joi, octombrie 04, 2007

Geoana, probleme, ma ?

In ciuda mobilizarii la vot a initiatorilor, Parlamentul a respins ieri cu 220 de voturi pentru, 152 impotriva si două anulate motiunea de cenzura a PSD. Ca urmare, Guvernul Tariceanu II ramane in functie si, liberalii isi vad de guvernare.
Holul plenului Parlamentului a trait ieri un moment istoric, ca noi toti ceilalti: posibilitatea ca Guvernul Romaniei sa cada. Ca orice hol care se respecta a fost plin de zvonuri, facaturi, prietenii peste mana, parlamentari plictisiti, ministri preocupati si ziaristi in sevrajul informatic specific meseriei.
NU PICA GUVERNUL. Motiunea pica, guvernul merge mai departe. A fost primul semnal inca dinainte de inceperea sedintei. Remes, primul venit dintre ministri, poza dezinvolt cu tigara in mana, cu aerul sau de ardelean greoi si prosper, cu camasa stand sa-i plesneasca pe sub burtica proeminenta si mustacioara de sub nas. A fost protagonistul unei sedinte foto si nu i-a displacut, toate bliturile lansandu-se catre el si pentru ca era singurul ministru prezent, dar si pentru ca statea de paza langa liftul cu care urma sa vina seful sau, Tariceanu. A aparut apoi Olteanu, si el tropaind in asteptarea liderului de la liberali. Din cel mai pazit lift al Parlamentului a coborat insa Iorgulescu de la Cultura, dupa care si-au facut aparitia Nicolaescu de la Sanatate, cu nelipsita-i geanta de contabil, insotit de Ovidiu Silaghi, iar din alt sens de mers a aparut si Melescanu. Radu Stroe s-a pupat pe obraji cu o fosta ziarista mult mai inalta decat el. Nu s-a ridicat pe varfuri, s-a lăsat ea mai jos. Tariceanu s-a lăsat asteptat, dar spiciul lui a ajuns inainte. A trecut si Mircea Geoana zambind diplomatic la toata lumea. Colegii sai de partid susoteau ca dimineata, in lift, a venit cantand. A aparut totusi si premierul cu fata-i “de motiune”, adica aceea de pe care nu poti “citi” nimic, dar a refuzat conversatia cu presa. Vrea dupa motiune. In schimb, simpaticul Ludovic Orban, pe care, daca nu il cauta camerele tv, le cauta el pe ele, a spus ca e optimist, ca motiunea nu trece, in timp ce Vosganian trece ca vantul si chiar starneste putin curent. Culmea a fost ca pesedistii, ca si democratii isi tot dadeau cu parerea ca motiunea nu trece. Nicolae Vacaroiu in persoana a zis, in particular, ca “are un feeling” ca motiunea de cenzura nu va trece, pentru ca, la cateva minute, in declaratie oficiala, sa spuna ca trece si sa confirme faptul ca PSD s-a inteles cu PD pentru guvern de uniune nationala. Incet-incet s-au perindat toti ministrii pe hol in trecere catre sala de sedinta. A aparut si Vadim Tudor, mandru, flancat de garda sa de peremisti, dupa ce Cristian Diaconescu incepuse sa citeasca motiunea.
