luni, septembrie 24, 2007

* ----- *


Girly glitter comments from www.GirlyTags.com

* FRUMUSETILE ROMANIEI *



Castelul Bran – Brasov - Construit in urma cu peste 600 de ani, castelul a devenit celebru atat datorita maiestuozitatii sale, cat si gratie legendei ca aici si-ar fi facut veacul celebrul Dracula

* ----- *


Girly glitter comments from www.GirlyTags.com

Ce credem ca gandesc politicienii


-- Traian Basescu - vreau sa pun un premier care sa ma asculte neconditionat. Vreau sa conduc in totalitate Romania. Am un proiect politic pe care il vreau realizat. Vreau sa intru in istorie ca presedintele care a dat lovitura de gratie coruptiei, care a obtinut pentru Romania cea mai importanta pozitie regionala, ca presedintele cel mai iubit de popor. Acum vreau sa treaca motinuea de cenzura si sa fac alegeri anticipate pe care sa le castige Partidul Democrat.
Calin Popescu-Tariceanu - vreau sa-mi apar prietenii. Sa raman, daca se poate, premier (caci e frumoasa viata). In ceea ce priveste motiunea de cenzura, poate sa treaca sau nu, dar nu ma straduiesc. In rest, nu stiu ce vreau.
Emil Boc - vreau sa aduc PD la guvernare cu sustinere majoritara in Parlament. Altfel, guvernarea nu ma intereseaza. Nu vreau sa fiu premier, dar nu depinde de mine. Ma intereseaza Municipiul Cluj-Napoca. Am batut cu pumnul in masa pentru continuarea constructiei Autostrazii Transilvania si de atunci a inceput cresterea economica. As putea sa fiu multumit de ceea ce am realizat, dar cred ca mai am multe de facut. Insa, spre deosebire de multi altii, pot sa astept.
Mircea Geoana - vreau ceva. Orice, orice. Ceva ce pot sa impart la pesedeii mei ca sa ma mai lase o tura presedinte de partid. Motiunea de cenzura mi-a creat numai probleme. Fie trece, fie nu, eu am o mare problema. Nu am o agenda proprie clara, dar m-ar bucura sa aduc PSD la guvernare cu oricine, poate atunci ma vor asculta macar liderii de filiale.
Gigi Becali - incep sa am probleme. Hagi, Babiuc risca sa-mi aduca o scadere in sondaje. Dan Pavel a plecat. Ce ma voi face in campania pentru Parlamentul European ? Ce sa vorbesc eu cu Frunzaverde sau cu Renate Weber ? Astia n-au nici 1% din averea mea. Eu sunt roman adevarat. Cu Dumnezeu inainte ! Cat despre motiunea de cenzura, nu inteleg ce-mi iese.
Corneliu Vadim-Tudor - Gigi Becali e un analfabet. Cum poate sa aiba apreciere mai buna in sondaje decat mine ? Ungurii sunt sparti in doua, despre ce sa mai vorbesc ?
Adrian Nastase - trebuie sa pun mana din nou pe PSD. Geoana este slab si manipulabil. Face numai jocurile altora. A dus PSD de la 34% la 18% in numai doi ani. Daca-l mai las inca un an nu mai am ce sa conduc. Vreau sa ma razbun ! Am fost lasat singur de multi din cei pe care i-am facut oameni. Nu voi mai face greseala asta.
Theodor Stolojan - as vrea si eu un an de premier. Macar pentru ca am avut un hotel cu acest nume. Si Traian cred ca ma vrea. Sunt cel mai bun. Am fost premier sub Iliescu si m-am inteles cu el, pentru ca l-am ascultat. Acum, sub Basescu, sunt gata sa fac acelasi lucru, sa-l ascult. Vreau ca PLD sa fuzioneze cu PD, pentru ca altfel nu intra in Parlament. Si ar fi bine sa fuzioneze pana in alegerile pentru Parlamentul European ca sa nu zica lumea ca Stolojan a produs un partid de 2%. Motiunea de cenzura trebuie sa treaca, dar nu sa ajungem la anticipate ca altfel raman fara parlamentari.
Motiunea de cenzura tulbura apele in mai toate partidele. Si asta pentru ca Dl Geoana a invartit-o in asa fel incat daca va trece, nu va fi un succes al PSD, ci un succes al lui Traian Basescu. Iar daca nu, va deveni un insucces al sau personal, ca efect al incapacitatii de a-si motiva proprii colegi.
De altfel, Mircea Geoana trebuie sa constate ca toate gesturile sale din ultima perioada devin automat succesele altcuiva si, in general, nu ale propriului partid. De la Legea Pensiilor la Motiunea de Cenzura, PSD devine victima a ezitarilor si a lipsei de credibilitate, coerenta si combativitate a liderilor sai actuali.

Red Apple
Ziua luni 24 septembrie, 2007 http://www.ziua.net

Ciuvica acuza SRI ca acorda prea multa atentie PNL


Mugur Ciuvica, presedintele Grupului de Investigatii Politice, a lansat ieri doua noi documente „scurse“ de la SRI, despre care sustine ca ar demonstra practicile de politie politica ale SRI.
Copertele a doua rapoarte SRI, continand „unele afirmatii ale senatorului PNL Norica Nicolai“ (fara alte precizari despre subiectul afirmatiilor) si „intentia PNL de a coagula un pol de dreapta in Republica Moldova, precum si reactii dupa recenta declaratie a presedintelui Traian Basescu referitoare la «aderarea Republicii Moldova la UE»“, sunt documentele cu care Mugur Ciuvica acuza SRI de implicare in activitati de politie politica.
Ambele pagini sunt semnate de generalul de brigada Vasile Stanciu, fost sef al „Grupului de Evidenta“. Doar cel de-al doilea document este datat 20 iulie 2006 si contine si semnatura colonelului Florian Coldea. Coldea, prim-adjunct al directorului SRI, a fost suspendat pana acum doua luni din cauza altei scurgeri din interiorul structurii, biletelele prezentate de Mircea Geoana in momentul suspendarii presedintelui Romaniei, ce cuprindeau date despre relatiile cu Securitatea a trei dintre judecatorii Curtii Constitutionale.
Ciuvica este convins de autenticitatea documentelor si spune ca le-ar fi verificat pe trei cai.
De cealalta parte, Marius Bercaru, purtatorul de cuvant al SRI, ne-a declarat ca foile nu au fost identificate, iar operatiunea s-ar putea sa dureze pana luni, fiind ingreunata de lipsa numerelor de inregistrare. Personal, Bercaru se indoieste insa de autenticitatea documentelor.
Mugur Ciuvica este convins ca avem de-a face cu un act de politie politica, adica de monitorizarea unui partid si a unui senator roman. O sursa din interiorul serviciilor secrete ne-a declarat ca cele doua documente par inofensive, nefiind vorba nici de monitorizare si nici de rapoarte speciale, ci de analize ale unor declaratii publice, adica de informatii din „surse deschise“ (care ar ajunge, potrivit unei afirmatii mai vechi a sefului SRI, George Maior, la un procent de 25 la suta din informatiile prelucrate de acest serviciu).
Presedintele GIP nu a auzit niciodata pana acum despre existenta „Grupului de Evidenta“, dar a citit in presa despre seful acestui departament, Vasile Stanciu, care s-ar ocupa de ofiteri sub acoperire. Liberalul Radu Stroe, presedintele Comisiei parlamentare de control a SRI, sustine ca-i era deja cunoscuta existenta acestui Grup cu „atributii mai speciale“, insa a refuzat sa ne dezvaluie in ce ar consta acestea, facand numai aluzie la ofiteri sub acoperire.
Generalul de brigada Vasile Stanciu este o veche cunostinta a presedintelui Traian Basescu. Potrivit unor relatari din presa, Stanciu ar fi lucrat ca ofiter acoperit in Belgia, in perioada cand si Traian Basescu era detasat la Anvers (1987-1989). Presedintele Romaniei a recunoscut anul trecut ca-l cunostea pe generalul Stanciu de dinainte de Revolutie si, la scurta vreme, in octombrie 2006, l-a trecut in rezerva.

Mariana Bechir
Cotidianul luni 24 septembrie, 2007 http://www.cotidianul.ro

Pensionari de viitor

-- Basescu ne-a numarat saptamana trecuta si i s-a parut ca ne rarim. Peste vreo 40 de ani vom ramane mult mai putini decat am fost, dar mai pensionari ca niciodata. Nu stiu de ce-i pasa, pana in 2050 mai sunt opt mandate. Pana acum, doar Stefan cel Mare si Regele Carol I au apucat.
Cu regretul ca zilele nu-i mai permit sa-si aduca aportul la fondurile private, la care si-ar fi dorit din tot sufletul sau de pensionar aspirant sa contribuie, presedintele a tinut sa fie prezent la lansarea la apa a sistemului alternativ de protectie sociala din Romania. Nimic anormal. De la parastas nu se lipseste, mai ales in prag de lovitura de palat, sau anticipate cum li se mai spune. Ce i se poate reprosa lui Basescu este ipocrizia crasa. Daca voia pensie privata, sa fi zis din '90, prindea si el, prindeam si noi. A dat de pamant cu cateva guverne si partide, putem sa le adaugam si pe cele doua taricene, la misto, fara sa-si planga de mila. Dar nu a construit nimic, cu exceptia demolarii PSD, recunosc.
Romania este ultima tara din Uniune (cand au trecut noua luni ?) care debranseaza partial contribuabilul de la mila statului. Cehia, de exemplu, nici nu era in UE cand a adoptat sistemul si mai are putin si scoate si primii beneficiari pe "piata". In Romania nu a fost posibil, nici pe vremea CDR, nici pe vremea lui Nastase (nu mai vorbim de Iliescu, pentru ca el nu concepe alta pensie decat cea de om politic in viata si presedinte la stat) pentru ca nici unui guvern nu i-a convenit sa renunte la pusculita doldora a asigurarilor sociale, oricare ar fi fost ele. Nastase chiar a subordonat Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, altfel institutie independenta, cu buget propriu.
Toti marii nostri conducatori nu au avut grija mai mare decat sa sifoneze fondurile asigurarilor sociale, si vorbim de mii si mii de miliarde de dolari noi, mai ceva ca politistii conductele de benzina de la Ploiesti, in interesul nevoilor politice de moment, sau vile, cum le mai zice.
Cum sa lasi alegatorul singur in casa, pe intuneric, cu optiunea, sa-si astearna singur patul de spital sau sa-si oblojeasca ultimele zile ? Cum sa lasi prostimea cu bani la batranete, astia sunt in stare sa-i bea pe toti odata, sau sa-i prapadeasca prin Caraibe, si ramai fara alegatori lucizi cand ti-e lumea mai draga. Vine referendumul, ca maine, si fluieri a paguba prin curtea scolii din Cracaoani. Mai sunt si inundatii, risti sa nu mai ia pe nimeni, putrezesc cizmulitele de cauciuc sub birou, oricat le-ar vacsui sefa de cabinet.
Moare statul de grija noastra. Chiar nu glumesc, daca ne facem bine singuri isi pierd bietii oameni locul de munca.
Interesant este si momentul cand se produce catastrofa. Liberalii lui Geoana, sau pesedistii lui Tariceanu, deja au marit pensiile, fara acoperire. Vosganian, daca mai apuca, incearca sa carpeasca aceasta gaura, taind de pe unde se mai poate. Cum ar fi propunerea de interzicere a tichetelor de masa pentru bugetari sau mici giumbuslucuri cu TVA. Si acum mai dispar si 2% la suta din totalul contributiilor tinerilor sub 45 de ani din bugetul de stat. Tare sunt curios cum vor construi bugetul lui 2008. Chiar in cazul unui premier pentru situatii de urgenta, Blaga are ceva de pompier in privire, cum va fi impacata capra socialista cu varza liberala si alegerile lui Basescu ?
"A bagat Tariceanu pensie, dom' presedinte. Cum procedam ?" o sa racaie si Boc la usa. "Investiti, ba, numai in pensionarii de viitor".

