sâmbătă, septembrie 29, 2007

* ----- *


Zangy Comment Graphics

* Galeria de Arta Clasica Mondiala *



* ALPHONSE MARIA MUCHA *

BIOGRAFIA si LUCRARILE, Mucha, Alphonse Maria 1860 - 1939

Pictor, Litograf, Cehoslovacia, Art Nouveau (stil)
Alphonse Maria Mucha s-a nascut in Ivancice, un mic orasel provincial din Republica Ceha.
Mucha si-a inceput cariera artistica, ca autodidact. Alfons Mucha a urmat un curs de formare vocationala in domeniul artei decorative la Viena intre 1879 si 1881. De la bun inceput Mucha a demonstrat ca poseda un deosebit talent in materie de desen si pictura. Dupa ce onoreaza o serie de comenzi ocazionale de pictura decorativa Mucha pleaca la Munchen in Bavaria de Sud.
Aici Mucha studiaza la Academia de Arte Frumoase din Munchen intre 1885 si 1887.
Dupa Munchen, Mucha se muta in “mecca”-ul artelor, Paris. Aici Mucha studiaza cu diversi profesori. Artistul traieste in conditii modeste si poate supravietui numai datorita unor comenzi marunte pentru ilustratii de carte ori pentru diverse jurnale franceze. Pentru o scurta perioada Mucha imparte un studio si colaboreaza cu Paul Gauguin.
In Decembrie 1894 Mucha ajunge vestit ca urmare a executarii unei comenzi pentru un poster infatisand-o pe actrita Sarah Bernard. Sarah Bernard era o actrita faimoasa si o celebritate a acelei perioade. Desenul posterului pentru piesa Gismonda a constituit un obiect de senzatie la Paris. Sarah Bernhard insesi a fost incantata. Mucha primeste un contract exclusiv pentru o perioada de sase ani consecutivi din partea actritei. In anii care au urmat, Mucha nu numai ca a desenat toate posterele pentru actrita, ci a creat si decoratiile pentru decorurile pieselor si costumele acesteia. Din acel moment artistul a fost asaltat de comenzi pentru tot felul de lucrari de arta destinate publicitatii comerciale.
In aceasta perioada Mucha si-a dezvoltat si perfectionat propriul stil de expresie - caracterizat de prezenta unor elemente de art nouveau, culori placute si elemente decorative bacantine. Si toate aceste elemente erau asociate unor imagini puternic atractive precum cele ale unor femei tinere cu parul lung si imbracate in splendide, si rafinate costume. In anii de inceput ai carierei sale, acest tip de imagini feminine a devenit o amprenta a productiilor sale.
Mucha a utilizat si litografia ca tehnica de expresie pentru posterele sale. Posterele sale erau de regula produse in blocuri. Cateva dintre acestea le-a creat ca seturi, asa cum a fost cazul cu Cele Patru Anotimpuri. Aceste seturi constituie si azi o parte din cele mai apreciate creatii ale lui Mucha alaturi de picturile si posterele sale.
In 1890 artistul isi verniseaza prima expozitie personala la Paris prilej cu care expune 448 dintre picturile sale. Lucrarile sale de arta nu se bucura insa de o atentie deosebita din partea presei. Mucha deseneaza tesaturi, stampe si chiar afise publicitare pentru banci. In 1900 Mucha primeste o comanda din partea guvernului Austriac pentru a decora pavilionul Austriei la Expozitia Mondiala de la Paris din 1900. Mucha se dovedeste totodata deosebit de activ si in designul de bijuterii.
Intre 1904 si 1921 Mucha intreprinde frecvente calatorii in Statele Unite. I se ofera o serie de contracte in Statele Unite si, in paralel, preda cursuri de arta la o serie de academii din New York si Chicago.
In 1939 Germania Nazista ocupa Cehoslovacia. Popularitatea de care se bucura artistul l-a facut sa devina imediat tinta numarul unu a Gestapo-ului, politia secreta a Nazistilor. Mucha a fost arestat, interogat si apoi eliberat. La scurt timp dupa acestea, Alphonse Maria Mucha moare, la 14 Iulie, 1939 la Praga.
Orasul Praga i-a dedicat artistului Alphonse Mucha un Muzeu.


Cavaleria Heraldica, Ulei pe panza, 35.04 x 53.54 inch [89 x 136 cm]

Apoteoza Sclavilor, 1926, Ulei pe panza

Lefevre-Utile, 1903, Ulei pe panza, 20.87 x 28.35 inch [53 x 72 cm]

Portretul Miladei Cerny, 1906, Ulei pe panza, 50 x 35.98 inch [127 x 91.4 cm]

Autumnala, 1896, Panou

Fructe, 1897, Lithografie, 17.48 x 26.06 inch [44.4 x 66.2 cm]

Monaco Monte Carlo, 1897, Litografie, 29.33 x 42.52 inch [74.5 x 108 cm]

Iarna, 1896, Panou

* ----- *


Girly glitter comments from www.GirlyTags.com

Isteric show

-- Aparent in treacat, mimand o cleveteala despre intalnirea sa cu Mircea Geoana de la Cotroceni, Traian Basescu a "scapat" cateva informatii de tip exploziv. Trei dintre acestea vizeaza PSD.
Cum preconizam intr-o analiza anterioara, Traian Basescu isi utilizeaza intregul arsenal, astfel incat miercuri Calin-Popescu Tariceanu sa fie eliminat din fruntea Executivului. Prin trecerea motiunii de cenzura. In acest scop, joi seara opinia publica a putut consemna o spectaculoasa iesire la rampa a sefului statului, la TVR 1. Ieri, show-ul politic a continuat, cu acelasi cap de afis, la Radio Romania. Iar astazi Traian Basescu face apel la "popor". In Piata Universitatii. Spectacolul tinde sa devina isteric, pe masura ce vocatia distructiva a "presedintelui jucator" se da pe fata.
Aparent in treacat, mimand o cleveteala despre intalnirea sa cu Mircea Geoana de la Cotroceni, Traian Basescu a "scapat" cateva informatii de tip exploziv. Trei dintre acestea vizeaza PSD. Un partid prin care seful statului, in perfect "acord" cu Constitutia, isi permite sa tropaie, oferind judecati de valoare, lectii si solutii. Cum este, de pilda, afirmatia ca Mircea Geoana reprezinta suflul nou dintr-un PSD care, daca s-ar reforma cu persoane de acelasi calibru, eliminandu-i pe adversarii traditionali ai lui Basescu, ar deveni eligibil pentru orice tip de combinatie politica. Si, a sugerat presedintele, pentru o viitoare revenire la putere. S-a petrecut, fireste, o ciudata metamorfoza. O rasturnare de valori in cutiuta prezidentiala. Pentru ca presedintele s-a referit la acelasi Mircea Geoana despre care, de atatea ori, s-a exprimat in termeni extrem de jignitori. Si de umilitori, pentru liderul celui mai mare partid parlamentar. La indicatia presedintelui, Geoana ar trebui sa treaca urgent la epurari in partid. O alta informatie strecurata opiniei publice este ca, la Cotroceni, Mircea Geoana nu a fost singur. Intalnirea nu a fost tete-a-tete. Ci sub forma unui veritabil conclav. Alcatuit din seful statului, probabil un consilier-doi, Geoana, cativa reprezentanti PSD, ale caror nume sunt inca tinute la secret si, tot probabil, din doi-trei fruntasi PD. Asadar, este o minciuna faptul ca ar fi avut loc, pur si simplu, o consultare oferita cu generozitate de presedinte, la solicitarea sefului opozitiei. In realitate, la Cotroceni au avut loc negocieri. Incununate de o intelegere. Le reamintesc cititorilor ca am fost prima publicatie, daca nu cumva singura, care a dezvaluit natura intelegerii din deal. Geoana forteaza PSD sa mearga pana la capat cu motiunea de cenzura, sustinuta in forta de DNA, presedinte, PD si PLD, urmand sa fie format un guvern minoritar PD, care sa organizeze alegeri parlamentare anticipate in primavara lui 2008, odata cu localele. La schimb, PSD nu primeste nimic, decat eventual urari de sanatate, dar Geoana este consolidat in functia de presedinte, prin declansarea unor actiuni concertate, in general penale, indreptate impotriva rivalilor sai interni. Buna afacere pentru Basescu. Compromisa, insa, chiar de partidul care a introdus motiunea si care refuza sa mearga orbeste si cu batista pe tambal pe mana lui Geoana. De altfel, in acest context, Basescu a mai facut si afirmatia ca, daca nu poate fi format un guvern majoritar al disparutei Aliante DA, evident fara Tariceanu la varf, atunci solutia pe care o va adopta, dupa caderea Guvernului, este numirea unui premier PD. Ghici ciuperca cine e ? Dar Blaga mai are de asteptat. Si, in acest sens, mai primim un avertisment. Dupa fulminanta afirmatie ca nu este presedintele tuturor romanilor, ci doar al celor care il sustin, Basescu ne informeaza ca dupa alegerile parlamentare, anticipate sau nu, tot el va face jocurile. Numind premierul. Evident, de la PD.
Iar maine vom avea un nou spectacol de clasa. Ca din intamplare, in jurul orelor 18.00 - iata, deja se stia ceva - in Piata Universitatii isi va face aparitia marele jucator. Daca va avea norocul sa intalneasca acolo un grup masiv de sustinatori, adusi din timp cu arcanul, atunci nu va pregeta, desigur, sa li se adreseze. Si, ca din pamant, vor aparea microfoane si boxe. Si strigaturi ale multimii, care vor completa mesajul prezidential. Va fi un isteric show.

Sorin Rosca Stanescu
Ziua sambata 29 septembrie, 2007 http://www.ziua.net

Animalul politic Traian Basescu a mirosit pericolul

-- Pentru prima data, presedintele Basescu joaca totul pe o carte. Pentru amagitii care inca il cred salvatorul pe calul alb de dreapta. La fel de naturala ca si o blonda stridenta. Ea fiind in realitate, cu o vorba proasta a presedintelui, "tiganca imputita". Fiindca veni vorba, fata de Traian Basescu si nu numai, de exemplu, Ilie Dumitrescu e un domn curat, un tip care a tinut sa devina rasat.
Pacat numai ca la emisiunea din seara de joi, 27 septembrie, de la TVR1, realizatorul Mihai Radulescu, un profesionist radical diferit de obedienta oficiantilor pe altarul prezidential, ca predecesoarea lui, Rodica Culcer, nu l-a luat la intrebari pe masura posibilitatilor lui profesionale. Inclusiv cu privire la episodul Andreea Pana, peste care s-a trecut prea usor. Insa meseriasul Radulescu l-a provocat si l-a ironizat subtil pe presedinte, cu inocenta unor intrebari-capcana. Si a obtinut informatii pretioase privind mecanismul mental al lui Traian Basescu si gandirea doritoare care il stapaneste acum.
Realizatorul TVR1 merita felicitat. A folosit manusi de catifea si l-a lasat cu garda jos pe seful statului care se vrea autoritar. Conducand discutia in asa fel incat Traian Basescu sa recunoasca in final ca e neajutorat, chiar daca toata lumea il prezinta jucator si detinator de asi in maneca. Pana la urma, chiar s-a recunoscut invins, cel putin in aceasta batalie. A admis la scena deschisa nu doar ca nu-l poate da jos pe premierul Tariceanu, obsesia lui, ci si ca guvernul actual nu va fi inlaturat prin motiunea de cenzura a PSD. Atat de lipsita de sanse, incat presedintele Basescu n-a ezitat sa o prezinte realist ca atare.
Am semnalat anterior ca neoficializarea divortului PNL-PD a fost strategica. PSD atarna pe firul subtire al fostei Aliante DA. Desfiintata de fapt, existenta de drept. Motiunea PSD vizeaza toata guvernarea 2005-2007 si bate PD ca pe fasole, punandu-l in situatie penibila, oricum ar vota, pentru sau contra. Cei care l-au impins pe Geoana spre motiune au facut un mare serviciu PNL. Beneficiar al situatiei imposibile pentru PSD-PD, fara sa miste un deget. Basescu a priceput imediat. De aceea si curteaza acum pe fata PNL. Chiar pe Calin-Tariceanu, in ciuda ciudei pe care o are pe el. Observam ca acum nu s-a mai amestecat in treburile PNL, ci doar ale PSD, dandu-i indicatii pretioase sa-i inlature pe greii cu dosare penale, dar fara de care Cristi Diaconescu ar ajunge, pe nedrept, un nou Boc.
Grija cea mare a presedintelui Basescu e ca nu cumva PNL sa se alieze cu PSD dupa modelul dreapta-stanga din Germania. Ceea ce i-ar termina pe impostori. Cu conditia ca PSD sa termine cu fundamentalismele socialiste si sa adopte modelul "New Labour" (fara de care angajarea unui fost consilier al lui Tony Blair inseamna bani aruncati pe fereastra). Sa-si modifice, adica, fundamental, atitudinea fata de proprietate. Si de fiscalitate. Sunt singurele doua probleme care inca impiedica o coalitie de interes national cel putin pe termen mediu.
Animal politic in alerta maxima, Traian Basescu a mirosit pericolul. El stie ca, in ciuda procentelor gonflabile, PD nu va mai putea pacali electoratul de dreapta. Iar dupa alegeri, nu va putea alcatui singur guvernarea, avand o nevoie imperativa de PNL pentru acreditare de dreapta. Dupa 3 octombrie, liberalii vor face jocurile.
P.S. Una din conditiile lui Mircea Geoana este ca pensiile sa creasca din noiembrie. Cresc din octombrie. Prostanacule !

Roxana Iordache
Ziua sambata 29 septembrie, 2007 http://www.ziua.net

Pogorarea in colonie

"Ca'e-i t'eaba?" - acesta era salutul, mimand o extrema stare de mahmureala, cu care ne intampinam de fiecare data cand ne intalneam, Emil Hurezeanu si cu mine, pe vremea prieteniei noastre studentesti de la Cluj. Un fel de "How do you do ?" ardelenesc, insinuand insa ceva in plus, ca ar exista, pe undeva, o "t'eaba", o problema. Mutatis-mutandis, aceasta o fi fost - cred - si intrebarea de pe buzele dlui Michael Hayden, seful CIA, aterizat brusc la Bucuresti: "Care-i treaba, baieti, ca noi nu mai intelegem nimic ?" Daca insusi "the brain number one" de la Washington pogoara in scumpa noastra colonie si realizeaza turul de forta de a se vedea in nici patruzeci si opt de ore cu Traian Basescu, Calin-Popescu Tariceanu si directorii SRI si SIE, inseamna ca - vorba lui Daneliuc - "Romani, vi se pregateste ceva !" Ce ? - putem doar banui. Dar nutresc convingerea ca analistii CIA de la Langley, Virginia, studiind evolutia politicii interne romanesti, nu pricep mare lucru; si cum ar putea intelege cum un partid (PD), urmat de satelitul sau (PLD), voteaza pentru o motiune de cenzura in care este acuzat de guvernare proasta de principala formatiune din Opozitie (PSD) ? Probabil ca pus in imposibilitatea de a percepe de la departare meandrele concrete ale politicii dambovitene, dl Michael Hayden a vrut sa vada la fata locului ce si cum. Daca o fi reusit, numai Domnia-Sa stie.
Eu unul cred ca nu.

Ioan Grosan
Ziua sambata 29 septembrie, 2007 http://www.ziua.net