vineri, august 31, 2007

* URARE *


Zangy Comment Graphics

Elena Basescu vrea sa-i conduca pe juniorii PD


Elena Basescu nu mai vrea sa faca figuratie politica.
Fiica cea mica a presedintelui se pregateste pentru un loc in conducerea organizatiei de tineret a PD. Invocand drept motiv „legatura sentimentala cu PD”, Elena Basescu a anuntat ca - la congresul din septembrie - isi va depune candidatura pentru o functie.
„O legatura sentimentala cu PD”
„Mi se pare normal sa candidez, am o legatura sentimentala cu PD si mi se pare ca sunt foarte in masura sa reprezint interesele tinerilor democrati, mai ales ca sunt mult mai motivata decat alti tineri”, a spus fiica presedintelui. Elena Basescu, la insistentele jurnalistilor, a precizat ca nu aspira la functia de presedinte al tineretului democrat.
Mai raman functiile de presedinte executiv si secretar general. Fiica presedintelui este tentata de aceasta din urma deoarece angajarea in cursa pentru pozitia de presedinte executiv ar obliga-o, dupa traditia seniorilor, sa candideze in tandem cu presedintele.
Astfel, candidatul cu care ar face echipa la sefia organizatiei ar putea fi avantajat din start, fiind putin probabil ca junii PD sa voteze impotriva fiicei lui Traian Basescu.
Oficial, Elena Basescu nu a spus care va fi functia pe care si-o doreste, precizand ca o va face abia pe 15 septembrie, cand expira termenul pentru depunerea candidaturilor pentru presedinte executiv si secretar general.
Cei care tintesc sefia organizatiei de tineret au trebuit sa-si depuna pana ieri candidaturile. In cursa s-au inscris Stefan Pirpiliu, liderul tinerilor democrati din Bucuresti, si Cosmin Popp, deputat si presedinte al organizatiei de studenti a PD.
„Tata are dreptul la o relatie proasta cu presa”
Elena Basescu isi doreste o relatie buna cu jurnalistii si spune ca tatal sau are motive sa aiba o relatie ostila cu presa. „Tata are multi ani de vechime in politica, el are dreptul sa aiba relatia cu presa pe care o are. Tata are tot dreptul pentru ca au trecut niste ani, au fost niste conflicte”, a comentat Elena Basescu.

Clarice Dinu
Evenimentul zilei vineri 31 august, 2007 http://www.evz.ro

Caderea in derizoriu

-- Oameni politici iresponsabili nu vor altceva decat sa prapadeasca banul public. Miza fiind meschina lor harjoneala. Iar scoaterea din joc a institutelor de cercetare de piata este o tampenie si mai mare.
Referendumul cu care Basescu santajeaza Parlamentul este un proiect fals. Vom vedea de ce. Alegerile pentru UE sunt inutile. Vom reveni, aratand de ce. Scoaterea din joc a institutelor de cercetare de piata in campania electorala este o solutie periculoasa. Si inutila. Vom spune de ce. La fel cum motiunea de cenzura PSD nu este decat o fantoma care duce singurul partid de stanga intr-o fundatura. S-a demonstrat de ce. Una peste alta, toamna politica a acestui an reprezinta o prabusire in derizoriu. Iar principalul responsabil e insusi seful statului.
De ce santaj ? Pentru ca Traian Basescu tine musai sa-i confiste corpului legislativ dreptul de a elabora un act normativ solid, facut pe termen lung si de natura sa-si produca efectele benefice vizand reformarea clasei politice. Ce vrea presedintele ? Sa suprapuna un referendum pentru votul uninominal unei campanii electorale. Pentru Parlamentul UE. Care reprezinta un test important pentru viitoarele locale si parlamentare. Faptul in sine este imoral. Si nerecomandat de UE. Dimpotriva. Dar de ce o face ? Pur si simplu pentru a avea posibilitatea, sef al statului fiind, sa dea din gura in plina campanie electorala. Incercand, prin incalcarea Constitutiei si utilizarea fondurilor publice destinate nu bataliei politice, ci indeplinirii fisei postului, sa intervina in forta si partizan in viata politica. Asta e tot. In rest, admitand ca s-ar face referendum si ca presedintele ar avea succes, aceasta nu ar insemna nimic, sub aspectul reformarii clasei politice. Pentru ca, pana si gainile stiu ca, in conformitate cu Constitutia, referendumul inseamna doar raspunsul prin "da" sau "nu" la o intrebare. Rezultatul lui, admitand ca este pozitiv, nu tine loc de act normativ. Abia mai tarziu ar urma ca, in baza lui, sa fie promovata si adoptata o lege. De catre cine ? De Parlamentul pe care Basescu il are impotriva si-l santajeaza ? Este clar ca, daca romanii nu au innebunit de tot, nu vor face viitoarele alegeri pe baza sistemului uninominal. Si nici nu ar fi bine. Pentru ca partidele au nevoie de un timp relativ indelungat pentru a pregati oferte noi pentru deputati si senatori. O alta generatie. Cu alta pregatire si mentalitate. Altfel, in sistem hocus-pocus, ele nu pot scoate din palarie altceva decat ceea ce exista. Astfel incat populatia, fiind silita sa aleaga doar din ceea ce exista pe piata, va desemna, in cele din urma, un Parlament la fel. Dar si alegerile pentru UE sunt la fel de inutile, in acest an, ca si eventualul referendum pe care, in paranteza fie spus, Guvernul l-ar putea evita la limita, asumandu-si raspunderea pentru o lege care, in nici un caz, nu va coincide cu cea iesita din laboratorul de la Cotroceni. Cine se va inghesui sa mearga in Parlamentul UE, stiind ca o suma exorbitanta de bani din bugetul de stat, dar si din propriul buzunar va fi cheltuita pentru un mandat care nu va fi exercitat mai mult de noua luni ? Pentru ca, in ianuarie 2009, vor fi alti parlamentari UE. Oameni politici iresponsabili nu vor altceva decat sa prapadeasca banul public. Miza fiind meschina lor harjoneala. Iar scoaterea din joc a institutelor de cercetare de piata este o tampenie si mai mare. Ar fi mai simpla crearea unei autoritati in subordinea Parlamentului - un gen de CNA - care sa le dea sau sa le retraga licenta, verificandu-le onestitatea si profesionalismul. Nu ucidem femeile pentru ca exista cateva prostituate.
In conditiile in care principala misiune a sefului statului, cea de reprezentant al Romaniei in concertul european si mondial al statelor, nu mai poate fi indeplinita pentru ca, dupa cum se vede, nimeni nu mai e amator sa-l invite pe Basescu si in conditiile in care, ca efect al galcevei din tara, nici lui Tariceanu nu i se intind prea multe maini, cei mai inalti reprezentanti ai politicii de la Bucuresti participa la canonizari electorale si la interminabile scandaluri si manevre de doi lei. O rusine !

Sorin Rosca Stanescu
Ziua vineri 31 august, 2007 http://www.ziua.net

"Nu voi, stimabile, sa stiu de Europa..."

-- Toate partidele cat de cat frecventabile par in impas. De cand, cu chiu, cu vai, s-a stabilit data alegerilor pentru Parlamentul European, toate reactioneaza ca primariile surprinse de venirea iernii: desi stiau cel putin de la 1 ianuarie ca vor trebui sa fie reprezentate la Bruxelles si la Strasbourg, au acum aerul ca descopera apa calda si nu prea stiu la ce le serveste. PNL cocheteaza cu un cap de lista glorios si cu totul inafara politicului, PSD are doar doi candidati consimtitori si scoate la mezat locuri eligibile, nici PD nu e mai fericit - pe scurt, calitatea de europarlamentar pare a fi pe cat de neasteptata, tot pe-atat de nedorita.
Nici cand romanii au avut privilegiul, atat de fierbinte dorit odinioara, de a desemna un comisar european n-a fost mai mare imbulzeala. Nu vreau sa spun ca dl. Orban n-ar fi fost o alegere potrivita - a fost - dar a fost si rezultatul clar al unei carente de candidati politici. Intr-o tara in care, inertial, a calatori in Occident pe banii babacai e inca un favor ravnit de-a valma de parlamentari, ministeriabili, ziaristi si pompieri, dificultatea de a gasi politicieni dispusi sa plece de-acasa pentru un an si-un sfert pare ciudata.
Da, stiu, "cine pleaca la plimbare pierde locul de onoare", cum inganam in copilarie. Cine sta la Bruxelles e scos anticipat la pensie din jocul politic intern. Stiu si ca alegerile europene au o miza interna importanta, deci nu pot face apel la candidati anonimi, oricat de competenti ar fi ei. Dar, dincolo de aceste consideratii care tin pretutindeni in Europa de logica de partid, cred ca in acest punct se intalnesc doua situatii de criza specific romanesti.
Pe de-o parte, politica internationala de bodega stim cu totii sa facem, dar de un interes cultivat pentru peisajul mondial nu poate fi vorba decat in cazuri rarissime. Comentariile despre vizita la Washington a ministrului Cioroianu sau despre petrolul din Kazahstan etaleaza dupa ureche atatea ineptii emfatice incat nici nu ma mir cat de putini sunt cei care gandesc, si inca mai putini cei ce actioneaza in calitate de cetateni ai Europei, ca sa nu mai vorbim de "satul global". "Sa-si vaza de trebile ei Europa. Noi ne amestecam in trebile ei ?", se otara Catavencu. Ce s-a schimbat de-atunci, ma-ntreb ? In 2002, in plin proces de negociere cu Uniunea Europeana, dl. Nastase, atunci prim-minstru, declara exact acelasi lucru. I-o fi intrebat cineva daca nu vor sa candideze pe comentatorii cu adevarat priceputi in politica externa, ca d-na Boiangiu sau dnii Mititelu ori Hurezeanu ?
Pe de alta parte, e vorba de o criza flagranta de - nu am cum sa le spun altfel - de cadre. O mai fi avand PSD 600.000 de membri, cum se lauda mai antart, dar, cand decide sa incredinteze cea mai importanta organizatie, cea din Capitala, dlui Vanghele, nu ma mai mir de nimic. Fanaticii votului uninominal ar trebui sa ia aminte, si sa nu se ameteasca cu iluzia ca, subit, Parlamentul va fi populat de mari spirite devotate binelui public. Istoria acestui deficit e lunga si trista, dar tot mi-e greu sa pricep de ce, daca tot nu au candidati proprii, partidele nu se adreseaza zonei active a societatii civile. Poate ca d-na Doina Cornea nu doreste sa candideze: o fi fost invitata si nu stim noi. Dar d-nele Renate Weber, Smaranda Enache sau Manuela Stefanescu, d-nii Radu Filipescu, Gabriel Andreescu, Sorin Ionita... in fine, nu vreau sa strig catalogul, ci doar sa fac o sugestie - si un repros.

Zoe Petre
Ziua vineri 31 august, 2007 http://www.ziua.net

GIGI BECALI A RAMAS FARA DAN PAVEL



Dan Pavel, si-a dat demisia din PNG. El sustine ca a fost lucrat de “niste javre”. La randul sau, Gigi Becali a recunoscut ca a ramas fara presedinte executiv la partid. Becali a precizat ca este posbil ca Dan Pavel sa se razgandeasca, anunta Cotidianul. Oricum, liderul PNG a spus că locul doi pe lista partidului pentru Parlamentul European este pastrat pentru Dan Pavel. Politologul care i-a facut cunostinta lui Becali cu “Razboinicul luminii” este precedat pe aceasta lista de finantatorul Stelei.

Cotidianul
Cotidianul vineri 31 august, 2007 http://www.cotidianul.ro

Incompetenta in cazul "avionului misterios"


-- Zeci de oameni au fost mobilizati pentru cautarea unui avion inexistent din cauza lipsei de comunicare intre autoritati
Semnele de intrebare continua sa persiste asupra zborului misterios din Maramures: nici unul dintre oficialii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU), ai Jandarmeriei sau Politiei nu au primit o comunicare oficiala din partea Ministerului Apararii (MAp) privitoare la o eventuala misiune in zona muntilor Tibles. Surse autorizate au confirmat ca aceasta lipsa de comunicare a determinat mobilizarea a zeci de oameni - pompieri, politisti, jandarmi si localnici - care au rascolit degeaba vaile de pe versantii muntelui timp de aproape 24 de ore.
O simpla comunicare a MAp ar fi rezolvat deplasarea in teren a celor 70 de oameni care au cautat de marti (orele 19.00) pana miercuri (orele 17.00). Ciudat este faptul ca nici macar purtatoarea de cuvant a Statului Major al Fortelor Aeriene, Liliana Hangan, sustine ca nu stie nimic despre o eventuala comunicare intre institutia pe care o reprezinta si autoritatile centrale sau locale. Mai mult, verificarile ZIUA au scos la iveala un fapt halucinant: nici unul dintre oficialii implicati nu au indraznit sa intrebe la MAp si nici MAp nu si-a pus problema daca, din cauza lor, zeci de oameni au fost mobilizati degeaba. "Am verificat la Aeroportul din Baia Mare, unde ni s-a spus ca nu au sesizat nimic pe radar, de aceea am presupus ca poate fi un avion de mici dimensiuni, care nu apare pe radar", ne-a explicat ofiterul de presa al ISU Maramures, colonel Micu Dinu Marin. "Este pacat ca, in loc de a pierde timpul prin munti, jandarmii, politistii sau pompierii nu s-au ocupat de lucruri serioase: asigurarea linistii si ordinii publice sau stingerea unor incendii. Daca ar fi fost un eveniment deosebit in alta parte nu stiu cum i-am fi mobilizat pe cei din varful muntelui, mai ales ca au cautat ceva care nu a existat", a declarat pentru ZIUA generalul Lucian Irimus, seful jandarmilor din Maramures. Acesta a declarat, de altfel, pentru cotidianul nostru ca "este posibil ca sa fi fost o schimbare a traseului de zbor" a unui avion militar, dar nu a avut nici o confirmare oficiala. Totodata, colonelul Micu Dinu Marin a precizat: "A trebuit sa mergem la sesizarea de la 112. Era de datoria noastra si noi am facut apel la Politie si la jandarmi sa ne sustina. In schimb nu am primit nici un semnal din partea MAp ca ar fi avut misiuni de zbor in acea zona". Cert este ca zeci de oameni au auzit bubuitura si au fost convinsi ca s-a prabusit un aparat de zbor. Unii au declarat, chiar, ca au vazut un avion care "a facut rotocoale". In acest context, s-a mobilizat o adevarata armata de pompieri, jandarmi, politisti si civili care au cautat un posibil avion prabusit.
Nu stim ca zburam dar avem misiuni
Reprezentantii Ministerului Apararii sustin ca, in momentul semnalarii evenimentului, nici un avion nu a fost implicat in vreun incident in zona. De asemenea, autoritatile aeronautice civile au afirmat ca nici un avion nu ar fi trebuit sa se afle acolo. Cu toate acestea, mai multe avioane de lupta (MiG-21 Lancer) au fost ridicate de la baza de la Campia Turzii si indreptate spre granita de nord-vest. Ministerul Apararii s-a incurcat in explicatii, in legatura cu evenimentul inregistrat in zona Maramuresului istoric. In prima faza, purtatorul de cuvant al MAp a precizat pentru Mediafax ca ministerului nu i-a fost raportat nici un incident in care sa fie implicat un avion militar. Interesant este si faptul ca nimeni nu a solicitat MAp punerea la dispozitie a vreunui elicopter care sa sprijine activitatile de cautare pe care le desfasurau la sol autoritatile locale. Ziarul Ziua a incercat sa afle daca deasupra zonei unde s-a semnalat o posibila prabusire a vreunui aparat de zbor au fost executate zboruri cu aeronave militare de interceptare apartinand Statului Major al Fortelor Aeriene. In prima faza, toate persoanele abilitate sa ofere informatii oficiale din partea Armatei nu au confirmat posibile zboruri ale aviatiei noastre militare deasupra Maramuresului. In cele din urma, reporterii Ziua au aflat ca, in cursul zilei de 28 august a.c., mai multe aeronave MIG-21 Lancer de la Baza 71 Aeriana Campia Turzii au executat zboruri exact deasupra localitatilor unde s-a auzit acea bubuitura puternica si posibila prabusire a unui aparat de zbor. Confirmarea oficiala ne-a venit din partea locotenentului George Moldovan, ofiterul de presa de la Baza 71 Aeriana. In privinta unei posibile misiuni, acesta ne-a declarat ca "s-a zburat in zona, in regim de antrenament si exercitiu cu respectarea legilor privind altitudinea si viteza, pentru ca exista niste reglementari legate de zborul in regim supersonic. S-a trecut de la viteza subsonica la viteza supersonica cu respectarea regulamentelor, pentru ca se zboara numai la altitudini de peste 10.000 de metri". Pe de alta parte, unii specialisti sustin faptul ca zgomotul provocat de un avion cu reactie poate fi auzit si de la sol in anumite conditii atmosferice. Cert este ca, in acest context, nici unul dintre oficialii Armatei nu au putut explica de ce nu s-a comunicat cu conducerea MIRA (respectiv Politie, Pompieri sau Jandarmerie).

Petrisor Cana
Ziua vineri 31 august, 2007 http://www.ziua.net