vineri, septembrie 21, 2007

Amintiri cu Mircea Geoana


-- Ca ministru de Externe, Mircea Geoana se descurca. Facea o figura onorabila pentru Romania. Promova politica euro-atlantica de continuitate cu administratia Constantinescu, pentru care Guvernul Adrian Nastase se poate felicita.
Cred ca varful activitatii diplomatice a ministrului Geoana l-a constituit prestatia de la Bruxelles, cand au fost arborate drapelele noilor tari membre NATO. A avut un discurs perfect diplomatic, ferm si inteligent. Ceremonia s-a transmis si pe EuroNews. Imaginea Romaniei a fost atunci la inaltimea drapelului national de pe catargul Aliantei Nord Atlantice.
Dar din momentul in care n-a mai detinut functia de la Externe si s-a lansat in politica interna, Mircea Geoana a regresat. Chiar sub conditia din vremea in care comitea demersuri devertebrate. Merita rememorate macar doua, monumentale, care arata la ce se poate preta Mircea Geoana cand vrea puterea.
La scurt timp dupa alegerile din noiembrie 2006, percepute pe plan intern si international ca marea promisiune a unei mult-asteptate schimbari de regim, noul premier, Victor Ciorbea, a facut o vizita in America. La Washington, comunitatea romaneasca astepta schimbarea, chiar un pic brutala, a ambasadorului Mircea Geoana. Ciorbea era adulat pe atunci. Lumea astepta sa schimbe din temelii Romania, impreuna cu presedintele Emil Constantinescu.
Dar noul sef al statului a primit de la Mircea Geoana o scrisoare in loc de vomitiv pe fax. Presedintele Constantinescu nu vrea s-o dea publicitatii. Desi ar merita. Daca altcineva ar detine asemenea proba, l-ar santaja la sange pe autor. Mircica, insa, n-are frica, mai precis, jena sa profite de discretia presedintelui Constantinescu si mizeaza pe faptul ca nu va publica epistola. Era un exercitiu de felatie in serviciul noii puteri. Considerata de dreapta si salutata ca atare. Geoana se dezicea de vechea putere si saluta faptul ca tara a scapat de nefastul Iliescu. In locul presedintelui Constantinescu, il dadeam afara cu piciorul noului portar schimbat si el la ambasada Romaniei in SUA. Nu doar ca nu s-a schimbat portarul, dar nici macar ambasadorul. Insa nu pentru scrisoare. Ci pentru relatiile americane. Junele ambasador prestase suficient tenis, simplu, mixt si dublu mixt, ca sa le asigure.
Cert e ca Victor Ciorbea a avut misiunea ingrata sa vina si sa-l sustina pe Mircea Geoana ca ambasador in continuare la Washington. Romanii erau revoltati. Venisera cu sutele sa-l salute pe Ciorbea si sa celebreze debarcarea ambasadorului. In loc de aceasta, premierul Ciorbea a trebuit, la propriu, sa-l apere pe Geoana de linsajul din partea multimii dezlantuite. Sute de oameni presau si numai respectul fata de Ciorbea ii facea sa nu-l dea la o parte si sa-l bumbaceasca pe Geoana. Care se ascundea in spatele lui Ciorbea. Si nici macar nu tacea. Se certa cu oamenii pe care premierul abia ii putea controla. "Taci, dracului, din gura, ca nu mai pot sa-i tin si vin peste tine", i-a spus la un moment dat Victor Ciorbea. Circul a durat cateva ore. Dar Geoana a ramas ambasador.
Dupa care s-a schimbat schimbarea. Si Geoana l-a atacat pe presedintele Constantinescu, salutandu-l din nou pe presedintele Iliescu. Premierul Adrian Nastase l-a facut ministru de Externe. Dupa care PSD a castigat alegerile, dar a pierdut puterea. Geoana l-a atacat din nou pe Iliescu. A devenit presedintele PSD si l-a trimis pe Adrian Nastase pe margine. Acum, Mircea Geoana si-a sapat groapa cu motiunea de cenzura. Si cade in ea.
Roxana Iordache
Ziua vineri 21 septembrie, 2007 http://www.ziua.net

Niciun comentariu: