joi, octombrie 11, 2007

* ----- *


Girly glitter comments from www.GirlyTags.com

Traian si procurorii politici

-- Justitia nu mai poate continua sa ramana oaia neagra a puterilor in statul roman. Si nici nu poate fi tarfa unor politicieni. Ajunge ca a fost compromisa prin vendete politice ideea de lupta impotriva coruptiei.
Traian Basescu s-a pus intre ciocan si nicovala. Intre ciocanul stihiilor pe care le-a dezlantuit, adica procurorii politici, si nicovala Consiliului Superior al Magistraturii, care s-a pronuntat. Facand un veritabil rechizitoriu Directiei Nationale Anticoruptie, in general, si in special celor mai apropiati colaboratori ai Cotroceniului din randul procurorilor. In calitate de "presedinte-jucator", exersandu-si ambitia de a confisca intreaga putere, Basescu este silit sa-si apere protejatii. Ca prin ei, prin acesti procurori ai statului aserviti nu Justitiei, nu interesului national, ci scopurilor personale ale presedintelui, Basescu poate sa-i stranga in menghina pe adversarii sai politici. Rupandu-le, pana la alegeri, coloana vertebrala. Pe de alta parte, in calitate de sef al statului, este silit sa respecte Constitutia. Ceea ce inseamna, in primul si in primul rand, institutiile statului de drept, independenta si buna functionare a acestora. Si trebuie sa slujeasca cetateanul. Adica sa vegheze ca drepturile lui fundamentale sa fie respectate. Or, raportul CSM, care este instanta suprema in materie de Justitie, demonstreaza fara echivoc ca procurori de la DNA au incalcat flagrant procedurile. Si, implicit, drepturile omului. Dar intrebarea ce va face pana la urma Basescu si cum va iesi el din dilema pe care am enuntat-o mai sus este retorica.
Traian Basescu a ales. La fel cum si-a permis sa se antepronunte in legatura cu scandalul de la Chisinau, in care un diplomat roman este acuzat de trafic cu vizele - spalandu-l, practic, pe acesta inainte de fi avut loc o ancheta care, in cele din urma, l-a acuzat - si in aceasta situatie acelasi Basescu, nu in calitate de chibit, ci in postura sa de sef al statului, i-a elogiat pe procurorii politici cu cateva zile inainte ca CSM sa-si dea verdictul. Presedintele Romaniei a incercat, astfel, nu numai sa influenteze o decizie a institutiei supreme din Justitie, ci chiar sa-i umileasca pe membrii CSM. Cu alte cuvinte, a reusit sa terfeleasca independenta Justitiei. De aceea tace ca pestele. Pentru ca nu are cum sa o intoarca.
Justitia nu mai poate continua sa ramana oaia neagra a puterilor in statul roman. Si nici nu poate fi tarfa unor politicieni. Ajunge ca a fost compromisa prin vendete politice ideea de lupta impotriva coruptiei. Neincrederea populatiei in Justitie a atins, din acest motiv, caruia i se adauga si un buget zgarcit, culmi de neimaginat intr-un stat democratic. Nu intamplator, analistii din tara si din strainatate considera ca Justitia isi epuizeaza, astfel, rezervele de credibilitate. Dar ce mai ramane dintr-un stat in care aceasta putere este pusa la pamant, lovitura mortala aplicand-o insusi presedintele constitutional ales ?
Jos mana de pe Justitie, domnule Basescu ! Afara imediat cu procurorii politici ! Si nu numai. Este necesara punerea lor sub ancheta. Caz cu caz. Si sa ne intoarcem la agenda cetateanului. Judecatoriile din tara gem de oameni care isi cersesc drepturile. In special in procese civile. Care sunt de mii de ori mai numeroase, iar unele mai dureroase chiar decat cele penale. In timp ce procurorii au fost transformati in avocati ai statului - unii impotriva vointei lor - la cheremul Guvernului si al Presedintiei, judecatorii, singurii magistrati ramasi pe baricadele unei Justitii corecte, nu au minimum de conditii pentru a functiona normal. Or, ei sunt cei care mai spala ce mai poate fi spalat din obrazul Justitiei, incercand sa blocheze, intre altele, si abuzurile procurorilor politici. Se face bugetul pe 2008. Daca partidele politice au putin respect fata de cetatean si un minimum de consideratie in raport cu Justitia, care trebuie sa fie o putere cu adevarat independenta in stat, e timpul sa-i fie alocate acestei institutii fondurile necesare. Justitia are nevoie nu numai ca neavenitii sa ia laba de pe ea, ci si de bani si management.

Sorin Rosca Stanescu
Ziua joi 11 octombrie, 2007 http://www.ziua.net/

TVR l-a daramat pe Decebal Traian Remes

Postul public de televiziune a difuzat aseara proba DNA din care reiese că Muresan i-ar fi dat un plic cu bani ministrului agriculturii. Tariceanu ar urma sa-i ceara demisia demnitarului
Postul national de televiziune a ingenuncheat aseara Guvernul Tariceanu difuzand in principalul jurnal de stiri inregistrari video si audio care, potrivit procurorilor DNA, probeaza ca ministrul agriculturii, Decebal Traian Remes, a primit foloase necuvenite.
Imediat, premierul Călin Popescu-Tariceanu ar fi cerut inregistrarea video si cel mai probabil ii va cere lui Remes sa demisioneze.
Decebal Traian Remes a fost filmat pe o terasa, pe 23 septembrie, in zona Pietei Dorobanti cand primea de la Ioan Avram Muresan un plic in care procurorii sustin ca erau 15.000 de euro, mita de la omul de afaceri Gheorghe Ciorba.
Imaginile, destul de neclare, alb-negru, ii prezinta vorbind intr-o terasa aglomerata, in timpul zilei si filmati de la o masa alaturata. Discutia celor doi este intrerupta de Muresan, care a primit un apel telefonic de la omul de afaceri Gheorghe Ciorba, care-l anunta ca il asteapta afara "langa un BRD", sa-i dea ceva. Muresan, filmat de afara cu o alta camera color, s-a intalnit cu Ciorba, timp de cateva minute, de la care ia un plic si o coala de hartie pe care omul de afaceri a consemnat ceva.
Vine la masa si baga plicul in geanta lui Remes. Au o discutie despre licitatii si despre o suma de bani. TVR a mai difuzat o discuţie telefonică în care Ciorbă îl întreabă pe Mureşan dacă "ăla…o luat banii". O Alta inregistrare reda o discutie telefonica, in care Remes il suna pe Muresan, in care sustin procurorii ca acesta s-ar interesa despre ce licitatie ar fi vorba.
Remeş: "Aia de poimaine, da, si doi la mana nu corespunde, e o suta patruzeci si aase si o suta sase primele doua pozitii si atunci trebuie sa revii cu un telefon sa-mi spui despre ce vorbim !
Ca tu ai zis o suta si… o suta si… o suta si optzeci, primele doua pozitii sunt o suta si o suta sase !". Ultima proba este o filmare alb-negru inregistrata chiar de Gheorghe Ciorba, care are o discutie cu Muresan intr-o camera in care fostul ministru ii da indicatii despre ce declaratii sa dea procurorilor.
Muresan: "O inscenare"
Ioan Avram Muresan a declarat aseara ca nu a existat niciun plic, ci doar un dosar cu acte. "S-a construit o inscenare a DNA", a spus Muresan. El a sustinut ca acest dosar privea o problema a unei biserici din Blaj. "Vroiam ca domnul ministru sa sustina o HG pentru a ne putea ajuta.
Nu era vorba de o retrocedare, pentru ca nu aveam acte, vroiam sa putem rascumpara acea biserica", a spus Muresan. Fostul ministru a mai declarat ca nu isi aminteste sa fi vorbit cu Decebal Traian Remes despre vreo licitatie. "Nu am spus ca nu m-am intâlnit cu Remes, insa sunt uimit ca procurorii arunca probe inainte sa mi le arate mie", a conchis Muresan, care crede ca Gheorghe Ciorba este "agent al DNA".
Traseul casetei DNA – Parchetul General – Cotroceni
Ministrul justitiei, Tudor Chiuariu, a declarat aseara ca este posibil sa solicite o ancheta penala pentru a se elucida modul in care a ajuns in mass-media inregistrarea flagrantului.
Purtatorul de cuvant al DNA, Livia Saplacan, a negat ca institutia pe care o reprezinta ar fi oferit mass-mediei materialul audio-video. "Ramanem consecventi practicilor de comunicare de pana acum, nu difuzam imagini de la flagrant sau alte materiale considerate probe", ne-a mai spus reprezentantul DNA.
Procurorul de caz de la DNA a transmis inregistrarile Parchetului General. Oficialii PG ne-au declarat aseara ca materialele audio-video au fost transmise Comisiei Speciale de la Cotroceni, fara a fi desigilate si vizionate in prealabil. Comisia Speciala trebuia sa analizeze solicitarea procurorului general de aviz pentru cercetarea ministrului Remes.
Reactii
Chiciu: Se incalca toate principiile de drept
Avocatul Alexandru Chiciu s-a aratat surprins de modul in care s-au dat informatiile. "Astfel, se incalca toate principiile ce guverneaza un stat de drept. Problemele trebuiau transate in fata judecatorilor si numai dupa ce persoanelor implicate li se aduceau la cunostinta probele", a precizat Alexandru Chiciu, care considera ca reactia CSM ar trebui sa vina deindata cu lamuriri privind modul in care partile din dosare afla de la televizor continutul anchetei lor.
SoJust: "Nu este normal sa se scurga astfel de date"
Judecatorul Adi Neacsu, presedintele Societatii pentru o Justitie Curata, nu a vrut sa comenteze daca li s-a incalcat vreun drept lui Ioan Avram Muresan sau Decebal Traian Remes. In termeni generali, el a aratat ca, in timpul urmaririi penale, persoana cercetata are nisşte drepturi, care trebuie respectate. "Nu este normal sa se scurga astfel de date de la procurori. Este interzis si prin lege, prin Codul de Procedura Penala", ne-a declarat magistratul.
Muresan: "Acuma am astia pentru tine, nu stiu cum sa fac. Imi spui cum fac".
Remes: "Pai, mi-i dai, ca nu e nicio problema…"
Muresan: "Nu ti-am zis niciodata eu da’… Cel mai bine sa-i fi lasat acasa, stii ? Saă nu ne vada cineva pe noi doi".

Liliana Nastase & Ionel Stoica
Adevarul joi 11 octombrier, 2007 http://www.adevarul.ro/

[NOTA – mig007]
Pentru a va forma o impresie mai clara puteti citi – aici - si articolul tratand acelasi subiect aparut sub titlul: “DNA i-a predat pe Muresan si pe Remes in plic la TVR”, in jurnalul pro-basescian Cotidianul de azi.

Motiunea de cenzura TVR

Nu am nici o indoiala ca inregistrarea difuzata aseara de TVR ("dovada ca Remes a luat mita" – dupa cum a titrat site-ul institutiei) are consecinte politice cu mult inainte de a avea (daca va avea) si consecinteţe juridice.
Daca pana acum, premierul Tariceanu parea a nu pricepe ca guvernul sau traieşte doar cuplat la aparate, iar ministrul Remes era mort de-a binelea inca din noaptea umflarii lui Muresan, poate ca acum va intelege, in cel de-al treisprezecelea ceas. Adica in momentul in care deja este prea tarziu.
Imaginile difuzate pe postul public de televiziune l-au terminat pe Remes. Poate sa spuna el orice. Degeaba ! Doar o intreaga natiune l-a vazut luand spaga ! Ca imaginile au fost sau nu smecherite (nici n-aveti idee cate se pot face la masa de montaj !), ca au fost sau nu luate cu respectarea legislatiei, ca in plic erau sau nu 15.000 de euro… cui ii mai pasa ?
Judecatorii se vor pronunta, candva, asupra cazului. Dupa o perioada de varf, interesul mass-mediei asupra procesului se va reduce si povestea va fi expediata undeva intr-o stire de subsol. Urmarile politice se consuma insa acum, sub ochii nostri. In realitate, alaturi de Remes, se scufunda si premierul, impreuna cu intregul sau guvern.
Doar Tariceanu l-a girat public pe ministrul sau ! Orbit de ideea ramanerii in Palatul Victoria pana in 2008, premierul si seful liberalilor nu a inteles ca nu dispune de mijloace, in arsenalul de procedee democratice, pentru a rezista atacurilor pe toate fronturile: politic, judiciar si, iata, mediatic.
O parasire a guvernarii imediat dupa motiunea de cenzura ratata ar fi putut insemna o lovitură interesanta a liberalilor: ar fi aratat ca nu ei sunt cei care fac compromisuri cu PSD, ci exact partizanii lui Basescu. Si ar fi aratat ca nu se agata de putere.
Acum, nimic din toate acestea ! Motiunea de cenzura de la TVR – caci asta a fost ! - trimite acasa Guvernul Tariceanu, acoperit de rusine. Ca asta se va intampla azi, saptamana viitoare sau peste un an, iarasi, politic vorbind, nu mai are mare importanta.
Altceva e important pentru noi, cei care privim acest razboi situati departe de mizele lui uriase. Important este, de exemplu, ca incepem sa traim intr-o societate in care deconturile politice nu se mai fac in parlament, ci in Piata Universitatii, in care oamenii sunt condamnati public inainte de a fi dovediti de justitie, in care rafuielile politice se transeaza in direct si la ora de varf pe ecranul televiziunii nationale, in care a-ti pune intrebari si a le formula public devine o atitudine blamabila si, in orice caz, suspecta.
Si mai este o intrebare, la care nu stiu cine ne poate raspunde: oare pentru ce trebuie sa platim un asemenea pret ?

Ovidiu Nahoi
Adevarul joi 11 octombrie, 2007 http://www.adevarul.ro/

Tariceanu face un front pentru buget

Premierul Tariceanu lucreaza la formarea majoritatii parlamentare necesare adoptarii bugetului de stat pe 2008, respectand strategia sugerata de Ion Iliescu pentru respingerea motiunii de cenzura.
Daca pentru ca motiunea sa pice s-a discutat cu senatorii si deputatii de la om la om, pentru buget se negociaza de la specialist la specialist. Se discuta pe grupe de lucru, intentia fiind aceea de a atrage tabara social-democratilor care au votat impotriva demersului initiat de Mircea Geoana. Timp ar fi. Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, sugera zilele trecute ca bugetul ar putea fi adoptat abia dupa alegerile europarlamentare.
Calin Popescu-Tariceanu a recunoscut ieri, dupa sedinta Guvernului, ca va forma echipe de lucru cu specialisti din toate partidele parlamentare. Cum PD si PLD au anuntat ca nu vor participa la negocierile pentru buget, este evident ca se contureaza deja noua majoritate formata din PNL, PSD, PC, UDMR si PRM. Nicolae Vacaroiu a anuntat de altfel ieri: "Mi-e greu sa cred ca nu vom vota bugetul". PNL va colabora cu expertii noilor parteneri la trei proiecte: bugetul de stat, strategia postaderare si strategia de dezvoltare durabila. Primii "specialisti" contactati de Calin Popescu-Tariceanu sunt critici ai liderului PSD, Mircea Geoana. Alin Teodorescu, fost sef al Cancelariei fostului premier Adrian Nastase, a fost cooptat in noua echipa pentru o expertiza asupra exigentelor UE. Vasile Puscas, fost negociator al Romaniei, a fost si el solicitat sa dea o mana de ajutor in numele interesului national, tot pe probleme europene. Mai exact, i s-a cerut sfatul in calitatea sa de "persoana care a negociat anumite subtilitati pe teme comunitare". Consultat de premier a fost si presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu. "si eu am fost consultat ! Pe probleme de evolutie macroeconomica a Romaniei: ce se intampla cu economia, cu inflatia, cu cursul...", s-a laudat expertul Vacaroiu, fost sef al Comitetului de Stat al Planificarii inainte de 1989. Din partea PC, se va discuta cu Silvia Ciornei, celelalte nume urmand a fi ulterior anuntate.
Cum Tariceanu nu are vreme sa discute chiar cu toti expertii, lui Bogdan Olteanu i-a revenit sarcina de a se intalni cu fostul premier Adrian Nastase. Intrebat care a fost subiectul abordat, Olteanu a raspuns: "Noi discutam despre ce facem noi pe aici prin Parlament".
Toata lumea discuta cu toata lumea, mai putin cu Mircea Geoana. Dimpotriva, liderul PSD a fost ieri nevoit sa suporte noi critici dure din partea onorificului Ion Iliescu. "Am toate motivele sa fiu nemultumit de PSD", a anuntat Iliescu in ciuda moratoriului decis in week-end la Brasov. In plus: "Nici nu s-a pus problema ca eu sa parasesc acest partid. Eu am spus ca mai degraba altii vor fi obligati sa paraseasca partidul. Nu eu voi parasi partidul pe care l-am fondat", a confirmat Iliescu lovitura pe care i-o pregateste lui Geoana. Astfel, apelul la unitate si coerenta lansat de purtatorul de cuvant Cristian Diaconescu a fost din nou sfidat. Diaconescu tocmai explicase ca PSD lasa imaginea unui partid in deriva. Secretarului general Titus Corlatean consultarea de catre premier a reprezentantilor PSD i se pare a arata starea de panica si degringolada in care se afla guvernantii.
Pe fondul acestor incercari de captare a bunavointei, vicepresedintele PNL Paul Pacuraru a anuntat ca propunerea conservatorilor referitoare la formarea de catre PNL, PSD si PC (urmand sa se alature UDMR si PRM) a unui Front pentru Democratie nu este deloc intamplatoare. Pacuraru a vorbit despre necesitatea constituirii acestui front ca rezultat al ingrijorarilor comune cauzate de actiunile presedintelui Traian Basescu.

Simona Popescu
Romania libera joi 11 octombrie, 2007 http://www.romanialibera.ro/