joi, septembrie 13, 2007

* ----- *


Girly glitter comments from www.GirlyTags.com

Ford a devenit proprietar cu acte la Craiova


Reprezentantii companiei Ford si cei ai statului roman au semnat ieri, la Frankfurt contractul de vinzare-cumparare a fabricii Automobile Daewoo.
In a doua zi in care Salonul International de Automobile de la Frankfurt (Germania) si-a deschis portile pentru presa, statul roman, reprezentat de AVAS si de primul-ministru Calin-Popescu Tariceanu, si partea americana au semnat contractul de vanzare-cumparare a pachetului majoritar de actiuni a Automobile Craiova. Parafarea intelegerii are loc dupa ce tranzactia a fost aprobata marti de Guvern. Contractul de privatizare a fost semnat ieri la ora 15.00, ora Romaniei, si prevede vanzarea participatiei de 72,4% detinuta de AVAS in cadrul Automobile Craiova pentru suma de 57 de milioane de euro. In urma acestei tranzactii, al treilea mare producator mondial de autovehicule va fi prezent direct pe piata romaneasca.
Potrivit contractului de privatizare, in primii patru ani de la data finalizarii tranzactiei Ford nu va putea instraina actiunile detinute la Automobile Craiova fara acordul AVAS. Tot in contractul de privatizare se stipuleaza ca statul va suporta in totalitate eventualele prejudicii suferite de Ford prin preluarea Automobile Craiova, legate inclusiv de procedurile initiate de Directia Regionala Vamala Craiova.
Ford s-a angajat sa asigure la Craiova o capacitate de productie anuala pentru 300.000 de autoturisme si 300.000 de motoare. De pe urma acestor activitati, americanii estimeaza ca vor obtine venituri de 2,8 miliarde de euro, din care 2,5 miliarde de euro vor fi realizati din export. Compania americana a inclus in planul de afaceri proiecte care vizeaza realizarea la Craiova a 48.000 de autoturisme in primul an de productie, a 245.000 de unitati in anul 2011 si a 300.000 de masini in anul 2013. Din totalul masinilor produse la Craiova 80-90% vor fi exportate. Toate cheltuielile Ford pentru piese si servicii prevazute sa fie realizate in Romania se vor ridica la 250 de milioane de euro in 2008, urmand sa creasca la 700 de milioane de euro in 2011 si la un miliard de euro in 2012.

Florin Cepraga
Cotidianul joi 13 septembrie, 2007 http://www.cotidianul.ro

Daniel Ciobotea e noul Patriarh


-- Mitropolitul Moldovei si Bucovinei a fost ales aseara Intaistatator al Bisericii Ortodoxe Romane * Dupa al doilea tur de scrutin, el a adunat 95 de voturi din 161
IPS Daniel, mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a fost ales, ieri seara, Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, acesta primind voturile a 95 de membri ai Colegiului Electoral Bisericesc. Mitropolitul Daniel a fost ales in cel de-al doilea tur de scrutin, in care s-a confruntat cu IPS Bartolomeu, care a obtinut 66 de voturi. In primul tur de scrutin IPS Daniel a obtinut 80 de voturi, iar IPS Bartolomeu a intrunit 62 de voturi, un vot fiind anulat. Pe locul trei s-a clasat episcopul Covasnei si Harghitei Ioan, care a primit 18 voturi si a fost astfel eliminat din cursa.
Sedinta Sfantului Sinod
Algerea noului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane a inceput ieri dimineata la ora 11:00 cu sedinta Sfantului Sinod, in cadrul careia au fost alesi candidatii pentru functia de patriarh, la Palatul Patriarhal, dupa slujba sfintei liturghii si a unui Te Deum. Mitropolitul Banatului, IPS Nicolae Corneanu, a acceptat presedintia Sfantului Sinod, in virtutea vechimii in grad.
La sedinta au participat 47 de ierarhi din cei 49 care alcatuiesc Sfantul Sinod, absenti fiind Eftimie al Romanului si Ioachim al Husilor, care au lipsit din motive de sanatate si nu au fost consultati pentru alegerea noului Patriarh. Totodata, la Patriarhie au fost luate masuri speciale de securitate, la Liturghie si la Te Deum fiind interzis accesul jurnalistilor si al credinciosilor, reprezentantii Patriarhiei motivand ca informatiile vor fi date prin biroul de presa. In urma acestei sedinte a Sfantului Sinod au fost desemnati candidati la demnitatea de Intaistatator al Bisericii Ortodoxe Romane Mitropolitul Moldovei Daniel Ciobotea cu 27 de voturi, Mitropolitul Clujului Bartolomeu Anania cu 9 voturi, si episcopul Harghitei si Covasnei Ioan Selejan tot cu 9 voturi.
Primul tur de scrutin
In primul tur de scrutin al colegiului electoral bisericesc Mitropolitul Moldovei Daniel Ciobotea a obtinut 80 de voturi, Mitropolitul Clujului Bartolomeu Anania a obtinut 62 de voturi, iar Episcopul Harghitei si Covasnei Ioan Selejan a obtinut 18 voturi, doua fiind anulate. Intrunirea colegiului electoral bisericesc s-a desfasurat incepand de la orele 17.00 in Aula Mare a Patriarhiei. Colegiul electoral bisericesc este organul electiv al Bisericii Ortodoxe Romane, este alcatuit dintr-o treime clerici si doua treimi laici. Fiecare eparhie din tara este reprezentata de un preot si doi laici, oameni implicati in viata eparhiilor pe care le reprezinta. Colegiul este alcatuit din 169 de membri, insa la sedinta de ieri au fost opt absenti. Eparhia Bucurestiului este reprezentata de 17 membri, mai multi decat din alte eparhii, pentru ca Patriarhul este si arhiepiscop al Bucurestiului. Dupa alegerea sa noul Patriarh nu si-a intrat imediat in drepturi, ci a trebuit sa fie validat dupa vot intr-o noua sedinta sinodala. Noul Patriarh isi va intra in drepturile depline abia pe 30 septembrie, cand va avea loc si inscaunarea oficiala ca sef al BOR.
Mesajul Regelui
"Familia noastra si cu mine suntem alaturi de toti romanii ortodocsi care au, incepand de astazi, un nou Patriarh, Prea Fericitul Parinte Daniel. Consideram aceasta zi un moment insemnat pentru credinta stramoseasca si pentru Romania de maine" se arata intr-un comunicat al Casei Regale. "Biserica Ortodoxa romana a traversat un drum greu in ultimul veac. Despartiti de Cortina de Fier pentru patru decenii, europenii de astazi au nevoie unul de altul, pentru a sterge urmele unui secol lipsit de ratiune si de generozitate. Fie ca noua pastorire care incepe astazi sa aduca poporului roman si Europei valori binecuvantate: generozitatea, responsabilitatea, loialitatea si credinta ! Fara aceste valori nu poate exista viitor demn pentru tara noastra si pentru continent. Lumea de astazi are nevoie de institutii datatoare de mandrie, care sa inspire morala, incredere si bun-simt", mai arata comunicatul citat.
Protestatari anti-Masonerie amendati
Dealul Patriarhiei a fost intesat ieri de forte de ordine - cu precadere ofiteri in civil. Potrivit purtatorului de cuvant al Jandarmeriei Bucuresti locotenentul Marius Militarul, pe dealul Patriarhiei pe durata sedintei Sfantului Sinod au asigurat ordinea publica aproximativ o suta de jandarmi. Daca in cursul diminetii a fost permis accesul cetatenilor in curtea Patriarhiei, in timpul sedintei colegiului electoral bisericesc doritorii sa intre in Biserica Patriarhiei au fost impiedicati de fortele de ordine. Doi tineri au protestat ieri dupa-amiaza, in curtea Patriarhiei, afisand un banner pe care scria "Fara masonerie in Patriarhie". Cei doi au fost amendati de jandarmi, cu cate 500 de lei, pentru tulburarea unei manifestari publice, a declarat purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Capitalei.
