vineri, septembrie 21, 2007

* URARE *


Zangy Comment Graphics

* FRUMUSETILE ROMANIEI *



Biserica Neagra – Brasov - Monument finalizat in anul 1477, la o suta de ani de la inceperea lucrarilor, Biserica Neagra este cel mai mare edificiu in stil gotic din sud-estul Europei (poate adaposti 5.000 de oameni)

* Caricatura saptamanii *

* ----- *


Girly glitter comments from www.GirlyTags.com

Doina Cornea: Basescu, perfid


-- Doinea Cornea il acuza pe presedintele Traian Basescu ca incearca cu orice pret sa inlature Guvernul Tariceanu, prin manevre perfide si indirecte de natura aparent juridico-legislativa, prin intrigi institutionale, prin insailari de induceri in eroare a institutiilor europene.
Ea sustine ca Romania este zguduita de noi amenintari conjugate, atat dinspre PSD, "unul dintre partidele cel mai lipsite de scrupule", cat si dinspre Palatul Cotroceni si "grupurile sale de interese securisto-sereiste". "Aceasta amenintare are o tinta precisa: rasturnarea Guvernului Tariceanu cu orice pret", adauga ea, citata de Mediafax. Cornea considera ca este deplorabil ca tocmai acum, in ultimul an al mandatului sau, Guvernul - "incontestabil cel mai bun de 17 ani incoace" -, este tulburat in activitatea sa, el mai avand cateva obiective precise de indeplinit in aceste ultime doua luni: organizarea alegerilor europarlamentare; finalizarea si votarea bugetului pe 2008, de care depinde si ameliorarea calitatii vietii in anul urmator; continuarea procesului de integrare europeana (economie, privatizari, reforme institutionale, absorbtie de fonduri europene). "PNTCD sustine demersul Doinei Cornea si al lui Emil Constantinescu si solicita tuturor factorilor responsabili oprirea atacurilor lui Traian Basescu, cu aporturile serviciilor secrete, impotriva ordinii de drept", ne-a declarat liderul crestin-democrat, Aurelian Pavelescu. El a explicat ca scopul suprem al lui Basescu este instalarea in Romania a unui regim de mana forte.

Razvan Gheorghe
Ziua vineri 21 septembrie, 2007 http://www.ziua.ro

Basescu isi duce "Biruinta" pe ultimul drum



Presedintele Traian Basescu vrea sa mai navigheze o data. Seful statului intentioneaza sa mai navigheze o data, spre sfarsitul acestui an, pe vaporul caruia i-a fost capitan in anii '80.
Surse din apropierea sefului statului spun ca acesta are o „intentie de suflet”: sa comande nava „Biruinta” pe ultimul ei drum, adica sa o duca la fier vechi intr-un port specializat. Vestea a aparut recent printre marinari, mai ales in randul celor care ii sunt apropiati ca varsta.
E posibila o asemenea varianta ? Pe de o parte, durata de exploatare a navei expira pe 4 octombrie. Dupa aceea, nava nu mai poate fi folosita. Raman doua variante: fie i se face o reconversie, fie este vanduta la fier vechi.
„Conform normelor internationale, dupa 23 de ani, nava nu mai poate opera, chiar daca este inca buna pentru navigatie. Nu mai este inspectata, deci nu mai poate obtine angajamente, asa ca isi cam incheie socotelile cu exploatarea”, ne-a confirmat proprietarul Santierului Naval Constanta si al petrolierului, Gheorghe Bosanceanu. Se pare ca nava va ajunge, in final, la „taiere”, a mai spus Bosanceanu.
„Un presedinte bine ancorat”
Pe de alta parte, aceasta ultima cursa ar putea fi explicatia faptului ca presedintele si-a luat, in urma cu o luna, brevetul de comandant de cursa lunga, valabil pana in 2012, si a obtinut prelungirea carnetului de marinar.
Pentru asta, el a urmat cursurile Centrului de Perfectionare si Pregatire a Pesonalului din Transporturi Constanta (Ceronav). Dupa absolvire, presedintele Traian Basescu s-a aratat mandru: „Ma simt un presedinte bine ancorat in viata atata timp cat performanta mea profesionala este valabila, pentru ca poti avea sentimentul ca nu esti atat de solid daca profesional nu esti tot timpul confirmat”, a spus el atunci.
In plus, imediat dupa obtinerea celor doua documente, Traian Basescu a anuntat ca va continua scoala, cel putin pana la sfarsitul lunii noiembrie; s-a inscris la cursurile de perfectionare IMO (International Maritime Organisation) pe care le efectueaza, la fiecare cinci ani, marinarii profesionisti. Fara aceste cursuri, presedintele n-ar avea voie sa navigheze.
Surse din Ceronav ne-au declarat ca, la cursul de tancuri, seful statului a ales doar tancurile petroliere, categorie la care se incadreaza nava „Biruinta”.
Surse din staff-ul presedintiei ne-au declarat ca nu ar exista asemenea planuri „pana dupa summit-ul NATO din aprilie 2008”, avand in vedere programul extrem de incarcat. „Presedintele ramane extrem de atasat de aceasta meserie, dar e greu de crezut ca isi va putea lua concediu pana la sfarsitul anului”, ne-a declarat un consilier al presedintelui.
In schimb, am primit o confirmare indirecta din surse neoficiale din cadrul SPP. Potrivit lor, se fac pregatiri privind instalarea de echipamente de telecomunicatii speciale pe o nava pentru cazul in care presedintele va decide sa urce pe aceasta la sfarsitul acestui an.
Seful statului le-ar fi propus fostilor tovarasi sa reintregeasca echipajul
Presedintele Traian Basescu a vorbit ultima data despre „Biruinta” in luna iulie, la Constanta, cand a participat la lansarea la apa a unei nave, in Santierul Naval.
Venea in santier a doua oara in acest an.
Presedintele Basescu le-a spus atunci sutelor de muncitori si fostilor lui colegi de pe nava „Biruinta”, acum angajati ai santierului, ca prezenta lui nu este legata numai de evenimentul propriu-zis.
„Nu pierd nici o ocazie sa revin in Santierul Naval Constanta, acolo de unde am plecat. Astazi, dupa 23 de ani, nava „Biruinta”, pe care am preluat-o de aici, este singura aflata inca in circulatie. Inseamna ca si dumneavoastra ati construit-o bine, si eu am condus-o bine, macar in primii ani”, a spus atunci Traian Basescu.
La scurt timp, au aparut primele zvonuri despre intentia lui Basescu de a duce „Biruinta” pe ultimul drum. Unora dintre fostii colegi le-ar fi propus sa reintregeasca vechiul echipaj.
„Nu pentru ca nava nu ar avea un echipaj bun, ea este comandata acum chiar de finul presedintelui, Perodin Amza, dar fiind vorba de faptul ca este seful statului, va fi nevoie de mai multe persoane la bord”, ne-a declarat un apropiat al presedintelui.
Istoria „Biruintei”
Nava-petrolier „Biruinta” a fost lansata la apa la Santierul Naval Constanta in octombrie 1984, sub comanda lui Traian Basescu, care a condus-o timp de trei ani. Apartinea companiei Navrom si, un an mai tarziu, a fost cotata ca al saselea petrolier al lumii.
In epoca, alte doua petroliere romanesti, „Independenta” si „Unirea”, tocmai se scufundasera. Dupa 1990, nava a intrat in serviciul companiei Petromin, iar din 1999 a fost luata in management de compania armatorului Gheorghe Bosanceanu, care i-a schimbat numele in „Histria Crown”.
„Escapada” din anul 1999
Pe cand era ministru al transporturilor, in anul 1999, Traian Basescu si-a petrecut concediul de odihna prin munca, pe nava „Biruinta”. I se facuse dor de mare, asa ca a revenit la functia de comandant pe vechea lui nava.
La comanda tancului petrolier, el a facut un voiaj la Sidi Kerir, in Egipt, de unde a adus in tara combustibil. Calatoria a durat 10 zile. La capatul lor, comandantul Traian Basescu s-a intors de pe mare si si-a reluat activitatea de ministru al transporturilor.

