joi, octombrie 04, 2007

* FRUMUSETILE ROMANIEI *



Casa Poporului/Palatul Parlamentului – Bucuresti - Este a doua cladire din lume, cu o suprafata desfasurata de 330.000 mp. Are 12 etaje supraterane si 8 sub pamant.

* ----- *


Girly glitter comments from www.GirlyTags.com

Geoana, probleme, ma ?

In ciuda mobilizarii la vot a initiatorilor, Parlamentul a respins ieri cu 220 de voturi pentru, 152 impotriva si două anulate motiunea de cenzura a PSD. Ca urmare, Guvernul Tariceanu II ramane in functie si, liberalii isi vad de guvernare.
Holul plenului Parlamentului a trait ieri un moment istoric, ca noi toti ceilalti: posibilitatea ca Guvernul Romaniei sa cada. Ca orice hol care se respecta a fost plin de zvonuri, facaturi, prietenii peste mana, parlamentari plictisiti, ministri preocupati si ziaristi in sevrajul informatic specific meseriei.
NU PICA GUVERNUL. Motiunea pica, guvernul merge mai departe. A fost primul semnal inca dinainte de inceperea sedintei. Remes, primul venit dintre ministri, poza dezinvolt cu tigara in mana, cu aerul sau de ardelean greoi si prosper, cu camasa stand sa-i plesneasca pe sub burtica proeminenta si mustacioara de sub nas. A fost protagonistul unei sedinte foto si nu i-a displacut, toate bliturile lansandu-se catre el si pentru ca era singurul ministru prezent, dar si pentru ca statea de paza langa liftul cu care urma sa vina seful sau, Tariceanu. A aparut apoi Olteanu, si el tropaind in asteptarea liderului de la liberali. Din cel mai pazit lift al Parlamentului a coborat insa Iorgulescu de la Cultura, dupa care si-au facut aparitia Nicolaescu de la Sanatate, cu nelipsita-i geanta de contabil, insotit de Ovidiu Silaghi, iar din alt sens de mers a aparut si Melescanu. Radu Stroe s-a pupat pe obraji cu o fosta ziarista mult mai inalta decat el. Nu s-a ridicat pe varfuri, s-a lăsat ea mai jos. Tariceanu s-a lăsat asteptat, dar spiciul lui a ajuns inainte. A trecut si Mircea Geoana zambind diplomatic la toata lumea. Colegii sai de partid susoteau ca dimineata, in lift, a venit cantand. A aparut totusi si premierul cu fata-i “de motiune”, adica aceea de pe care nu poti “citi” nimic, dar a refuzat conversatia cu presa. Vrea dupa motiune. In schimb, simpaticul Ludovic Orban, pe care, daca nu il cauta camerele tv, le cauta el pe ele, a spus ca e optimist, ca motiunea nu trece, in timp ce Vosganian trece ca vantul si chiar starneste putin curent. Culmea a fost ca pesedistii, ca si democratii isi tot dadeau cu parerea ca motiunea nu trece. Nicolae Vacaroiu in persoana a zis, in particular, ca “are un feeling” ca motiunea de cenzura nu va trece, pentru ca, la cateva minute, in declaratie oficiala, sa spuna ca trece si sa confirme faptul ca PSD s-a inteles cu PD pentru guvern de uniune nationala. Incet-incet s-au perindat toti ministrii pe hol in trecere catre sala de sedinta. A aparut si Vadim Tudor, mandru, flancat de garda sa de peremisti, dupa ce Cristian Diaconescu incepuse sa citeasca motiunea.
BA PICA. La o ora dupa inceperea sedintei, holul si-a facut datoria si a primit noi informatii neconfirmate. Cade guvernul, motiunea trece. La limita, dar trece. Geoana a negociat din greu cu PD, iar liberalii i-au dat “cu flit”, spuneau zvonurile. Mai mult, s-a auzit chiar ca Vadim a fost convins sa sustina motiunea, nu se stie ce i s-a promis. Moment in care Orban se infratea de zor cu pesedistii, pupa maini de social-democrate si se tinea de gat cu Liviu Dragnea, social-democrat si el, care s-a susotit tot timpul cu colegii constanteni din PSD, dar si cu democratul Vasile Blaga. De altfel, el a stat pe hol aproape tot timpul cat s-a dezbatut motiunea bagandu-se in seama cu toata lumea. Salvarea a venit de la Viorel Hrebenciuc, care statea linistit la bufet, pufaind din tigara, band cafea si urmarindu-l la televizor pe seful sau de partid, Mircea Geoana, care tocmai infiera din plen guvernul. Telefonul ii statea alaturi ca un bun prieten. Putea suna oricand, asa ca mai erau sperante. Mai tarziu, Vadim a spulberat definitiv toate zvonurile, spunand ca PRM nu sustine motiunea, pentru ca liderului sau ii este mai drag Tariceanu decat Basescu. Olteanu si senatorul PSD Serban Nicolae s-au retras si ei intr-un tete-à-tete in biroul primului. Negocierile au fost relansate, politicienii s-au relaxat sa gandeasca problema. La fel de relaxat parea si Tariceanu, care incerca sa se duca la toaleta, cu presa avida de vorbe dupa el. “Veniti cu mine ?”, a intrebat el nauc cand a vazut ca ziaristii si cameramanii nu-l slabesc. S-a dus singur, evident, iar la intoarcere, ceva mai linistit, a refuzat perseverent sa faca conversatie. Aproape de finalul dezbaterilor, dupa colt, cativa PSD-isti ascultau ultimele sfaturi date de Titus Corlatean. Curios, s-a apropiat si Adrian Nastase, iar la scurt timp a aparut si Geoana, care s-a asezat chiar langa fostul premier. Cand bliturile au vrut sa imortalizeze momentul, Nastase s-a indepartat discret. Pentru ca se sesizase presa sau pentru ca venise Geoana ? Cert e ca si ieri s-a negociat la greu. Intre PSD si PNL, pe de o parte, si PSD si PD, pe de alta parte. Daca la inceputul sedintei se mai faceau si desfaceau guverne postmotiune, pe masura ce se apropia votul se intarea insa ideea ca guvernul Tariceanu va scapa de demitere. “Ce naiba ati facut ieri (n.r. – marti) de n-ati ajuns la nici o intelegere ?”, a fost chestionat liberalul Dan Radu Rusanu de un pesedist. Raspunsul, primit la ureche, ar fi fost, se pare, confirmarea din gura lui Rusanu insusi ca lucrurile s-au aranjat intre PNL si PSD. Pica motiunea !
ATMOSFERA. Si in plen a dominat relaxarea. O sala apatica, care rareori a rezonat la spiciurile vorbitorilor. O sala in care parlamentarii au misunat in permanenta incoace si incolo, inauntru si afara sau s-au refugiat in lectura ziarelor si in butonarea laptop-urilor. In cateva cuvinte, o sala care parea a sti dinainte rezultatul si care isi cedase rolul de “loc al deciziilor” coridoarelor sau birourilor unde se purtau ultimele negocieri... Cam asa a aratat ieri sala in care s-a dezbatut motiunea de cenzura a PSD. De altfel, in contextul in care parlamentarii PRM, PC si o parte din cei ai minoritatilor nationale, altele decat cea maghiara, au anuntat ca nu isi vor exprima votul la motiune, “inclestarea” finala si rezultatul votului s-au transat intre cei care au semnat si sustinut motiunea – PSD, PD si PLD si, respectiv, cei ale caror fotolii minsteriale au fost amenintate: PNL si UDMR.
“NOBLESSE OBLIGE”. De altfel, premierul Tariceanu nici macar nu a asteptat terminarea votului si anuntarea rezultatului, preferand sa se refugieze in sediul PNL pentru acest moment. Senatorul PSD Adrian Paunescu a criticat insa plecarea lui Tariceanu din Parlament inainte de anuntarea rezultatului votului. “Imi exprim regretul ca premierul Tariceanu, in pofida votului care il invredniceste sa ramana, a preferat sa plece”, a spus senatorul PSD. Paunescu a mai spus ca Tariceanu trebuia sa dea dovada de “noblete cu adevarat liberala” si sa ramana pana la sfarsitul sedintei.
MANDRIA LUI TARICEANU. Caderea serii a adus si primele declaratii oficiale ale premierului Tariceanu. De la sediul PNL, bineinteles. El si-a exprimat mandria ca este la conducerea PNL, care a dovedit ca nu face un compromis politic pe seama interesului national, ca nu este mirat de faptul ca PD a votat motiunea de cenzura initiata de PSD, sustinand ca PD este tot un partid de stanga, de “oportunisti”, desprins din FSN, ca isi doreste “din toata inima” un dialog cu toate partidele politice pe tema bugetului de stat pe 2008 si ca nu va recurge la remaniere sau restructurare guvernamentala decat daca va constata ca un membru al Executivului nu isi indeplineste atributiile. “Asa cum am mai spus, restructurari sau remanieri nu se anunta inainte, ele se fac”, a spus Tariceanu. Dupa aceste declaratii, el a ramas in continuare in sediul PNL la o sedinta a conducerii PNL. Anuntata pe tema consecintelor politice ale motiunii de cenzura, sedinta s-a dovedit a fi una mobilizatoare. “La munca” ar fi fost indemnul lui Tariceanu.
REACTII DUPA VOT. “Lasitatea unor parlamentari a permis ca Guvernul sa supravietuiasca. Acestia sunt raspanditi in mai multe partide: cei care s-au temut fie de anticipate, fie de o alta configuratie politica”, a acuzat liderul PSD, Mircea Geoana, dupa anuntarea rezultatului votului. Potrivit acestuia, nici declaratiile presedintelui Basescu ai nici informatiile aparute in presa nu au fost de ajutor, pentru ca “au dat senzatia ca ar putea duce la un guvern exclusiv de dreapta. “Situatia mea este foarte buna, multumesc de intrebare”, a raspuns ironic Geoana cand a fost intrebat care va fi situatia lui in partid acum. La randul sau, Nicolae Vacaroiu l-a acuzat pe Emil Boc ca prin declaratiile pe care le-a facut in timpul dezbaterilor, respectiv ca nu a existat nici o intelegere PD-PSD, a influentat rezultatul motiunii. In schimb, liderul deputatilor PSD, Viorel Hrebenciuc, a declarat ca rezultatul obtinut de PSD este “foarte bun”, in conditiile in care acest partid a avut doar 138 de semnaturi, iar motiunea a fost votata de 220 de parlamentari. “Inseamna ca am mai luat 82 de voturi, dar insuficiente ca sa treaca motiunea”, a spus Hrebenciuc. Liderul PD, Emil Boc, a sustinut la randul sau ca problema neadoptarii motiunii se afla in tabara PSD. “Se pare ca unele interese ale unor parlamentari PSD au fost mai puternice decat interesele creionarii unei stabilitati politice in Romania”, a spus Boc.
Presedintele PC, Dan Voiculescu, a declarat ca, pentru Partidul Conservator, “caderea motiunii are pe deplin semnificatia unui esec politic major al presedintelui Traian Basescu”. “Tinand cont ca cea mai mare parte din eforturile si activitatea presedintelui, inca de la inceputul acestui an, s-a concentrat pe daramarea Guvernului, nu pot sa nu observ ca Traian Basescu a esuat din nou cu un alt distructiv proiect personal”, a subliniat liderul PC.
“Daca Geoana a vrut sa-i puna la dispoziţia lui Traian Basescu, in mod direct, instrumentul de a constitui statul de tip dictatorial, aceasta manevra nu i-a reusşit”, a fost de parere şi vicepresedintele PRM Lucian Bolcas. Potrivit acestuia, Guvernul Tariceanu ar trebui sa inteleaga ca votul dat nu a fost in favoarea sa, ci pentru a se normaliza viata politica. Bolcas a reiterat ca PRM va sustine un guvern de uniune nationala. Deputatul UDMR Kelemen Hunor a apreciat ca, prin respingerea motiunii de cenzura, Parlamentul nu i-a dat posibilitatea presedintelui Traian Basescu sa mearga spre alegeri anticipate, subliniind insa necesitatea ca PNL şi Uniunea sa incerce sa obtina sustinerea unei majoritati parlamentare, prioritara fiind adoptarea bugetului pe 2008. Presedintele PLD, Theodor Stolojan, a spus insa ca rezultatul motiunii de cenzura este “nesansa Romaniei”, iar liberal-democratii isi vor vedea de treaba si vor avea discutii cu aliatul lor, PD, pentru colaborarea parlamentara viitoare.
Vot sub supraveghere si aspirina
Momentul votului a generat o miscare de forte din partea celor direct interesati in adoptarea motiunii. Astfel, PD si PSD si-au trimis propriile camere de luat vederi in plen, pentru a inregistra felul in care reprezentantii lor si-au exercitat votul. Cei doi cameramani PD+PSD s-au pozitionat initial in spatele salii, umar la umar cu cameramanii televiziunilor, pentru ca ulterior operatorul PSD sa gaseasca un unghi mai bun de supraveghere, o loja din laterala salii. Inainte insa de vot, nemultumit ca un aranjament floral foarte mare parea sa ascunda privirii celor din sala urnele de vot, pesedistul Constantin Nita a protestat vehement si a acuzat interese in pozitionarea ghiveciului cu pricina. Interventia presedintelui de sedinta Bogdan Olteanu, care a dat asigurari ca urnele sunt asezate exact unde trebuie, nu a fost insa suficienta si doar mutarea cu cativa centimetri a aranjamentului floral a linistit spiritele. Odata depasit momentul, s-a trecut la vot. Desi declarat vot secret, parlamentarii fie au aratat salii bilele, asa cum fusese ordinul de la partid, fie le-au aruncat de la distanta, fie au votat cu spatele catre sala, asa cum a facut Ion Iliescu. Momentul desigilarii urnelor si “inventarierii” bilelor albe si negre a avut si o surpriza: in urna alba s-a gasit o bila neagra invelita intr-o hartie alba si, ratacita, printre bile, si o pastila de algocalmin. Daca algocalminul a fost aruncat, bila neagra “sub acoperire” a fost contabilizata la vot.
Sanctiuni la PSD si PD
Potrivit procesului-verbal de constatare a rezultatului votului, la sedinta au fost prezenti 433 de parlamentari din 462. Asta inseamna ca 59 nu au votat. Parlamentarii PRM si-au inregistrat prezenta, dar nu au votat. Potrivit Hotnews, sapte senatori si 15 deputati din PSD ar fi votat impotriva motiunii de cenzura dar situatia exacta si sanctiunile vor fi cunoscute dupa vizionarea casetei cu inregistrarea votului. Dintre senatori, Ion Solcanu si Razvan Theodorescu au declarat oficial ca vor vota impotriva motiunii. “Cu privire la votul parlamentarilor PSD, suntem in faza de a evalua cu atentie modul in care s-a votat si, daca va fi cazul, vor fi luate deciziile statutare care se vor impune”, a declarat Mircea Geoana. Nicolae Vacaroiu a afirmat insa ca au absentat doar cinci senatori, majoritatea bolnavi. Au fost absenti: Antonie Iorgovan, Radu Filipescu, Octav Cozmanca – aflati in concedii medicale, dar si Corina Cretu (europarlamentar) si Gabriela Cretu. Dupa votul la motiune, Mircea Geoana i-a convocat in sedinţa pe liderii PSD (Ion Iliescu a absentat) si au hotarat convocarea in aceasta dimineata a Biroului Permanent National. Desi unii dintre colegi, precum Viorel Hrebenciuc, au incercat sa-l tempereze, Geoana este decis sa ii sanctioneze pe parlamentarii pesedisti care nu au votat motiunea de cenzura, anuntand ca in sedinta de azi vor fi luate “decizii de natura disciplinara si sanctiuni pentru cei care nu au respectat disciplina votului si deciziile politice ale partidului”.
Al doilea esec. Lideri ai partidului apreciau ieri ca, dupa esecul la motiune, tensiunile in PSD vor creste, situatia lui Mircea Geoana, promotor al motiunii, nefiind deloc una usoara. Geoana se afla la a doua infrangere dupa cea de la referendumul privind demiterea presedintelui Basescu, iar in ultima vreme a fost discutata in interiorul partidului o posibila schimbare a sa din functie.
Si la PD se lasa cu sanctiuni. Potrivit lui Emil Boc, cu doua exceptii, respectiv Liviu Nistoran, care a votat impotriva, si Radu Tarle, care a lipsit, toti parlamentarii PD au votat pentru motiune. Cei doi, care vor fi pusi in discutia BPN al PD, risca excluderea din partid. Desi prezent, senatorul PD Maria Petre nu a votat. “29 de defectiuni au fost in interiorul PSD”, a acuzat Boc.

Carmen Vintila, Monica Iordache Apostol, Aniela Nine, & Dana Piciu
Jurnalul National joi 4 octombrie, 2007 http://www.jurnalul.ro/

Guvernul Tariceanu merge mai departe

Daca ieri, la inceputul zilei, lucrurile pareau a fi aranjate, Mircea Geoana, liderul PSD (partidul care a initiat motiunea de cenzura), afisand o incredere deplina in voturile colegilor sai parlamentari, pana la ora 17.00, cand a inceput votul, prin negocieri de culise, Bogdan Olteanu si Viorel Hrebenciuc, sustinuti puternic de Ion Iliescu, au salvat Guvernul Tariceanu II. Rezultatul votului: 220 de voturi in favoarea motiunii. Erau necesare 232 de voturi. 152 de parlamentari au votat impotriva motiunii. sapte senatori si 15 deputati din PSD au votat contra motiunii, declara surse la varful partidului. Mircea Geoana i-a acuzat de lasitate. Printre ei, Ion Iliescu, Razvan Theodorescu, Ion Solcanu, Serban Nicolae, Dan Mihalache, Adrian Nastase, Adrian Paunescu. A existat si un vot contra al PD: Liviu Nistoran.
In ciuda intelegerilor dintre conducerile PSD si PD, pe parcursul intregii sedinte s-au purtat aprige discutii de la om la om intre pesedistii sustinatori ai lui Tariceanu si liberali. Inainte de vot, s-a derulat in vazul lumii o adevarata batalie pe doua uriase ghivece cu plante decorative, ce aveau frunze foarte mari. Ghivecele aveau rolul de a masca urnele. Cum aceasta ridicola stratagema nu a reusit, cele doua plante fiind mutate de langa urne, cei 152 de sustinatori ai lui Tariceanu au votat intorcandu-se cu spatele la sala. Geoana si Vacaroiu au avertizat ca urmeaza a doua motiune de cenzura: bugetul de stat. Dar Tariceanu, sfatuit de Iliescu, a fost prevazator. El a invitat toate partidele parlamentare la discutii asupra bugetului de stat pe 2008.
Palatul Parlamentului, ora pranzului. Forfota mare inca de la intrare. Holurile din preajma salii de plen sunt intesate de ziaristi, invitati, consilieri, senatori si deputati. O stare de tensiune pluteste in aer. Zarurile au fost aruncate, iar cartile se stiu. Sau nu se stiu ? Trece sau nu trece motiunea de cenzura ? Dezbaterea motiunii incepe cu o intarziere de o ora. Textul este citit din nou de purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu. In sala se isca incet un zumzet. Se amplifica treptat, acoperindu-l aproape pe vorbitor, in ciuda microfoanelor. Sunt senatorii si deputatii, captivati de discutii intre ei. Se plimba prin sala, vorbesc la telefon, dau mesaje colegilor care nu au ajuns sau, pur si simplu, se pun la curent cu ce mai scriu ziarele. Se contureaza noi optiuni.
Targ politic
Premierul Calin Popescu-Tariceanu a intrat direct in subiect, punand bugetul tarii pe masa. El a propus un targ politic, promitand ca, daca parlamentarii nu vor vota motiunea de cenzura, va incepe rapid discutii cu partidele politice pe marginea bugetului pe 2008, care ar putea devansa termenul de majorare a pensiilor. "Daca motiunea nu va trece, am intentia sa demarez incepand de joi consultarile cu toate partidele parlamentare, tinand cont de ponderea fiecaruia, pentru dezbaterea si promovarea bugetului. Pentru a arata o data in plus, daca era nevoie, preocuparile noastre privind componenta sociala a guvernarii", a declarat Tariceanu. Primul-ministru a spus ca are indoieli cu privire la "motivul real" care sta in spatele motiunii de cenzura. Tariceanu a tinut sa se laude cu realizarile Guvernului, contrazicand acuzele ce i-au fost aduse de PSD in motiune: reformele din invatamant, sanatate, agricultura, cresterea economica si cresterea nivelului de trai. Vorbind despre reforma in justitie, premierul a precizat ca actualul ministru al Justitiei, Tudor Chiuariu, "are o relatie de consultare, dialog si respect reciproc cu CSM". Nu a criticat PSD. Premierul a avut un discurs considerat "constructiv", rostit cu mult calm, exact asa cum i-a sugerat Ion Iliescu in loja de unde au vizionat impreuna un spectacol de balet. Cel mai atent la discursul premierului a parut a fi seful social-democratilor, Mircea Geoana. In primul rand de banci, langa Cristian Diaconescu, Geoana a studiat cu atentie niste foi, facand insemnari. Nici macar liberalii, preocupati de negocierile de la om la om cu pesedistii, nu au foarte atenti la spusele sefului lor de partid.
Jos Guvernul !
Presedintele PSD, Mircea Geona, i-a indemnat in discursul sau rostit in plenul Parlamentului pe senatori si deputati sa voteze motiunea de cenzura, pentru formarea unui nou guvern "care sa aiba o majoritate parlamentara stabila si un program de guvernare cu accente sociale". "Prin depunerea motiunii, PSD are in vedere identificarea unei alternative la actuala guvernare, o alternativa care sa implice alte politici publice decat cele de dreapta", a mai spus Geoana. Liderul PSD a criticat Guvernul Tariceanu, sustinand ca "esecul inregistrat la nivelul absortiei de fonduri europene reprezinta un argument suficient pentru caderea sa". "E momentul sa punem capat acestei guvernari de dreapta. Este momentul unor politici echilibrate si sociale. Motiunea trebuie votata pentru ca tara o cere", a adaugat Geoana.
Ironii
Liderul grupului deputatilor PD, Cristian Radulescu, a declarat ca Guvernul Tariceanu trebuie sa pice deoarece "si-a pierdut credibilitatea" si ca este necesara constituirea unui nou Cabinet sustinut transparent si consistent. "Tariceanu nu a venit de acasa cu mandatul de premier, nu l-a mostenit, nici nu l-a primit de la popor si nici de la pronia divina, ci il detine printr-o intelegere politica", a specificat Radulescu. Liderul liberalilor senatori, Puiu Hasotti, a facut bascalie de Theodor Stolojan, prezent la balconul celor doua Camere. "Buna ziua, domnule Stolojan ! Sanatos, sper ! Va doresc multa sanatate sa nu-l mai faceti sa planga pe…", a spus Hasotti, facand aluzie la momentul in care, in 2004, Stolojan si-a retras candidatura pe prezidentiale, lasandu-l in locul sau pe Traian Basescu. Acesta i-a amintit lui Stolojan ca in mai 2002, la sedinta Biroului Permanent PNL, a spus despre Traian Basescu ca este un om lipsit de onoare si ca daca PNL face alianta cu PD isi va da demisia din PNL. Hasotti a spus insa ca PNL ar face un guvern cu PD daca democratii ar iesi de sub tutela lui Basescu si ar scapa de unii lideri corupti. Din discursurile celorlalti lideri, ai PRM, PC si UDMR s-a inteles clar ca nu vor vota in favoarea motiunii. Si nici minoritatile nationale.

