joi, septembrie 20, 2007

* FRUMUSETILE ROMANIEI *



Biserica fortificata Cristian - Sibiu - Este una din cele 21 de biserici fortificate sasesti construite in secolele XIII-XVI, incluse de pe lista UNESCO

* ----- *


Girly glitter comments from www.GirlyTags.com

Cazimir Ionescu conspira Securitatea. Pana cand ?


-- Editia de weekend a Cotidianului ne-a introdus in culisele uneia dintre sedintele Colegiului CNSAS unde se discutasera dosarele ierarhilor BOR. "Domnul Csendes (actualul presedinte al Colegiului CNSAS) a venit pana langa scaunul meu, in timpul dezbaterilor, si a incercat sa ma mangaie pe cap si sa-mi spuna ceva.
I-am spus domnului Csendes sa-mi spuna ce are de spus fara sa ma atinga, altminteri s-ar putea trezi cu capul in gura", a confirmat, conform ziarului, Cazimir Ionescu, eroul faptei. Suculenta exprimare, mai relevant este totusi urmatorul pasaj care mentioneaza cererea "imperativa" (!) facuta de domnul Ionescu ca dosarele preotilor sa nu fie inca deschise: "Am considerat ca e mai bine sa nu stie nimeni nimic din dosare pana dupa alegerea Patriarhului", a spus acest membru al Colegiului CNSAS propus in 2006 pentru inalta functie de catre PSD. Mesajul a fost intarit prin absentarea domnului Ionescu de la sedinta in care urma sa se dea verdicte.
Nu exista nici un motiv sa ma indoiesc de acuratetea acestei prezentari a faptelor, cu atat mai mult cu cat rezoneaza perfect cu ceea ce stiu despre eroul intamplarii. Hazardul istoriei a facut sa ne nimerim, si eu, si domnul Ionescu, in relativ micul Consiliu al Frontului Salvarii Nationale (CFSN), structura cu puteri legislative si executive creata in primele zile de dupa revolutie. Intr-una dintre intalnirile CFSN, prin luna februarie 1990, dupa ce avusesem ocazia sa-mi exprim opiniile cu privire la tema Securitatii, acelasi domn Cazimir Ionescu a venit langa scaunul meu, s-a asezat pe calcaie si m-a intrebat: "Ce aveti, domnule Andreescu, cu Securitatea ?". Si mi-a argumentat cat de patriotica si utila fusese acea institutie.
Nu conteaza deloc ce i-am replicat eu, ci faptul ca persoana ce-si lua atunci statutul de purtatoare de cuvant a intereselor Securitatii a ajuns astazi in fruntea unei institutii chemate sa o deconspire. Fiecare are dreptul sa se schimbe, insa comportamentul domnului Ionescu spune exact contrariul: ca nu s-a schimbat, ci are astazi in chestiunea Securitatii aceeasi atitudine cum o avea in anul 1990. Si acest tip de consecventa ar fi de inteles daca nu ar intra in conflict cu atributiile cu care a fost insarcinat de catre Parlamentul Romaniei. Cererea sa, ca dosarele sa nu fie "inca deschise", si comportamentul subsidiar reprezinta o incercare explicita de a conspira Securitatea. Or, ceea ce face domnul Ionescu este comparabil cu purtarea unui doctor ce ii prescrie bolnavului, premeditat, un medicament fatal. Sau cu atitudinea unui membru al SRI care, in loc sa apere secretele de stat, le comunica amicilor sai kaghebisti. E drept ca in cele doua cazuri, Codul penal e foarte darnic: medicul va fi judecat pentru a-si fi omorat pacientul, ofiterul pentru tradare.
Ce spune insa Codul penal referitor la faptele domnului Ionescu ? Acestea corespund variantei agravate referitoare la abuzul in serviciu contra intereselor obstesti. Mai precis, a neindeplinirii cu stiinta a indatoririlor sale de serviciu, avand ca efect o perturbare deosebit de grava a activitatii organizatiei din care face parte. "Perturbarea grava" poate insemna paralizarea activitatilor ce reprezinta menirea organizatiei. Primul care ar trebui sa reactioneze in astfel de cazuri este Parlamentul, cu puterea si indatorirea sa-i revoce pe vinovati. Stim, parlamentarii nu o vor face. Ramane atunci sa intervina justitia, ultima baricada a statului de drept.

Gabriel Andreescu
Ziua joi 20 septembrie, 2007 http://www.ziua.net

Dan Voinea sau despre temporizare


Am trecut prea usor cu vederea una din stirile interesante ale zilelor trecute.
13 septembrie: Laura Codruta Kovesi spune ca Dan Voinea nu vrea sa treaca in rezerva pentru a duce la capat dosarele mineriadei si ale Revolutiei. Voinea a pus argumentele de natura finanicara la baza deciziei sale. Kovesi: “Este arhicunoscut faptul ca un procuror militar castiga mult mai bine decat un procuror civil, insa la momentul la care am facut propunerea (de trecere in rezerva a lui Dan Voinea - n.m., C.P.) am avut in vedere complexitatea cauzei si nu ne-am gandit la veniturile materiale pe care le pooate obtine un procuror militar”.
De regula, de-a lungul timpului, Dan Voinea a fost fie inconsecvent criticat si “ciupit” de catre cei carora le pica greu adevarul continut de aceste dosare extrem de dificile, fie considerat un erou de o buna parte a presei.
Ar mai fi o a treia perspectiva, care s-ar putea sa fie mai aproape de adevar in privinta acestui personaj. Dan Voinea nu se grabeste deloc sa duca la capat dosarele invocate mai sus. Sunt sigur ca, optand sa nu urmareasca, decat in mod cumva facultativ, dosarele mineriadei si ale Revolutiei, Dan Voinea stie ca sansele ca acestea sa fie finalizate in timp scurt sunt foarte foarte mici. Predicatul tare al acestei ipoteze de lucru este acesta: Dan Voinea temporizeaza pentru ca nu il intereseaza cu adevarat finalizarea lor, ci, dimpotriva, neajungerea lor in instanta.
Sigur, nu bag mana in foc ca lucrurile ar sta 100% asa, dar am tot mai multe indoieli in privinta lui Dan Voinea si tot mai multe argumente care sa ma faca sa il consider o frana subtila in tot acest proces complex.

Cristian Patrasconiu
Cotidianul joi 20 septembrie, 2007 http://patrasconiu.blog.cotidianul.ro

DNA sau maneaua ca politie politica



-- Masurile de politie politica prevazute de justitiara Macovei, care a dus de nas o tara si o Europa cu inocenta ei inchipuita, s-au dovedit eficiente in atingerea scopurilor prezidentiale.
Cine mai avea vreo indoiala ca presedintele Basescu face orice ca sa-si distruga adversarii politici, considerati dusmani, are acum proba la lumina zilei. DNA este folosit ca instrument pentru incriminarea adversarilor politici si acoperirea protejatilor. In loc de principala institutie anticoruptie, DNA este o manea prezidentiala cu titlul de Alba ca Zapada. Un rezultat strident al degradarii fara precedent a institutiei anticoruptie este manelizarea ariei calomniei.
Avem niste dusmani, cum procedam ? E prima intrebare pe care i-a pus-o Basescu ministrului de atunci al Justitiei, Monica Macovei. Care a dat raspunsul. Ne facem DNA, aranjam ca politicul sa poata opera miscari de procurori, punem sefi zelosi, bagam si o ordonanta prin care sa putem face perchezitie electronica si ascultare de telefoane, de milioane, fabricam dosare. Sau haznale cu noroi pe care le aruncam peste dusmani, in principal peste liberali, la momentul oportun, atunci cand ei cresc in sondaje, iar presedintele scade. Si in perioade electorale.
Reteta lui Macovei a mai cuprins, evident, protejarea dosarelor penale privitoare la Basescu si PD, incuierea lor cu sapte lacate prin sertare, constatarea prescriptiei sau dezincriminarea pe considerente paralele cu procedura penala, adica prin inventii judiciare. Totul si orice ca sa pastram imaculata imaginea presedintelui Basescu si a PD si sa infieram dusmanii poporului, PNL si tot ce misca in frontul antiprezidential - iata deviza DNA. Masurile de politie politica prevazute de justitiara Macovei, care a dus de nas o tara si o Europa cu inocenta ei inchipuita, s-au dovedit eficiente in atingerea scopurilor prezidentiale.
Dar mizeria morala a politiei politice fara precedent, instrumentate de fariseica Monica prin Morari si Tulusi a iesit la iveala. Gratie tenacitatii tanarului ministru al Justitiei, Tudor Chiuariu. Acum, tinta a razbunarii mafiote din partea servitorilor lui Basescu, indivizi care compromit pana la scandal statutul de magistrat si insasi credibilitatea procurorului ca institutie. Dinspre DNA vine un miros pestilential. Si prezidential. Coada Cotrocenilor bagata in treburile Justitiei a fost taiata de ministrul Chiuariu, prin dispunerea anchetei Inspectiei Judiciare CSM. Motiv pentru care trebuie penalizat. In piata publica.
Niciodata dupa decembrie 1989, Justitia nu s-a aflat intr-un asemenea grad de risc ca sub Basescu. Nimeni nu si-a permis o astfel de politizare. Au fost si in regimul Iliescu suficiente abuzuri de drept, dar nu a existat o asemenea institutionalizare a procuraturii anticoruptie ca politie politica. Vindicativa, chiar la modul ostentativ.
Din sertarele DNA au iesit viermii. Curatenia generala dispusa de ministrul Chiuariu e periculoasa pentru presedintele Basescu si cocolositul PD. Razbunarea lui Daniel Morar e intr-adevar prosteasca, are dreptate ministrul. Un intrigant de telenovela manelista, care minte public si isi bate joc de institutia procuraturii, fapt demonstrat chiar de ancheta Inspectiei Judiciare a CSM. Oricine isi poate da seama ca prin porcaria de a cere urmarirea penala a ministrului Justitiei, Morar vrea sa-si scape pielea. Procurorul-sef al DNA i-a cerut de fapt presedintelui Basescu sa-l suspende din functie pe ministrul Justitiei, pentru ca Tudor Chiuariu sa nu mai apuce sa ceara demiterea lui Morar pe 3 octombrie, la prezentarea raportului CSM. Care pune reflectoarele pe mizeria de la DNA. Orice ar face, presedintele Basescu nu o mai poate musamaliza.

Roxana Iordache
Ziua joi 20 septembrie, 2007 http://www.ziua.net

Afacerea Babiuc-Becali, pe terenul DNA



Victor Babiuc, fostul ministru al Apararii, este suspectat de luare de mita de catre procurorii DNA, care au solicitat ieri un aviz de cercetare penala de la Presedintie. Babiuc este acuzat si de abuz in serviciu, cu consecinte deosebit de grave. Dosarul penal are ca obiect doua schimburi de terenuri, din anii 1996 si 1999, dintre MApN si finantatorul Stelei, Gigi Becali. Atunci, Becali s-a ales cu circa 30 hectare in cartierul Pipera din nordul Capitalei, dupa cum "Romania libera" a dezvaluit in editiile trecute.
Mita ar fi fost reprezentata de un teren de 700 metri din Pipera, pe care Becali i l-ar fi vandut fiicei lui Babiuc cu 500 de lei. Vanzarea, considerata mascata de catre procurori, s-a petrecut intre cele doua schimburi de terenuri. Acum, terenul fiicei lui Babiuc valoreaza circa 200.000 de euro. George Becali este cercetat pentru dare de mita. In dosar mai sunt cercetati inalti ofiteri ai MApN, implicati in intocmirea documentelor necesare schimburilor de terenuri. Grav este faptul ca acele terenuri nu erau proprietatea Armatei, deci schimbul de terenuri era interzis de lege. Pe deasupra, terenurile erau revendicate de fostii proprietari, iar procesele sunt si acum pe rol. Becali sustine ca nu a incalcat legea, iar Babiuc ne-a expediat, sustinand ca nu are nimic de comentat.
Procurorul-sef al DNA, Daniel Morar, l-a sesizat pe Traian Basescu pentru ca acesta sa ceara urmarirea penala fata de Victor Babiuc, fost ministru al Apararii in perioada 1996-2000. Babiuc este acuzat de luare de mita si abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave. Dosarul se refera la cele doua schimburi de terenuri dintre fostul ministru si finantatorul Stelei, Gigi Becali.
Primul schimb s-a realizat in 1996, cu ajutorul generalului Dumitru Cioflina. Atunci, MApN a cedat 8,8 hectare de teren in Pipera, iar Becali le-a dat o suprafata identica in localitatea Stefanesti. La data respectiva, primarul din Stefanesti era cumnatul generalului Cioflina. Al doilea schimb s-a realizat in iunie 1999, cand MApN i-a dat lui Becali 20,9 hectare la Pipera (zona Erou Iancu Nicolae) si a primit 21 de hectare tot la Stefanesti. Schimburile au fost ilegale deoarece Armata nu detinea acte de proprietate asupra terenurilor pe care le administra, acestea fiind revendicate de fostii proprietari. Legea interzice schimbarea regimului juridic al unor terenuri aflate in litigiu.
In octombrie 1996, motivul schimbului era necesitatea ca MApN sa-si construiasca la Stefanesti un obiectiv militar strategic (care nu a fost construit niciodata).
Intr-o sedinta din ianuarie 1997 a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), s-a stabilit ca MApN sa-si construiasca un obiectiv strategic la Stefanesti. Deoarece nu detinea terenuri in respectiva zona, prin aceasta manevra CSAT a aprobat inclusiv schimbul de terenuri dintre minister si Becali. Ioana Mariana Babiuc, fiica lui Victor Babiuc, a cumparat de la George Becali 700 de metri patrati in Pipera, cu suma modica de 500 lei. Tranzactia s-a perfectat imediat dupa ce Becali si reprezentantii MApN au semnat cel de-al doilea schimb de terenuri, prin care Armata ceda 20,9 hectare la Pipera si primea 21 de hectare la Stefanesti.
Gigi Becali, cercetat si el penal in acest dosar, a negat orice acuzatie si a declarat ca nu l-a vazut pe Victor Babiuc decat o singura data in toata viata lui, undeva pe la vestiarele echipei Steaua Bucuresti.

Ondine Ghergut & Virgil Burla
Romania libera joi 20 septembrie, 2007 http://www.romanialibera.ro

NOTA (mig007)
Pentru complectarea informatiilor despre cazul Babiuc-Becali puteti citi si articolele:
- Armata i-a imbogatit si pe Becali, si pe Constantinescu - http://www.romanialibera.ro/a90155/armata-i-a-imbogatit-si-pe-becali-si-pe-constantinescu.html

si:

- Cum si-a facut Becali averea - http://www.romanialibera.ro/a89763/cum-si-a-facut-becali-averea.html

Marinescu, dat afara din PD


-- Biroul Permanent al PD a decis, cu unanimitate de voturi, sa-l excluda din partid pe senatorul Marius Marinescu. Acesta a aflat decizia din presa si acuza faptul ca excluderea ar fi fost provocata de "mafiotii si talibanii" din partid carora le-ar fi deranjat afacerile ilegale.
Presedintele partidului, Emil Boc, sustine ca hotararea BPN s-a bazat pe un raport al Comisiei de Etica si Litigii in care se spune ca a provocat "prejudicii de imagine" si si-a atacat public colegi din partid. Marinescu a afirmat ca nu va ataca decizia, un asemenea demers fiind inutil din cauza dictaturii interne din PD. Dimpotriva, senatorul pare hotarat sa rupa definitiv legaturile cu fostul sau partid pe care l-a acuzat ca a promovat doua programe de guvernare, unul oficial si unul prin care a urmarit obtinerea unor beneficii ilegale pentru "mafiotii" din partid. El a atacat-o dur pe Monica Macovei, fostul ministru de Justitie, acuzand-o ca a subordonat justitia politicului prin transferul dreptului de a propune procurorul-general si procurorul-sef al DNA de la CSM la ministrul de resort. De asemenea, Macovei este acuzata ca a falicilitat evaziunea fiscala prin indepartarea procurorilor financiari de la Curtea de Conturi. Astfel, politicieni pedisti au putut sa-si ascunda afacerile ilegale din domeniul imobiliar si al energiei, sustine senatorul. Excluderea sa, afirma Marinescu, este consecinta faptului ca nu a inchis ochii la aceste afaceri. In plus, i s-a reprosat ca a fost co-initiator al unor proiecte de legi alaturi de pesedisti ca Ion Iliescu si Nicolae Vacaroiu. "Nu o sa-mi inchida gura liderii talibani din PD", a precizat Marinescu. In privinta viitorului sau politic, senatorul a precizat ca va ramane independent, in pofida faptului ca a primit mai multe oferte din partea unor partide parlamentare. Marinescu a evitat pana acum excluderea, in pofida relatiilor incordate cu conducerea PD ce l-a admonestat public de mai multe ori, dar picatura care a umplut paharul a fost recentul atac la adresa lui Adriean Videanu.

Adrian Ilie
Ziua joi 20 septembrie, 2007 http://www.ziua.net