marți, decembrie 04, 2007

* ----- *


Zangy Comment Graphics

* ----- *


* ----- *


Girly glitter comments from www.GirlyTags.com

* STIRILE ZILEI *



EDITORIALE

Viziunile apocaliptice ale presedintelui BasescuCornel Ivanciuc – Gardianul – citeste aici -
“… Respins si umilit, Basescu zice o chestie de zile mari: „Cand voi desemna viitorul primul-ministru, nu-i voi lua in considerare pe cei care astazi n-au venit. N-as vrea sa-i vad pe acestia, cu unghiutele zgariind in poarta Cotrocenilor, cand se va face un nou guvern“. Punct. Tara a ras copios, iar analistii au vazut in zicerea prezidentiala o chestie literara, acolo unde era religie pura. Basescu a utilizat un limbaj eschatologic, tipic pentru mesajele milenariste de la sfarsitul veacurilor. In Evanghelia dupa Matei, Mantuitorul isi permite luxul sa vorbeasca atunci precum astazi presedintele Romaniei”.

Cele doua Romanii ale lui Traian BasescuCristian Unteanu – Ziua – citeste aici
La nivelul cancelariilor occidentale, apare foarte des intrebarea: noi pe cine credem in Romania ? Care mesaj este cel corect ? Pe ce informatie mizam din sursele oficiale perfect opuse de la Bucuresti ? Este Romania o tara predictibila ?”.

Romania lui Miron CozmaOvidiu Nahoi – Adevarul – citeste aici -
Aproape sigur, "Luceafarul huilei" nu va mai conduce hoarde rasculate spre Bucuresti. Dar cuvintele sale vor roade la radacina sistemului intr-un moment in care stanga este incapabila sa mai hranească idealuri, iar clasa politica in ansamblul ei nu intelege ca autoreforma morala este vitala. In definitiv, actualul, dar mai ales viitorul Miron Cozma nu este decat rezultatul neputintelor, compromisurilor si iresponsabilitatilor celor care se considera stalpi ai sistemului democratic de azi. Dar care, prin jalnica lor prestatie publica, nu fac decat sa deschida drum solutiilor radicale. Miron Cozma poate simboliza una dintre ele, cu toate interdictiile dictate de judecatori. Din cate se stie, plasture la gura nu i-au pus !”.

O mare de oameni dorniciEmil Hurezeanu – Romania libera – citeste aici -
Acestea au fost cuvintele unui participant la teribila fiesta de 1 Decembrie plus pom de Craciun anticipat, care a asediat Piata Unirii la sfarsitul saptamanii trecute. Mai toata lumea, de la ziaristi pana la antropologi, se-ntreaba: care sa fie cauza acestui fenomen colectiv surprinzator, inexplicabil ? Unii s-au oprit la distorsiunea creata prin ocuparea unui spatiu prea mic de un numar prea mare de oameni. Cu sau fara organizarea primariei si a politiei, rezultatul nu putea fi altul. Altii constata ca romanii nu stiu sa se comporte in public, devin foarte usor agresivi si victime ale agresiunii celorlalti, in acelasi timp. Rezultatul nu poate fi decat haosul absolut. Cand zeci de mii de oameni ies cu masina in acelasi timp sau coboara din metrou, la aceeasi ora si in aceeasi statie, cat mai aproape de pomul laudat, avem apoi, s-a mai spus, in primul rand o problema a incapacitatii de autoorganizare, care tine de lipsa celor 700 de ani de-acasa. Lasand la o parte efectele acestei concentrari spectaculoase de multime, adica haos, femei calcate in picioare, zeci de copii pierduti, politie neputincioasa, suntem totusi in situatia de a cauta si alte explicatii”.

ANALIZE SI COMENTARII

Stolnici, spion la Europa Libera: dovadaMirela Corlatan – Cotidianul – citeste aici -
Documentul provine din arhiva SRI, reprezentind o nota informativa a sursei „Laurentiu“, data pe 31 octombrie 1984, in casa conspirativa „Filiti“ din Bucuresti, prin care acesta a furnizat atat schita casei lui Vlad Georgescu, cat si o descriere detaliata a ei si o relatare a discutiei pe care o avusese la München cu jurnalistul. Nota informativa, care astazi se afla in arhiva CNSAS, in dosarele operatiunilor „Melita“ si „Eterul“, demonstreaza ca seniorul liberal a mintit in urma cu o saptamana, cand a declarat pentru Cotidianul ca nu a fost niciodata in casa lui Vlad Georgescu si ca Securitatea nu i-a cerut niciodata sa faca schita casei cuiva. Sursa „Laurentiu“ a fost deconspirata de CNSAS ca fiind Constantin Balaceanu-Stolnici, dupa ce informatia a fost prezentata in premiera de Cotidianul inca din luna aprilie. Saptamana trecuta, academicianul a recunoscut ca folosea acest nume de cod in perioada anilor ’80, iar detaliile din aceasta nota, dar si dintr-o alta referitoare la intelectualii romani stabiliti la Paris, arata fara dubiu ca „Laurentiu“ este chiar el”.

Sindicatele, salariul minim si legile fiziciiSorin Ionita – Evenimentul Zilei – citeste aici -
In ziua de azi - cu Partidul Comunist al fostei URSS ajuns aparator al democratiei si pluralismului, contra kaghebismului fara culoare al lui Putin; sau cu o invatatoare britanica condamnata la inchisoare si biciuire in public in Sudan, pentru ca a lasat niste copii de sase ani sa boteze un ursulet de plus Mahomed, desi mii de barbati musulmani terfelesc zilnic prin comportament acest nume mai mult decat respectiva jucarie - ajungi sa nu te mai miri de nimic. Nici macar de faptul ca niste lideri sindicali romani vizeaza Premiul Nobel pentru economie cu o teorie revolutionara, prezentata de curand la televizor: anume, ca marirea salariului minim obligatoriu duce la reducerea muncii la negru”.

"Bradul-terorii" face inconjurul EuropeiRaluca Dan & Ramona Samoila – Evenimentul Zilei – citeste aici -
Zeci de mii de oameni, ambulante blocate, politisti neputinciosi. Imagini cu haosul din Piata Unirii au fost difuzate si de Euronews”.

Traian Basescu, balet si bune maniereRoxana Iordache – Ziua – citeste aici -
Intr-un interviu acordat postului BBC, Traian Basescu se plange de "lipsa de educatie" a lui Adrian Cioroianu. Fabulos ! Presedintele care a intrat in istorie prin sintagmele "gaozar", "pasarica" si "tiganca imputita" a devenit brusc exigent in privinta manierelor elegante. Acelasi presedinte care plimba in vizite oficiale o Elena Udrea minijupata si decoltata pana la penibil este acum oripilat de gafele protocolare ale ministrului de Externe”.

Cozma, eliberat, dar inca nejudecat pentru iunie 1990Roxana Iordache – Ziua – citeste aici -
Miron Cozma a iesit din inchisoare cu acelasi aer martial si mesianic. N-a invatat nimic din detentie, pe care, conform propriilor declaratii, nu si-a asumat-o ca penitenta, ci a considerat-o ca pedeapsa injusta. A stat la puscarie zece ani. Si-a ispasit condamnarea dupa o judecata care a avut drept cauze numai o parte din gravele infractiuni comise”.

Consulta-o-as si n-am ceIoan Grosan – Ziua – citeste aici -
"Foarte simpatice consultarile astea de saptamana trecuta de la Cotroceni ! Atat de simpatice, incat cred ca ele, fara voia lor, au capatat un sens mai degraba medical decat politic. Din aceasta perspectiva, s-au prezentat la diagnosticianul nostru de frunte trei pacienti: PD, PLD si UDMR, fiindca restul, dupa rezultatele de la europarlamentare, fie au preferat analize pe cont propriu, fie sunt la reanimare, daca nu cumva chiar pe patul de moarte.(…) Inteleg nemultumirea lui Traian Basescu care nu si-a putut duce consultul pana la capat. Desi, daca ma gandesc la rezultatul referendumului, poate n-ar strica sa-si faca un auto-consult".

Politistii politici de la 112Andrei Badin – Jurnalul National – citeste aici -
Potrivit unor surse din CNSAS, Grigore, dar si generalul Ioan Balaure, director adjunct pe probleme economice al STS, au fost identificati ca au facut politie politica. Informatia a fost confirmata in exclusivitate pentru Jurnalul National si de Marius Oprea, consilierul pe probleme de securitate al premierului. Dezvaluirea reprezinta o bomba, deoarece la 18 ani de la evenimentele din decembrie 1989 mai gasim, iata, ofiteri de Securitate in posturi-cheie in serviciile de informatii. In urma cu un an, seful statului spunea ca nu ar mai exista nici un fost ofiter de Securitate in structurile serviciilor de informatii. Informatia se dovedeste, iata, inexacta, iar doi dintre ofiterii de Securitate conduc STS”.

POLITICA

Boc si Stolojan au anuntat fuziunea PD - PLDCristian Oprea – Cotidianul – citeste aici -
Presedintii Partidului Democrat, Emil Boc, si al Partidului Liberal Democrat, Theodor Stolojan, au anuntat, aseara, unificarea celor doua formatiuni sub denumirea de Partidul Democrat Liberal. Intr-o declaratie de presa sustinuta la sediul central al PD din Aleea Modrogan, liderii celor doua partide, care care au drept principal punct comun o relatie speciala cu presedintele Traian Basescu, au declarat ca noua formatiune va fi afiliata la Partidul Popular European”.

Geoana a fost refuzat si de Basescu, si de TariceanuAdriana Dutulescu & Cristian Sutu – Cotidianul – citeste aici -
Dupa anuntul sefului statului privind refuzul categoric de a-l numi vreodata prim-ministru pe actualul sef al PSD, Calin Popescu-Tariceanu i-a respins lui Geoana si oferta de colaborare guvernamentala”.

De la prostitutie in OpozitiePeter Murvai – Gardianul – citeste aici -
Tariceanu pare sa le fi strivit ieri PSD-istilor degetele cu care bateau la usa Palatului Victoria in cautare de portofolii. In replica, la Comitetul Executiv, acestia si-au redescoperit vocatia pentru o opozitie fara compromisuri, in care sa infrunte balaurul bicefal al „puterii de dreapta“. Mai mult, Mircea Geoana a negat ieri, contrafactual, orice negocieri cu liberalii”.

PD a inghitit PLD. Boc devine seful de partid al lui StolojanLuminita Castali – Gardianul – citeste aici -
„Vremea aliantelor pre-electorale a trecut... PNL si Tariceanu au discreditat ideea de alianta si, de aceea, este putin probabil sa mai optam pentru o asemenea varianta cu PLD“, a aratat Boc, precizand ca in urmatoarea perioada vor avea loc discutii intense cu liberal-democratii pentru a vedea ce formula de colaborare se prefigureaza. Boc nu a exclus ipoteza avansata de secretarul general al PD, Vasile Blaga, privind constituirea alaturi de PLD a unui mare partid popular de centru-dreapta cu lider democrat, dar a precizat ca deocamdata e prematur sa avanseze o pozitie publica referitoare la soarta colaborarii dintre cele doua partide. Cu toate acestea, Theodor Stolojan nu e adeptul unei fuziuni care sa-i stearga partidul de pe scena politica la un an de la infiintare”.

Nastase, chemat la varful PSDAlexandru Macoveiciuc – Adevarul – citeste aici -
Conducerea social-democratilor l-a invitat pe Adrian Nastase sa participe la organizarea viitorului Consiliu National al partidului, programat sa se desfasoare in ianuarie 2008.
Comitetul Executiv Nationalal PSD a decis sa convoace la inceputul anului viitor Consiliul National pentru a decide strategia privind alegerile locale si parlamentare. Adrian Nastase a fost invitat sa faca parte din comitetul de organizare. Pesedistii s-au grabit atat de mult sa ia aceasta hotarare incat nici nu l-au mai consultat pe fostul lider al PSD”.

ULTIMA ORA

Libertatea presei in pericolGeorge Damian – Ziua – citeste aici -
In Raportul pe 2007, Uniunea Sindicala MediaSind identifica drept cauze principale presiunile politice si economice, lipsa deconspirarii jurnalistilor colaboratori si neaplicarea normelor contractului colectiv de munca”.

Ion Vasile (PSD): "Sa-mi dai si mie chilotii tai sa ti-i pozez intr-o zi"Ovidiu Banches – Ziua – citeste aici -
"Sa-mi dai si mie chilotii tai sa ti-i pozez intr-o zi. Am si eu o curiozitate", i-a spus senatorul pesedist unui fotoreporter aflat in curtea PSD, inainte de sedinta Comitetului Executiv. Conform Realitatea TV, Ion Vasile a negat initial intreaga poveste, insa, cateva ore mai tarziu, la iesirea din sedinta formatiunii, si-a nuantat declaratiile. "Care fotoreporter ? Nuuu... Era un baiat care facea poze... Pentru ca e proprietate privata, de aia m-a deranjat !", a sustinut Vasile, potrivit sursei citate. Cerandu-i-se sa comenteze incidentul, presedintele PSD Mircea Geoana s-a interesat daca este vorba despre o femeie sau un barbat si a cerut ragaz sa se informeze mai bine”.

Umbrele revolutieiRL on line – Romania libera – citeste aici -
Revolutionari din toata tara s-au deplasat la sediul PNL din Bucuresti, unde, sub deviza "Adevar si dreptate", au cerut ca Guvernul sa le spuna adevarul despre Revolutia din 1989”.