marți, octombrie 02, 2007

* FRUMUSETILE ROMANIEI *



Mitropolia – Iasi - A fost ridicata in doua etape (1833-1839, respectiv intre 1880-1888). Este celebra pentru pelerinajul anual la moastele Sfintei Cuvioase Parascheva.

* ----- *


Girly glitter comments from www.GirlyTags.com

Geoana a muscat nada Cotrocenilor

-- Solutia unui guvern de uniune nationala, lansata de Cotroceni, pare a fi pe placul PSD
Mircea Geoana s-a lansat in negocieri, in acest sens, desi greii partidului i-au explicat ca face o greseala. O delegatie neoficiala a PSD s-a intalnit ieri cu C.V. Tudor, care a cerut intelegere scrisa, si ar urma sa discute si cu democratii in zilele urmatoare. PNL refuza categoric o astfel de solutie iar UDMR se plaseaza de aceeasi parte a baricadei motivand ca varianta ar fi aplicabila doar in situatie de criza. Din discutiile de pana acum partenerii de dialog se declara neincrezatori in liderul Basescu. Cel mai entuziast ramane Geoana care face voluntariat pentru cauza Cotrocenilor si a PD. Pana una-alta, este posibil ca votul la motiunea PSD sa fie amanat pentru ziua de joi.
PSD vrea guvern de uniune nationala, dar nu a negociat cu PD. Declaratia a fost facuta ieri de Mircea Geoana, la Bragadiru, dupa o intalnire cu pensionarii. Peste putin timp, presedintele de onoare al PSD Ion Iliescu a calificat aceasta ipoteza, lansata de Traian Basescu in urma cu cateva zile, drept "o idee nastrusnica".
Mircea Geoana a declarat ca daca motiunea trece, exista trei variante, un executiv de stanga, unul de dreapta sau un guvern de inspiratie mai larga, el sustinand ca nu ar fi discutat cu democratii despre astfel de lucruri, la ceremonia de intronizare a Patriarhului, informeaza Mediafax. O intalnire PSD-PD ar putea avea loc astazi, sustin surse democrate.
Lui C.V. Tudor i s-a luat pulsul
Conducerile PSD si PD au descins ieri succesiv in biroul senatorial al sefului peremist Vadim Tudor pentru a-l ademeni pe Tribun sa voteze motiunea PSD in schimbul unor portofolii pe care PRM le va primi intr-un viitor Guvern de uniune nationala. Surse de la varful PD ne-au precizat ca democratii Vasile Blaga si Adriean Videanu l-au incredintat pe Vadim ca presedintele Traian Basescu nu ar avea nimic impotriva unui Cabinet din care sa faca parte si unul sau doi ministri PRM, in schimbul capului premierului Tariceanu.
Aceleasi surse ne-au explicat ca, la randul lor, presedintele PSD Mircea Geoana si tanarul Titus Corlatean i-au promis Tribunului un "cadou" similar. Pesedistii l-au ademenit pe Tribun la orele pranzului in timp ce dupa-amiaza a fost randul democratilor sa isi joace cartea. Strategici din fire, liderii PD l-au mandatat pe Blaga sa poarte negocieri cu Vadim, fiind de notorietate simpatia reciproca dintre cei doi. Ambele intalniri s-au desfasurat in biroul de la Senat al lui Vadim Tudor.
PRM solicita protocol scris
Tribunul a ascultat doleantele ambelor delegatii si, potrivit unor surse peremiste, a pus o conditie de neacceptat pentru pesedisti si democrati. Vadim Tudor a cerut redactarea de urgenta a unui protocol PRM-PSD-PD care sa prevada ca, in conditiile indepartarii Cabinetului Tariceanu, toate aceste formatiuni vor face lobby in vederea instituirii unui guvern de uniune nationala din care sa faca parte si PRM. Sursele citate ne-au declarat ca Tribunul le-a explicat ca o astfel de formula guvernamentala nu se impune numai prin trecerea unei motiuni de cenzura si a invocat o serie de prevederi constitutionale in acest sens, comunicate abil de juristul peremist Lucian Bolcas. Seful PRM Vadim l-a avertizat pe Geoana ca pericolul in privinta motiunii vine din interiorul propriului partid. "Ion Iliescu este impotriva unui Guvern de uniune nationala, la Camera Deputatilor, jocurile le face combinatorul Viorel Hrebenciuc. Vadim si-a manifestat si convingerea ca pesedistii vor gasi un motiv sau altul sa nu se prezinte in plenul reunit", ne-au declarat sursele citate.
Cotroceniul suspectat ca intinde o capcana
La discutiile cu democratii, Vadim le-a spus lui Blaga si Videanu ca nu are incredere in promisiunile presedintelui Basescu deoarece acesta vrea doar daramarea Cabinetului Tariceanu. Tribunul a repetat in mai multe randuri ca motiunea nu reprezinta un impediment in fata instaurarii unui guvern de uniune nationala, daca Basescu chiar isi doreste un astfel de proiect. Desi discutiile au ramas in coada de peste, Vadim a avut grija sa isi sune "locotenentii" PRM si sa-i incredinteze ca situatia este neschimbata si ca motiunea nu trebuie votata deoarece in spatele propunerilor se afla o capcana a Cotrocenilor.
Surprinsi de presa in momentul in care ieseau din biroul lui Vadim, democratii s-au jurat ca au stat la taclalele despre soarta cainilor vagabonzi si despre consilierii de la Primaria Capitalei. Mai mult chiar, Blaga a povestit cu seninatate ca l-a vizitat pe Vadim la auzul vestii ca primarul Videanu se afla in birou.
UDMR respinge ideea
Liderul UDMR, Marko Bela, respinge ideea unui guvern de uniune nationala, apreciind ca o astfel de solutie este necesara numai intr-o situatie de criza, nefiind cazul Romaniei in momentul de fata. "De un guvern de uniune nationala este nevoie cand ai o situatie de criza, cand indiferent de doctrina trebuie sa pui umarul la guvernare si la rezolvarea acelei situatii de criza.

Roxana Andronic & Razvan Gheorghe
Ziua marti 2 octombrie, 2007 http://www.ziua.net/

Intoxicarea

-- Documentele care dovedeau ca SRI a facut politie politica au fost falsificate * Ieri, tot Ciuvica a scos "originalele" pe care apar, in plus, avizul directorului SRI si indicatia ca acestea sa fie livrate presedintelui.
Rasturnare de situatie in cazul documentelor prezentate de Mugur Ciuvica (foto). Ieri, liderul Grupul de Investigatii Politice a publicat "originalele" celor doua adrese ale SRI referitoare la Norica Nicolai si PNL, precum si alte doua adrese ale Serviciului referitoare la PNL si la PSD. Interesant este de ce Ciuvica nu a prezentat de prima oara originalele. In acest fel, s-ar fi putut evita toate discutiile si incertitudinile legate de autenticitatea documentelor. De asemenea, tacerea SRI a lasat loc de interpretari. Ca sa nu mai spunem si ca reactia de ieri a serviciului adanceste si mai mult misterul inscrisurilor. Intarindu-se si mai mult ipoteza intoxicarii. Iar daca se va dovedi ca documentele apartin SRI, inseamna ca principalul serviciu de informatii al Romaniei se afla antrenat in actiuni de politie politica.
"Complicele" Basescu
"Beneficiarul actiunilor de politie politica ale SRI este presedintele Traian Basescu. Pe fiecare dintre adresele originale exista o apostila scrisa de mana si semnata care indica in modul cel mai clar destinatarul final al materialelor SRI. Este vorba despre presedintele Romaniei, Traian Basescu. Notele de la SRI pe care presedintele Basescu le citeste zilnic se refera, asadar, la <> si <> parlamentarilor si ale partidelor politice. In calitate de beneficiar, presedintele Romaniei este si complicele SRI in activitatea de politie politica a acestei institutii. Desi stia foarte bine care sunt materialele la care se refera adresele publicate de GIP in 23 septembrie si ar fi avut ocazia sa se delimiteze de actiunile SRI, presedintele Basescu a tacut timp de o saptamana, incercand, alaturi de SRI, sa acopere acest scandal", sustine Mugur Ciuvica.
Noi dovezi
GIP sustine ca, in 24 septembrie, directorul SRI, George Maior, "a mintit" in fata Comisiei parlamentare de control al SRI si in fata opiniei publice, declarand ca "nu au existat monitorizari asupra senatorului Norica Nicolai sau asupra unui partid politic oricare ar fi acela" si ca respinge "orice prejudecata sau judecata referitoare la actiuni de politie politica, monitorizari de partide ce ar fi imputate serviciului". In plus, directorul SRI a solicitat un termen de 7 zile pentru a prezenta rezultatele unei anchete interne referitoare la documentele publicate de GIP. George Maior a recunoscut, totusi, existenta in SRI a "Grupului de Evidenta", unitate ce se ocupa de ofiterii acoperiti ai Serviciului, se mai arata in comunicat. De asemenea, GIP precizeaza ca, in momentul in care a intrat in posesia documentelor prezentate in data de 23 septembrie, a avut "o intelegere" cu sursele sale. "Potrivit acestei intelegeri, in cazul in care SRI va nega faptul ca face politie politica, va tergiversa raspunsul sau va pune la indoiala autenticitatea adreselor, GIP va fi in masura sa prezinte atat originalele celor doua adrese, cat si noi dovezi ale faptului ca SRI face politie politica", se mai arata in comunicat.
