vineri, octombrie 05, 2007

* ----- *


Zangy Comment Graphics

* FRUMUSETILE ROMANIEI *



Podul Saligny – Cernavoda - A fost inaugurat in 1895, dupa 5 ani de lucrari, si reprezinta un sistem de doua poduri cu lungime totala de 330 de metri.

* ----- *


Girly glitter comments from www.GirlyTags.com

"Vin in birou la tine sa o facem !"

Dupa esecul motiunii PSD, presedintele Traian Basescu a refuzat in repetate randuri sa faca vreun comentariu oficial.
I-a scapat, in schimb, o noua replica usor de incadrat in categoria gafelor prezidentiale.
La insistenta Sorinei Matei, jurnalist la Antena 3, sa precizeze daca urmeaza sa faca o declaratie oficiala despre efectele rezultatului votului din parlament in opinia sa, Basescu a replicat sec: „Sigur, vin direct in birou la tine sa o facem !”.

Evenimentul zilei
Evenimentul zilei vineri 5 octombrie, 2007 http://www.evz.ro

Elena Udrea preda la masterat !

Fostul consilier prezidential care a transformat Regatul Norvegiei in republica este lector universitar.
Elena Udrea face, mai nou, si cariera didactica ! Pentru inceput, este "doar" lector universitar la masteratul de "Integrare Europeana", conform pliantelor Universitatii Crestine „Dimitrie Cantemir". Chiar daca este promovata in pliante ca doctor, Elena Udrea recunoaste ca nu este decat doctorand in stiinte militare. Teza de doctorat a devenit curs pentru masteranzi in integrare europeana.
Doi fosti consilieri prezidentiali au redevenit colegi, dar de data asta in lumea universitara: Constantin Degeratu si Elena Udrea. La Rectoratul universitatii aflam ca "domnul Degeratu nu are inca un birou al sau, pentru ca isi incepe activitatea de la 1 noiembrie".
In schimb, discretia este mai mare in privinta Elenei Udrea. In cele din urma, ni se confirma faptul ca este vorba chiar de fostul consilier prezidential. Cei doi fosti colegi au devenit cadre universitare la acelasi masterat: "Integrarea europeana".
Masteranzii care se vor bucura de spiritul didactic al Elenei Udrea si al lui Constantin Degeratu vor primi lectii de euromarketing, politici comunitare, studii de securitate europeana, politica europeana de vecinatate, sisteme constitutionale europene etc.
„Senatul universitatii a aprobat !"
Directorul de master, prof. univ. dr. Mircea Cosea, ne-a declarat ca, intr-adevar, Elena Udrea activeaza ca lector. "A propus o disciplina necesara masterului in legatura cu Marea Neagra si Securitatea Euro-Atlantica, iar Senatul universitatii a aprobat-o", spune Cosea.
El a adaugat ca Departamentul de integrare europeana s-a transformat in Departamentul de Securitate Euro-Atlantica, condus de altcineva. Elena Udrea ne-a declarat ieri: "Eu nu sunt doctor, sunt doctorand in stiinte militare. Am fost la deschiderea anului universitar, dar nu mi s-a comunicat daca s-a aprobat acest curs. Cursul abordeaza geopolitica si geostrategia Marii Negre. Va las, intru in filmari la Divertis".

Alexandru Saulea
Adevarul vineri 5 octombrie, 2007 http://www.adevarul.ro

Tariceanu joaca tare

-- Liderul liberal Calin Popescu Tariceanu este cotat drept cel mai bun presedinte de partid din tara. Fapt care ar fi trebuit sa-i puna pe ganduri pe presedintele Basescu et compania, ce au facut eforturi disperate, daca nu de a produce, macar de a sugera existenta unei fisuri in PNL.
Rezistenta premierului rezida in faptul ca el mentine unit si motivat PNL, partidul care, prin insasi doctrina lui liberala, cuprinde personalitatile cele mai independente in gandire si optiune, dintre toate partidele. Personalitati care isi apara prin definitie tocmai gandirea pe cont propriu. Individualismul ca principiu de decizie si actiune.
Reusita remarcabila de a mentine in mod natural PNL unit si motivat are cateva explicatii simple. Si pe cat de simple, pe atat de eficiente. Calin Popescu-Tariceanu este el insusi un liberal autentic. Dintre membrii refondatori ai PNL. Escapadele lui politice impreuna cu Dinu Patriciu - desi initial au putut parea condamnabile - au fost motivate de respingerea politicianismului in favoarea pragmatismului. Fapt pe care domnul Campeanu si l-a asumat peste ani, la reunirea factiunilor liberale in PNL. Dovada ca sustine ferm Guvernul Tariceanu.
Unitatea PNL din mandatul actual se trage si din experienta lui Calin Tariceanu de fost disident. El stie ca pe liberali nu-i convingi decat daca nu-i constrangi. Si nu-i convingi decat daca se lasa convinsi. Si nu se lasa convinsi decat daca sunt convinsi ca le reprezinti interesele.
Interesele politice fundamentale ale PNL sunt pastrarea identitatii, si insubordonarea fata de alte partide si personalitati politice. Interesele electorale sunt pastrarea si consolidarea electoratului de dreapta, si extinderea bazinului electoral printr-o politica inteligenta de aliante: urmatoarea misiune a liderului PNL. Cand l-a numit prim-ministru, pentru ca liberalul era simpatic si cumsecade, presedintele Basescu l-a crezut pe amicul Tariceanu un fraier dispus sa-si sacrifice partidul istoric de dragul intereselor efemere. Si-a luat teapa.
Calin Tariceanu a inceput lustratia cu propriul partid. El a defesenizat PNL, adica l-a decontaminat de personaje dependente de vechiul regim si de loaze (termen romanesc mai plastic pentru looseri, folosit de tineri). PNL s-a lustrat renuntand la oportunisti si strategi de conjuncturi, aflati acum in grupusculul PLD. Tariceanu a refuzat sa-si dea partidul la topit in retorta lui Basescu, din care sa rezulte o falsa dreapta, la remorca PD. Scopul era distrugerea PNL. O dovedeste clar faptul ca PLD nu mai pomeneste de nici o fuziune cu PD, pe care inainte toti servitorii presedintelui Basescu o sustineau neobosit. Rolul lor actual e sa paraziteze electoral PNL. Dupa europarlamentare, PLD va disparea.
O alta explicatie a unitatii cu care PNL isi sustine presedintele-premier este calitatea lui de lider. Liderul autentic favorizeaza alti lideri. PNL are cele mai puternice personalitati politice din Romania. Lideri precum Crin Antonescu, Ludovic Orban, Relu Fenechiu, Bogdan Olteanu, Norica Nicolai, Victor Paul Dobre, Ilie Bolojan, Adrian Miutescu, Varujan Vosganian, Paul Pacuraru, Dan Radu Rusanu - si sunt doar cateva nume - ar putea fi presedinti ai partidului, iar acest fapt nu-l crispeaza pe actualul presedinte Calin Tariceanu. Dimpotriva, il reconforteaza. Un partid puternic este un partid cu personalitati puternice. Iar masura liderului este data de forta colegilor din echipa conducatoare. Pe cand Traian Basescu distruge orice concurenta, in primul rand din PD. Ca dovada, ce-a facut din Boc.

