luni, octombrie 08, 2007

* FRUMUSETILE ROMANIEI *



Sibiu – Piata orasului – Sibiu, a fost desemnat drept Capitala Culturala Europeana in 2007.

* ----- *


Girly glitter comments from www.GirlyTags.com

Cum iti da Basescu mana, cu ochii la electorat

De exemplu, fotografia alaturata, de la o serbare campeneasca din judetul Buzau, la care a participat in weekend presedintele Traian Basescu. Sunt patru personaje care joaca in aceeasi scena, Bucurosul, Invidiosul, Politicianul si Smecherul, si fiecare priveste in alta parte.
In dreapta e primarul, rosu in obraji, cu pielea intinsa pe fata de bunastare, satisfacut – yeees !, parca ar zice, l-am adus pe Base la mine, priviti si prosternati-va ! In acea privire se disting cei 10 ani de activism PSD plus ultimii doi ani in slujba PD.
In stanga, un unches care nu se va mai spala pe maini cel putin o saptamana de-acum inainte. A dat noroc cu Voda, ba, mai mult, a apucat sa-i spuna ce pas are („Domnu’ presedinte, sunteti cel mai tare, tineti-o tot asa !”). Langa el, martor al unui moment istoric, e un barbat in puterea varstei care-l priveste pe unches cu ochi sticlosi, cu invidie si admiratie.
Iar in prim-planul acestei fotografii-document e seful statului, imbracat dupa Manualul Bailor de Multime. Mie imi place cum da mana cu omul ala, dar nici nu se uita la el: priveste fix la aparatul de fotografiat si, prin aparat, la noi, electoratul.

Calin Hera
Evenimentul Zilei luni 8 octombrie, 2007 http://www.evz.ro/

Basescu prosteste populatia

-- Presedintele Basescu incaseaza lovitura dupa lovitura si se da lovit in democratie. Cand, de fapt, loviturile Guvernului Tariceanu ii bareaza drumul spre guvernare personala discretionara. Si e disperat. Dar nu resemnat. Se ridica si continua tentativa spre regimul autoritar, pe alt plan. Singurul in care exceleaza: prostirea populatiei. Mintirea oamenilor pe fata. Albul ca negru si negrul ca alb.
Locatarul de la Cotroceni a luat-o zdravan, de trei ori succesiv. Croseu de stanga, croseu de dreapta, punch in barba si buf, la podea. Inca nu KO. O lovitura tare a fost respingerea motiunii de cenzura, pentru care jucase la mare disperare. Cealalta lovitura a urmat imediat, a fost dubla si l-a gasit nepregatit. Anume, suplimentarea pensiilor in noiembrie, din excedentul asigurarilor sociale si ordonanta de urgenta privind modificarea legii raspunderii ministeriale.
Faza cu pensiile a inghitit-o presedintele pe necomentate, pentru ca n-a riscat sa mai piarda douazeci de procente la incredere, ca prima oara cand i-a vaitat pe pensionari ca ar fi inselati, intrucat nu sunt bani, iar realitatea l-a contrazis. Majorarea pensiilor este posibila datorita guvernarii liberale care a favorizat dezvoltarea economica. Pensiile majorate sunt asociate cu guvernul Tariceanu II. Un motiv pentru care "Guvernul de dreapta trebuia sa cada".
Dar daca n-a putut sa-l dea jos pe premierul Tariceanu prin motiunea de cenzura a PSD-Geoana, presedintele Basescu spera ca o va face prin fabrica judiciara DNA. Insa tanarul ministru Chiuariu a taiat cordonul ombilical intre DNA si Palatul Cotroceni, lasandu-l pe presedintele Basescu fara jucaria de suspendat ministri liberali si in general, de balacarit adversari politici. Ce ar fi urmat se vede din retinerea taranistului Ioan Muresan. Nu le-a ajuns distrugerea PNTCD. Dupa sapte ani, DNA il retine, prin rapire de tip stalinist, pe fostul ministru taranist, cu propunerea de arestare. Sa se tot asocieze PNTCD cu PNL ! Este un avertisment al presedintelui Basescu la adresa PSD: va aliati cu PNL si va plimbati pe la DNA.
Basescu vrea sa prosteasca populatia stigmatizand Guvernul ca infractor, iar slugile din PD si PLD ii tin isonul. Mincinosii spun ca ministrii liberali s-ar sustrage actului judiciar. Dimpotriva ! Incepand cu ministrul Justitiei, liberalii se pun pe tava justitiei, ca dovada ca vor sa elibereze justitia de sub control politic.
Basescu si ai lui ascund esentialul. Ordonanta ministrului Chiuariu prevede ca factorul politic, respectiv, Guvernul, sa nu mai decida alcatuirea comisiei prezidentiale pentru avizarea urmaririi penale a ministrilor, comisia sa nu mai fie formata din politruci subiectivi, ci doar din magistrati, desemnati de CSM. Prin ordonanta Chiuariu, Guvernul liberal da mana libera justitiei. Singurul care o mai poate bloca e presedintele tarii. Basescu si Boc uita sa spuna ca Macovei si Blaga au alcatuit comisia desfiintata. Acea comisie era descalificata, prin avizul de urmarire penala a ministrului liberal Atanasiu, dupa care Justitia a decis ca ministrul a fost suspendat nevinovat. Basescu omite sa informeze populatia ca a negociat cu Geoana caderea Guvernului Tariceanu, prin promisiunea de a-i haitui cu DNA pe adversarii din PSD si pe liberali.
De doua lucruri se teme in principal Basescu. Comisia de la Cotroceni formata din magistrati sa-i ceara presedintelui Basescu avizul de umarire penala a presedintelui Basescu. Si premierul Tariceanu sa formeze o coalitie nationala care sa-l scoata din circuit. Pe curand.