Ultimele documente
Una dintre adresele noi pe care le da publicitatii GIP, condus de Mugur Ciuvica, are urmatorul continut: "Domnule Director, Informatia prezentata se refera la intentia PSD de a-l inlocui pe Victor Ponta din functia de secretar al Camerei Deputatilor". Cealalta adresa are urmatorul continut: "Domnule Director, Informatia prezentata se refera la unele intentii ale PNL". Aceasta adresa este vizata si semnata de prim-adjunctul SRI Florian Coldea si este datata 21 octombrie 2005.
GIP aminteste ca in 23 septembrie a publicat doua adrese ale Grupului de Evidenta din cadrul SRI, care demonstrau ca "SRI spioneaza un partid politic parlamentar si un senator al Romaniei". "SRI a incercat sa intoxice presa furnizand informatii potrivit carora adresele s-ar referi la simple analize de presa sau la intalniri cu spioni rusi sau punand la indoiala autenticitatea documentelor prezentate de GIP", sustine Ciuvica.
"La loc comanda !" in SRI
Spectaculoasa revenire a lui Mugur Ciuvica in scandalul documentelor prin care acesta acuza SRI de politie politica a declansat o adevarata furtuna in interiorul SRI.
Activitatea curenta a conducerii SRI a fost data peste cap, multe actiuni programate ale unor persoane din conducerea institutiei fiind anulate sau reprogramate. Surse din SRI ne-au precizat ca institutia a decis sa nu mai trimita comisiei de control parlamentar a SRI raportul prin care trebuia sa dea explicatii referitoare la acuzele lui Mugur Ciuvica. Oficial, Biroul de Presa al SRI ne-a informat ca, "data fiind prezentarea publica a unor noi inscrisuri atribuite SRI, la nivelul institutiei s-a stabilit continuarea verificarilor, luandu-se in calcul si aceste elemente. Direct interesat in lamurirea acuzatiilor aduse, de natura sa ii afecteze imaginea publica, SRI va manifesta in continuare deschidere totala in cooperarea cu Comisia de Control Parlamentar pentru clarificarea tuturor aspectelor".
Surse de "incredere"
Ciuvica a declarat ca are foarte mare incredere in sursa care i-a dat aceste documente. Inseamna ca nu este prima oara cand respectiva sursa i-a livrat informatii din interiorul serviciilor secrete.
"Este interesant ce spuneti dumneavoastra (referitor la autenticitatea documentelor - n.r.), dar sunt chestiuni tehnice la care eu nu ma pricep absolut deloc. Ce va pot spune eu sunt doua lucruri: am incredere foarte mare in sursa acestor documente si am convingerea ca documentele sunt absolut reale. In legatura cu posibilitatea unei intoxicari, v-as atrage atentia ca este posibil ca dumneavoastra (Ziarul Ziua - n.r.) sa fiti victima unei intoxicari", ne-a declarat Mugur Ciuvica la inceputul saptamanii trecute.
Dezvaluiri despre Basescu
Mugur Ciuvica, presedintele Grupului de Investigatii Politice (GIP), a prezentat in numeroase randuri diferite documente privind unele activitati desfasurate de serviciile secrete din Romania. Daca ar fi sa amintim numai cateva, enumeram dezvaluirile legate de facsimilele corespondentei interne din cadrul Ministerului Apararii Nationale din 2004, in urma careia MApN a transmis CNSAS o adresa in care confirma faptul ca Traian Basescu a fost colaborator al Directiei a IV-a a Securitatii (Contrainformatiile Militare), respectiv: adresa nr. DGZ-S/92 din 28 iulie 2004, trimisa de generalul locotenent Gheorghe Rotaru, seful DGIA, generalului de brigada dr. Gheorghe Nicolaescu, seful Directiei Siguranta Militara (prin aceasta adresa se solicita identificarea in arhiva MApN a documentelor care privesc colaborarea lui Traian Basescu cu Securitatea); raportul olograf al sefului Departamentului Arhiva din cadrul Directiei Siguranta Militara, Marin Deaconu, cu privire la identificarea documentelor referitoare la colaborarea lui Traian Basescu cu Securitatea; adresa nr. 0860 din 16 august 2004, trimisa de generalul de brigada dr. Gheorghe Nicolaescu, seful Directiei Siguranta Militara, generalului locotenent Gheorghe Rotaru, seful DGIA.
Generalul Stanciu si Basescu
Mugur Ciuvica a declarat ca generalul Vasile Stanciu este o veche cunostinta a lui Traian Basescu, inca din perioada in care actualul presedinte se afla la Anvers.
"La inceputul lunii septembrie 2006, in presa au aparut documente potrivit carora Vasile Stanciu ar fi fost ofiter sub acoperire al Securitatii, in Belgia, in perioada in care actualul presedinte a lucrat la Anvers (1987-1989). In urma acestor dezvaluiri, Traian Basescu a recunoscut public ca il cunoaste pe Vasile Stanciu din perioada in care se aflau amandoi in Belgia, iar in 2 octombrie 2006, la o luna de la izbucnirea acestui scandal, presedintele Basescu l-a trecut in rezerva pe generalul SRI Vasile Stanciu", precizeaza presedintele GIP.
Radu Stroe (PNL), presedintele Comisiei parlamentare pentru controlul SRI: "Sunt ingrozit !"
"Parcurgand materialele Grupului de Investigatii Politice incep sa ma ingrozesc daca aceste lucruri sunt reale. De la ceea ce am crezut initial ca ar fi un accident, iata ca treaba se extinde. Noile dezvaluiri ale Grupului de Investigatii Politice arunca o alta lumina asupra intregului caz. In orice caz, un simplu raport primit de la SRI nu mai are cum sa fie suficient Comisie. Eu astept cu interes sa vad documentele GIP. Chiar astazi (ieri - n.r.), reprezentanti GIP au sunat la Comisiei si au anuntat ca vor sa ne inmaneze spre cercetare documentele originale".
Norica Nicolai, senator PNL: "Nu comentez"
"Nu am comentarii de facut pana nu vad documentele invocate de Grupul de Investigatii Politice".
Victor Ponta, deputat PSD: "O chestie neserioasa"
Vicepresedintele PSD Victor Ponta a declarat ieri ca, din punctul sau de vedere, aparitia numelui sau in adresa SRI data publicitatii de GIP reprezinta "o chestie neserioasa", intrucat informatia la care se refera a aparut in presa, in acea perioada, nefiind secreta. "Este o chestie neserioasa, pentru ca marea informatie cu schimbarea mea e o chestie care aparea in presa. Nu stiu daca SRI sau altcineva monitorizeaza presa. Acea vestita informatie referitoare la mine si la functia de secretar e o chestie care a aparut in toata presa de atunci, nu e nimic secret", a spus Ponta, citat de Mediafax. "Din punctul meu de vedere e doar o continuare a bataliei dintre PNL si SRI, o batalie in care nu inteleg de ce sunt eu implicat", a adaugat Ponta.
Liviu Codarla (PD), membru al Comisiei SRI: "Voi analiza documentele"
"Astept cu interes sa analizez noile dezvaluiri ale lui Mugur Ciuvica, voi analiza in ce consta materialul, veridicitatea lui si, apoi, voi avea un punct de vedere".
Povestea "documentelor"
Ieri dimineata, la ora 10,45, Mugur Ciuvica ne-a sunat pentru a ne invita sa-i facem o vizita la sediul Grupului de Investigatii Politice. Am dat curs invitatiei si in cinci minute am ajuns la adresa indicata. Ciuvica ne-a aratat patru hartii, care potrivit lui Ciuvica sunt "documentele" ce au starnit tot scandalul cu privire la acuzatiile de politie politica aduse de acesta SRI.
Hartiile pe care ni le-a aratat Ciuvica, contin, fata de cele pe care directorul GIP le-a pus initial la dispozitia presei, urmatoarea apostila: "Inf/-presedinte-IACSE" si o semnatura olografa. Mugur Ciuvica este convins in proportie de 99% ca respectiva semnatura apatine lui Radu Timofte, iar "presedintele" care apare in apostila nu este nimeni altul decat Traian Basescu. Mugur Ciuvica ne-a mai spus ca, in prima faza, documentele pe care le-a prezentat pe 23 septembrie a.c. nu contineau apostila, deoarece asa le primise. Ciuvica intrase initial in posesia unor copii xerox alb-negru si al acelorasi documente scanate, dar falsificate. Atat varianta tiparita, cat si varianta electronica, in format .jpg, suferisera unele modificari, in sensul ca fusesera sterse apostilele, iar in zona unde era aplicata stampila si semnatura prim-adjunctului SRI au fost modificate, cu un soft specializat, calitatea si rezolutia semnaturii colonelului Coldea si ale stampilei SRI.