Feri Predescu
Evenimentul zilei vineri 21 septembrie, 2007 http://www.evz.ro

Amintiri cu Mircea Geoana


-- Ca ministru de Externe, Mircea Geoana se descurca. Facea o figura onorabila pentru Romania. Promova politica euro-atlantica de continuitate cu administratia Constantinescu, pentru care Guvernul Adrian Nastase se poate felicita.
Cred ca varful activitatii diplomatice a ministrului Geoana l-a constituit prestatia de la Bruxelles, cand au fost arborate drapelele noilor tari membre NATO. A avut un discurs perfect diplomatic, ferm si inteligent. Ceremonia s-a transmis si pe EuroNews. Imaginea Romaniei a fost atunci la inaltimea drapelului national de pe catargul Aliantei Nord Atlantice.
Dar din momentul in care n-a mai detinut functia de la Externe si s-a lansat in politica interna, Mircea Geoana a regresat. Chiar sub conditia din vremea in care comitea demersuri devertebrate. Merita rememorate macar doua, monumentale, care arata la ce se poate preta Mircea Geoana cand vrea puterea.
La scurt timp dupa alegerile din noiembrie 2006, percepute pe plan intern si international ca marea promisiune a unei mult-asteptate schimbari de regim, noul premier, Victor Ciorbea, a facut o vizita in America. La Washington, comunitatea romaneasca astepta schimbarea, chiar un pic brutala, a ambasadorului Mircea Geoana. Ciorbea era adulat pe atunci. Lumea astepta sa schimbe din temelii Romania, impreuna cu presedintele Emil Constantinescu.
Dar noul sef al statului a primit de la Mircea Geoana o scrisoare in loc de vomitiv pe fax. Presedintele Constantinescu nu vrea s-o dea publicitatii. Desi ar merita. Daca altcineva ar detine asemenea proba, l-ar santaja la sange pe autor. Mircica, insa, n-are frica, mai precis, jena sa profite de discretia presedintelui Constantinescu si mizeaza pe faptul ca nu va publica epistola. Era un exercitiu de felatie in serviciul noii puteri. Considerata de dreapta si salutata ca atare. Geoana se dezicea de vechea putere si saluta faptul ca tara a scapat de nefastul Iliescu. In locul presedintelui Constantinescu, il dadeam afara cu piciorul noului portar schimbat si el la ambasada Romaniei in SUA. Nu doar ca nu s-a schimbat portarul, dar nici macar ambasadorul. Insa nu pentru scrisoare. Ci pentru relatiile americane. Junele ambasador prestase suficient tenis, simplu, mixt si dublu mixt, ca sa le asigure.
Cert e ca Victor Ciorbea a avut misiunea ingrata sa vina si sa-l sustina pe Mircea Geoana ca ambasador in continuare la Washington. Romanii erau revoltati. Venisera cu sutele sa-l salute pe Ciorbea si sa celebreze debarcarea ambasadorului. In loc de aceasta, premierul Ciorbea a trebuit, la propriu, sa-l apere pe Geoana de linsajul din partea multimii dezlantuite. Sute de oameni presau si numai respectul fata de Ciorbea ii facea sa nu-l dea la o parte si sa-l bumbaceasca pe Geoana. Care se ascundea in spatele lui Ciorbea. Si nici macar nu tacea. Se certa cu oamenii pe care premierul abia ii putea controla. "Taci, dracului, din gura, ca nu mai pot sa-i tin si vin peste tine", i-a spus la un moment dat Victor Ciorbea. Circul a durat cateva ore. Dar Geoana a ramas ambasador.
Dupa care s-a schimbat schimbarea. Si Geoana l-a atacat pe presedintele Constantinescu, salutandu-l din nou pe presedintele Iliescu. Premierul Adrian Nastase l-a facut ministru de Externe. Dupa care PSD a castigat alegerile, dar a pierdut puterea. Geoana l-a atacat din nou pe Iliescu. A devenit presedintele PSD si l-a trimis pe Adrian Nastase pe margine. Acum, Mircea Geoana si-a sapat groapa cu motiunea de cenzura. Si cade in ea.
Roxana Iordache
Ziua vineri 21 septembrie, 2007 http://www.ziua.net

Doi pe esafod



-- Mircea Geoana si Calin-Popescu Tariceanu. Primul va fi indepartat de la conducerea PSD. Cel de-al doilea, Calin-Popescu Tariceanu, va pierde presedintia PNL, chiar daca va ramane premier.
Din motive diferite, dar care pot fi conjugate in planul luptei pentru putere, se va produce prabusirea a doua personalitati de varf. Mircea Geoana si Calin-Popescu Tariceanu. Primul va fi indepartat de la conducerea PSD fie dupa esecul motiunii de cenzura, fie in urma rezultatelor slabe pe care partidul le va obtine la europarlamentare. Cel de-al doilea, Calin-Popescu Tariceanu, va pierde presedintia PNL, chiar daca va ramane premier. Motivul va fi cerbicia acestuia. Consecventa, vecina cu incapatanarea, prin care el refuza o intelegere pe termen lung cu stanga socialista.
Aparent, din nou Basescu face jocurile. Se intalneste, mai mult sau mai putin in taina, cu Mircea Geoana, punand la cale combinatii pentru daramarea Guvernului Tariceanu 2. Si fie instaurarea unui Guvern PD, fie declansarea alegerilor anticipate. Intrucat PD a declarat raspicat, si nu o data, ca este exclusa, in actuala legislatura, orice combinatie la guvernare cu PSD, cade ipoteza unui Executiv majoritar care sa incheie mandatul legislativ de patru ani. Daca Guvernul Tariceanu 2 se prabuseste, Legislativul fie va accepta un Guvern minoritar PD-PLD - ceea ce probabil nu se va intampla, intrucat celelalte partide refuza sa intre in jocul lui Basescu, dandu-i acestuia mana libera sa taie si sa spanzure - fie va intra in celalalt scenariu refuzat sistematic, si anume alegerile anticipate. Avandu-l ca initiator pe acelasi Traian Basescu. Pentru a pune paie pe foc, seful statului asmute DNA si Parchetul General intr-un ultim asalt, sinucigas pentru ele sub aspectul credibilitatii, dar eficient ca santaj: sunt deschise, in serie, dosare penale impotriva oamenilor politici care se opun planurilor urzite la Cotroceni. Se incearca, astfel, decredibilizarea in forta a Guvernului, precum si slabirea opozitiei din PSD pe care o intampina Mircea Geoana atunci cand dialogheaza balbait cu Basescu. Un Basescu lipsit de orice fel de credibilitate externa, dar bucurandu-se, in schimb, de o larga popularitate printre cetateni lipsiti de o elementara educatie si cultura politica.
Am facut mai sus afirmatia ca seful statului conduce jocurile doar aparent. Urmeaza sa explic de ce. Pornesc de la aceeasi premisa pe care am invocat-o si in alte ocazii, si anume ca, din multiple motive, unele generoase si etice, altele de natura meschina, Parlamentul va evita orice scenariu care poate conduce la o scurtare a mandatului. Deci la anticipate. Intrucat, in interiorul clasei politice, Basescu este perceput drept inamicul numarul unu, este la fel de logic ca Parlamentul va incerca din rasputeri sa evite si cel de-al doilea scenariu vizat de Cotroceni, si anume instaurarea unui Guvern ultraminoritar PD-PLD, care i-ar conferi lui Basescu puteri nelimitate. O combinatie cu PSD ar fi sinucigasa si pentru o tabara, si pentru alta. In aceste conditii, logic, nu mai ramane decat ipoteza supravietuirii Guvernului Tariceanu 2. Dar astazi ne aflam, din nou, in plina criza politica, alimentata practic, in principal, de trei lideri. De Traian Basescu, si am consemnat ce doreste acesta, de Mircea Geoana, impins din interior si ademenit de la Cotroceni in directia unei miscari sinucigase, si Calin-Popescu Tariceanu, care refuza cu obstinatie singura modalitate prin care si-ar putea scoate partidul din clenci, adica din cadere libera, pe termen mediu si lung.
Cei care l-au impins pe Geoana in scenariul mortal al motiunii de cenzura - care, in mod evident, va fi respinsa - urmeaza sa-l elimine de la conducere. Curand. Cat il priveste pe Tariceanu, el va fi, ca premier, tinut in continuare in sala de reanimare, conectat la tuburile de oxigen oferite de parlamentarii care nu vor sa plece acasa inainte de termen, dar, in schimb, pentru supravietuirea in viitor a PNL, va fi eliminat din functia de presedinte al acestui partid. Pentru a lasa loc unei aripi dispuse sa incheie o alianta de centru-stanga, care ar putea permite liberalilor accesul la guvernare si dupa 2008. Daca am dreptate, Basescu va ramane cu ochii in soare.