Roxana Iordache
Ziua luni 8 octombrier, 2007 http://www.ziua.net/

Basescu distructiv

-- Cu exceptia oficioaselor cotroceniste care au vazut apocaliptic "moartea Justitiei", s-a titrat pretutindeni ca Basescu a ramas fara "jucarie". Adica fara comisia aservita.
Guvernul nu se schimba pentru ca vor Traian Basescu si aservitii sai din DNA, Guvernul se schimba doar prin vointa Parlamentului. Oricat s-au caznit sforarii din cercurile PD sa asmuta Opozitia in Parlament si oricate cereri de urmarire penala a scos peste noapte DNA contra ministrilor Cabinetului Tariceanu, marea motiune de cenzura a picat lamentabil. A scos insa la iveala un sef de stat care este in stare de orice compromis politic, inclusiv sa arunce tara in haos, pentru a-si satisface ura viscerala impotriva premierului Calin Popescu-Tariceanu. Dupa ce el, si nimeni altcineva, l-a numit, cu pupaturi si strangeri in brate, in functia de premier. In loc sa fie un factor de echilibru social si politic, care sa transforme Romania intr-o tara in care nivelul de trai al romanului sa constituie principala preocupare, Traian Basescu vrea instabilitate si instiga Puterile statului una contra alteia, prin oribile diversiuni. Ultima de acest gen, lansata public vinerea trecuta, pentru tot mai putinii cetateni dispusi sa-l creada, acredita ideea ca intregul Guvern s-ar afla in conflict cu Justitia. Cand, in realitate, intregul Guvern se afla in conflict doar cu Basescu si DNA - Parchet care nu reprezinta Justitia, deoarece, conform articolului 126 din Constitutie, Justitia se realizeaza doar prin Inalta Curte de Casatie si celelalte instante judecatoresti. Un Parchet cu mot, ai carui sefi sunt cu totii numiti de Basescu, dupa ce au fost atent selectionati de pupila prezidentiala Macovei.
Prestatia furibunda a lui Basescu, la adresa ministrului Chiuariu si a premierului Tariceanu - care au emis ordonanta prin care comisia speciala de la Cotroceni, compusa din functionari servili si santajabili, va fi inlocuita cu judecatori independenti - a oferit un jenant spectacol public. Dar presa a fost la inaltime. Cu exceptia oficioaselor cotroceniste care au vazut apocaliptic "moartea Justitiei", s-a titrat pretutindeni ca Basescu a ramas fara "jucarie". Adica fara comisia aservita si fara posibilitatea ca DNA (o simpla directie in Parchetul General) sa mai ceara urmarirea penala a vreunui ministru. Orb sa fii sa nu vezi cum un procuror-unealta ca Daniel Morar, pentru care statul roman a platit doua miliarde de lei vechi despagubiri victimelor anchetelor sale, a ajuns sa arunce peste gard, la Cotroceni, cereri peste cereri de urmarire penala, fara ca ministrii vizati sa fie vreo clipa informati asupra naturii acuzatiilor formulate. Ca daca nu s-a reusit cu motiunea, doar-doar se va reusi cu DNA. Poate ca intr-adevar sunt si ministri care au incalcat legea si trebuie sa raspunda. Si sa raspunda daca au comis infractiuni.
Dar nu pot sa cred in valuri de cereri de urmarire penala peste noapte, asa cum sunt convins ca unora dintre ministri li s-au fabricat dosare doar pentru se determina suspendarea lor din functie. In cazul ministrului Justitiei, DNA se afla in cel mai cras conflict de interese cu putinta. Si chiar in stare de vadita dusmanie. In conditiile in care DNA este acuzat ca face politie politica de catre toate partidele, mai putin PD, ai caror lideri, minune mare, sunt singurii care nu au dosare penale. DNA a devenit pentru mine o institutie ai carei exponenti mint ca presedintele are imunitate, pentru a-i tine dosarele la fereala, dar care la orice semn prezidential deschid altora dosare penale. Sunt insa sanse sa avem in scurt timp un DNA care sa nu mai depinda de presedinte sau alt factor politic. In mainile CSM se afla acest deziderat. Azi, CSM va trebui sa ia o decizie vitala in ceea ce priveste soarta unora din DNA. Sa dea de pamant cu procurorii gasiti cu grave abateri la control si care care cred ca pot face ce vor in dosare. Sau sa ascunda gunoiul sub pres si sa ne demonstreze ca anumiti procurori sunt fie incapabili sa se rupa de factorul politic, fie se afla deasupra legii pe care sunt pusi sa o pazeasca. Azi, ne vom convinge cu totii, cati "morari" si "tulusi" se ascund in CSM.

Razvan Savaliuc
Ziua luni 8 octombrie, 2007 http://www.ziua.net/

Tariceanu: Va spun eu ca bugetul va trece de Parlament

Primul-ministru, Calin Popescu-Tariceanu, s-a aratat convins, raspunzand unei intrebari in cadrul unei conferinte de presa, la Ploiesti, ca bugetul de stat pe 2008 va fi adoptat de Parlament, si a aratat ca nu este interesat de o coalitie politica.
"Bugetul o sa treaca si va spun eu ca o sa treaca. Nu o sa stam sa blocam o tara intreaga ca sunt cei de la PSD prea infierbantati dupa succesul pe care l-au avut la motiune", a spus Tariceanu. Primul-ministru a adaugat ca nu Guvernul sau Ministerul de Finante are nevoie de buget, ci Romania si aceasta nu numai pentru a plati pensiile, ci pentru ca toate institutiile care primesc bani de la buget sa functioneze. "Bugetul nu este nici al lui Tariceanu, nici al ministrului de finante, nici al Guvernului, e bugetul Romaniei de care beneficiaza fiecare cetatean", a subliniat el.
In ceea ce priveste proiectul de buget alternatriv anuntat de PSD, Călin Popescu-Tariceanu a precizat ca social-democratii nu cunosc un lucru simplu si anume ca Executivul este cel care propune un proiect de buget Parlamentului, dar ca respecta dreptul fiecarei formatiuni sa vina cu propria abordare. El a reamintit ca, in urma cu o luna, a facut propunerea partidelor politice parlamentare de a avea o dezbatere asupra proiectului. "Cred ca fiecare are posibilitatea sa aduca o contributie personala, dar pe marile coordonate bugetul e cel pe care il va prezenta Guvernul. Nu cred ca cineva va contesta necesitatea finantarii si investitiilor in infrastructura de invatamant, de transport, in sanatate, in agricultura, in protectie sociala, in mediu s.a.m.d", a spus el.
Tariceanu si-a exprimat speranta ca dezbaterea asupra proiectului de buget va fi una mai plina de substanta, decat "toata povestea, ciorba asta politica care a durat o luna si jumatate".
Pe de alta parte, Tariceanu s-a aratat dezinteresat de o coalitie politica, asa cum a propus-o liderul conservator, Dan Voiculescu. "Am sa va spun ceva - un astfel de demers pot sa il initiez si eu daca voi simti necesitatea de a forma o larga coalitie", a spus presedintele PNL.
El a subliniat ca, pana in prezent, atitudinea PNL a fost una de a refuza jocurile politice si santajul pe care PSD l-a incercat cu ocazia motiunii de cenzura. Potrivit liderului liberal, prioritatile partidului la acest moment sunt alegerile pentru Parlamentul European, iar apoi evenimentele electorale de anul viitor - alegerile locale si cele parlamentare. "Dupa alegerile pentru PE, sunt doua scadente electorale anul viitor pe care va trebui sa ne concentram, sa ne mobilizam toate fortele. Nu cred ca dupa alegerile pentru PE mai este rational sa gandim la asemenea lucruri", a precizat Tariceanu.