"Catre Presedinte si IACSE"
In aceste conditii, ne punem intrebarea de ce presedintele GIP nu a primit sau prezentat de prima oara documentele cu toate elementele care apar acum pe ele si care ar fi fost evolutia scandalului daca Ziarul ZIUA nu ar fi sesizat ca documentele pe care Mugur Ciuvica le-a prezentat pe 23 septembrie 2007 au fost falsificate. In urma investigatiilor am descoperit ca initialele IACSE, care apar in apostilele de pe documentele semnate de seful Grupului de Evidenta din SRI, reprezinta Inspectoratul pentru Apararea Constitutiei si Securitate Economica, una din cele mai importante structuri ale Serviciului Roman de Informatii. Acest Inspectorat, condus pana in septembrie 2006 de generalul Ovidiu Soare, se ocupa cu precadere de problemele de siguranta interna a tarii, care vizeaza apararea Constitutiei si protejarea intereselor economice ale Romaniei. Pe langa aceste atributii, IACSE "identifica si evalueaza riscurile locale si zonale cu posibile influente sau determinari asupra securitatii nationale a Romaniei", dupa cum apare intr-un document oficial al SRI. Ce atributii are Grupul de Evidenta din SRI cu activitatea partidelor si liderilor politici din Romania si de ce trebuiau aduse la cunostinta sefului statului si ale sefului IACSE din SRI rezultatele activitatii ofiterilor din acest grup condus de generalul Stanciu; reprezinta un mare semn de intrebare pentru legalitatea unor actiuni ale SRI.
Ion Stan: Diversiune a unor servicii secrete straine
Informatiile prezentate de Grupul de Investigatii Politice referitoare la unele note ale SRI sunt rezultatul unei actiuni de diversiune organizata de servicii secrete straine, a declarat ieri secretarul Comisiei de control parlamentar a SRI, deputatul Ion Stan.
"Cred ca este vorba mai degraba de o diversiune a unor servicii de informatii externe care sunt interesate sa arunce activitatea serviciilor de informatii romanesti in derizoriu si nicidecum nu este vorba de o actiune care ar purta amprenta activitatilor de politie politica desfasurate de serviciile de informatii romanesti", a declarat Ion Stan, citat de Rompres. El a adaugat ca nu cunoaste care sunt cu adevarat obiectivele acestor servicii secrete straine, insa scandalul iscat de "documentele SRI" "miroase de la o posta a actiune de manipulare si intoxicare". De altfel, informatiile prezentate de nota pe care GIP a scos-o "pe piata" nu au nici un fel de relevanta pentru siguranta nationala si nici macar ca informatie ce poate fi folosita impotriva adversarilor politici, a adaugat Ion Stan. "Interesant ar fi de vazut in ce masura serviciile sunt interesate sa afle cine pune la cale asemenea actiuni care n-au alta menire decat sa discrediteze activitatea informativa-operativa desfasurata de aceasta unitate ultrasecreta din cadrul SRI - Grupul de Evidenta", a subliniat Stan. El nu a exclus total nici posibilitatea ca documentele prezentate de Ciuvica sa fie veridice, situatie in care Comisia va analiza masurile care se impun pentru corectarea acestei situatii. "La prima vedere, pare ca avem de-a face cu o scurgere de informatii din cadrul uneia dintre unitatile centrale din cadrul SRI. Dar trebuie sa verificam, pentru ca acolo exista o evidenta stricta a documentelor, a modului in care acestea se manipuleaza, se arhiveaza, se distribuie catre beneficiarii legali de informatii si, in masura in care se va dovedi ca fiind reala existenta documentelor prezentate de domnul Ciuvica, vom propune CSAT si plenului Parlamentului masurile ce se impun", a subliniat secretarul Comisiei parlamentare de control a SRI. "Daca documentele prezentate de GIP sunt reale, este clar ca SRI si-a depasit competentele. Asteptam ca Serviciul Roman de Informatii sa transmita la Comisie absolut toate documentele pe care le-am solicitat privitoare la dezvaluirile operate de GIP. De asemenea, noi le-am solicitat reprezentantilor Serviciului sa raspunda la mai multe intrebari. Le-am solicitat sa ne informeze succint cu privire la continutul documentelor anexa ce stau in spatele documentelor inaintate, despre care face vorbire GIP", a mai spus deputatul PSD. "In ziua de astazi poti sa vezi foarte multe documente si sa juri ca sunt adevarate. Vom compara documentele aparute in presa cu cele din arhivele Serviciului", a conchis Ion Stan.
Medar nu stie
Plecand de la ipoteza ca varianta documentelor prezentata ieri de Ciuvica este cea finala si reala, am incercat sa aflam daca rapoartele intocmite de seful Grupului de Evidenta din SRI au ajuns la Palatul Cotroceni. In acest sens, l-am contactat pe generalul(r.) Sergiu Medar, fostul sef al Departamentului Securitatii Nationale si consilier prezidential in perioada 25 noiembrie 2005-15 martie 2007. Sergiu Medar ne-a spus ca in perioada cat a fost consilier la Cotroceni nu a primit niciodata informari de la SRI de genul celor la care se face referire in documentele prezentate de Ciuvica. Conform unor surse neoficiale din SRI, presedintele Basescu poate primi din partea SRI anumite rapoarte direct la cabinet, fara ca acestea sa treaca in prealabil pe la seful Departamentului Securitatii Nationale.
Cronologia evenimentelor
23 septembrie 2007 (duminica) - Mugur Ciuvica a facut publice, pe site-ul Grupului de Investigatii Politice, doua documente care dovedesc ca SRI a spionat PNL in anul 2006. Notele sunt semnate de generalul Vasile Stanciu, care, inainte de 1989, a lucrat cu Traian Basescu la Anvers.
24 septembrie 2007 (luni) - directorul SRI, George Maior, declara, dupa audierea in comisia SRI, ca nu poate confirma sau infirma autenticitatea documentelor prezentate de GIP si ca Serviciul a inceput o ancheta interna. Maior a sustinut ca Serviciul a demarat o ancheta interna, care se va finaliza intr-o saptamana. Termen limita, ieri.
25 septembrie 2007 (marti) - ZIUA publica un material prin intermediul caruia demontreaza ca documentele prezentate de Mugur Ciuvica au fost falsificate digital. Posibila explicatie: compromiterea lui Ciuvica. Prezent in redactia ZIUA, Ciuvica afirma ca are incredere totala in sursa care i-a furnizat documentele si sustine ca suntem sursa unei intoxicari.
26 septembrie 2007 (miercuri) - ZIUA publica o constatare ingrijoratoare. Unul dintre documentele publicate pe site-ul GIP a fost schimbat. Orice urma de modificare digitala dispare.

Doru Dragomir & Marius Batca
Ziua marti 2 octombrie, 2007 http://www.ziua.net/

Cumetria chimica Naghi-Magureanu


Fost director al serviciului de Protectie si Paza (SPP), generalul Gabriel Naghi s-a lansat in afaceri cu produse chimice impreuna cu Marian Magureanu si Andrei Biris, fiul si, respectiv, ginerele ex-directorului Serviciului Roman de Informatii (SRI) Virgil Magureanu. Cei trei sunt asociati in SC Amochim SA, o societate cu capital majoritar elvetian cladita pe scheletul combinatului Amonil din Slobozia. Firma Amochim are legaturi cu societati inregistrate in Elvetia, dar exista fire ce duc si catre defuncta Columna, banca elvetiana dovedita ulterior, de fapt, o casuta postala. Amochim SA este singura firma din Romania care a obtinut licenta pentru AdBlue – o solutie de uree si apa destinata reducerii emisiilor poluante la autocamioanele diesel, urmand ca in viitor sa fabrice si bioetanol, folosit drept combustibil la autoturisme.
Marian Magureanu sustine ca nu-l cunoaste personal si nu l-a cunoscut niciodata pe Gabriel Naghi. "Pe mine m-a atras partea de noutate. Nu a fost nici un pont", a declarat Marian Magureanu. Rugat sa ne explice legaturile generalului Naghi si ale tandemului Marian Magureanu-Andrei Biris cu afacerile Amochim-Amonil de la Slobozia, Dumitru Badila, directorul celor doua firme, ne-a declarat sec: "Sunt si ei actionari. Care e problema ?".
Multe din capacitatile de productie ale Amochim-ului lui Naghi si Magureanu sunt insa preluate de la fratiorul mai mare, combinatul Amonil. Afacerea Amochim are toate sansele sa-i imbogateasca pe asociati deoarece, conform declaratiilor directorului Dumitru Badila, ar fi singura firma din Romania care are licenta pentru producerea substantei AdBlue.
Parteneriat romano-elvetian
Infiintata in septembrie 2005, societatea Amochim s-a format avand ca actionari importanti doua firme: Alchem AG din Elvetia cu 54% si Amonil SA Slobozia cu 20%. Daca firma elvetiana a adus ca aport suma de 771.000 de dolari, combinatul Amonil a contribuit chiar cu o parte din activele sale la crearea noii firme in care mai tarziu si-au facut aparitia generalul Naghi, juniorul Magureanu si ginerele Biris. Cat de corect au fost evaluate activele pe care Amonil le-a cedat catre Amochim este greu de spus avand in vedere faptul ca ambele societati erau si inca sunt conduse de aceeasi persoana: Dumitru Badila. Oricum, preluarea unor active de la combinatul Amonil nu a insemnat neaparat ca Amochim si-a asumat intregul proces de fabricare a produselor proprii. La finalul anului 2006, conform declaratiilor contabile, pe statele de plata ale Amochim figurau doar 10 salariati. Ceea ce inseamna ca produsele chimice vandute sub marca Amochim au fost de fapt fabricate cu ajutorul nesperat al combinatului Amonil si al celor peste 700 de angajati care au fost aici in 2006, iar apoi totul a fost rezolvat in contabilitatile celor doua societati. Cat de benefica a fost aceasta afacere pentru Amonil este greu de apreciat avand in vedere ca vechiul combinat a raportat la finele anului trecut pierderi de 190 miliarde lei vechi, pierderi ce in primul semestru al acestui an au crescut cu 88%.
Naghi si Magurenii au intrat in firma in aceeasi zi
In fata unei asemenea afaceri de succes fostul sef al SPP Gabriel Naghi nu a putut ramane indiferent. La data de 13 decembrie 2006, pentru suma de 550 de milioane de lei vechi, el a obtinut statutul de actionar la Amochim. E drept, o participatie mica, de 0,3%, dar nu se intampla in fiecare zi ca un fost sef de serviciu secret sa se apuce de astfel de afaceri. Intrarea generalului Naghi in afacerea Amochim nu a fost straina de interesele familiei fostului sef al SRI Virgil Magureanu. Exact la data la care fostul sef al SPP cumpara actiuni la Amochim, acelasi lucru era facut de fiul lui Virgil Magureanu, Marian Magureanu, si de ginerele Andrei Biris. Spre deosebire de Gabriel Naghi, cei doi au investit sume mult mai mari in actiuni. Marian Magureanu a cheltuit aproape 4,5 miliarde de lei pentru 2,4% din actiunile Amochim, iar cumnatul lui, Andrei Biris, 3,5 miliarde pentru o cota de 1,9%. Intrarea "la vedere" a celor doi in firma Amochim a fost o miscare un pic imprudenta, deconspirand implicarea oamenilor lui Virgil Magureanu in afacerile cu produse chimice de la Slobozia. Totodata, a fost de natura sa ridice semne de intrebare si cu privire la identitatea proprietarilor din spatele firmelor inmatriculate prin Elvetia care au obtinut statutul de investitori la Amonil si Amochim.
"Creierul" Badila
Amonil si Amochim au mai multe de impartit decat pare la prima vedere. Ce nu a putut lua de la Amonil ca aport in natura la crearea propriului capital social, Amochim a inchiriat. si nu pe o perioada de un an, doi, ci pentru 49 de ani. Contractele au fost semnate in toamna anului trecut, fiind urmate imediat de concedieri masive dictate de conducerea combinatului, insa putin a contat.
In relatia dintre cele doua societati important este si faptul ca ambele firme impart, cumva, si aceeasi conducere. Dumitru Badila pare sa fie "creierul" care coordoneaza ambele afaceri din acelasi sediu aflat in Bucuresti, pe strada Cezar Bolliac nr 22-24. In plus, in afara functiilor de administrator la Amonil si la Amochim, Badila detine o functie similara si la Euro Trading Chemicals SRL. Cu sediul tot in Cezar Bolliac 22-24, acest SRL are calitatea de actionar si la Amonil, si la Amochim.
Si surprizele nu se opresc aici. Din ianuarie 2003, impotriva Euro Trading Chemicals SRL a fost deschisa procedura falimentului pentru ca societatea nu a achitat creditele contractate cu ani in urma de la Banca Columna. Si ca incurcatura sa fie si mai mare, nici proprietarul Euro Trading Chemicals SRL, firma elvetiana Aledo Commerce AG, nu o duce prea bine. Din 2002, este si ea in lichidare.
Marian Magureanu: "Nu a fost nici un pont"
"Am ajuns actionar asa cum se ajunge actionar", ne-a declarat fiul fostului director al SRI. Desi Registrul Comertului arata ca Magureanu jr. si-a facut aparitia in Amochim SA la aceeasi data cu fostul sef al SPP, Gabriel Naghi, acest lucru nu a fost recunoscut.
"Am fost de la inceput in firma. Sunt printre membrii fondatori. Am participat cu idei la toata treaba asta. Pe mine m-a atras partea de noutate. Nu a fost nici un pont", a declarat Marian Magureanu. El s-a contrazis insa singur, recunoscand cateva minute mai tarziu ca, de fapt, actiunile sale la Amochim i-au fost cedate de firma elevetiana Alchem AG. Firma cu care, normal, nu are nici o legatura. Dupa cum nu se poate vorbi nici de vreo relatie cu Gabriel Naghi, partenerul cu care este asociat: "Nu-l cunosc personal, nu l-am intalnit niciodata pe domnul Naghi".
Naghi, de negasit
Desi in actele Registrului Comertului apare ca actionar si administrator de firme, generalul Gabriel Naghi este o persoana foarte greu, chiar imposibil de gasit.
De la firma de protectie si investigatii ni s-a spus sec: "Nu lucreaza aici". Incercand sa lamurim situatia, am cerut cu patronul Naghi, dar raspunsul nu a fost diferit: "si-a vandut actiunile de acum 6 luni". Si totusi generalul inca mai figureaza in Registrul Comertului. Nici la firma de consultanta financiara nu am avut succes. Acum spatiul este ocupat de un cabinet de avocatura si abia-abia daca isi mai aminteste cineva de aici cine este Naghi. Mai rau, aproape ca se instaleaza o stare de lapsus cand interlocutorul aude ca Naghi este cautat de un ziarist.
Nu-i de mirare cat timp partenerul sau de afaceri Marian Magureanu sustine ca nici macar nu-l cunoaste, iar Virgil Magureanu declara ca nu-i stie numerele de telefon.
Reteaua Columna a inviat
De-a lungul timpului, numele fostului director al SRI, Virgil Magureanu, a mai fost asociat, prin intermediul unor interpusi, in afaceri cu produse chimice. Euro Trading Chemicals a fost SRL-ul care a reusit in perioada 1995-1997 sa cumpere de la Combinatul Turnu din Turnu Magurele ingrasaminte chimice la un pret situat sub valoarea de piata. Ingrasamintele erau apoi revandute firmei Aledo Commerce din Elevetia, care le valorifica mai departe pe pietele externe la valoarea lor reala. Din aceste tranzactii Combinatul Turnu iesea in paguba, iar suveica Euro Trading ChemicalsAledo Commerce AG inregistra profituri consistente. De altfel, aceeasi firma Euro Trading Chemicals a reusit sa achizitioneze in 1996 pachetul majoritar de actiuni la Combinatul Turnu. In conformitate cu legislatia de atunci, Combinatul Turnu a cerut FPS sa-i achite datoriile acumulate inainte de a fi privatizat. S-au facut calcule, s-au adunat facturi, si in noiembrie 1996 FPS a virat peste 25 de miliarde de lei. Mai tarziu s-a dovedit ca o parte din datoriile invocate de noii actionari de la Combinatul Turnu erau fictive. In acelasi an, in 1996, SRL-ul Euro Trading Chemicals avea sa cumpere si pachetul majoritar de actiuni la Amonil Slobozia, unde astazi – desi se afla in procedura de faliment – mai detine 28%.
Desi Magureanu a negat mereu orice legatura cu Banca Columna, ce a fost infiintata in 1994, avand ca actionar o casuta postala din Elvetia, investigatiile jurnalistice au demonstrat ca fostul sef al SRI a avut interese si in jurul acestei afaceri. Afacerea banca Columna avea sa duca si la formarea unui grup de firme detinute pe hartie de aceleasi personaje, printre acestia numarandu-se Marius Tarlea si Dumitru Badila.
Protectie si consultanta marca SPP
Trecut in rezerva de presedintele Basescu, generalul Naghi s-a apucat de afaceri dupa ce a parasit comanda SPP. In decembrie 2006, impreuna cu fostul director al SRI Radu Timofte si cu fiul generalului SRI Ionel Marin, Adrian Marius Marin, a infiintat o firma de detectivi si protectie persoane, SC Investigatii si Securitate Omega SRL. In prezent, Gabriel Naghi detine 90% din aceasta firma, ceilalti parteneri retragandu-se din afacere. Tot la finalul anului 2006, Naghi a creat in paralel si o firma de consultanta si afaceri. Nu prea a avut inspiratie si a botezat-o cam la fel cu prima: Omega Management Consulting Expert SRL. In aceasta societate, ce functioneaza, conform actelor depuse la Registrul Comertului, undeva la etajul 10 intr-un bloc situat pe bulevardul Ghica Tei, generalul este unic actionar si unic administrator.

Mihai Ciorcan
Romania libera marti 2 octombrie, 2007 http://www.romanialibera.ro/