BA PICA. La o ora dupa inceperea sedintei, holul si-a facut datoria si a primit noi informatii neconfirmate. Cade guvernul, motiunea trece. La limita, dar trece. Geoana a negociat din greu cu PD, iar liberalii i-au dat “cu flit”, spuneau zvonurile. Mai mult, s-a auzit chiar ca Vadim a fost convins sa sustina motiunea, nu se stie ce i s-a promis. Moment in care Orban se infratea de zor cu pesedistii, pupa maini de social-democrate si se tinea de gat cu Liviu Dragnea, social-democrat si el, care s-a susotit tot timpul cu colegii constanteni din PSD, dar si cu democratul Vasile Blaga. De altfel, el a stat pe hol aproape tot timpul cat s-a dezbatut motiunea bagandu-se in seama cu toata lumea. Salvarea a venit de la Viorel Hrebenciuc, care statea linistit la bufet, pufaind din tigara, band cafea si urmarindu-l la televizor pe seful sau de partid, Mircea Geoana, care tocmai infiera din plen guvernul. Telefonul ii statea alaturi ca un bun prieten. Putea suna oricand, asa ca mai erau sperante. Mai tarziu, Vadim a spulberat definitiv toate zvonurile, spunand ca PRM nu sustine motiunea, pentru ca liderului sau ii este mai drag Tariceanu decat Basescu. Olteanu si senatorul PSD Serban Nicolae s-au retras si ei intr-un tete-à-tete in biroul primului. Negocierile au fost relansate, politicienii s-au relaxat sa gandeasca problema. La fel de relaxat parea si Tariceanu, care incerca sa se duca la toaleta, cu presa avida de vorbe dupa el. “Veniti cu mine ?”, a intrebat el nauc cand a vazut ca ziaristii si cameramanii nu-l slabesc. S-a dus singur, evident, iar la intoarcere, ceva mai linistit, a refuzat perseverent sa faca conversatie. Aproape de finalul dezbaterilor, dupa colt, cativa PSD-isti ascultau ultimele sfaturi date de Titus Corlatean. Curios, s-a apropiat si Adrian Nastase, iar la scurt timp a aparut si Geoana, care s-a asezat chiar langa fostul premier. Cand bliturile au vrut sa imortalizeze momentul, Nastase s-a indepartat discret. Pentru ca se sesizase presa sau pentru ca venise Geoana ? Cert e ca si ieri s-a negociat la greu. Intre PSD si PNL, pe de o parte, si PSD si PD, pe de alta parte. Daca la inceputul sedintei se mai faceau si desfaceau guverne postmotiune, pe masura ce se apropia votul se intarea insa ideea ca guvernul Tariceanu va scapa de demitere. “Ce naiba ati facut ieri (n.r. – marti) de n-ati ajuns la nici o intelegere ?”, a fost chestionat liberalul Dan Radu Rusanu de un pesedist. Raspunsul, primit la ureche, ar fi fost, se pare, confirmarea din gura lui Rusanu insusi ca lucrurile s-au aranjat intre PNL si PSD. Pica motiunea !
ATMOSFERA. Si in plen a dominat relaxarea. O sala apatica, care rareori a rezonat la spiciurile vorbitorilor. O sala in care parlamentarii au misunat in permanenta incoace si incolo, inauntru si afara sau s-au refugiat in lectura ziarelor si in butonarea laptop-urilor. In cateva cuvinte, o sala care parea a sti dinainte rezultatul si care isi cedase rolul de “loc al deciziilor” coridoarelor sau birourilor unde se purtau ultimele negocieri... Cam asa a aratat ieri sala in care s-a dezbatut motiunea de cenzura a PSD. De altfel, in contextul in care parlamentarii PRM, PC si o parte din cei ai minoritatilor nationale, altele decat cea maghiara, au anuntat ca nu isi vor exprima votul la motiune, “inclestarea” finala si rezultatul votului s-au transat intre cei care au semnat si sustinut motiunea – PSD, PD si PLD si, respectiv, cei ale caror fotolii minsteriale au fost amenintate: PNL si UDMR.
“NOBLESSE OBLIGE”. De altfel, premierul Tariceanu nici macar nu a asteptat terminarea votului si anuntarea rezultatului, preferand sa se refugieze in sediul PNL pentru acest moment. Senatorul PSD Adrian Paunescu a criticat insa plecarea lui Tariceanu din Parlament inainte de anuntarea rezultatului votului. “Imi exprim regretul ca premierul Tariceanu, in pofida votului care il invredniceste sa ramana, a preferat sa plece”, a spus senatorul PSD. Paunescu a mai spus ca Tariceanu trebuia sa dea dovada de “noblete cu adevarat liberala” si sa ramana pana la sfarsitul sedintei.
MANDRIA LUI TARICEANU. Caderea serii a adus si primele declaratii oficiale ale premierului Tariceanu. De la sediul PNL, bineinteles. El si-a exprimat mandria ca este la conducerea PNL, care a dovedit ca nu face un compromis politic pe seama interesului national, ca nu este mirat de faptul ca PD a votat motiunea de cenzura initiata de PSD, sustinand ca PD este tot un partid de stanga, de “oportunisti”, desprins din FSN, ca isi doreste “din toata inima” un dialog cu toate partidele politice pe tema bugetului de stat pe 2008 si ca nu va recurge la remaniere sau restructurare guvernamentala decat daca va constata ca un membru al Executivului nu isi indeplineste atributiile. “Asa cum am mai spus, restructurari sau remanieri nu se anunta inainte, ele se fac”, a spus Tariceanu. Dupa aceste declaratii, el a ramas in continuare in sediul PNL la o sedinta a conducerii PNL. Anuntata pe tema consecintelor politice ale motiunii de cenzura, sedinta s-a dovedit a fi una mobilizatoare. “La munca” ar fi fost indemnul lui Tariceanu.
REACTII DUPA VOT. “Lasitatea unor parlamentari a permis ca Guvernul sa supravietuiasca. Acestia sunt raspanditi in mai multe partide: cei care s-au temut fie de anticipate, fie de o alta configuratie politica”, a acuzat liderul PSD, Mircea Geoana, dupa anuntarea rezultatului votului. Potrivit acestuia, nici declaratiile presedintelui Basescu ai nici informatiile aparute in presa nu au fost de ajutor, pentru ca “au dat senzatia ca ar putea duce la un guvern exclusiv de dreapta. “Situatia mea este foarte buna, multumesc de intrebare”, a raspuns ironic Geoana cand a fost intrebat care va fi situatia lui in partid acum. La randul sau, Nicolae Vacaroiu l-a acuzat pe Emil Boc ca prin declaratiile pe care le-a facut in timpul dezbaterilor, respectiv ca nu a existat nici o intelegere PD-PSD, a influentat rezultatul motiunii. In schimb, liderul deputatilor PSD, Viorel Hrebenciuc, a declarat ca rezultatul obtinut de PSD este “foarte bun”, in conditiile in care acest partid a avut doar 138 de semnaturi, iar motiunea a fost votata de 220 de parlamentari. “Inseamna ca am mai luat 82 de voturi, dar insuficiente ca sa treaca motiunea”, a spus Hrebenciuc. Liderul PD, Emil Boc, a sustinut la randul sau ca problema neadoptarii motiunii se afla in tabara PSD. “Se pare ca unele interese ale unor parlamentari PSD au fost mai puternice decat interesele creionarii unei stabilitati politice in Romania”, a spus Boc.
Presedintele PC, Dan Voiculescu, a declarat ca, pentru Partidul Conservator, “caderea motiunii are pe deplin semnificatia unui esec politic major al presedintelui Traian Basescu”. “Tinand cont ca cea mai mare parte din eforturile si activitatea presedintelui, inca de la inceputul acestui an, s-a concentrat pe daramarea Guvernului, nu pot sa nu observ ca Traian Basescu a esuat din nou cu un alt distructiv proiect personal”, a subliniat liderul PC.
“Daca Geoana a vrut sa-i puna la dispoziţia lui Traian Basescu, in mod direct, instrumentul de a constitui statul de tip dictatorial, aceasta manevra nu i-a reusşit”, a fost de parere şi vicepresedintele PRM Lucian Bolcas. Potrivit acestuia, Guvernul Tariceanu ar trebui sa inteleaga ca votul dat nu a fost in favoarea sa, ci pentru a se normaliza viata politica. Bolcas a reiterat ca PRM va sustine un guvern de uniune nationala. Deputatul UDMR Kelemen Hunor a apreciat ca, prin respingerea motiunii de cenzura, Parlamentul nu i-a dat posibilitatea presedintelui Traian Basescu sa mearga spre alegeri anticipate, subliniind insa necesitatea ca PNL şi Uniunea sa incerce sa obtina sustinerea unei majoritati parlamentare, prioritara fiind adoptarea bugetului pe 2008. Presedintele PLD, Theodor Stolojan, a spus insa ca rezultatul motiunii de cenzura este “nesansa Romaniei”, iar liberal-democratii isi vor vedea de treaba si vor avea discutii cu aliatul lor, PD, pentru colaborarea parlamentara viitoare.
