marți, septembrie 04, 2007

* ---- *


Girly glitter comments from www.GirlyTags.com

Presedinte mare sau presedinte mic ?


-- Cand analizam propunerea PNL vizand o schimbare majora de natura constitutionala legata de statutul presedintelui, trebuie sa facem abstractie de persoana lui Traian Basescu.
Intrucat Traian Basescu nu si-a indeplinit, nici pe departe, obligatiile conferite de Constitutie ci, dimpotriva, a facut tot ce i-a stat in putinta pentru a bloca reforma in Romania, se legitimeaza toate mijloacele acceptate de Legea fundamentala pentru a-l indeparta de la sefia statului. Dar asta este treaba politicienilor si va fi si a cetatenilor, atunci cand vor avea prilejul sa decida, altfel decat in conditii de heirup, cum s-a intamplat la referendum. Cand analizam propunerea PNL vizand o schimbare majora de natura constitutionala legata de statutul presedintelui, trebuie sa facem abstractie de persoana lui Traian Basescu. Nu poate fi schimbata Legea fundamentala pentru ca un om ne place sau pentru ca un om nu ne place. Pentru ca un om este nociv ori pentru ca un om este benefic. Altele sunt ratiunile care trebuie sa prevaleze. De aceea, pornind de la realitatea ca avem, sub aspectul delimitarii functiilor prezidentiale de cele ale Executivului, o Constitutie rea, generatoare, asa cum s-a vazut, de tensiuni si crize intre Palate, trebuie sa optam fara prejudecati pentru forma in care ar fi mai bine ca ea sa fie schimbata. E clar ca nu ne mai trebuie o republica semi-prezidentiala. Dar ce este mai bine ? Sa avem, in viitor, o republica parlamentara sau o republica prezidentiala ?
Oricare solutie este, cu certitudine, mai buna decat republica semi-prezidentiala. Pentru ca, in oricare dintre cele doua variante, razboiul intre institutii fundamentale ale statului poate fi evitat. Spre folosul acestora. Si, pana la urma, in beneficiul cetateanului. Care s-a saturat de galceava, de scandaluri, de intrigi care nu duc nicaieri sau de crize care blocheaza reforma si incetinesc dezvoltarea. Asa ca, daca vorbim despre reforma clasei politice, sa o facem incepand de la varf.
Daca vom avea o republica prezidentiala va trebui, probabil, inainte de a opta, sa ne uitam atent in directia Statelor Unite. Pentru ca Statele Unite au, cu certitudine, cea mai functionala republica prezidentiala. Ce se intampla la Washington ? Presedintele ales al Statelor Unite este si seful Executivului. Ca atare, daca lucrurile merg bine, el va lua laurii. Daca lucrurile merg rau, tot el va incasa si bobarnacele. Nu veti putea auzi un presedinte american care sa injure Guvernul. Niciodata. Si nici un guvern coalizat care sa-si atace presedintele. In ipoteza cel mai des intalnita in democratiile occidentale, cea a republicii parlamentare, din nou, situatia este relativ simpla, sub aspectul delimitarii atributiilor. Pentru ca presedintele, in acest scenariu, nu are nici un fel de atributii executive. In consecinta, nu are dreptul de a se amesteca in chestiuni legate de guvernare. Si nici de a le comenta, in calitate de sef al statului. Rolul sau este, mai degraba, reprezentativ. Presedintele, intr-o republica parlamentara, este instalat de clasa politica, iar cand devine indezirabil e dat afara tot de clasa politica. De regula, prin intermediul celei mai importante institutii democratice, care este Parlamentul.
Eu, unul, optez pentru formula republicii parlamentare nu fiindca il consider pe Traian Basescu un individ periculos. Care face mai mult rau decat bine. Ci pur si simplu pentru ca mi-e teribil de teama de efectele absentei, in Romania, a unor indelungate traditii democratice. Tentatia unui individ, oricare ar fi el, de a folosi puterea pentru sine insusi, si nu in interesul cetatenilor, este uriasa. Si omniprezenta. Mai mult, cetateanul insusi, incult in materie de politica si oarecum turmentat, este tentat sa-l taxeze drept slab pe un presedinte democrat si sa se arunce, cu inconstienta, in bratele unui tatuc. Perceput ca ceva providential.
Asa ca, un presedinte ales de Parlament ar fi bun.

Sorin Rosca Stanescu
Ziua 4 septembrie, 2007 http://www.ziua.net

Guvernul la mana lui Iliescu


Soarta motiunii de cenzura pare intunecata, inainte de a fi fost depusa. Chiar daca partidele conduse de Emil Boc si Theodor Stolojan par dispuse sa sustina demersul impotriva Cabinetului Tariceanu, este incert tocmai votul "pentru" al parlamentarilor social-democrati. Astfel, se contureza o tabara anti-motiune, in fruntea careia se afla Ion Iliescu. Nici liderii PRM si PC nu agreeaza o eventuala demitere a Guvernului, invocand faptul ca succesul unei motiuni de cenzura i-ar da lui Traian Basescu ocazia sa convoace anticipate. Pesedistii se reunesc astazi pentru a decide daca vor merge pana la capat.
Conducerile PD si PLD s-au intalnit ieri dimineata pentru a stabili termenii colaborarii lor in sesiunea parlamentara ce a inceput, pe baza acordului de colaborare semnat recent. "Categoric vom vota pentru motiune, pentru ca acest Guvern, politic, nu are sustinere decat pe compromisuri netransparente, intelegeri punctuale si profesional se vede deja ca este slab", a declarat Theodor Stolojan, citat de Mediafax. Liderul PLD are totusi rezerve privind fermitatea cu care PSD intentioneaza sa duca la bun sfarsit proiectul motiunii. Democratii prezenti la intalnire par mai sceptici decat liberal-democratii in privinta depunerii motiunii, pe care o considera inca doar un mijloc de santaj al PSD la adresa Guvernului, dar s-au angajat sa voteze orice motiune care ar duce la demiterea lui Tariceanu. Vasile Blaga, secretarul general al PD, a precizat ca partidul sau ia in calcul depunerea propriei motiuni in cazul in care pesedistii nu se vor tine de cuvant. Partile au discutat si modalitatile de colaborare in campania electorala pentru europarlamentare, PD si PLD considerandu-se partide prietene, nu rivale. "Cele doua partide au deja experienta unor bune colaborari din timpul referendumului pentru sustinerea presedintelui", a spus secretarul general al PD, Vasile Blaga.
PC si PRM alaturi de Executiv
Guvernul lui Tariceanu are un sprijin aproape cert din partea PC si PRM. C.V. Tudor a apreciat ca, din cauza disensiunilor interne din PSD, este foarte posibil ca motiunea sa nu fie depusa. "Daca Geoana face aceasta greseala sinucigasa, ii da pasa de gol lui Traian Basescu, care asteapta sa faca alegeri anticipate", a spus Vadim adaugand ca, daca Tariceanu va fi demis, presedintele va face nominalizari la postul de premier inacceptabile pentru Legislativ, astfel incat acesta sa poata fi dizolvat. "Motiunea de cenzura este o greseala. Romania nu are nevoie de scandaluri interminabile. In plus, nu este clar ce urmeaza", a declarat, la randul sau, Dan Voiculescu.
Iliescu in coasta motiunii
Situatia este mult mai tulbure chiar la partidul care a anuntat motiunea, PSD. Liderii acestui partid se intrunesc astazi pentru o sedinta ce se anunta furtunoasa. Ion Iliescu are dubii mari in privinta utilitatii acestei actiuni. "Trebuie sa gandim finalitatea", a spus presedintele de onoare al PSD, dupa sedinta grupului senatorial al partidului. Iliescu nu prea crede in reusita motiunii, iar daca totusi Guvernul ar fi demis nu exista nici o garantie ca viitorul premier va fi desemnat de la PSD. "Poate sa se mearga la alegeri anticipate si mingea merge in mana celui care este factorul cel mai perturbator al vietii politice din aceasta tara. Merita noi sa facem asemenea pas care sa ii dea initiativa tocmai factorului care a perturbat atat de mult viata politica ?", a declarat Iliescu referindu-se la presedintele Basescu. De asemenea, pesedistul a refuzat sa se pronunte asupra calitatilor lui Geoana care l-ar indreptati la sefia Guvernului. In schimb, secretarul general al PSD, Titus Corlatean, a replicat sustinand ca nu se mai poate reveni asupra deciziei de depunere a motiunii deoarece hotararea a fost adoptata prin vot in forurile de conducere ale partidului. "Nu cred ca exista astfel de sanse, pentru ca exista o decizie politica luata si trebuie dusa pana la capat", a declarat Corlatean. Acesta a adaugat ca motiunea este necesara pentru ca PSD sa ofere o alternativa credibila la guvernarea de dreapta.
Pesedisti impotriva motiunii
O serie de parlamentari PSD nu cred in solutia motiunii de cenzura, motiv pentru care vor vota impotriva acesteia, sustin surse din partid, citate de Mediafax. Acestea au relatat ca, desi nu majoritar, curentul de opinie impotriva motiunii de cenzura in randul parlamentarilor PSD este semnificativ. Mai mult, desi decizia de a initia motiunea de cenzura nu mai poate fi schimbata, in randul senatorilor si deputatilor social-democrati se vorbeste despre posibilitatea ca reprezentantii PSD sa contribuie la esecul motiunii. Un astfel de "aranjament" politic, sustin sursele citate, ar salva atat aparentele, PSD nefiind obligat sa treaca printr-un moment cu consecinte politice negative, anume renuntarea la initierea motiunii de cenzura, dar ar scuti partidul si de situatia de a contribui la o eventuala accedere la guvernare a PD sau la declansarea alegerilor anticipate. Nu in ultimul rand, apelarea la o astfel de solutie ar linisti si temerea unora dintre parlamentarii partidului in ceea ce priveste locul lor pe liste in cazul in care motiunea de cenzura va duce la declansarea anticipatelor.

Adrian Ilie
Ziua 4 septembrie, 2007 http://www.ziua.net

CNSAS tratat cu refuz

-- Inaltii ierarhi acuza Colegiul de imixtiune
Colegiul CNSAS s-a lovit ieri de refuzul inaltilor ierarhi de a se prezenta la audieri, singurul care a raspuns solicitarii institutiei fiind arhiepiscopul de Alba, Andrei Andreicut.
In schimb, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, Pimen Zainea, episcopul Argesului, Calinic Argatu si episcopul Aradului, Timotei Seviciu, nu au dat curs solicitarii CNSAS.
Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, Bartolomeu Anania, a transmis printr-un comunicat ca apreciaza demersul Colegiului drept o imixtiune in treburile interne ale BOR, iar Mitropolitul Daniel a negat orice colaborare cu Securitatea.
Andreicut: Mi-am usurat sufletul
Arhiepiscopul de Alba, Andrei Andreicut, s-a prezentat la sediul institutiei pentru a da lamuriri in ceea ce priveste colaborarea sa cu fosta Securitate. "Ceea ce nu stie dumnealui este ca la Colegiu exista informatii noi despre legaturile sale cu Securitatea si nu vorbim aici de informatii gasite in dosarele sale, ci in ale altora", au declarat surse din Colegiu, citate de Mediafax. La iesirea de la audieri, arhiepiscopul de Alba, Andrei Andreicut, a spus ca nu a avut nici un dosar de retea, ci doar de informator. Mai mult, el a precizat ca a fost hartuit de Securitate in timpul regimului comunist si a impartit jurnalistilor prezenti cate un exemplar din cartea sa, scrisa in 2001, "S-au risipit facatorii de basme". Arhiepiscopul de Alba a declarat ca aceasta contine multe file din dosarul sau si arata ca nu a facut politie politica. Andrei Andreicut a recunoscut ca a colaborat cu Securitatea din constrangere, dar ca nu a facut rau nimanui. "Toata perioada comunista Securitatea m-a tracasat si m-a haituit, iar celor de la CNSAS le-am dat amanunte despre acea perioada. In felul acesta mi-am usurat sufletul. Domnul Hristos zice ca adevarul va va face liberi", a declarat arhiepiscopul Andreicut.
Bartolomeu Anania: Imixtiune in BOR
Inalt Prea Sfintitul Bartolomeu, Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, a criticat intr-un comunicat de presa demersul CNSAS, pe care il considera drept o imixtiune in treburile bisericesti.
IPS Bartolomeu Anania s-a declarat surprins sa primeasca o invitatie la audieri din partea CNSAS, iar invitatia sa fie facuta la cererea Forumului Civic Romanesc. "O astfel de invitatie, adresata si altor colegi din Sfantul Sinod si lansata in preajma zilei cand Biserica Ortodoxa Romana urmeaza sa-si aleaga un nou Patriarh, poarta toate semnele unei inadmisibile imixtiuni in treburile interne ale unei institutii autonome", a precizat Bartolomeu Anania, citat de NewsIn. Mitropolitul Clujului s-a aratat deranjat si de modul in care a fost chemat la audieri, la data si ora fixa, declarand ca practica aminteste de "sinistrele vremi cand puteam fi scos din celula oricand, ziua sau noaptea, si purtat prin besna ochelarilor negri spre a fi audiat de catre anchetatorii Securitatii".
Mitropolitul Daniel neaga orice colaborare
Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, IPS Daniel, a declarat ieri ca nu are cunostinta de vreun dosar de-al sau care sa ateste colaborarea cu fosta Securitate. Surse din Colegiu au afirmat saptamana trecuta ca numele Mitropolitului Moldovei apare intr-un proces verbal al SIE din 1990, care indica faptul ca acesta a colaborat cu Securitatea, dar ca dosarul sau a fost ars. IPS Daniel asigura in aceasta perioada locotenenta patriarhala, dupa decesul Patriarhului Teoctist.
Se incearca umilirea Bisericii
Biserica Ortodoxa Romana pune la indoiala capacitatea CNSAS de a da verdicte obiective si acuza campania pornita impotriva clericilor ortodocsi. "Asistam in ultimele saptamani la o campanie, sustinuta inclusiv de unii membri ai colegiului CNSAS prin acuzatii grave in nici un fel probate la adresa unor ierarhi ortodocsi, trecuti la Domnul, prin publicarea unor delatiuni discutabile din arhiva fostei Securitati", precizeaza Patriarhia intr-un comunicat, citat de Rompres. Patriarhia acuza faptul ca se incearca umilirea Bisericii si tulburarea alegerilor pentru noul Patriarh, ce vor avea loc in 12 septembrie. De asemenea, BOR apreciaza ca inainte de a evalua diferitele actiuni ale unor clerici trebuie explicat si cunoscut exact contextul istoric din perioada comunista.
Apelul lui Ticu Dumitrescu
Constantin Ticu Dumitrescu a facut ieri un apel catre toti colegii sai din CNSAS pentru a participa la urmatoarea sedinta a Colegiului, din 6 septembrie. El a declarat ca participarea va arata cine vrea deconspirarea fostilor securisti si cine vrea ascunderea adevarului. "Nu stiu ce interese subterane pot fi in interiorul CNSAS, dar eu si altii din colegii mei dorim aflarea adevarului", a declarat Ticu Dumitrescu. El a precizat ca prezenta Mitropolitului Bartolomeu Anania la audieri ar fi lamurit lucrurile. "IPS Bartolomeu Anania nu avea de ce sa se simta jignit pentru ca interesul lui ar fi sa vina. Un om chemat la audieri nu este vinovat si s-ar putea ca noi sa dam o decizie prin care sa atestam ca este nevinovat", a afirmat Ticu Dumitrescu. El a spus ca nu intelege de ce inaltii ierarhi nu s-au prezentat la audieri, desi Biserica Ortodoxa a declarat ca nu este interesata de sentintele CNSAS. Constantin Ticu Dumitrescu a mentionat ca nu se stie daca pana la alegerea noului Patriarh, ce va avea loc in 12 septembrie, vor fi verificati toti membri Sfantului Sinod.

Cristian Andrei
Ziua marti 4 septembrie, 2007 http://www.ziua.net