sâmbătă, septembrie 15, 2007

* Va dorim... *


Zangy Comment Graphics

* ----- *


Zangy Comment Graphics

Saptamana in... caricaturi



-------------------------------------------------------------------------------------



-------------------------------------------------------------------------------------



-------------------------------------------------------------------------------------



-------------------------------------------------------------------------------------



---------------------------------------------------------------------------------------

Consilierii degeaba ai presedintelui

-- Si s-au dus, s-au dus pe rand, zarea Cotrocenilor intunecand. Consilierii prezidentiali. In principal, (mai) sunt trei, dupa ce Octavian Bellu s-a transferat la Guvern, Mariana Bitang s-a detasat sa antreneze, iar Teodor Baconski si-a atins obiectivul unei noi misiuni diplomatice: de vis, la Paris. Au ramas politologul, sociologul si scriptologul. Trei care au speriat Vestul cu seful lor. De altfel, presedintele Basescu n-a mai schimbat de doi ani vizite de marca.
Se remarca, in schimb, prin apucaturi pe care, daca nu poate sa le anihileze, in loc sa incerce macar sa le tempereze, dimpotriva, le accentueaza fara masura. Si ce-i mai grav, cu ura. Dezordinea publica a presedintelui a devenit cronica. seful statului e (de) necontrolat. Iar consilierii sunt incapabili sa-l determine sa-si amelioreze starea. Consilieri degeaba. Ocupa inutil ranguri aproape de ministru. Dupa ce-a rabdat si a acumulat suficient ca sa poata pleca, oricum, Adriana Saftoiu a demisionat. Fapt pentru care i s-au adus elogii. Doar partial justificate. Pentru ca, la capacitatea ei profesionala, a stiut pe cine a contribuit sa aduca la putere. Cunostea marfa. Si ulterior a contribuit la cultul personalitatii lui Basescu. Totodata, a alimentat insidios conflictul cu premierul si adversitatea dintre PD si PNL. Dupa care a demisionat pentru ca n-a mai suportat ca presedintele sa-i dea cu flit si sa comita public in mod repetat, penibilitati, insulte si calomnii. Dupa ce ea a plecat, iesirile au luat proportii.
Iar sociologul Lazaroiu, politologul Preda si scriptologul Turcan adasta in functii si se compromit profesional. Primii doi, ca ultimul nu mai avea ce. Nivelul comunicarii turcane explica negresit sutul in fund primit de la premier. Prin care, de altfel, a facut pasul inainte la curtea presedintelui. Sociologul Lazaroiu parea om serios si meserias onest. La Cotroceni, abureste sondaje, alimentand fanteziile paternaliste ale presedintelui jucator la cacealma. Si in loc sa-l cenzureze, ii face jocul de presedinte la misto. Sau la Marele Shtoka. Iar politologul Preda n-a reusit sa-l faca pe presedinte sa inteleaga rolul politic pe care il are, nici sa sesizeze care e diferenta intre echipajul de pe vapor si un popor, respectiv, intre capitanul de vas si seful de stat. Si nu in ultimul rand, intre presedintele unui partid si presedintele tarii. Ca dovada si declaratia ostentativ partizana a presedintelui Basescu potrivit careia el nu se consulta decat cu PD, "pentru expertiza politica". Si curat constitutionala. Dupa cum se comporta presedintele, politologul nu i-a spus ca o democratie ori e parlamentara, ori nu e deloc.
Luati un cerc, mangaiati-l si veti vedea cum devine vicios, spunea Eugen Ionescu. Consilierii mangaie cercul vicios si il rostogolesc inapoi in mainile presedintelui. In loc sa-i dea peste mana, cu riscul de a fi dati afara. Sau cu demnitatea de a pleca, daca nu-si pot onora functia. In orice tara normala, daca presedintele tarii ar comite macar un sfert din pasivul lui Basescu, primii care ar demisiona ar fi consilierii. De rusine. De toata jena prestatia presedintelui Basescu. Fire intens conflictuala, daca nu are nimic de distrus, el si-a pierdut obiectul muncii. Numai ca obiectul muncii unui sef de stat nu-i nici pe departe insulta. Nici calomnia. Nici rasismul. Si nici nu-si cere scuze. Mai mult, persevereaza. Toxic. Desfigurarea presedintelui cand ii ataca pe ministrii Vosganian si Adomnitei e un semn ingrijorator. O ia razna.

Roxana Iordache
Ziua sambata 15 septembrie, 2007 http://www.ziua.net

"Armeanul rau" a deturnat avioanele lui Basescu din bugetul Tarom


Presedintele Traian Basescu a ramas fara doua avioane Airbus 330 pe care nu stia ca trebuie sa le primeasca. Tarom a ramas fara doua avioane Airbus 318 pe care stia ca trebuie sa le primeasca. Iar ministrul Transporturilor a ramas cu alte doua avioane, de data asta Airbus 310, pe care Traian Basescu n-a vrut sa le primeasca. Toata aceasta incurcatura a pornit de la o decizie a ministrului Finantelor, Varujan Vosganian, de a nu mai aloca bani pentru aeronavele prezidentiale.
Imediat dupa rectificarea bugetara de marti, 11 septembrie, ministrul Finantelor a anuntat ca a redistribuit suma necesara pentru achizitionarea a doua aeronave prezidentiale Airbus 330 catre Caile Ferate, care ar fi avut nevoie mai mult de bani. "A existat aceasta mentionare, dar am scos-o din proiect, iar finantarea a fost inlocuita cu cea pentru CFR, care a avut prioritate. Vom vedea daca presedintele va mai face declaratii legate de avioane bune sau rele", a spus Vosganian, potrivit MEDIAFAX, dupa sedinta de guvern in care a avut loc rectificarea. Aluzia se referea la declaratia lui Basescu despre medicul chirurg Mircea Ghemigian, ca este "un armean bun", spre deosebire de ministrul Varujan Vosganian, pe care il catalogase drept "incompetent".
Replica lui Basescu la anuntul ministrului Finantelor a fost ca acesta ar fi taiat, de fapt, fonduri prevazute in bugetul Ministerului Transporturilor din care urmau sa fie cumparate doua aeronave Airbus A 318, destinate companiei Tarom.
"Varujan Vosganian nu si-a rezolvat problema de incompetenta: a venit sa o consolideze. A lasat sa se inteleaga ca la suparare a taiat doua avioane care erau pentru presedinte si nu si-a dat seama ca a taiat doua avioane pentru Tarom", a spus Basescu. El a tinut sa mentioneze ca niciodata nu au fost bugetate avioane pentru Romavia, iar ceea ce a taiat ministrul Finantelor este intelegerea fostului prim-ministru Adrian Nastase cu fostul premier francez Jean-Pierre Raffarin. Seful statului a amintit ca, la vizita lui Raffarin in Romania - "cand cu autostrazile, cu avioanele, cu tainul" -, acesta a stabilit impreuna cu fostul premier Adrian Nastase ca Tarom va inceta sa cumpere avioane Boeing 737 si va achizitiona patru aeronave Airbus 318. Presedintele Basescu si-a exprimat in mai multe randuri, in public si in privat, preferinta clara pentru avioanele Boeing, iar in 2004 a fost pe punctul de a provoca un scandal diplomatic, atunci cand a spus despre primul-ministru francez ca venise "sa-si ia tainul" sub forma de contracte cu firmele franceze.
Vineri, 14 septembrie, la putin timp dupa replica lui Basescu la anuntul lui Vosganian, ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, a incercat sa limpezeasca situatia, dar n-a facut decat sa o incetoseze. El a adus in discutie o a treia pereche de avioane: cele doua Airbus 310 cumparate in timpul guvernarii Roman. "Presedintele Basescu este prost informat si parca a trecut ca gasca prin apa prin acel minister (Ministerul Transporturilor - n.r.). Declaratia dumnealui este o minciuna ordinara, o dezinformare a opiniei publice, care arunca o lumina nefavorabila asupra Tarom. Varujan Vosganian nu a taiat nici un ban de la Tarom, iar achizitia de aeronave va beneficia de fonduri", a spus Orban.
Ministrul a adaugat ca doua aeronave Airbus, aflate in flota Tarom si puse initial la dispozitia presedintelui, vor fi vandute, intrucat Administratia Prezidentiala a refuzat serviciile cu aceste aeronave. "Atunci cand i-au fost puse la dispozitie cele doua aeronave, nu a avut nici o reactie si, ca urmare, ministerul si Tarom au luat decizia de a vinde aceste avioane. Avem o oferta extrem de atractiva pentru ele", a adaugat Orban, precizand ca avioanele au fost reconditionate in Germania.
Unul dintre cele doua Airbus-uri 310 a fost reconditionat in Franta si este folosit in prezent, cu un grad de ocupare de 90%, pe ruta Bucuresti-Londra si spre Larnaca. Al doilea avion Airbus A 310 urmeaza sa soseasca in toamna acestui an de la reparatii. Nici unul nu a fost amortizat in cei 17 ani de la achizitie, iar daca ar fi vandute, statul ar ramane cu o pierdere de cateva zeci de milioane de dolari.
Ludovic Orban a admis ca la ultima sedinta de guvern a fost amanata alocarea banilor pentru achizitia ultimelor doua Airbus 318 care trebuie sa ajunga la Tarom, insa l-a acuzat de absenta resurselor necesare derularii contractului cu Airbus pe fostul ministru al Transporturilor Radu Berceanu. "Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, m-a asigurat ca, la ultima rectificare din acest an, din noiembrie, vom primi fondurile necesare pentru achizitionarea ultimelor aeronave Airbus A 318, prin urmare nici nu se pune problema sa fie reziliat contractul", a declarat ieri ministrul Ludovic Orban.
In fine, intrebat inca o data daca avioanele taiate din bugetul rectificat sunt cele destinate Presedintiei, Vosganian a evitat un raspuns direct, afirmand doar ca CFR a avut prioritate.

Doru Cireasa
Cotidianul sambata 15 septembrie, 2007 http://www.cotidianul.ro

CNSAS isi cauta cirtita

Dupa aparitia in presa a listei cu numele de cod a opt ierarhi ortodocsi, membrii Colegiului CNSAS il cauta pe cel de la care au plecat informatiile.
Publicarea listei cu numele de cod pe care opt episcopi si arhiepiscopi le-ar fi primit de la serviciile secrete comuniste (vezi articolul - Cutremur in Biserica: 8 episcopi cu nume de cod) a adus conducerea CNSAS in pragul haosului. Suspiciunea reciproca intre cei 11 membri ai Colegiului a atins cote maxime, iar acum fiecare incearca sa-l identifice pe cel care care a furnizat informatia. Lista a plecat, aproape sigur, de la un membru al Colegiului, caci, in afara lor, la aceste informatii nu mai au acces decat investigatorii care au vazut dosarele si alcatuiesc probatoriile celor vizati.
Cercul suspectilor se restrange si mai mult cand vine vorba de razboiul acerb care s-a dus in ultimele saptamani prin sedinte furtunoase sau absente zgomotoase. Astfel, cei care au sustinut deconspirarea preotilor, cu deosebire inaintea alegerilor pentru functia de Patriarh, sunt suspectati de reprezentantii celeilalte tabere ca nu ar fi straini de scurgerea de informatii. "Acest incident va fi sesizat structurii de securitate a institutiei si se va demara o ancheta in acest sens", spune Laurentiu Tanase care, date fiind partidul care l-a propus in Colegiu, PSD, si formatia sa teologica, este considerat principalul adversar al deconspirarii preotilor.
"Nu e sedinta de la Dumnezeu in care sa nu vorbim despre aceste lucruri si am stabilit ca doar presedintele sa ofere informatii. Insa se vede ca acest lucru nu se poate respecta si este nevoie de o comisie parlamentara in fata careia sa raspunda CNSAS, asa cum se intimpla si cu SRI sau SIE", e de parere Corneliu Turianu, propus de PD. "Eu astept pana marti sa ma lamuresc despre ce este vorba", s-a rezumat sa comenteze Ticu Dumitrescu.
In privinta celor doi ierarhi care au primit deja decizii de politie politica, IPS Nicolae Corneanu, mitropolitul Banatului, si IPS Andrei Andreicut, arhiepiscopul Albei, probatoriile existau mai demult, insa nu s-a pus problema unui verdict decat dupa moartea PF Teoctist. In privinta celorlalti sapte ierarhi ale caror nume de cod s-au "scurs" joi in presa, probatoriile au fost intocmite in ultima perioada. De fapt, acest lucru a fost samburele scandalului in Colegiu. "Prioritatile stabilite de Colegiu pentru Directia de Investigatii sunt cu totul altele: trebuie sa verificam mandatele locale (n.r. - de la prefecti si sefi de directii judetene la primari), magistrati, revolutionari, diplomati. Aceasta este ordinea, insa Directia de Investigatii, fara sa primeasca o noua sarcina din partea Colegiului, s-a apucat sa verifice preotii din Sinod. De doua saptamani inca nu reusim sa aflam la ordinul carui membru din Colegiu au schimbat prioritatile", spune Laurentiu Tanase, care reclama o grava criza de autoritate la nivelul conducerii CNSAS.
