marți, august 28, 2007

Motiune de cenzura in unanimitate


-- PSD vrea sa dea jos Guvernul pana la jumatatea lunii septembrie
Comitetul Executiv al PSD a aprobat ieri depunerea motiunii de cenzura pana la jumatatea lunii septembrie si a mandatat conducerea partidului sa demareze negocieri cu celelalte formatiuni in vederea formarii unui nou Guvern. Liderul social-democrat, Mircea Geoana, a sustinut ca PSD va vota impotriva oricarui guvern de dreapta si a subliniat ca partidul este dispus sa conduca sau sa faca parte din noul Cabinet.
Decizia privind depunerea motiunii, care oficializeaza hotararea luata la Bran de liderii partidului, a fost adoptata ieri cu votul tuturor participantilor, mai putin al presedintelui organizatiei PSD Alba, Ioan Aurel Rus, care s-a abtinut. In ciuda voturilor majoritar favorabile, unii lideri social-democrati, printre care Ion Iliescu si Nicolae Vacaroiu, s-au aratat reticenti in privinta acestui demers, invocand faptul ca, in acest moment, motiunea are sanse mari de reusita, fapt ce ar duce la o situatie imprevizibila al carei autor va fi chiar partidul. In urma sedintei CEX, Geoana a dat asigurari ca parlamentarii PSD vor fi disciplinati, votand unanim in favoarea motiunii.
Negocieri cu Basescu
Membrii CEX au mandatat, de asemenea, conducerea partidului sa initieze negocieri "transparente" cu partidele, dar si cu presedintele Traian Basescu, pentru identificarea unei majoritati parlamentare care sa duca la formarea unui nou guvern, in eventualitatea in care motiunea de cenzura va fi adoptata de Parlament.
Dupa ce, in ultimele saptamani, Geoana a revendicat explicit postul de premier, invocand faptul ca PSD are cei mai multi parlamentari, ieri, liderul social-democrat a nuantat, aratand disponibilitatea partidului sau de a conduce sau doar de a face parte din viitorul cabinet. Liderul PSD a reiterat faptul ca, in conditiile in care PSD va forma Guvernul, el va fi candidatul partidului la functia de prim-ministru.
Impotriva unui Cabinet de dreapta
"Vom vota impotriva oricarui guvern de dreapta, dar dupa epuizarea tuturor solutiilor democrate, alegerile anticipate pot sa fie o varianta", a mai declarat seful PSD, sustinand ca acest demers antreneaza riscul ca viitorul Parlament sa nu fie ales prin vot uninominal. "Cei ce vor forta deliberat anticipatele sa-si asume raspunderea pentru amanarea introducerii legii privind votul uninominal, pentru ca vom risca inca patru ani cu parlamentari pe liste de partid", a avertizat Geoana. El a precizat ca sprijinul si votul PSD pentru viitorul guvern vor fi acordate numai acelei formule care sa aiba un program de guvernare bazat pe obiectivele sociale promovate de PSD.
La randul lor, democratii vor vota motiunea de cenzura anuntata de PSD, a declarat ieri seful PD, Emil Boc, adaugand ca partidul sau prefera alegeri anticipate unui Guvern PD-PSD. "Ne vom comporta ca partid de opozitie, dar avem retineri ca aceasta motiune va fi depusa", a spus Boc. Pe de alta parte, seful democratilor a afirmat ca PD nu se va consulta cu PSD decat dupa ce acestia isi vor dovedi seriozitatea depunand motiunea.
Premierul Tariceanu a refuzat sa supuna dezbaterii ieri, in sedinta Biroului Politic al PNL, problema motiunii de cenzura, pe motiv ca documentul inca nu exista, au aratat surse liberale.
Corlatean si Ponta merg la PE
Deputatii PSD Titus Corlatean si Victor Ponta au promis ieri, in sedinta CEx a partidului, ca vor deschide lista candidatilor social-democrati la alegerile europarlamentare, existand totusi posibilitatea ca ei sa se retraga, au precizat surse din PSD, citate de Newsin. Potrivit acestora, PSD nu l-a convins pe Cristian Diaconescu sa participe la euroalegeri, senatorul invocand, in timpul sedintei, probleme familiale. Potrivit unor surse PSD, Titus Corlatean, secretar general PSD, a acceptat, la insistentele colegilor sai, ca si Victor Ponta, vicepresedinte, sa fie capii de lista ai formatiunii la scrutinul de la 25 noiembrie, insa exista posibilitatea ca Ponta sa se retraga. Corlatean a lasat sa se inteleaga ca si el s-ar putea retrage dupa alegeri. In cadrul sedintei de luni, s-a decis ca Adrian Severin si Vasile Puscas sa fie asezati, de asemenea, pe urmatoarele locuri eligibile ale listei.
Guvern PD-PLD
Consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu a apreciat ieri ca se poate forma o majoritate parlamentara pentru un Guvern PD-PLD sustinut, in afara de cele doua partide, si de PNL, UDMR, independenti si minoritati, ceea ce ar insemna o sustinere de aproximativ 51%. Cu toate acestea, Lazaroiu si-a exprimat scepticismul ca motiunea va trece. El a tinut sa arate ca aprecierile sale sunt facute in calitate de analist, nu de consilier prezidential. Lazaroiu a subliniat ca Traian Basescu are dreptul de a desemna orice premier doreste, nu doar pe acela care dovedeste ca are o majoritate parlamentara. El a adaugat ca nu crede nici ca parlamentarii vor accepta orice premier, pentru ca se tem de anticipate. "Pot sa va dau doua nume - Monica Macovei sau - unul si mai greu - Daniel Morar", a spus el, citat de NewsIn. Teama de anticipate va duce insa la esecul motiunii de cenzura, a sustinut Lazaroiu, subliniind ca respingerea acesteia va crea probleme in PSD, care vor trebui amortizate pana la europarlamentare. El a estimat totusi ca PSD are in vedere ca pas doi, intrucat varianta Geoana - premier nu este una castigatoare, un guvern de tehnocrati.