Roxana Iordache
Ziua vineri 5 octombrie, 2007 http://www.ziua.net

Ultima zvacnire

-- Geoana cere excluderea a patru pesedisti si incearca marea cu degetul: eliminarea lui Iliescu
Mircea Geoana incearca sa se salveze dupa esecul motiunii de cenzura si gaseste tapi ispasitori pentru nereusita social-democratilor. Conducerea PSD a decis ieri, retragerea sprijinului partidului si declansarea procedurilor de excludere din PSD pentru Ioan Solcanu, Razvan Theodorescu, Dan Mihalache si Alin Teodorescu.
Oficial, celor patru li s-au imputat declaratiile publice facute impotriva motiunii si nu votul negativ din Parlament. Mircea Geoana s-a temut sa se atinga de Ion Iliescu, desi presedintele de onoare al partidului a continuat si pe parcursul zilei de ieri sa atace violent conducerea partidului si toate sanctiunile operate de aceasta. Soarta lui Iliescu s-ar putea decide totusi la Comitetul Executiv al PSD, convocat pentru sambata la Brasov, unde, surse din partid, sustin ca s-ar putea ridica problema excluderii acestuia din partid.
Presedintele de onoare judecat la Brasov
Conducerea PSD si liderii organizatiilor din teritoriu vor despica firu-n patru, la Comitetul Executiv, intreaga situatie creata dupa esecul motiunii de cenzura. Surse din partid ne-au declarat ca la Brasov - locul de desfasurare al reuniunii pesediste - s-ar putea decide si sanctionarea drastica a lui Ion Iliescu. De altfel, Geoana a inceput deja sa pregateasca terenul, declarand imediat dupa sedinta BPN de ieri ca este dezamagit ca presedintele-fondator a fost aplaudat de liberali dupa votul dat la motiunea de cenzura. La insistetele jurnalistilor daca Ion Iliescu va fi sanctionat, la randul sau, pentru insubordonare, Mircea Geoana a raspuns: "Cei patru au fost judecati, pentru ca au facut declaratii politice. Rog presa sa astepte ziua de sambata", a adaugat Geoana. "NU putem sta cu tradatorii la masa. Cei patru macar au spus cum au votat. Trebuie sa fim barbati si nu curve, sa nu mai stam cu toate iudele din partid la masa. Am ajuns sa prefer stilul lui Basescu direct decat cei care se targuiesc pe la Marriott", a replicat Ponta.
Sanctionatii au atacat conducerea
Alin Teodorescu s-a declarat "onorat" de decizia conducerii desi a tinut sa mentioneze ca nu a spus nimic inainte de motiune ci doar a scris un articol. El a sustinut ca Geoana a cautat "tapi ispasitori", subliniind ca votul sau a fost unul "disciplinat". "Voi pleca, dar ma voi intoarce cand PSD va avea alta conducere", a replicat Razvan Theodorescu. La randul sau, Dan Mihalache a sustinut ca Geoana a gasit un pretext pentru a scapa de el. "Eu nu-mi amintesc sa fi facut vreo declaratie publica impotriva motiunii de cenzura. Dimpotriva, am fost coautor al motiunii, iar partea de politica externa din document este exclusiv produsul meu", a declarat Mihalache.
Iliescu: "Sa vad pana unde ii poate duce mintea"
"Sa vad pana unde ii poate duce mintea", a comentat Iliescu o posibila sanctionarea a sa. In timp ce Mircea Geoana aplica sanctiuni, Iliescu a declarat ca a votat impotriva motiunii pentru ca "asa era mai bine". El a catalogat o "rusine" orice intentie a conducerii de a-i sanctiona pe parlamentarii social-democrati care nu au sustinut motiunea de cenzura. "Sper sa invinga ratiunea, sa nu se lase doborati de pasiuni. Intr-un partid democrat sa faci asa ceva este inacceptabila mentalitatea aceasta cazona si politieneasca intr-un partid politic, este ceva de neconceput", a afirmat liderul PSD. Afland de sanctionarea celor trei pesedisti, Iliescu a spus ca se astepta la o reactie mai inteleapta din partea conducerii si ca astfel de masuri sunt "inacceptabile". Intre timp, doi deputati - Filip Georgescu si Constantin Tamaga - s-au pronuntat public pentru excluderea lui Ion Iliescu din PSD pentru votul la motiune.

Roxana Andronic
Ziua vineriy 5 octombrie, 2007 http://www.ziua.net

Pa, Mircea !

-- Motiunea de cenzura depusa de PSD a fost, practic, o motiune a lui Traian Basescu si a PD. Oricat s-au intarit muschii lui Mircea Geoana in aceste doua luni, motiunea aceasta va fi inregistrata de istorie ca documentul prin care domnia sa si-a tradat partidul !
Cand actualii PLD-isti clamau dreptul de a avea opinii contrare directiei stabilite de conducerea PNL, multii dintre adversarii lui Tariceanu i-au considerat "eroi" ai luptei pentru libertatea de opinie. Acum, cand acelasi fenomen se intampla in PD si PSD, cei care isi permit sa aiba aceeasi pozitie sunt considerati "tradatori". Ciudata aceasta optica ! Baletul pe care-l incearca analistii politici aciuati pe langa Palatul Cotroceni, prin care vor sa se salveze de la caderea in ridicol, nu e altceva decat o forma de disperare venita din spaima ca Traian Basescu ar putea trage concluzia ca a mizat pe o mana moarta si ca se va debarasa de aceasta inutila armata de mercenari.
Noi am scris inca din luna mai ca liderii PSD, in frunte cu Mircea Geoana, risca "sa se duca in bratele PD-ului, ca mielul la taiat" (ZIUA, 30 mai a.c.), dar ambitiile prostesti ale acestora i-au orbit in asa masura, incat au crezut ca Traian Basescu, care si-a tradat pe fata partenerii din Alianta DA, ar putea sa stea la masa, ca intre prieteni, cu aceia pe care-i acuzase ca reprezinta sistemul ticalosit ! Naivitatea in politica este o arma letala si Mircea Geoana este acum in situatia de a fugi din calea glontului care a iesit deja de pe teava pustii.
Mircea Geoana imi trezeste acum un sentiment de mila, dar nu pot decat sa-i spun ca si-a facut-o cu mana lui. Chiar cu o zi inainte de dezbaterea motiunii, Geoana ar fi putut sa vada ca interventia televizata a lui Basescu nu era altceva decat dorinta de a-si trece in cont eventualul succes al caderii guvernului, luandu-i PSD-ului orice forma de succes ! Toata lumea a vazut acest lucru, numai Geoana nu ! Chiar daca ii vom supara pe dusmani, trebuie sa reluam aici ce scriam in editorialul din 19 septembrie a.c.: "Cu Geoana, Ponta si Corlateanu, PSD nu poate reveni la guvernare decat ca un substitut la PLD". Aruncarea aceasta cu capul inainte intr-o piscina goala trebuie sa duca la debarcarea urgenta a lui Geoana din fruntea PSD-ului, caci, daca va mai fi lasat acolo, cu orgoliul ranit, presedintele PSD este in stare sa-si arunce in aer propriul partid, numai sa nu fie el facut responsabil de infrangerea din Parlament ! In toate tarile din lume, exact sub acest argument, un insucces de asemenea proportii duce automat la asumarea responsabilitatii prin demisie. De altfel, Geoana a si inceput sanctionarea celor care au intuit consecintele trecerii motiunii, propunand scoaterea din partid a celor care au adus PSD in mai multe randuri la Putere ! E de-a dreptul ridicol sa-l vezi pe "prostanac" dand palme lui Iliescu, Nastase, Solcanu sau Razvan Theodorescu, care au facut istorie in acel partid.
Ce nu a observat Geoana ? Ca reformarea PSD, prin inlaturarea "elefantilor", i-a fost ceruta mai degraba de adversarii traditionali ai partidului. Cum sa crezi ca Basescu, liderii PD sau analistii politici ai acestora si-ar dori un PSD mai puternic, din moment ce, la vedere, ei isi afirma dorinta de vedea un PD cu majoritate parlamentara ? Cazut in aceasta capcana, Geoana s-a si vazut curtat de elitele lui Basescu, fara sa observe ca incepuse deja sa semene cu Boureanu, Turcanu sau Stolojan.
Intrat in criza de timp pana la viitoarele alegeri, PSD-ul nu mai are decat o sansa de resuscitare: sa-l aduca urgent pe Nastase in fruntea partidului si, cu poza lui Iliescu pe piept, sa incerce imposibilul. Primul pas e simplu: Pa, Mircea !

Ion Spanu
Ziua vineri 5 octombrie, 2007 http://www.ziua.net

Tara-manea


Nu va mai plangeti ! Traim intr-o tara in care e imposibil sa ne plictisim.
Vai, in ce tara traim…", se lamenteaza unii. O tara fara carma, o tara de oameni neseriosi, o tara cu politicieni papagali, tambalagii, combinagii. Da. Ei si ?! Pai tocmai asta-i frumusetea, oameni buni. Chiar nu va dati seama ? Ce ne-am face daca am fi nemti ? Sa traim intr-o tara in care graul creste monoton de egal, in care iarba se masoara cu rigla si in care deseurile se aduna in recipiente separate.
Va spun eu sigur: ne-am plictisi de moarte. Sunt sigur ca nemtii sunt gelosi pe noi. Ei n-au o bogatie nationala inestimabilă: maneaua. La munte, la mare, la bloc - rasuna tara. Ei n-o au pe Elodia (cum, nu stiti cine-i Elodia ?!).
Ei nu-l au pe Dan Diaconescu. ZDF-ul nici nu poate visa la popularitatea OTV-ului. Producatorilor de acolo nici nu le-a trecut vreodata prin cap sa agate in coltul ecranului o intrebare senzationala, cu valoare de sondaj de opinie: "Si-a facut Cioaca nevoile pe marginea soselei ?". Nici nu stiu ce pierd nemtii astia ! Ei n-au parlamentari care sa-si doseasca voturile la umbra unui palmier. I-ati vazut miercuri la motiunea de cenzura, nu ? Daca nu, nici nu stiti ce ati pierdut ! Cat despre guma de mestecat sau pastila de aspirina introduse in urna de vot, ce sa mai vorbim ?! Plicticosi nemtii astia. Scortosi. Rigizi…
Pai, ei nu-l au pe Basescu. Sigur ca nu. Ziaristele germane se plictisesc de moarte. Cine sa le faca "pasarici" ? "Tiganci imputite" ? Cine sa le invite pe masa, sa le arate cum se da primul ajutor ? Cine sa le invite in birou "s-o facem impreuna", cum spiritual i s-a adresat ieri primul om in stat unei jurnaliste de la Antena 1 ? Le-ar trebui un Basescu sa le condimenteze viata. Asa, doar cu Angela Merkel, ajungi la sanatoriu… De monotonie, de plictiseala.
Asa ca nu va mai plangeti, oameni buni ! Traim intr-o tara in care este imposibil, dar absolut imposibil sa ne plictisim. "O tara trista, plina de humor", vorba poetului. Trista, ca sa fac o concesie scepticilor, pentru ca, in virtutea demonstratiei de mai sus, nu e deloc trista.
O tara in care totul - munca, dragoste, bani, prieteni, ura, invidie, politica, afaceri - se topeste, pe ritmuri orientale, intr-un imens creuzet: maneaua. O tara-manea. O tara menita sa puna zambetul pe buzele tuguiate ale europenilor, care ar face bine sa fie mandri ca au onoarea de a fi colegi cu noi de Uniune.
Cum sa nu fii mandru cand asa o somitate ca Nuti - cititi stirea in ziarul de astazi - a ajuns sa predea studentilor romani Integrarea, desigur cu "I" mare ? Cum care Nuti ? Doamna aceea sfatuitoare de presedinti care a bagat - in direct si la o ora de maxima audienta - Norvegia in Uniunea Europeana pentru ca, apoi, sa-l oblige pe rege sa abdice si sa instaureze republica la Oslo. Tot mai sunteti sceptici ? Atunci sa incheiem cu un banc vechi: "E rusine sa fii roman ? Nu, dar e pacat…".

Adrian Halpert
Adevarul vineri 5 octombrie, 2007 http://www.adevarul.ro/

Larga respiratie a presedintelui Basescu


-- De unde PD, PSD si PLD se pregateau sa respire larg, toti cei cu o minima imaginatie politica rasufla acum usurati: a cazut motiunea, Guvernul isi poate continua calvarul pentru a trece bugetul, iar presedintele e liber sa nascoceasca alte cai de destabilizare a Executivului. Pe asta a ratat-o.
Adevarul e ca a ratat cam multe in ultima vreme imbatabilul personaj, incepand cu rendez-vous-ul cu poporul. Am aflat direct de la sursa cum, pe 30 iunie, d-sa, ignorat de cetateni, s-a preumblat nestiut si nevazut prin Piata Universitatii, fara ca macar un singur trecator sa izbucneasca spontan in urale. Am vazut cu ochii nostri cum, sambata trecuta, ar fi ramas la fel de singur pe lume daca nu s-ar fi inghesuit pensionari, activisti si lautari sa-l pupe dulce pe frunte (si daca nu-l intampina PNT). Iar alaltaieri, miercuri, doar 220 de parlamentari si-au manifestat increderea in promisiunile prezidentiale de "uniune nationala".
Ce n-a functionat ? O parte am vazut-o cu ochiul liber: n-a functionat disciplina de vot la PSD. Apropiatii dlui Iliescu n-au votat motiunea, unii declarand-o fatis, altii - mai pe sest (trucul cu aspirina pare descins direct dintr-o farsa de Tudor Musatescu). Tot fatis, PC a votat contra motiunii, iar PRM n-a votat deloc, dupa principiul "rau cu rau, dar mai rau fara rau". Nu e o onoare pentru PNL sa fi evitat o infrangere cu un asemenea temei, dar se poate consola cu gandul la gradul superior de ostilitate fata de presedintele Basescu si de anexele acestuia pe care cele doua partide si un sfert au contractat-o.
Din partea nevazuta a votului la motiune mai putem ghici cate ceva. Declaratiile liderilor PD si PLD tradau speranta unei tradari in PNL. Se pare insa ca rezerva de oportunism si de tradare din PNL s-a epuizat odata cu plecarea dlui Stolojan: niciodata n-a fost PNL mai solidar decat in ultimii doi ani.
Pe acest fond, ideea unui nou guvern PNL-PD-PLD a cazut in derizoriu, amintindu-ne doar ca acest guvern s-a format in ianuarie 2005 si a fost daramat de dl Basescu insusi. Cat despre basmul cu guvernul de uniune nationala care era si nu era ce-i spune numele - adica un guvern cu reprezentarea tuturor partidelor parlamentare, fara exceptie - ne-a amintit de anecdota cu cei patru evanghelisti care erau trei, Luca si Matei. dl. Geoana, cu un stagiu la ENA, a incercat sa dreaga busuiocul, vorbind de un guvern "de larga respiratie", doar ca formula a trezit subliminal amintirea guvernelor la fel de larg respiratoare din 1944-1945: cine si-ar dori soarta lui Sanatescu sau Radescu, doar ca sa asiste la confiscarea puterii de catre PD ? Oricum, nu dl Iliescu, care a beneficiat personal odinioara de o confiscare similara.
Am zarit-o fugar pe dna Udrea, zilele trecute, la un talk-show, nu stiu daca pe viu sau in reluare, unde se intreba, retoric si anxios, cum ar putea PD sa accepte ca alegerile europarlamentare sa aiba loc cu un ministru de interne de la PNL. S-ar parea ca si pe cele din 2008 va trebui sa le infrunte cu acelasi ministru. Degeaba se cazneste dl Basescu de trei ani sa arunce in aer o guvernare care ar fi putut functiona normal, daca nu o dinamita el. Degeaba a iesit la atac si la televizor, si la radio, si in piata. Motiunea a devenit marele esec al lui Traian Basescu, dovedind ca, daca presedintele este principalul responsabil al actiunilor menite sa darame guvernul Tariceanu - si este - tot el este si principalul factor de mentinere a acestui guvern la putere. Sa respiram bine !

Zoe Petre
Ziua vineri 5 octombrie, 2007 http://www.ziua.net/