miercuri, octombrie 10, 2007

* ----- *


Girly glitter comments from www.GirlyTags.com

Basescu, alt esec

-- Presedintele si PD nu sunt interesati in ceea ce reprezinta continutul, substanta votului uninominal. Ci doar in efectul propagandistic si electoral de moment al asumarii initiativei.
Ieri, o alta manevra pusa la cale de seful statului a fost dejucata. Facuta praf si pulbere. In Parlamentul Romaniei. Acolo unde partidul sau prezidential, caruia i s-a atasat formatiunea PLD, impreuna cu PSD aripa Geoana, tocmai reusise sa incropeasca o majoritate. Prin legea organica votata ieri, presedintelui i se interzice in mod expres initiativa de a organiza un referendum simultan cu alegerile locale ori parlamentare. Ma voi referi, in aceasta analiza, la infrangerea de ieri a lui Basescu, pentru ca ea reprezinta nu un simplu insucces adaugat altora, ci inceputul unui dezastru, daca luam in calcul consecintele politice deosebit de importante ale celui mai recent act parlamentar.
Proiectul legii votului uninominal, in diversele lui variante, se afla, fara doar si poate, de mai mult timp, in atentia oamenilor politici, a presei, a celorlalte componente ale societatii civile. In viitor, pe calea acestui sistem de vot, exista posibilitatea reformarii accelerate a politicii romanesti. Prin schimbari de fond in comportamentul si componenta partidelor. Ar fi o fatala iluzie acceptarea ideii ca trecerea la votul uninominal, care acorda prioritate persoanelor, iar nu listelor intocmite de partide, si-ar putea produce efectele benefice la alegerile din toamna anului viitor. Dimpotriva. Graba ar putea transforma acest important proiect politic, asumat de toate partidele inainte ca Basescu sa-i confiste paternitatea, intr-un esec rasunator. Daca maine politicienii vor putea fi alesi in baza unui mecanism uninominal, partidele ar fi in imposibilitate de a face prestidigitatie, inventand pur si simplu persoane noi. Nume care nu s-au mai regasit in Camera Deputatilor ori Senat si care ar putea garanta un Legislativ mai eficient, mai modern, mai curat. De unde ar scoate, in cateva luni, partidele asemenea oameni ? Este clar ca ei trebuie formati. In special la nivelul organizatiilor de tineret. Asa ca un orizont realist ar fi nu alegerile din 2008, ci alegerile din 2012. Toate partidele, mai putin PD, specializat in karaoke prezidential, au inteles acest lucru. Dar presedintele si PD nu sunt interesati in ceea ce reprezinta continutul, substanta votului uninominal. Ci doar in efectul propagandistic si electoral de moment al asumarii initiativei in acest sens. Pentru Basescu nici nu conteaza, de fapt, deznodamantul. Ci doar exceptionalul prilej pe care l-ar avea, in calitate de presedinte, de a face propaganda, in beneficiul imaginii sale si a PD, fara a fi sanctionat de Constitutie. Iar vehiculul este referendumul. Daca presedintele ar putea declara un referendum, el ar putea vorbi nestanjenit, sub pretextul informarii populatiei asupra obiectului acestuia. Si asta in plina campanie electorala. Este exact motivul care l-a determinat pe presedinte sa-si anunte intentia ferma de a face referendum simultan cu alegerile locale. Incercand sa contracareze aceasta manevra politicianista, incoltit fiind din toate directiile, Guvernul a lasat sa se inteleaga ca, pentru a nu se ajunge la referendum, este gata sa isi asume raspunderea pentru o lege a votului uninominal. Ce ar urma sa fie aplicata incepand din 2012. In aparenta, inca un prilej de daramare a Executivului. In realitate, Guvernul ar merge la sigur, intrucat, in aceasta formula, cu orizont 2012, partidele parlamentare ar avea toate motivele sa voteze legea. In acest sens, neasumarea raspunderii s-ar dovedi o greseala la fel de mare, pe cat ar fi asumarea de benefica. Asa ca infrangerea de ieri a presedintelui ar putea genera, iata, maine-poimaine, o noua infrangere.
Si, intre timp, scandalul procuraturii politice ia amploare. Nu numai DNA s-a decredibilizat, consumandu-si prea mult combustibil in abuzuri politice, ci si cealalta directie a Parchetului General. Cele doua degete politico-penale ale lui Basescu au inceput sa se flescaiasca.

Sorin Rosca Stanescu
Ziua miercuri 10 octombrie, 2007 http://www.ziua.net/

SRI recunoaste documentele lui Ciuvica

-- Serviciul Roman de Informatii se jura ca n-a facut politie politica
Raportul SRI privitor la dezvaluirile facute de Grupul de Investigatii Politice (GIP) recunoaste veridicitatea documentelor prezentate de Mugur Ciuvica, dar sustine ca documentele sunt rodul unor simple monitorizari a mass-media pe care Serviciul o face in mod uzual.
Surse parlamentare ne-au precizat ca in Raport se sustine ca documentele SRI referitoare la unele dintre activitatile PNL, ale Noricai Nicolai (PNL) si ale lui Victor Ponta (PSD), reprezentau simple informari "neclasificate", de rutina, care nu exista insa in arhivele SRI deoarece, dat fiind neimportanta lor, au fost distruse. "In regulamentul intern al departamentului care a elaborat informarile exista prevederea ca, odata la un an, documentele neclasificate sa fie distruse. Astfel, SRI sustine ca documentele prezentate de Ciuvica sunt veridice, dar acestea nu mai exista in arhivele Serviciului deoarece au fost distruse", ne-au declarat sursele citate. "Raportul SRI sustine ca exista o practica in cadrul Serviciului de a face o serie de informari din surse deschise - emisiuni televizate, emisiuni radio sau ziare - si a trimite aceste informari sintetizate, si neclasificate, unor factori de raspundere", ne-au explicat aceleasi surse. Concluzia Raportului SRI este, au afirmat sursele, urmatoarea: "SRI nu a facut si nu face politie politica. Niciodata informarile referitoare la Norica Nicolai, Victor Ponta si PNL nu au fost efectul unor actiuni operativ-informationale operate de SRI". Totodata, reprezentantii SRI au trimis Comisiei parlamentare pentru controlul Serviciului si o anexa cu informari neclasificate, privitoare la diverse persoane publice, facute de-a lungul timpului.
De asemenea, documentul trimis de conducerea Serviciului, catalogat drept "stufos" de parlamentarii forului de specialitale, prezinta pe larg unele masuri interne luate de sefii SRI pentru eficientizarea Grupului de Evidenta, departamentul care a elaborat informarile prezentate de Mugur Ciuvica.
Parlamentari revoltati
Contactati telefonic, o serie de parlamentari din Comisia pentru controlul SRI si-au explicat nemultumirea privitoare la explicatiile oferite de conducerea Serviciului. "Nu putem crede ca un departament intreg din SRI sta sa urmareasca televizorul si radioul, sa citeasca ziare, si sa faca simple informari neclasificate. Avem nevoie de explicatii suplimentare din partea Serviciului si speram ca directorul SRI George Maior (foto) sa ne edifice, cu ocazia audierilor", a afirmat un membru al Comisiei. Forul parlamentar se intruneste si in cursul zilei de astazi, deputatii si senatorii dorind sa ajunga la un punct de vedere comun pe care sa-l transmita presei.

Razvan Gheorghe

Ziua miercuri 10 octombrie, 2007 http://www.ziua.net/

Toaleta spiritualitatii romanesti

-- "Societatea asta civila e de cacat". Cuvintele acestea extrem de dure au fost spuse vineri seara, la televizor, de catre scriitorul Mircea Dinescu. A doua zi, liderii societatii civile, Gabriel Liiceanu si Andrei Plesu, insotiti de un teolog, au purtat, pe acelasi post TV, o savanta discutie despre closet, confirmand astfel intuitia lui Dinescu.
Pastrand tonul propus de Mircea Dinescu, am putea spune ca, dupa caderea motiunii PSD-PD-Basescu, ceea ce atrage atentia este faptul ca multi dintre comentatorii indragostiti iremediabil de Cotroceni au inceput sa traga apa ! Gestul cel mai vizibil a fost facut de Mircea Cartarescu, in "Evenimentul zilei". Articolul sau, "Probleme de imagine" - vezi aici -, il arata pe aspirantul la Premiul Nobel in postura unui om stanjenit de "tiganca imputita", de "pasarica", sau de "armenii rai", care nu sunt metafore din paradisul mahalalei, ci adanci vorbe din intelepciunea presedintelui ! Cartarescu pare transant: "Nu poti spune la nesfarsit: asa e el, a fost marinar, ce sa-i faci ? Caci acum nu mai e marinar, ci seful statului, tiganii si armenii sunt cetatenii statului, iar legislatia rutiera e parte din legile la respectarea carora presedintele trebuie sa vegheze. Nu e nimic de adaugat" (Ev. Z., 5 octombrie a.c). Din pacate, tonul acesta transant este doar aparent, caci aproape tot articolul este, de fapt, un rechizitoriu al celor care l-au criticat pe dl Basescu exact pentru iesirile subliniate acum si de Cartarescu. Punerea cenusii in cap este, ca si dusul la WC, o chestiune personala pe care n-o poate face cineva in locul tau ! Si Postelnicu, dupa Revolutie, spunea: "Am fost un dobitoc !", gest care, intr-un fel, ii stergea din pacate. Parafrazand, am putea sa ne intrebam ce vina avem noi ca Mircea Cartarescu intelege abia acum ce a fost ?
Dar, sa recunosti ca ai fost ca Postelnicu nu e cel mai simplu lucru din lume, iti trebuie o tarie de caracter pe care multi nu sunt in stare sa si-o asume. Din textul lui Mircea Cartarescu se desprinde un lucru pe care dl Basescu ar trebui sa-l ia in seama: "Am mai auzit de la prieteni ca Basescu (intotdeauna Baselul, Chiorul, Marinerul, ca si cand injuriile ar putea tine loc de argumente) este el insusi parte din sistemul ticalosit pe care-l condamna". Asadar, in cercul de prieteni ai sustinatorilor lui Basescu, in acesti termeni se vorbeste de presedinte: Baselul, Chiorul, Marinerul ? Imi amintesc ca doamna Doina Cornea, vazuta de elita intelectuala ca un opozant al presedintelui, a insistat mereu ca, in transcrierea unui interviu, atunci cand aparea numele lui Basescu, acesta sa fie insotit mereu de apelativul "domnul". La spiritele inalte, critica si bunul simt merg mana in mana tocmai pentru a se incarca valoric de credibilitate ! Oricum, delimitarile propuse de Mircea Cartarescu trebuie sa fie luate in seama caci ele tradeaza o stare de agitatie intr-un grup care-l credea pe Traian Basescu un fel de Dumnezeu al puritatii si moralei crestine.
Asa cum evolueaza lucrurile, prevad ca in scurt timp va fi coada mare la toaleta spiritualitatii romanesti, ocuparea unui loc pe tineta putand fi un adevarat privilegiu ! Asteptam, asadar, cu interes, volumul lui Liiceanu "Despre marlanie" sau studiul lui Andrei Plesu "Despre ingerii basinosi". Trecand peste gluma, subliniem necesitatea constituirii unei alte societati civile romanesti, ale carei preocupari sa fie respectarea drepturilor omului, revenirea la morala simpla si salvatoare, eradicarea saraciei sau protectia categoriilor defavorizate. Si, desigur, sa faca apologia bunului simt, in dauna slugarniciei desantate. In politica, buda este altceva decat in filosofia indiana !

Ion Spanu
Ziua miercuri 10 octombrie, 2007 http://www.ziua.net/

Trecutul maoist al lui Barroso

-- Un material video care dezvaluie simpatiile comunisto-maoiste, din tinerete, ale actualului presedinte al Comisiei Europene a fost afisat pe site-ul http://www.miguelportas.net.
Din vocabularul lui Jose Manuel Durrao Barroso nu lipseau termeni precum "burghez", "revolutionar" sau "anti-proletar". Imaginile difuzate pe Internet il surprind pe tanarul Barroso, in Portugalia anului 1976, in timpul unei plenare a Federatiei Studentilor Marxisti-Leninisti - organizatia de tineret a Miscarii de Reorganizare a Partidului Proletar (MRPP). La reuniune se explica faptul ca introducerea asa-numitului "serviciu civic al studentilor" reprezinta "dovada crizelor sistemului educational burghez" si "a masurilor anti-populare si anti-proletare" - aici -. Respectiva masura echivala cu introducerea unui alt an intre invatamantul secundar si Universitate, explica site-ul mentionat, precizand ca, in 1975, chiar dupa asa-numita Revolutie a garoafelor rosii, universitatile portugheze nu aveau capacitatile de a accepta numarul extrem de mare de aplicanti. Iar pentru actualul presedinte al Comisiei Europene, acest lucru nu era decat "o problema a sistemului educational burghez". Tanarul Barroso - aici - lupta pentru introducerea, la examenul de diploma de la Drept, a disciplinei Marxism-Leninism-Maoista. Site-ul ofera si transcrierea libera, in engleza si franceza, a declaratiei confuze facute in urma cu 29 de ani de Barroso: "Cred ca propunerea aprobata astazi, in aceasta plenara, privind aplicantii din primul an ai acestei univeristati si prezentata de comisia studentilor revolutionari, este o propunere total echitabila. Este o propunere care tinteste in directia corecta a bataliei, facuta in interiorul structurii revolutionare. Acesta (n.r - textul) cere autoritatilor guvernamentale admiterea imediata a studentilor si solicita legalizarea acestor admiteri. Trebuie sa luam in considerare ca problema <> a fost deja discutata si anul trecut, in 1975. Ministerul Cercetarii si Educatiei, haideti sa ii spunem asa, sprijina actiunile serviciului civic al studentilor. Acest act reprezinta dovada crizelor sistemului educational burghez ! Acest act este complet gresit, anti-proletar si anti-popular ! Si ii indreapta pe studenti impotriva muncitorilor si pe muncitori impotriva studentilor".
Reamintim ca un alt oficial european de rang inalt, fostul ministru de Externe german, Joshka Fischer, a avut, de asemenea, simpatii comuniste, in anii '60, iar premierul italian Romano Prodi a fost acuzat ca, in tinerete, a colaborat cu KGB-ul.

L.P.
Ziua miercuri 10 octombrie, 2007 http://www.ziua.net/

[NOTA – mig007] Pentru a vizualiza filmuletul cu Jose Manuel Durrao Barroso accesati: http://videos.sapo.pt/fUop0r8qK8vzAOhgDKAv