miercuri, august 22, 2007

"Spune-mi cu cine te insotesti, ca sa-ti spun cine esti !"

Contractele lui Adriean



-- Consilierii PC au prezentat ieri "Topul abonatilor la achizitii publice in Primaria Bucuresti din 2006" * El coincide cu cel al firmelor de casa ale PD
O parte a consilierilor municipali continua lupta pentru a-i scapa pe bucuresteni de primarul impostor, Adriean Videanu. Ieri, consilierii Partidului Conservator au prezentat public "Topul abonatilor la achizitii publice in Primaria Bucuresti din 2006". Practic, o continuare a firmelor de casa ale PD-ului, preluate de Videanu din mers de la predecesorul sau, actualul presedinte al Romaniei, Traian Basescu.
Campionii
Primele locuri sunt detinute, detasat de Metroul Bucuresti SA si SC Proiect Bucuresti, cu cate 18 contracte. La o mica lungime se afla SC Romair Consulting SRL cu 13 contracte si Atlassib SRL cu 12 contracte. Clasamentul abonatilor la buzunarele contribuabilului sunt SC Romproiect SA firgureaza in acest top cu 9 contracte, SC Cofrom Total, TMUCB si SC Decons SRL cu cate 8 proiecte. Firma REBU SA - SC Rer Ecologic Service Bucuresti, a sponsorizat cabinetul primarului general cu mobila pentru Sommet-ul francofoniei, in valoare de 168.113 RON are sapte contracte cu Primaria Capitalei. Alte firme cu cate sase contracte cu Primaria Capitalei sunt SC Constructii Erbasu, SC General Fluid, SC Net Consulting si CRFCAPL Bucuresti.
Top de top
In cadrul unei conferinte de presa desfasurate, ieri, consilierul PC, Victor Adir, a declarat ca el si colegii sai doresc tragerea unui semnal de alarma cu privire la modul cum sunt cheltuiti banii Primariei Capitalei. Victor Adir a facut referire la achizitiile publice pe anul trecut, explicandu-ne si ceea ce l-a indemnat sa alcatuiasca "topul abonatilor la achizitii publice in Primaria Capitalei pe 2006". "Demersul nostru este clar. Trebuie mai multa atentie, in toate cazurile, la utilizarea banului opublic. Spun acest lucru pentru ca sunt foarte multe achizitii, sunt multe firme pe care eu le-am prezentat ca un top al abonatilor la achizitii publice pe anul 2006. Si as incepe cu primii zece, din care fac parte SC Metroul Bucuresti cu 18 contracte, SC Proiect Bucuresti cu 13 contracte, SC Romair Consulting SRL cu 13 contracte, Atlassib SRL cu 13 contracte... si altele. Deci am dat un top in care se regasesc multe firme cu 18, 13, 12, dar si cu 9 contracte, 5 si asa mai departe. Noi am constatat ca, pe 2006, un numar de firme au fost pur si simplu abonate la achizitiile publice, lucru care necesita explicatii". Consilierul Victor Adir ne-a spus ca nu acuza in mod direct vreo ilegalitate dar ca pledeaza pentru o gestionare severa a banului public. "Nu am dovezi neaparat despre presupuse ilegalitati, este treaba organelor de ancheta sa le gaseasca in caz ca se confirma asa ceva... Dar este de observat ca aceste firme au foarte multe contracte cu Primaria. De aceea am dat si exemplul cu sponsorizarea mobilierului din cabinetul primarului general cu ocazia Sommet-ului Francofoniei din Bucuresti 2006... Ma refeream la acel REBU SA care a donat o suma importanta de bani, adica sponsorizarea a fost de 168.113 RON. Ca mai apoi sa constatam ca REBU asta are si sase contracte cu Primaria. Pai intrebarea fireasca este: bai fratilor, adica sponsorizeaza, dar dupa aceea nu te simti nevoit sa-i dai si tu, ca poate pe undeva te simti obligat ? Sunt, deci, aspecte care trebuie verificate.
Abonamente PD la bani publici
O alta abonata la bani publici, SC Romproiect SA este o societate care are ca actionar majoritar un off-shore din Cipru: Sitraco Overseas Engineering Ltd. Administratorii societatii sunt Radu Stanculescu, Dan Zaharia si Dan Radu Zatreanu.
Acesta din urma este si consilier general, din partea PD, si membru in Comisia Transporturi si Infrastructura Urbana si in cea de Relatii Internationale. Pentru proiectare privind studiile de fezabilitate la un numar de 20 de parcaje subterane. Aici apar firmele din panoplia Videanu: Romair Consulting, Metroul SA, Proiect Bucuresti. General Fluid, Erbasu si TMUCB, alte firme mentionate au beneficiat din plin de contorizarea blocurilor Capitalei, asta pentru a enumera numai contractele din trecut. Actualul patron al firmei Erbasu s-a aflat in relatii foarte apropiate, chiar intime, cu Elena Udrea si Elena Basescu, fata cea mica a presedintelui Romaniei. Despre REBU nu se mai poate spune nimic in plus. Presa a subliniat in nenumarate randuri. Doar ca in aceste zile firrma de salubrizare este bagata cu sila de Videanu pe gatul locuitorilor Sectorului 1. Trebuie avut in vedere faptul ca societatea de gunoi a avut un rol important in finantarea campaniei electorale a PD. Mai mult, aceasta a fost condusa chiar de vicepresedintele PD, Cezar Preda.
Locotenentii Udriste si Iordache
Mai mult, cercurile de interese ale PD-ului sunt strans grupate in jurul lui Adriean Videanu. Acesta este secondat de directorul directiei Transporturi din Primaria Capitalei, Gheorghe Udriste (cel care mijloceste toate licitatiile de la municipalitate) si Adrian Iordache seful Oficiului Juridic al institutiei.
Metroul Bucuresti este implicat gratie si lui Udriste in fel de fel de contracte de consultanta, direct si indirect. Astfel, firma Centrul de Consultanta in Afaceri SRL este un subcontractant al consortiului angajat de Primaria Capitalei. Concret, "firma de apartament" a fost angajata de societatea franco-romana Systra-Metroul, o veche partenera a municipalitatii care s-a ocupat de consultanta multor lucrari publice din Capitala, inca de pe vremea cand edil-sef peste bucuresteni era Traian Basescu. Pasajul Basarab este una dintre lucrarile care le-au fost atribuite. Din cele cateva sute de milioane de euro, 5% revin consultantilor. Adica milioane de euro.
SC Proiect Bucuresti SA are si ea "doar" 18 contracte. Multe din vremea lui Basescu. Acesta chiar a avut un dosar penal pentru abuz in serviciu legat de plata sumei de 37 miliarde lei vechi, in perioada 2001 - 2002, catre SC Proiect. Plata a fost efectuata de fostul primar general al Capitalei, Traian Basescu. Fara acordul de vointa al CGMB, care s-a opus vehement proiectelor lui Basescu de "reabilitare" a Capitalei, prin investitii finantate partial de Banca Europeana de Investitii (BEI). Videanu a preluat din mers firma, ale carei conturi au fost sistematic alimentate de catre primar si camarila sa. Societatea este amestecata si in "refacerea" Pietei Obor.
Gunoierii lui Basescu vor veni la plata
Consilierii PC sunt nemultumiti de modul in care sunt cheltuiti banii Primariei. Pe aceata tema au depus sapte plangeri catre Prefectura, una catre comisia de licitatii si inca una catre Ministerul Finantelor. Consilierii propun ca toate achizitiile din 2006 sa fie controlate indeaproape. Ei sustin ca pretul proiectelor se mareste sistematic dupa atribuirea contractelor. Acest fapt a devenit deja o regula. Se castiga cu un pret, dupa care se suplimenteaza lucrarile si banii. "Numai la strazi s-a cerut o suplimentare de 650 milioane euro. beneficiari fiind Euroconstruct si acolitii lor. Nu este sedinta de consiliu sa nu fie vorba de suplimentari. Acestea trebuiesc facute doar in conditiile in care apar cheltuieli neprevazute. Nu cand vrea Videanu si pentru cine vrea. Sunt sigur ca acum apar si suplimentari pentru firmele care au lucrat cica gratuit la indemnul lui Basescu in zona Popesti-Leordeni, Glina", a declarat consilierul municipal al PC, Octavian Petrovici.
Consultanta, o mina de aur
Victor Adir ne-a mai declarat in final ca a identificat mai multe firme "aflate in topul abonatilor la achizitii publice pe 2006 care “isi impart” intre ele studiile de fezabilitate, de consultanta". Spre exemplu, ne-a declarat Adir, am identificat peste 30 de contracte de consultanta, deci nu trei-patru si ar fi interesant de stiut in ce masura au fost puse in practica, contracte care costa sute de milioane, daca stam sa ne gandim. Pe de alta parte, sunt 44 de contracte de studii de fezabilitate din care 38 sunt adjudecate de firmele din top, de primele cinci firme. Pai si aici trebuiesc puse niste intrebari de bun simt. Eu nu pun la indoiala legalitatea... Eu ma refer la ceea ce am vazut la documentele eliberate de Directia de Achizitii, Concesionare si Contracte. Eu nu sunt organ de ancheta. Noi pledam pentru o gestionare severa si judicioasa a banilor publici... Spre exemplu, s-au cumparat doua autoturisme Hyundai Accent pentru Unitatea de Implementare a Proiectelor. Pai nu puteau sa mearga cu Logan ? Adir s-a mai plans ca "degeaba s-au facut scoli de pregatire pentru diriguitorii Primariei daca nu se verifica la sange cum este cheltuit banul public si daca nu urmaresc niste lucruri". "Sincer sa fiu, a spus consilierul, daca eram in locul primarului general, primul lucru care il intrebam cand imi aduceau biroul in camera era: Bai baieti, de la ce firma le-ati adus. Bai baieti, firma asta are ceva cu noi ? Daca aflam ca da le spuneam: luati astea de aici, ca nici macar nu trebuie sa planeze vreo banuiala... Deci, eu doresc sa fie supravegheat cu atentie banul public ca, dupa cum se vede, are balta peste. Acesta este si un semnal de alarma pe care il tragem", ne-a declarat consilierul PC.

Mihnea Talau & Tudor Borcea
Ziua miercuri 22 august, 2007 http://www.ziua.net

Dosarul de cadre al Patriarhului Teoctist



La fiecare actualizare a dosarului, comunistii mentionau trecutul legionar al inaltului ierarh.
Cotidianul a intrat ieri in posesia dosarului de cadre al Patriarhului Teoctist. Dosarul provine din arhiva CC al PCR, sectia cadre, nr. A/592, si se afla in prezent depozitat la Arhivele Nationale. Contine zece file A4 batute la masina - grupate in cinci fise. Trei dintre acestea, asemanatoare, dateaza din perioada in care Teoctist era mitropolit al Olteniei (1973-1977), doar una fiind datata 11 decembrie 1974. A patra fisa a fost intocmita dupa numirea lui Teoctist in rangul de arhiepiscop al Iasilor si mitropolit al Moldovei si Sucevei (1977-1986). Ultima fisa, o aducere la zi a celei de-a patra, poarta antetul Departamentul Culte, este semnata de seful institutiei Ioan Cumpanasu, a fost redactata pe 30 iunie 1988 si se refera la perioada in care Teoctist se afla in scaunul de Patriarh. Va prezentam integral acest ultim document.
Departamentul Cultelor Teoctist Arapasu
Nascut la: 7 februarie 1915, in satul Vinatori, comuna Stanceni, judetul Botosani
Originea sociala: tatal a fost taran cu gospodarie mijlocie
Nationalitatea: romana
Studii: facultatea de teologie
Cunoaste limbile: franceza
Este patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, arhiepiscop al Bucurestilor si mitropolit al Ungrovlahiei.
A urmat scoala primara in satul natal (1921-1927), dupa care a intrat la manastirea Vorona si apoi la Neamt.
Intre anii 1932-1940 a urmat cursurile seminarului teologic de la manastirea Cernica, iar in 1940-1944 pe cele ale Facultatii de teologie din Bucuresti.
In 1935 a fost tuns in monahism la manastirea Bistrita-Neamt; in 1937 a fost hirotonit diacon, iar in 1945 - preot.
Din unele informatii existente in dosarul personal rezulta ca a desfasurat activitate legionara (depozitind materiale de propaganda in manastirile Cernica si Caldarusani si participind chiar la rebeliune), iar in timp ce era elev la seminar a practicat homosexualismul.
A indeplinit urmatoarele functii:
1942-1945 - diacon la catedrala Patriarhiei si centrul eparhial din Bucuresti;
1945-1948 - preot la catedrala mitropolitana din Iasi;
1948-1949 - exarh al manastirilor din Moldova;
1949-1950 - vicar administrativ la Mitropolia Moldovei;
1950 - secretar al cancelariei Sinodului si administratiei patriarhale;
1950-1954 - rector al Institutului teologic ortodox din Bucuresti;
1954-1962 - episcop-vicar patriarhal;
1962-1973 - episcop al Aradului;
1973-1977 - arhiepiscop al Craiovei si mitropolit al Olteniei;
1977-1986 - arhiepiscop al Iasilor si mitropolit al Moldovei si Sucevei.
Din 16 noiembrie 1986 este patriarh al B.O.R., arhiepiscop al Bucurestilor si Mitropolit al Ungrovlahiei.
A sprijinit, in toate ocaziile, actiunile initiate de organele locale de stat. A fost membru al Comitetului de lupta pentru pace din Bucuresti, aducand o contributie bine apreciata la indrumarea preotilor in a sprijini aceasta actiune. A scris articole cu orientare progresista in revistele teologice.
Ca episcop-vicar patriarhal, episcop al Aradului, mitropolit al Olteniei si al Moldovei si Sucevei, a primit diferite delegatii straine care se interesau de situatia cultelor din Romania. Cu aceste ocazii a prezentat in mod corect realitatile din tara noastra, atat pe linie bisericeasca cat si realizarile poporului roman pe plan economic, social si cultural.
In predicile tinute cu prilejul serviciilor religioase ce le oficiaza si a vizitelor canonice din parohii, indeamna preotii si credinciosii sa participe la actiunile initiate de organele de stat, sa aiba o comportare moral-cetateneasca corecta.
A facut parte din diferite delegatii ale Bisericii Ortodoxe Romane, care au vizitat biserici din mai multe tari.
In activitatea sa manifesta, uneori, o atitudine dura in relatiile cu preotii si cu ceilalti ierarhi.
Ca patriarh, Teoctist Arapasu este apreciat prin indrumarea perseverenta pentru buna gospodarire a eparhiilor, prin grija fata de monumentele istorice, prin atitudinea de justa orientare a clerului in activitatea social-obsteasca, pentru slujirea cu devotament a patriei, cerind permanent clerului si credinciosilor sa participe activ la dezvoltarea economica-sociala a tarii, la infaptuirea politicii de pace, de prietenie si larga colaborare cu toate popoarele.
A fost decorat cu ordine si medalii ale R.S. Romania.
Din 1975 a fost ales deputat in Marea Adunare Nationala in toate legislaturile.
Despre familie:
Tatal, Dumitru Arapasu, si mama, Marghioala, fosti tarani cu gospodarie mijlocie, sunt decedati.
Din cei sapte frati si trei surori, toti tarani, mai traieste un frate, fost cooperator in comuna natala.
Presedinte, Ion Cumpanasu, 30.VI.1988“
Cadrele decid totul
Potrivit Sefului Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste, politologul Vladimir Tismaneanu, „un dosar de cadre continea de regula o autobiografie, care era de obicei adusa la zi la doi-trei ani“. „Fiecare institutie de stat avea un dosar de cadre, la care se adaugau dosarele partidului. Trebuie inteles faptul ca totul pleca de la celebra formula a lui Stalin, «Cadrele decid totul». Alaturi de autobiografie, in dosar mai figurau referintele pe care «cadristul» le lua pe baza de discutii cu diverse persoane - sugerate de subiect - sau altele. Se faceau si aprecieri din partea «cadristului» asupra atitudinii si comportamentului, iar, in plus, se culegeau informatii despre viata personala a subiectului. Sistemul s-a bazat intotdeauna pe constringere si santaj. In cazul lui Teoctist, cred ca vorbim de trei dosare: dosarul de personal, aflat probabil la Patriarhie, dosarul de cadre, din arhiva CC, pentru ca Teoctist era considerat un demnitar important al statului, si dosarul care ar trebui sa fie la CNSAS“, precizeaza Tismaneanu.
Acuzatiile privind trecutul legionar nu sunt o noutate. In 2001, istoricul Dorin Dobrincu si fostul angajat al CNSAS Gabriel Catalan publicau in presa centrala o serie de documente provenite din Arhiva SRI, conform carora, in tinerete, Teoctist ar fi participat la rebeliunea legionara din 1941 si ar fi devastat o sinagoga.
In plus, in documentele citate de Catalan se mai afirma ca Teoctist „este cunoscut ca a practicat homosexualitatea“. In presa a fost invocata o nota din 1957, care continea o delatiune a unei surse a Securitatii. Subliniem faptul ca doar ultima fisa de cadre a lui Teoctist mentioneaza trecutul homosexual al acestuia, precedentele patru rezumandu-se sa treaca in revista doar trecutul sau legionar. „E posibil ca acea informatie (referitoare la homosexualitate - n.r.) sa fi fost oferita ulterior de Securitate“, crede Vladimir Tismaneanu.

Dan Duca
Cotidianul miercuri 22 august, 2007 http://www.cotidianul.ro

Legea pensiilor, motivul motiunii de cenzura



-- Faptul ca premierul Tariceanu si PNL au la activ aceasta lege populara - nu populista, cum era varianta imposibila si respinsa a PSD - ii macina deopotriva pe Geoana si pe Basescu.
Absurdul motiunii de cenzura anuntate de PSD este cu atat mai evident, cu cat nu exista nici motive obiective, nici motivatie subiectiva. Motivele enuntate nu se sustin, ele sunt de un ridicol flagrant. Adica, PSD a votat masiv Guvernul Tariceanu fara PD si la cateva luni se pomeneste ca vrea sa-l dea jos in favoarea PD. Anuntand in acelasi timp ca motivul principal al nemultumirii il constituie prestatia "catastrofala" a ministrilor PD si a ex-liberalului Flutur, cum au recunoscut vicepresedintii PSD invitati la televiziuni. Super-logica. Beton decizie. Nici motivatia declarata de presedintele Mircea Geoana nu se sustine. Vointa declamata de a deveni prim-ministru e ridicola, fara putinta. Nerealista. Adica, nu l-a numit presedintele Basescu in decembrie 2004, cand PSD castigase alegerile, cu cateva procente peste Alianta PNL-PD, si il numeste acum premier, cand PSD s-a dezumflat procentual aproape la jumatate, iar PD s-a gonflat de vreo cinci ori, de la un amarat de 6% in marja de eroare, cat avea cand l-a remorcat PNL ?!
De fapt, buba e alta. E ceva ce framanta atat PSD, cat si Cotrocenii. Aceasta framantare constituie motivul nedeclarat pentru care PSD anunta motiune de cenzura. Chiar dupa ce Guvernul pe care l-a votat cu ambele maini la vedere a luat o serie de masuri necesare, inclusiv sociale - unele, votate si de PSD, iar alta, adoptata unanim in Parlament. Si exact dupa ce sondajele, inclusiv cele comandate de formatiuni sau institute ostile liberalilor, au indicat cresterea increderii in premierul Tariceanu si in PNL. Fapt perceptibil si fara sondaje, majorarea pensiilor a produs o vie impresie, nu doar printre pensionari. Si a marit consideratia oamenilor fata de Guvernul liberal, primul care a avut curajul si decenta de a demara repararea radicala a unei mari nedreptati. O nedreptate a carei responsabilitate le revine in egala masura PSD si PD, pentru ca, impreuna ca FSN, au instituit, in 1990, sistemul de pensii injust. E fapt. Indenegabil.
Tot fapt este si legea majorarii pensiilor, votata in unanimitate, la propunerea PNL. Faptul ca premierul Tariceanu si PNL au la activ aceasta lege populara - nu populista, cum era varianta imposibila si respinsa a PSD - ii macina deopotriva pe Geoana si pe Basescu. Cele 20 de procente in minus la increderea in presedintele tarii sunt in buna parte rezultatul opozitiei fata de majorarea pensiilor. Cu toate ca mai multi pensionari il votasera ca sa traiasca si ei bine, cum au fost mintiti si in discursul inaugural al functiei de sef al statului dupa validarea in Parlament, din 21 decembrie 2004. A zis asa: "Nu avem voie sa mascam saracia sub statistici. Prea multi pensionari au pensii mai mici decat factura la incalzire pe timp de iarna. Prea multi tarani traiesc in saracie indiferent de cat de bogata este recolta. Prea multi tineri incep sa creada ca Romania nu mai este o tara in care au sanse. Aceasta realitate trebuie schimbata". Dupa care s-a dezis. Pentru ca nu PD, ci PNL a marit pensiile. Si nici PSD.
Adevarul supara atat PSD, care a avut patru ani de guvernare ca sa introduca o lege reparatorie si n-a facut-o, cat si PD, care a detinut doi ani si jumatate Ministerul Muncii si n-a facut-o, preferand stilul PSD, doar cu o lingurita ceva mai mare. Sunt fapte. Tot fapte sunt si celelalte masuri demarate de PNL. De natura sa demonstreze ca de fapt motiunea de cenzura vizeaza nu nerealizari, ci rezultate. Si e doar o cacealma menita sa situeze, o vreme, PSD in centrul atentiei publice.

Roxana Iordache
Ziua miercuri 22 august, 2007 http://www.ziua.net

Scriitorul politic - noul monstru cultural





-- Intr-un sens care, aparent, nu are nimic in comun cu etimologia, democratie inseamna diversitate. La rigoare, insa, "puterea poporului" (demos-kratos) chiar asta inseamna: dati puterea poporului, caci in el se afla toate opiniile !
Asistam, de 17 ani, la o tentativa permanenta de a uniformiza gusturile, optiunile politice sau preocuparile acestui popor amarat, caruia ii merge din ce in ce mai rau. In locul unei societati civile, care sa-i apere, pe bucati, dreptul la viata decenta, la munca cinstita, la libertate sau la opinie, la noi s-a instaurat dictatura unei singure structuri, formata, la varful ei, tocmai din odraslele celor care au adus comunismul in Romania chiar atunci cand societatea noastra parea sa-si fi gasit locul intr-o lume careia avea multe valori sa-i ofere. Daca n-ar fi fost tatal lui Vladimir Tismaneanu, tatal lui Petre Roman, tatal lui H.-R. Patapievici, tatal lui Ion Iliescu, tatal lui Gabriel Liiceanu, tatal lui Andrei Cornea, tatal lui Theodor Baconsky, Romania i-ar fi avut in tara pe Mircea Eliade, Emil Cioran sau Eugen Ionescu, iar Constantin Noica, Alexandru Paleologu, N. Steinhard, Mircea Vulcanescu n-ar fi fost tarati prin inchisori ca ultimii borfasi. Cu ei si cu atatia alti intelectuali exterminati prin puscariile patriei noastre dragi (nu prin lagarele vreunei tari dusmanoase), Romania ar fi fost astazi una dintre marile puteri europene, daca nu din punct de vedere economic, macar din punct de vedere spiritual.
De o vreme, personalitati importante ale culturii noastre imi atrag atentia sa-i las in pace pe "odraslasi" pentru ca sunt foarte multi si sunt peste tot, altfel voi avea de suportat cine stie ce. In naivitatea mea, care crede in libertatea de opinie, nu inteleg acest sfat. In fond, nu tatal meu, ci tatii lor i-au interzis pe Blaga, Eminescu sau Arghezi, impunand stalinismul acela distrugator. Are Ceausescu pacatele lui, pentru care a platit cu viata, insa adevaratul dezastru cultural s-a produs pe vremea cand actualii cavaleri ai dreptatii se jucau in pantaloni scurti prin casele pe care parintii lor le luasera cu forta de la burghezia trimisa in inchisoare. Nu sunt pentru vreo cruciada impotriva copiilor de rusi sau ucraineni, veniti pe tancurile rusesti si care ne-au pus jugul comunist pe gat - Doamne, fereste ! -, dar nici nu ma pot uita senin cum ei s-au transformat azi in adevarati inchizitori ai celor care au aparat cultura romaneasca sau chiar au contribuit la sporirea ei.
Daca ne uitam numai in spatiul cultural, s-ar putea trage concluzia ca tara aceasta a devenit o tara de filosofi, desi in acesti ani nu a aparut nici macar o carte semnificativa care sa justifice acest lucru ! Niste eseuri filosoficoide, bazate pe compilatii cu iz erudit, cateva traduceri si... cam atat. Unde este publicul care devora cartile de poezie, proza sau teatru ? Unde sunt cititorii lui Ioan Alexandru, Adrian Paunescu, Marin Sorescu, Dan Laurentiu, Ion Mircea, Ileana Malancioiu sau Grete Tartler ? Unde sunt cititorii romanelor lui Octavian Paler, Eugen Barbu, Stefan Banulescu, Bujor Nedelcovici, ori ai pieselor lui I. D. Sarbu, Dumitru Radu Popescu sau Valeriu Anania ? Din cauza complexului de inferioritate pe care-l are in fata creatorilor, noua elita intelectuala a decis: poetii, prozatorii sau dramaturgii nu exista decat in masura in care apartin grupului. Va rog sa observati ca toti scriitorii si eseistii pe care liderii societatii civile ii impun opiniei publice scriu in ziare comentarii politice favorabile Cotroceniului. Parca ar fi o conditie pentru dobandirea statutului de scriitor !
Scriitorul politic - iata noul monstru nascut de elita intelectuala. Parca retraim anii '50 ai secolului trecut. Cu excluderi de valori si promovarea celor bine orientati.

Ion Spanu
Ziua miercuri 22 august, 2007 http://www.ziua.net