vineri, septembrie 14, 2007

Va uram...


Zangy Comment Graphics

* ----- *


Zangy Comment Graphics

Caricatura zilei

* ----- *


Girly glitter comments from www.GirlyTags.com

Traian Basescu: Vosganian - incompetent, Adomnitei - corigent


-- Presedintele Basescu nu vede nimic discriminatoriu in afirmatiile sale despre armeni, dar a reinnoit acuza de incompetenta adusa lui Vosganian. Si ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, s-a ales cu apelativul "corigent la constructii, singurul domeniu la care se pricepe", din cauza nefinalizarii reparatiilor la scoli.
Intrebat cum comenteaza actiunea CNCD impotriva sa, Basescu a lasat sa se inteleaga ca a fost vorba doar de o afirmatie compensatorie fata de armeni, dupa ce l-a numit public pe Varujan Vosganian drept "un ministru incompetent". "Numai ca Varujan Vosganian nu si-a rezolvat problema", a continuat Basescu. Acesta s-a referit in continuare la faptul ca proiectul de buget elaborat la Ministerul Economiei si Finantelor nu prevede fonduri pentru achizitionarea unor noi aeronave prezidentiale, ca un semn al supararii lui Vosganian. "Nu a taiat doua avioane pentru presedinte, ci a taiat doua avioane pentru TAROM", a spus Basescu precizand ca este vorba de un acord incheiat intre fostii premieri ai Romaniei si Frantei, Adrian Nastase, respectiv Jean-Pierre Raffarin, pentru achizitionarea a patru aeronave Airbus.
In replica la afirmatiile acide ale lui Basescu, Varujan Vosganian a afirmat ca presedintele "are sufletul macinat de ura", declaratiile acestuia fiind determinate de faptul ca Executivul a avut capacitatea de a gasi fondurile necesare pentru majorarea pensiilor. La randul sau, Cristian Adomnitei a apreciat ca afirmatiile lui Basescu cu privire la sistemul de invatamant dovedesc necunosterea realitatilor din domeniu, aratand ca seful statului este prost informat de catre consilierii sai.

A. I.
Ziua vineri 14 septembrie, 2007 http://www.ziua.net

Complimente presedintelui


-- Adevarul e ca astfel aflam opinia presedintelui Romaniei nu despre armeni, ci despre romani, fiindca rare sunt vorbele pe care d-sa le arunca fara a spera un ecou inflacarat din partea poporului.
Dupa ce s-a enervat fiindca fostul d-sale coleg de partid si de guvern, dl Severin, l-a facut de "alogen", presedintele Basescu si-a donat sangele pentru o analiza ADN. Am aflat astfel cu totii ca, departe de a fi alogen, d-sa se trage din Adamul euroasiatic a carui spita a devenit autohtona in spatiul carpato-pontic acum hat, vreo 40.000 de ani. "Haplogrupul presedintelui, R1b, - declarau atunci specialistii - contine markerul primilor oameni non-africani (M168) si este impartasit de 90% dintre spanioli, 95% dintre irlandezi si 10% dintre romani". Produs rar al continuitatii neintrerupte la care degeaba visa Ceausescu, dl Basescu se simte indreptatit sa insulte orice nou-venit post-paleolitic pe pamantul patriei. La referendum ne-a comunicat opinia d-sale despre romi (si despre femei), acum aflam cata consideratie are d-sa pentru armeni; poate ca, daca vremurile ar fi fost altele, aflam si ce crede d-sa de-adevarat despre evrei sau despre greci. Despre unguri nu-si permite - deocamdata.
Cand dl Iliescu a luat la rost Occidentul fiindca se catara prin copaci pe cand bravii geto-daci isi dovedeau excelenta, aceeasi trufie tribala isi arata coltii. Cand dl Becali ne invata ca e foarte bine ca femeile, "meticuloase" zice d-sa, sa ramana vesnic in subordinea barbatilor care nu-si dau ochii peste cap ca muierile, aceeasi predispozitie primitiva catre discriminare iese la iveala. Si dl Iliescu a vorbit la furie impotriva imperialismului anglo-american, unul din multele d-sale atavisme din faza stalinista a antropogenezei. Imi amintesc cu tandrete cum, in campania din 1992, iritat ca e intrebat ce va face pentru egalitatea de sanse a femeilor, dl. Iliescu a raspuns ca va dezvolta turismul rural care fixeaza femeia in gospodarie. Si dl Becali era furios pe d-na deputat Sandru, pe care a insultat-o de altfel cu un citat din zicerile nemuritoare ale presedintelui Basescu, acela cu centura.
Dar, spre deosebire de invectivele anterioare, ca aceea cu "tiganca imputita", de asta data dl Basescu era voios, nu furios. Si-a inchipuit probabil ca-i face un compliment chirurgului care tocmai ce-l operase, spunand public ca, dintre toti armenii de pe plaiurile mioritice, poate chiar de pe planeta, el a avut norocul sa-l intalneasca pe unicul "bun", repede corectat in "competent". E clar ca nici mama, nici tatal sau bunicul distinsului doctor nu au cum ravni la consideratia dlui presedinte. Ce sa mai vorbim despre ctitorii Catedralei din Radauti, despre Virgil Madgearu sau despre Harry Tavitian ?
Adevarul e ca astfel aflam opinia presedintelui Romaniei nu despre armeni, ci despre romani, fiindca rare sunt vorbele pe care d-sa le arunca fara a spera un ecou inflacarat din partea poporului al carui unic reprezentant legitim se considera. Or, de vreme ce-si permite sa ne reprezinte in acest fel, e clar ca are convingerea adanc inradacinata ca poporul e ca el: slobod la gura, ostil fata de tot ce nu-i seamana, trufas, dispretuitor fata de cei mai slabi, fie prin numar, fie prin prejudecata, si slugarnic fata de licuricii puternici. I-as dori dlui presedinte ca, la capatul unei intrevederi la varf, interlocutorul - poate fi presedintele SUA, Regina Angliei ori Vladimir Putin, n-are a face - sa-l aleaga drept unicul roman "bun" dintr-un neam de pierde-vara, hoti si incompetenti. Dar ma tem ca, trufas cum il stim, dupa ce a aflat ca e mai aproape, genetic, de spanioli si de irlandezi decat de popor, isi va imagina ca tocmai a primit un compliment.

Zoe Petre
Ziua vineri 14 septembrie, 2007 http://www.ziua.net

Cutremur in Biserica: 8 episcopi cu nume de cod


Un inalt ierarh ortodox a primit ieri verdict de politie politica, iar o scurgere de informatii din CNSAS i-a indicat pe alti sapte drept colaboratori ai Securitatii, cu tot cu numele de cod.
La doar o zi dupa alegerea IPS Daniel in scaunul de Patriarh al Romaniei, Biserica Ortodoxa este lovita de un nou scandal. Ieri, episcopul de Alba, Andrei Andreicut, a primit verdict de politie politica din partea Colegiului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS). Potrivit lui Mircea Dinescu, membru al Colegiului, cazul lui Andrei Andreicut a fost singurul discutat si votat in sedinta de joi.
Bomba avea sa explodeze cateva ore mai tarziu, cand o sursa din CNSAS a furnizat agentiei MEDIAFAX o lista cu alti opt inalti ierarhi ai BOR care ar fi colaborat fie cu Securitatea, fie cu Directia de Informatii Externe (DIE), adica cu securitatea externa. Pe lista se afla IPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, episcopul Casian Craciun al Dunarii de Jos, Calinic Argatu, episcopul de Arges, episcopul vicar al Sibiului, Visarion Rasinareanul, episcopul de Husi, Ioachim Mares, episcopul de Arad, Timotei Seviciu, si Epifanie Norocel, episcopul Buzaului si Vrancei.
Potrivit sursei citate de MEDIAFAX, IPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, a avut legaturi atat cu Securitatea, cat si cu Directia de Informatii Externe (DIE), el fiind cunoscut de ambele structuri cu numele conspirative „Sidorovici“, respectiv „Petru“. Informatiile legate de IPS Pimen apar atat in dosarele celor despre care dadea date, cat si in diverse note ale ofiterilor de Securitate sau ai DIE catre sefii lor. „Exista informatii grele despre IPS Pimen, despre misiunile din tara si din strainatate la care participa“, au declarat sursele agentiei.
Un alt ierarh de pe lista ar fi episcopul Casian Craciun al Dunarii de Jos, care, potrivit acelorasi surse, a participat si el la misiuni in strainatate in sprijinul DIE. Acesta ar fi avut de-a lungul timpului trei nume conspirative: „Crin“, „Casius“ si „Casio“. Si episcopul de Arges, Calinic Argatu, ar fi semnat un angajament si a dat note informative Securitatii. In plus, potrivit acelorasi surse, in cazul sau exista si marturii ale unor ofiteri care le scriu superiorilor despre buna colaborare pe care o aveau cu actualul episcop, al carui nume conspirativ era „Zamfir“.
Potrivit MEDIAFAX, episcopul-vicar al Sibiului, Visarion Rasinareanul, ar fi fost racolat de DIE ca „persoana de sprijin“, numele sau conspirativ fiind „Bobi“. In dosarele ajunse la CNSAS mai apar, potrivit acelorasi surse, numele episcopului de Husi, Ioachim Mares, al carui nume conspirativ era „Matei Gheorghe“, cel al episcopului de Arad, Timotei Seviciu, cunoscut drept „Radu Viorel“ - despre care exista si date privind participarea la misiuni informative in strainatate -, sau cel al lui Epifanie Norocel, episcopul Buzaului si Vrancei, care a fost si el „persoana de sprijin“.
Cifra a fost confirmata public de Dinescu, care a vorbit ieri de „alti opt ierarhi cu probleme mari in dosar, ierarhi importanti, in legatura cu care urmeaza sa ne pronuntam, insa s-a decis sa amanam luarea unor verdicte si sa ii mai invitam o data la audiere“. Pe langa cei sapte, Dinescu facea trimitere probabil si la mitropolitul Clujului, Bartolomeu Anania, contracandidatul de miercuri al IPS Daniel la scaunul patriarhal. De altfel, potrivit lui Dinescu, pentru elucidarea situatiei lui Anania va fi infiintata o comisie mixta cu SIE, care „sa ne ajute sa deslusim cum stau de fapt lucrurile in cazul sau“, deoarece la CNSAS se afla doar „resturi de dosare“.
IPS Pimen, alias Sidorovici, alias Petru
Arhiepiscop al Sucevei si Radautilor din 1991. In 1977 a slujit in cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane din America si Canada, iar intre 1978 si 1979, la reprezentanta Patriarhiei Romane din Ierusalim. A fost staretul Manastirii Putna, intre 1957 si 1961. S-a nascut pe 25 august 1929, la Greabanu, Buzau.
PS Casian, alias Crin, alias Casius, alias Casio
Episcop al Dunarii de Jos din 1994. Si-a luat doctoratul in teologie la Strasbourg, Franta, in 1984. Apoi a predat un an la Seminarul Teologic Buzau, iar intre 1985 si 1988 a fost asistent la Facultatea de Teologie Sibiu. S-a nascut pe 18 martie 1955, in localitatea Lopatari, Buzau.
PS Calinic, alias Zamfir
Episcop al Argesului si Muscelului din 1990. Licentiat in Teologie la Sibiu in 1968. Intre 1977 si 1981, a fost staretul Manastirii Sinaia, iar intre 1981 si 1985, staretul Manastirii Cernica. S-a nascut pe 6 iunie 1944, in localitatea Cracaul Negru, Neamt.
PS Visarion Rasinareanul, alias Bobi
Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului din 1997. Licentiat in Teologie - Sibiu in 1986. Pe 5 mai 1989 a fost tuns in monahism la Manastirea Brancoveanu de la Simbata de Sus, iar in luna august a aceluiasi an a fost hirotonit ierodiacon. S-a nascut pe 19 octombrie 1959, la Talmaciu, Sibiu.
PS Ioachim, alias Matei Gheorghe
Episcop al Husilor din 1996. Licentiat in teologie la Cluj-Napoca in 1950. Intre 1962 si 1972, a fost presedintele Consistoriului Eparhial Roman, iar intre 1972 si 1978, vicar administrativ la Episcopia Romanului. S-a nascut pe 12 martie 1927, in localitatea Magiresti, Bacau.
PS Timotei, alias Radu Viorel
Episcop al Aradului, Ienopolei si Halmagiului din 1984. A studiat teologia in Franta si Elvetia, intre 1967 si 1968, iar in perioada 1971-1972 s-a intors la studii in Freiburg, Elvetia. In 1972, isi ia doctoratul in teologie la Bucuresti. S-a nascut pe 4 iunie 1936, la Timisoara.
PS Epifanie, persoana de sprijin
Episcop al Buzaului din 1982. Licentiat in teologie la Academia Teologica Sofia in 1961. A studiat teologie la Bucuresti si la Moscova. Intre 1965 si 1971, a fost profesor si director la Seminarul Teologic Manastirea Neamt, iar intre 1971 si 1975, staretul Manastirii Neamt. S-a nascut pe 14 decembrie 1932, la Malini, Suceava.
IPS Andrei, alias Ionica
Arhiepiscop al Alba Iuliei din 1998. In 1972 si-a luat licenta la Facultatea de Constructii Cai Ferate Bucuresti, iar in 1978, licenta in teologie la Sibiu. A fost inginer la Intreprinderea de Constructii de Cai Ferate din Cluj, intre 1972 si 1976, si preot necasatorit in parohiile Turda si Alba Iulia. S-a nascut pe 24 ianuarie 1949, in localitatea Oarta de Sus, Maramures.
IPS Andrei contesta, ceilalti tac
Arhiepiscopul Albei declara ca va contesta verdictul CNSAS, in timp ce Patriarhia tace.
Arhiepiscopul de Alba-Iulia a declarat joi ca va contesta decizia CNSAS de politie politica, considerandu-se o victima a Securitatii. El sustine ca pana in 1989 a fost urmarit continuu de Securitate, „haituit“ si i-au fost puse microfoane in casa. „Cred ca este o mare nedreptate ca s-a dat acest verdict. Nu am facut rau nimanui si nu am dat declaratii impotriva nimanui“, a afirmat IPS Andrei Andreicut. El a recunoscut ca, in 1983, „la o confruntare dura cu Securitatea“, a acceptat sa semneze un angajament, insa a tinut sa precizeze ca nu a onorat „hartia semnata“.
In ciuda eforturilor facute de Cotidianul, purtatorul de cuvant al Patriarhiei, parintele Constantin Stoica, nu a putut fi contactat. Aceeasi situatie si in cazul majoritatii inaltilor ierarhi aflati pe lista oferita MEDIAFAX. Episcopul vicar al Sibiului, Visarion Rasinareanul, s-a mirat: „Ce este DIE, cine sunt astia ? Eu nu am fost in strainatate inainte de 1989. Sunt consternat. Voi cere lamuriri la CNSAS“.
Purtatorul de cuvant al Episcopiei Buzaului si Vrancei, preotul Costica Panaiete, a declarat joi ca exista o instiintare de la CNSAS conform careia episcopul Epifanie Norocel nu a colaborat cu Securitatea.
La auzul listei, IPS Laurentiu, mitropolitul Ardealului, a avut o singura replica: „Doamne fereste !“.
Sutaniada, testul de dependenta politica a CNSAS
Modul in care decurge deconspirarea relatiei cu Securitatea a inaltilor prelati ilustreaza perfect luptele de culise dintre cele doua tabere din CNSAS.
Cele doua tabere antagonice din Colegiul CNSAS au ajuns la cutite in ultima luna din cauza dosarelor ierarhilor ortodocsi. In plus, dependenta politica a membrilor Colegiului fata de partidele care i-au nominalizat s-a manifestat acum fatis la unii dintre ei.
