miercuri, august 08, 2007

Personalitatile deviante ale politicii postdecembriste







Histrionul narcisist, copilul frustrat si razgaiat al politicii romanesti si mitomanul sadea. Asa ii vad psihologii si expertii in imagine pe Corneliu Vadim Tudor, Gigi Becali si Adrian Paunescu.
Trec adesea drept bizari, originali sau amuzanti. Printre ei, Gheorghe Funar, Mitica Dragomir sau Lorin Fortuna. Fara a le pune diagnostice medicale, analizandu-le in schimb comportamentul de pe scena publica, psihologii si specialistii in imagine intervievati de Cotidianul au trecut in revista strategiile de comunicare si aspecte ale personalitatii folosite de galagiosii autohtoni pentru a deveni populari.
„In 1992, intrarea in Parlament a celor doi barzi cumularzi, Vadim si Paunescu, a starnit consternare in randul ziaristilor care asistam la sedinte. Era «altceva», de un alt calibru, decat facuse pana atunci profesorul Dumitrascu sau colegul lui de partid Ilie Platica-Vidovici“, isi aminteste jurnalistul Iulian Comanescu, care ii considera pe cei doi politicieni trendsetterii excentrismului politic din Romania. Primul s-a remarcat prin discursul pe care l-a promovat si prin declaratiile surprinzatoare care nu de putine ori au lasat Occidentul cu gura cascata. Grandoman, narcisist, histrion, cu o personalitate „amorfa“ si „supergonflata, ca a unei papusi de balci“, sunt cateva dintre trasaturile de caracter ale Tribunului, creionate de psihiatrul Florin Tudose in cartea „Psihopolitica Recidiva“ (Ed. Psyche, 2004). „Consecventa lui este inconsecventa. Este un cameleon, se coloreaza in functie de mediul in care se afla“, crede specialistul. Popularitatea de care s-a bucurat Vadim in anii de glorie se datoreaza in mare masura si publicului sau, este de parere Cosmin Alexandru, director Brandivia si specialist in branding personal: „Solutiile miraculoase si instantanee propuse de demagogi - condamnarea imediata a tuturor coruptilor, guvern de «viteji» gata de lupta - suna foarte tentant si convingator in urechile cuiva a carui viata e plina mai mult de esecuri si de frustrari decat de reusite si a carui speranta suprema nu poate fi decat un salvator atotputernic“.
Invoca mereu cuvantul lui Dumnezeu, ia atitudine impotriva homosexualilor, arunca cu bani in saraci in fata camerelor TV. Excentricul Gigi Becali sau „noul «politician»“, asa cum il numeste Tudose, este „un exemplu de impulsivitate si de lipsa de moderatie atunci cand abordeaza orice domeniu. Nu se sinchiseste de reguli, de adevar sau de logica, iar lumea pe care o construieste este cea a dorintelor sale, de copil frustrat, care acum se rasfata si este plin de capricii. Un domn Goe care are nevoie de partid pentru ca macar anul acesta sa treaca clasa“, spune psihiatrul.
De evolutia rapida a ratingului Razboinicului luminii se fac vinovate atat strategia lui de comunicare, cat si mass-media, cred specialistii. „Cu cat limbajul e mai colorat, tonul mai ridicat si argumentele mai demagogice sau mai insultatoare, cu atat baza de adepti creste. Mai contribuie la succesul acestor exaltati si senzatia pe care o lasa, ca nu se inflameaza pentru interesul lor, ci pentru un interes larg, nedefinit, al celor care ii privesc“, sustine Cosmin Alexandru.
„La 18 ani, ne-am dus la mare, luasem un premiu de 200 de lei, de la «Scinteia Tineretului», si noaptea, pe malul marii, la Constanta, mi-am spus: «Tu esti un geniu, eu cred ca tu o sa ajungi chiar si presedintele Romaniei»“, spunea despre el Adrian Paunescu, senator social democrat, etichetat de Florin Tudose drept „mitoman“. Volumul verbal, intensitatea vocii, frecventa cuvintelor, precum si permanenta grija pentru binele compatriotilor, adica elementele care i-au adus celebritatea, sunt si cele care l-au inclus pe poetul demnitar pe lista efervescentilor alcatuita de Cotidianul. „Apelul la valori teribil de perene si conservatoare este lucrul care vinde cel mai bine si care aduce popularitatea acestor oameni. Vorbim aici despre persoane cu un discurs de tip neorepug politic.
„Gata de a emite opinii excentrice in care totul pare pe dos, cu o dispozitie labila si predispusa spre atitudini de fronda, Gheorghe Funar reuseste sa obtina cu usurinta calificativul «bizar»“, noteaza Tudose despre fostul primar al Clujului. Desi lucreaza cu aceleasi unelte ca si seful partidului din care face parte, Funar nu-l copiaza pe C.V. Tudor, observa Cristina Turnagiu Dragna, consultant de imagine. Ea considera ca discursul nationalist isi are partea lui de public in orice tara din lume, pe de-o parte, pentru ca are vizibilitate maxima, care include agresivitate in limbaj, iar, pe de alta parte, datorita strategiei imagologice care-l insoteste. „Interesant e ca nationalismul este livrat publicului roman de trei tipuri total diferite de personaje/personalitati: C.V.T. - intelectualul cu discurs acid, satul de batjocorirea sufletului si a neamului romanesc de tot felul de venetici, Funar - romanul calcat pe bataturi si scos din minti de tupeul comunitatii maghiare, care, in umbra atitudinii diplomatice, isi castiga cu tenacitate privilegii separatiste, si Gigi Becali - oierul ajuns boier la oras si blagoslovit de Sfintul Duh cu sabia Luminii si a Dreptatii“, comenteaza consultantul de imagine.
Tot dintre PRM-isti s-au ridicat lingvistul George Pruteanu si poeta Leonida Lari. Primul s-a facut remarcat ca vajnic aparator al limbii romane, ca un om care nu renunta la lupta, nici macar cu riscul de a cadea in ridicol. Colega lui de partid, poeta de dincolo de Prut, si-a cautat celebritatea intrind in politica. Insa „cameleonismul afectiv si superficialitatea au iesit repede la iveala“, spune Florin Tudose, si nici bentita oferita de ingeri nu i-a asigurat faima. De altfel, accesorii sau elemente ale aspectului fizic al persoanelor publice devin marca a acestora, se contopesc cu personajul si ii diferentiaza de ceilalti, sustin specialistii. „Ochelarii lui Vadim l-au pozitionat si mai pregnant in zona de «zanatic», costumele lui Becali ne demonstreaza ca oile, contrar asteptarilor si in ciuda femeilor de linga casa, aduc fericirea, bentita Leonidei Lari o arunca pe aceasta direct in iadul fetelor mari, ramase nemaritate, pentru ca nu le-a fost inteleasa dimensiunea profetica, tricolorul lui Funar il face falnic roman, purtator de stindard, asa, sa moara ungurii de ciuda, iar laptopul lui Valentin Stan (n. red. - colaboratorul emisiunii „Sinteza Zilei“, difuzata de Antena 3) transmite mesajul: «Mai baieti, fiti cuminti, ca sunt tot timpul conectat, ia auziti-o p'asta !»“, se amuza Cristina Turnagiu.
„Originalitatea este fentarea naturala sau programata a obisnuitului, a normalului ori a banalului. Datul cu pumnul in masa, rasul zgomotos, tropaitul din picioare, defilarea cu pancarte si obiecte bizare, incrancenarea, religiozitatea excesiva, generozitatea trambitata la toate colturile, masacrarea adversarului prin referiri la forma unei probleme, nu neaparat la fondul ei... toate astea si extrem de multe altele tin de un exhibitionism politic, pe care unii il percep ca naturalete“, analizeaza Camelia Radulian, directorul agentiei de publicitate Rec Media Craiova.
Daca mass-media i-au adus acolo unde sunt, tot ele sunt si cele care-i pot detrona. Nu prea curand insa, sustin la unison specialistii. „Numele de mai sus, nepotii lui Bula si reperele profesionalismului balcanic-meridional de televiziune ar putea fi distruse in ultima instanta de acelasi public. Acesta are insa asteptari marete de la aceiasi oameni, deci mai e pina la extinctie“, crede Iulian Comanescu. Romania se poate consola insa cu faptul ca „toate statele isi au «nebunii» lor“, dupa cum afirma Cristina Turnagiu. „Sunt insa ori inspirate, ori educate sa nu-si transforme nebunii in modele“, continua ea.
De aceeasi parere este si Cosmin Alexandru, care da si exemple: „Si Le Pen, in Franta, si Haider, in Austria, au avut ascensiuni notabile, insa si-au datorat succesul in principal problemei imigrantilor care destabilizau stilul de viata traditional. Nu cred ca noi avem mai multi (n. red. - exultati ), dar cred ca la noi se impun mai usor tocmai pentru ca nu exista o traditie a institutiilor publice populate cu oameni demni de respect, ca in tarile occidentale“.
Cutremure, serpilieni, miracole
Vergil Hancu, prezicatorul dezastrelor, Lorin Fortuna, autobotezat conducatorul revolutiei din Timisoara, si vindecatorul miraculos Mudava completeaza lista excentricilor a caror prezenta pe scena publica romanii au suportat-o si uneori au savurat-o. Hancu a repetat ani de-a rindul ca pe romani ii paste pierzania din cauza fenomenelor naturale pe care numai el le poate impiedica. Lorin Fortuna este foarte activ la unul dintre posturile de televiziune detinute de Dan Diaconescu, unde imparte si desparte poporul roman in serpilieni, reptilieni si gorilieni, in timp ce Mudava, cel care in urma cu cativa ani se inscria in cursa pentru Cotroceni, a fost dat uitarii de mass-media.

Diana Lazar
Cotidianul miercuri 8 august, 2007 http://www.cotidianul.ro

Pitoresti, prea pitoresti




Prezenta unor personaje precum C.V. Tudor, A. Paunescu sau Gigi Becali pe scena politica autohtona socheaza nu atat prin inconsistenta sau neseriozitate, cat prin imensitatea si durabilitatea succesului lor.
Una dintre mostrele folclorului politic antedecembrist suna cam asa: cica Nicolae Ceausescu ar fi fost inghetat de cercetatorii sovietici si descoperit, cinci secole mai tarziu, de armata americana, ocupatoare. Odata dezghetat, nea Nicu’, scandalizat si iritat ca nu il baga nimeni in seama, devine recalcitrant. Intrebat cine e, ce functie are, raspunde cu o autosuficienta de dictator: „Presedinte al Republicii Socialiste Romania, secretar general al Partidului Comunist Roman“. Pentru a se lamuri, contopistul american da o cautare prin paginile unei enciclopedii (Google nu se nascuse inca) si in dreptul numelui scornicesteanului gaseste urmatoarele: „Mic politician din vremea lui Helmuth Duckadam“...
Mici politicieni, din vremea lui Hagi sau a lui Cristi Mungiu, de asta data, avem si in prezent. Mai multi chiar decat ar fi normal. Cotidianul publica azi un articol despre ei, despre cei mai reprezentativi exaltati ai politicii romanesti de dupa 1989. Coneliu Vadim Tudor, Adrian Paunescu, Mitica Dragomir, George Pruteanu sau Gigi Becali sunt cateva exemple. Prezenta lor, spun specialistii in imagine si psihologie umana, e fireasca atat timp cat fiecare societate isi proiecteaza doza de excentricitate si in viata politica. Si cum noi, se pare, in momentul de fata suntem mai inzestrati cu aceasta calitate, si mai-marii nostri cu apucaturi de bufon sunt mai numerosi. Curba lui Gauss pare ceva mai deformata la capete decat in alte societati. Daca luam ultimul deceniu si jumatate de politica europeana, vom vedea ca mai fiecare popor isi are exaltatii lui. Intr-o masura pe care o merita, as adauga. Rusii l-au dat pe Jirinovski, austriecii pe Heider, francezii pe Le Pen, vecinii de la vest, pe Csurka, cei de la sud, pe Siderov. Totusi, parca nicaieri nu sunt atatia exaltati politici cu un succes atat de mare ca la Bucuresti.
Democratia, ca sistem politic de reprezentare a vointei populare, trimite in Parlament si reprezentanti ai segmentelor mai dubioase educational si mai amatoare de sport extrem in politica. Democratia nu e perfecta, cu atat mai putin intr-o societate care de-abia si-a dat jos pampersii tranzitiei. Intr-un discurs tinut de la tribuna Parlamentului, 24 aprilie 2007, Leonida Lari, alt personaj pitoresc al politicii autohtone a ultimilor ani, spunea cu seninatate urmatoarele: „Sa ne imaginam doua sfere: una mare, ampla si alta mai mica, Basarabia. Da, zic, agentii secreti, cel mai bine pregatiti si instruiti, fireste, vor veni in sfera mai mare, in Tara Mama, unde sunt mai mari interesele decat intr-o parte a Tarii Mama, Basarabia, unde se zvantura coada balaurului si mai provoaca, din cand in cand, razboaie in Transnistria. De ce am spus aceasta ? De aceea ca sa fie clar ca, in Romania, se zbenguie in voie serviciile secrete rusesti“. Exemplul e graitor si deloc solitar in discursul public din Romania tranzitionala. Putem gasi sute de astfel de elucubratii. Cuvintele Leonidei Lari nici nu impun vreo interpretare, vorbesc de la sine.
Dar sa privim si partea pozitiva a lucrurilor. Toate aceste pitoresti personaje ale vietii politice dambovitene maresc tirajele, fac de ani buni ratinguri mari posturilor de televiziune si destind, se pare, sufletele celor cu cultura politica la pamant. Indirect, din exhibitionismul acestor bufoni politici mananca o paine si presa. Ma intreb insa de ce colegii nostri de breasla din Occident castiga mai bine ?

Marius Cosmeanu
Cotidianul 4 Iulie, 2007 http://www.cotidianul.ro

Popeye mananca spanac



-- Populatia nu sta sa analizeze ce acoperire are atitudinea macho a presedintelui mafiilor (gunoaielor, asfaltului, marmurei, iluminatiei publice, etc). Oamenii zic, bre, a facut curatenie.
PD e in fierbere. Presedintele Basescu i-a taxat pe liderii partidului-iedera. Fara Basescu, PD e la pamant. Fara PD, Basescu ramane fara partid. PLD e prea surogat ca sa-l consoleze. Asa ca el s-a suparat si le-a ordonat pedistilor sa-si bage mintile-n cap. Sa se mobilizeze pentru a recupera cele zece procente de electorat plecat. Jalea mare o constituie mai ales cele douazeci de procente in minus la increderea in presedintele Basescu, depistate de Gallup si contrazise ad-hoc de IPP, Institutul pentru Politici Publice. Sau pentru Prostirea Populatiei.
Liderii PD au primit mustrare cu avertisment de la presedintele Basescu. Mai ales primarul Adriean. La Cotroceni si in Aleea Modrogan, totul se reduce la procente. Si se va face totul pentru procente. Sondajele influenteaza populatia. Mai ales pe cea influentabila. Adica majoritara. Cum ? Simplu. Majoritatea merge cu turma. Daca turma zice, Basescu e un nesimtit care nu vrea ca pensionarii sa traiasca bine, totul s-a terminat. Dar daca turma zice, Basescu are sange in el, care a dat ordin si au disparut gunoaiele de la Popesti-Leordeni colt cu Glina, totul e relansat. Se constata curatenia, nu se analizeaza metoda.
Populatia nu sta sa depisteze ce acoperire are atitudinea macho a presedintelui mafiilor (gunoaielor, asfaltului, marmurei, iluminatiei publice, etc.). Oamenii zic, bre, a facut curatenie. Efectul e laudat. Cauza, ignorata. Unii deviaza apelul prezidential catre premier si zic, uite, Tariceanu s-a enervat in fata gropii cu gunoi, a vrut, dar n-a putut, pe cand Basescu ce-a vrut muschii lui a putut. Liberalii daca sunt baieti destepti, asa cum ii infiereaza chiriasul de la Cotroceni, sa nu se culce pe cele zece procente castigate de premier. Pentru ca, prin faceri de bine de tip mafiot si prin revanse de acelasi gen, Basescu si PD pot scoate capul din trendul descendent si urca la loc pe spinarea populatiei prostite.
Trebuie aratat cine sunt gunoierii de lux ai presedintelui Basescu, care au facut salubrizare de un milion de euro si de ce. Daca era voluntariat, o faceau fara sa fie chemati. Si din ce venituri sunt banii, cum se justifica si cum se deconteaza. Si ce zice fiscul. Mai trebuie aratat ca un presedinte care zgarma prin gunoaie dupa procentele pierdute e un disperat. Vechea cacealma teribilista. Popeye manca mult spanac si renastea de unde il doborase adversarul. Basescu mananca orice ca sa-i creasca la loc procentele. Iar liberalii parca dorm pe ei ca pisicile multumite, de parca flagranta scadere procentuala a presedintelui Basescu si a PD ar fi de natura sa le asigure lor si candidatului lor prezidential – care ?! - ascensiunea constanta, fulminanta, ireversibila. PSD nu doarme.
Resursele prezidentiale, inclusiv serviciile, nu sunt in nici un caz de neglijat. Basescu nu si-a epuizat nici pe departe potentialul de presedinte-manea. El si-a dat seama ca, fiind un lider strict electoral, nu poate recastiga decat prin actiuni demonstrative. Operatiunea gunoiul este completata cu demersuri populiste similare. Presedintele si-a lepadat costumul oficial si a imbracat la loc costumul de baie de multime. Se pupa iar cu oamenii prin tara si mai ales, pe unde trece, da indicatii pretioase. Inca vreo doua-trei actiuni la nivel local cu rezultate imediate, datorate si executate de clientela, si creste temperatura in sondaje. Ce daca presedintele e indatorat si el grupurilor de interese - legitime, evident, cand e vorba de un nou mandat la Cotroceni ! Basescu ar trebui pus sa salubrizeze toata tara. Sa arate ca poate. Sa-si ruineze clientela.