Sorin Rosca Stanescu
Ziua vineri 21 septembrie, 2007 http://www.ziua.net

Daianu si Weber, compromisul din lista PNL


Un fost membru al Coalitiei pentru un Parlament Curat, Renate Weber, si un fost ofiter DIE, Daniel Daianu, se intalnesc pe aceeasi lista.
PNL si-a anuntat joi lista cu candidatii la alegerile pentru Parlamentul European. Lista este condusa de Renate Weber, presedintele Fundatiei Soros, fosta Fundatie pentru o Societate Deschisa. Fundatia condusa de Weber a facut parte intre 2003 si 2004 din cele noua ONG-uri care alcatuiau Coalitia pentru un Parlament Curat care, la randul ei, a dat verdicte negative in privinta candidatilor pentru Consiliile Judetene, Locale si pentru Parlamentul Romaniei, care au avut legaturi cu Securitatea. Numarul doi de pe lista PNL, economistul Daniel Daianu, care a fost ofiter al Directiei de Informatii Externe. Deci a colaborat cu Securitatea si automat incalca principiile pe care colega sa de lista, Renate Weber, le sustinea in alegerile din 2004. Aceasta nu pare sa fie deranjata insa de acest lucru. „In primul rand, ONG-ul unde sunt presedinte nu mai face parte in acest moment din Coalitia pentru un Parlament Curat. Dar asta este alta problema. In ceea ce priveste pozitia mea fata de candidatura dlui Daianu, consider ca Domnia sa nu se incadreaza in criteriile de risc stabilite de Coalitie. Eu am fost convinsa de acest lucru, in primul rand de argumentele pe care mi le-a prezentat mai demult conducerea Societatii Academice Romane (SAR), ONG care este de fapt varful de lance al Coalitiei si in care dl Daianu este membru de frunte. M-au convins ca nu se incadreaza in criteriul privind colaborarea cu Securitatea“, motiveaza Renate Weber. Criteriul colaborarii cu fosta Securitate va fi pastrat insa cand CPC va intocmi lista indezirabililor din listele partidelor pentru europarlamentare. „Noi vom avea acest criteriu si pentru alegerile europarlamentare, dar asteptam sa predea listele toate partidele. Deocamdata ar fi incorect sa fac afirmatii doar in dreptul lui Daniel Daianu“, spune directorul SAR Sorin Ionita. In plus, PNL este unul dintre partidele care au anuntat ca tolereaza fosti colaboratori printre membrii sai. Un exemplu este Mona Musca, ce a fost exclusa din partid dupa ce a primit verdict de colaborare cu fosta Securitate.
Daniel Daianu a declarat joi ca se va retrage de pe liste in cazul in care se va constata ca statutul sau de fost ofiter DIE dauneaza imaginii partidului, el amintind ca nu a facut nici un secret din trecutul sau. „Eu am fost locotenent DIE de la varsta de 23 de ani pana la varsta de 26 de ani si am lucrat ca analist economic in aceasta institutie. Eu nu spun ca sunt un om nepatat si, daca ati observat, in acesti 17 ani, eu am fost foarte rezervat pentru ca m-au apasat acei ani, desi eu zic ca dupa iesirea mea din DIE, atat cat s-a putut, in sistemul acela, am cautat sa-mi exprim gandurile in privinta reformarii sistemului“, a declarat Daianu. PNL il sprijina pe Daianu. Calin-Popescu Tariceanu a declarat joi ca trecutul de ofiter DIE al lui Daniel Daianu nu reprezinta o problema pentru partid, intrucat candidatul PNL pentru Parlamentul European nu a colaborat cu Securitatea si nu a facut politie politica. „Exista o diferenta intre cei care au avut curajul, dupa 1989, sa-si asume actiunile din trecut si acei colaboratori ascunsi si, in final, dezvaluiti de CNSAS. Noi am militat impotriva Securitatii ca politie politica, impotriva informatorilor care au fost infiltrati in toate partidele, dar aici e vorba de cu totul si cu totul altceva. Daniel Daianu a lucrat ca analist economic si nu a avut si altfel de activitati la DIE. In plus, Daniel Daianu nu a ascuns acest lucru, si-a asumat acest statut si cred ca acest statut era legat de competentele lui strict profesionale de economist si de nimic altceva“, a explicat Tariceanu.
Mihai Razvan Ungureanu nu va conduce comitetul de sprijin al eurocampaniei PNL. „Este onoranta propunerea pe care mi-au lansat-o cei de la PNL. Este, de asemenea, onorant ca numele meu sa fie vehiculat cu astfel de ocazii, cum a fost si includerea pe liste, insa statutul meu diplomatic ma determina sa declin invitatia“, a spus Ungureanu, care a apreciat pozitiv lista liberala: prezenta in fruntea listei a doamnei Renate Weber si a dlui Daianu o consider ca fiind pozitiva. „Este o compozitie ce pune in evidenta forta intelectuala a viitorilor europarlamentari si are mult mai multe sanse de a evoca Romania la Bruxelles decat ar avea-o o lista compusa din activisti de partid“.
Lucian Gheorghiu
Cotidianul vineri 21 septembrie, 2007 http://www.cotidianul.ro