Vot sub supraveghere si aspirina
Momentul votului a generat o miscare de forte din partea celor direct interesati in adoptarea motiunii. Astfel, PD si PSD si-au trimis propriile camere de luat vederi in plen, pentru a inregistra felul in care reprezentantii lor si-au exercitat votul. Cei doi cameramani PD+PSD s-au pozitionat initial in spatele salii, umar la umar cu cameramanii televiziunilor, pentru ca ulterior operatorul PSD sa gaseasca un unghi mai bun de supraveghere, o loja din laterala salii. Inainte insa de vot, nemultumit ca un aranjament floral foarte mare parea sa ascunda privirii celor din sala urnele de vot, pesedistul Constantin Nita a protestat vehement si a acuzat interese in pozitionarea ghiveciului cu pricina. Interventia presedintelui de sedinta Bogdan Olteanu, care a dat asigurari ca urnele sunt asezate exact unde trebuie, nu a fost insa suficienta si doar mutarea cu cativa centimetri a aranjamentului floral a linistit spiritele. Odata depasit momentul, s-a trecut la vot. Desi declarat vot secret, parlamentarii fie au aratat salii bilele, asa cum fusese ordinul de la partid, fie le-au aruncat de la distanta, fie au votat cu spatele catre sala, asa cum a facut Ion Iliescu. Momentul desigilarii urnelor si “inventarierii” bilelor albe si negre a avut si o surpriza: in urna alba s-a gasit o bila neagra invelita intr-o hartie alba si, ratacita, printre bile, si o pastila de algocalmin. Daca algocalminul a fost aruncat, bila neagra “sub acoperire” a fost contabilizata la vot.
Sanctiuni la PSD si PD
Potrivit procesului-verbal de constatare a rezultatului votului, la sedinta au fost prezenti 433 de parlamentari din 462. Asta inseamna ca 59 nu au votat. Parlamentarii PRM si-au inregistrat prezenta, dar nu au votat. Potrivit Hotnews, sapte senatori si 15 deputati din PSD ar fi votat impotriva motiunii de cenzura dar situatia exacta si sanctiunile vor fi cunoscute dupa vizionarea casetei cu inregistrarea votului. Dintre senatori, Ion Solcanu si Razvan Theodorescu au declarat oficial ca vor vota impotriva motiunii. “Cu privire la votul parlamentarilor PSD, suntem in faza de a evalua cu atentie modul in care s-a votat si, daca va fi cazul, vor fi luate deciziile statutare care se vor impune”, a declarat Mircea Geoana. Nicolae Vacaroiu a afirmat insa ca au absentat doar cinci senatori, majoritatea bolnavi. Au fost absenti: Antonie Iorgovan, Radu Filipescu, Octav Cozmanca – aflati in concedii medicale, dar si Corina Cretu (europarlamentar) si Gabriela Cretu. Dupa votul la motiune, Mircea Geoana i-a convocat in sedinţa pe liderii PSD (Ion Iliescu a absentat) si au hotarat convocarea in aceasta dimineata a Biroului Permanent National. Desi unii dintre colegi, precum Viorel Hrebenciuc, au incercat sa-l tempereze, Geoana este decis sa ii sanctioneze pe parlamentarii pesedisti care nu au votat motiunea de cenzura, anuntand ca in sedinta de azi vor fi luate “decizii de natura disciplinara si sanctiuni pentru cei care nu au respectat disciplina votului si deciziile politice ale partidului”.
Al doilea esec. Lideri ai partidului apreciau ieri ca, dupa esecul la motiune, tensiunile in PSD vor creste, situatia lui Mircea Geoana, promotor al motiunii, nefiind deloc una usoara. Geoana se afla la a doua infrangere dupa cea de la referendumul privind demiterea presedintelui Basescu, iar in ultima vreme a fost discutata in interiorul partidului o posibila schimbare a sa din functie.
Si la PD se lasa cu sanctiuni. Potrivit lui Emil Boc, cu doua exceptii, respectiv Liviu Nistoran, care a votat impotriva, si Radu Tarle, care a lipsit, toti parlamentarii PD au votat pentru motiune. Cei doi, care vor fi pusi in discutia BPN al PD, risca excluderea din partid. Desi prezent, senatorul PD Maria Petre nu a votat. “29 de defectiuni au fost in interiorul PSD”, a acuzat Boc.

Carmen Vintila, Monica Iordache Apostol, Aniela Nine, & Dana Piciu
Jurnalul National joi 4 octombrie, 2007 http://www.jurnalul.ro/

Niciun comentariu: