marți, august 14, 2007

Basescu minus sapte



-- Presedintele Traian Basescu avea 54% la capitolul "incredere" la sfarsitul lunii iulie, cu sapte procente mai putin fata de luna iunie (61%), releva un studiu realizat de Compania de Cercetare Sociologica si Branding (CCSB).
Conform ultimului sondaj de opinie efectuat de institutul amintit, in perioada 26-29 iulie, seful statului era urmat in topul increderii in oameni politici de George Becali (39%), Theodor Stolojan (35%), Calin Popescu Tariceanu (30%), Teodor Melescanu (30%), Mihai Razvan Ungureanu (26%), Emil Boc (26%), Mircea Geoana (24%). Analiza CCSB privind evolutia principalilor indici politici in sondajele efectuate de companie releva ca premierul Tariceanu a castigat sase procente in perioada iunie-iulie, instalandu-se pe primul loc in clasamentul liderilor de partide parlamentare. Potrivit cercetarii din iulie, daca "duminica viitoare" ar avea loc alegeri pentru Parlamentul European, 55% dintre romani declara ca s-ar prezenta la urne. Optiunile acestora s-ar indreapta, conform CCSB, catre PD (42,6%), PSD (19,7%), PNL (13,6%), PRM (6,1%), PNG (5%), UDMR (4,5%), PC (3,5%), PLD (2,6%), PNTCD (1,4%) si PIN (0,7%). In cazul unor alegeri imediate pentru Parlamentul Romaniei, la urne s-ar prezenta 57% din electorat, iar intentiile de vot ar arata astfel: PD - 44,4%, PSD - 18,7%, PNL - 12%, PNG - 7,1%, PRM - 5,2%, UDMR - 4,4%, PC - 3,1%, PLD - 2,3%, PNTCD - 1,3% si PIN - 1,1%. Sondajul CCSB din iulie, reprezentativ la nivel national, a fost realizat pe un esantion de 1055 de persoane cu drept de vot, eroarea tolerata pentru rezultatele obtinute fiind de plus/minus 3%.

Ovidiu Banches
Ziua marti 14 august, 2007 http://www.ziua.net

Dilema romaneasca a lui Traian Basescu




-- Deloc tematori fata de parerile presedintelui Basescu, secuii au transferat instantaneu problema la Bruxelles unde chestiunea autonomiei Tinutului Secuiesc a fost trecuta deja in programul de revendicari al unui grup politic.
Traian Basescu va trebui sa faca publica o decizie care ar putea sa inflameze instantaneu intreaga opinie publica. Cu rezultate greu previzibile pentru valoarea la care Domnia-Sa tine cel mai mult: procentele electorale.
Va sustine sau nu proiectul autonomiei tinutului Secuiesc ?
Pe de o parte, politicianul Basescu a dat un raspuns negativ extrem de ferm la ideea autonomiei pe criterii etnice si, in consecinta, Romania s-a opus de la inceput planului Ahtisaari pentru Kosovo. Ba chiar, daca va mai aduceti aminte, Basescu a declarat, spre stupoarea multora, ca ar avea un plan propriu pentru solutionarea problemei din Kosovo. Plan care, ulterior, n-a mai iesit la iveala, pe masura ce ignorarea totala a pozitiei si ofertei lui Basescu a fost insotita si de presiuni multiple atat din partea americanilor, cat si a europenilor, cerand Romaniei sa se desolidarizeze de pozitia inflexibila a Rusiei. Presedintele nostru a tacut malc, Guvernul a luat atitudine, afirmand ca pozitia noastra finala va fi cea a UE.
Traian Basescu a fost la fel de ferm in februarie 2007, cand a declarat ca referendumul organizat de Consiliul National Secuiesc privind autonomia este "ilegal" si ca "in momentul in care vor incerca sa valorifice rezultatul acestui test, statul roman va aplica fara ezitare Constitutia si legile statului". Corect. S-ar parea ca lucrurile erau definitiv lamurite, caci vorbise insusi seful statului roman.
In fapt, deloc tematori fata de parerile presedintelui Basescu, secuii au transferat instantaneu problema la Bruxelles unde, in Parlamentul European, chestiunea autonomiei tinutului Secuiesc a fost trecuta deja in programul de revendicari al unui grup politic. Dar nu cred ca pe Traian Basescu il impresioneaza ce se spune sau se face la Bruxelles, atat timp cat stie ca electoratul sau este conditionat mediatic sa fie mult mai interesat de vanatoarea de gunoaie de la Glina decat de orice decizie a forurilor comunitare.
Numai ca, dintr-odata, situatia s-a modificat prin aparitia posibilitatii unui acord intre UDMR si Consiliul National Maghiar, ceea ce ar putea duce ca pastorul Tökes sa fie cap de lista pentru europarlamentare, beneficiind de voturile unei largi parti a comunitatii maghiare. In situatia in care Traian Basescu nu-si va schimba brusc pozitia si nu va fi de acord cu autonomia secuilor, Laszlo Tökes poate deveni, pe plan european, singurul adversar de care se poate teme cu adevarat presedintele nostru. Tökes are cultura politica, are sprijin international, dar, mai inainte de toate, numele sau este deja un brand politic si este intrat in istorie. Iar vocea sa se va ridica in primul rand in PPE, caci nu cred ca delegatia PD va reusi pe mai departe tentativa de eliminare a UDMR in cazul in care delegatia lor va fi condusa de Tökes...
Ce va face Basescu in acest caz ? In cazul Kosovo, lucrurile sunt limpezi, va trebui sa se conformeze deciziei UE. Este posibil sa cedeze si in cazul problemei tinutului Secuiesc, iar asta va fi prezentata sub forma unei nevoi de ajustare la trendul european. Sau, dimpotriva, isi va mentine pozitia initiala si va ramane un opozant ferm al dobandirii de autonomie pe criterii etnice si va nega posibilitatea de acordare a drepturilor colective. Oricum, de aceasta decizie si de modul in care se vor pozitiona partidele poate depinde in mare masura viitorul jocului pe scena politica romaneasca. Precum si miza discutiei despre o noua Constitutie in Romania.

Cristian Unteanu
Ziua marti 14 august, 2007 http://www.ziua.net

Haos la CNSAS



-- Membrii Colegiului nu reusesc sa ajunga la un punct de vedere comun in privinta verificarii inaltilor ierarhi ai BOR
Membrii CNSAS se cearta intre ei si nu reusesc sa ajunga la o opinie comuna, in privinta verificarii inaltilor ierarhi ai Bisericii Ortodoxe, desi a ramas mai putin de o luna pana la alegerea noului Patriarh. Vara care se anunta linistita pentru membrii Colegiului s-a incheiat dupa decesul Patriarhului, iar taberele din interior au inceput din nou sa se acuze reciproc. Miza conflictului este reprezentata de verificarea dosarelor membrilor Sfantului Sinod si, implicit, a candidatilor ce aspira la functia de Patriarh al Romaniei. Starea de incertitudine si confuzie care domneste printre membrii CNSAS lasa impresia unei confruntari care se va accentua in perioada urmatoare, pe masura ce se apropie data alegerii Patriarhului.
Primul care a deschis seria declaratiilor incendiare a fost Mircea Dinescu, care a anuntat recent ca membrii Sfantului Sinod vor fi verificati si audiati pana in 12 septembrie. Pozitia sa transanta parea ca vine ca urmare a unei decizii interne a Colegiului, insa surprizele au inceput sa apara. Mai multi membri ai CNSAS au declarat ca nu au cunostinta despre o astfel de decizie si ca declaratia reprezinta un neadevar. "Daca la urmatoarea sedinta a Colegiului vor aparea probatorii pregatite ale inaltilor ierarhi, ramane un mare semn de intrebare asupra persoanei care a dat dispozitie sa se faca probatoriile si sa fie schimbate prioritatilei institutiei", a declarat Laurentiu Tanase, membru al CNSAS. Totodata, cu cateva zile in urma Dinescu a facut o serie de declaratii despre o cerere a lui Antonie Plamadeala catre Ceausescu pentru a fi facut general, care au starnit imediat protestul Patriarhiei. Biserica Ortodoxa Romana a depus o sesizare la CNSAS prin care il acuza pe Mircea Dinescu ca a incalcat legea de functionare a Colegiului si ca a divulgat informatii secrete. Conform unor surse din institutie, sesizarea BOR nu va fi discutata in aceasta saptamana pentru a se transmite un mesaj privind pozitia CNSAS in aceasta problema.
Termen limita: 12 septembrie
Conform Statutului Bisericii Ortodoxe Romane candidatii pentru functia de Patriarh sunt stabiliti in ziua alegerilor, iar decizia apartine Colegiului Elector. Desemnarea candidatilor in ziua alegerilor pune in dificultate CNSAS, care ar fi nevoit sa verifice pe toti membrii Sfantului Sinod. Desi mai multi membri ai Colegiului sunt in concediu sau au avut diferite probleme familiale, la nivelul conducerii s-a luat decizia ca mai multi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane sa fie verificati. Decizia a fost luata, conform surselor din Colegiu, in graba, la insistentele lui Micea Dinescu, sustinut de unii membri ai Colegiului. Asta in conditiile in care in luna august, personalul tehnic a primit deja din partea presedintelui Colegiului concediu de odihna, iar mai multi membri ai CNSAS au absentat de la sedinte.
Prima mutare: cerere la SIE si SRI
Colegiul a transmis, in cursul zilei de ieri, o cerere catre SIE si SRI in care solicita date despre dosarele unor ierarhi, ce pot candida pentru functia de Patriarh, au sustinut surse din CNSAS. Solicitarea catre serviciile secrete nu vizeaza nume, ci merge pe o formula de genul "va solicitam sa-i verificati pe cei care ocupa functiile de mitropolit, episcop", in locul uneia clasice, in care sa indice numele si prenumele celor vizati. "Am decis sa reluam cererea de verificare a inaltilor prelati, in primul rand in contextul alegerilor pentru functia de Patriarh, dar si in urma mai multor cereri in acest sens venite de la diverse organizatii, in special in ultima perioada, in zilele de dupa moartea Patriarhului Teoctist", au declarat pentru Mediafax surse din Colegiu. Mutarea vine in conditiile in care secretarul general al institutiei, Constantin Buchet, a absentat ieri din cauza unor probleme familiale. Decizia a surprins cealalta tabara care nu stia nimic despre o astfel de sesizare. Laurentiu Tanase a declarat ieri ca nu stia ca verificarea membrilor Sfantului Sinod a devenit o prioritate pentru Colegiu.
Prioritatea verificarii ierarhilor, "o tromboneala"
Laurentiu Tanase, membru al Colegiului CNSAS, s-a aratat revoltat de ce se intampla, in aceste zile, in Colegiu si a precizat ca verificarea membrilor Sfantului Sinod nu reprezinta o prioritate pentru institutie.
"Nu avem o prioritate pentru verificarea acestora in acest moment, este o informatie gratuita, o tromboneala, nu este nimic adevarat. In sedinta de martea trecuta s-a discutat doar tangential despre verificarea ierarhilor. Nu am refuzat sa ii verificam, dar prioritatea noastra in acest moment sunt parlamentarii, ministri si alesii locali", ne-a declarat Laurentiu Tanase. El si-a sustinut punctul de vedere explicand ca Biserica Ortodoxa poate da in judecata Colegiul pentru tratament discriminatoriu, deoarece celelalte culte nu au fost verificate. Laurentiu Tanase a explicat ca verificarea ierarhilor trebuie sa vina in urma unei decizii a Colegiului si a unui grup restrans. "Concediile pentru perioada de vara au fost aprobate deja de presedintele Colegiului, ceea ce face mult mai dificila verificarea atat de repede a unui numar atat de mare de persoane. In plus nu toate arhivele sunt la CNSAS si trebuie trimise solicitari si la alte ministere pentru a ne spune daca au ceva in arhiva lor", a mentionat Tanase. Referitor la solicitarea CNSAS facuta catre SIE si SRI, Laurentiu Tanase a tinut sa precizeze ca scopul ei nu este acela de a chema in perioada urmatoare la verificari inalti ierarhi. El a aratat ca viitorul Patriarh va fi automat verificat dupa alegerea sa in functie, deoarece are un statut similar cu cel al presedintelui si ca ramane la latitudinea Sfantului Sinod daca doreste sa aiba la conducerea sa un om care a colaborat cu Securitatea sau care a facut pozitie politica. Laurentiu Tanase a absolvit in 1993 Facultatea de Teologie Ortodoxa din Bucuresti, fiind Lector universitar titular la Universitatea Bucuresti, Facultatea de Teologie Ortodoxa. A fost secretar de stat pentru Culte in Ministerul Culturii si Cultelor in perioada 2001 - 2004. El a fost propus pentru a face parte din Colegiu de catre PSD.
Ticu Dumitrescu nu vrea obstructii
Constantin Ticu Dumitrescu a afirmat ieri transant ca CNSAS are de respectat o lege in care este prevazuta si verificarea inaltilor ierarhi. El a declarat ca nu este nevoie de o decizie speciala a conducerii pentru verificarea membrilor Sfantului Sinod si ca ceea ce a oprit pana acum institutia sa faca acest lucru a fost lipsa personalului tehnic si spatiul insuficient.
Ticu Dumitrescu a mentionat ca dosarele oamenilor Bisericii sunt studiate de peste doi ani si ca nu trebuie sa existe obstructii in acest moment. "Chiar daca au fost studiate dosare ale unor prelati nu au aparut in opinia publica, pentru ca acele dosare nu au fost cu probleme", ne-a precizat Ticu Dumitrescu. La randul sau, Mircea Dinescu ne-a declarat ca a fost trimisa ieri o solicitarea catre SRI si SIE privind inaltii ierarhi si ca dosarele acestora vor fi verificate pana in 12 septembrie. El s-a aratat vadit deranjat de pozitia adoptata de Laurentiu Tanase in cadrul Colegiului, pe care l-a acuzat ca nu cunoaste ce s-a discutat la sedintele Colegiului pentru ca a lipsit. Ladislau Csendes, presedintele Colegiului, a fost de negasit el nedorind sa comenteze situatia aparuta la nivelul institutiei pe care o conduce. Situatia a nemultumit ambele tabere, care s-au aratat deranjate de pozitia adoptata de Ladislau Csendes, care s-a retras si nu a prezentat opiniei publice realitatile din cadrul CNSAS.
Unii au recunoscut
In presa de saptamana trecuta, au aparut mai multe nume ale unor inalti ierarhi pentru care CNSAS va trebui sa ia o decizie pana la alegerea viitorului Patriarh. Printre numele vehiculate pentru a fi chemate la audieri se afla Teodosie (Arhiepiscop de Tomis), Andreicut (Alba Iulia), Bartolomeu (Cluj), Gherasim (Episcop de Valcea). Pana in acest moment exista doar patru cazuri de inalti ierarhi, care si-au recunoscut public colaborarea cu fosta Securitate. Primul a fost, in 1990, mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu, iar gestul sau a fost urmat in 2006 de alti trei inalti ierarhi. Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, a motivat ca angajamentul facut cu Securitatea in 1987 a fost unul din rationamente patriotice. La o saptamana Arhiepiscopul de Alba Iulia, Andrei Andreicut recunostea si el colaborarea. Si parintele Iustin Marchis de la biserica Stavropoleos din Bucuresti a declarat ca exista cinci - sase note informative despre oaspetii straini semnate cu numele sau.
Precedentul polonez
Polonia a fost zguduita la inceputul anului de un scandal in cadrul Bisericii Catolice, dupa ce Arhiepiscopul Poloniei, Stanislaw Wielgus, a demisionat din functie, dupa ce a recunoscut colaborarea sa cu Securitatea. Desi existau suspiciuni asupra persoanei sale de la finele lui 2006, Sfantul Scaun nu a tinut cont de ele si a insistat pentru numirea lui Wielgus in aceasta functie. Stanislaw Wielgus a negat intr-o prima faza colabararea sa cu Securitatea, dar pus in fata dovezilor a trebuit sa faca pasul inapoi. El fusese recrutat in 1967 de agentii politiei secrete, la Lublin, pe cand studia la Universitatea Catolica si a purtat numele de cod "Grey", "Adam" si "Adam Wysocki". Conform BBC, decizia sa de demisie a venit dupa discutii aprinse intre oficialii polonezi si cei de la Vatican, dupa ce o comisie speciala a Bisericii Poloneze a confirmat colaborarea sa cu Securitatea.

Cristian Andrei
Ziua marti 14 august, 2007 http://www.ziua.net/english