miercuri, septembrie 19, 2007

* FRUMUSETILE ROMANIEI *



Biserica Densus - A fost ridicata in secolul al XVI-lea pe ruinele unei constructii antice si este cea mai veche biserica in care au loc slujbe religioase

* ----- *


Girly glitter comments from www.GirlyTags.com

Romania pierde popor


-- Basescu este ingrijorat ca, in ultimii 17 ani, numarul romanilor s-a redus cu 1,4 milioane * Daca natalitatea nu creste, in 2050 Romania va avea doar 16,5 milioane de locuitori

Seful statului, Traian Basescu a atras ieri atentia ca, in ultimii 17 ani, populatia Romaniei s-a redus cu 1,4 milioane de locuitori, cauzele fiind migratia internationala si scaderea natalitatii.
El a adaugat ca, daca va fi pastrat nivelul actual al natalitatii, Romania va avea in 2050 o populatie de 16,5 milioane de locuitori.
Astfel de semnale de alarma au fost lansate cu mult timp in urma de catre institutii de statistica, insa pana acum, nu au fost luate masuri serioase de redresare a trendului negativ al natalitatii. In fata unui viitor sumbru, clasa politica s-a multumit doar sa faca mici "concesii" prezentate oamenilor ca fiind mari realizari si sacrificii financiare pentru stat.
Cateva dintre acestea ar fi alocatia lunara de 200 de lei pentru copii cu varsta pana la doi ani si banii acordati pentru trusoul noului nascut.
"Influenta scaderii este atat de mare intrucat chiar daca luam masuri de crestere a fertilitatii, numarul populatiei va creste abia dupa anul 2060 (...) Este o problema a intregii societati a Romaniei, a familiei, a Bisericii, a cetateanului, este o problema a generatiilor de azi si de maine. Daca azi nu facem nimic pentru inversarea trendului negativ al natalitati, s-ar putea ca pentru generatia viitoare sa fie prea tarziu", a spus presedintele, avertizand ca trebuie trecut cu grija peste "cele cateva decenii de desert demografic", a declarat Basescu, citat de Mediafax.
Fara a fi considerate informatii noi, Basescu a afirmat ca, in anul 2050, populatia cu varsta de peste 65 de ani va depasi 5 milioane de locuitori, in timp ce in prezent exista 3 milioane de locuitori la aceasta categorie de varsta. In opinia presedintelui, un impact deosebit va avea reducerea populatiei active. Daca in 2005 Romania avea 10 milioane de locuitori activi, in 2025 populatia activa va fi de 9,3 milioane de locuitori, iar in 2050 de 6,7 milioane de locuitori. Varsta medie a populatiei active este in prezent de 40 de ani, dar in 2050 va fi de 45 de ani, a mai spus Traian Basescu. "Sarcina este extrem de grea pe umerii copiilor si nepotilor nostri, greu de dus de orice natiune. Romania are nevoie de revizuirea rapida a politicii demografice si nu se poate face decat tinand cont de solutiile pe care scoala romaneasca de demografie ni le pune la dispozitie. Avem insa cateva categorii de probleme in care se afla resursa solutiilor", a afirmat presedintele.
Basescu vrea imigranti de top
Pentru cealalta problema, migratia internationala, in special a fortei de munca tinere, Paul Pacuraru, ministrul Muncii a declarat ca se pregateste un set de masuri prin care autoritatile sa-i convinga pe cei care lucreaza peste hotare sa revina in tara. "Se estimeaza ca, in afara Romaniei, sunt doua milioane de cetateni, neoficial. Oficial sunt mai putini inregistrati. Dar am adunat datele de la ambasadele din afara tarii si am ajuns la aceasta cifra. Din pacate, este vorba de populatia activa. Noi incercam sa ii aducem pe romani acasa. Romania incearca sa ii aduca pe acesti romani acasa" a declarat Paul Pacuraru.
El nu a precizat care vor fi argumentele care vor face ca muncitorii romani din strainatate sa se intoarca pe niste salarii net inferioare celor pe care le primesc acolo.
Potrivit Rompres, Traian Basescu a mai afirmat ca Romania are nevoie de imigranti, dar acest proces trebuie sa se desfasoare selectiv. "Trebuie sa ne orientam spre o balanta neta pozitiva a migratiei. Avem nevoie de fluxuri migratorii dinspre bazinele demografice exterioare UE, prin care sa asiguram un acces selectiv in tara, in special al acelor persoane care pot desfasura activitati inalt creative, specifice economiei bazate pe cunoastere", a apreciat Traian Basescu.

Corina Scarlat
Ziua miercuri 19 septembrie, 2007 http://www.ziua.net

Dutu de la CNA dadea cu subsemnatul la Securitate


Inca un membru al Consiliului National al Audiovizualului (CNA) este banuit de colaborare cu Securitatea, urmand sa fie chemat saptamana viitoare la audieri.
Decizia a fost luata cu majoritate de voturi, in sedinta de ieri a Colegiului CNSAS. Surse din institutie ne-au declarat ca este vorba despre Constantin Dutu, care a intrat in CNA ca reprezentant al PRM, partidul retragandu-i insa sustinerea, din cauza ca nu a votat impotriva amendarii postului OTV.
Se pare ca Dutu are un dosar "urat", sustin surse din CNSAS. Notele informative ar fi "de toate tipurile", de la cine vorbea de rau partidul pana la cine cu cine era combinat. Mai mult, se pare ca era folosit pe post de "gazda", adica isi punea casa la dispozitia securistilor, care se intalneau acolo fie cu informatorii, fie cu cei urmariti. "Gazdele" erau alese dintre colaboratorii care prezentau cea mai mare incredere si care erau deosebit de activi. Sursele noastre spun ca relatia lui Constantin Dutu cu Securitatea a fost de lunga durata, de cel putin sase ani. Interesant este ca notele informative ale lui Dutu au fost extrase din propriul dosar de urmarire informativa. Nu este insa un caz singular, securistii mai avand astfel de scapari. Dosarul de retea nu este la CNSAS si Colegiul intentioneaza sa faca o cerere catre SRI.
Constantin Dutu neaga vehement ca ar fi avut de-a face cu Securitatea inainte de 1989, in ciuda multiplelor sale contracte artistice din strainatate, si sustine ca, dimpotriva, a fost persecutat. El spune ca nu a primit nici o notificare de la CNSAS. "Nu stiu nimic. Noi eram artisti, nu aveam de-a face cu asa ceva. Eu sunt un Mecena al acestui neam, am facut atata bine acestei tari. E o mizerie ca, la 72 de ani, sa terfelesti onoarea unui om", ne-a declarat fostul deputat PRM.
Alt BANUIT » obiectiv TVR »
Constantin Dutu nu este singurul membru CNA care se pare ca a avut legaturi cu Securitatea. Emanoil Valeriu, angajat vreme de ani de zile la televiziunea ceausista, a fost si el gasit ca furnizor de note informative catre Securitate si se pare ca a fost deja invitat sa se prezinte la audieri. Numele lui Emanoil Valeriu apare si in "dosarul de obiectiv" TVR in contexte deloc limpezi. Actualul membru CNA neaga colaborarea cu Securitatea.

Andreea Pora
Romania libera miercuri 19 septembrie, 2007 http://www.romanialibera.ro

Procurorii politici



-- Inspectorii CSM au ingropat fara jena toate cauzele disciplinare de la DNA, cu acceptul membrilor Consiliului. Si au creat un mic monstru. Un Parchet care incalca normele de procedura penala si demonstreaza ca actioneaza politic.
Dincolo de telefoanele si indicatiile venite de la Cotroceni, care nu mai sunt un secret pentru nimeni, doi factori majori au concurat decisiv la transformarea DNA intr-un Parchet de tip politienesc, care a ajuns sa ancheteze dosare grele pe baza de algoritm politic. Un procuror general mult prea molatec si care nu se implica, si Sectia de procurori a CSM care a dat nas unor anchetatori DNA, inchizand ochii la toate semnalele negative ce vizau anumite anchete. Sa incepem cu distinsa Laura Codruta Kovesi, o doamna care ne zambeste frumos si stie sa ne asculte cu rabdare, dar care de fiecare data cand i s-au semnalat nereguli la DNA, se plangea ca n-are suficiente parghii si atributii sa se impuna. Cu toate ca DNA e una dintre directiile Parchetului pe care il pastoreste. In plin scandal iscat de prapadul depistat de CSM la DNA, care credeti ca a fost reactia procurorului general Kovesi ? Nu sa se alarmeze de abuzurile din ograda lui Daniel Morar, care au revoltat opinia publica, ci sa se ascunda dupa plop, jurandu-se ca ea nici macar nu a desigilat plicul cu raportul ce i-a fost trimis de CSM si ca-l va retuna asa cum l-a primit. Adica nedeschis. Ca nu cumva s-o banuiasca cineva (sa fie Cotroceniul oare ?) ca ea a transpirat raportul catre presa. Cu un asemenea superior, care nici nu vrea sa afle ce se petrece la DNA, cum sa nu-si faca de cap trupa tandemului Tulus – Morar ?
Al doilea factor care a permis politizarea DNA este Sectia de procurori a CSM. Eu, unul, nu cred ca cineva de la CSM se sperie la gandul ca procurorii lui Morar ar putea sa le faca vreun dosar penal, dupa modelul judecatoarei Huza, care a trebuit sa plece din staff-ul CSM dupa ce a fost trimisa in judecata de DNA. Cred insa cu tarie ca membrii CSM au picat in propria capcana. In dorinta lor de a transforma Justitia intr-o putere complet independenta, care la o adica sa nu dea nimanui socoteala, nici macar cand functioneaza defectuos, au ignorat toate semnalele negative trase catre DNA. In ultimii doi ani, inspectorii CSM au ingropat fara jena toate cauzele disciplinare de la DNA, cu acceptul membrilor Consiliului. Si au creat un mic monstru. Un Parchet care incalca normele de procedura penala si demonstreaza ca actioneaza politic. Prin tinerea la sertar a marilor dosare cu lideri PD, a sefului statului Traian Basescu (care l-a numit pe Daniel Morar si adjunctii sai in functie), pe de o parte, si prin deschiderea, la indicatie, de dosare pe numele adversarilor gruparii de la Cotroceni, pe de cealalta. Inflacaratele promisiuni anticoruptie din campania electorala au ramas doar vorbe goale. Nu avem nici un condamnat, iar de putinele dosare trimise in judecata s-a cam ales praful. Se vede cu ochiul liber ca azi e anchetata doar fosta mafie a vechiului regim PSD, in vreme ce actuala mafie e atent ocolita.
DNA a devenit nu numai o institutie obedienta Cotrocenilor, ci si un factor perturbator la adresa independentei Justitiei. Pentru ca implica politic Justitia prin procurorii sai obedienti, care nu inteleg ca am intrat in Europa si nu mai pot face dosare la comanda celor care i-au numit in functie. Ultima dovada e chiar cererea lui Morar - pe care eu l-am numit "Valetul presedintelui" - si care, nu mai departe de ieri, a avut tupeul sa ceara aviz lui Basescu pentru anchetarea ministrului Chiuariu, cel care a cerut demiterea conducerii DNA.
Ce vor decide membrii CSM la prezentarea raportului de control in 3 octombrie ? Pentru unii va fi o grea dilema in a dovedi in ce tabara joaca. Fata de concluziile din raport, firesc ar fi ca intreaga conducere a DNA sa fie demisa. Dar CSM nu poate da decat aviz consultativ pe cererea de revocare facuta de ministrul Justitiei. Ultimul cuvant il are presedintele Basescu, care daca nu va dori sa emita decret de revocare, echipa lui Morar va ramane bine mersi pe functie. Si de ce si-ar sacrifica Basescu protejatii, cand dosarele "Flota", "Terenul Casuneanu", "Vila din Mihaileanu" si altele din "cutia cu jucarii" a DNA nu i-au facut pana azi nici o problema ?

Razvan Savaliuc
Ziua miercuri 19 septembrie, 2007 http://www.ziua.net

"Spionii" au un nou statut


-- Senatul a votat ieri, cu 80 de voturi "pentru" si trei abtineri, Statutul profesional si de cariera al ofiterilor de informatii. Prin actul normativ, serviciile de informatii devin institutii demilitarizate, iar ofiterii lor functionari cu statut special.
Prin legea votata ieri, ofiterul de informatii capata dreptul de a se folosi, in situatii exceptionale, de bunuri si spatii publice si private, "cu respectarea drepturilor fundamentale". De asemenea, el poate solicita oricarei persoane "sprijin pentru realizarea securitatii nationale a Romaniei". Respectiva persoana este obligata sa pastreze confidentialitatea contactarii, indiferent daca s-a conformat sau nu. Printr-un amendament al senatorului Ilie Petrescu, este oficializata posibilitatea "infiltrarii" ofiterilor in alte institutii publice sub forma detasarii pe perioada determinata la ordinul sefului serviciului respectiv. Printr-un alt amendament, a fost eliminata interdictia ca ofiterii din servicii sa nu fi facut parte sau sa fi colaborat cu Securitatea. In locul acesteia, se prevede ca angajatii serviciilor secrete sa nu fi incalcat drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor. Chiar daca Statutul a fost amendat consistent la comisiile juridica si de aparare ale Senatului, ministrul Apararii, Teodor Melescanu, s-a pronuntat in favoarea adoptarii Legii. Aceasta urmeaza sa fie supusa aprobarii Camerei Deputatilor.

Adrian Ilie
Ziua miercuri 19 septembrie, 2007 http://www.ziua.net

Carpeala


Doua, trei zile. Atat a durat „marea“ dezbatere nationala despre situatia invatamantului romanesc. Intr-o saptamana cel mult, subiectul va fi mort si ingropat pana la primul ger, cand vor fi aruncate pe micile ecrane filmele clasice cu elevi invatand in scoli neincalzite.
Dar pana atunci mai e ceva. Si a inceput o alta mare dezbatere despre pensiile private. Nu tine mult, ba am putea spune ca e deja istorie. In ciuda faptului ca, pret de cateva luni, peste milioane de romani vor navali sute de mii de agenti de marketing incercand sa-i convinga, in diverse moduri, sa aleaga un fond de pensii – iar ei se vor uita, bezmetici, cum li se dau pe la nas cifre si promisiuni despre o batranete fara griji financiare ! – subiectul pensiilor private s-a pierdut in ceata. Probabil, va mai fi discutat public cand se vor inmulti relatarile despre directori care-si obliga angajatii sa adere la un anumit fond sau cand vor aparea informatii despre personajele care stau in spatele unora dintre aceste societati financiare. Pana atunci, se incing discutiile despre respingerea ordonantei de reorganizare a guvernului, joaca Steaua in Champions League, Dinamo si Rapid in UEFA, se mai screme un pic PSD sa depuna motiunea de cenzura, incepe campania pentru europarlamentare, se aproba ori nu bugetul pe 2008 sau naste Andreea Marin. Altfel spus, agenda publica se arata atat de plina incat cu greu incap pe ea dezbateri ample sau campanii de durata. Romania e o tara mica, dar cu nevoi speciale. Una dintre ele tine de satisfacerea apetitului din ce in ce mai mare al locuitorului de pe aceste meleaguri pentru faptul divers si, mai ales, proaspat. Cine mai are chef, bunaoara, sa analizeze astazi de ce au aparut intarzierile in renovarea scolilor ? Cine are timp sa despice firul in patru si sa constate cat de aiuritoare este legea dupa care se fac licitatiile publice sau cat de greu se judeca in Romania contestarea unei asemenea licitatii ? Unde sunt cei care ar putea realiza o dare de seama cutremuratoare despre traseul incalcit si corupt al banilor publici ? Cat de mare e astazi rabdarea opiniei publice cand vine vorba sa judece si sa vindece, prin protest si/sau vot de blam, incompetenta administratiei centrale sau locale ?
Cum ziceam, tara mica, probleme mari. Din pacate, in fiecare an rezolvarea lor se amana sine die pentru ca nimeni nu are chef sa aseze problemele fata in fata cu posibilele solutii. Pe modelul premierului care viziteaza scoli in constructie sau al presedintelui care supravegheaza lucrarile la poduri, se inventeaza rezolvari de moment si explicatii bune pentru un jurnal de stiri sau pentru o conferinta de presa. Seceta, inundatii, modificarea Constitutiei, votul uninominal si cate altele raman la stadiul de intrebari schioape despre ce-ar fi putut fi daca ar fi fost sa fie. Un exemplu: ce-ar fi fost daca opinia publica nu s-ar fi plictisit rapid de subiectul revoltator legat de vinderea dreptului de exploatare a rezervelor romanesti de petrol la pachet cu actiunile Petrom ? Un altul: ce-am mai fi aflat interesant despre securitatea energetica a Romaniei in urmatorii ani, daca, in locul barfei nationale despre cati bani a incasat Patriciu din vanzarea Rompetrol, s-ar fi vorbit mai mult despre interesele geo-politice din spatele acestei tranzactii ? Dupa o experienta aproape tragica acumulata in 17 ani de carpeala si poleiala, cred ca ne apropiem rapid de momentul in care vom trage concluzia neputintei. Eu, unul, incep sa ma impac cu gandul ca un astfel de editorial ar putea fi valabil pentru fiecare 19 septembrie din anii care vor urma.

Robert Turcescu
Cotidianul miercuri 19 septembrie, 2007 http://www.cotidianul.ro