Conversie si reciclare

-- Intr-o recenta confruntare televizata, un june PLD-ist invoca dreptul liderilor politici pe care dsa ii sustine, dnii Basescu si Stolojan, de a fi progresat politic in ultimul deceniu de la stanga la dreapta. Nimic mai corect: conversiile au tot dreptul de a exista, si anul 1989 a adus cu sine o conversie cvasi-generala a Europei de Est de la comunism la capitalism. Doar ca, privita de la aceasta altitudine, convertirea individuala nu mai e un gest, devine o simpla gesticulatie.
La inceputul inceputului, in 1990, venerabilul Alexandru Barladeanu, chestionat de un jurnalist, ii raspundea ca nu i-a fost greu sa vada cat de dezastruoasa era politica lui Ceausescu, dar ca s-a resemnat tarziu si cu greu sa renunte la crezul sau comunist din tinerete. Deosebirea e ca Barladeanu avea un crez. Dnii Basescu ori Stolojan, cu apropiatii domniilor lor cu tot, nu s-au convertit - pe sest - doar o singura data. S-au lepadat de Ceausescu discret, de FSN tot mergand pe varfuri, dupa care au parasit subit si stanga politica, unul in numele liberalismului social, celalalt - al crestin-democratiei, fara sa dea vreodata seama public pentru aceste schimbari de macaz. Scriam candva ca transferul dlui Stolojan din echipa Iliescu la adversari - spre deosebire de cluburile de fotbal, transferurile politice nu fac public si pretul - ar fi fost credibil daca si numai daca subiectul acestui transfer ar fi justificat schimbarea sa la fata, s-ar fi cait cumva de proasta alegere facuta intre 1990 si 2000, ar fi argumentat in vreun fel noile sale optiuni. Asta nu e conversie, e reciclare a deseurilor.
Un cor neiertator n-a incetat sa distinga intre informatorii care si-au marturisit public pacatele si informatorii care au tacut malc, suspectandu-i pe acestia din urma nu atat de lasitate, cat de duplicitate. De ce acest rationament ar fi valabil intr-un caz si n-ar fi in altele, mi-e greu sa pricep. E un mister pentru mine cum e posibil ca PD, ostil cu perseverenta retrocedarilor intre 1996 si 2000, sa se transforme peste noapte in marele aparator al principiilor dreptei, fara macar un gest de penitenta ? Nu inteleg nici de ce aceiasi comentatori care nu inceteaza - pe buna dreptate - sa-i reproseze lui Ion Iliescu mineriadele din 1990 si 1991 nici nu se sinchisesc de fuziunea PD cu PNR-ul dlui Magureanu din 2002. Cine ne obliga sa acceptam zig-zagul dlui Basescu intre social- si crestin-democratie, dar sa nu recunoastem nici picati cu ceara ca adevarata constanta a actiunilor sale publice este ofensiva contra partidelor istorice, ieri PNTCD, azi PNL ?
Constat, de altfel, ca ne apropiem vertiginos de o noua conversie. Dupa ce a aruncat cele mai grele blesteme asupra PSD, se zvoneste ca, acum, pentru a lichida Guvernul Tariceanu, dl. Basescu a arvunit in folosul PSD rezultatul viitoarelor alegeri, fagaduind acestui exponent al sistemului ticalosit, stalpul monstruoasei coalitii "322", participarea la guvernare incepand din 2008, oricare ar fi rezultatul alegerilor. Spre deosebire de liberali, obligati sa faca concesii tactice opozitiei pentru a putea guverna, dl. presedinte face promisiuni strategice PSD pentru a putea distruge guvernarea. Si tocmai comentatorii care agitau pana ieri sperietoarea aliantei PNL-PSD sunt acum foarte fericiti si mandri de alianta presedintelui cu factiunea Iliescu - Nastase - Geoana. Daca PSD se napusteste dupa aceasta cioara de pe gard e treaba PSD, dar daca noi, ceilalti, ne lasam iar prostiti, vai de noi.

Zoe Petre
Ziua vineri 21 septembrie, 2007 http://www.ziua.net

O propunere decenta


myspace
Animated GIFs

In fine, trebuie sa fiu intr-un acord total cu presedintele Traian Basescu: desi nu ni-l spune de-a dreptul, ci mai degraba ni-l sugereaza, acesta este, gol-golut, adevarul: in privinta procrearii nationale, noi, cei (inca)activi sexual, ne-am cam lasat pe tanjala. Astfel se face ca "daca azi nu facem nimic pentru inversarea trendului natalitatii", cum just observa presedintele, "numarul populatiei va creste abia dupa anul 2060", cand - adaug eu cu tristete - noi, cei (inca)activi sexual vom fi oale si ulcele. Unde mai pui ca locatarul de la Cotroceni preconizeaza o politica mai deschisa in privinta imigrantilor "dinspre bazinele demografice exterioare UE", ceea ce inseamna ca maine-poimaine s-ar putea sa ne trezim in casele si in paturile noastre cu virili pakistanezi, sri-lankezi, ivorieni, desfasurand "activitati inalt creative" ori cu fratii nostri de peste Prut luandu-ne incestuos, intr-o veselie, nevestele, prietenele si cetatenia.
Ce-i de facut ? - vorba lui Cernisevski. Pai, am de facut o propunere decenta: la treaba, prieteni, pentru propasirea demografica a Romaniei libere de prejudecati si democrate !