Roxana Iordache
Ziua miercuri 8 august, 2007 http://www.ziua.net

CNSAS incepe verificarea ierarhilor BOR



-- Audierile incep pe 28 august * Membrii Colegiului promit ca pana la alegerea noului Patriarh vor fi controlati toti posibilii candidati vehiculati de presa
CNSAS incepe verificarea ierarhilor Bisericii Ortodoxe Romane, in special a candidatilor vehiculati in presa pentru scaunul patriarhal. Colegiul CNSAS vrea sa finalizeze studierea dosarelor pana in septembrie, cand va fi ales noul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane. Tot ieri, Forumul Civic Romanesc a atacat in termeni duri incetineala cu care s-a miscat Colegiul CNSAS, acuzand institutia de tainuirea unor dosare ale inaltilor ierarhi. Biserica Ortodoxa Romana a replicat ca este deschisa verificarii trecutului preotilor.
Autosesizare
"Vor incepe audierile la sfarsitul lunii august, pe 28, si vor veni la CNSAS si inalti prelati nu doar de la Patriarhia Romana, dar si din tara. Vom verifica pe toata lumea - mitropoliti, episcopi - dar in primul rand pe cei care vor candida pentru scaunul de patriah. Cu siguranta vom finaliza verificarile pana in momentul alegerii unui nou succesor pentru Prea Fericitul Teoctist", ne-au declarat ieri oficiali din institutie. De altfel, Mircea Dinescu a mentionat ca CNSAS a cerut institutiilor detinatoare de arhiva - SIE si SRI - reverificarea prelatilor BOR. Potrivit legii, acestia sunt verificati doar la cerere dupa ce ocupa functia respectiva, nu din oficiu. Dinescu a precizat ca institutia nu este obligata sa faca aceasta verificare din oficiu, dar ca a decis sa se autosesizeze dupa reaparitia in presa a unor informatii despre trecutul unor prelati.
CNSAS acuzat ca ascunde dosare
CNSAS a fost acuzat de reprezentantii unui ONG ca ar ascunde dosarele inaltilor ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane si ca verificarea dosarelor acestora este tergiversata. Acuzatia a fost argumentata de presedintele Forumului Civic Romanesc, Adrian Stefan Iurascu, care a explicat in doar un an de zile Colegiul a verificat doar o singura persoana dintr-un total de 26 cerut de ONG. "Pana in prezent, CNSAS ne-a comunicat, printr-o adresa oficiala, ca s-a incheiat verificarea doar in cazul Preasfintitului Parinte Episcop-Vicar Vasile Fluieras, care nu a facut politie politica. In acest ritm, finalizarea cercetarii dosarelor pentru cei 26 de inalti ierarhi va fi incheiata peste 25 de ani", a Iurascu.
Biserica e de acord
In replica, Biserica Ortodoxa Romana a anuntat ca se pronunta pentru deschiderea dosarelor clericilor aflate in arhiva fostei securitati, dupa ce Forumul Civic Romanesc a acuzat ieri CNSAS ca ar ascunde dosarele inaltilor ierarhi. "Sfantul Sinod si-a facut publica aceasta pozitie inca din 1997, precizand ca sustine deschiderea dosarelor clericilor din arhiva fostei Securitati. In iulie 2001, Sfantul Sinod si-a precizat din nou pozitia fata de 'desecretizarea dosarelor clericilor', iar in septembrie 2006 aceasta a fost reafirmata inclusiv de patriarhul Teoctist", a declarat purtatorul de cuvant al Patriarhiei, preotul Constantin Stoica. Problema colaborarii fetelor bisericesti cu Securitatea a fost transata, la finele anului trecut, dupa indelungi dezbateri, printr-o decizie care a stupefiat CNSAS. Ierarhii au propus infiintarea unei Comisii care sa se ocupe doar de dosarele preotilor. Din decembrie anul trecut nu s-a mai auzit nimic pe acest subiect.
Legaturile laicilor din Colegiul Elector Bisericesc cu Securitatea
Asociatia Civic Media a depus ieri la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii o lista cu cei 70 de membri laici ai Colegiului Elector Bisericesc in vederea cercetarii eventualei activitati de tip politie politica a acestora. Asociatia solicita CNSAS sa puna la dispozitia opiniei publice date privind vreo colaborare cu organele de Securitate ale regimului comunist a membrilor mireni ai Colegiului Elector Bisericesc, pana la data de 12 septembrie a.c., cand urmeaza sa aiba loc alegerile pentru noul Patriarh al Romaniei. In acest fel persoanele care ar putea fi santajate cu dosarul de Securitate pentru a vota la ordin ar putea fi eliminate de la vot. Totodata, Asociatia a mai lansat un apel acelor membri electori care fac parte din unele organizatii oculte sau politice sa se abtina de la vot. Printre persoanele de pe aceasta lista sunt si masonii remarcati de liderul PIN, Cozmin Gusa, inclusiv Sorin Frunzaverde, membru al Colegiului Elector din partea Episcopiei Caransebesului.
CNSAS trebuie sa decida
CNSAS trebuie sa decida, pana la alegerea Patriarhului, in cazul inaltilor ierarhi care au recunoscut colaborarea sau a celor, care au fost deja chemati la audieri: Teodosie (Arhiepiscop de Tomis), Andreicut (Alba Iulia), Bartolomeu (Cluj), Gherasim (Episcop de Valcea), informeaza Hotnews. Singurul inalt ierarh care si-a asumat colaborarea cu fosta politie politica a fost, in 1990, mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu. Dupa decizia CSAT de anul trecut, alti trei ierarhi au recunoscut fie ca au semnat un angajament de colaborare cu Securitatea, fie ca au dat mai multe note informative. Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, a prezentat angajamentul pe care l-a semnat cu Securitatea in anul 1987, sustinand ca gestul sau a fost unul patriotic. Arhiepiscopul de Alba Iulia, Andrei Andreicut, a facut aceeasi marturisire dupa doar o saptamana. Tot atunci, parintele Iustin Marchis de la biserica Stavropoleos din Bucuresti recunostea ca a semnat "trei-patru, poate cinci-sase" note informative despre oaspetii straini care vizitau Manastirea Cheia.

Roxana Andronic & Anca Hriban
Ziua miercuri 8 august, 2007 http://www.ziua.net

Omagiu unui patriarh comunist



-- De mortuis nil nisi bene. Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca pe robul lui Dumnezeu Teoctist Arapasu. Nu m-as fi apucat sa scriu acest text daca nu m-as fi simtit agresat de valul mediatic starnit de moartea ultimului patriarh comunist al BOR. Nici Sinodul, nici clerul, nici credinciosii ortodocsi nu au de ce sa fie blamati. Unele stridente tamaioase ale acestora din urma au diferite explicatii: respectul pavlovian acordat functiei, mancarea din acelasi blid crestino-bolsevic decenii indelungate, recunostinta pentru diverse ridicari in grad bisericesc sau pur si simplu zelul lingusirii, atat de natural pravoslavnicei fapturi romanesti.
Nimeni nu le poate reprosa acestora atasamentul, chiar daca nu-l agreem. Dar nu ei au regizat intoxicarea mediatica. De ce i s-a acordat atata importanta, pompandu-se adrenalina artificiala, acestui eveniment care, intr-o tara cu bun simt, n-ar fi trebuit sa fie un eveniment: iata misterul care ne intriga ? Sfarsitul domniei unui Patriarh de calibrul lui Teoctist (ceva intre carul cu boi si Trabant) impuneau discretie si tacere, sobrietate, neutralitate seaca si nimic mai mult.
Ca om Teoctist merita un omagiu crestinesc cuviincios. Ca patriarh merita cel mult o "criza de amnezie" pe durata celor trei zile scurse intre deces si inmormantare. Inscaunat de Ceausescu, i-a fost acestuia perfecta copie xerox: gradul sau de cultura starnea jena; despre induhovnicire, nu avem a ne pronunta decat dupa roade: a lasat in urma o biserica dominata de megalomanie revansarda, ranchiuna si spirit urat sectar (cu insulite abia vizibile, si oricum marginalizate, de normalitate), o "opera" pastorala perfect ceausista si un pseudomit, acela al apropierii de Biserica Catolica sora. Orice roman trebuie sa stie ca invitarea Papei Ioan Paul al II-lea in Romania i s-a datorat exclusiv primului ministru al vremii, Radu Vasile, care a trecut cu o indarjire vrednica de toata pretuirea, peste "nietul" obstinat al lui Teoctist. Acesta din urma n-a mai avut de ales, dandu-si consimtamantul in extremis in urma invitatiei personale si, in context, riscante, a primului-ministru. Ioan Paul al II-lea, prin venirea sa la Bucuresti, l-a pus pe Teoctist pe orbita istoriei, a adevaratei istorii europene.
Pandant, pe linie bisericeasca, al lui Iliescu, in contrast total cu adevarata Biserica ortodoxa martira, fostul patriarh nu are aproape nimic in comun nici cu predecesorii sai: Miron Cristea, carturar de rasa, autor, printre altele, al unei monografii, in maghiara, despre Eminescu si artizan al unei traduceri-etalon a Bibliei; Nicodim Munteanu, un intelept patriot si un martir; Iustinian Marina, diplomat inteligent, manipulator pe ici pe colo al lui Dej, cu benefice compromisuri; Iustin Moisescu, un excelent biblist si patrolog, poliglot, initiator al celebrei colectii de Parinti si Scriitori Bisericesti, ctitor si restaurator de monumente istorice nepretuite. Din aceasta perspectiva, comparativ-diacronica, a te abtine sa faci bilantul "epocii Teoctist" e un indirect omagiu. Pe care i-l aduc cojudeteanului meu pentru care am rosit vreme de peste douazeci de ani. Bunul simt sa-i ghideze pe cei care ne vor alege peste cateva saptamani noul patriarh, prin rugaciunile blandului Iosif si ale clarvazatorului profet Daniel.

Cristian Badilita
Ziua miercuri 8 august, 2007 http://www.ziua.net

Sfarsitul nu-i aici !



-- Florian Pittis a fost inmormantat la Bellu, ieri, langa Amza Pellea, Laura Stoica si Ion Popescu Gopo
"Motule, vei fi vesnic printre noi, vesnic tanar...", au fost cuvintele cu care si-a luat adio Nicu Alifantis de la prietenul si fratele sau de loja masonica Florian Pittis. Motu a fost inhumat ieri pe Aleea Actorilor din Cimitirul Bellu, in vecinatatea mormintelor lui Amza Pellea, al Laurei Stoica si al lui Ion Popescu Gopo.
Sute de oameni - familie, prieteni, colegi, admiratori - l-au condus ieri pe ultimul drum. A plouat pe aproape toata durata funeraliilor. Sute de candele, lumanari si flori. Multe flori.
Ultimele aplauze
Ieri in jurul pranzului, foaierul Teatrului Bulandra, unde s-a aflat depus sicriul actorului a fost ticsit de oameni care asteptau plecarea spre Sala Radio si apoi catre Cimitirul Bellu. Printre acestia s-au numarat Nicu Alifantis, Virgil Iantu, secretarul general al Ministerului Culturii si Cultelor Virgil Nitulescu, actorii George Mihaita si Stefan Iordache, liderul PSD Mircea Geoana, fostul presedinte Ion Iliescu, reprezentanti ai francmasoneriei si ai clubului Rapid. Nicu Alifantis a vorbit despre "bucuria si onoarea" de a fi fost prieten lui Motu'. "A facut toata viata, si mai ales in a doua parte a ei, lucruri care tin exclusiv de tinerete", a spus el. "Motu' isi dorea sa revina pe scena, pe aceasta scena a Teatrului Bulandra", a adaugat Alifantis, facand referire la cariera de actor a lui Pittis. Dupa o scurta slujba, sicriul a fost scos din teatru pe urmerii a 13 persoane. Cei prezenti in strada, in fata Salii Izvor a Teatrului Bulandra, au aplaudat indelung.
Cortegiul s-a oprit pret de vreo zece minute si in fata Salii Radio, unde fosti colegi i-au adus un ultim omagiu indragitului artist si realizator. Alte zeci de persoane au iesit in fata cladirii radioului public si au aplaudat, pe fundalul unei piese, interpretate candva chiar de Motu Pittis, al carei refren - "Tine minte, sfarsitul nu-i aici" - i-a cutremurat.
In jurul orei 14.30, sicriul cu trupul neinsufletit, purtat pe umeri de mai multi apropiati, printre care prezentatorii de televiziune Virgil Iantu si Sorin Ovidiu Balan, a ajuns la Bellu, pe Aleea Artistilor in proximitatea mormintelor lui Amza Pellea, Laura Stoica si Ion Popescu Gopo.
Ultimele aplauze pentru actor s-au impletit cu lacrimile celor prezenti. Suporteri ai clubului Rapid au intonat imnul echipei si au scandat "Te vom iubi mereu". Cativa tineri au cantat piese ale trupei Pasarea Colibri.
In memoriam, la Medias
Mediasul este locul unde a concertat Florian Pittis pentru ultima oara. Pe 14 iulie. Primaria municipiului va organiza un eveniment in memoriam, informeaza Mediafax. La Biblioteca din cadrul Directiei pentru Cultura Medias, va fi deschisa o expozitie de fotografie, va fi proiectata inregistrarea ultimului concert al lui Florian Pittis si vor fi expuse articole din presa.
Desi era foarte bolnav, Florian Pittis a dorit sa fie prezent in orasul sibian, cu ocazia Festivalului "Medias - Cetate Medievala" (editia a III-a), unde nu mai concertase niciodata. "A venit dupa-masa pe la ora patru si, pana la inceperea spectacolului, a stat in camera, nu a iesit, se simtea foarte rau, a vrut doar ceai si paine prajita, s-a dus la spectacol dupa care s-a intors in hotel, a mai stat cinci minute si a plecat. Arata destul de rau, practic, m-am si mirat ca a cantat", a declarat Nelutu Suciu, administratorul Hotelului Select din Medias. "Chiar ne-a zis ca se simte rau si daca putem sa facem liniste si sa nu fie deranjat. Nici macar un autograf nu a vrut sa dea la nimeni si se vedea clar, nu ca era rea-vointa, se vedea ca chiar nu putea, in rest aceeasi fire calda, modest, fara pretentii", a mai spus Suciu. Pe 14 iulie, la orele 22.00, Florian Pittis urca pe scena impreuna cu Ducu Bertzi si Marius Batu. A fost un concert extraordinar...

L.D.
Ziua miercuri 8 august, 2007

"Vorba multa, saracia omului..."



-- Desi sterile, discutiile privind evaluarile pe care se bazeaza majorarea pensiilor continua; ele furnizeaza combustibil politicianismului bincunoscut. Ultimul protagonist este secretarul de stat liberal de la Finante, domnul Sebastian Vladescu; pe de o parte, domnia-sa afirma ca va demisiona, fiindca nu exista bani pentru aceasta majorare, pe de alta parte isi dezminte demisia, spunand ca nu intelege de unde a aparut acest zvon.
Ofensiva domnului Vladescu este dirijata mai ales impotriva titularului de la Economia Nationala, domnul Varujan Vosganian dar, in subsidiar, si contra primului-ministru. Premierul Tariceanu este, insa, oarecum familiarizat cu actele de indisciplina; a inghitit in sec si de data asta: "este mult mai important, a declarat dansul, decat sa facem o rafuiala neesentiala, sa cerem ministrilor competenti sa-si duca mandatul la bun sfarsit", opinia publica urmand sa judece cine a avut dreptate peste aproximativ un an, in functie de rezultate.
Nu mai putin, aceste noi atacuri la Tariceanu au determinat doi fruntasi liberali, Ludovic Orban si Eugen Nicolaescu, sa ceara demiterea domnului Vladescu pe motiv ca de un an de zile acesta face opozitie premierului...
Trebuie spus ca in Occident, atari comportamente sunt rarisime. Ministrii de profil, secretarii de stat isi vad de treaba... Opozitia a prins mingea din zbor. Domnul Theodor Stolojan, presedintele PLD, ameninta cu o motiune de cenzura, care de altfel n-are sanse.
Mai optimist in ce priveste evolutia finantelor publice este guvernatorul Bancii Nationale, domnul Mugur Isarescu, cunoscut prin obiectivitatea sa. Domnia-sa a aratat de pilda ca salariile au crescut cu 20 la suta in primele sase luni ale anului fata de o majorare de 10 la suta estimata de Comisia Nationala de Prognoza pentru intregul an 2007.
Economia progreseaza, deci. Riscul este urmatorul: cresterea salariilor ar putea totusi eroda sporul de productivitate.

Serban Orescu
Ziua miercuri 8 august, 2007