marți, august 07, 2007

Alba-neagra cu demisia


-- Vladescu a anuntat iarasi ca renunta la fotoliul de secretar de stat de la Finante, dar nu a spus cand va face pasul * Declaratia liberalului a dat satisfactie PD in razboiul pensiilor
Sebastian Vladescu si-a reiterat intentia de a parasi "la un moment dat" Ministerul Economiei si Finantelor, dar nu a anuntat o data precisa la care va renunta la pozitia de demnitar. El a evitat sa mai reia criticile privind finantarea majorarii pensiilor.
Anuntul unei eventuale demisii a lui Vladescu a produs satisfactie in randurile pedistilor, care vad in aceasta o confirmare a temerilor lor fata de impactul cresterii pensiilor asupra bugetului pe anii urmatori. "Un ministru care a avut o performanta foarte buna are o serie de ingrijorari pe care le-am avut si noi. Asta demonstreaza ca trebuie sa ne aplecam foarte serios asupra resurselor pentru ca pensionarul sa nu fie mintit", a declarat Adriean Videanu, presedintele executiv al PD.
PD ameninta cu motiunea de cenzura
Insa Videanu are dubii serioase asupra politicii fiscale a actualului Guvern. Preconizatele reduceri ale TVA la anumite produse, cum ar fi painea, l-au facut pe Videanu sa afirme ca insasi cota unica de impozitare este pusa in pericol. "Daca incepem sa avem un TVA pe rate de impozitare, pe diverse activitati, distrugem intreaga conceptie de filosofie politica de cota unica", a argumentat liderul democrat. In eventualitatea in care proiectia bugetara pe anul viitor va periclita cota unica, Videanu nu a exclus varianta depunerii unei motiuni de cenzura deoarece cota de 16% este inclusa in programul de guvernare. Videanu sustine ca exista deja devieri de la acest program, deoarece Guvernului ii lipseste o politica fiscala globala, folosind doar strategii sectoriale. "Eu sunt dezamagit de confuzia majora pe care o face Guvernul intre politica fiscala si politica de colectare a veniturilor la bugetul consolidat: reducerea TVA nu are nimic de-a face cu evaziunea fiscala", a spus Videanu, aratand ca reducerea taxei pe valoare adaugata pentru anumite produse nu conduce automat la reducerea evaziunii si la cresterea veniturilor statului.
Geoana, suparat pe Vladescu
Presedintele PSD Mircea Geoana a declarat, ieri, ca, in opinia sa, este nefiresc ca fostul ministru al Finantelor Sebastian Vladescu sa afirme ca nu exista resursele pentru finantarea Legii pensiilor initiata de PSD, in timp ce Guvernul afirma contrariul. "Vreau sa imi exprim nedumerirea fata de modul in care la nivelul Ministerului de Finante se apreciaza resursele de finantare pentru pensii. Nu stiu daca este vorba despre o nemultumire a domnului Vladescu fata de pozitia in care se afla acum Ministerul Finantelor sau e o problema personala cu domnul Vladescu, dar mi se pare nefiresc ca, pe de o parte, Guvernul sa spuna ca exista resurse pentru Legea pensiilor promovata de PSD si, pe de alta parte, un personaj important si influent, cum e domnul Vladescu, sa spuna contrariul", a precizat Geoana. Liderul PSD a apreciat ca ar fi foarte bine ca premierul Tariceanu sa-si cheme la ordine ministrii din Cabinet si sa reconfirme sursele de finantare pentru Legea pensiilor.
Buget fara logica
Presedintele PLD Theodor Stolojan a declarat ieri ca formatiunea pe care o conduce asteapta fundamentarea in detaliu a veniturilor in bugetul pe 2008 si, in functie de raspunsul Guvernului, va decide daca initiaza o motiune de cenzura la adresa Cabinetului Tariceanu. Presedintele PLD a declarat, citat de Mediafax, ca, in schita de buget pe 2008, "la capitolul venituri se prezinta un miracol, si anume cresterea ponderii veniturilor tuturor bugetelor, de stat, locale, al asigurarilor sociale, medicale, de pensii, in produsul intern brut, de la circa 32% cat era prevazut pentru 2007, la 37%". "Acesta este un miracol. De la un an la altul sa sarim de la 32% la 37%, fara sa avem cresteri de impozite si taxe, ci, dimpotriva, avem reduceri de contributii de asigurari sociale, nu isi are explicatia logica", a aratat Theodor Stolojan, precizand ca "Romaniei i-au trebuit peste 10 ani sa treaca de la 28% la 32% ponderea veniturilor in PIB". "Atunci, noi nu ne putem explica acest miracol cum se produce. Doreste Guvernul sau crede ca va aduce evaziunea fiscala la zero? Nu vedem fundamentarea unei asemenea cresteri a veniturilor", a mai precizat Stolojan.
Asigurarile lui Isarescu
Bugetul asigurarilor sociale va avea un deficit nesemnificativ sau va fi chiar echilibrat, in ciuda majorarii cu 40% a pensiilor, intrucat cresterea salariilor va aduce un surplus semnificativ de venituri la acest capitol bugetar, a declarat ieri guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu. "La mijlocul anului, bugetul asigurarilor de stat a avut un excedent de jumatate de miliard de euro. Cu tot cu majorarea din septembrie si cea de la inceputul anului viitor, bugetul de asigurari sociale va fi echilibrat cel putin pana dupa mijlocul anului viitor", a spus Isarescu, intr-o conferinta de presa in care a prezentat raportul trimestrial al bancii centrale asupra inflatiei. BNR isi bazeaza calculele pe anticipatiile privind cresterea salariilor, care deja depasesc prognozele oficiale pentru acest an. Isarescu a aratat ca salariile au urcat cu 20% in primele sase luni, fata de o majorare estimata de Comisia Nationala de Prognoza la 10% pentru intreg anul 2007. "Am avut multe discutii pe baza cresterii pensiilor la BNR. Problema ramane la salarii, care deja au erodat sporul de productivitate si vor creste in continuare intr-un ritm alert. De aceea nu ne-am concentrat discursul pe pensii", a adaugat Isarescu.

A.I., Roxana Andronic, Anca Hriban & G.M.
Ziua marti 7 august, 2007 http://www.ziua.net