luni, octombrie 08, 2007

DNA loveste in Remes cu Muresan


Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie l-au retinut pe fostul ministru taranist al Agriculturii din perioada CDR, Ioan Avram Muresan, sub acuzatia de "inlesnire a unor promisiuni si dare de mita in valoare de 15.000 de euro si 1.500 lei" de la omul de afaceri Gheorghe Ciorba catre un "demnitar al actualului Guvern". Dupa aducerea sa la Bucuresti, Muresan a fost audiat timp de 5 ore de catre procurorii anticoruptie, care l-au retinut pentru 24 de ore. Magistratii au respins cererea DNA de arestare preventiva pentru 30 de zile.
Surse judiciare ne-au confirmat ca demnitarul care ar fi luat mita in septembrie 2007 este actualul ministru al Agriculturii, Decebal Traian Remes, iar cei 15.000 de euro ar fi ajuns in buzunarele acestuia. Decebal Traian Remes ar fi primit banii chiar de la Ioan Muresan, in schimbul aranjarii unei licitatii publice organizate de ministerul pe care il conduce in favoarea omului de afaceri Gheorghe Ciorba. Licitatia ar fi fost, intr-adevar, castigata de Ciorba, Remes urmand sa primeasca, pe langa cei 15.000 euro, un autoturism de lux marca Audi Q7 in valoare de aproape 100.000 de euro si 100 de litri de palinca.
Toti cei implicati au mai avut de-a face cu procurorii anticoruptie. Muresan a fost trimis in judecata pentru deturnare de fonduri si abuz in serviciu, dosarul fiind acum blocat din cauza desfiintarii Comisiei de la Cotroceni. In plus, ministrii Remes si Muresan au fost cercetati impreuna intre 2001 si 2003 intr-un dosar vizand instrainarea unei IAS, iar Ciorba are deja doua dosare la DNA. Ciorba pare a fi un denuntator de profesie, datorita lui fiind trimisi in judecata seful PSD Satu Mare si un functionar din Primaria Satu Mare. Surse judiciare spun ca el este cel care i-a denuntat pe Muresan si Remes pentru mita.
Cazul Muresan loveste in Cabinetul Tariceanu, avand in vedere ca surse judiciare ne-au confirmat ca demnitarul care ar fi luat mita este actualul ministru al Agriculturii, Decebal Traian Remes, iar cei 15.000 de euro ar fi ajuns in buzunarele acestuia. Decebal Traian Remes ar fi primit spaga chiar de la Ioan Muresan, in schimbul aranjarii unei licitatii publice organizate de ministerul pe care il conduce in favoarea omului de afaceri Gheorghe Ciorba. Licitatia ar fi fost, intr-adevar, castigata de Ciorba, Remes primind, pe langa cei 15.000 de euro, un autoturism de lux marca Audi Q7 in valoare de aproape 100.000 de euro si 100 de litri de palinca.
Urmarirea penala a lui Remes, blocata prin O.U.
Implicarea ministrului Decebal Traian Remes intr-o afacere de luare de mita a fost vehiculata inca de-acum cateva zile, cand se astepta ca DNA sa ceara comisiei prezidentiale inceperea urmaririi penale. Desfiintarea Comisiei prin ordonanta de urgenta a blocat insa cererea DNA si, potrivit unor surse judiciare, retinerea lui Muresan a avut si rolul de a impiedica stergerea urmelor si indiciilor. Un semnal in ce-l priveste pe Remes a fost lansat si de ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, care imediat dupa ce DNA a solicitat urmarirea sa penala a spus, intr-o emisiune televizata, ca procurorii asculta telefoanele ministrilor, dar si pe cele ale sotiilor acestora, dand-o ca exemplu pe sotia lui Remes.
Remes, Muresan si Ciorba, vechi colegi de afaceri
Afaceristul Gheorghe Ciorba este cunoscut ca un apropiat al lui Muresan si Remes, fiind si colegi in PNT pana in 2004, cand a trecut la PSD. Ciorba are o vila in apropierea celei a lui Muresan si a obtinut in ultimii ani mai multe lucrari din bani publici in special de la Ministerul Agriculturii, firma sa fiind agreata pentru lucrari de proiectare in domeniul gospodaririi apelor. Fostul ministru taranist Ioan Muresan a mai fost anchetat in 2003, sub acuzatia de deturnare de fonduri si abuz in serviciu, dosarul fiind trimis in instanta. La ultimul termen, din 1 octombrie, a fost invocata decizia Curtii Constitutionale in ce-i priveste pe fostii ministri, asa incat si acest dosar a fost amanat, beneficiind de desfiintarea Comisiei prezidentiale prin O.U.
Cat despre Muresan si Remes, ei au mai fost colegi de dosar la PNA intre anii 2001 si 2004. Este vorba de doarul IAS Curtisoara, in care era vizat si fostul parlamentar PNL de Baia Mare Ioan Hoban, dosar care a fost insa pus la sertar de Rodica Stanoiu si Ioan Amarie, fostul sef al PNA.
Denuntator de profesie
Surse judiciare spun ca Gheorghe Ciorba este cel care i-a denuntat atat pe Ioan Muresan, cat si pe Decebal Traian Remes, pentru trafic de influenta si primire de mita, existand probe in acest sens.
Afaceristul Gheorghe Ciorba a mai fost implicat in ultimii doi ani in anchete ale DNA, in calitate de denuntator. In vara acestui an, Ciorba s-a autodenuntat, acuzandu-l pe secretarul executiv al organizatiei PSD Satu Mare, Vasile Fernea, ca i-a cerut o mita de 130 de milioane de lei si 1000 $ pentru a influenta pozitiv functionari din Directia Generala a Finantelor Publice si Garda Financiara, care ii controlau firmele. In 2005, Ciorba a fost implicat in ancheta care il viza pe Cosmin Tuturas, functionar al Primariei din Satu Mare, acuzandu-l ca i-a pretins o spaga de 40.000 de euro pentru a interveni intr-un dosar in care era acuzat de evaziune fiscala si spalare de bani. Tuturas si Fernea au fost deja trimisi in judecata.

Andreea Pora & Ondine Ghergut
Romania libera luni 8 octombrie, 2007 http://www.romanialibera.ro/

Niciun comentariu: