luni, august 20, 2007

"Mariage a trois"... dambovitean


--->

<---

Vanghelie se da cocos la Videanu



-- Presedintele PSD Bucuresti sustine ca sotul Elenei Udrea a primit cadou un teren de peste 500 mp in inima Capitalei * Dorin Cocos a beneficiat de sprijinul lui Adriean Videanu
Presedintele PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, l-a acuzat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, pe primarul general al Capitalei Adriean Videanu ca i-a facut cadou cuplului Dorin Cocos-Elena Udrea un teren din inima Capitalei. Concret, Vanghelie sustine ca Videanu a concesionat, printr-o licitatie trucata, un teren la un pret subevaluat, unei firme controlata de fosta consiliera a presedintelui Traian Basescu si sotul acesteia. Este vorba despre concesionarea unui teren din Strada Polizu, sector 1, pentru extinderea Euro Hotels International, apartinand familiei Cocos-Udrea. ZIUA prezinta in cele ce urmeaza dedesubturile acestei afaceri extrem de dubioase prin care primarul general al Capitalei a mai facut o "donatie" tandemului Dorin Cocos - Elena Udrea.
La inceputul anului 2006, dupa ce a terminat constructia la Euro Hotels, Dorin Cocos s-a adresat lui Adriean Videanu pentru a-i da terenul din strada Polizu nr. 6, Sectorul 1, aflat in imediata vecinatate a constructiei sale. Dupa o discutie, edilul sef al Bucurestiului a acceptat, in luna aprilie, sa ii dea lui Cocos cei 518 mp din prelungirea hotelului. Grabit, Videanu a semnat expunerea de motive, in vederea extinderii unei constructii cu destinatia hotel. Aceasta impreuna cu raportul de specialitate semnat urgent de subordonatii primarului au ajuns pe un proiect de hotarare supus aprobarii plenului Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB). Atunci, mai multi consilieri s-au opus acestei manevre si au respins "improprietarirea" lui Cocos. Drept urmare, Adriean Videanu a aplicat o noua stratagema. Concesionarea prin licitatie. Zis si facut. La respectiva licitatie, in faza finala, au ramas trei firme, toate aflate sub controlul sotului Elenei Udrea. Este vorba despre societatile Com Trans Viaggi, Dalli Exim si Euro Hotels International, aceasta din urma fiind declarata castigatoare.
O data ce terenul a fost primit, pe o suma jenant de mica, obtinerea PUZ-ului pentru extindere a devenit o treaba de rutina, semnatura arhitectului sef al Capitalei Adrian Bold sosind la comanda. Astfel, unul dintre oamenii de afaceri protejati de presedintele Traian Basescu s-a ales cu un nou bussines in domeniul hotelier.
Firme de sub aripa lui Cocos
Asociati la Euro Hotels, societatea castigatoare, sunt Dorin Cocos cu 50% si cetateanul belgian Cindea Mariana, tot cu acelasi procent. Administrator este Andrei Teodor Ganciu, un personaj care apare si ca partener de afaceri al lui Cocos, in alte firme, dar si alaturi de Dumitru Bucsaru, cel pentru care Traian Basescu a intervenit la Ministerul Transporturilor, pentru ca acesta sa primeasca peste o suta de miliarde de lei vechi. Pentru niste lucrari supraevaluate. Societatea Com Trans Viaggi, cea de-a doua participanta ca "mana moarta" la licitatie, este o agentie specializata in turism, care, ca o coincidenta deloc intamplatoare, are sediul in hotelul detinut de Dorin Cocos, la camera 202. Ce-a de-a treia participanta la licitatie este celebra firma Dalli Exim infiintata tot de Dorin Cocos in 1993 si care detine monopolul parcarilor in Bucuresti.
Un pret jenant
Terenul pe care se afla acum hotelul sotului Elenei Udrea este format din trei loturi, cu suprafata de 1172 metri patrati. Daca primele doua loturi - de aproape 700 mp - au fost cumparate, la limita legii, de catre Dorin Cocos, cel de-al treilea in suprafata de 518 mp a fost facut cadou de catre prietenul Videanu. Procesul verbal de predare-primire al terenului concesionat pe o perioada de 49 de ani, poarta data de 22.01.2007. La urgenta, pentru extindere, Euro Hotels a primit un regim de inaltime SAPA4A5 retras. Redeventa concesiunii pentru terenul din Str. Polizu este de 31.389 euro/an, un pret jenant de mic pentru respectiva zona. Ca sa nu mai vorbim de investitia de extindere, pentru care Cocos a pregatit cinci milioane de euro. Contractul este in definitiv o punere in posesie, singura diferenta fiind aceasta suma infima pe care primaria o va obtine pe perioada celor 49 de ani.
La punctul 15 al actului de concesiune se specifica ca "la termenul de incetare a concesiunii, concesionarul are obligatia sa predea bunul care a facut obiectul concesiunii, cu exceptia investitiilor realizate din fondurile concesionarului". Printre semnatarii punerii in posesie, remarcam oamenii promovati de fostul primar general actual presedinte Traian Basescu, preluati si intretinuti de Adriean Videanu. Respectiv Director Cadastru Cristina Setran si Directorul Directiei Juridic din PMB, Adrian Iordache. Ultimul, un obisnuit al audierilor la DNA.
Teren subevaluat
Asa cum spuneam, hotelul sotului Elenei Udrea se intinde pe trei loturi. Terenul initial de 300 metri patrati din Calea Grivitei, pe care s-a construit Euro Hotels, a fost cumparat de Dorin Cocos, care la randul sau l-a vandut propriei firme. In contractul de vanzare cumparare apar la vanzatori, in afara lui Cocos si alte persoane. Mos Cosmin - Anton, Mos Viorica, Georgescu Constantin si Georgescu Nita. Pretul real al vanzarii - 78.000 de dolari USD este unul ireal de mic pentru sfarsitul anului 2004. Practic pentru un metru patrat s-au platit 260 de dolari, de zece ori mai putin decat pretul pietei. Actualmente, in zona pretul unui metru patrat depaseste suma de 2500 de euro.
Raspunsul primarului general
Adriean Videanu a refuzat sa intre in polemica cu Vanghelie anuntand, prin intermediul unui comunicat, ca il va actiona in judecata. Primarul general sustine ca in ceea ce priveste afacerea Euro Hotels a fost o licitatie legala si ca "jumatate din terenul concesionat este folosit in interes public, fiind construite, pe cheltuiala concesionarului, cai de acces ce fac legatura intre principalele artere din zona". De asemenea, Videanu afirma eronat ca redeventa pe care o plateste firma lui Cocos este de 35.000 de euro. In realitate, aceasta este 31.389 euro/an. In finalul comunicatului, Adriean Videanu muta raspunderea pe umerii consilierilor: "Concesiunea terenurilor in Capitala se realizeaza prin hotarare a Consiliului General al Municipiului Bucuresti. In cazul despre care facem vorbire, concesiunea s-a aprobat prin votul a doua treimi din consilierii generali, inclusiv ai PSD".

Mihnea Talau & Marian Ghiteanu
Ziua luni 20 august, 2007 http://www.ziua.net

Restantele politicii romanesti

-- Partidele parlamentare par a fi acceptat ideea ca odata cu sesiunea parlamentara urmatoare trebuie rezolvate restantele de toamna ale politicienilor. Adevarul este ca a cam trecut vremea de cand trebuiau sa rezolve restantele intregii politici romanesti. Sunt multe. Si inevitabile. In termenii analizei institutionale, cand principalele institutii ale democratiei sunt precare (sistemul juridic, Executivul, Parlamentul, partidele etc.), a vorbi despre restante este un eufemism cu valoare manipulativa.
In ciuda integrarii Romaniei in NATO si UE, a considera ca democratia autohtona este consolidata este o ironie politicianista autopersiflanta si o contraevidenta empirica.
Politicienii nostri cred ca prioritatile sunt organizarea alegerilor europarlamentare (deja amanate) si votarea proiectului votului uninominal. Dar de fapt, cu sau fara rezolvarea acestor restante, prioritatile sunt cu totul altele. Statul de drept ramane o fictiune. Separarea puterilor in stat este doar un articol constitutional, nu un principiu constitutiv al sistemului nostru democratic. Partidele politice parlamentare sunt esecuri institutionale socante. Voit sau involuntar, toti liderii politici de pana acum au contribuit la acest faliment democratic. Basescu, Tariceanu, Geoana, Iliescu, Boc, Stolojan, Marko sau chiar politicienii ceilalti, cei minori, fac parte din aceeasi familie conspirativa antidemocratica. Sunt complici la un atentat impotriva democratiei. Este o iluzie sa crezi ca ai nevoie de reformarea clasei politice, cand de fapt ai nevoie de o completa reasezare a sistemului institutional.
Intentia PSD de a depune o motiune de cenzura impotriva Guvernului Tariceanu poate fi considerata din perspectiva teoriei jocurilor drept un joc politic din care fiecare partid parlamentar are cate ceva de pierdut. De aici si dificultatea liderilor partidelor de a-si preciza un punct de vedere coerent. Problema nu este inlocuirea unui guvern minoritar PNL-UDMR cu un alt guvern minoritar sau majoritar, ci pur si simplu inlaturarea completa de pe scena politica a partidelor care nu ca au falimentat democratia (pentru a fi falimentata, democratia trebuia mai intai sa existe), ci au impiedicat mereu consolidarea ei. Desi termenii teoriei maioresciene a formelor fara fond par desueti, democratia romaneasca este o forma fara fond. Cum ar spune Alexis de Tocqueville, democratia este imposibila fara o stare morala si intelectuala corespunzatoare a natiunii. Sau daca ar fi sa folosim terminologia lui Almond si Verba, democratia fara o cultura politica democratica, civica, participativa este o imposibilitate logica si institutionala.
Trebuie sa ai mult sange rece ca sa nu-i injuri, blestemi sau chiar ca sa nu dai o lovitura de stat. Daca inca mai crezi in democratie, trebuie sa procedezi tot institutional, sa participi la alegeri si sa le castigi, sa-i inlaturi de la putere pe cei care fac parte din categoria majoritara a incompetentilor democratici. Repunerea democratiei pe baze solide nu este imposibila si tardiva. A cazut chiar si regimul comunist totalitar, despre care profesorii nostri de la facultate ne spuneau ca este etern. Dilema celor care inca mai cred ca totul se poate schimba este daca sa procedeze ca la carte sau sa apeleze la mijloace de autoritate sau chiar populiste. Iar alternativa cea mai proasta este autoreproducerea sistemului, stagnarea sa. Sau poate ca trebuie sa apelam la Dumnezeu, cum se roaga taranii si preotii din zonele bantuite de seceta, ca sa dea ploaie.

Dan Pavel
Ziua luni 20 august, 2007 http://www.ziua.net

Ceva nu e in regula