Indiferent al cui a fost ordinul, este cert ca investigatorii au inceput sa caute dosarele ierarhilor si au gasit informatii in cazul a cel putin noua persoane. Opt sunt cei de pe lista cu numele de cod, iar al noualea ar fi IPS Bartolomeu, despre care s-au gasit doar niste documente colaterale. Probatoriile au ajuns la membrii Colegiului, insa verdictele s-au impiedicat, formal, de o greseala administrativa. Invitatiile la audieri le-au fost trimise ierarhilor in cauza fara confirmare de primire, iar CNSAS nu stie cum sa interpreteze acum absenta lor de la audieri. Nefiind siguri ca ierarhii au primit invitatiile, cei 11 membri au ajuns, asadar, la concluzia ca trebuie sa le mai trimita o data, cu confirmare de primire. "Am fost mandatat sa aflu daca exista o decizie a Sfintului Sinod prin care li se interzice sa vina. Daca nu exista, incercam sa-i mai invitam, iar daca nu, putem da verdicte fara audieri", spune Laurentiu Tanase.
Purtatorul de cuvant al Patriarhiei, preotul Constantin Stoica, arata insa ca nu exista o decizie a Sfantului Sinod in acest sens, dovada fiind vizita la CNSAS pe care a facut-o IPS Andrei in urma cu doua saptamani. In plus, IPS Bartolomeu a aratat ca el a decis sa nu mearga la audieri din cauza agendei incarcate, dar mai ales a faptului ca aceasta ar fi o “imixtiune nepermisa” in viata Bisericii.
Incertitudinea referitoare la primirea invitatiilor de catre ierarhi este insa doar motivul formal pentru care verdictele s-au amanat pana dupa alegerea Patriarhului. Motivul real este opozitia pe care au facut-o cativa membri ai Colegiului CNSAS, care au boicotat o sedinta in urma cu doua saptamani, determinand lipsa de cvorum. Apoi, din cauza vehementei lor, s-a ajuns la o intelegere cu cealalta tabara privind amanarea discutiilor pana dupa alegeri. Dovada intelegerii celor doua tabere a fost sedinta de marti, cu o zi inainte de alegerile de la Patriarhie, in care, desi exista cvorum, nu s-a discutat nici un dosar de preot. "Cum ar fi fost ca noi sa dam un verdict de politie politica in cazul IPS Bartolomeu, de exemplu, care sa-i micsoreze sansele pentru functia de Patriarh, iar dupa aceea sa ne dam seama ca lucrurile nu au stat chiar asa si sa dam alt verdict dupa contestatie ?", se intreaba retoric Laurentiu Tanase.
Joi, scandalul a fost reluat cu si mai mare intensitate: s-a dat primul verdict, in cazul arhiepiscopului de Alba, aminindu-se celelalte decizii pina in momentul confirmarii de primire a invitatiilor, cu exceptia celei a IPS Bartolomeu, care a refuzat deja sa se prezinte la audieri.
“Nu se va intampla nimic”
Furnizarea listei cu numele de cod a opt ierarhi - care, potrivit unor membri ai Colegiului, din ambele tabere, nu este foarte exacta si nici completa - complica insa lucrurile. Printre cei 11 membri ai Colegiului exista temeri ca s-ar putea sesiza chiar Parlamentul, care i-a numit in functie.
Pe aceeasi linie, de contestare a modului in care s-au scurs informatiile din CNSAS, se situeaza si pozitia oficiala de ieri a Patriarhiei. "Noi nu putem comenta niste zvonuri. Constatam insa o grava incalcare a legii de functionare a CNSAS si credem ca ar trebui sa se sesizeze nu numai Parlamentul, ci si Parchetul General. Este un caz penal. Credibilitatea CNSAS este in picaj, iar votul in cazul IPS Andrei arata ca nu se doreste deconspirarea, ci doar macularea", spune preotul Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei. In cazul in care cei sapte inalti ierarhi vor primi verdicte de politie politica, parintele Stoica sustine ca “nu se va intampla nimic, pentru ca nu se tine cont de context”.

Mirela Corlatan
Cotidianul sambata 15 septembrie, 2007 http://www.cotidianul.ro

Zavoranu inflameaza PRM


-- Vedeta Oana Zavoranu, consiliera lui Vadim Tudor pe probleme de imagine, a reusit sa-i scoata din sarite pe liderii PRM care au cerut Tribunului alungarea acesteia din partid.
Surse din cadrul gruparii peremiste ne-au precizat ca "exasperati de comportamentul de tata" al vedetei, de vestimentatia ei si de ardoarea cu care urmarea sa devina parlamentar de Bucuresti, peremistii s-au hotarat s-o dea afara pe usa din dos. "Oana Zavoranu nu ne-a adus nici un vot. Din contra, actrita alege sa se duca la televizor si sa se certe public cu mama sa in direct. Zavoranu a avut chiar impertinenta ca, intr-o emisiune televizata, sa spuna ca peremistii care nu sunt de acord cu intrarea ei in partid sa isi dea demisia. Ce sa mai vorbim despre comportamentul si vestimentatia ei", ne-a explicat un lider PRM. Iubita lui Pepe a pus cireasa pe tort in momentul in care a pus ochii pe un jilt de parlamentar de Bucuresti. "Cum poate un jurist respectabil ca Lucian Bolcas sa apara pe o lista cu Oana Zavoranu ? Intrarea ei in PRM nu a adus voturi, ci amuzament. In partid se glumeste foarte mult pe tema silicoanelor ei", ne-au declarat sursele citate. Pe de alta parte, despartirea de Oana s-a anuntat inca din urma cu o luna cand, sosita pe holurile sediului PRM, nici un peremist nu a catadicsit sa-i dea nici macar "buna ziua". De altfel, au continuat sursele, Zavoranu a tintit intotdeauna o pozitie inalta in partid, fapt pentru care nu a fost privita cu ochi buni inca de la bun inceput.

Razvan Gheorghe
Ziua sambata 15 septembrie, 2007 http://www.ziua.net