joi, octombrie 11, 2007

Tariceanu face un front pentru buget

Premierul Tariceanu lucreaza la formarea majoritatii parlamentare necesare adoptarii bugetului de stat pe 2008, respectand strategia sugerata de Ion Iliescu pentru respingerea motiunii de cenzura.
Daca pentru ca motiunea sa pice s-a discutat cu senatorii si deputatii de la om la om, pentru buget se negociaza de la specialist la specialist. Se discuta pe grupe de lucru, intentia fiind aceea de a atrage tabara social-democratilor care au votat impotriva demersului initiat de Mircea Geoana. Timp ar fi. Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, sugera zilele trecute ca bugetul ar putea fi adoptat abia dupa alegerile europarlamentare.
Calin Popescu-Tariceanu a recunoscut ieri, dupa sedinta Guvernului, ca va forma echipe de lucru cu specialisti din toate partidele parlamentare. Cum PD si PLD au anuntat ca nu vor participa la negocierile pentru buget, este evident ca se contureaza deja noua majoritate formata din PNL, PSD, PC, UDMR si PRM. Nicolae Vacaroiu a anuntat de altfel ieri: "Mi-e greu sa cred ca nu vom vota bugetul". PNL va colabora cu expertii noilor parteneri la trei proiecte: bugetul de stat, strategia postaderare si strategia de dezvoltare durabila. Primii "specialisti" contactati de Calin Popescu-Tariceanu sunt critici ai liderului PSD, Mircea Geoana. Alin Teodorescu, fost sef al Cancelariei fostului premier Adrian Nastase, a fost cooptat in noua echipa pentru o expertiza asupra exigentelor UE. Vasile Puscas, fost negociator al Romaniei, a fost si el solicitat sa dea o mana de ajutor in numele interesului national, tot pe probleme europene. Mai exact, i s-a cerut sfatul in calitatea sa de "persoana care a negociat anumite subtilitati pe teme comunitare". Consultat de premier a fost si presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu. "si eu am fost consultat ! Pe probleme de evolutie macroeconomica a Romaniei: ce se intampla cu economia, cu inflatia, cu cursul...", s-a laudat expertul Vacaroiu, fost sef al Comitetului de Stat al Planificarii inainte de 1989. Din partea PC, se va discuta cu Silvia Ciornei, celelalte nume urmand a fi ulterior anuntate.
Cum Tariceanu nu are vreme sa discute chiar cu toti expertii, lui Bogdan Olteanu i-a revenit sarcina de a se intalni cu fostul premier Adrian Nastase. Intrebat care a fost subiectul abordat, Olteanu a raspuns: "Noi discutam despre ce facem noi pe aici prin Parlament".
Toata lumea discuta cu toata lumea, mai putin cu Mircea Geoana. Dimpotriva, liderul PSD a fost ieri nevoit sa suporte noi critici dure din partea onorificului Ion Iliescu. "Am toate motivele sa fiu nemultumit de PSD", a anuntat Iliescu in ciuda moratoriului decis in week-end la Brasov. In plus: "Nici nu s-a pus problema ca eu sa parasesc acest partid. Eu am spus ca mai degraba altii vor fi obligati sa paraseasca partidul. Nu eu voi parasi partidul pe care l-am fondat", a confirmat Iliescu lovitura pe care i-o pregateste lui Geoana. Astfel, apelul la unitate si coerenta lansat de purtatorul de cuvant Cristian Diaconescu a fost din nou sfidat. Diaconescu tocmai explicase ca PSD lasa imaginea unui partid in deriva. Secretarului general Titus Corlatean consultarea de catre premier a reprezentantilor PSD i se pare a arata starea de panica si degringolada in care se afla guvernantii.
Pe fondul acestor incercari de captare a bunavointei, vicepresedintele PNL Paul Pacuraru a anuntat ca propunerea conservatorilor referitoare la formarea de catre PNL, PSD si PC (urmand sa se alature UDMR si PRM) a unui Front pentru Democratie nu este deloc intamplatoare. Pacuraru a vorbit despre necesitatea constituirii acestui front ca rezultat al ingrijorarilor comune cauzate de actiunile presedintelui Traian Basescu.

Simona Popescu
Romania libera joi 11 octombrie, 2007 http://www.romanialibera.ro/

Niciun comentariu: