joi, septembrie 20, 2007

Afacerea Babiuc-Becali, pe terenul DNA



Victor Babiuc, fostul ministru al Apararii, este suspectat de luare de mita de catre procurorii DNA, care au solicitat ieri un aviz de cercetare penala de la Presedintie. Babiuc este acuzat si de abuz in serviciu, cu consecinte deosebit de grave. Dosarul penal are ca obiect doua schimburi de terenuri, din anii 1996 si 1999, dintre MApN si finantatorul Stelei, Gigi Becali. Atunci, Becali s-a ales cu circa 30 hectare in cartierul Pipera din nordul Capitalei, dupa cum "Romania libera" a dezvaluit in editiile trecute.
Mita ar fi fost reprezentata de un teren de 700 metri din Pipera, pe care Becali i l-ar fi vandut fiicei lui Babiuc cu 500 de lei. Vanzarea, considerata mascata de catre procurori, s-a petrecut intre cele doua schimburi de terenuri. Acum, terenul fiicei lui Babiuc valoreaza circa 200.000 de euro. George Becali este cercetat pentru dare de mita. In dosar mai sunt cercetati inalti ofiteri ai MApN, implicati in intocmirea documentelor necesare schimburilor de terenuri. Grav este faptul ca acele terenuri nu erau proprietatea Armatei, deci schimbul de terenuri era interzis de lege. Pe deasupra, terenurile erau revendicate de fostii proprietari, iar procesele sunt si acum pe rol. Becali sustine ca nu a incalcat legea, iar Babiuc ne-a expediat, sustinand ca nu are nimic de comentat.
Procurorul-sef al DNA, Daniel Morar, l-a sesizat pe Traian Basescu pentru ca acesta sa ceara urmarirea penala fata de Victor Babiuc, fost ministru al Apararii in perioada 1996-2000. Babiuc este acuzat de luare de mita si abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave. Dosarul se refera la cele doua schimburi de terenuri dintre fostul ministru si finantatorul Stelei, Gigi Becali.
Primul schimb s-a realizat in 1996, cu ajutorul generalului Dumitru Cioflina. Atunci, MApN a cedat 8,8 hectare de teren in Pipera, iar Becali le-a dat o suprafata identica in localitatea Stefanesti. La data respectiva, primarul din Stefanesti era cumnatul generalului Cioflina. Al doilea schimb s-a realizat in iunie 1999, cand MApN i-a dat lui Becali 20,9 hectare la Pipera (zona Erou Iancu Nicolae) si a primit 21 de hectare tot la Stefanesti. Schimburile au fost ilegale deoarece Armata nu detinea acte de proprietate asupra terenurilor pe care le administra, acestea fiind revendicate de fostii proprietari. Legea interzice schimbarea regimului juridic al unor terenuri aflate in litigiu.
In octombrie 1996, motivul schimbului era necesitatea ca MApN sa-si construiasca la Stefanesti un obiectiv militar strategic (care nu a fost construit niciodata).
Intr-o sedinta din ianuarie 1997 a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), s-a stabilit ca MApN sa-si construiasca un obiectiv strategic la Stefanesti. Deoarece nu detinea terenuri in respectiva zona, prin aceasta manevra CSAT a aprobat inclusiv schimbul de terenuri dintre minister si Becali. Ioana Mariana Babiuc, fiica lui Victor Babiuc, a cumparat de la George Becali 700 de metri patrati in Pipera, cu suma modica de 500 lei. Tranzactia s-a perfectat imediat dupa ce Becali si reprezentantii MApN au semnat cel de-al doilea schimb de terenuri, prin care Armata ceda 20,9 hectare la Pipera si primea 21 de hectare la Stefanesti.
Gigi Becali, cercetat si el penal in acest dosar, a negat orice acuzatie si a declarat ca nu l-a vazut pe Victor Babiuc decat o singura data in toata viata lui, undeva pe la vestiarele echipei Steaua Bucuresti.

Ondine Ghergut & Virgil Burla
Romania libera joi 20 septembrie, 2007 http://www.romanialibera.ro

NOTA (mig007)
Pentru complectarea informatiilor despre cazul Babiuc-Becali puteti citi si articolele:
- Armata i-a imbogatit si pe Becali, si pe Constantinescu - http://www.romanialibera.ro/a90155/armata-i-a-imbogatit-si-pe-becali-si-pe-constantinescu.html

si:

- Cum si-a facut Becali averea - http://www.romanialibera.ro/a89763/cum-si-a-facut-becali-averea.html

Niciun comentariu: