marți, octombrie 16, 2007

* ----- *


Zangy Comment Graphics

* ----- *


Girly glitter comments from www.GirlyTags.com

* STIRILE ZILEI *



EDITORIALE

Cine mai apara interesele noastre nationale ?Cristian Unteanu – Ziua – citeste aici -
Ce a avut de spus Comisarul pentru multilingvism, romanul Leonard Orban ? L-a intrebat cineva despre tratatele semnate in moldoveneasca ? Dar despre concursurile pentru cetatenii UE care sa stie neaparat limba moldoveneasca ?”.

Cum si-a pus Boc girofar pe avionCiprian Ranghel – Cotidianul – citeste aici -
Adrian Nastase isi trasese semafor la sosea ca sa faca dreapta mai usor la Cornu. Lui Boc nu-i plac masinile, ci avioanele. Asa ca isi exercita autoritatea de mic terorist aerian cu sprijinul Tarom”.

Coruptia spectralaEmil Hurezeanu – Romania libera – citeste aici -
Discutiile neostoite declansate de "flagrantul delict premeditat" de coruptie al echipei Remes & Muresan merita oarecum rationalizate. Daca nu stabilim cateva linii-forta ale fenomenului coruptiei si anticoruptiei in Romania anului 2007, riscam sa devenim ostaticii cacofoniei generale, in care cei implicati acuza sau scuza pornind de la o agenda personala. Coruptia nu este, prin obisnuinta, a doua natura a tranzitiei, ci trasatura ei principala. Ea nu tine doar de ultimii 17 ani, ci vine de departe si ne va mai insoti o vreme. Coruptia nu este creata de social-democrati, de liberali sau taranisti, nici macar de comunisti sau criptocomunisti”.

ANALIZE SI COMENTARII

Jurnalist cu de-a silaMiruna Munteanu – Ziua – citeste aici -
Spectacol halucinant, duminica, la Realitatea TV: vreo 10 oameni furiosi incercau sa-l determine pe Mircea Badea sa-si asume o calitate pe care nu o are: aceea de jurnalist”.

Lucratura de la Cotroceni si prostia care nu doareRoxana Iordache – Ziua – citeste aici -
Cotrocenii au jucat de nota 10. De aceasta data, au tintit si au lovit garantat. Daca, din punct de vedere judiciar, mascarada Muresan-Remes n-are calitate de flagrant, iar, dupa difuzare, nici macar de proba penala, din punct de vedere moral si politic ea constituie o proba de prostie flagranta a inscenatilor”.

Puii de Hyperion la curtea lui MiticaCristian Badilita – Ziua – citeste aici -
Am avut odata (n-as mai fi avut !) doi amici care se numeau H.-R. Patapievici si Th. Baconsky. Intelectuali, baieti dezghetati, cu stil, bine orientati politiceste, cuviosi de cancelarie, polisati prin Occident, unul mai bine, altul mai cu riduri si fante, dar, oricum, habaravuti, si cu ceva robustete morala, imi ziceam zevzecul de mine, contempland balciul ambiental

Sassu s-a razbunat pe CulcerDiana Lazar – Cotidianul – citeste aici -
Consiliul de Administratie al TVR a aprobat reorganizarea Directiei de Stiri si a Departamentului de Comunicare, a declarat ieri Alexandru Sassu, la finalul audierilor comisiilor de cultura din Parlament. Sassu spune ca va imparti actuala Directie de Stiri in doua departamente, unul de stiri si altul de sport, conducerea primului urmand sa fie stabilita prin concurs.
Desi viitoarea restructurare ii taie din parghiile editoriale, Rodica Culcer va ramane in continuare sefa Directiei de Stiri cu atributii manageriale. Sassu a recunoscut tot ieri ca in CA s-a pus problema demiterii Rodicai Culcer, insa sustine ca acesta nu este obiectivul lui: ‘A fost o discutie in consiliul de Administratie privind demiterea doamnei Culcer, dar nu s-a cerut asa ceva, pentru ca nu era competenta CA. Eu nu am avut niciodata ca obiectiv s-o schimb’ ”.

Raportul CSM si-a pierdut coltiiDorin Petrisor – Cotidianul – citeste aici -
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a publicat ieri pe site raportul de inspectie la DNA, dupa ce varianta initiala a fost corectata conform celor 12 obiectiuni ale lui Daniel Morar, seful DNA, care au fost admise. Au fost eliminate din textul documentului referirile la probe concrete din dosare in curs de cercetare. Inspectorii au considerat, in special la Sectia a II-a, condusa de Doru Tulus, ca ar exista deficiente de organizare in ce priveste forma inregistrarii sesizarilor penale, modul de transferare a dosarelor de la un procuror la altul, conexarile si disjungerile, declinarile, comunicarea solutiilor de NUP, cateva confuzii terminologice etc. In nici un dosar analizat, inspectorii nu au constatat incalcarea procedurilor sau a drepturilor invinuitilor”.

Bomba la buget: Justitia majoreaza salariile cu 40% – Iuliana Gatej, Oana Craciun & Ionut Tudorica – Cotidianul – citeste aici -
"Bugetarii din toata tara se judeca cu statul pentru un salariu minim de 880 de lei, iar un prim proces castigat in Dolj de sindicalistii din educatie ar putea insemna o cheltuiala publica suplimentara de noua miliarde de lei pe an".

Cercul vicios al politiciiCalin Hera – Evenimentul zilei – citeste aici -
… “La un moment dat, Ioan Avram Muresan avea discurs, era vioi, se lupta cu PSD-istii corupti ai lui Iliescu. „O fost om”, cum zice acum matusa-sa. Stiti ce i s-a intamplat intre timp ? A intrat in sistem. Caci sistemul nostru politic e alcatuit in asa fel incat tinerii politicieni se transforma, treptat, in cei carora le iau locul. Asta in cazul in care ajung acolo, sus, in pozitii in care pot lua decizii.
Cei mai multi dintre cei despre care ziceam ca vor alcatui noua generatie de politicieni au „esuat” politic in joburi bine platite la multinationale sau peste mari si tari, in lumi normale. Asa se face ca mi-e greu sa numar cinci politicieni romani cu putere de decizie pentru care sa bag mana in foc.
Raul e in felul in care sunt alcatuite partidele politice din Romania. Impanate inca din momentul originar cu securisti si activisti PCR, ele si-au dezvoltat sisteme de autoprotectie care fac practic imposibila ascensiunea in ierarhie fara pile, bani multi sau compromisuri teribile”.

Iarta-i, Doamne !Laurentiu Ciocazanu – Adevarul – citeste aici -
Spre deosebire de trimisii din Capitala ai palatelor puterii, miile de mireni sositi din toate colturile taării traiesc cu aceeasi monotonie evenimentul religios al anului. Poate conditiile din teren se mai schimbă pe ici pe colo, dar nu spectaculos. Acum, oamenii stau in corturi de tip "Afganistan", inainte erau "cazati" de autoritatile moldave pe caldaramul Iasiului.
Prea multi lideri de la Bucuresti, prea mare înghesuiala in biserica, prea multe blitzuri, camere de luat vederi, playback-uri oferite de primii credinciosi ai tarii. Inghesuiala mare, nu alta ! Cu Elena Udrea in frunte, Gigi Becali incheietor de pluton, iar la mijloc, toată floarea cea vestita a politicului actual: Traian Basescu, Calin Popescu-Tariceanu, Emil Boc, Vasile Blaga, Bogdan Olteanu, Teodor Melescanu, Mircea Geoana, Tudor Chiuariu, sefi de organizatii, membri simpli de partid, popor politic cata frunza si iarba ! Stai si te intrebi de unde inflatia asa mare de VIP-uri cu carnet de partid ? I-a lovit brusc frica de Dumnezeu pentru circul televizat in care joaca de trei ani incoace fara incetare ?
Doamne iarta ! N-au venit acolo sa implore clementa de la Divinitate pentru razboiul romano-roman in care s-au prins. Nu, nici vorbă. Au venit pregatiti pentru o cu totul alta rugaciune. A interesului si intolerantei de competitie: "Da-ne, Doamne, multe voturi si ne iarta noua gresalele noastre politice pentru ca noi nu le iertam pe ale dusmanilor nostri din parlament !


Nu trageti in democratieSorin Adam Matei – Adevarul – citeste aici -
“…Democratia romaneasca, ca si cea americana, sau cea germana, sau israeliana, sau franceza, se zbate zi de zi între viata si moarte. Sa nu uitam ca marele cancelar Kohl si-a sfarsit zilele politice intr-un scandal fara de margini legat de o afacere ilegala de strangere de fonduri politice.
Atat muribundul Sharon, precedentul prim-ministru israelian, cat si actualul premier, Olmert, sunt latrati de procurori mai ceva ca ursul dansator. Mitterrand a murit in valuri de scandal, scufundandu-se in ele ca in niste perne. Fata din flori, trecut fascist, coruptie municipala, ascultari de telefoane nelegale, toate relele pamantului. Sarkozy, abia ales, e acuzat de tot felul de chestii. Inclusiv ca nevasta-sa vrea sa divorteze“.

Serviciile secrete vs drepturile omului. Tariceanu sare la gatul Fratiei «SRI-DNA»B.A. – Gardianul – citeste aici -
“…. Premierul Calin Popescu-Tariceanu a sustinut intr-un interviu acordat RFI Romania ca atat Guvernul, cat si PNL s-au pronuntat de mai multe ori pentru reducerea atributiilor serviciilor secrete si pentru necesitatea pastrarii unui echilibru care exista, in momentul de fata, in toate statele europene”.

DNA face politie politica pentru noua Elena CeausescuIon Cristoiu – Jurnalul National – citeste aici -
“… Secventele de la localul din Dorobanti, inregistrarea convorbirii sale telefonice cu Ioan Muresan nu pot fi folosite ca probe în justitie. La emisiunea Oanei Stancu de pe Antena 2, de vineri seara, Al. Racoviceanu, unul dintre cei mai buni gazetari în materie de DNA, a sustinut ca toata tevatura cu inregistrarea a costat cel puţin 30.000 de euro. Prin raportare la o asemenea suma, dar si la efortul presupus de monitorizarea lui Decebal Traian Remes, procurorii DNA par a fi luat-o razna. Iar daca ne gandim ca prin difuzarea la TVR, aceste secvente sunt de prisos si in cadrul urmarii penale, putem suspecta ca sunt nebuni de-a binelea. Munca procurorilor se aseamana cu munca detectivilor din filme. Imaginati-va un detectiv care pierde luni intregi pentru a descoperi arma crimei si, la un moment dat, o distruge. Procurorii DNA par nebuni daca ii raportam la ipostaza de procurori. Daca ii raportam insa la ceea ce sunt – tulusii lui Traian Basescu – vom conchide imediat ca nu sunt deloc nebuni. Pentru ca scopul vietii si activitatii DNA, institutie ale carei cheltuieli exorbitante sunt suportate de Buget, din taxele si impozitele noastre, asadar, il constituie indeplinirea comenzii politice de la Cotroceni”.

POLITICA

Premierul ii apara pe „ministrii DNA“Adriana Dutulescu – Cotidianul – citeste aici -
Toti ministrii liberali raman pe posturi, indiferent de rezultatele activitatii lor sau de efectele negative pe care le provoaca asupra imaginii PNL. Aceasta este decizia de nestramutat anuntata de premierul Tariceanu, ieri, in sedinta Biroului Politic al PNL, in replica la solicitarea grupului radical al liberalilor de a se opera o remaniere pentru imbunatatirea imaginii partidului inainte de alegerile pentru PE”.

Antonescu a vrut Guvernul Tariceanu 3Claudia Cristofan & Luminita Castali – Gardianul – citeste aici -
Tariceanu impreuna cu liberalii lui au decis ca, deocamdata, cel putin pana dupa euroscrutin si dupa discutarea bugetului, nu au de ce sa mai faca ordine si curatenie printre ministri. Cu exceptia eternilor ministeriabili Crin Antonescu si Norica Nicolai, care au votat in Biroul Politic pentru remaniere, si facand abstractie de abtinerea lui Orban, reprezentantii conducerii PNL au hotarat ca actualul cabinet isi pastreaza forma prezenta. Astfel, Tariceanu a reusit sa reinstaleze ordinea si disciplina in PNL dupa scandalul Remes”.