Rene Parsan
Ziua luni 24 septembrie, 2007 http://www.ziua.net

Guvernul de vata sticlata


E dreptul domnului Orescu sa simpatizeze cu cine doreste, sa vada in complotul josnic al celor 322 de parlamentari care l-au suspendat pe Traian Basescu un act de curata democratie si in presupusa depunere a motiunii de cenzura de catre pesedei un act imprudent, ce foloseste puterii personale a presedintelui.
Dar sa auzi un veteran al Europei libere scriind, negru pe alb, ca Ion Iliescu este „capul cel mai luminat” al PSD-ului depaseste orice inchipuire. S-a creat, in clipa de fata, un fel de conspiratie a oamenilor dintr-o anumita generatie care, pierzand cu trecerea vremii pozitiile de prestigiu, au inceput sa pozeze intr-un soi de „Gica-contra”, rosi in egala masura de reumatisme si resentimente.
Crescut in naivitatea respectului fata de varsta solara a batranetii, nu-mi pot reveni din socurile pe care mi le provoaca tocmai cei pe care ar trebui sa-i veneram pentru, teoretic, intelepciunea, moderatia si bunatatea lor. Ei bine, prea putini dintre batranii nostri reusesc sa se mentina in sfera comportamentului superlativ.
Si acum ma gandesc la cei mai buni dintre ei, de la Octavian Paler, pe care anii nu l-au facut mai senin si mai detasat, ci mai acru si incarcat de umori negre, la incredibila Doina Cornea. Aceasta femeie care a reprezentat, la un moment dat, tot ce poate fi mai luminos intr-o comunitate a ajuns sa se lamenteze jenant despre imaginare pericole ale dictaturii, preluand mecanic lozincile celor mai corupti dintre romani, si anume cei aflati la carma vietii politice.
Singura boare de dictatura pe care-am simtit-o dupa caderea lui Nastase a venit tocmai de acolo unde ea, in tarile normale, nu se poate produce: dinspre Parlamentul Romaniei. Incuscririle dubioase de ideologii, incrucisarile de interese, pactizarile stupefiante intre aparenti inamici ireductibili sfideaza logica si arunca in ridicol pretentiile de bun-simt.
Abili nevoie-mare, guresii din parlament au ajuns sa te invinuiasca de porniri antidemocratice, de fascism si de tot ce mai vreti, daca ai avut impertinenta sa le spui de la obraz ca sunt incapabili si nesimtiti. Scaunul de parlamentar li s-a lipit in asa masura de fund, incat probabil nu se va desprinde decat cu aschii cu tot.
Ca sa fie limpede: nu parlamentarismul e in chestiune, ci calitatea execrabila a parlamentarilor. Ca institutie a democratiei, parlamentul trebuie sa existe. Ceea ce-ar trebui sa dispara e actuala clasa politica. Un partid si-un parlament in care vechii bolsevici au un cuvant greu de spus e, dincolo de orice demonstratie, unul sortit esecului si demn de dispret.
Faptul ca dl Serban Orescu se arata inspaimantat de perspectiva plecarii din viata politica a lui Ion Iliescu da masura amestecului toxic de ura, smecherie, dubiosenie morala si nesimtire care domina spiritul public in Romania. Faptul ca politicienii sunt incapabili sa izoleze supravietuitori ai Raului comunist precum Iliescu, Vacaroiu sau Voiculescu ori ca turnatori dovediti precum Balaceanu-Stolnici continua sa-si mitralieze netulburati cititorii cu banalitatile crase ale unei gandiri submediocre indica debusolarea si dezabuzarea societatii romanesti.
Avand in vedere cele de mai sus, e absolut indiferent daca actualul guvern cade sau ramane. Marea problema a Romaniei o constituie parlamentul si felul in care sunt recrutati membrii sai. Discutiile clocotitoare de-acum cateva luni privind votul uninominal au incetat ca prin farmec. Nu m-ar mira ca si motiunea pesedista aruncata in directia guvernului Tariceanu II sa fie parte a perdelei de fum pe care maestrii aranjori din parlament stiu s-o creeze ori de cate ori se simt primejduiti.
Daca nu se ajunge la alegeri anticipate, toata zarva privind „cel mai slab guvern postdecembrist”, „cei mai corupti ministri”, „cei mai ineficienti administratori” e apa de ploaie. N-am face decat sa inlocuim un guvern de paie cu unul de vata sticlata. Marii sarlatani, marii beneficiari se afla pe bancile parlamentului, de unde vor santaja si vor dicta cu exact aceeasi nerusinare. Nu cred ca merita sa participam la zarva din acest moment doar pentru ca la sfarsitul ei sa-l inlocuim pe Tariceanu cu Blaga.
Guvernul rezultat ar fi la fel de fragil. Daca nu avem garantia ca intreaga viata politica a Romaniei va suferi o schimbare majora, inseamna ca ne-am facut de ras degeaba. Or, un guvern nou placat pe vechile mentalitati din parlament n-ar face decat sa puna cruce dorintei celor mai multi dintre romani: alegerile viitoare sa aiba loc pe sistemul uninominal, si nu pe rusinoasele liste de partid.

Mircea Mihaies
Evenimentul zilei luni 24 septembrie, 2007 http://www.evz.ro

Sa fie impuscati liberalii !

-- Nu stiu daca PNL, macinat de guvernare, afaceri mai mari sau mai mici, mai legale sau mai ilegale, si de eternele sageti prezidentiale, mai are putere si timp sa faca tot posibilul ca statul sa fie un stat de drept.
In momentul acesta PD-ul condus fara jena de dl Traian Basescu a epuizat toate formele de atac - sa spunem, permise de timpurile in care traim - asupra Liberalilor. Acutizarea acestui razboi, cu ultimele lui lupte de gherila politica de pe scena publica, nu este numai un razboi al Partidului Democrat pentru accesul la resurse, ci un razboi mut impotriva intregii tari. Degeaba a atras si atrage in continuare atentia opiniei publice distinsa disidenta Doina Cornea, asupra nefirescului "bellum omnium contra omnes" declansat de individul care a acumulat, parca in launtrul sau toata ura din lume. Degeaba atentioneaza dna Renate Weber ca s-au depasit limitele unui razboi politic si ca armele cu care presedintele tarii s-a obisnuit sa lupte nu sunt cele legale. Tot ceea ce pare sa conteze pentru acest partid - probabil si el in stare de teroare, asa cum afirma un recent exclus (in unanimitate !), este puterea absoluta. Acea putere absoluta care, dupa cum se stie, duce la coruptie absoluta. Nu stiu daca PNL, macinat de guvernare, afaceri mai mari sau mai mici, mai legale sau mai ilegale, si de eternele sageti prezidentiale, mai are putere si timp sa faca ceea ce ii incumba ca misiune peste istorie: aceea de a face tot posibilul ca statul sa fie un stat de drept. Dar daca o va face, doar atunci politica si viata Romaniei va fi aceea pe care o asteapta aproape toata lumea. Caci numai daca vom deveni un stat de drept, stilul de a face politica, si chiar existenta unui partid fara nici o integritate doctrinara si actiune politica, fara alta identitate decat cea conferita de PDSR-ul tata/mama, nu va mai fi posibila. Ce va urma, asadar, daca in limitele - si asa destul de joase (asemeni personalitatii conducatorului, caci cu ce fair-play va asteptati sa lupte in politica un ins care danseaza prin bodegi si bate, ingenuncheat in fata unei diseuse, cu palma in praful podelelor ?) ale razboiului acesta dl presedinte, scuipand pe Constitutie si pe separatia puterilor in stat, va constata ca dusmanii lui nu cad ? Raspunsul nu poate fi decat extrem de usor de anticipat. Fiindca daca stilul d-sale de a face din politica un mod de a uri, a dus Romania pe drumul Americii de Sud, tara noastra ajungand un fel de Mexic integrat cu scarba de Comunitatea Europeana, atunci nu va trece mult si ne vom alinia metodele de lupta la nivelul tarilor cu presedinti asemanatori cu al nostru. Iar daca tot ne-am "americanizat", pe o axa stramba, Bucuresti - Ciudad de Mexico sau La Paz, atunci, cu siguranta ca vor aparea si gloantele. Pana acum asasinatele politice, din fericire ne-au ocolit: poate ca suntem un popor bland, care mai are rabdare si in care oamenii politici mai au putere sa negocieze. Cei din PSD, cel putin sub actuala conducere, cu siguranta ca nu vor fi luati in catare, fiindca pentru accesul la guvernare si un minister in plus sunt in stare sa linga, cu surasul pe buze, tot ce au scuipat cu cinci minute mai devreme. Dar daca Liberalii vor scapa, ca prin minune de puscaria ce li se pregateste - iata, Mugur Ciuvica a produs ieri inca o dovada ca serviciile secrete urmaresc indeaproape actiunile, ba chiar si declaratiile liderilor PNL - si vor ramane si la guvernare, atunci, pentru ei nu mai ramane decat sa fie impuscati. Daca, totusi Justitia se va jena sa-i condamne la moarte (suntem, totusi in Europa !), prin impuscare pe stadionul Municipal, ca in Venezuela "Domnului Ambasador", a lui Erico Verisimo, atunci ei vor trebui executati, de preferinta la propriile sedii, sub tablourile colbuite ale Bratienilor.

Octavian Hoandra
Ziua luni 24 septembrie, 2007 http://www.ziua.net