Ioan Grosan
Ziua vineri 21 septembrie, 2007 http://www.ziua.net

Managerii castiga de 11 ori mai mult decat media


Venitul mediu al managerilor romani care lucreaza in companii private depaseste 3.500 de euro.
Salariul unui manager roman dintr-o companie privata mare a ajuns de 11,4 ori mai mare decat salariul mediu net pe economie, se arata intr-un studiu realizat de PricewaterhouseCoopers (PwC). Tinand cont ca salariul mediu net a fost in luna aprilie, atunci cand s-a finalizat analiza companiei de consultanta, de 1.027 de lei, rezulta ca, in medie, un manager castiga in jur de 11.700 de lei (peste 3.500 de euro). Fata de anii anteriori diferenta dintre salariile romanilor cu functii de conducere si salariul mediu net pe economie este mai mica. Astfel, in 2006 un manager primea lunar de la compania angajatoare de 12,6 ori peste salariul mediu net, adica in jur de 10.604 (la un salariu mediu net pe luna de 835 de lei), in 2005 de 12,7 ori, iar in 2004 de 12,3 ori. „Tendinta este de omogenizare a salariilor. In ’97-2000 diferentele ajungeau pana la de 20 de ori“, explica Ruxandra Stoian, directorul Departamentului de resurse umane din cadrul PwC.
In schimb, raportat la salariul mediu net, remuneratiile specialistilor si ale debutantilor cu studii superioare au crescut usor. In momentul de fata, un specialist castiga de 3,1 ori mai mult decat salariul mediu net, adica in jur de 3.200 de lei, in timp ce anul trecut venitul lor depasea de 3 ori salariul mediu net. In ceea ce ii priveste pe debutanti, remuneratia lor a ajuns de 1,64 ori mai mare decat salariul mediu net (adica 1.684 de lei), fata de 1,5 in urma cu un an. „Avand in vedere evolutia salariului mediu net si cresterile mici inregistrate fata de anii anteriori raportat la salariul mediu net stabilit de INS, putem spune ca salariile specialistilor au crescut mai repede decat cele ale managerilor. De asemenea, cresterea salariilor debutantilor se propaga catre ierarhiile superioare avand in vedere si faptul ca a inceput sa se tina cont de grile de salarizare“, mai explica Stoian.
Cele mai semnificative cresteri salariale, de 20% fata de anul precedent, s-au inregistrat in randul managerilor proiectelor IT, urmati de directorii de productie care au incasat, in medie, cu 18% mai mult. Si mai mult a crescut insa leafa programatorilor, care acum castiga cu 29% mai mult decat anul trecut. Aceasta in conditiile in care salariul mediu net in aprilie 2006 - aprilie 2007 a crescut cu 22% fata de aprilie 2005 - aprilie 2006. Potrivit unui studiu PwC din 2006, un specialist (indiferent de domeniu) castiga in medie 3.190 lei.
Pe regiuni de dezvoltare, din datele PWC reiese ca nu mai sunt discrepante mari intre zone in ceea ce priveste ritmul de crestere. „Se constata o crestere omogena in toate regiunile, de circa 18-20%, zonele Muntenia si Moldova recuperand din diferentele inregistrate in anii trecuti. Cu toate acestea, salariile din Bucuresti raman cele mai mari din tara, depasind cu 25-30% media pe Romania“, a precizat Stoian.
Avand in vedere majorarile din ultima vreme, salariile romanilor din companiile private au inceput sa se apropie de cele ale statelor din centrul si estul Europei. Mai precis, salariul mediu net lunar al unui specialist din tara noastra reprezinta 71% din nivelul inregistrat in Cehia, 94% din cel din Slovacia si 87% din cel din Ungaria. „Ritmul de crestere accelerat de la noi o sa apropie si mai mult salariile romanilor de cele ale locuitorilor din tarile din jur“, previzioneaza Stoian.
Studiul PwC a fost realizat in perioada aprilie 2006 - aprilie 2007 pe baza datelor trimise de 187 de companii private din 11 sectoare de activitate, printre care farmaceutic, industrial, IT&C, FMCG, retail, banci, auto, distributie, agrochimic, outsourcing, asigurari. Din firmele chestionate, 80% au capital total sau majoritar strain si 75% au o cifra de afaceri de peste 10 milioane de euro.

Alina Stanciu
Cotidianul vineri 21 septembrie, 2007 http://www.cotidianul.ro

"Ce este adevarul ?"