Adevarul
Adevarul luni 8 octombrie, 2007 http://www.adevarul.ro/

DNA loveste in Remes cu Muresan


Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie l-au retinut pe fostul ministru taranist al Agriculturii din perioada CDR, Ioan Avram Muresan, sub acuzatia de "inlesnire a unor promisiuni si dare de mita in valoare de 15.000 de euro si 1.500 lei" de la omul de afaceri Gheorghe Ciorba catre un "demnitar al actualului Guvern". Dupa aducerea sa la Bucuresti, Muresan a fost audiat timp de 5 ore de catre procurorii anticoruptie, care l-au retinut pentru 24 de ore. Magistratii au respins cererea DNA de arestare preventiva pentru 30 de zile.
Surse judiciare ne-au confirmat ca demnitarul care ar fi luat mita in septembrie 2007 este actualul ministru al Agriculturii, Decebal Traian Remes, iar cei 15.000 de euro ar fi ajuns in buzunarele acestuia. Decebal Traian Remes ar fi primit banii chiar de la Ioan Muresan, in schimbul aranjarii unei licitatii publice organizate de ministerul pe care il conduce in favoarea omului de afaceri Gheorghe Ciorba. Licitatia ar fi fost, intr-adevar, castigata de Ciorba, Remes urmand sa primeasca, pe langa cei 15.000 euro, un autoturism de lux marca Audi Q7 in valoare de aproape 100.000 de euro si 100 de litri de palinca.
Toti cei implicati au mai avut de-a face cu procurorii anticoruptie. Muresan a fost trimis in judecata pentru deturnare de fonduri si abuz in serviciu, dosarul fiind acum blocat din cauza desfiintarii Comisiei de la Cotroceni. In plus, ministrii Remes si Muresan au fost cercetati impreuna intre 2001 si 2003 intr-un dosar vizand instrainarea unei IAS, iar Ciorba are deja doua dosare la DNA. Ciorba pare a fi un denuntator de profesie, datorita lui fiind trimisi in judecata seful PSD Satu Mare si un functionar din Primaria Satu Mare. Surse judiciare spun ca el este cel care i-a denuntat pe Muresan si Remes pentru mita.
Cazul Muresan loveste in Cabinetul Tariceanu, avand in vedere ca surse judiciare ne-au confirmat ca demnitarul care ar fi luat mita este actualul ministru al Agriculturii, Decebal Traian Remes, iar cei 15.000 de euro ar fi ajuns in buzunarele acestuia. Decebal Traian Remes ar fi primit spaga chiar de la Ioan Muresan, in schimbul aranjarii unei licitatii publice organizate de ministerul pe care il conduce in favoarea omului de afaceri Gheorghe Ciorba. Licitatia ar fi fost, intr-adevar, castigata de Ciorba, Remes primind, pe langa cei 15.000 de euro, un autoturism de lux marca Audi Q7 in valoare de aproape 100.000 de euro si 100 de litri de palinca.
Urmarirea penala a lui Remes, blocata prin O.U.
Implicarea ministrului Decebal Traian Remes intr-o afacere de luare de mita a fost vehiculata inca de-acum cateva zile, cand se astepta ca DNA sa ceara comisiei prezidentiale inceperea urmaririi penale. Desfiintarea Comisiei prin ordonanta de urgenta a blocat insa cererea DNA si, potrivit unor surse judiciare, retinerea lui Muresan a avut si rolul de a impiedica stergerea urmelor si indiciilor. Un semnal in ce-l priveste pe Remes a fost lansat si de ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, care imediat dupa ce DNA a solicitat urmarirea sa penala a spus, intr-o emisiune televizata, ca procurorii asculta telefoanele ministrilor, dar si pe cele ale sotiilor acestora, dand-o ca exemplu pe sotia lui Remes.
Remes, Muresan si Ciorba, vechi colegi de afaceri
Afaceristul Gheorghe Ciorba este cunoscut ca un apropiat al lui Muresan si Remes, fiind si colegi in PNT pana in 2004, cand a trecut la PSD. Ciorba are o vila in apropierea celei a lui Muresan si a obtinut in ultimii ani mai multe lucrari din bani publici in special de la Ministerul Agriculturii, firma sa fiind agreata pentru lucrari de proiectare in domeniul gospodaririi apelor. Fostul ministru taranist Ioan Muresan a mai fost anchetat in 2003, sub acuzatia de deturnare de fonduri si abuz in serviciu, dosarul fiind trimis in instanta. La ultimul termen, din 1 octombrie, a fost invocata decizia Curtii Constitutionale in ce-i priveste pe fostii ministri, asa incat si acest dosar a fost amanat, beneficiind de desfiintarea Comisiei prezidentiale prin O.U.
Cat despre Muresan si Remes, ei au mai fost colegi de dosar la PNA intre anii 2001 si 2004. Este vorba de doarul IAS Curtisoara, in care era vizat si fostul parlamentar PNL de Baia Mare Ioan Hoban, dosar care a fost insa pus la sertar de Rodica Stanoiu si Ioan Amarie, fostul sef al PNA.
Denuntator de profesie
Surse judiciare spun ca Gheorghe Ciorba este cel care i-a denuntat atat pe Ioan Muresan, cat si pe Decebal Traian Remes, pentru trafic de influenta si primire de mita, existand probe in acest sens.
Afaceristul Gheorghe Ciorba a mai fost implicat in ultimii doi ani in anchete ale DNA, in calitate de denuntator. In vara acestui an, Ciorba s-a autodenuntat, acuzandu-l pe secretarul executiv al organizatiei PSD Satu Mare, Vasile Fernea, ca i-a cerut o mita de 130 de milioane de lei si 1000 $ pentru a influenta pozitiv functionari din Directia Generala a Finantelor Publice si Garda Financiara, care ii controlau firmele. In 2005, Ciorba a fost implicat in ancheta care il viza pe Cosmin Tuturas, functionar al Primariei din Satu Mare, acuzandu-l ca i-a pretins o spaga de 40.000 de euro pentru a interveni intr-un dosar in care era acuzat de evaziune fiscala si spalare de bani. Tuturas si Fernea au fost deja trimisi in judecata.

Andreea Pora & Ondine Ghergut
Romania libera luni 8 octombrie, 2007 http://www.romanialibera.ro/