vineri, septembrie 07, 2007

Tuturor va dorim...


Zangy Comment Graphics

* ----- *


Zangy Comment Graphics

* Caricatura saptamanii *

Basescu ia fetele, Patriciu miliardele



-- In naivitatea mea, m-am intrebat daca lunea trecuta, cand tranzactia Rompetrol a devenit publica, Traian Basescu i-a dat un telefon lui Patriciu pentru a-i spune: "Bravo, Dinule, felicitari ! Sa vii maine la Cotroceni sa-ti dau o medalie !"
Cred ca, in orice tara din lume, un asemenea gest n-ar fi fost ratat de un presedinte. Ne aducem aminte ca, atunci cand, dupa fuga din Romania, Nadia Comaneci a aterizat in America, presedintele SUA si-a intrerupt discursul pentru a-i ura "Bun venit !" Castiga ceva America din sosirea marii noastre campioane ? Nici gand. Era insa o onoare pentru SUA ca minunea gimnasticii mondiale, fugind din lagarul comunist, a ales sa traiasca in America. Americanii, carora Nadia le suflase de atatea ori aurul la mondiale sau la Olimpiade, erau fericiti ca Nadia devenise una de-a lor ! Gestul presedintelui nu facea altceva decat sa respecte bucuria cetatenilor americani.
La noi, dupa 17 ani, in care am vandut oricui si pe orice pret tot ce s-a putut vinde, tranzactia lui Patriciu reprezinta piatra de hotar care delimiteaza revenirea tarii noastre la adevaratul capitalism. Se poate spune ca lunea trecuta, la ora 13, a fost condamnat cu adevarat comunismul din Romania ! De fapt, ce a facut Dinu Patriciu ? A luat un combinat falimentar, Petromidia, pe care l-a transformat intr-o companie multinationala, facand apoi din ea un brand cu o valoare reala de piata de peste trei miliarde de dolari. "Mare scofala !", ar spune contrabandistii de cafea, tigari sau alcool, ori regii asfaltului sau vanzatorii flotelor. Numai ca luni, la ora 13, cineva a completat un CEC de 2,7 miliarde de dolari pentru 75% din actiunile de la Rompetrol, adica de trei ori mai mult decat pretul cu care statul roman a vandut Petromul. Si nu uitati ca OMV a cumparat, in acest pret, si toate resursele petroliere ale Romaniei ! Banii obtinuti de Patriciu valoreaza cam tot atat cat au adus in tara doua milioane de capsunari, suma cu care, spun specialistii, s-a redresat economia !
Aproape in acelasi timp cu semnarea actelor pentru tranzactia Rompetrol, la Neptun, Vasile Blaga, fostul ministru de Interne, le propunea femeilor din PD sa legalizeze prostitutia, iar cateva minute mai tarziu presedintele Traian Basescu le invita pe doamnele pediste sa vina in tinute sumare la vila sa de protocol.
Asta e diferenta dintre America si Romania ! Presedintele SUA isi oprea discursul pentru a saluta venirea Nadiei, iar presedintele Romaniei invita o suta de pediste la piscina sa, in timp ce un om de afaceri a adus in tara peste doua miliarde de dolari. Daca as fi in locul lui Patriciu, as lua toti banii si as pleca in America, lasand pe malul Dambovitei amintirea celor doua zile din arestul lui Blaga, caci, asa cum scria colegul Rares Bogdan, in Romania deja sunt pregatiti consilierii si generalii din subordinea lui Basescu pentru a gasi o hiba cat de mica in tranzactia Rompetrol, menita sa arate cat de hidoasa e fata acestui oligarh imputit.
In mod normal, efectele acestui succes economic realizat de Patriciu ar trebui sa se rasfranga pozitiv chiar asupra Guvernului si a Parlamentului, caci au creat conditiile necesare unei economii care poate produce o astfel de afacere. Din contra, in aceste zile, odraslele stalinistilor, grupati in elita prezidentiala, se vor porni impotriva lui Patriciu si a petroliberalilor, care, cu atatia bani, le-ar putea amaneta pentru 20 de ani pe toate pedistele convertite de Blaga la prostitutie.
Dinule, jos palaria, dar sa nu te amagesti ca, in ochii lui Basescu, vei valora vreodata mai mult decat sutienul Mioarei Mantale sau bikinelul Elenei Udrea !

Ion Spanu
Ziua vineri 7 septembrie, 2007 http://www.ziua.net

Telenovele cu progeniturile lui Basescu si Hrebenciuc


Copiii si rudele politicienilor s-au angajat intr-o telenovela cu nabadai prin cafenele de pe Dorobanti.
E atat de amuzanta toata situatia ca ar putea foarte bine sa stea si la „hot“: e vorba despre cuplul Elena Basescu – Andrei Hrebenciuc. Ii dam totusi bila neagra povestii pentru toata marea asemanare cu o telenovela mexicana facuta in mare-mare graba. Sa recapitulam: dragoste mare intre fiica presedintelui si fiul influentului si controversatului pesedist.
Pana aici, nimic in neregula: oamenii se iubesc indiferent de situatie, am invatat din „Sclava Isaura“. Aflam insa ca tatii (mai ales acela de la Cotroceni) nu sunt de acord cu relatia. Zvonurile prin tabloide vin in avalansa. „Cancan“ informeaza cu umor, printre posibile inselatorii si certuri „conjugale“, ca Elena iese pe furis la mall cu prietenul nedorit de presedinte. Filmul vazut: „Va declar sot si sotie“. Fara comentarii.
E total „unhot“ grupul de copii de politicieni care se „rasfata“ prin zona Dorobanti. Am putea totusi cere ceva mai multa imaginatie. Exact cand ni se parea ca aventurile copiilor puternicilor politicieni de tot felul au inceput sa se normalizeze si tatii lor sa se obisnuiasca cu ideea, mai apare una „tare“: nepoata lui Nastase intervine in relatia transpolitica Elena – Andrei. Nepoata lui Nastase ! Oamenii astia chiar nu stiu sa infiripe un triunghi conjugal apolitic ? Scrie „Star“, cu finetea specifica, despre nepoata Anda: „Apropiatii o catalogheaza pe Anda ca fiind o fetita de bani gata, foarte rasfatata si invatata cu ideea ca totul i se cuvine“. Adrian Nastase e mandru de ea, probabil. Revista da in vileag lupta Elena – Anda. Cele doua s-ar fi certat pe cand erau modele la aceeasi agentie. Iar acum se urasc groaznic si se „sapa“ cu spor in acelasi cerc de prieteni. Andrei Hrebenciuc a gresit grav vazandu-se cu nepoata lui Nastase. Elena a turbat, bineinteles. Urmarea fireasca: loviturile s-au rasfrant inclusiv in tabloide, usor de manevrat cand vrei sa „ingropi“ pe cineva.
La toata aceasta telenovela te uiti ca la OTV. Ori alegi sa privesti si sa razi pana iti amortesc falcile, ori stai, te minunezi vreo doua minute si schimbi repede. Ce rost mai au vedetele muzicante sau actorii si actritele (o forma demodata de entertainment) cand din casele politicienilor ies viitoarele vedete ale mondenului romanesc ?