-- Ma intreb daca mai exista cetateni ai tarii care pot sa faca abstractie de afluxul imens al actorilor angajati pentru a-i amagi sa creada ca toata lumea e cu josu-n sus si pentru a-l prezenta pe singurul OM "nepereche" - actualul presedinte al tarii -, ca cel mai intelept, cel mai bun, singurul care..., ce mai - unicul geniu pe care a fost in stare sa-l nasca acest popor.
Ultimul text, de vineri, in stilul cunoscut inca din timpul de glorie al d-lui Adrian Paunescu drept "langue de velours", paunescul oficial, d-l Traian "cel mic", in cotidianul la care scrie, gaseste ca razbunarea d-lui Basescu cazuta asupra UDMR, in timpul "vizitei de lucru" desfasurata zilele trecute in judetele Harghita si Covasna, o magistrala si unica abordare a problemei maghiare, de la "Biciul lui Dumnezeu" - celebrul Attila si pana azi. Daca pentru d-l Ungureanu, alaturi de alte manifestari politice ale d-lui presedinte, cu toatele geniale si fara nici macar o umbra de greseala, si in problema maghiarilor din HarCov, prestatia acestuia este una a unui curajos si unic barbat de stat, atunci cu siguranta ca ceva nu este in regula. Poate s-o fi intamplat vreo nenorocire in viata marelui "paunesc" al "exceptiei Basescu"; poate s-or fi marit chiriile la Londra. Dar atat de mult, totusi ? Probabil ca daca se va scumpi si viata in orasul de pe Tamisa marele scriitor ne va sugera ca n-ar fi o problema si daca fragezii copiii maghiari ar invata Limba Romana (limba Statului Roman !) direct in limba maghiara. De ce sa mai pierdem timpul tratand-o ca pe o limba straina ? Ceva nu e in regula nici daca recitim ACUM declaratiile facute de d-l Petre Roman despre ceea ce s-a intamplat in martie 1990, la Targu Mures, "Am distilat de-a lungul acestor ani - (n.n.: alegatia d-lui Roman se petrecea la cativa ani dupa evenimente), episoadele cu pricina si toate informatiile pe care le-am avut si am convingerea ca noua ni s-a pregatit acolo un scenariu de tip Bosnia: declansarea unui conflict sangeros care nu se mai termina, interventia internationala, propuneri de partitie si asa mai departe". Nu e in regula, mai ales ca pe d-l Roman numai de extremism sau anti-maghiarism nu-l putem suspecta ! Nu e in regula nici faptul ca recent a fost inregistrata la tribunalul maghiar organizatia "Magyar Garda", condusa de liderul partidului de extrema dreapta din tara vecina. Gabor Vona, presedintele paridului Jobbik a declarat ca Miscarea "si-a propus ca obiectiv pregatirea spirituala, sufleteasca, fizica a tinerilor pentru aparitia unor situatii exceptionale". Referinta este precisa, si anume, la Romania si Slovacia, tari cu comunitati maghiare puternice. Nu e in regula nici ca un numar important de tineri romani de etnie maghiara din judetele Harghita si Covasna se antreneaza pentru o eventuala lupta prin paduri sub forma unor detasamente paramilitare. Nu e in regula nici actiunea celor care au marcat hotarul judetului Covasna, ca sa se stie ca acolo incepe Tinutul Secuiesc. Nu e in regula nici faptul ca, aflata in minoritate in aceste judete, populatia romaneasca, mai ales, dar si cea maghiara - majoritara, sunt tratate cu indiferenta de toti politicienii. Dar, mai ales, nu e in regula faptul ca nici un politician nu pare a avea curaj sa puna toate aceste "amanunte" cap la cap. Singurul lucru care este, intr-adevar, in regula, punct in care, desigur ca parerea mea coincide cu a d-lui Traian cel mic Ungureanu: anume ca daca Doamne fereste !, ar putea sa se mai nasca tensiuni interetnice, ca cele din Martie 1990, cu sau fara concursul unor "exceptii politice" de genul celor pe care le proslaveste d-sa, acum n-o sa avem nici o problema: marele jandarm, sau Licurici, cum o dori sa-i spuna d-l presedinte, nu mai e peste Ocean, ci chiar la noi in tara, si dupa cum se stie, EL are intotdeauna cea mai buna solutie.

Octavian Hoandra
Ziua luni 20 august, 2007 http://www.ziua.net

Ceausescu pe zece milioane de timbre

-- Aparatele de propaganda nazist si comunist au folosit marcile postale pentru a patrunde in mintile a sute de milioane de
oameni


Definitia propagandei este una simpla: actiune de raspandire a unor idei care reprezinta si sustin o teorie, o conceptie, un partid politic, cu scopul de a convinge si de a castiga adepti. Aceasta denumire a fost folosita pentru prima oara in istorie la inceputul secolului al VII-lea de Biserica Romano-Catolica, odata cu infiintarea Congregatio de Propaganda Fide (Congregatia pentru Raspandirea Credintei). Aceasta entitate bisericeasca a avut scopul de a coordona misionarii care au activat in America de Sud, Oceania, Filipine, China, India si Japonia. Activitati de propaganda se desfasurau si in antichitate, iar Imperiul Roman a perfectionat o serie de metode pentru a obtine rezultate cat mai bune. In istoria recenta cele mai vestite sisteme de propaganda apartin nazistilor si comunistilor. Cele doua sisteme au reusit sa duca propaganda la extrema, iar pentru eficientizare au fost create aparate - ministere - care studiau noi metode, elaborau strategii si puneau in practica deciziile in domeniu. Specialistii in propaganda sunt preocupati de metode noi prin care mesajul poate ajunge la cat mai multi dintre cei vizati. Una dintre aceste cai, extrem de eficienta, este emiterea unor marci postale avand mesaje - text si imagine - foarte clare si sugestive.
1 Mai si 23 August, laitmotive filatelice

Propaganda comunista s-a folosit pentru prima data de aceasta metoda in Uniunea Sovietica, in 1923. Atat propaganda comunista, cat si cea nazista au o ramura aparte dedicata liderilor sai. Hitler, Stalin sau Ceausescu au aparut pe timbre de nenumarate ori cand ei inca se aflau in viata. Aici este de precizat ca Lenin a aparut pentru prima data pe efecte postale in data de 27 ianuarie 1924, la trei zile dupa anuntul mortii sale. Propaganda comunista din Romania s-a folosit de faptul ca timbrele ajung in mainile a milioane de oameni. Primele emisiuni filatelice cu caracter propagandistic dateaza din 1945, cand a fost emisa seria "Apararea Patriotica". Pe aceste imagini apar figuri istorice alaturi cu ilegalistii comunisti precum I.G. Duca, Virgil Madgearu, Nicolae Iorga, Ilie Pintilie, Andrei Bernath si Filimon Sarbu. Dupa aceasta emisiune ani intregi nu au mai aparut in Romania marci postale lipsite de mesaj politic. Au urmat emisiuni precum "Confederatia Generala a Muncii" - pe aceste marci apar prima data chipurile lui Marx, Engels si Lenin -, "Toate sporturile pentru popor", "Reforma agrara" - colita acestei emisiuni infatiseaza pentru prima oara un politician roman, comunist, dr. Petru Groza. Zilele de 1 Mai si 23 August sunt laitmotive pe timbrele romanesti. Ziua Muncii este promovata pentru prima data printr-o emisiune filatelica in 1946. Tirajul acestei emisiuni este relativ mic, de doar 86 de mii de serii.
Ceausescu l-a invins pe Vlad Tepes

Era "Ceausescu" in prima etapa a aplicat o propaganda moderata si deseori inselatoare. Marcile din aceasta perioada au infatisat o serie de personalitati, lucrari de arta si evenimente care nu aveau legaturi cu regimul comunist. Au fost emise timbre cu lucrari ale unor pictori celebri precum Ion Andreescu, Rubens ori Rembrandt. Ba mai mult, unele timbre au fost dedicate Bisericii Ortodoxe si astfel au aparut Manastirea de la Curtea de Arges, Biserica din Voronet. Propaganda lui Ceausescu folosea des imaginea unor personaje istorice care au jucat un rol important in istoria romanilor. Asa au fost puse in circulatie timbre cu Stefan cel Mare, Mircea cel Batran, Nicolae Balcescu, Avram Iancu, Alexandru Ioan Cuza sau Vlad Tepes (emisiunea cu acesta din urma a aparut in trei milioane de exmplare).
Imaginea unor lideri politici apare pe marci postale, de regula, dupa moartea acestora. Cazul monarhilor nu se poate trata la acest capitol, din motive istorice, insa cel al unor lideri nazisti si comunisti este de notorietate. Primul lider comunist care a aparut pe timbre a fost Stalin. Ceausescu a fost un alt pionier la acest capitol. Imaginea lui apare pe mai multe marci postale emise in Romania si in mai multe state comuniste.
Cotitura de la Congresul al XII-lea

De la cel de-al XII-lea Congres al Partidului Comunist din 1979 situatia s-a schimbat radical, iar propaganda comunista a pus stapanire pe emisiuni filatelice din Romania. A inceput editarea unor timbre care aveau un singur rol: raspandirea ideologiei comuniste. "60 de ani de la infiintarea PCR", "Cantarea Romaniei" - tiraj 1.000.000 de serii, "Conferinta Nationala a PCR", "45 de ani de la marea demonstratie antifascista", "Al XIII-lea Congres PCR", "Al XII-lea Congres UTC", "Inaugurarea Canalului Dunare-Marea Neagra" - pe aceasta emisiune de un milion de exemplare apare pentru prima data imaginea cuplului Ceausescu -, "Epoca Ceausescu - 20 de ani de la Proclamarea RSR", "Nicolae Ceausescu - 65 de ani de la faurirea Partidului Comunist" (tot un milion de exemplare au fost puse in circulatie) -, din nou, marca dedicata acestui eveniment a fost ilustrata cu chipul dictatorului - "65 de ani de la crearea UTC", "Nicolae Ceausescu - 70 de ani de la nastere si 55 de ani de activitate revolutionara" - a treia emisiune reprezentandu-l pe Nicolae Ceausescu - sunt cateva dintre emisiunile filatelice folosite de propaganda comunista din Romania. 1989 a fost anul cand cuplul dictatorial a aparut pentru ultima oara pe timbre, odata cu punerea in circulatie a colitei "50 de ani de la Marea Demonstratie Patriotica, Antifascita si Antirazboinica de la 1 Mai 1938". Tirajul total al marcilor postale emise de Posta Romana (totalul timbrelor din serii si colitele aferente) care reprezinta chipul lui Nicolae Ceausescu depaseste zece milioane. Ultima emisiune folosita de comunisti a fost emisa cu ocazia celui de-al XIV-lea congres al PCR si a aparut in 20 noiembrie 1989. Timbrele din era comunista faceau publicitate nu numai Partidului Comunist si liderului acestuia, dar si "realizarilor" regimului. Astfel au aparut timbre care propagau mesaje de bunastare, dezvoltare economica si sociala. Printre aceste emisii se numara "Mecanizarea agriculturii", "Obiective industriale", "Arhitectura moderna", "Hidrocentrale" sau "Metroul Bucurestean". In zilele noastre timbrele acestei ere au devenit material de studiu nu numai pentru filatelisti, dar si pentru specialistii in comunicare si sociologi.

Laszlo Kallai
Ziua luni 20 august, 2007 http://www.ziua.net