sâmbătă, octombrie 20, 2007

* ----- *


Zangy Comment Graphics

* Galeria de Arta Clasica Mondiala *



* PAUL GAUGUIN *

BIOGRAFIA si LUCRARILE, Gauguin, Paul 1848 - 1903

Franta, Post–Impresionism (stil)
Gauguin s-a nascut la 7 Iunie, 1848, la Paris, Franta si a murit la 8 Mai, 1903, la Atuona, Hiva Oa, in Insulele Marquesas, din Polynesia Franceza (numele sau intreg fiind Eugène-Henri-Paul Gauguin). Gauguin a fost un pictor, gravor, si sculptor francez care a cautat sa redea expresia “primitiva” a starilor spirituale si emotionale in lucrarile sale. Gauguin, ale carui picturi au fost catalogate ca fiind Post-Impresioniste, Sinteziste, si Simboliste, este in mod special notoriu pentru apropiatele sale relatii de creatie cu Vincent van Gogh, precum si pentru auto-impusul sau exil in Tahiti, din Polynesia Franceza. Experimentele artistice ale lui Gauguin au influentat multe dintre tendintele de avant-garda de la inceputul secolului al 20-lea.
Inceputurile
Gauguin a fost fiul unui jurnalist din Orléans si al mamei sale o femeie de origine Peruviana. Dupa lovitura de stat a lui Napoleon al III-lea, Gauguin si familia sa s-au mutat in 1851 la Lima, in Peru; pentru ca patru ani mai tarziu, dupa decesul tatalui sau, familia se reintoarce in Franta. La varsta de 17 ani Gauguin se inroleaza in marina comerciala, si pentru o perioada de sase ani navigheaza facand inconjurul lumii. In 1867 mama lui Gauguin moare, desemnandu-l ca mostenitor legal.
In vara lui 1888 Gauguin revine la Pont-Aven, in cautarea a ceea ce el a numit o intoarcere onesta si motivata la inceputuri, ceea ce voia sa insemne, la arta primitiva. Gauguin se intalneste aici cu o serie de alti pictori tineri, printre care Émile Bernard si Paul Sérusier, care se aflau de asemeni in cautarea unei modalitati mai directe de expresie in picturile lor. Gauguin a reusit sa faca un pas inainte in atingerea acestui ideal.
Thaiti
Gauguin soseste la Papeete in Iunie 1891. Gauguin venea aici avand o imagine romantica despre Tahiti ca fiind un paradis neatins, impresie derivand in parte din lectura nuvelei lui Pierre Loti Casatoria lui Loti (1880). Dezamagit de efectele colonizarii franceze care pervertisera Tahiti-ul, il determina pe Gauguin sa plonjeze in ceea ce el considera a fi aspectele autentice ale culturii. Gauguin imprumutandu-le din cea Tahitiana.
Angajamentul
Influentele lui Gauguin au fost considerabile si variate. Testamentul sau artistic consta in parte in dramatica sa decizie de a respinge materialismul culturii contemporane in favoarea unui stil de viata mai spiritual, si nepervertit. El ramane notabil si pentru ineditele sale experimente artistice. Criticii l-au identificat pe Gauguin ca apartinand unui lung sir de miscari stilistice, dar si ca pe un provocator in definirea operelor sale, in mod particular.

Pastoralele Tahitiene, 1893, Ulei pe panza, 86x113 cm

Unde te duci (Eu haere ia oe), 1893, Ulei pe panza, 92x73 cm

Primavara Sacra, 1894, Ulei pe panza,98x73 cm

Femeie cu Flori, 1899, Ulei pe panza

Barbat culegand Fructe, 1897, Ulei pe panza, 92x73 cm

Canoe, 1896, Ulei pe panza, 97x130 cm

Copil, 1896, Ulei pe panza,75x66 cm

Conversatie, 1891, Ulei pe panza, 92x73 cm

Trei femei Tahitiene pe un fundal Galben, 1899, Ulei pe panza,74x68 cm

Marele Arbore, 1892, Ulei pe panza, 91x67 cm

Idolul, 1898, Ulei pe panza, 92x73 cm

Aha oe Feii (De ce esti Gelos), 1892, Ulei pe panza, 66x89 cm

Night Cafe la Arles, 1888, Ulei pe panza, 73x92 cm

Te Tiare Farani, 1891, Ulei pe panza, 92x73 cm

Natura Vie cu Papagali, 1902, Ulei pe panza, 62x76 cm

Te Arii Vahine, 1896, Ulei pe panza, 97x130 cm

Ruperupe, 1899, Ulei pe panza, 190x128 cm

Viaraumati Tei Oa (Numele ei este Vairaumati) 1892, Ulei pe panza, 91x68 cm

Fructe, 1888, Ulei pe panza, 58x43 cm

Traversand Raul, 1901, Ulei pe panza, 76x95 cm

* ----- *


Girly glitter comments from www.GirlyTags.com

* STIRILE ZILEI *



EDITORIALE

Sange si cabala la TVRMircea Marian – Evenimentul Zilei – citeste aici -
Scena desprinsa din relatarile de la OTV, in redactia televiziunii publice: reporterul acreditat la guvern l-a snopit in bataie pe unul dintre editorii jurnalului de seara”.

Doina Cornea, curajul unui erou pensionatEmilian Isaila – Evenimentul Zilei – citeste aici
Umilita, inconjurata de "prieteni" care o vindeau la Securitate, a luptat cu vocea de bunicuta ce abia a terminat de legat borcanul de dulceata si a invins balaurul comunist”.

Prea putine vesti buneAda Stefan – Romania libera – citeste aici -
In Romania exista doua salarii minime pe economie, cel negociat de patronate si sindicate si cel garantat in plata de Guvern. Pentru 2008, sindicatele au cerut la negocieri un salariu minim de 550 de lei, patronatele au oferit doar 460 lei, iar Executivul a luat in calcul la stabilirea cheltuielilor bugetare un nivel de 450 de lei. Cum era de asteptat, cele patru mari confederatii sindicale spun ca este inacceptabila valoarea de 450 lei, motivand ca aceasta crestere nu acopera decat inflatia prognozata, de 4,5%, nu si pe cea reala, care probabil va depasi 5%”.

Chiar nu vede nimeni rubinul de sub zdrente ?Oreste Teodorescu – Gardianul – citeste aici -
Nu inteleg voluptatea cu care ne aruncam unul altuia, in cap, gunoaiele cele mai sordide. Exista o placere aproape perversa din a ne exhiba goliciunea in fata tuturor. Exista deja o perceptie europeana despre romani, pe care ne-am ambitionat s-o incurajam, in loc s-o demontam sau s-o inlaturam. Italia ne considera pepiniera curvelor, infractorilor, criminalilor. Nemtii s-au speriat de tupeul nostru de a-l agresa chiar pe cancelar. Englezii ne privesc ca pe niste tuberculosi, francezii se uita la noi ca la cersetorii Europei. In fata unui tablou atat de sumbru, noi supralicitam promiscuitatea cu Remes si caltabosii lui, cu termopane, asfalt si mii de euro in plicuri uleioase... E bine !”.

ANALIZE SI COMENTARII

Prioritatile Guvernului TariceanuSerban Orescu – Ziua – citeste aici -
Prioritatea numarul unu a Guvernului Tariceanu este, din punctul de vedere al premierului, desigur, sa ramana la carma pana la expirarea mandatului, conform principiului "ce-i in mana nu-i minciuna !" ”.

Audientele TV se prabusescRazvan Chiruta – Romania Libera – citeste aici -
Marile posturi de televiziune romanesti se confrunta anul acesta cu o mare problema: diminuarea destul de importanta a audientelor. Supararea este atat de mare incat Antena 1 a anuntat ca a depus o plangere la Parchet impotriva firmei care se ocupa de masurarea audientelor TV. Pe de alta parte, celelalte televiziuni recunosc o scadere a audientelor chiar la formatele care altadata atingeau cote impresionante si invoca alte motive pentru aceasta situatie”.

Jurnalul unui pensionarTudor Octavian – Jurnalul National – citeste aici -
VINERI, 27 MAI. Am început sa uit. Jurnalul acesta ar fi trebuit sa-l incep inca de anul trecut, dar am uitat unde l-am pus. Cand am dat de el n-am mai stiut la ce-mi trebuie. In parc, domnul Aftenie mi-a spus ca jumatate din timp si-l petrece cautandu-si ochelarii…. (…) ”.

POLITICA

Europa are tratatCristian Oprea & Oana Popescu – Cotidianul – citeste aici -
Liderii UE au cazut de acord asupra textului unui tratat european care va inlocui, din 2009, Constitutia respinsa de francezi si olandezi”.

"Disidentul" de la "Telejurnal"Tatiana Dabija – Evenimentul Zilei – citeste aici -
Fostul prezentator al "Telejurnalului" dinainte de '89, Cornelius Rosiianu, sustine ca intra "pe sticla" doar cand nu erau acolo ceilalti prezentatori”.

Stolojan cercetat din cauza unui memoriuEliza Roibu – Romania libera – citeste aici -
Procurorii anticoruptie verifica informatiile dintr-un memoriu care il priveste pe liderul PLD, Theodor Stolojan, care, in calitate de premier, a semnat o hotarare de guvern in 1991 prin care o firma cu capital de stat a fost improprietarita cu 80 de hectare de izlaz. Stolojan a precizat ca hotararea cu pricina a fost pentru toate societatile si ca este inca in vigoare”.

Stolojan neaga semnarea vreunui act care sa justifice dosarul de la DNARompres – Romania libera – citeste aici -
Presedintele Partidului Liberal Democrat (PLD), Theodor Stolojan, a declarat, vineri, ca raspuns la informatiile potrivit carora ar fi implicat intr-un dosar aflat in cercetare la Directia Nationala Anticoruptie (DNA), ca nu a semnat niciun act legal privind societatea comerciala Danubiana SA si ca este tinta unor atacuri in presa.
"Asistam in aceasta perioada la diferite atacuri impotriva mea si unele ziare au si inceput acest lucru", a afirmat Stolojan, citat de Rompres”.

Frunda il acuza pe Basescu de sabotarea UDMRSzabo Tibor – Gardianul – citeste aici -
Gyorgy Frunda, unul dintre cei mai vizibili lideri ai Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania, a oferit ieri informatii „pe surse“ din preajma lui Traian Basescu. Aceste informatii ar explica ratiunile politice care l-au indemnat pe seful statului sa se implice in scandalurile politice din interiorul comunitatii maghiare”.

ULTIMA ORA

Tariceanu invoca asumarea raspunderiiRazvan Gheorghe – Ziua – citeste aici -
Premierul Tariceanu a declarat ieri ca va urmari saptamana viitoare evolutia din Parlament a dezbaterilor la legea votului uninominal si daca acestea vor fi lente, atunci isi rezerva posibilitatea, cat mai repede, a asumarii raspunderii Guvernului. "Daca saptamana viitoare vad ca se va merge foarte lent in Parlament, atunci va spun foarte clar ca imi rezerv posibilitatea asumarii raspunderii pe votul uninominal", a declarat la Calarasi Tariceanu, citat de NewsIn”.

Vadim cere dosarul lui CulcerA.I. – Ziual – citeste aici -
Liderul PRM, C.V. Tudor, a anuntat ca va solicita CNSAS prezentarea dosarului de ofiter de Securitate al Rodicai Culcer, sefa Departamentului de Stiri de la TVR. "O sa cerem la CNSAS dosarul Rodicai Culcer de ofiter de securitate, sa vedem cat poate cineva sa minta si sa insele", a declarat Vadim Tudor, acesta solicitandu-i jurnalistei sa-si asume deschis trecutul. In replica, Rodica Culcer a declarat, pentru agentia Rompres, ca acuzatia este nefondata”.

PRM pune conditii premierului - A.I. – Ziual – citeste aici -
Presedintele PRM, C.V. Tudor, a declarat ca partidul sau nu intentioneaza sa depuna motiune de cenzura in cazul in care Guvernul isi asuma raspunderea pe introducerea votului uninominal. Liderul partidului infirma astfel spusele vicepresedintelui executiv, Lucian Bolcas, care anuntase cu cateva zile in urma ca este posibila depunerea motiunii pentru a bloca adoptarea uninominalului. …. In schimb, PRM ameninta Guvernul ca nu va vota Legea bugetului de stat pe 2008, in cazul in care puterea actuala nu va tine seama de amendamentele sale. Astfel, C.V. Tudor i-a cerut lui Tariceanu elaborarea unui pachet de legi care sa asigure absorbtia fondurilor comunitare nerambursabile, reducerea la 6-8% a TVA la produsele alimentare de baza, inghetarea costurilor locative pentru persoanele cu venituri reduse”.

Bataie in TVRMihnea Talau - Ziua – citeste aici -
Razboiul dintre Palate face victime printre ziaristi * Reporterul acreditat pe Guvern i-a dat doi pumni editorului preferat al Rodicai Culcer,
Dupa scandalul "casetei" Muresan-Remes prin care a trecut Televiziunea Romana in ultimele zile, postul public este zguduit de o bataie in toata regula. De aceasta data "ringul" fiind departamentul de stiri condus de Rodica Culcer. Radu Gafta, editor la "Jurnal TVR", s-a batut cu reporterul acreditat de TVR la Palatul Victoria, Marius Zamfir (foto). Altercatia a inceput in urma unei dispute profesionale. Intre cei doi existau tensiuni de ceva vreme. Toate acestea s-au eliberat joi seara, cand dupa o bataie in toata regula s-a ajuns la Institutul de Medicina Legala”.

Beyonce aterizeaza la BucurestiL.I. - Ziua – citeste aici -
"Cantareata Beyonce va sosi maine in Romania cu trei avioane, dintre care unul va fi folosit de ea, prieteni, familie, asistenti personali si bodyguarzi, in timp ce celelalte doua vor aduce echipamentele si staff-ul tehnic”.

Beyonce ne consuma energia pe un an intregG.D. – Gardianul – citeste aici -
Concertul de doua ore sustinut de Beyonce la Cluj pe 22 octombrie va „manca“ 1 Megawatt de energie electrica, cam tot atat cat consuma toate apartamentele cu trei camere din Romania, intr-un an intreg, informeaza Pro TV”.