miercuri, septembrie 19, 2007

Dutu de la CNA dadea cu subsemnatul la Securitate


Inca un membru al Consiliului National al Audiovizualului (CNA) este banuit de colaborare cu Securitatea, urmand sa fie chemat saptamana viitoare la audieri.
Decizia a fost luata cu majoritate de voturi, in sedinta de ieri a Colegiului CNSAS. Surse din institutie ne-au declarat ca este vorba despre Constantin Dutu, care a intrat in CNA ca reprezentant al PRM, partidul retragandu-i insa sustinerea, din cauza ca nu a votat impotriva amendarii postului OTV.
Se pare ca Dutu are un dosar "urat", sustin surse din CNSAS. Notele informative ar fi "de toate tipurile", de la cine vorbea de rau partidul pana la cine cu cine era combinat. Mai mult, se pare ca era folosit pe post de "gazda", adica isi punea casa la dispozitia securistilor, care se intalneau acolo fie cu informatorii, fie cu cei urmariti. "Gazdele" erau alese dintre colaboratorii care prezentau cea mai mare incredere si care erau deosebit de activi. Sursele noastre spun ca relatia lui Constantin Dutu cu Securitatea a fost de lunga durata, de cel putin sase ani. Interesant este ca notele informative ale lui Dutu au fost extrase din propriul dosar de urmarire informativa. Nu este insa un caz singular, securistii mai avand astfel de scapari. Dosarul de retea nu este la CNSAS si Colegiul intentioneaza sa faca o cerere catre SRI.
Constantin Dutu neaga vehement ca ar fi avut de-a face cu Securitatea inainte de 1989, in ciuda multiplelor sale contracte artistice din strainatate, si sustine ca, dimpotriva, a fost persecutat. El spune ca nu a primit nici o notificare de la CNSAS. "Nu stiu nimic. Noi eram artisti, nu aveam de-a face cu asa ceva. Eu sunt un Mecena al acestui neam, am facut atata bine acestei tari. E o mizerie ca, la 72 de ani, sa terfelesti onoarea unui om", ne-a declarat fostul deputat PRM.
Alt BANUIT » obiectiv TVR »
Constantin Dutu nu este singurul membru CNA care se pare ca a avut legaturi cu Securitatea. Emanoil Valeriu, angajat vreme de ani de zile la televiziunea ceausista, a fost si el gasit ca furnizor de note informative catre Securitate si se pare ca a fost deja invitat sa se prezinte la audieri. Numele lui Emanoil Valeriu apare si in "dosarul de obiectiv" TVR in contexte deloc limpezi. Actualul membru CNA neaga colaborarea cu Securitatea.

Andreea Pora
Romania libera miercuri 19 septembrie, 2007 http://www.romanialibera.ro

Niciun comentariu: