tariceanu, atunci raul produs, prin pervertirea unor instrumente democratice in scule politice, ar putea fi camuflat si atenuat. Daca, insa, Tariceanu rezista, vai si amar de imaginea lor. Si, in primul rand, a Justitiei, care ar trebui sa fie una dintre cele mai importante puteri independente in statul democratic roman. In al treilea rand, in lupta este aruncata echipa PD-PLD. Victoria asupra lui Tariceanu ar putea sa le aduca celor doua partide fie satisfactia unei guvernari comune, fie alegeri anticipate de care ar putea beneficia indiscutabil Partidul Democrat, dar si PLD, daca reuseste sa se fixeze ca un atas de motocicleta de partid a lui Basescu. Sunt dificultati majore in interiorul viitoarei aliante, dar debarcarea lui Tariceanu ar putea netezi asperitatile. Daca insa Tariceanu rezista, cele doua partide, mult prea prezidentiale, pot ramane cu ochii in soare. Si se pot dezumfla electoral. In fine, Basescu arunca in joc o parte a mass-mediei credincioase, precum si arsenalul de care dispune in societatea civila, care incet-incet se dovedeste a avea, daca nu epoleti, cu siguranta state de plata la Cotroceni. Este tot o zona de sacrificiu. Chiar mai mult decat celelalte. Pentru ca o eventuala victorie anti-Tariceanu nu le-ar aduce fanilor din presa si ONG-uri ai lui Basescu nici un avantaj. Nici macar o satisfactie morala. Pentru ca ce va urma va fi un pact, fie el si tacit, cu PSD-ul pe care tot acestia l-au demonizat. In coltul sau, din care conduce inghesuit Guvernul ultra-minoritar, Tariceanu a ales sa lupte nefacand nimic, in plan politic. Nici macar cand ministrii sai sunt pusi la zid, in mod abuziv si programat, urmand sa fie executati cu dosare. In mod straniu, acest premier care a rezistat pana in prezent pe muchie de cutit, continua sa creada in steaua lui, asteptand linistit. Refuzand orice negociere umilitoare cu PD. Sau cu PLD. Intorcand spatele liderilor PSD, care l-au ajutat mai mult sau mai putin manifest sa supravietuiasca. Ignorand PRM, care a inteles ca un pericol mai mare politic decat o guvernare liberala este o dictatura Traian Basescu. Si neraspunzand, sub nici o forma, nici avansurilor Partidului Conservator. Tariceanu sta, astfel, in ochiul ciclonului. Si sperand ca nici o boare de vant nu-l va impinge in furtuna. In timp ce Basescu risca tot. Tare sunt curios daca va trece motiunea de cenzura.

Sorin Rosca Stanescu
Ziua joi 27 septembrie, 2007 http://www.ziua.net