Anca Hriban & R.I.P.
Ziua marti 28 august, 2007 http://www.ziua.net

Roman catre Iliescu: "La mineriada am actionat legal"


Ion Iliescu il indica pe fostul premier drept responsabil cu represiunea din Piata Universitatii.
Petre Roman sustine ca in iunie ‘90 s-a respectat legea.
Acuzat de „participatie improprie la omor calificat si deosebit de grav” in dosarul „Mineriada din 13-15 iunie 1990”, Ion Iliescu paseaza responsabilitatea represiunii din Piata Universitatii in „ograda” lui Petre Roman.
Intr-o scrisoare transmisa presei, fostul presedinte sustine ca „prim-ministrul Petre Roman a aprobat masurile propuse de Ministerul de Interne privind eliberarea zonei in dimineata zilei de 13 iunie 1990”.
Fostul premier nu se regasese pe lista invinuitilor din rechizitoriul intocmit de procurorii militari, insa apreciaza ca reactia fortelor de ordine a fost deopotriva fireasca si legala: „Actiunea Ministerului de Interne a fost in acord cu cererea procurorului general al republicii, Gheorghe Robu, si a beneficiat de o baza legala. Nu am semnat un ordin de actiune, dar am dat curs cererii formulate de procurorul general”, raspunde Petre Roman.
Scrisorile lui Iliescu
Epistolele expediate redactiilor au devenit, in ultima perioada, calea preferata de fostul sef de stat pentru a se disculpa. „Resping incercarea de a ma incrimina pentru cele 4 victime, impuscate in zona Ministerului de Interne, in seara zilei de 13 iunie, prin afirmatiile ca eu as fi dat ordin sa se traga, ceea ce constituie un grav neadevar. (...) Ocuparea prin forta a Pietei Universitatii, in ziua de 22 aprilie 1990, la inceputul campaniei electorale, a fost un act samavolnic, de incalcare flagranta a legii. (...)”, se arata in ultima scrisoare semnata de Ion Iliescu.
Contrazis de procurori
Concluzia principala a procurorilor militari este insa aceea ca „decizia initiala de reprimare a fost coordonata, personal, de fostul sef al statului”. Astfel, reprimarea manifestatiei din Piata Universitatii ar fi avut loc in baza unui „Plan de actiune” intocmit de ministrul de interne de atunci, generalul Mihai Chitac.
Pe acest document, Chitac a scris urmatoarea mentiune: „Intocmit pe baza Ordinului verbal al Presedintelui ales al Romaniei Dl. Ion Iliescu. Discutat si aprobat verbal de Prim-ministru Guvernului Provizoriu - Dl. Petre Roman”.
Potrivit procurorilor, Iliescu, „in calitate de presedinte ales, a ordonat interventia militara - cu munitie de razboi, TAB-uri si alte forte, impotriva demonstrantilor care se manifestau violent - soldata cu patru morti”.
Implicarea directa a fostului presedinte in actiunile de reprimare este probata de anchetatori si cu un document militar: „Jurnalul activitatilor desfasurate de unitatile armatei in garnizoana Bucuresti, in perioada 13-15.06.1990”.
Din acest „Jurnal” reiese ca Iliescu dadea diverse dispozitii militarilor si lansa idei false. Astfel, pe 13 iunie, la ora 19.25, Ion Iliescu „informeaza pe prim-adjunctul ministrului apararii nationale ca pe sediul Politiei Capitalei s-a ridicat drapelul verde, legionar, deci miscarea este o rebeliune legionara si se trateaza ca atare”.
Diversiunea legionara este reluata de Iliescu, care transmite o comunicare catre comandamentele de arma in care cere ca „toti militarii sa aiba baioneta pusa la arma” si sa se apere impotriva „elementelor turbulente” care vor avea asupra lor arme si munitie si vor incerca sa patrunda in mai multe obiective.

Laurentiu Mihu & Narcis Iordache
Evenimentul zilei marti 28 august, 2007 http://www.evz.ro

Iliescu, spalat de tot


-- "Dosarul lui Ion Iliescu nu a existat sau a fost periat", a declarat ieri directorul Arhivelor Nationale, Dorin Dobrincu, citat de Mediafax.
Aceasta in conditiile in care fostul presedinte a fost, inainte de 1989, secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist Roman, vicepresedinte al Consiliului Judetean Timis (1971-1974) si presedinte al Consiliului Judetean Iasi (1974-1979). Colegiul CNSAS i-a dat decizie de buna purtare lui Ion Iliescu, precizand ca el nu are dosar la fosta Securitate. Insa, atat presedintele Traian Basescu, cat si directorul Institutului pentru Studierea Crimelor Comunismului (ISCC), Marius Oprea, si-au exprimat convingerea ca Iliescu are dosar de cadre PCR. "Imi este greu sa cred ca nu avem dosare de personal ale demnitarilor fostului regim", declara Basescu, adaugand ca demnitarii comunisti aveau dosare de personal. La randul sau, Marius Oprea afirma ca, potrivit legii CNSAS, Ion Iliescu nu va fi identificat ca a colaborat cu Securitatea, exprimandu-si nedumerirea ca "un nenorocit de informator trebuie supus oprobiului public", iar senatorul PSD "sa stea bine mersi". Oprea spunea ca, in perioada comunista, Ion Iliescu dadea aprobari pentru racolarea de catre Securitate a informatorilor, dar si pentru ca unii membri de partid care intrau in dizgratia Securitatii sa fie urmariti, ori sa le fie instalate microfoane in locuinte.

C.A.
Ziua marti 28 august, 2007 http://www.ziua.net

Ultima tigara a lui Patriciu sau a lui Basescu ?



Nu m-ar mira ca Dinu Patriciu sa isi fi ales acum sa vanda Rompetrol pentru a se implica in lupta politica. Adica in lupta pe viata si pe moarte cu dusmanul sau numarul unu: Traian Basescu.
Patriciu vorbea ieri ca un om de afaceri neimplicat politic. A explicat cu un aer relaxat doar pe jumatate toate motivele economice care l-au dus la decizia sa devina cel mai bogat om din Romania. A negat orice intentie de a reveni in politica si a facut o mica bascalie aparent nevinovata la adresa presedintelui Basescu. Patriciu a incercat sa tina toata afacerea Rompetrol departe de politica si mai ales de Basescu. Nu cred in imaginea acestui Patriciu, acum ajuns si putred de bogat. In primul rand, Dinu Patriciu este un om orgolios. Vanitatea l-a ajutat si in politica, si in afaceri, iar acest atribut al naturii umane lucreaza cu dusmani. Ba chiar cu dusmani de moarte. Iar dusmanul lui Dinu Patriciu este cel care a dat culoare verde pentru ca timp de cateva ore „petro-liberalul“ sa poarte catuse. Nimic nu poate depasi aceasta umilinta si nimic nu o poate sterge. Prin urmare, am putine motive sa cred ca Dinu Patriciu a lasat deoparte vrajmasia cu presedintele. Ce va urma o spune, printre randuri, chiar el: are o avere personala la dispozitie, pe care o poate folosi cum vrea, si va continua sa investeasca viguros in media. Cu doua miliarde de euro se pot cumpara multe: oameni, influenta, voturi. Cu o media puternica se poate toca marunt si, la fel cum se poate cumpara o imensa popularitate, se pot achizitiona si mii de barili de liniste. In plus, Dinu Patriciu a preferat un tip de tranzactie care sa ii permita sa aiba multi bani direct la dispozitia lui si nu a companiei. Ceea ce arata ca acesta are o strategie personala, privata, de a utiliza acesti bani. Eu cred ca in lupta politica. Pentru ca Dinu Patriciu cred ca iubeste mai mult puterea decat banii. La fel ca Gigi Becali, insa ceva mai apasat, tocmai pentru ca nu o declara atat de bombastic ca personajul ultim mentionat.
Va inchipuiti cam cat de suparat este Becali ca Patriciu i-a luat-o inainte ? Nici un Maybach nu-l va mai spala pe domnul Becali. Revin de la mica rautate. La aceasta ora, Dinu Patriciu este un munte de bani, de initiative potentiale, de polite de platit. Un om care se vrea intr-un tablou, clar. Ar trebui sa se teama Traian Basescu de acum inainte ? Eu cred ca nu. Nu mai mult decat pana acum. Asta doar in cazul in care nu l-a subestimat pe Dinu Patriciu, greseala pe care Patriciu a facut-o fata de Basescu. Din cate il stiu eu pe presedinte, nu a facut aceasta greseala. Probabil ca vom avea o lupta intre cel mai politic om politic si cel mai bogat om politic. Lupta-vedeta a anilor 2008 si 2009. Anihilarea completa este miza, dar nu exclud, chiar daca cu o probabilitate de 0,00001%, o impacare strategica. Din cate banuiesc eu, va castiga cel care va avea sanatatea fizica si psihica mai buna. De fumat, fumeaza amandoi.

Vlad Macovei
Cotidianul marti 28 august, 2007 http://www.cotidianul.ro

Codul onoarei pe Dambovita

-- Adevaratul samurai nu va avea nimic mai mult de spus decat ceea ce transmite prin decizia de a porni la lupta. Acestui cod noi ii opunem pe cel al Portilor Orientului, unde totul, inclusiv onoarea, este luat in deradere.
In Bushido, codul de comportament si filozofie asupra vietii care pregatea samuraiul pentru moartea onorabila, cel mai important moment al destinului sau eroic, se spune ca sabia nu trebuie scoasa din teaca decat cu un singur scop: sa ucizi adversarul. Legendele despre samurai stigmatizeaza comportamentul fanfaronilor care-si agitau sabiile in stanga si-n dreapta, anuntand lupta la care nu ajungeau niciodata. Samuraiului i se mai cere sa rosteasca cat mai putine cuvinte si, mai presus de toate, sa nu-si ameninte adversarul, gest considerat inutil atata timp cat insasi prezenta sa tacuta si decisa semnifica cu mult mai mult decat ceea ce s-ar putea spune prin cuvinte. Pentru ca samuraiul este insasi sabia, se confunda cu ea, o exprima, ii sintetizeaza puterea. Se spune ca, asa cum lama oricarei sabii de samurai este ceva viu si care se hraneste cu sangele dusmanilor ucisi, dar nu vorbeste decat ucigand, la fel si adevaratul samurai nu va avea nimic mai mult de spus decat ceea ce transmite prin decizia de a porni la lupta.
Acestui cod al onoarei, noi ii opunem o cu totul alta filozofie de viata si un alt tip de comportament. Cel al Portilor Orientului, unde totul, inclusiv onoarea, este luat in deradere. Si, consecinta directa a acestei traditii istorice, nu suntem luati in serios de nimeni. Inclusiv atunci cand vorbele ar anunta ca sabia, daca exista si este din otel si nu de tinichea, ar putea sa fie scoasa din teaca.
Atunci cand presedintele Traian Basescu a anuntat ritos ca, gata, autoritatile Republicii Moldova au intins coarda prea tare si ca Romania va raspunde foarte dur, tuturor ar fi trebuit sa li se taie rasuflarea. Presedintele Romaniei a spus ca impotriva tarii a fost organizata o provocare si ca replica nu va intarzia, pe masura gravitatii faptelor. Si ce-a iesit ? Doamne fereste, nimeni nu-si imagina ca vor rasuna tobele razboiului ! Dar macar te asteptai la gesturile clasice de retaliere de tip diplomatic, sau macar chemarea ambasadorului moldovean la o mustruluiala demonstrativa la Ministerul nostru de Externe, avand dovezile pe care Basescu s-a bazat atunci cand s-a referit la provocarea respectiva. Sau, cel putin credeam ca expertii nostri in probleme de securitate si sisteme de comunicatii vor aparea sa arate ca interceptarile telefonice despre care vorbesc cei de la Chisinau sunt un fals ordinar. A zis cineva ceva ?
A zis. Dar nu ai nostri. Ci tot Voronin. Profitand de lipsa noastra de reactie dupa maraitura prezidentiala pe timp de concediu la mare, Voronin a iesit violent la atac. Exact la fel ca atunci cand explica Uniunii Europene de ce n-are deloc nevoie de oferta lui Basescu de a ajuta Republica Moldova sa progreseze pe drumul european, caci are alti parteneri. Acum ne acuza de a fi pactizat cu Satana si transmite mesajul ca, daca tot vorbim de provocari, ai nostri sunt vinovati ca ar finanta miscarea unionista.
Context in care ai nostri luptatori, altfel extrem de virulenti cand e vorba de garagata, se baricadeaza intr-o tacere pe care o cred demna si onorabila. O fac pe mortii-n papusoi si lasa sa se reverse asupra tarii un val fara precedent de insulte care, dupa cum vedeti, devine atat de consistent incat poate sa se substituie la ceea ce-a fost odata Podul cu Flori. Incepem sa fim inconjurati de acte de dispret fata de entitatea numita Romania: la Budapesta, Garda Maghiara se anunta gata de actiune, cand va fi nevoie, Voronin isi bate joc de noi... si cu onoarea noastra nationala cum ramane ?

Cristian Unteanu
Ziua marti 28 august, 2007 http://www.ziua.net

Solidaritate impotriva trecutului


-- In august 2005, cand ne-am intalnit pentru a discuta despre iminenta mea numire ca director al Institutului Cultural Roman de la Paris, deci viitor subordonat al sau, prima intrebare pe care mi-a pus-o dl Horia-Roman Patapievici a fost: "Mentineti ceea ce ati scris despre intrevederea dintre Iliescu si Plesu, la Tescani, in vara lui '89 ?"
Recunosc ca modul in care fusese formulata intrebarea mi-a starnit amintiri neplacute. Dar si mai neplacuta mi-era brusca certitudine ca pe aceasta transparenta invitatie la dezicere urmau, inainte de toate, sa se construiasca relatiile noastre de lucru. Eu, intrusul, indraznisem sa intinez cu atingerea mea pe un membru al sacrei confrerii a piedestalelor.
Am raspuns: "Prin <> dlui Plesu, ceea ce am scris in 1990 ma costa foarte scump si astazi. Dar, din moment ce n-am dat niciodata vreo dezmintire, inseamna ca mentin ce am scris". Replica a venit pe un ton iritat, taios aproape, implicand un soi de garantie personala: "E fals ce ati scris ! Va asigur". Cateva saptamani mai tarziu, dl Plesu se razbuna, in "Dilema", atacandu-mi numirea la ICR - Paris.
Dupa 1985, numele lui Ion Iliescu devenise, pentru majoritatea romanilor, sinonim cu speranta. In lunile care au urmat rasturnarii lui Ceausescu, Ion Iliescu a fost considerat un salvator. Dl Plesu insusi i s-a raliat de la bun inceput si i-a ramas alaturi pana in octombrie 1991 - adica 15 luni dupa mineriada ! Astfel stand lucrurile, nu inteleg de ce dlui Plesu i se pare ofensant sa se vorbeasca in public despre intalnirea din august 1989 cu cel care avea sa-i fie sef cinci luni mai tarziu, intalnire in cadrul careia s-au discutat, probabil, detaliile viitoarei colaborari.
Am aflat despre aceasta vizita a lui Ion Iliescu la Tescani de la scriitorul Radu Teposu, in mai 1990, la Bucuresti. Cateva zile mai tarziu, realitatea ei mi-a fost adeverita de un "fost apropiat" al lui Virgil Magureanu, cu care m-am intretinut in vederea redactarii unui articol pentru saptamanalul "Le Point". Am pomenit-o in cartea "Autopsie du coup d'Etat roumain", publicata in octombrie 1990 (Editions Calmann-Levy, Paris), spre vesnica animozitate a dlui Plesu - ale carui relatii dinainte de 1989 (cea cu Petre Roman, de pilda) nu trebuiesc, pare-se, scoase la lumina.
Dupa 17 ani, insa, confirmarile informatiei pe care o dadeam atunci incep sa apara in presa. Istoricul Alex Mihai Stoenescu a aflat-o de la fosti agenti ai serviciilor secrete. Senatorului Eugen Mihaescu i-a relatat-o chiar Ion Iliescu, pe langa care a indeplinit functia de consilier. Scriitorul Tudor Octavian o stie pentru ca, fiind la Tescani in acea zi, s-a aflat in postura involuntara de martor ocular. Cu timpul, o vor povesti si altii, pentru ca nu li se poate inchide gura tuturor.
Trecutul poate fi ascuns, dar nu schimbat, si tagaduirile furioase ale dlui Plesu sunt, la urma urmei, mai interesante chiar decat faimoasa intalnire in sine. Cat despre fizicianul Horia-Roman Patapievici, a carui apostrofare de acum doi ani m-a decis sa scriu aceste randuri, el si-ar mahni cu siguranta fostii profesori daca, din solidaritate de casta, ar starui, in mod cu totul nestiintific, sa proclame inexistenta unui fapt inregistrat de mai multi martori si istorisit chiar de principalul actor.

Radu Portocala
Ziua marti 28 august, 2007 http://www.ziua.net