Cativa tineri au afisat, miercuri dupa-amiaza, cu cateva minute inaintea inceperii sedintei Colegiului Electoral Bisericesc, un banner pe care scrie "Fara masonerie la Patriarhie". Tinerii s-au identificat ca "simpli crestini ortodocsi" si au refuzat sa raspunda cererii jandarmilor de a strange bannerul. Unul dintre tineri a explicat ca protestul este indreptat "impotriva lui Daniel si a altor masoni de la Patriarhie". Acestia au reusit sa afiseze bannerul cateva minute, dupa care jandarmii i-au obligat sa-l stranga, apoi i-au legitimat, dupa care i-au "invitat" sa iasa din curtea Patriarhiei. Din mainile jandarmilor, tinerii au fost preluati de barbati imbracati in civil - care au refuzat sa spuna cine sunt - si urcati intr-o masina care i-a transportat la o sectie de politie.
Daniel Ciobotea
Daniel Ciobotea, mitropolit al Moldovei si Bucovinei si noul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, pe numele de mirean Dan Ilie Ciobotea, s-a nascut pe 22 iulie 1951 in satul Dobresti, comuna Bara, judetul Timis. Scoala primara a urmat-o in satul natal (1958-1962), Dobresti, iar gimnaziul in localitatea Lapusnic (1962-1966), judetul Timis. In anul 1966 incepe cursurile liceale in orasul Buzias, pe care le continua in municipiul Lugoj, la Liceul "Coriolan Brediceanu" (1967-1970).
Este licentiat in teologie la Institutul Teologic Universitar din Sibiu (1970-1974). In perioada anilor 1974-1976 frecventeaza cursurile de doctorat la Institutul Teologic Universitar din Bucuresti, isi continua studiile in strainatate: doi ani la Facultatea de Teologie Protestanta a Universitatii de Stiinte Umane din Strasbourg (Franta) si doi ani la Universitatea Albert Ludwig din Freiburg im Breisgau, Facultatea de Teologie Catolica (Germania). La 15 iunie 1979 isi sustine teza de doctorat la Facultatea de Teologie Protestanta din Strasbourg, intitulata: "Reflexion et vie chretiennes aujourd'hui. Essai sur le rapport entre la theologie et la spiritualite". Din anul 1980 a activat ca lector la Institul Ecumenic de la Bossey - Elvetia (in perioada 1986-1988 fiind si director adjunct), fiind si profesor asociat la Geneva si Fribourg (Elvetia), participand la numeroase intruniri cu caracter ecumenist peste hotare. La 6 august 1987 intra in viata monahala la Manastirea Sihastria cu numele Daniel. In perioada 1 septembrie 1988 - 1 martie 1990, este consilier patriarhal, Director al Sectorului Teologie Contemporana si Dialog Ecumenic. In paralel, detine functia de Conferentiar la Catedra de Misiune Crestina a Institutului Teologic Universitar din Bucuresti. In ianuarie 1990, PC Protosinghel Daniel Ciobotea a fost presedintele Grupului de Reflectie pentru innoirea Bisericii, alaturi de Arhimandritul Bartolomeu Anania. La 1 martie 1990, PC Protosinghel Dr. Daniel Ciobotea este ales, la propunerea IPS Mitropolit Nicolae Corneanu, in rangul de episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei, cu titlul "Lugojanul", fiind hirotonit intru arhiereu in Catedrala din Timisoara la 4 martie 1990. La 7 iunie 1990 este ales, iar la 1 iulie 1990 este inscaunat ca arhiepiscop al Iasilor si mitropolit al Moldovei si Bucovinei. Din anul 1992 este Profesor de Teologie la Facultatea de Teologie Ortodoxa "Dumitru Staniloae" din cadrul Universitatii Al. I. Cuza din Iasi. Si-a continuat activitatea ecumenica si dupa anul 1990, participand la mai multe intalniri internationale. A fost distins in numeroase randuri: Premiul Emanuel Heufeder (Germania, 1998); Medalia Comemorativa "150 de ani de la nasterea lui Mihai Eminescu" si Ordinul "Serviciul Credincios" in rang de Mare Cruce acordat de catre Presedintia Romaniei (2000); Membru titular al Academiei Internationale de stiinte Religioase de la Bruxelles (2000); Premiul ecumenic al Institutului Sf. Nicolae din Bari (Italia, 2002); Premiul Pro Humanitate acordat la Berlin, in 2002, de Fundatia Europeana pentru Cultura Pro Europa (din Freiburg im Breisgau); Senator de onoare al Universitatii Dunarea de Jos (Galati, 2003).
Mostenirea lui Teoctist
"Exprimam recunostinta Sfantului Sinod si membrilor Colegiului Electoral Bisericesc pentru increderea acordata si exprimam dorinta de a sluji Biserica. Prea Fericitul Parinte Teoctist ne-a lasat o mostenire luminoasa, bogata, pe care trebuie sa o cultivam", a afirmat Daniel. El a subliniat ca toti cei care iubesc Biserica trebuie sa il ajute, avand in vedere ca "Patriarhul nu lucreaza singur" - Patriarhul Daniel

