sâmbătă, octombrie 06, 2007

* ----- *


Zangy Comment Graphics

* Galeria de Arta Clasica Mondiala *



* CLAUDE OSCAR MONET *

BIOGRAFIA si LUCRARILE, Monet, Claude Oscar 1840 - 1926

Franta, Impresionism (stil)
Claude Monet a fost un artist plastic faimos. Monet este autorul multora dintre picturile in ulei care se afla astazi pe simezele unor muzee vestite din intreaga lume. Monet a trait intr-o peroada in care lumea era zguduita de razboaie si crize. Claude Monet a inspirat, totodata, milioane de alti artisti. El a trait intre anii 1840 si 1926.
Claude Monet s-a nascut la 14 noiembrie, 1840 la Paris. La varsta de cinci ani el si familia sa s-au mutat la Le Havre. Cand Monet avea numai 17 ani, mama sa a murit. Un an mai tarziu, Monet intalneste un artist care se numea Eugene Boudin. Boudin il convinge pe Claude Monet sa-si realizeze picturile in ulei in natura si urmandu-i sfatul Monet picteaza primul sau peisaj natural din cariera. Monet ajunge apoi la Academia Elvetiana de Arte, continuand sa-si dedice viata artei plastice. Monet intalneste o femeie pe nume Gaudibert care ii admira arta. Ea a fost una dintre primii sai admiratori care i-au recunoscut abilitatile artistice.
In 1867, cand Monet se afla la o expozitie de arta la Sainte-Adresse, se naste primul sau fiu. Monet avea 27 de ani, si era plecat de acasa in cea mai mare parte a timpului pentru a-si promova picturile. Suferea, totodata, si de o depresiune nervoasa. Asa se face ca in 1868 Monet face prima sa “tentativa de suicid”. Insa trebuie sa i se recunoasca faptul ca a avut capacitatea de a-si depasi depresiunea continuandu-si cariera ca artist plastic. Pe parcursul intregii sale vieti Monet a muncit din greu. Oamenii nu prea erau tentati sa cumpere picturile lui Monet de la bun inceput. Monet a trebuit sa se mute cu intreaga familie de mai multe ori, dar a continuat sa picteze.
In 1870, Monet se casatoreste cu Camille-Léonie Doncieux, femeia care ii daruise primul fiu. Tatal lui Monet moare si el in 1871. Cel de-al doilea fiu al lui Monet pe nume Michael se naste, insa tragedia se petrece in 1879 atunci cand sotia lui Monet moare. Dupa moartea sotiei, artistul isi muta familia la Poissy. Cum nu prea multa lume ii cumpara tablourile Monet continua sa ramana sarac. In fine, in 1883 Monet isi muta iarasi familia intr-o casa pe care o inchiriase la Giverny. Aici si moare in 1926 la varsta de 86 de ani.
La Giverny el incepe sa frecventeze mai multe expozitii si astfel picturile lui Monet devin mai populare. Castigand ceva mai multi bani reuseste sa-si cumpere o casa. Monet isi amenajeaza aceasta casa adaugandu-i cateva gradini si un pod japonez. Gradinile sale fac obiectul catorva dintre cele mai cunoscute din picturile sale. In fine, popularitatea si faima sa sporesc. Din 1907 Monet a pictat multe dintre cele mai cunoscute tablouri, insa exact din aceasta perioada artistul incepe sa se confrunte cu “primele sale probleme cu vederea”. Incetul cu incetul el ajunge sa orbeasca. Totusi continua sa picteze, pe masura ce vederea ii era din ce in ce mai afectata. Nu a vrut sa inceteze sa picteze pana cand a devenit aproape orb. Monet a locuit la Giverny in total 43 de ani, timp in care isi pierde si cea de-a doua sotie si fiul cel mare.
Citindu-i biografia nu putem sa nu-i apreciem si mai mult intreaga viata, afland despre numeroasele obstacole pe care Monet a trebuit sa le depaseasca. Monet este un personaj care a inspirat multi alti oameni. Monet a avut puterea interioara de a drpasi obstacolele vietii, printr-o munca asidua, si imaginativae. Totodata el a fost promotor al unor noi idei in arta plastica mondiala. Monet si-a adus propria contributie la ceea ce ulterior avea sa fie numit curentul “Impresionist”. Un erou trebuie salutat cu tot respectul, si Monet a fost un erou care si-a dedicat intreaga viata artei. Nu a fost un egoist deoarece intotdeauna s-a gandit la familia sa si a muncit din greu pentru a-i asigura traiul si o casa comfortabila. Din acest motiv, Monet trebuie privit ca un erou si, mai ales, ca un erou al artei mondiale.

Bulevardul Capucinilor, 1873, Ulei pe panza, 31.26 x 23.23 inch [79.4 x 59 cm]

Sena la Bougival Seara, 1869, Ulei pe panza, 23.62 x 28.94 inch [60 x 73.5 cm]

Gradina Artistului la Vetheuil, Ulei pe panza

Jeanne-Marguerite Lecadre in Gradina, 1866, Ulei pe panza

Femei in Gradina, 1866-1867, Ulei pe panza

Gradina inflorita, 1900, Ulei pe panza

Femeie cu Umbrela, 1875, Ulei pe panza

Londra: Cladirea Parlamentului la Apus, Ulei pe panza

Podul Nuferilor, 1899, Ulei pe panza

Nuferi I, Ulei pe panza

Maci la Argenteuil, 1873, Ulei pe panza, Dimensiuni originale: 50x65 cm.

O caruta pe drumul inzapezit de la Ferma Saint-Simeon, 1865, Ulei pe panza

Argenteuil, Flori pe malul Raului, 1877, Ulei pe panza

Argenteuil, Tarziu Dupamiaza, 1872, Ulei pe panza

Meri langa Vetheuil, 1878, Ulei pe panza

Argenteuil, vazut dinspre un mic brat al Senei, 1872, Ulei pe panza

Toamna pe Sena la Argenteuil, 1873, Ulei pe panza

In Parcul Monceau, 1878, Ulei pe panza

Asturii, 1880, Ulei pe panza

Sosire in Gara Saint-Lazare, 1876, Ulei pe panza

* ----- *


Girly glitter comments from www.GirlyTags.com

M-am saturat de mitocanie !

Nu astept minuni de la tara aceasta. Nu ma astept sa avem autostrazi peste noapte, nici sa ajungem intr-o clipita la un salariu mediu de 2.000 de euro pe luna.
Romania moderna are o intarziere istorica si doar eforturile a doua-trei generatii o vor putea aduce printre tarile cu un nivel rezonabil de bunastare.
Nici nu ma astept ca Romania sa fie vreodata Suedia, Noua Zeelanda, Olanda, ori Germania. Romania mea va ramane pe vecie o tara de la portile Orientului, o tara usor aproximativa.
Dar va ramane tara in care caldura familiei si a prietenilor, mirosul micilor sfaraind pe gratar, struna lautarului, cartierul copilariei si echipa favorita de fotbal vor compensa, poate, niste plusuri materiale obtinute mai repede prin cine stie ce colturi de lume.
Exista insa ceva care ma enerveaza cumplit – si ar fi singurul motiv pentru care, intr-o buna zi, as ajunge sa spun, ca si confratele Gherman de la Cluj: «M-am saturat de Romania». Acel ceva se numeste MITOCANIE. Mitocania celui care claxoneaza inutil si da faruri pe sosea.
Mitocania celui care adreseaza cuvinte urate femeilor. Sau care le face avansuri de neam prost. Mitocania celui care murdareste strazile, apele, poienile. Mitocania celui care se usureaza pe marginea drumului sau la colt de strada.
Unii ar spune ca sunt un visator, dar am convingerea ca toti cei care, intr-un fel sau altul, ajung in postura de persoane publice sunt datori sa dea dovada de retinere si de respect pentru ceilalti. Sa evite mitocania. Este minima contributie pe care o pot aduce la indreptarea societatii.
De aceea nu-mi mai place presedintele Basescu. Nu-mi mai place, de fapt, de la spritul acela din miez de noapte de la Golden Blitz, cu Gigi Becali. «Gaozarul», «tiganca imputita», «armeanul bun» sau foarte recentul «vin s-o facem la tine la birou» au fost doar continuari ale acelui episod.
Stiu. Politicienii nu sunt ingerasi. Am gresi daca i-am judeca dupa cele mai inalte standarde morale, si nu dupa rezultate. Cum le obtin, la ce intelegeri subterane si oneroase recurg e problema lor. In definitiv, nimanui – dar nimanui ! – de pe scena politica romaneasca nu-i sunt straine mizeriile tranzitiei, ba multora, nici cele ale comunismului tarziu. A trecut destul timp ca sa intelegem ca nu sunt unii mai breji ca altii.
Dar macar daca si-ar infrana pornirile, caci mitocania publica e de o mie de ori mai periculoasa decat cea privata.
Exista insa si ceva mai rau chiar decat mitocania publica: larga ei aprobare populara. Cand presedintele iese in decor, are o problema. Cand milioane de oameni aplauda un asemenea gest inseamna ca noi, romanii, avem o problema. Iar asta e deja prea de tot !

Ovidiu Nahoi
Adevarul sambata 6 octombrie, 2007 http://www.adevarul.ro/

Iliescu despre Geoana: "A venit la placinte"

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, continua torpilarea liderului PSD Mircea Geoana. In semn de sfidare, Iliescu nu va participa la sedinta Comitetului Executiv al PSD, care se va reuni astazi la Brasov pentru a analiza cauzele motiunii de cenzura, sustin surse oficiale. O reuniune informala a fost convocata ieri seara de presedintele PSD, Mircea Geoana, pentru a analiza pasii care ar urma sa fie facuti in vederea excluderii lui Ion Iliescu si Adrian Nastase din partid.
Retragerea sprijinului politic pentru functia de lider al grupului senatorial reprezinta primul pas pentru inlaturarea lui Iliescu. Urmatorul ar fi cererea organizatiei PSD Bucuresti de retragere a sprijinului. Afland care sunt planurile impotriva sa, presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, l-a atacat dur pe Mircea Geoana, acuzand mentalitatea "primitiva" de la varful social-democratilor. El si-a anuntat inamicii ca nimeni nu avea autoritatea morala de a exclude pe cineva din partid si nicidecum pe el. "Am statut de presedinte de onoare ales de Congres si numai el se poate pronunta. Pe plan moral, pot toti acestia sa ma judece ei pe mine ? Sa fim oameni seriosi ! Eu cred ca partidul o sa ii judece pentru maniera in care se comporta si lipsa de discernamant, lipsa de respect si lipsa de simt a masurii", a avertizat Iliescu. "Partidul nu e o cazarma in care se rezolva treburile prin ordine, oamenii se aduna, se unesc intr-un partid care naste o constiinta prin unitatea valorilor si a principiilor, asta ii uneste, nu biciul sefului", a spus Iliescu. El a afirmat ca atat Geoana, cat si cei din jurul lui au venit tarziu in partid pentru a culege roadele.
"Asta e o mentalitate primitiva a unora care nu prea stiu ce e aia politica, care nu au fost in marile batalii care au contribuit la democratia postrevolutie a Romaniei, au venit la placinte. Vin cu reguli pentru jocuri de copii sau pentru oameni primitivi, care nu stiu ce e aia partid", a spus iritat Iliescu. Dezlantuit, el i-a amintit liderului PSD ca acesta ar fi trebui sa-i multumeasca in trecut. "E mai tanar decat mine cu 20 de ani - a spus apasat Iliescu, rascolind trecutul comun. El vorbeste de tradare ?! Nu are autoritatea morala sa vorbeasca. Geoana a fost numit de mine ambasador al SUA si, din pacate, dupa cateva luni, in urma alegerilor, trimite o scrisoare de felicitare noului presedinte ales si ii multumeste ca a scapat tara de un cancer - PDSR si Iliescu". Presedintele de onoare al PSD a precizat ca Geoana a fost iertat, insa acesta si-a permis "obraznicii" la adresa sa. El a mai adaugat ca trecerea motiunii de cenzura ar fi avut un efect negativ, lucru pe care colegii sai de partid nu l-au inteles.
In PSD parerile sunt impartite. Liderii organizatiilor ce-i au ca membri pe cei patru sanctionati se pregatesc de excludere. Alti lideri judeteni sunt impaciuitori si spun ca ar trebui analizate motivele ce i-au determinat pe unii dintre parlamentari sa voteze impotriva partidului. Deputatul Viorel Pupeza, care a recunoscut ieri ca a votat contra motiunii, risca si el excluderea. Se propune sanctionarea deputatului Vasile Puscas pentru declaratii contrare deciziei PSD.

Simona Popescu & Iulia Vaida
Romania libera sambata 6 octombrie, 2007 http://www.romanialibera.ro/

750 de euro, masteratul cu Elena Udrea

A fost mana dreapta a presedintelui Basescu. S-a facut cunoscuta prin gafe la televiziune la ore de maxima audienta.
Desemnata cea mai sexy persoana publica, Elena Udrea a fost acceptata sa predea un curs de masterat despre geopolitica si geostrategia Marii Negre la Universitatea Crestina "Dimitrie Cantemir" din Bucuresti. Despre noua profesoara, studentii au parerile impartite, pentru majoritatea aflarea acestei vesti fiind o adevarata surpriza.
Madalina este "boboc" la Facultatea de Istorie si este foarte incantata de cand a vazut-o pe Elena Udrea la deschiderea anului universitar. I s-a parut draguta si sociabila, perfecta pentru postul de profesoara.
"Stiu ca are experienta, deci ar avea masteranzii ce sa invete de la ea", ne-a marturisit tanara studenta. Cand am intrebat-o ce anume i-ar placea sa invete de la proaspata profesoara, studenta de anul I a inceput sa se balbaie. „M-ati luat prin surprindere, nu stiu ce sa va spun...", a raspuns ea. La fel de bine primita a fost si de un grup de baieti, care au exclamat entuziasmati la auzul vestii ca Udrea preda la universitatea lor.
„Elena Udrea, profesoara la noi !?! Cred ca m-as uita numai la decolteul ei, daca mi-ar preda mie", spune Vali, un student din anii mai mari. Elena Udrea are insa si multi opozanti, care o considera necalificata pentru postul pe care l-a primit.
"Dansa este o personalitate publica si nu cred ca este potrivita sa predea aici. Mie mi se pare ca nu este specializata in acest sens, tinandu-se cont de lucrurile cu care a iesit in evidenta. Poate am eu o parere gresita, dar cu siguranta nu m-as duce la masterul la care ea preda", ne-a spus Raluca. La cursul de trei semestre pe care il va preda Elena Udrea sunt inscrisi 159 de masteranzi. Lectiile costa 750 de euro si vor incepe pe 1 noiembrie.

Ioana Nae
Adevarul sambata 6 octombrie, 2007 http://www.adevarul.ro/

Pensiile vor creste cu 30% de la 1 noiembrie 2007


Pensionarii vor avea indemnizatii majorate cu 30% de la 1 noiembrie 2007, mai devreme cu doua luni decat anuntase initial guvernul.
Astfel valoarea punctului de pensie va creste de la 416 lei, cat este in prezent, la 541 de lei, dupa cum a anuntat ieri ministrul muncii, Paul Pacuraru.
„Punctul de pensie va creste cu 30% de la 1 noiembrie, iar o alta majorare de 7,4% va avea loc de la 1 ianuarie 2008. Cresterea pensiilor poate fi asigurata in urma inregistrarii unui excedent de circa 300 de milioane de euro in Bugetul de Asigurari Sociale”, a explicat Pacuraru.
Cei 4,6 milioane de pensionari se vor bucura astfel de o a doua crestere consecutiva a indemnizatiilor de la stat, in decurs de numai doua luni, daca tinem cont ca ultima majorare a pensiilor, cu 5%, a avut loc la 1 septembrie. Pensia medie va urca cu 40% la inceputul anului viitor.
Bataia pe voturile batranilor
Premierul Calin Popescu-Tariceanu a promis, in discursul rostit miercuri, 3 octombrie, in parlament, la dezbaterea motiunii de cenzura, ca in cazul in care guvernul nu va cadea, va incepe discutii cu partidele politice, pe marginea bugetului pe 2008. Aceasta situatie a determinat devansarea termenului de majorare a pensiilor.
„Daca aceasta motiune nu va trece, am intentia sa demarez consultarile cu toate partidele parlamentare, tinand cont de ponderea fiecaruia, pentru devansarea aplicarii majorarii pensiilor incepand din acest an, pentru a arata o data in plus, daca este nevoie, preocuparile noastre privind componenta sociala a guvernarii”, spunea Tariceanu.
Liderul PSD, Mircea Geoana, a anuntat, inca de pe 10 septembrie, ca a decis sa initieze un proiect de lege, cu un singur articol, prin care sa solicite devansarea termenului de majorare a pensiilor de la 1 ianuarie 2008 la 1 noiembrie 2007.
Valoarea punctului de pensie ajunge luna viitoare la 541 de lei, reprezentand 37,5% din valoarea salariului mediu brut pe economie estimat pe 2007, de 1.443 de lei. Din ianuarie, punctul de pensie va atinge un nivel de 581,3 lei, in crestere cu 7,4% fata de decembrie si va reprezenta 37,5% din valoarea salariului mediu brut pe 2008, de 1.550 de lei.

Eugenia Mihalcea
Evenimentul Zilei sambata 6 octombrie, 2007 http://www.evz.ro/

De astazi, se scumpesc din nou tigarile


De astazi, unele marci de tigarete vor fi mai scumpe cu 10 bani.
Principalii producatori de tigari din Romania au hotarat majorarea preturilor, dupa ce au operat ultima modificare de pret in ultima decada a lunii iunie. Motivul scumpirii: variatia cursului de schimb leu-euro.
Tigarile produse de British American Tobacco - Lucky Strike, Kent, Dunhill, Pall Mall, Viceroy - si cele ale Philip Morris - Marlboro si L&M - vor fi mai scumpe cu 10 bani incepand chiar de astazi.
Japan Tobacco International, producator al marcilor Winston, Camel, Monte Carlo si Winchester, a decis majorarea preturilor din 10 octombrie 2007. Astfel, un pachet de Kent sau Marlboro va costa de astazi 5,5 lei, iar unul de Camel, tot 5,5 lei, dar din 10 octombrie.
„Am crescut cu 10 bani pretul tigaretelor din cauza influentei cursului de schimb leu-euro”, ne-a declarat Gilda Lazar, director Corporate Affairs al JTI Romania. Aceleasi motive invoca si ceilalti doi mari producatori.
Totusi, reprezentantii companiilor sustin ca nu ar trebui sa ne asteptam la alte scumpiri pana la sfarsitul anului. „Speram sa nu mai existe modificari de preturi pana la sfarsitul anului, dar totul depinde de variatia cursului pentru euro”, a precizat Adrian Popa, director Corporate&Regulatory Affairs BAT Romania.
Potrivit Codului Fiscal in vigoare, de la 1 ianuarie 2008, accizele se vor calcula in functie de valoarea euro inregistrata la 1 octombrie 2007, cu 5,28% mai mica decat cea folosita anul acesta.

Mihaela Dinca
Evenimentul Zilei sambata 6 octombrie, 2007 http://www.evz.ro/