luni, noiembrie 19, 2007

* ----- *


* ----- *


Girly glitter comments from www.GirlyTags.com

* STIRILE ZILEI *



EDITORIALE

Aliati si licuriciRoxana Iordache – Ziua – citeste aici -
Cum noi nu reusim sa ne trezim din prostie si inertie decat la un soc major, cred ca era nevoie de declaratia transanta a lui Bogdan Olteanu. Si socanta. Dar ceea ce a spus e in esenta real. Ideea fiind ca suntem aliati, adica egali”.

Cancerul turismului romanescCornel Ivanciuc – Gardianul – citeste aici
Recent, presedintele Traian Basescu i-a conferit lui Viorel Stanca, liderul PD Salaj, gradul de general SRI in rezerva. Salajul a ramas cam singura dependinta a fostei Securitati. In afara de Stanca, tot securist a fost si pesedistul Tiberiu Marc, presedintele Consiliului Judetean sau Laurentiu Butiri, seful finantelor salajene. Pana la Revolutie, Stanca a fost maior in contraspionaj. Cozile de topor ale Securitatii intretin falsul mit ca cei din contraspionaj n-ar fi facut politie politica”.

ANALIZE SI COMENTARII

Olteanu si americanii. Standardele duble si anti-americanismulDan Pavel – Ziua – citeste aici -
Interpretarea declaratiilor lui Olteanu la adresa ambasadorului USA ca expresie a anti-americanismului sau ca gafa diplomatica reprezinta o aberatie si o dovada de slugarnicie. Nici Taubman, nici Guest la un moment dat, nu au inteles corect pro-americanismul din Romania. De fapt, ei nu inteleg Romania. In plus, sunt victimele standardelor duble ale politicii americane, care a condus mai ales dupa 9/11 la proliferarea antiamericanismului in lume”.

Viitorul lui Traian BasescuRed Apple – Ziua – citeste aici -
In studiul sau "The Sound of Leadership, Presidential Communication in the modern age", Robert P. Hart face o investigatie despre frecventa comunicarii publice a presedintilor americani si temele pe care s-au adresat acestia poporului american. El constata ca odata cu dezvoltarea mijloacelor de comunicare, frecventa aparitiilor si mesajelor publice ale presedintilor a crescut semnificativ. Diferentele majore apar si intre frecventa comunicarii prezidentiale in anii electorali, respectiv neelectorali. In anii electorali, frecventa creste cu aproximativ o treime”.

O mitologie a grofului clujeanOctavian Hoandra – Ziua – citeste aici -
Dupa specificul zonei, cetatenii, - sau, dupa unii mai sceptici, populatia -, sufera de diferite "boli" ale comportamentului, ale raportarii la realitatea inconjuratoare, ale sufletului, sau ale atitudinii. Clujul este, poate, cel mai "complicat" oras, din acest punct de vedere. Dupa cum se stie, democratia refuza sa fie definita ca fiind o entitate simpla si univoca. Iar daca vrem sa fim mai aproape de adevar, spunea Boia, democratia este "o figura mobila, cu fatete multe si contradictorii. Nu este <>, nici macar o idee; este o mitologie". Si cum mitologiile nu au nimic cartezian, cel putin in cazul Clujului, aceasta mitologie trebuie "rationalizata", pentru a putea face judecati, analize sau interpretari. Interpretari care nu asculta de logica”.

Lovitura de stat bolsevica din noiembrie 1917Cristian Badilita – Ziua – citeste aici -
90 de ani de la "Marea Revolutie Sovietica". 40 de ani de la "martiriul lui Che". Comemorarile se tin lant. Obiectivitatea occidentala se izbeste de zidul lasitatii fata de Kremlinul lui Putin, precum si de zidul nostalgiilor "companionilor de drum". Chiar daca stalinismul nu mai face valuri prin cafenele si universitati, Trotki starneste aproape acelasi entuziasm ca si acum cincizeci de ani. Lovitura de tarnacop l-a rapus fizic, dar l-a si propulsat in mitologie”.

Pro EstRadu Calin Cristea – Adevarul – citeste aici -
“… Ca să fie limpede – scriu despre acel Adrian Nastase emblematic pentru instalarea coruptiei endemice in Romania. Ceva din gena politico-afaceristica a dlui Nastase si-a gasit un locsor in comportamentul lui Bogdan Chirieac. Si-au sincronizat parca si cresterea in proportii a burtilor.
Matusile fostului prim-ministru sunt inlocuite cu mame si soacre in cazul dlui Chirieac. Toate, femei in varsta, sunt tobe de marketing si manageriaza biznisuri de milioane de euro. O smecherie financiara mizerabila. Cu scuze daca sar cumva calul, dar nu pot sa uit nici episodul cu suspiciunea ca dl Chirieac ar fi avut niscai relatii cu Securitatea. CNSAS a infirmat o asemenea legatura, cotandu-l pe dl Chirieac ca pe un raportor tehnocrat din tagma ghizilor de la ONT”.

POLITICA

Trompeta PDAnca Hriban – Ziua – citeste aici -
Seful statului a desfasurat un veritabil atac de campanie la adresa adversarilor politici, UDMR, PNL, PSD, vorbind despre un sistem transpartinic care ii leaga pe acesti politicieni. Despre democrati, numai de bine, presedintele recunoscand ca PD nu are "numai sfinti". Traian Basescu, aflat ieri la un miting electoral al PD la Cluj, nu a omis nici Guvernul din criticile sale, amintind ca Executivul a dat ordonanta de modificare a legii raspunderii ministeriale pentru a acoperi ministri anchetati penal. In mod surprinzator, liberalul Crin Antonescu i-a dat dreptate presedintelui, dar i-a reprosat acestuia ca nu da "nume si fapte" ”.

PIN a inventariat primarii penaliR.I.P. – Ziua – citeste aici -
Liderii PIN considera ca sistemul de vot uninominal sustinut de Traian Basescu nu va avea ca efect disparitia politicienilor controversati, ci doar schimbarea denumirii acestora, din "listaci penali" in "uninominali penali" ”.

Euroalegerile bat referendumulOana Iurascu – Ziua – citeste aici -
Un sondaj INSOMAR arata perceptia romanilor fata de evenimentele din 25 noiembrie”.

Fratricid portocaliu in „familia“ lui BasescuAdriana Dutulescu, Raul Balogh & Lucian Gheorghiu – Cotidianul – citeste aici -
PD a inceput sa boicoteze actiunile de campanie ale PLD. Democratii au refuzat sa-si mobilizeze membrii la mitingul PLD de la Iasi. In replica, oamenii lui Stolojan anunta ca „nu vor sa se bage slugi la PD“ ”.

Basescu si-a amanat vizitele externe ca sa-si salveze referendumulCezar Padurariu & Anca Simina – Evenimentul Zilei – citeste aici -
Asul din maneca al presedintelui Traian Basescu pentru runda finala a campaniei pentru referendum, din aceasta saptamana, vor fi mesajele mult mai agresive decat pana acum, sustin surse politice apropiate sefului statului”.

ULTIMA ORA

Taxi mafiaRazvan Savaliuc – Ziua – citeste aici -
Primarul Videanu patroneaza un sistem corupt care protejeaza monopolul firmelor de taximetrie infiintat de zece deputati PD”.