George Damian
Ziua joi 13 septembrie, 2007 http://www.ziua.net

Lustratia reblocata


-- Decizia Ministerului Muncii si a celui de Interne de a obliga Arhivele Nationale sa se ocupe de statele de plata ale cetatenilor sufoca activitatea si face imposibila studierea dosarelor PCR
Ministerul Muncii si Ministerul de Interne au reusit sa blocheze activitatea Arhivelor Nationale, care in loc sa se ocupe de arhiva PCR si alte fonduri importante trebuie sa verifice statele de plata ale cetatenilor. Conform Legii 474/2006, Ministerul Muncii va preda catre Arhive toate documentele, care fac dovada contributiei la asigurarile sociale ale oamenilor. Daca in acest moment peste 50% din personalul Arhivelor Nationale se ocupa de solutionarea petitiilor pentru reconstituirea dreptului de proprietate, activitatea va fi blocata dupa ce si Ministerul Muncii va preda documentele sale. Arhiva PCR ar reprezenta un pilon important pentru studierea trecutului mai multor oameni politici, iar in eventualitatea adoptarii legii lustratiei ea ar deveni vitala pentru aplicarea acesteia.
Surse din cadrul Arhivelor Nationale ne-au declarat ca Arhiva PCR ar putea fi pusa la dispozitia cercetatorilor in doi ani, daca 40 de angajati s-ar ocupa exclusiv de prelucrarea acesteia. Institutia nu dispune insa de oameni care sa se ocupe de documentele fostului PCR. Presedintele Traian Basescu si premierul Calin-Popescu-Tariceanu declarau in urma cu doar doua luni ca doresc desecretizarea Arhivei PCR, dar nu aflasera ca aceasta nu este secreta, ci doar neprelucrata. Mai mult, prelucrarea ei este blocata, din cauza unei legi care sa stipuleze clar caracterul documentelor depozitate de Arhivele Nationale.
Promisiuni de la Minister
Arhivele Nationale sunt, conform Legii, subordonate Ministerului de Interne, dar acesta a oferit, deocamdata doar promisiuni pentru marirea numarului personalului si a spatiilor de depozitare. Tot Ministerul de Interne a fost acela care a fost de acord cu preluarea documentelor de la Ministerul Muncii, fara sa realizeze cum, prin aceasta decizie, va bloca activitatea Arhivelor Nationale. Nici fostul director al Arhivelor Nationale nu a protestat public fata de aceasta hotarare. Practic, Arhivele Nationale subordonate Internelor vor lucra pentru Ministerul Muncii. Situatia devine paradoxala pentru ca in loc sa fie subordonate Ministerului Culturii, Arhivele Nationale isi pastreaza statutul din 1951 si sunt subordonate Internelor.
Situatie confuza
In acest moment, daca un cetatean, care a lucrat la o intreprinde lichidata dupa 1990 doreste sa isi recalculeze vechimea in munca se adreseaza Casei de Pensii, care il indruma spre Arhivele Nationale. Acestea, la randul lor, explica ca nu au primit aceste dosare pentru ca nu au spatiul necesar depozitarii lor. "Pe fluxul administrativ al solutionarii programului guvernamental si al unei probleme cetatenesti, a mai fost interpusa o veriga, aflata oricum aproape in blocaj al activitatii", ne-a declarat directorul Arhivelor Nationale, Dorin Dobrincu. El ne-a precizat ca mai mult de jumatate din personalul aflat la dispozitie se ocupa de restabilirea dreptului de proprietate pentru cetatenii care depun solicitari sau cu drepturile banesti ale persoanelor care au efectuat stagiul millitar la Canal sau alte constructii din perioada comunista.
Guvernul promite acces liber la arhiva PCR si UTC
Ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, a anuntat ieri ca o noua Lege a Arhivelor se va afla pe masa de lucru a Guvernului saptamana viitoare si daca va fi adoptata va oferi acces liber la Arhiva PCR si UTC. Ministrul a precizat ca legea este deosebit de importanta pentru aplicarea unei viitoare legi a lustratiei, care ii va scoate din viata politica pe fostii activisti de partid. Ceea ce nu stie ministrul este ca Arhiva PCR este in acest moment blocata din motive birocratice, iar legea nu poate rezolva problemele existente.
Punctul cheie al noului proiect de lege elaborat de Ministerul Culturii si Cultelor in colaborare cu Ministerul de Interne il reprezinta accesul liber al oricarei persoane la documentele aflate in arhiva. Daca pana acum, anexa 6 din legea 16/1996 privind functionarea Arhivelor Nationale prevedea o serie de exceptii prin care anumite dosare puteau fi secretizate, in noua lege numarul acestora a fost redus considerabil. Exceptiile vor viza in special doar aria de intimitate a persoanei, fiind eliminate spre exemplu actele judiciare. "Se vor pune la dispozitie dosarul, mai putin acele aspecte care tin de viata intima" a precizat ministrul Iorgulescu. Prin noua Lege a Arhivelor Nationale se doreste si o descentralizare a activitatii acestei institutii, arhivele judetene si cele ale Municipiului Bucuresti urmand sa intre in subordinea Consiliilor Judetene. Proiectul de lege a fost realizat de un grup de lucru format din Virgil Nitulescu, Marius Diaconescu, Andrei Pippidi, Bogdan Murgescu, Marius Oprea, Alexandru Jipa Teodoros si a avut consiliere din partea Ministerului Justitiei.
"Daca nu vom avea desecretizarea arhivelor nationale, nu vom avea nici Legea lustratiei. Daca in privinta fostilor securisti, avem CNSAS, in privinta fostilor activisti de partid nu avem nimic. Sunt acestia mai putini vinovati decat securistii, bratul armat al PCR ?" a declarat Adrian Iorgulescu, citat de Rompres. In opinia ministrului, Arhiva PCR ramane un pilon important pentru legea lustratiei, deoarece sunt multi fosti activisti de partid care nu ar mai trebui sa ocupe functii in stat. "Cred ca sunt oameni care ar trebui sa-si ia un ragaz de meditatie, de liniste, si sa mai descotoroseasca mediul politic romanesc de prezenta lor. Poate mai vin si oameni mai tineri cu alte mentalitati si cu un trecut curat", a spus ministrul Iorgulescu. Arhiva PCR este in acest moment neprelucrata, iar pentru ca ea sa fie pusa in intregime la dispozitia cercetatorilor trebuie suplimentat numarul personalului de la Arhivele Nationale. Saptamana viitoare o comisie prezidata de directorul Arhivelor Nationale, Dorin Dobrincu, va discuta detaliile tehnice pentru ca activitatea institutiei pe care o conduce sa devina una eficienta. Ele sunt legate in primul rand de lipsa de personal cu care se confrunta Arhivele Nationale, subfinantarea si lipsa spatiilor pentru o functionare corespunzatoare.
Informatizarea e vitala
Directorul Arhivelor Nationale ne-a precizat ca "toate aceste decizii nu au facut altceva decat sa ne ignore misiunea specifica, aceea de administrare a Fondului Arhivistic National, adica a documentelor cu valoare istorica ale Romaniei". Dorin Dobrincu ne-a declarat ca isi exprima speranta ca "cei care pot decide politic, vor intelege rolul fundamental al Arhivelor Nationale si ca se va trece de la nivelul strict declarativ, la fapte care sa intareasca capacitatea noastra institutionala". El a explicat ca informatizarea devine vitala pentru buna functionare a institutiei, dar ca pentru realizarea ei fondurile trebuie marite.
Interzisa 17 ani
Ion Iliescu si Theodor Stolojan sunt doar doua nume dintr-o serie lunga care se vor regasi cu siguranta in documentele Arhivei PCR. Directorul Arhivelor Nationale, Dorin Dobrincu, declara recent ca este posibil ca dosarul lui Ion Iliescu sa nu existe sau sa fi fost periat. Importanta Arhivei PCR pentru legea lustratiei este evidentiata de toti cei care doresc sa afle adevarul despre perioada comunista. Blocajul existent la nivelul institutiei si lipsa de transparenta au reprezentat o caracteristica specifica timp de 17 ani. Directorii Arhivelor s-au prevalat de anumite prevederi ale legii de functionare si au interzis accesul la Arhiva fostului partid comunist. Cercetatorii din Comisia Tismaneanu au fost primii care au spart barierele si au studiat, in 2006, documentele ce se regasesc in Arhiva PCR. In momentul de fata, se lucreaza la prelucrarea Arhivei si punerea ei in totalitate spre dispozitia celor interesati.

Cristian Andrei
Ziua joi 13 septembrie, 2007 http://www.ziua.net