duminică, august 19, 2007

Falimentul sistemului politic




Tot ceea ce se intampla de la inceputul anului, constituie proba finala a esecului sistemului politic instalat in 1990 si consacrat prin Constitutia din 1991, modificata vag in 2003.
In acest moment, in afara de PNL si UDMR, parteneri la guvernare, este practic imposibil sa discerni ce partide sunt la putere si care in opozitie. Pana la finele anului trecut, minusculul PC era la putere, acum e opozant vajnic, mai putin cand vine vorba de pensii ori de presedinte ! PD a fost la putere pana in aprilie, iar acum se considera in opozitie - si face puncte in sondaje pe tema asta -, desi Alianta D.A. n-a fost desfacuta legal. O alianta cu un picior la putere si altul in opozitie, asa ceva doar la noi poti vedea ! Din opozitie, PD a declansat cateva motiuni impotriva Guvernului, din care facuse parte, dar a votat legea pensiilor, desi a mai strambat din nas in declaratii, sa nu-l supere pe presedinte. PSD a votat al doilea guvern Tariceanu, pe care apoi l-a santajat cum a vrut, insa acum il ameninta cu motiunea de cenzura daca nu guverneaza dupa cum dicteaza propriile interese electorale. E bine sa guvernezi din opozitie ! Tot pentru motiune cauta aliati si PRM - vor fi doua motiuni ?! -, desi la legea pensiilor si la alte populisme guvernamentale a votat fara sa clipeasca.
Situatia pare coapta de anticipate daca ne uitam cum isi arata partidele de la „opoz-putere“ muschii, dar sa nu ne iluzionam. Situatia se coace de dupa alegerile din 2004 ! De altfel, cu europarlamentarele spre Craciun, nici nu mai e timp de anticipate. Asa ca, asemenea dlui Vacaroiu pe vremuri - al carui guvern era amenintat zilnic cu caderea -, dl Tariceanu e sortit sa-si duca mandatul pana la termen. Cu ce costuri ? Asta este deja alta poveste, desi legea pensiilor si celelalte populisme i-au oferit, ca si PNL, cateva baloane de oxigen.
De altfel, in absenta unei reforme substantiale a sistemului politic - nu doar a celui electoral -, aceasta situatie ambigua este menita sa se eternizeze pana la calendele grecesti, in ciuda falimentului sistemic, si din motive... doctrinare. Doctrina PSD e oportunismul cleptocrat. Liberalii par, mai degraba, social democrati, PD-ul din social democrat s-a vopsit popular, nationalismul PRM si PNG nu e doctrina politica, UDMR are toate doctrinele laolalta, iar PC nici nu mai stie ce doctrina are ! Asta e politica rationala ? Nu, e foarte romaneasca !

Liviu Antonesei
Cotidianul duminica 19 august, 2007 http://www.cotidianul.ro

Felix vrea sa-l treaca in rezerva pe Voiculescu



Pentru ca se simte apasat “ de un sentiment al neimplinirii”, Dan Voiculescu, alias Felix in declaratiile de la Securitate, vrea sa se retraga din politica.
Presedintele PC, Dan Voiculescu, a declarat, joi seara, la Realitatea TV, ca se gandeste sa se retraga din politica. Liderul conservatorilor si-a luat insa un ragaz consistent pentru a medita la viitorul sau politic: sfarsitul anului. “E o chestiune pe care o voi hotara intr-o perioada foarte scurta de acum inainte. (...) Da, pentru ca ma apasa un sentiment al neimplinirii. Iar eu, toata viata, spre deosebire de ce spun unii sau altii, pentru fiecare leu, pentru fiecare activitate am depus eforturi mari", a argumentat liderul PC, posibilul gest de retragere de pe scena politica.
Nu este pentru prima oara cand Dan Voiculescu face declaratii spectaculoase, dar fara vreo finalizare. In timpul crizei “ostaticilor”, in 2005, presedintele PC si-a manifestat disponibilitatea de a se oferi voluntar ostatic in locul celor trei ziaristi retinuti in Irak. Dupa aceasta declaratie intens mediatizata pe Antena 1 plus 3, Voiculescu nu a mai scos un cuvant pe acest subiect, desi pina la eliberarea celor trei a mai trecut ceva timp.
In iulie 2006, acelasi Dan Voiculescu sustinea, inaintea unei intruniri la varf a partidului, ca iesirea de la guvernare reprezinta o chestiune de zile. PC a iesit de la guvernare, dar dupa sase luni si putin a lipsit pentru ca acest gest sa nu fie facut mai deloc. Tot in 2006, liderul conservator declara ca, in situatia in care in Colegiul CNSAS se va vota ca a facut politie politica, va renunta la cariera politica. CNSAS i-a dat lui Voiculescu vot negativ, dar acesta a amanat luarea unei decizii pana la emiterea unui verdict in privinta lui Felix, numele sau de cod, de catre Justitie. Nu cu mult timp in urma, Voiculescu a mai “amenintat” ca isi va da demisia din Senat daca un proiect legislativ care ii vizeaza pe pensionari nu va fi adoptat. Proiectul a picat in Senat, si sunt sanse mari sa impartaseasca aceeasi soarta si in Camera.

Lucian Gheorghiu
Cotidianul duminica 19 august, 2007 http://www.cotidianul.ro