Simona Popescu, A.N. & C.O.
Romania libera joi 4 octombrie, 2007 http://www.romanialibera.ro/

Tariceanu ramane la guvernare

Motiunea PSD a picat pe seama tradarii mai multor parlamentari social-democrati.
Motiunea de cenzura initiata de PSD a fost respinsa de parlament. Pentru motiune au fost exprmate doar 220 de voturi, in conditiile in care pentru doborarea guvernului erau necesare 232 de voturi, iar PSD, PD si PLD mizau pe 248 de voturi. Asta inseamna ca 28 de parlamentari din PSD si PD au tradat, o parte din ei votand impotriva motiunii, altii lipsind efectiv de la vot.
Potrivit Hotnews, sapte senatori si 15 deputati din PSD au votat impotriva motiunii de cenzura initiate chiar de acest partid, au declarat surse de la varful partidului. Potrivit acestor surse, votul parlamentarilor PSD a fost monitorizat, astfel incat se stie in acest moment cine a votat impotriva "consemnului" de partid. Si de la PD a existat un parlamentar care a absentat, iar un altul a votat impotriva - deputatul Liviu Nistoran.
Trebuie adaugat ca din cei 462 de parlamentari, au fost prezenti 433. Dintre acestia nu au votat 59 de parlamentari, majoritatea din PC si PRM. In aceste conditii, au fost exprimate 374 de voturi, din care doua au fost anulate. Din cele 372 de voturi valide, 220 au fost pentru motiune si 152 impotriva acesteia.
Potrivit secretarului Camerei Deputatilor Valeriu Zgonea, in urnele de vot au fost gasite o pastila, cel mai probabil de algocalmin, si o bila neagra invelita intr-o hartie alba, acestea fiind voturile anulate, informeaza Rompres.
Parlamentarii au dezbatut astazi in sedinta comuna motiunea de cenzura initiata de Partidul Social Democrat, intitulata '1.000 de zile de haos - sfarsitul guvernarii de dreapta'. Dupa ce a fost depusa in Parlament, la 24 septembrie, fiind semnata de 139 de parlamentari, prezenta motiune de cenzura a PSD a fost citita joi, 27 septembrie, in plen de purtatorul de cuvant al social-democratilor, Cristian Diaconescu.
Patru motiuni de cenzura esuate
Motiunea de cenzura intitulata '1.000 de zile de haos - sfarsitul guvernarii de dreapta' este cea de-a 14-a motiune de cenzura la adresa unui guvern roman postdecembrist. Toate motiunile de cenzura de pana acum au fost respinse, informeaza Rompres.
Cabinetul Calin Popescu-Tariceanu, investit la 29 decembrie 2004, s-a mai confruntat cu patru motiuni de cenzura, prima avand loc in iunie 2005. Initiata de 133 de deputati si senatori ai PSD, motiunea ''Dictatura si incompetenta Guvernului impotriva integrarii europene a Romaniei'' depusa dupa asumarea raspunderii Executivului asupra pachetului legislativ privind proprietatea si reforma in justitie, a fost prezentata in cadrul plenului reunit al celor doua Camere ale Parlamentului la 20 iunie 2005. In urma dezbaterii din 22 iunie 2005, motiunea a fost respinsa cu 265 de voturi impotriva si 186 de voturi pentru.
La 21 februarie 2006, cabinetul condus de premierul Calin Popescu-Tariceanu a intampinat, pentru a doua oara de la investire, o motiune de cenzura.
Motiunea ''Anti-reforma sanatatii'' a fost initiata de parlamentari PSD si PRM la 15 februarie 2006, in urma asumarii raspunderii guvernului pentru pachetul de legi privind reforma in sanatate, la 13 februarie. Documentul acuza neconstitutionalitatea demersului guvernamental, care ar reiesi din faptul ca sunt introduse fortat aspecte care tin de regimul juridic al functiei publice sau al contractului de munca, chestiuni pentru care, in Legea fundamentala, sunt prevazute legi organice speciale. Motiunea a fost respinsa cu 246 impotriva, in cadrul sedintei comune a Camerei Deputatilor si Senatului, de la 21 februarie 2006.
A treia motiune de cenzura, ''Fapte si minciuni'', intiata de deputatii si senatorii PSD, a fost depusa la 20 iunie 2006. Prin aceasta motiune, PSD cerea Parlamentului sa puna capat mandatului acordat Guvernului Calin Popescu-Tariceanu, ''formarea rapida a unui alt Executiv fiind nu o piedica, ci o conditie necesara pentru aderarea cu succes la Uniunea Europeana''.
La 28 iunie 2006, senatorii si deputatii s-au reunit in sedinta comuna pentru a dezbate motiunea de cenzura initiata de Partidul Social Democrat si intitulata ''Guvernul Tariceanu - Fapte si Minciuni''.
La finalul sedintei, Guvernul a trecut testul Parlamentului, motiunea PSD obtinand 145 de voturi pentru si 235 impotriva. Parlamentarii PRM au refuzat sa voteze, iar cei ai PNL, PD, PC si UDMR si-au precizat sprijinul pentru actualul cabinet.
A patra si cea mai recenta este cea cu titlul 'Guvernul Tariceanu trebuie sa plece', care a fost depusa la 4 iunie 2007. Ea a fost semnata de 119 parlamentari, dintre care 86 deputati si 33 senatori, si citita citita in sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului la 7 iunie. Semnatarii motiunii, in speta 119 parlamentari democrati, reprezentanti ai minoritatilor nationale sau independenti, dar si de doi conservatori si un social-democrat, considerau ca Romania are nevoie de 'un guvern stabil, profesionist, cu o majoritate parlamentara asumata in mod transparent', iar in aceste conditii 'partidele politice trebuie sa decida: fie isi asuma guvernarea, fie accepta organizarea alegerilor anticipate. Decizia este in acest moment in mana Parlamentului'. Potrivit textului documentului, 'guvernul Tariceanu II se confrunta cu un grav deficit democratic, ca urmare a precarei sale sustineri parlamentare si mai ales populare, demonstrat de rezultatele recentului referendum pentru demiterea presedintelui Traian Basescu'.
Dezbaterea a avut loc patru zile mai tarziu, in urma ei inregistrandu-se 112 voturi 'pentru', 115 'impotriva' si un vot nul, in conditiile in care erau necesare pentru adoptare 233 de voturi.

A.N. & C.O.
Romania libera joi 4 octombrie, 2007 http://www.romanialibera.ro/

Calin Popescu Highlander. Si un rudotel pentru Basescu

-- Premierul, Guvernul si partidul lui n-au motive de triumfalism. Au de trecut testul bugetului, iar presedintele va cauta sa faca totul pentru sabotarea Guvernului
ZIUA le-a stricat ziua trepadusilor de culise. Ieri, inainte de ora prevazuta pentru dezbaterea motiunii de cenzura, informatia difuzata live de directorul ziarului, Sorin Rosca Stanescu, pe Antena 3, a fost bomba care le-a explodat in fata celor ce nu s-au dat in laturi de la nici un compromis pentru a se vedea (inapoi) la putere. Sub forma de FSN. SRS a informat deopotriva opinia publica si marea majoritate a parlamentarilor care habar n-aveau despre intocmirea unui protocol intre PSD si PD, cu acordul presedintelui Traian Basescu.
Politicianismul fariseic al sefului statului, si al actualilor lideri PD si PSD s-a dat in vileag. Adica, una clameaza si alta lucreaza pe la spate. Zice Basescu si il ingana bocii: PSD, inamicul public numarul unu, care sustine din umbra Guvernul PNL. Atat de tare incat baga motiune de cenzura. Iar PD se raliaza. Mai zic ei: cei 322 de parlamentari care au votat suspendarea presedintelui tarii sunt niste nemernici, care trebuie epurati. S-a dovedit ca, de fapt, Basescu si PD ar fi dat orice ca macar 232 din 322 sa voteze pentru motiunea PSD.
Interesele tarii au fost uitate prin carciumi si palate. Li s-a rupt baietilor de prioritatile nationale. Bugetul national, alegerile europarlamentare, summitul NATO pe care tara noastra il va gazdui in Capitala, absorbtia de fonduri comunitare, anticoruptia, emanciparea economicului de politic si dezinterventia politicului in economic, preocupari ale Guvernului Tariceanu, pe care le-a urmarit in ciuda presiunilor infernale la care a fost supus. si opozitia le-a ignorat.
PSD si PD sunt la ora actuala intr-o situatie mai mult decat penibila. Aceste partide s-au facut de ras in fata propriilor electorate. PSD, prin prostitutia cu PD in favoarea presedintelui Basescu, dupa ce, doar cu cateva luni in urma, initiase suspendarea presedintelui Basescu si sustinuse Guvernul Tariceanu fara PD. De asemenea, e de presupus ca PSD are si alegatori mai elevati decat bieti manipulati. Anume, oameni cu sincera convingere de stanga si care chiar ar vrea sa vada la PSD o doctrina moderna a stangii, gen Tony Blair, nu vechea propaganda comunistoida sustinuta aseara in Parlament de Dan Mircea Popescu: pentru care ar fi votat si Ceausescu, gen "redistributia dupa nevoi". In orice caz, cum anticipam, Mircea Geoana e terminat. Motiunea a picat. si cu ea, Mircea.
PD s-a facut si mai de ras decat PSD. Pentru ca a votat impotriva propriilor ministri din primul Cabinet Tariceanu, care au fost desfiintati in motiune. Si a votat impotriva guvernului de dreapta criticat de PSD. Discursul deputatului Radulescu impotriva PNL a fost in stilul delatiunilor de pe vremea in care dadea note informative la Securitate. Iar azi are tupeul tipic PD de a se pretinde pentru lustratie. La fel, personaje ca Boureanu, cei mai inversunati dusmani anti-liberali, dar care fara PNL n-ar fi pupat in veci Parlamentul. O prioritate a PNL va trebui sa fie interzicerea migratiei politice sub sanctiunea excluderii din Parlament.
Evident, insa, ca premierul Calin Tariceanu, guvernul si partidul lui n-au motive de triumfalism. Au de trecut testul bugetului, iar presedintele Basescu, in fixatia lui, va cauta sa faca totul pentru sabotarea Guvernului, la care seful statului a instigat curat constitutional cu o seara inainte de motiune, atunci cand a indemnat PSD si PD sa nu voteze nici un proiect guvernamental. Despre datoriile Guvernului Tariceanu, cu proxima ocazie.

Roxana Iordache
Ziua joi 4 octombrie, 2007 http://www.ziua.net/

Nici motiunea de cenzura n-ar fi existat !

-- In zapacela generala a speculatiilor, zvonurilor, calculelor, variantelor care au circulat inainte de votarea motiunii de cenzura, presedintele Traian Basescu a anuntat ca prima sa optiune, daca Guvernul va cadea, va fi realizarea unei noi majoritati in jurul nucleului PNL-PD, cu complementul PLD.
Comentariile au taxat ipoteza, fie considerand-o rizibila, tocmai Basescu fiind cel care a provocat ruptura dintre liberali si democrati, fie interpretand-o ca pe o noua incercare de a stimula o rascoala in PNL, astfel incat sa obtina indepartarea de la sefia partidului a celui pe care-l considera marele sau inamic: premierul Calin Popescu-Tariceanu.
Propunerea presedintelui poate fi interpretata, la fel intentiile sale nedeclarate. In cele ce urmeaza voi propune - insa - o alta varianta, intrand pe teritoriul asa-numitei "istorii contrafactuale", a lui "ce-ar fi fost daca... ?". Mai exact: sa ne imaginam ca scena politica romaneasca n-ar fi cunoscut bulversarile din ultima vreme, cam din vara lui 2005 incoace, si ca am avea acum in urma aproape trei ani de armonie a Aliantei "Dreptate si Adevar" la putere, in coalitie cu UDMR si cu ceilalti reprezentanti parlamentari ai minoritatilor etnice, poate si cu PC. Daca Basescu, propulsat la Cotroceni de tandemul liberal-democrat, a sustinut atunci, dupa victoria din 2004, o formula in consecinta si se arata si acum doritor de un cabinet PNL-PD, atunci logica ar fi fost continuitatea: buna intelegere in Alianta, guvernare lina, pace si liniste in tara.
Ce-ar fi ramas la fel ca in istoria reala ? Fara indoiala, considerabila crestere economica, transformarea rapida a tarii, integrarea in Uniunea Europeana. Romania a inregistrat excelentele performante stiute chiar si in ciuda turbulentelor de pe scena noastra publica, deci ar fi fost imposibil sa nu le obtina, cel putin la aceleasi cote, intr-o atmosfera interna mai favorbila, mai calma, cu sustinerea consecventa a echipei executive din partea unei majoritati parlamentare stabile si a sefului statului.
Ce-ar fi fost altfel ? De buna seama ca, pe masura succeselor guvernarii, Alianta ar fi crescut in sondaje, poate spectaculos. Ar fi continuat sa acopere zona de centru dreapta-centru stanga, caci Basescu n-ar mai fi urmarit proiectul de fuziune a celor doua formatiuni intr-un mare partid prezidential, deci n-ar mai fi transferat PD-ul de la stanga social-democrata la dreapta "populara" si n-ar mai fi atacat PNL-ul. Ambele componente ale Aliantei s-ar fi consolidat pe culoarele lor ideologice. Foarte probabil, PD ar fi zdrobit concurenta ideologica a PSD-ului, care, ca fost "partid-stat", corupt si nereformat, n-ar mai fi putut pretinde ca reprezinta social-democratia.
Cine ar mai fi oferit - atunci - o alternativa in perspectiva alegerilor de la finele lui 2008 ori de la inceputul lui 2009 ? Ar fi urmat un nou mandat al Aliantei, obtinut - de asta data - cu un scor zdrobitor si exercitat fara alti parteneri de coalitie ? Sau - poate - cele doua partide ar fi considerat ca, dupa ce si-au indeplinit cu succes eclatant programul comun de guvernare, va fi sosit momentul sa se desparta si sa concureze intre ele, propunand un proiect liberal, de dreapta, respectiv unul social-democrat, de stanga, intre care electoratul sa poata opta. Si am fi intrat intr-o adevarata perioada de alternanta doctrinara la putere, ca in democratiile (cum li se spune) consolidate.
Fireste, in asemenea ipoteza contrafactuala, nici actuala motiune de cenzura n-ar fi existat. In orice caz, nu in conjunctura si cu semnificatiile ei din istoria reala, mult mai interesanta, mai incalcita, mai fierbinte decat utopiile logice, pe care - nu-i asa ?! - politica nu le transforma in realitate decat prin alte parti, deocamdata...

Ioan Bogdan Lefter
Ziua joi 4 octombrie, 2007 http://www.ziua.net/

Ce are Tariceanu in plus fata de Basescu ?


O evaluare obiectiva a lui Traian Basescu este ca o frectie la un picior de lemn. Omul iti place sau nu. Tariceanu reuseste insa a ramane indiferent multor oameni. Pentru un demnitar, numit si nu ales, este o calitate. Care te poate tine in scaun trei sau patru ani.
Economia si actorii ei prefera peste tot in statele occidentale niste premieri cu papion. Premierul cu papion este un tip care seamana cu Tariceanu. Prietenos si fidel grupurilor sale de interese si nedaunator celorlalte. Pentru ca o afacere, mare sau mica, sa se desfasoare cu un profit rezonabil pentru un intreprinzator cumpatat este nevoie doar ca Guvernul sa nu-i puna bete in roate. Tot ce este peste, adica un impuls suplimentar rotilor, este o saftea pe care fiecare si-o apropie si si-o potriveste cum se pricepe mai bine la facut prieteni. Ministrul Orban, cu tot talibanismul sau anti-Basescu, nu i-a carotat pe baietii de la Golden Blitz in lucrarile publice. Poate ca nu i-a ajutat, dar nici nu i-a scos din joc. Iar ordinul de a nu se atinge de ei probabil ca a venit de la Tariceanu. Mi-e greu sa cred ca de la Basescu, intr-o situatie similara, dar cu rolurile inversate, ar fi venit un asemenea consemn.
Trecand usor peste acest preambul binevoitor cu un tip care imi este indiferent, economia merge bine din niste motive foarte simple si clare. Sintem o tara din UE (adica haiduciile la scara sunt excluse), avem impozite mici, salarii care se pot plati usor de catre orice investitor si consumam mult, uneori chiar mai mult decat ne putem permite. Si il avem pe Isarescu, garantia ca la nivel macro nimic n-o va lua la vale ireparabil. Dincolo de variatii, de tendinte, de ceva un pic mai rau sau de ceva un pic mai bine, lucrurile cam asa vor sta si de acum inainte. Ne vom inscrie in acest grafic al drumului catre prosperitate, normala si inevitabila. Viteza constituie insa o problema si o necunoscuta. Aici intervine si Tariceanu in ecuatie. Pana acum viteza a fost normala in conditiile date. Premierul nu a facut nici bine, dar nici rau. A fost caldut. In conditiile in care inainte de asta am avut un „balaur“ precum Adrian Nastase, un caldut compromis pe nume Tariceanu poate ca n-a fost chiar cel mai rau lucru care ni se putea intimpla. Ma rog, mi-e indiferent.
Ceea ce nu mi-e indiferent este insa ce se intampla de acum inainte. Dupa un an de obisnuinta cu UE cred ca viteza devine importanta. Performanta incepe sa se masoare la centimetru si deciziile, ca si efectele lor, trebuie cantarite ne-caldut. Poate ca este un premier cu papion, asa cum trebuie sa fie orice premier dintr-o tara europeana. Are tot ce-i trebuie. Chiar si acea fibra de Moliceanu, ranforsata acum de tandemul Finkelstein-Silberstein, este haioasa intr-o tara in care intransigenta (nu stiu cum Dumnezeu ne iese asta numai noua, romanilor) arata ridicol de cele mai multe ori. Toate bune, insa ceea ce incepe sa ma ingrijoreze este ca oameni precum Chiuariu, Remes, David, Nicolaescu, Orban nu-mi sunt deloc indiferenti. Si cred ca am motive intemeiate. Toate aceste motive sunt suficiente pentru a construi o capcana in care Tariceanu ma tem sa nu fi cazut deja. Nu stiu inca rezultatul votului motiunii. Scuze, l-am uitat pe Patriciu.

Vlad Macovei
Cotidianul joi 4 octombrie, 2007 http://www.cotidianul.ro/