Am spus-o de nenumarate ori: nu sunt un analist politic. Sunt doar un om de pe strada care incearca sa se informeze cu mijloacele care-i stau la dispozitie si sa-si spuna parerile in scris. Si nu cu instrumentele scriitorului, ci in cel mai simplu mod cu putinta.
Nu am avut intotdeauna dreptate in cei trei ani si mai bine de cand scriu editoriale. Dar cand am gresit n-am facut-o niciodata din partizanat politic, ci tot din convingerea sincera cu care scriu tot ce scriu. Eu nu sunt un ideolog, nu sunt inregimentat in slujba vreunei tabere politice, nu fac parte din niciun grup de interese, fie el literar, cultural, politic sau de alta natura.
Este taria si slabiciunea mea. Mi-am spus deschis parerea despre ce se intampla in tara asta si la „Jurnalul National”, unde am scris mai mereu diametral opus fata de linia ziarului (spre cinstea lui, Marius Tuca nu m-a cenzurat niciodata), si o spun si acum, in „Evenimentul zilei”.
Ca multi dintre „intelectualii lui Basescu” atat de blamati astazi, nu l-am sprijinit pe acesta pentru ochii lui frumosi sau pentru avantaje materiale, ci pentru ca sentimentul meu sincer e ca acest om, oricum ar fi el ca persoana particulara, are meritul de a ne fi scapat de primejdia teribila a unei guvernari Nastase si de a lupta, chiar daca stangaci si cu probleme de comunicare, impotriva unui parlament corupt, nedemn de o tara democratica.
Dar va rog, in vreun moment liber, sa luati colectia „Jurnalului National” si sa observati ca nu a existat greseala a presedintelui, in acesti doi ani, pe care eu sa nu fi sanctionat-o, incepand cu cea care l-a costat si ne-a costat pe toti atat de mult: ezitarea de a declansa alegerile anticipate, cand cu razgandirea lui Tariceanu.
Atunci, Traian Basescu a facut, dupa parerea mea, cea mai mare greseala din cariera lui, pentru ca avea posibilitatea sa treaca peste razgandirea premierului sau si n-a facut-o. Tot chinul si toata zbaterea noastra din acest trist 2007 isi au originea atunci. Alegerile anticipate au fost solutia problemelor politice ale Romaniei si inca mai sunt, desi acum e atat de tarziu.
Sa ramai cinstit in opiniile tale, sa gresesti uneori doar din prostie, din neinformare, din diletantism, dar nu din ticalosie interesata, ar trebui sa fie idealul oricarui om de presa. Si, din fericire, e al multora dintre ei. De cand scriu articole am intrat putin in aceasta lume in sine a ziaristilor si-mi marturisesc admiratia fata de cei care, in conditiile unei crunte diviziuni ideologice, politice si de interese financiare, au ramas cinstiti fata de ei insisi si de adevar.
Nu e usor, cand fiecare ziar si mai fiecare televiziune sunt proprietatile private ale magnatilor nostri, care-si propaga, prin ele, interesele, asa incat, cand esti un parlit de scarta-scarta pe hartie, e cat se poate de tentant sa devii „om de casa” al unuia dintre ei. Am cunoscut in presa si oameni de un cinism fara margini, care scuipa pe icoana imaculata a adevarului la cel mai mic clipit din ochi al stapanului. Acesti oameni, dintre care mai toti au fost in trecut securisti, se imbogatesc zilnic din minciuna si rastalmacire a realitatii.
Dar ce este acest adevar pe care se cuvine sa-l cautam cu totii ? Este el unul „tare”, absolut, valabil oricand si oriunde, sau unul „slab”, consensual, de circumstanta ? Nu exista o intrebare mai importanta pe lume. Intr-o scena decisiva din Evanghelia lui Ioan, Isus ii spune lui Pilat ca a venit pe lume ca sa marturiseasca despre adevar, la care Pilat se intreaba, meditativ: „Ce este adevarul ?”. Toata (post)modernitatea noastra de azi s-ar recunoaste in aceasta intrebare.
Daca discutia ar fi avut loc azi, Isus ar fi considerat un fundamentalist, pe cand Pilat - un exponent al civilizatiei tolerante si pluraliste de tip american in care traim cu totii. Totusi, macar cu numele, noi credem in Isus, si nu in Pilat din Pont. Venind mult mai aproape de noi si coborand cu totul in lume, gasim si pe meleagurile dambovitene un amuzant cautator cu metoda al adevarului. Caragiale, caci despre el e vorba, pune problema mult mai simplu: „Sunt om care iubesc adevarul si fiindca-l iubesc, stiu sa-l caut. De mult mi-am facut reteta cu care, in materie de politica, il poti obtinea aproape exact”, scrie el.
Metoda lui e simpla: ia un ziar al guvernului si unul al opozitiei, le citeste si gaseste adevarul undeva pe la mijloc. Dar Caragiale a fost si el un cinic ca ziarist si politician. De fapt, prin metoda lui nu gasesti adevarul, ci o zona gri care nu spune nimic. Cel mai gresit lucru ar fi sa credem ca adevarul in politica romaneasca de azi (adica acea directie care e cu adevarat in folosul comunitatii romanesti, care duce la o crestere sanatoasa a prosperitatii si demnitatii tuturor cetatenilor) se gaseste undeva la mijloc intre patrulaterul rosu si presedintie. Nu cred ca Vadim, Geoana, Iliescu, Nastase, Voiculescu, Hrebenciuc, Mitrea si Tariceanu detin macar o catime de adevar.
Cred ca ei ilustreaza o directie gresita in politica romaneasca, si cred ca ei insisi sunt constienti de asta, ceea ce explica lupta oribila de supravietuire dintre ei, atat din interiorul PSD, cat si intre PSD si PNL. Electoratul, cum s-a vazut, a votat impotriva parlamentului asa cum este el structurat azi, cu o majoritate coplesitoare, dovada ca el nu doreste o plutocratie (portocalie, rosie sau albastra), ci o democratie in Romania.
Faptul ca, prin nevotarea ordonantei de urgenta 25 privind restructurarea guvernului, parlamentul s-a delimitat, chiar inaintea motiunii de cenzura a PSD, de guvernul cel mai slab de dupa revolutie, arata adevaratele dimensiuni ale agoniei noastre politice. In acest moment am devenit neguvernabili si singura solutie imaginabila sunt anticipatele. Acesta este adevarul, si el este unul dur, pragmatic, care nu tine nici de opinie, nici de context, si care nu e negociabil.

Mircea Cartarescu
Evenimentul zilei vineri 21 septembrie, 2007 http://www.evz.ro