sâmbătă, octombrie 06, 2007

* Galeria de Arta Clasica Mondiala *



* CLAUDE OSCAR MONET *

BIOGRAFIA si LUCRARILE, Monet, Claude Oscar 1840 - 1926

Franta, Impresionism (stil)
Claude Monet a fost un artist plastic faimos. Monet este autorul multora dintre picturile in ulei care se afla astazi pe simezele unor muzee vestite din intreaga lume. Monet a trait intr-o peroada in care lumea era zguduita de razboaie si crize. Claude Monet a inspirat, totodata, milioane de alti artisti. El a trait intre anii 1840 si 1926.
Claude Monet s-a nascut la 14 noiembrie, 1840 la Paris. La varsta de cinci ani el si familia sa s-au mutat la Le Havre. Cand Monet avea numai 17 ani, mama sa a murit. Un an mai tarziu, Monet intalneste un artist care se numea Eugene Boudin. Boudin il convinge pe Claude Monet sa-si realizeze picturile in ulei in natura si urmandu-i sfatul Monet picteaza primul sau peisaj natural din cariera. Monet ajunge apoi la Academia Elvetiana de Arte, continuand sa-si dedice viata artei plastice. Monet intalneste o femeie pe nume Gaudibert care ii admira arta. Ea a fost una dintre primii sai admiratori care i-au recunoscut abilitatile artistice.
In 1867, cand Monet se afla la o expozitie de arta la Sainte-Adresse, se naste primul sau fiu. Monet avea 27 de ani, si era plecat de acasa in cea mai mare parte a timpului pentru a-si promova picturile. Suferea, totodata, si de o depresiune nervoasa. Asa se face ca in 1868 Monet face prima sa “tentativa de suicid”. Insa trebuie sa i se recunoasca faptul ca a avut capacitatea de a-si depasi depresiunea continuandu-si cariera ca artist plastic. Pe parcursul intregii sale vieti Monet a muncit din greu. Oamenii nu prea erau tentati sa cumpere picturile lui Monet de la bun inceput. Monet a trebuit sa se mute cu intreaga familie de mai multe ori, dar a continuat sa picteze.
In 1870, Monet se casatoreste cu Camille-Léonie Doncieux, femeia care ii daruise primul fiu. Tatal lui Monet moare si el in 1871. Cel de-al doilea fiu al lui Monet pe nume Michael se naste, insa tragedia se petrece in 1879 atunci cand sotia lui Monet moare. Dupa moartea sotiei, artistul isi muta familia la Poissy. Cum nu prea multa lume ii cumpara tablourile Monet continua sa ramana sarac. In fine, in 1883 Monet isi muta iarasi familia intr-o casa pe care o inchiriase la Giverny. Aici si moare in 1926 la varsta de 86 de ani.
La Giverny el incepe sa frecventeze mai multe expozitii si astfel picturile lui Monet devin mai populare. Castigand ceva mai multi bani reuseste sa-si cumpere o casa. Monet isi amenajeaza aceasta casa adaugandu-i cateva gradini si un pod japonez. Gradinile sale fac obiectul catorva dintre cele mai cunoscute din picturile sale. In fine, popularitatea si faima sa sporesc. Din 1907 Monet a pictat multe dintre cele mai cunoscute tablouri, insa exact din aceasta perioada artistul incepe sa se confrunte cu “primele sale probleme cu vederea”. Incetul cu incetul el ajunge sa orbeasca. Totusi continua sa picteze, pe masura ce vederea ii era din ce in ce mai afectata. Nu a vrut sa inceteze sa picteze pana cand a devenit aproape orb. Monet a locuit la Giverny in total 43 de ani, timp in care isi pierde si cea de-a doua sotie si fiul cel mare.
Citindu-i biografia nu putem sa nu-i apreciem si mai mult intreaga viata, afland despre numeroasele obstacole pe care Monet a trebuit sa le depaseasca. Monet este un personaj care a inspirat multi alti oameni. Monet a avut puterea interioara de a drpasi obstacolele vietii, printr-o munca asidua, si imaginativae. Totodata el a fost promotor al unor noi idei in arta plastica mondiala. Monet si-a adus propria contributie la ceea ce ulterior avea sa fie numit curentul “Impresionist”. Un erou trebuie salutat cu tot respectul, si Monet a fost un erou care si-a dedicat intreaga viata artei. Nu a fost un egoist deoarece intotdeauna s-a gandit la familia sa si a muncit din greu pentru a-i asigura traiul si o casa comfortabila. Din acest motiv, Monet trebuie privit ca un erou si, mai ales, ca un erou al artei mondiale.

Bulevardul Capucinilor, 1873, Ulei pe panza, 31.26 x 23.23 inch [79.4 x 59 cm]

Sena la Bougival Seara, 1869, Ulei pe panza, 23.62 x 28.94 inch [60 x 73.5 cm]

Gradina Artistului la Vetheuil, Ulei pe panza

Jeanne-Marguerite Lecadre in Gradina, 1866, Ulei pe panza

Femei in Gradina, 1866-1867, Ulei pe panza

Gradina inflorita, 1900, Ulei pe panza

Femeie cu Umbrela, 1875, Ulei pe panza

Londra: Cladirea Parlamentului la Apus, Ulei pe panza

Podul Nuferilor, 1899, Ulei pe panza

Nuferi I, Ulei pe panza

Maci la Argenteuil, 1873, Ulei pe panza, Dimensiuni originale: 50x65 cm.

O caruta pe drumul inzapezit de la Ferma Saint-Simeon, 1865, Ulei pe panza

Argenteuil, Flori pe malul Raului, 1877, Ulei pe panza

Argenteuil, Tarziu Dupamiaza, 1872, Ulei pe panza

Meri langa Vetheuil, 1878, Ulei pe panza

Argenteuil, vazut dinspre un mic brat al Senei, 1872, Ulei pe panza

Toamna pe Sena la Argenteuil, 1873, Ulei pe panza

In Parcul Monceau, 1878, Ulei pe panza

Asturii, 1880, Ulei pe panza

Sosire in Gara Saint-Lazare, 1876, Ulei pe panza

2 comentarii:

Anonim spunea...

Ce-as mai putea eu sa spun , ai scris aproape totul despre el si ai prezentat cateva dintre panzele sale care sunt mai mult decat graitoare , poate doar sa adaug faptul ca acest curent "impresionist" provine de la tabloul sau " Impresie , rasarit de soare " . Tehnica folosita de C.Monet transforma intr-o impresie obiectele realitatii , iar culorile alese sunt aplicate direct pe panza , fara a mai fi amestecate pe paleta. Prin culorile folosite pictorul incearca sa redea jocurile de umbra si lumina , subiecte fara forma definita , ca aburii si norii din "Gara Saint-Lazare" pe care l-ai prezentat deja ...
p.s. nu stiu daca m-am ridicat la asteptarile dvs. privind acest comentariu.

mig007 spunea...

Nici eu nu as mai avea nimic de spus decat...
Multumesc pentru avenita complectare ! :)
... si pregateste-te pentru maine...
Iti doresc o zi buna !

mig007
P.S. Despre asteptari, eu nu vreau sa comentez, insa, in ceea ce te priveste poti fi linistita ! :) Daca-as avea macar inca(virgula !) cativa ca tine, aici, as fi pe deplin multumit,.... :)