Dana Canurschi
Cotidianul vineri 7 septembrie, 2007 http://www.cotidianul.ro

IPS Bartolomeu Anania va candida daca "Biserica i-o va cere"


-- Mitropolitul Bartolomeu Anania a anuntat ieri ca "daca Biserica mi-o va cere, voi accepta sa candidez", mentionand si cererea primita "din partea unei parti a trupului Bisericii" pentru a nu lasa Ortodoxia romaneasca intr-un astfel de moment de rascruce. Totodata, Realitatea TV a reusit sa puna in practica, intr-un timp extrem de scurt, un proiect cu implicatii profunde in ce priveste viitorul Bisericii Ortodoxe Romane. In fiecare zi, pana la data alegerii Patriarhului, 12 septembrie, cate unul din marii duhovnici ai Romaniei se va exprima privind portretul si profilul moral si spiritual al viitorului Intaistatator al BOR. Realizatorul Iulian Capsali a strabatut tara impreuna cu operatorul Adrian Paduret si a intervievat opt monahi si pustnici. ZIUA va va prezenta simultan aceste interviuri de exceptie. Astazi, staretul Laurentiu de la Manastirea Stanisoara, din judetul Valcea.
"E bine ca electorii - sa dea Dumnezeu ! - sa dea acest vot in spiritul dreptatii, al adevarului, ca Biserica sa fie in pace. Sa se gandeasca la acest lucru, ca de acest vot, fiecare si noi toti, de cuvintele pe care le spunem, de altfel, vom fi responsabili in Ziua Judecatii de Apoi a lui Dumnezeu. Sa dea Dumnezeu ca la carma Bisericii sa vina un parinte asa cum spune marele Pavel, care zice "aveti multi dascali, dar putini parinti". Sa fie si un parinte intelept, sa fie si un bun gospodar si sa chiverniseasca bine, intru dreptate, cu placere lui Dumnezeu, Biserica lui. Asa sa ne rugam cu totii - caci rugaciunile noastre au o influenta acolo, inaintea lui Dumnezeu - ca sa ajunga la carma Bisericii un om cu frica de Dumnezeu, un om intelept. O sa zica cu totii ca au frica lui Dumnezeu, de buna seama, dar sa fie un om care ii e placut lui Dumnezeu in primul rand, ca atunci daca ii place lui Dumnezeu si daca Dumnezeu vrea, Dumnezeu il si ajuta sa duca cu usurinta aceasta uriasa cruce, aceasta uriasa raspundere care cade pe umerii lui, iar noua ne revine sa il ascultam, iar lui sa ne fie parinte. Sunt uriase responsabilitatile ! In primul rand mersul intregii Biserici, raspundere fata de fiecare mitropolie in parte, raspunzi fata de fiecare episcopie in parte, raspunzi pentru fiecare biserica in parte si asa mai departe. Pentru toate acestea Patriarhul e responsabil intr-un fel inaintea lui Dumnezeu. Sa fie un om care sa se gandeasca si la acest lucru.
Sa aleaga un om cu un pic de experienta, ca sa poata face fata la situatiile vietii sociale de astazi, pentru ca sunt foarte multe provocari... De exemplu, ne aducem aminte, daca intram in istoria Bisericii Crestine, in 787, la al saptelea sinod ecumenic, cand era perioada aceea iconoclasta, s-au gandit sa aleaga un Patriarh care era un om cu viata, dar era un om intelept, care stia sa conduca in problemele Bisericii de la momentul acela... Asadar a fost ales Tarasie, care a ajuns si sfant... Deci cam asa ar trebui sa se gandeasca toata lumea, cred eu.
E de mare importanta acest lucru: ca Patriarhul sa se orienteze sa fie capabil pentru a face fata si a discuta cu toate personalitatile acestea ale lumii crestine si nu numai. Sa dea Dumnezeu ca electoratul sa aleaga pe cel pe care il vrea si Dumnezeu. Sa fie cu rugaciune, sa fie cu multa cinste, cu multa sinceritate, fara interese personale sau interese de grup, sa il aleaga pe acela pe care il va vrea Dumnezeu".

