duminică, august 19, 2007

Falimentul sistemului politic




Tot ceea ce se intampla de la inceputul anului, constituie proba finala a esecului sistemului politic instalat in 1990 si consacrat prin Constitutia din 1991, modificata vag in 2003.
In acest moment, in afara de PNL si UDMR, parteneri la guvernare, este practic imposibil sa discerni ce partide sunt la putere si care in opozitie. Pana la finele anului trecut, minusculul PC era la putere, acum e opozant vajnic, mai putin cand vine vorba de pensii ori de presedinte ! PD a fost la putere pana in aprilie, iar acum se considera in opozitie - si face puncte in sondaje pe tema asta -, desi Alianta D.A. n-a fost desfacuta legal. O alianta cu un picior la putere si altul in opozitie, asa ceva doar la noi poti vedea ! Din opozitie, PD a declansat cateva motiuni impotriva Guvernului, din care facuse parte, dar a votat legea pensiilor, desi a mai strambat din nas in declaratii, sa nu-l supere pe presedinte. PSD a votat al doilea guvern Tariceanu, pe care apoi l-a santajat cum a vrut, insa acum il ameninta cu motiunea de cenzura daca nu guverneaza dupa cum dicteaza propriile interese electorale. E bine sa guvernezi din opozitie ! Tot pentru motiune cauta aliati si PRM - vor fi doua motiuni ?! -, desi la legea pensiilor si la alte populisme guvernamentale a votat fara sa clipeasca.
Situatia pare coapta de anticipate daca ne uitam cum isi arata partidele de la „opoz-putere“ muschii, dar sa nu ne iluzionam. Situatia se coace de dupa alegerile din 2004 ! De altfel, cu europarlamentarele spre Craciun, nici nu mai e timp de anticipate. Asa ca, asemenea dlui Vacaroiu pe vremuri - al carui guvern era amenintat zilnic cu caderea -, dl Tariceanu e sortit sa-si duca mandatul pana la termen. Cu ce costuri ? Asta este deja alta poveste, desi legea pensiilor si celelalte populisme i-au oferit, ca si PNL, cateva baloane de oxigen.
De altfel, in absenta unei reforme substantiale a sistemului politic - nu doar a celui electoral -, aceasta situatie ambigua este menita sa se eternizeze pana la calendele grecesti, in ciuda falimentului sistemic, si din motive... doctrinare. Doctrina PSD e oportunismul cleptocrat. Liberalii par, mai degraba, social democrati, PD-ul din social democrat s-a vopsit popular, nationalismul PRM si PNG nu e doctrina politica, UDMR are toate doctrinele laolalta, iar PC nici nu mai stie ce doctrina are ! Asta e politica rationala ? Nu, e foarte romaneasca !

Liviu Antonesei
Cotidianul duminica 19 august, 2007 http://www.cotidianul.ro

Niciun comentariu: