joi, octombrie 18, 2007

* ----- *


Zangy Comment Graphics

* ----- *


Girly glitter comments from www.GirlyTags.com

* STIRILE ZILEI *





EDITORIALE

Patru trandafiri si un FSNRoxana Iordache – Ziua – citeste aici -
Furia a fost si ramane aceea ca presedintele PNL si-a aparat cu tarie partidul istoric si a refuzat sa-l lase anihilat prin contopirea intr-o formatiune de dreapta artificiala”.

Generalul Predoiu, spionul preferat al lui BasescuCristian Oprea – Cotidianul – citeste aici -
… In CV-ul oficial, Predoiu, care este nascut in 1958, uita sa mentioneze anul in care a fost trecut pe statul de plata al serviciului secret. Absolvent al Facultatii de Geologie-Geografie, actualul sef al SIE a urmat in perioada 1987-1989 un „curs de informatii externe“. Ce nu spune Predoiu este ca astfel de cursuri nu se faceau decat la scoala de la Gradistea, o adevarata pepiniera de securisti. Cert este ca din 1990 el devine „ofiter operativ contraspionaj extern“. Interesant este ca generalul Predoiu a fost atras si de mass-media, absolvind in 1993 un curs de jurnalism.
Fostul ofiter de Securitate a preluat timona SIE de la cei doi directori civili, care au fost fortati de presedintele Traian Basescu sa isi dea demisia. Este vorba despre Gheorghe Fulga, caruia i s-a cerut demisia dupa fuga lui Omar Hayssam, si de Claudiu Saftoiu, care a fost fortat sa paraseasca postul de director dupa doar sase luni, din cauza unei declaratii neclare, dar care a produs un imens scandal
”.

Cacealmaua FlotaDorin Petrisor – Cotidianul – citeste aici -
Cel mai mare dosar de coruptie din istoria Romaniei s-a spart ca un balon de sapun din pricina unui contabil CAP-ist”.

Maxima nervozitateEmil Hurezeanu – Romania libera – citeste aici -
… Americanii au un pragmatism foarte suplu al intereselor lor nationale si globale. Foarte rar ei s-au agatat de rescrierea sententioasa a istoriei, ca mobil pentru actiuni in prezent. SUA au creat dupa al doilea razboi mondial entitatea ce avea sa devina Uniunea Europeana, tratandu-i – prin Planul Marshall sau egalitatea de protectie nucleara – cu aceeasi generozitate pe britanicii invingatori ca si pe germanii invinsi. Modelul a rezistat o jumatate de secol, a invins in razboiul rece si este valabil in continuare. Acest exemplu, repetat cu sincope si erori in Irak, risca sa fie abandonat acum, aproape gratuit, in relatia cu Turcia. Duhul nervozitatii americane, la sfarsitul mandatului Bush, ameninta sa rateze traseul si tinta.
Intr-o astfel de lume si regiune, in care circuitele se inrosesc sau ard, politicienii romani nici macar nu discuta sexul ingerilor in timp ce numara caltabosii criminogeni. Ei refuza reformele de baza, inca datorate, ale democratizarii: nu vot nominal, nu alegeri anticipate in caz de gripare a statului, nu mai multa onestitate si profesionalism in politica decat coruptie si aventurism diletant. Niciodata lumea n-a fost lipsita de riscul molimelor sau al declinului. E ciudata insa ravna cu care noi, romanii, profitand, nu-i asa, de imprejurari, vrem cu orice pret sa-l transformam mai repede in realitate”.

Un nou triunghi al BermudelorAdrian Halpert – Adevarul – citeste aici -
… Fani sau nu ai presedintelui, toti observatorii corecti ai activitatii judiciare din ultimii 17 ani nu pot nega un lucru: instrumentul cel mai eficient de spalare a marilor corupti, de schimbare a albului in negru si invers, modalitatea de ingropare a marilor dosare poarta un singur nume: expertiza financiar-contabila.
Ce incredere mai poti avea cand un prejudiciu de sute de milioane de euro se transforma in zero lei, plus felicitari ?! Cand au gresit procurorii ? Atunci sau acum ? Cand a intervenit factorul politic ? Atunci sau acum ? In care dreptate sa mai aiba incredere romanii ?”.

Nimeni nu invata nimicIon Cristoiu – Jurnalul National – citeste aici -
… Ce putem spune la asemenea fapte tipice, de altfel, Romaniei postdecembriste ? Nimic altceva decat sa reluam vorbele lui Arghezi din tableta "Pilda nu foloseste", publicată in Adevarul de la 29 octombrie 1946: "E o vorba adevarata, ca nimeni nu invata nimic din trecut. Indata ce o imprejurare face dintr-un individ de toate zilele un personaj si-l pune cu o treapta mai sus, indata ce o caricatura se inavuteste, iîndata ce un club de aventurieri pune mana pe putere, nu-l mai cunosti. Ei capata un sentiment de supraoameni si se aliaza cu eternitatea. Se cred inamovibili si vesnici" ”.

Traian Ahmadinejad & Mahmud BasescuCornel Ivanciuc – Gardianul – citeste aici -
S-a zis ca seamana cu Putin. Ca ii imita faptele. Ca va ajunge ca el. Nu tine, fratilor. Traian nu are nimic in comun cu Vladimir. Vladimir este un mare kaghebist, care a comis mari nelegiuiri, in numele ideologiei uriasului urs rosu. Pe cand Traian este un obscur ofiter de agentie, care a cautionat gainariile unor mici ciorditori din administratie, ajunsi pitici nepereche in noile structuri ale statului. Daca e sa-i gasim un model lui Traian, acela nu e in Rusia, ci in Iran. Si Traian, si Mahmud au fost primari. Unul in Bucuresti, celalalt in Teheran. Si Bucurestiul, si Teheranul sunt doua metropole bizare, imbacsite si fudule, carora fostii lor primari, ajunsi presedinti, le-au promis marea cu sarea, dar n-au facut mai nimic sa le scoata din starea de ev mediu in care se taraie pe mai departe. Si unul, si altul privesc lumea chioras, de la inaltimea unor structuri oculte, care i-au ajutat sa devina presedinti. Cel din Romania, sprijinit de o confrerie a vechilor tovarasi din Baneasa si Drumul Taberei, care au ucis peste o mie de romani la revolutie, fara sa fie nici astazi pedepsiti, iar cel din Iran, de un conclav al ayatollahilor din Kom, care nu inceteaza sa-si asasineze sutele de conationali care il contesta”.

ANALIZE SI COMENTARII

Alte suspiciuni legate de fosta SecuritateIon Bogdan Lefter – Ziua – citeste aici -
Doua episoade recente. Alegerea noului patriarh, mai intai. Ocazie cu care se vorbeste insistent despre legaturile pe care unii dintre candidati le-ar fi avut cu fosta Securitate comunista: inalti prelati care, pe vremea vechiului regim, cand cetatenilor obisnuiti nu li se permitea sa calatoreasca in strainatate, au circulat frecvent, au facut studii in Occident, au coordonat sau au inspectat parohiile romanesti din exil. Cel mai varstnic a apucat si epoca de dinainte de al doilea razboi mondial, cand a facut parte din miscarea legionara, dupa care a trecut prin puscariile comuniste, apoi a intrat si el in tiparul calatoriilor privilegiate in Vest. CNSAS ii verifica pe candidati, cu stiutele scandaluri insotitoare: respectivii sunt chemati la audieri, unii se prezinta, altii refuza si protesteaza, in presa apar informatii, zvonuri, speculatii, diatribe, pamflete impotriva fie a inaltilor ierarhi, fie a CNSAS, care n-ar avea a se baga in cestiuni atat de sfinte”.

Pacatele arhiepiscopului Andrei AndreicutGabriel Andreescu – Ziua – citeste aici -
Recent, arhiepiscopul Albei si Muresului, Andrei Andreicut s-a bucurat de un frumos portret plasat la pagina de editoriale a Ziua: "om de tenacitate duhovniceasca si fermitate ortodoxa", ierarh autentic a carui marturisire "exclude rabatul", aflat care va sa zica "pe lista de asteptare a lui Dumnezeu". Iata insa ca in luna septembrie 2007, membrii Colegiului CNSAS si-ar fi facut "pacat mare cu arhiepiscopul Andrei", calificandu-l colaborator al politiei politice comuniste. A semnat sub constrangere un angajament dar, zice generosul sau avocat, "de aici si pana la politie politica e cale lunga”.

Moscheea sovietica din BucurestiDan Ciachir – Ziua – citeste aici -
… Cu o cladire sovietica identica cu Casa Scanteii a fost blagoslovita in acelasi an '50 al secolului trecut si Varsovia. Capistea de acolo era universitate si nu stiu care ii va fi fost destinul postcomunist. Casa Scanteii este o sectiune de Moscova pe Bucuresti. In decurs de 400 de ani, turcii nu au ridicat nici o moschee pe pamant romanesc. Rusii ne-au plantat una in cele patru decenii in care ne-am aflat in sfera lor de influenta. Aceasta era mentalitatea lui Stalin: tarile care depaindeau de el trebuia sa adopte si structurile sovietice, inclusiv ideologia. Casa Scanteii era ca un imens lacas de cult al Imparatiei”.

Ce fel de tara e tara in care traim ?Horia Roman Patapievici – Evenimentul zilei – citeste aici -
… Traim intr-o tara in care daca tragi mata de coada e mai probabil datorita cinstei, decat din cauza prostiei; in care daca pierzi un proces e mai probabil sa nu fi avut bani, decat sa fi fost vinovat; in care daca nu poti rezolva o problema e mai probabil ca n-ai stiut pe cine sa mituiesti, decat ca n-ai fost in regula cu hartiile; in care daca nu-ti merg afacerile e mai probabil sa nu fi stiut cui trebuie sa dai spaga, decat sa fi fost incapabil; o tara in care daca o afacere merge e mai degraba pentru ca cineva de sus a gasit o cale de a stoarce ceva bani din ea, decat pentru ca legile pietei functioneaza; o tara in care nici un om simplu nu castiga, daca un grangure nu profita; in care nimic bun nu se face pentru public, daca nu se realizeaza si un profit necinstit pentru sforarii din culise”.

Toamna vrajbei noastreDaniela Crasnaru – Adevarul – citeste aici -
In afara de ura, de panda, de lovituri sub centura, de mizerii scoase pe taraba, de delatiuni si conflicte, de lupte surde si absurde, aproape ca nu mai vezi nimic”.

POLITICA

„Sondajul prostanac“ provoaca demisia lui Bogdan TeodorescuCristian Sutu – Cotidianul – citeste aici -
Directorul Institutului Pro, Bogdan Teodorescu, si-a dat ieri demisia din cauza sondajului care il favoriza flagrant pe liderul PSD, Mircea Geoana”.

Masina de votValer Alexandru – Ziua – citeste aici -
Rezultatul europarlamentarelor depinde de cel care numara, iar de aceasta operatie se va ocupa Net Consulting, un SRL care a batut palma cu Basescu si PD”.

Hrebenciuc: „Gigi e pe cale sa nu faca pragul electoral“ – Adriana Dutulescu – Cotidianul – citeste aici -
Becali nu a tinut seama de sfaturile mentorului sau intr-ale politicii, Viorel Hrebenciuc, si s-a lansat, marti, la emisiunea „Nasul“ de la B1 TV, intr-un nou atac virulent impotriva lui Hagi. Intr-o declaratie pentru Cotidianul, Hrebenciuc ii prezice dezastrul daca pierde la Sevilla. In replica, Becali il ameninta cu ruperea prieteniei”.

Alesilor nu le mai ajunge ParlamentulLuminita Castali – Gardianul – citeste aici -
Camera Deputatilor si Senatul vor incepe sa-si numere oamenii si sa-si masoare spatiile, pentru a vedea cine are dreptul la un perimetru mai mare din Palatul Parlamentului. De cand s-au mutat peste colegii deputati, senatorii le tot cer din spatii. Acum doua zile parea ca s-au inteles, dar intelegerea a fost de scurta durata. Ieri, deputatii au decoperit ca senatorii vor sa-i lase fara Biblioteca, Salonul Brâncovenesc, Salile I.C. Bratianu, Tache Ionescu si Sala Unirii. Secretarul Camerei, Ioan Munteanu (PSD), spune ca proiectul avizat initial nu cuprindea in anexa transferul acestor spatii”.

Tariceanu amana consultarile pe bugetRompres – Romania libera – citeste aici -
Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu a solicitat miercuri seara reprogramarea consultarilor cu partidele parlamentare privind bugetul pentru 2008, precum si completarea acestor consultari cu discutarea proiectului de lege privind introducerea votului uninominal.
"In ceea ce priveste organizarea consultarilor asupra bugetului propuse pentru joi, 18 octombrie, primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu a solicitat miercuri seara partidelor parlamentare sa convina asupra reprogramarii acestor consultari pentru saptamana viitoare. Solicitarea are in vedere completarea agendei cu tema legii privind votul uninominal", a precizat, pentru ROMPRES, purtatorul de cuvant al Guvernului, Camelia Spataru”.

Alti doi ministri, in vizorul DNAGabriela Antoniu – Jurnalul National – citeste aici -
Liderul PC, Dan Voiculescu, a avertizat ieri ca in pregatirea campaniei electorale, cel mai probabil saptamana viitoare, vor fi lansate noi atacuri “produse exclusiv” de DNA avand ca tinta doi ministri ai Guvernului Tariceanu. Invitat ieri la emisiunea “Sfertul academic” de la Radio România Actualitati, liderul PC, Dan Voiculescu, l-a acuzat din nou pe presedintele Basescu ca prin intentia de a organiza referendum pentru introducerea votului uninominal in preajma euroalegerilor “face campanie pentru PD” ”.

ULTIMA ORA

Fug nemtii de noiCorina Scarlat – Ziua – citeste aici -
TUI, FTI, Neckermann ne-au exclus din cataloagele turistice”.

Sindicatele ataca proiectul bugetului pe 2008Hotnews – Romania libera – citeste aici -
Reprezentantii organizatiilor sindicale Blocul National Sindical (BNS), Cartel Alfa, Confederatia Nationala a Sindicatelor Democratice din Romania (CSDR) si CNSLR Fratia au amenintat miercuri cu declansarea de proteste in cazul in care solocitarile lor pe tema bugetului pe anul viitor nu vor fi ascultate. Sindicalistii sustin ca proiectul elaborat de guvern avantajeaza angajatorul, nu angajatul, informeaza Hotnews”.