sâmbătă, septembrie 29, 2007

* Galeria de Arta Clasica Mondiala *



* ALPHONSE MARIA MUCHA *

BIOGRAFIA si LUCRARILE, Mucha, Alphonse Maria 1860 - 1939

Pictor, Litograf, Cehoslovacia, Art Nouveau (stil)
Alphonse Maria Mucha s-a nascut in Ivancice, un mic orasel provincial din Republica Ceha.
Mucha si-a inceput cariera artistica, ca autodidact. Alfons Mucha a urmat un curs de formare vocationala in domeniul artei decorative la Viena intre 1879 si 1881. De la bun inceput Mucha a demonstrat ca poseda un deosebit talent in materie de desen si pictura. Dupa ce onoreaza o serie de comenzi ocazionale de pictura decorativa Mucha pleaca la Munchen in Bavaria de Sud.
Aici Mucha studiaza la Academia de Arte Frumoase din Munchen intre 1885 si 1887.
Dupa Munchen, Mucha se muta in “mecca”-ul artelor, Paris. Aici Mucha studiaza cu diversi profesori. Artistul traieste in conditii modeste si poate supravietui numai datorita unor comenzi marunte pentru ilustratii de carte ori pentru diverse jurnale franceze. Pentru o scurta perioada Mucha imparte un studio si colaboreaza cu Paul Gauguin.
In Decembrie 1894 Mucha ajunge vestit ca urmare a executarii unei comenzi pentru un poster infatisand-o pe actrita Sarah Bernard. Sarah Bernard era o actrita faimoasa si o celebritate a acelei perioade. Desenul posterului pentru piesa Gismonda a constituit un obiect de senzatie la Paris. Sarah Bernhard insesi a fost incantata. Mucha primeste un contract exclusiv pentru o perioada de sase ani consecutivi din partea actritei. In anii care au urmat, Mucha nu numai ca a desenat toate posterele pentru actrita, ci a creat si decoratiile pentru decorurile pieselor si costumele acesteia. Din acel moment artistul a fost asaltat de comenzi pentru tot felul de lucrari de arta destinate publicitatii comerciale.
In aceasta perioada Mucha si-a dezvoltat si perfectionat propriul stil de expresie - caracterizat de prezenta unor elemente de art nouveau, culori placute si elemente decorative bacantine. Si toate aceste elemente erau asociate unor imagini puternic atractive precum cele ale unor femei tinere cu parul lung si imbracate in splendide, si rafinate costume. In anii de inceput ai carierei sale, acest tip de imagini feminine a devenit o amprenta a productiilor sale.
Mucha a utilizat si litografia ca tehnica de expresie pentru posterele sale. Posterele sale erau de regula produse in blocuri. Cateva dintre acestea le-a creat ca seturi, asa cum a fost cazul cu Cele Patru Anotimpuri. Aceste seturi constituie si azi o parte din cele mai apreciate creatii ale lui Mucha alaturi de picturile si posterele sale.
In 1890 artistul isi verniseaza prima expozitie personala la Paris prilej cu care expune 448 dintre picturile sale. Lucrarile sale de arta nu se bucura insa de o atentie deosebita din partea presei. Mucha deseneaza tesaturi, stampe si chiar afise publicitare pentru banci. In 1900 Mucha primeste o comanda din partea guvernului Austriac pentru a decora pavilionul Austriei la Expozitia Mondiala de la Paris din 1900. Mucha se dovedeste totodata deosebit de activ si in designul de bijuterii.
Intre 1904 si 1921 Mucha intreprinde frecvente calatorii in Statele Unite. I se ofera o serie de contracte in Statele Unite si, in paralel, preda cursuri de arta la o serie de academii din New York si Chicago.
In 1939 Germania Nazista ocupa Cehoslovacia. Popularitatea de care se bucura artistul l-a facut sa devina imediat tinta numarul unu a Gestapo-ului, politia secreta a Nazistilor. Mucha a fost arestat, interogat si apoi eliberat. La scurt timp dupa acestea, Alphonse Maria Mucha moare, la 14 Iulie, 1939 la Praga.
Orasul Praga i-a dedicat artistului Alphonse Mucha un Muzeu.


Cavaleria Heraldica, Ulei pe panza, 35.04 x 53.54 inch [89 x 136 cm]

Apoteoza Sclavilor, 1926, Ulei pe panza

Lefevre-Utile, 1903, Ulei pe panza, 20.87 x 28.35 inch [53 x 72 cm]

Portretul Miladei Cerny, 1906, Ulei pe panza, 50 x 35.98 inch [127 x 91.4 cm]

Autumnala, 1896, Panou

Fructe, 1897, Lithografie, 17.48 x 26.06 inch [44.4 x 66.2 cm]

Monaco Monte Carlo, 1897, Litografie, 29.33 x 42.52 inch [74.5 x 108 cm]

Iarna, 1896, Panou

Niciun comentariu: