marți, decembrie 25, 2007

HAPPY CHRISTMAS !!!


Unique Christmas Comments

Craciun



Craciun

In toata lumea Craciunul este sarbatorit pe 25 Decembrie celebrand nasterea Domnului Iisus Christos. Craciunul este o faptura sacra care simbolizeaza prin excelenta tipul creator, ceea ce romanii numeau tempus factum, in care toate se faceau si desfaceau. In mitologia geto-daca e posibil sa fi fost reprezentat printr-un stramos care simboliza echilibrul elementelor in stadiul facerii lor, a inceputului procesului celor necreate si nedate in vileag. Pe pamant marcheaza hierofania timpului sacru in solstitiul de iarna, a sfarsitului de an sau rastimpul dintre doi ani.

Asa se face ca majoritatea celor care au cautat sa explice structura personajului mitic si a caracterului divin al Craciunului au ajuns la etimologii care converg in semnificatii temporal-creatoare. Dupa Ovid Densusianu, Alex Graur si Alex. Rosetti, apelativul Craciun deriva din creatio, care in latina inseamna nastere: nasterea naturii, transfigurata mai apoi in nasterea lui Craciun sau din incarnationis incarnare - deci renastere: renasterea naturii prin incarnarea lui Craciun.

In orice caz, ipoteza denumirii latine a Craciunului nu justifica originea lui, care putea sa fie anterioara si care, in limba daca, putea sa fi insemnat tot creatio sau ceva asemanator.

Mitul arhaic al unui cioban zeu-mos este transfigurat in mitul unui cioban demonic care refuza sa primeasca pe fecioara Maria sa nasca in staulul lui. Sotia lui Craciun o primeste intr-ascuns si moseste pe Iisus, fapta pentru care Craciun ii taie mainile iar Fecioara Maria ii lipeste mainile la loc. Minunea il converteste pe Craciun la crestinism (inca nedefinit la acea data in istoria religiilor).

De bucurie ca nevasta sa a scapat de pedeapsa lui necugetata, Craciun aprinde un rug din cioate de brad in curtea lui si joaca hora cu toate slugile lui. Dupa joc imparte Fecioarei Maria daruri pastoresti (lapte, cas, urda, smantana pentru ea si copil. De aici transfigurarea lui Mos Craciun intr-un sfant care aduce de ziua nasterii lui Iisus daruri copiilor, obicei care se suprapune cu amintirea darurilor pe care, dupa legenda evanghelica, le aduceau regii-magi in staul noului Mesia. Mos Craciun, persoana mitica anterioara crestinismului primitiv in Dacia, transsimbolizeaza in versiune mitologica crestina pe cei trei magi.

Cantecele de bucurie adresate de slugile lui Craciun cu prilejul minunii lipirii mainilor bunei lor stapane Craciuneasa s-au transformat in colinde ce glorifica in mitologia crestina nasterea lui Iisus.

Mai multe despre Craciun puteti citi – aici -

Tuturor vizitatorilor acestui blog, in special cu prilejul sarbatorilor Craciunului, as dori sa le adresez o calduroasa si sincera urare de, CRACIUN FERICIT !!!


Cadoul meu de Craciun…




Cu prilejul sarbatoririi Craciunului 2007 ofer tuturor vizitatorilor acestui blog o suita de melodii traditionale de Craciun interpretate in Limba Engleza de diferiti artisti.

1. Jingleascultati aici -

2. Jingle bellsascultati aici -

3. Merry little Christmasascultati aici -

4. Noelascultati aici -

5. Rudolfascultati aici -

6. Santa Claus is coming to townascultati aici -

7. Silent nightascultati aici -

8. We wish you a Merry Christmasascultati aici -

9. White Christmasascultati aici -

10. Joy to the worldascultati aici -

11. BONEY M. - When A Child Is Born – ascultati aici -

12. Oh Christmas Treeascultati aici -

13. BRYAN ADAMS - Xmas Time – ascultati aici -

14. BONEY M. - Jingle Bells – ascultati aici -

15. BRENDA LEE - Rockin Around The Xmas Tree – ascultati aici -

16. MAHALIA JACKSON - Silent Night – ascultati aici -

17. DOLLY PARTON & KENNY ROGERS – Happy Home With Bells On – ascultati aici -

18. BONEY M. - Marys Boy Child – ascultati aici -

19. GEORGE MICHAEL - Last Christmas – ascultati aici -

20. SHAKIN STEVENS - Merry Xmas – ascultati aici -

21. ROSE MARY LLONEY - Jingle Bells – ascultati aici -

22. Instrumental - The Christmas Song – ascultati aici -

23. BONEY M. - The Christmas – ascultati aici -

24. BONEY M. - Feliz Navidad – ascultati aici -




NOTA: Aceste melodii nu sunt publicate pe blog in scopuri comerciale, ci pentru a face cunoscuta traditia noastra, a romanilor, tuturor vizitatorilor mei din tara si din strainatate. Sper ca titularii drepturilor asupra acestor melodii vor intelege si vor accepta/permite afisarea lor pe perioada sarbatorilor. Drept pentru care le transmit multumirile mele anticipate !

Tuturor vizitatorior acestui blog le urez, cu prilejul Sfintei sarbatori a Craciunului, un sincer: LA MULTI ANI ! si Un Craciun Fericit !!!