Tarle a tradat la motiune, pentru ca Blaga sa nu aduca pacatul la GuvernVlad Barleanu – Gardianul – citeste aici -
Parlamentarul Radu Tarle, exclus din PD pentru ca nu a votat pentru motiunea de cenzura, sustine ca inainte de votul din Parlament s-au purtat negocieri PD - PSD pentru alcatuirea viitorului guvern si ca Vasile Blaga ar fi urmat sa fie premier. „S-au purtat negocieri la sange. Inainte de votarea motiunii, erau deja impartite portofoliile ministeriale. Nu puteam vota pentru un partid care vrea ca premier pe cineva care sa legalizeze prostitutia“, a declarat ieri Tarle, citat de NewsIn”.

ULTIMA ORA

Olteanu il acuza pe Basescu ca actioneaza impotriva intereselor diplomatiei romaneNewsIn – Cotidianul – citeste aici -
“Dupa ce a refuzat, in prima instanta, promulgarea Legii, Traian Basescu contesta din nou vointa reprezentantilor natiunii. Consider ca, inca o data, din ratiuni care sunt straine interesului public, presedintele Romaniei actioneaza impotriva intereselor tarii pe care o reprezinta. Caci, cum altfel poate fi inteleasa contestarea la Curtea Constitutionala a unor prevederi legale care ar contribui la refacerea demnitatii, la cresterea onorabilitatii si a reprezentativitatii Romaniei”, se arata in document. “Romania, ca tara europeana, are datoria si obligatia de a asigura un serviciu diplomatic la cele mai inalte standarde de reprezentativitate, care sa aduca prestigiu tarii in lume”, mai spune Olteanu.
Presedintele Traian Basescu a atacat, vineri, la Curtea Constitutionala, proiectul de lege privind salarizarea diplomatilor, dupa ce Senatul a respins cererea sa de reexaminare a legii.
Senatorii au respins, marti, 11 septembrie, cererea de reexaminare a presedintelui Traian Basescu asupra Legii privind modificarea si completarea Legii 495/2004 privind salarizarea si alte drepturi banesti ale personalului din administratia centrala a Ministerului Afacerilor Externe si de la misiunile diplomatice, oficiile consulare si institutele culturale romanesti din strainatate, seful statului exprimandu-se impotriva cresterii salariilor diplomatilor”.

UE obliga BNR sa taie din povara bancilorSeban Buscu - Cotidianul – citeste aici -
Metodele neortodoxe folosite pina acum de Banca Nationala pentru controlul creditarii incep sa aiba efecte din ce in ce mai mici. De aceea, sustine guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, banca centrala nu are cale de intoarcere in drumul catre reducerea rezervelor minime obligatorii impuse bancilor comerciale. Acest lucru nu se va intampla insa intr-un timp foarte scurt. „Am intrat intr-un club (Uniunea Europeana) si nu avem incotro. Instrumentul rezervelor minime obligatorii devine din ce in ce mai ineficient, mai ales ca bancile europene pot sa faca direct afaceri in Romania, fara sa fie prezente aici“, a declarat Isarescu la seminarul MEDIAFAX Talks About Corporate Loans. Banca Nationala a operat deja cateva modificari care anticipeaza reducerea rezervelor. Printre acestea, spune Isarescu, si excluderea din baza de calcul a depozitelor cu scadenta mai mare de doi ani. Guvernatorul a adaugat insa ca reducerea rezervelor nu va avea loc „in viitorul foarte apropiat“. Bancile au subliniat in repetate randuri ca mentinerea rezervelor minime la un nivel nemaiintalnit in Uniunea Europeana face imposibila scaderea dobanzilor la credite la niveluri similare celor din tarile mai dezvoltate ale Uniunii. In prezent, bancile sunt obligate sa depuna 40% din depozitele atrase in valuta si 20% din cele in lei la Banca Nationala. Aceste depozite sunt remunerate cu dobanzi semnificativ mai mici decat cele pe care bancile le ofera clientilor”.