miercuri, septembrie 12, 2007

* ----- *


Girly glitter comments from www.GirlyTags.com

Nastase, la mana lui Basescu


-- Seful DNA, Daniel Morar, a solicitat presedintelui sa-si dea avizul, pentru a se putea declansa urmarirea penala a fostului premier.
Acesta este al treilea caz constituit pe numele lui Nastase, de catre procurorii DNA. Potrivit avocatului fostului premier, pana in prezent acesta nu a fost instiintat de solicitarea sefului DNA si nici nu i-au fost aduse la cunostinta invinuirile din acest nou dosar. Avocatul a spus ca in nici un caz acest nou dosar nu are vreo legatura cu celelalte doua in care Nastase a fost deja trimis in judecata. Intr-un comunicat din 13 noiembrie 2006, prin care era anuntata trimiterea in judecata a fostului premier, se arata ca Nastase este cercetat intr-un alt dosar penal pentru luare de mita, cercetarile vizand dobandirea proprietatii asupra intregului imobil situat in Bucuresti, strada Muzeul Zambaccian, imobilul fiind evaluat la peste 1.500.000 de euro. Solicitarea sefului DNA catre Basescu vine dupa ce, in urma cu doua luni, Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionale normele potrivit carora in cazul fostilor ministri, pentru infractiuni savarsite in exercitiul functiei, se aplica procedurile penale de drept comun. Ieri, Guvernul a modificat legislatia de profil, stabilind ca punerea sub acuzare si trimiterea in judecata a fostilor membri ai Guvernului se vor efectua potrivit Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala.

Ovidiu Banches & Adrian Ghiciusca
Ziua miercuri 12 septembrie, 2007 http://www.ziua.net

Iliescu se intoarce


-- O eventuala spulberare a principiului alternantei la putere, prin nerevenirea stangii dupa patru ani de guvernare a dreptei, ar fi catastrofala pentru un partid inca puternic clientelar.
In cel mai mare partid din Romania, singurul care alearga pe culoarul socialist, se misca placile tectonice. Daca nu se anunta un cutremur, in orice caz, la orizont se profileaza schimbari importante. Inainte de a incepe numaratoarea inversa a alegerilor locale si parlamentare. Iar cea mai spectaculoasa evolutie a evenimentelor din interiorul PSD poate fi mazilirea lui Mircea Geoana. Si, pe acest fond, o revenire in forta, fie ea si provizorie, a lui Ion Iliescu. In fine, inca in penumbra, poate fi observata si recuperarea accelerata de autoritate, al carei beneficiar este Adrian Nastase.
In capul lui Mircea Geoana, ajuns atat de spectaculos presedinte al PSD in urma confruntarii sale cu Ion Iliescu, se sparg, in acest moment, toate ouale stricate. Lui i se reproseaza faptul ca, dupa ce s-a scurs mai bine de jumatate din ciclul electoral, desi in opozitie, PSD a continuat sa scada in sondaje in loc sa urce, pentru a reveni, in mod decisiv, la putere. O eventuala spulberare a principiului alternantei la putere, prin nerevenirea stangii dupa patru ani de guvernare a dreptei, ar fi catastrofala pentru un partid inca puternic clientelar. Lui Mircea Geoana i se sparge in cap si oul stricat al referendumului. Desi nu PSD - in ciuda faptului ca nu a stiut sa se mobilizeze decisiv - este vinovat. Ci altii. In special PNL, care nici nu a incercat o alianta cu celelalte partide parlamentare, pentru a-l dobori definitiv pe Basescu si nici nu a profitat de suspendarea acestuia, pentru a promova legi care sa il impiedice pe seful statului sa mai joace pe degete, si in viitor, prevederile Constitutiei. Ca sa nu mai vorbim ca Mircea Geoana plateste si pentru, in definitiv, un succes PSD, si anume legea prin care pensionarilor li s-au marit veniturile. A fost un proiect in primul rand PSD. Si abia apoi asumat de PNL. Dar interventia in forta, contra maririi pensiilor, a lui Traian Basescu a creat un efect ciudat. A obligat Guvernul sa apere vehement cresterea pensiei, astfel incat meritele PSD au fost puse in umbra. Constient de acest lucru, pe ultima suta de metri, Geoana incearca sa recupereze, avansand insistent propunerea devansarii cu doua luni a cresterii pensiilor. Dar, pana la un eventual succes, tot el e incasatorul. Ca si in cazul esecului, pe multiple planuri, al initiativei - care i s-a pus in bratele prea moi - vizand o motiune de cenzura impotriva Guvernului. Care, daca va mai avea loc, se va solda cu un dezastru. Pentru ca Geoana a uitat de cele trei cuvinte magice pronuntate de orice parlamentar, atunci cand exista pericolul unor alegeri anticipate: "Nu plecam acasa". Si, mai nou, tot lui Geoana i se sparge in cap si oul, urat mirositor, al dosariadei politico-penale declansata de Basescu impotriva adversarilor sai politici, intre care unii sunt proeminente personalitati PSD. Mai ales acum, cand vulnerabilul presedinte al acestui partid a amenintat, el insusi, cu dosarele.
Asa stand lucrurile, in jurul lui Mircea Geoana, dupa ce s-a format un gol, incepe sa se stranga cercul inamicilor sai politici. Sunt multi cei care au o polita sa-i plateasca. In frunte cu Ion Iliescu, care a pierdut atat de umilitor dupa alegeri competitia cu Geoana, incat era cat pe-aci sa-si ia jucariile si sa plece acasa. Ca sa nu mai vorbim de alti lideri PSD proeminenti, primul fiind Adrian Nastase, cat pe-aci sa fie aruncat peste bord. Unul, Dan Ioan Popescu, care inca-si mai pastreaza o influenta, a si fost zburat. Dar daca Geoana este eliminat, cine ii ia locul ? Pentru moment, in recuzita PSD nu exista decat doua variante: fie o conducere interimara, un fel de triumvirat, din care probabil nu vor lipsi Ponta si Diaconescu, fie o revenire a lui Ion Iliescu. Eu, unul, cred ca mai la indemana, pana cand succesiunea va fi transata definitiv, poate in favoarea lui Nastase, este a doua varianta. Mai ales ca Iliescu ar fi si un garant ca dosariadei politico-penale a lui Basescu i se va pune, intr-o buna zi, capat. Cum-necum, Ion Iliescu se intoarce.

Sorin Rosca Stanescu
Ziua miercuri 12 septembrie, 2007 http://www.ziua.net

George W. Bush a suferit un atac cerebral


Problemele de sanatate ale presedintelui american George W. Bush sunt foarte serioase, conform medicului C.L Hallmark, expert neurolog. Acesta sustine ca gura putin stramba a liderului american, precum si alte indicii specifice arata ca destul de recent, George W. Bush a suferit un atac vascular cerebral.
'Faptul ca partea stanga a fetei presedintelui Bush este putin cazuta indica aproape fara urma de indoiala ca liderul a suferit recent un atac cerebral', a sustinut medicul Hallmark. Mai mult, el aduce ca argumente dificultatea lui Bush, uneori, in vorbire, deficientele de memorie sau chiar evidentele probleme de miscare.
Presedintele american, bolnav de mania persecutiei
La analiza starii de sanatate a presedintelui s-au implicat si renumiti psihanalisti americani, precum Justin Frank. Acesta a intocmit profilul psihologic al lui Bush, iar caracteristicile nu-i fac deloc cinste liderului de la Casa Alba. 'Sufera in mod evident de grandomanie, mania persecutiei si se crede cel mai puternic om de pe planeta. Aceste impresii sunt cauzate in general de abuzul de alcool', a mai afirmat Justin Frank.

Alina Vlad
Libertatea miercuri 12 septembrie, 2007 http://www.libertatea.ro

Telefonul misterios al lui Atta


-- Cotidianul "Libération" a publicat date dintr-un raport FBI sustinand ca teroristul Mohammed Atta a vorbit la telefon cu cineva din Romania * Talpes confirma, dar specialistii ANRCTI spun ca numarul 04071899042 nu este din Romania
Cotidianul francez "Libération" a publicat, in editia de ieri, un raport clasificat al FBI asupra autorilor atentatelor de la 11 septembrie 2001. In document sunt mentionate activitatile celor 19 pirati ai aerului din ultimele 18 luni, inainte de atacuri. Potrivit jurnalistilor francezi, activitatile lui Mohammed Atta, cel considerat creierul atentatelor, prezinta amanunte extrem de interesante. Astfel, in lista de telefoane a "creierului operatiunii" a fost descoperit un numar inregistrat in Romania. Acesta ar fi putut suna la numarul de telefon din Romania fie pentru a contacta un complice, fie pentru a obtine sprijin pentru actiunile sale teroriste, precizeaza publicatia franceza.
Totusi, potrivit RFI Romania, numarul de telefon utilizat de teroristul Mohammed Atta, preluat din raportul FBI, la care face referire Liberation este 04071899042, nefiind inregistrat in tara noastra. Conform unor surse care au citit raportul, citate de RFI, numarul exact din raportul FBI este 04071899042 (cu un zero mai putin la inceputul numarului decat prefixul Romaniei) si apare in mai multe documente oficiale cum ar fi cele ale unui tribunal din Statul Virginia sau Banca Nationala a Ciprului, ca fiind folosit de Ramzi Bin al-Shibh, un apropiat al lui Mohammed Atta. Numarul respectiv a fost inregistrat in anii 2000 in Germania, la Hamburg, 040 fiind prefixul acestui oras, care a fost si baza operationala a teroristilor.
Pe de alta parte, cifrele care urmeaza asa-zisului prefix nu au apartinut niciodata unui post telefonic romanesc, fix sau mobil, au declarat, pentru RFI Romania, surse din cadrul Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI).
Raportul nu precizeaza rezultatele anchetei, prin urmare nu se stie in ce scop ar fi putut folosi Atta numarul despre care Liberation a sustinut ca ar fi din Romania. Teroristul a folosit insa un alt numar international +17 943 755 60, care apare in Liberation, fie pentru a contacta un complice, fie pentru a obtine sprijin pentru actiunile sale teroriste.
Intrebat de RFI Romania in privinta numarului de telefon romanesc, un responsabil al ziarului Liberation a spus ca va fi publicata o rectificare.
Talpes confirma
Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al SRI, Marius Bercaru, a declarat, ieri, ca nu exista nici o conexiune operativa intre atentatele de la 11 septembrie 2001 si eventualul numar de telefon din Romania, care apare pe lista numerelor de telefon utilizate de Mohammed Atta.
Cu toate acestea, fostul consilier prezidential pe probleme de Securitate, Ioan Talpes, a declarat pentru Realitatea TV ca isi aminteste ca in 2001 s-a vehiculat informatia conform careia liderul operational al teroristilor de la 11 septembrie a avut convorbiri cu o persoana care detinea un numar de telefon din Romania. Talpes a adaugat, in schimb, ca SRI este singura institutie in masura sa explice ce s-a intamplat exact. "Dupa ce am fost informati s-au facut cercetarile de rigoare de catre serviciile de informatii romane. Conform protocolului, informatia a fost transmisa rapid celor care erau interesati de aceasta, si anume serviciilor americane. In ceea ce priveste persoana care a primit acel telefon nu va pot spune nimic, SRI trebuie sa stie", a declarat fostul consilier prezidential.
Iliescu nu stie
Fostul premier Adrian Nastase a declarat ca nu isi aduce aminte de vreo discutie in CSAT despre vreun numar de telefon din Romania care ar fi fost utilizat de Mohammed Atta, dar ca, daca ar fi existat asemenea informatii, ele ar fi ajuns si la americani.
"Poate ca domnul Talpes are o memorie mai buna decat a mea. Nu-mi aduc aminte de o discutie pe o astfel de tema", a declarat fostul premier. Ion Iliescu a declarat, ieri, pentru Mediafax, ca nu stie nimic despre faptul ca pe lista telefoanelor utilizate de Mohammed Atta ar figura un numar din Romania.
"Habar n-am avut de acest lucru. Pentru prima data aud. Nu stiu nimic, nici vorba", a spus Iliescu.
La randul sau, Adrian Cioroianu, ministrul de Externe, a declarat ca MAE investigheaza informatiile aparute in presa straina cu privire la lista numerelor de telefon utilizate de Mohammed Atta si ca asteapta o evaluare de la cei care conduc serviciile secrete acum.
"Trebuie sa verificam, sa vedem despre ce contact este vorba, daca este vorba despre un complice sau daca este vorba despre sprijinirea actiunilor teroriste", a spus Cioroianu.
"Raportul biografic" intitulat Twinbom-Pentbom, un nume oficial folosit si la alte sinteze ale FBI in legatura cu atentatele vizand World Trade Center si Pentagonul, are 198 de pagini. Este structurat in 19 capitole, cate unul pentru fiecare terorist si a fost redactat de Centrul National de Informatii privind Drogurile (National Drug Intelligence Center), din cadrul Departamentului american de Justitie, si predat FBI-ului la doua luni si jumatate dupa atentate.

Doru Dragomir
Ziua miercuri 12 septembrie, 2007 http://www.ziua.net