Ziua
Ziua vineri 7 septembrie, 2007 http://www.ziua.net

(n.n. – mig007)
Videoclipul cu interviul luat de Realitatea TV poate fi vazut la adresa:
http://www.realitatea.net/playlive2.php?file=/media/video/video_001_00086077_1189058525_00.flv&titlulive=P%C4%83rintele%20Lauren%C5%A3iu:%20Viitorul%20Patriarh%20trebuie%20s%C4%83%20fie%20iubit%20de%

Dosariada ierarhilor, suspendata


-- CNSAS nu mai ia nici o decizie pana la alegerile pentru sefia BOR
Lipsa de cvorum de la sedinta CNSAS de ieri a facut imposibila luarea oricarei decizii, motiv pentru care dosarele unor inalti ierarhi nu au primit vreun verdict. Doar sase din cei unsprezece membri ai Colegiului au fost prezenti la sedinta, ceilalti lipsand din motive familiale sau pentru ca nu au fost instiintati. CNSAS a esuat astfel in tentativa de a da verdicte clare pentru toti membrii Sfantului Sinod pana la alegerea Patriarhului din 12 septembrie.
Constantin Ticu Dumitrescu aprecia, inaintea sedintei Colegiului, ca se va intruni cvorumul necesar si ca se vor lua decizii in privinta anumitor inalti ierarhi. El a precizat ca nu se pot da decizii pentru cei care nu au sosit la audieri, dar ca se pot lua in cazul celor care au refuzat explicit venirea la CNSAS. Mircea Dinescu a venit la sediul Colegiului, sustinand ca vrea sa contribuie la formarea cvorumului. "Eu am venit de la Cetate, unde culegeam via si incerc sa fac cvorum" a explicat pitoresc Dinescu.
"Ce sedinta este astazi ?"
Surpriza a venit insa din partea lui Corneliu Turianu, care a parasit cladirea institutiei inainte ca restul membrilor sa fi sosit la sediul Colegiului. "Ce sedinta este astazi ? Eu am fost doar la ascultari si am discutat cazul unor securisti. Sa faca domnul Ticu Dumitrescu sedinta", a afirmat Turianu la plecarea de la CNSAS. El a refuzat astfel sa raspunda apelului lansat luni de Ticu Dumitrescu pentru intrunirea membrilor CNSAS in sedinta ieri. La randul sau, Florian Chiritescu a explicat absenta de la sedinta prin faptul ca nu a fost instiintat de aceasta si ca se va prezenta la cea stabilita pentru data de 11 septembrie. "Sunt unii membri care isi depasesc atributiile conferite de Regulament si sunt intr-o campanie de imagine", ne-a explicat Florian Chiritescu. Laurentiu Tanase a lipsit pentru ca a fost prezent la Adunarea Ecumenica de la Sibiu, vicepresedintele Tarau a fost plecat in Polonia, iar Constantin Buchet a invocat motive familiale.
Dinescu reclama imixtiuni
Mircea Dinescu a iesit dezamagit de la sedinta Colegiului si a acuzat presiunile venite din partea politicului si Patriarhiei. "Nu putem lua decizii pentru ca unii sunt mai sensibili la telefoanele pe care le primesc din partea politicului si a Patriarhiei", a subliniat Mircea Dinescu. El a spus ca nu mai exista nici o sansa ca pana in data de 12 septembrie sa mai fie data vreo decizie in cazul vreunui inalt ierarh, dar ca se vor lua decizii in privinta acestora si dupa aceasta data. Colegiul se va reuni in sedinta martea viitoare, dar nu va lua nici o decizie pentru a nu influenta alegerea viitorului Patriarh. CNSAS va verifica insa automat Patriarhul ales pentru a nu exista dubii asupra persoanei sale.

Cristian Andrei
Ziua vineri 7 septembrie, 2007 http://www.ziua.net

Voiculescu a demisionat din Senat

-- Liderul PC, senatorul Dan Voiculescu, a demisionat ieri din Senat, invocand "neputinta de a-si respecta angajamentele fata de electorat".
Conservatorul a subliniat, in conferinta de presa, ca nu va parasi scena politica si nici sefia PC, urmand sa se dedice mai mult partidului si pregatirii pentru euroalegeri. El a mentionat ca demisia nu are legatura cu dosarele instrumentate de DNA impotriva sa si nici cu verdictul de politie politica dat de CNSAS. "Plec din Senat, mi-am facut decontul. La capitolul <> nu exista nici o cheltuiala, zero lei, zero bani", a anuntat seful conservatorilor. Explicandu-si demisia, Voiculescu a declarat ca ar fi "lipsit de onestitate" sa isi continue activitatea de parlamentar, dupa ce a esuat in promovarea initativelor privind instituirea unui fond de solidaritate pentru pensionari si sprijinul pentru chiriasii din casele nationalizate. "Va rog sa ma credeti ca, dupa aceasta scurta perioada cat am fost parlamentar, cuvintele de lauda la adresa mea sunt foarte putine", a spus liderul PC. Voiculescu si-a anuntat demisia imediat dupa intalnirea avuta ieri dimineata cu Mircea Geoana, care s-a soldat cu promisiunea social-democratilor de a sustine trei din cele patru proiecte pentru care militeaza PC: reducerea TVA la alimentele de baza, sprijinirea chiriasilor din casele nationalizate si neimpozitarea profitului reinvestit. La finalul intalnirii de ieri, Geoana a incercat sa-i eclipseze pe conservatori, punand pe seama PSD proiectele cu impact social ale PC, pe motiv ca prioritatile celor doua formatiuni coincid.

R.I.P.
Ziua vineri 7 septembrie, 2007 http://www.ziua.net

Pasarea Felix

"Tot ce face Dan Voiculescu are consistenta unui fum de tigara, nu lasa urme vizibile, doar toxine in atmosfera".
Dan Voiculescu n-a rupt gura targului cu demisia din parlament. A repetat schema „Traian Basescu”, care a renuntat la imunitatea parlamentara pentru a fi cercetat in dosarul „Flota”, asteptand probabil rezultate de imagine similare.
Intentia lui a fost sa produca un mic seism mediatic si electoral, visand cu ochii deschisi la titlurile si comentariile zilei de dupa, „s-a tinut de cuvant”, „nu se agata de scaun”, si la cresterea subita a PC pana la 7%. Speranta ca poporul va avea o iluminare si liderul PC i se va arata ca un politician consecvent si moral, deosebit de ceilalti, este ridicola.
Dan Voiculescu nu se bucura nici de notorietate, nici de increderea unui numar suficient de alegatori pentru ca o asemenea fapta, pusa pe seama lipsei de sustinere a proiectelor sale politice, sa faca diferenta. Chiar si colegii sai din parlament au ridicat din umeri cu indiferenta.
In plus, liderul PC nu pleaca nicaieri, ramane in politica, in fruntea partidului, de unde lucreaza la un „Front national pentru democratie” si impotriva lui Traian Basescu. Si intentioneaza sa se intoarca in parlament, asta daca se va mai gasi vreun partid cu o imagine atat de proasta despre sine incat sa se alieze cu un televizor. Surprinzator, clienti ai unei relatii sado-maso cu PC ar mai fi, PRM care se zbate sub pragul electoral si poate PNL, dintr-un absurd sentiment al datoriei.
Daca PRM ar fi dispus la orice pentru a sari parleazul celor 5%, PNL nu va accepta neconditionat PC. Iar clauza va fi probabil disparitia din prim-plan, definitiv, a lui Dan Voiculescu, fericitul posesor al unui verdict de „politie politica” de la CNSAS si al unui dosar la DNA.
Imprejurare in beneficiul unor conservatori cu insusiri de politiceni, ca mai sunt si din acestia in PC. Poate ca demisia din parlament este primul pas in retragere, in tentativa de a-si salva inca o data „inventia”. Despre demisia lui Dan Voiculescu se va vorbi, dar putin, foarte putin. Pentru ca tot ce face presedintele conservator are consistenta unui fum de tigara, nu lasa urme vizibile, doar toxine in atmosfera.
Cedarea trustului de presa catre fiica sa Camelia Voiculescu, intrarea in guvernarea PSD si a Aliantei D.A., iesirea din ambele, formarea Uniunii PSD-PUR, comisia de anchetare a lui Traian Basescu si acum retragerea din parlament sunt gesturi fantomatice.
Nimic nu s-a pierdut, nimic nu s-a castigat, nimic nu s-a schimbat. Daca am face testul „gasiti asemanarile si deosebirile dintre cele doua fotografii”, probabil ca nimeni n-ar fi in stare sa numeasca diferentele, inainte si dupa, cu sau fara Dan Voiculescu si PC. Si asta pentru ca partidul este liderul, iar liderul o gramada de pixeli: daca largesti imaginea, nu se mai distinge nimic.
Ceea ce va ramane din trecerea lui Dan Voiculescu prin politica vor fi probabil calificativele basesciene „solutia imorala” si „Felix motanul”. Altfel s-ar fi stins intr-o movila de cenusa. Toti banii si toate televiziunile sale n-au reusit sa faca din PC un partid si din Dan Voiculescu un politician.

Ioana Lupea
Evenimentul zilei vineri 7 septembrie, 2007 http://www.evz.ro

Euro falsi trimisi de romanii din Spania si Italia


Multi romani care lucreaza in Spania si Italia sunt pacaliti si trimit in tara bani falsi. Ulterior, acestia sunt depistati la casele de schimb valutar, cand rudele acestora vor sa ii schimbe in lei, a declarat seful Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate din IGPR, comisarul sef Catalin Dragota. Casele de schimb si bancile solicita Politiei sesiuni de pregatire pentru a invata cum sa recunoasca bancnotele false mai repede. Totusi, in Romania nu s-au inregistrat cazuri semnificative de falsificatori de euro, a declarat, ieri, comisarul sef Catalin Dragota, la conferinta de inchidere a reuniunii internationale a expertilor in combaterea falsului de moneda euro care a inceput de luni in Bucuresti. Seful Biroului de Politie Judiciara a Landului Bavaria, Eduard Liedgens, a subliniat faptul ca Romania nu se confrunta cu problema falsificatorilor de bani, dar in tara exista persoane foarte pricepute in contrafacerea mijloacelor de plata. Potrivit lui Dragota, citat de Mediafax, Politia Romana s-a confruntat in acest an cu trei cazuri de falsificare de euro, dar reproducerile confiscate erau de calitate proasta, (imprimanta). De exemplu, infractorii prinsi incercau sa vanda in Bacau 10.000 de euro. Ceilalti infractori au fost prinsi in Alba si Tulcea. De pe piata romaneasca s-au retras, in 2007, 734 de bancnote, cele mai frecvente fiind bancnotele de 50, apoi cele de 200 si 100 de euro. Oficialul roman a precizat ca in ciuda faptului ca in Romania falsificarea de euro nu prezinta o problema, "s-ar putea inregistra un aflux de monede false, pentru ca ne apropiem de 2012 cand se va adopta euro".
Confiscari frecvente
Majoritatea bancnotelor false care circula in Europa sunt facute de gruparile de crima organizata din alte tari din sud-estul Europei, asa cum a explicat oficialul german, care a precizat in continuare ca cei mai multi falsificatori sunt in Turcia, Bulgaria si tarile din fosta Iugoslavie. De asemenea, Italia este o tara "clasica", activa in domeniu de foarte multi ani. Potrivit sefului Politiei din Bavaria, confiscari au loc frecvent. In Europa, in fiecare luna, se confisca in jur de 40 de mii de bancnote false. "Chiar daca elementele de siguranta ale bancnotei euro nu au putut fi imitate in totalitate de falsificatori, Banca Centrala Europeana vrea sa scoata pe piata euro cu noi elemente de siguranta, dar aceasta va mai dura cativa ani", a spus Eduard Liedgens.

D.E.I.
Ziua vineri 7 septembrie, 2007 http://www.ziua.net