Povestea „dosariadei preotilor“ a inceput la sfarsitul verii lui 2006, cand, dupa cateva luni de „dosariada generala“, cu politicieni in prim-plan, problema studierii dosarelor slujitorilor lui Hristos a fost adusa in discutie, pe de o parte, de presedintele Traian Basescu, pe de alta parte, de ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu. „Maruntisul“ care a ajuns la presa, respectiv informatia ca preotul paroh de la Stavropoleos, Iustin Marchis, ar fi dat note de serviciu despre turistii straini pe cand era calugar la Cozia, a decredibilizat demersul si l-a aruncat din nou intr-un con de umbra. Solicitarea oficiala depusa de o ONG lipsita de notorietate, Forumul Civic Romanesc, a ramas insa inregistrata la CNSAS si, prin aceasta, numele majoritatii membrilor Sfintului Sinod al BOR au intrat totusi in vizorul investigatorilor din institutie.
O data cu moartea Patriarhului Teoctist s-a sters din nou praful de pe unele documente din arhiva, insa problema se acutizase intre timp, din cauza luptei pentru succesiune de la virful BOR.
Prima informatie a fost lansata de Mircea Dinescu, care a spus ca fostul mitropolit al Ardealului, IPS Antonie Plamadeala, ar fi profitat de o ocazie pentru a-i cere lui Ceausescu sa-l avanseze la gradul de general. Dinescu a sustinut ca informatia nu o are dintr-un document aflat la CNSAS, insa dezvaluirea ei a deschis cutia Pandorei si a adus in pragul razboiului Colegiul din care face parte. Organizatia neguvernamentala obscura si-a reiterat cererea de anul trecut, o alta ONG a cerut verificarea si a membrilor Colegiului Electoral Bisericesc, iar, pe acest fundal, taberele din CNSAS au inceput sa faca diverse jocuri, in functie de interese.
Astfel, incitati de declaratiile lui Dinescu, s-a cristalizat un puternic curent impotriva deconspirarii ierarhilor. In acesta s-au inscris in primul rand cei trei reprezentanti ai PSD in Colegiu, Florian Chiritescu, Laurentiu Tanase si Cazimir Ionescu, care au vorbit in aceasta perioada in consonanta cu liderii partidului care i-a nominalizat pentru CNSAS, catalogand deconspirarea preotilor ca pe o imixtiune nepermisa in viata Bisericii si propunand chiar o lege prin care dosarele preotilor sa fie scoase din arhiva si de sub jurisdictia CNSAS. Determinarea de a impiedica deconspirarea ierarhilor a fost dublata in cazul lui Laurentiu Tanase si de o solidaritate de breasla cu cei vizati, el fiind fost secretar de stat si absolvent de Teologie, cu studii si la Institutul Ecumenic din Bossey, unde actualul Patriarh a fost profesor inainte de 1989. Din aceeasi tabara din Colegiu mai fac parte Corneliu Turianu, unul dintre reprezentantii PD, si secretarul Constantin Buchet, PRM.
Conflictele dintre cele doua tabere din Colegiu au ajuns la apogeu la penultima sedinta in care a fost cvorum, tot in urma cu doua saptamani, in care a existat o altercatie verbala dura intre Cazimir Ionescu si presedintele Colegiului, Ladislau Csendes, primul dintre ei amenintandu-l pe al doilea ca ii da „un cap in gura“. „Domnul Csendes a venit pana langa scaunul meu, in timpul dezbaterilor, si a incercat sa ma mangiie pe cap si sa-mi spuna ceva. I-am spus domnului Csendes sa-mi spuna ce are de spus fara sa ma atinga, altminteri s-ar putea trezi cu capul in gura“, a recunoscut ieri Cazimir Ionescu, negand insa ca incidentul ar fi avut legatura cu dorinta sa de a fi deconspirati ierarhii. El a precizat totusi ca, in respectiva sedinta, a cerut imperativ ca dosarele preotilor sa nu fie inca deschise, pentru a nu da ocazia unor noi dezvaluiri „pe surse“ din respectivele documente. „Am considerat ca e mai bine sa nu stie nimeni nimic din dosare pana dupa alegerea Patriarhului“, a mai spus Cazimir Ionescu. Dupa aceasta sedinta, martea trecuta, cand ar fi trebuit sa se dea verdicte, opozantii deconspirarii au absentat de la sedinta.
La o zi dupa alegerea Patriarhului, informatiile nu au mai putut fi insa tinute in frau. Cel mai probabil, unul dintre cei nemultumiti ca deconspirarea nu s-a produs inaintea alegerilor de la Patriarhie a oferit lista numelor conspirative cu care opt dintre ierarhi se regasesc in dosarele de la SRI si SIE.

Dan Duca & Mirela Corlatan
Cotidianul vineri 14 septembrie, 2007 http://www.cotidianul.ro

Dilema lui Geoana: motiune sau casa de la RA-APPS


Mircea Geoana are de facut o grea alegere. Daca depune motiune de cenzura impotriva Guvernului, pierde vila in care sta. Daca renunta la motiune, poate ramane cu casa.
Guvernul se pregateste sa scoata la vanzare o parte din vilele de protocol ale RA-APPS. Printre ele, si vila din Strada Starostescu nr. 3 in care locuieste presedintele PSD, Mircea Geoana. Informatia ne-a fost confirmata ieri in exclusivitate de secretarul general al Guvernului, Ilie Bolojan: „Da, vila in care locuieste domnul Geoana e pe acea lista. Urmeaza sa se transeze situatia ei intr-o viitoare sedinta de guvern“.
Mircea Geoana a inchiriat aceasta vila in anul 2004, cu putin timp inainte de a parasi functia de ministru al Afacerilor Externe. Desi trebuia s-o predea inapoi imediat dupa ce a plecat din Guvern, Geoana a continuat sa locuiasca in ea, actualizand in fiecare an contractul de chirie. Ultima actualizare s-a petrecut in luna februarie 2007, atunci cand Secretariatul General al Guvernului a aprobat prelungirea contractului. Situatia este putin delicata, fiindca Geoana este liderul celui mai important partid de opozitie, el putand fi banuit ca beneficiaza astfel de favoruri din partea partidului de guvernamant.
Ilie Bolojan ne-a mai declarat ca, personal, se pronunta pentru pastrarea vilei din Strada Starostescu nr. 3 in categoria vilelor de protocol care raman in patrimoniul RA-APPS. „Dar decizia nu este a mea, ci o va lua Guvernul. Doar Guvernul poate decide ce se vinde si ce nu se vinde“, spune Bolojan. Potrivit declaratiilor sale, situatia vilelor de protocol va fi dezbatuta „in cursul acestei luni, cel tarziu luna viitoare“. Tot in aceasta perioada, PSD analizeaza oportunitatea introducerii unei motiuni de cenzura care ar putea duce la caderea guvernului Tariceanu.
Premierul Calin-Popescu Tariceanu declara recent ca guvernul sau intentioneaza sa scoata la vanzare toate vilele de protocol de la RA-APPS. Ministrul Bolojan spune ca o parte dintre aceste vile vor ramane, totusi, in patrimoniul Regiei. Pentru imobilele care vor fi scoase la vanzare nu s-a stabilit inca procedura de instrainare. Bolojan sustine ca Guvernul are in vedere doua modalitati: prin drept de preemptiune sau prin licitatie publica. Prima dintre ele este o lege adoptata deja de Parlament, care le ofera actualilor chiriasi dreptul de a cumpara locuinta cu prioritate, la pretul pietei. Cea de-a doua optiune ar fi - potrivit celor spuse de Bolojan - organizarea de licitatie publica pentru vanzarea caselor, Guvernul pregatind in acest sens o ordonanta de urgenta.
Mircea Geoana afirma ca ar fi interesat sa cumpere locuinta in care se sta. „Depinde. Nu stiu… Depinde de pret. Ca daca baga un pret din ala de care nu te poti apropia…“ Liderul PSD spune ca asteapta ca legea sa fie promulgata de presedintele Basescu si ca ar fi anormal ca Guvernul „sa se joace“ cu vanzarea acestor case inainte ca legea sa intre in vigoare. „Sa asteptam sa treaca mai intai legea“, a mai declarat Geoana. Potrivit prevederilor acestei legi care a trecut de Parlament, chiriasii locuintelor de protocol au drept de preemptiune la cumpararea lor.

Raul Balogh & Cristian Sutu
Cotidianul vineri 14 septembrie, 2007 http://www.cotidianul.ro

PSD i-a dat in cap lui Nastase cu conducerea colectiva


Indemnul sau la revolta contra lui Mircea Geoana a fost respins in mod categoric de liderii formatiunii social-democrate.
Adrian Nastase a propus dizolvarea conducerii PSD si desfiintarea lui Geoana cu tot cu functia de presedinte. In schimb, el a avansat ideea instituirii unei „conduceri colective” formata din „cativa lideri reprezentativi”. Reactia liderilor PSD a fost de respingere ferma.
Un „NU” hotarat pe toata linia
Ioan Rus, vicepresedinte PSD: „O conducere colegiala avem in acest moment la PSD si ea a fost generata de ultimul congres al partidului din decembrie 2006. O eventuala alta forma de conducere colectiva poate fi generata doar de un alt congres. Iar acum nu e necesar un Congres extraordinar”.
Nicolae Vacaroiu, presedintele Senatului:
„Colective stiti ca am avut. Au fost CAP-urile”.
Dan Nica, vicepresedinte: „Ce conducere colectiva ? Acum ce e ?”.
Viorel Hrebenciuc, liderul deputatilor PSD: „Exista deja o conducere colectiva. Am fost primul care a spus-o”.
Ilie Sarbu, vicepresedinte: „Propunerea lui Nastase este nerealista si nestatutara. Nu vad ce ar putea aduce bun pentru partid cand se stie foarte bine ca nu a putut functiona normal nici cand Nastase a detinut functia de presedinte executiv, de aceea s-a renuntat la aceasta formula, pentru a se da mai multa putere presedintelui. Sa ne explice adeptii acestei propuneri cum ar rezolva ea problemele partidului. Vor incepe sa curga voturile in cascada ? Este o iluzie desarta”.
Cristian Diaconescu, vicepresedinte: „Avem o conducere colectiva aleasa in cel mai colectiv mod posibil: Congresul. Pentru o propunere ca cea facuta de Adrian Nastase nu avem nimic prevazut in statutul partidului”.
Titus Corlatean, secretar general: „Principiul conducerii colegiale si al deciziei colegiale este deja o stare concreta in PSD. Iar discutiile despre convocarea unui eventual Congres nu au ecou si nici sustinere cat de cat semnificativa in PSD. Este nevoie ca actuala conducere aleasa democratic la Congres sa fie respectata si spijinita. Regret insa caracterul public al acestui tip de dezbatere, care ar trebui sa aiba loc in interiorul partidului.
Iliescu, talmaciul lui Nastase
Conducerea colectiva este o formula prin care Nastase cauta sa-l debarce pe Mircea Geoana si sa revina in fruntea PSD. Reintoarcerea lui Nastase nu are sustinere decat printre cei sase-sapte parlamentari care i-au ramas fideli. Fata de propunerea sa a reactionat mai tolerant doar Ion Iliescu. Nici el nu a indraznit sa spuna ca este de acord cu dizolvarea actualei conduceri a PSD. Iliescu a preferat sa faca pe talmaciul lui Nastase.
„Actuala conducere este o conducere colectiva. Dar nu despre asta este vorba. Ceea ce sugereaza Nastase este atragerea la conducerea partidului a diverselor persoane, personalitati care sunt in partid, care au diverse misiuni in parlament sau in alta parte si care sa constituie un fel de Senat al seniorilor partidului, probabil”, a comentat Iliescu.
Liderii PSD au interpretat propunerea lui Nastase ca un semnal clar de revolta impotriva lui Geoana. In aprecierea celor mai multi, prin aceasta miscare, Nastase a oferit pretextul apropiatei sale excluderi din PSD.

Florin Ciornei
Evenimentul zilei vineri 14 septembrie, 2007 http://www.evz.ro

Somnul ratiunii

In ultimii doi ani am trait in strainatate si am urmarit viata politica doar pe Internet. Nu am avut televizor, lucru care a facut tare bine mintii mele. M-am dezintoxicat de tocatura de imagini fara noima a posturilor noastre de televiziune, instrumente de tampenie cum nu sunt altele pe lume. La o adica, as putea intelege de ce unii se drogheaza, dar nu pot pricepe de ce sa te supui zilnic, nesilit de nimeni, unui bombardament mediatic mai nociv mintii noastre decat o sursa radioactiva.
Cand in locul televiziunii unice a aparut o multitudine de canale, de stat sau comerciale, oamenii au exultat: vedeau in asta marea sansa de a-si putea selecta singuri programele care-i intereseaza. Din pacate, au aflat repede ca treizeci de canale sunt la fel de nocive ca si unul singur prin confuzia si balmajeala zappingului, prin monotonia discursului, prin josnicia alergarii dupa rating. Cum in Romania traim azi intr-o cultura a violentei si a dizolvarii valorilor, toate aceste defecte ale televiziunii - si-n definitiv ale lumii in care traim, impregnata de televiziune - sunt infinit mai vizibile decat in tari mai civilizate.
Mitocania fara limite a multor concetateni se revarsa acum liber pe toate canalele, fara opreliste, fara-ncetare, ca o revarsare de pubele pestilentiale. E efectul pervers al democratizarii discursurilor, al accesului fiecaruia la cuvant, in culturi care nu inteleg inca faptul ca democratia nu e posibila in afara civilizatiei elementare, a respectului reciproc al cetatenilor. Pe forumuri, de exemplu, agresivitatea, injuria groasa, calomnia si manipularea inabusa de multe ori orice timida incercare de dialog.
„Vorbi si Ion, ca si el e om”, iata deviza celui care, fara educatie, fara competenta, fara un elementar bun-simt, se vara in vorba si te umple de noroi cu singurul argument ca are dreptul democratic la libera exprimare. Nu stie ca drepturile presupun si responsabilitate. Iar faptul ca esti terfelit la adapost de raspundere, din spatele unui username, nu mai are nimic de-a face cu democratia.
Sa ma-ntorc insa la oile mele, caci despre Gigi Becali vreau, de fapt, sa vorbesc. L-am vazut la televizor, acum cateva zile, intr-o confruntare cu Lavinia Sandru. Era vorba despre candidatura lor la Parlamentul European. A fost un spectacol gen „Frumoasa si bestia”. N-am nici o simpatie pentru Lavinia Sandru si partidul ei de revoltati fara motiv, dar in cursul emisiunii ea a fost polul unei evidente normalitati, chiar si la nivel bazal: fraze cu subiect si predicat, o cultura generala medie, pe care scoala ti-o da in mod normal. Becali - sa ne fereasca Dumnezeu ! Mereu crezi ca l-ai prins intr-o formula, ca fenomenul e clasificat si banalizat, si totusi mereu esti surprins. Iti spui mereu, ca in vis: nu se poate ! Ce-i cu omul asta ? Cum e cu putinta ca o televiziune sa-l arate, altfel decat la un freak show ?
Dar iti amintesti ca televiziunile asta si sunt, de fapt: fabrici sinistre de divertisment. Si totusi acest om pe care hainele elegante par nepotrivite, al carui limbaj nu se loveste nicicum cu standardele minime de exprimare in public, nici macar cat al lui Vanghelie, in a carui minte e o varza mistico-nationalista prea rudimentara ca s-o poti numi macar legionara - acest om e miliardar, om politic de viitor, posibil reprezentant al nostru (desi nu stie nici o limba si nu intelege nimic din mecanismele politice) in Parlamentul European.
Mai mult chiar, partidul sau nu mai e de mult o simpla gluma politica, a devenit in sondaje al treilea, daca nu al doilea partid al tarii. Se va umple parlamentul, la viitoarele alegeri, de suporterii Stelei. Iar Becali, care in ultimii ani i-a devansat impetuos, intr-un galop intretinut de inconstienta mediilor, pe Vadim, pe Voiculescu, pe Nastase si pe orice alt contracandidat posibil al presedintelui, va ajunge sa se infrunte cu Basescu in niste alegeri ce se anunta halucinante. Daca la precedentele alegeri cetatenii amenintau sa plece in Congo de raul lui Nastase, nu va mai fi loc pe planeta in care sa emigram cand va iesi presedinte Becali.
Dati-mi voie sa nu cred, totusi, ca suntem o natiune de inconstienti. Stim cu totii, de fapt, ca nu trebuie sa iesim in lume cu miliardarul nostru original. In definitiv, de personalitati accentuate e plina viata politica. La noi, ele domina de departe. Ganditi-va la Funar, la Vadim, la Nastase, la Basescu insusi (vad ca in ultimul timp ia la rand natiunile conlocuitoare, lucru care a-nceput sa ma cam plictiseasca: ce naiba, armenii au deja un genocid la activ, era oare cazul sa-i mai extermine si presedintele Basescu ?).
Avem in politica noastra de toate: prostanaci, aroganti, paranoici, analfabeti, corupti. Asa am dus-o de cand ne stim. Din fericire, rareori i-am scos sa cante si pe la mesele mai simandicoase ale Europei. O fi stat Cioroianu pe un sfert de scaun in fata Condoleezei Rice si-o fi vorbit un sfert de engleza, dar totusi... Chiar daca si-a depasit nitel competentele, ministrul nostru de externe e un istoric adevarat si un universitar. Cum ar fi fost sa fie acolo Becali ? Va puteti imagina scena ? Am vazut un film cu Mr. Bean care, valet de lux, trebuia s-o intampine pe Regina Angliei. Inclinandu-se prea adanc in fata ei, a reusit sa-i traga un cap in gura de-a lasat-o lata. Gigi al nostru nu s-ar fi lasat mai prejos... Fereasca sfantul sa-l vedem candva pe la vreun summit...
Lumea se schimba in jurul nostru, si nu neaparat in bine. De cand plasma noastra mare si lata din salon a-nceput sa ne tina loc de realitate, de cand valorile noastre au devenit divertisment, de cand ratingul e mai important decat decenta si educatia, incepem sa avem ce meritam: un somn al ratiunii care naste monstri. Caci televiziunea e si ea facuta dupa chipul si asemanarea noastra.

Mircea Cartarescu
Evenimentul zilei 14 septembrie, 2007 http://www.evz.ro

O Romanie decapitata

Unui detinut hranit ani de zile cu paine si apa poti sa-i dai aproape orice sa manance.
Daca ii vei pune in fata, la ore fixe, tarate si coji de pepene, va infuleca recunoscator totul, pe nemestecate. Asa eram toti in 1990, cand, dupa cele doua ore zilnice cu Ceausescu, televiziunea parea un teritoriu vast si liber. Apoi au aparut politicienii, formatiile de fete si de baieti fara voce, divele TV, creatoarele de moda, fotbalistii si iubitele lor, intr-un cuvant, vedetele. Dar ce e o vedeta, in sensul romanesc al cuvantului ? Pur si simplu, un om pe care te-ai obisnuit sa-l vezi la televizor. Un „nimeni” care, prin expunere, a devenit „cineva”, un prieten imaginar pe care te simti emotionat sa-l vezi pe strada.
Vedetele fiind create, televiziunea a progresat. Cojilor de pepene, acum importate, li s-a dat nume romanesc si, evident, pretul lor a crescut. Taratele au fost amestecate, reincalzite, peste ele s-a pus un pic de sare si s-au servit ca delicatese. Filmele cu Van Damme au inceput sa se reia de zece ori, pentru ca intre timp televiziunea intrase si mai adanc in sfera profesionalismului, adica invatase sa masoare.
Specialistii au observat ca mustele pot fi atrase in doua feluri, doar ca mierea era mai greu de obtinut. Audienta a devenit noua forma de totalitarism al argumentatiei, indicele unic de cuantificare a performantei. E ca si cum ai aprecia o masina doar dupa viteza cu care te duce din A in B. Si, ca sa se ajunga cat mai rapid la locul dorit, s-au folosit numai ingrediente verificate: sexul, violenta, emotiile revederii sau lacrimile impacarii.
Dupa ce detinutul a ajuns in sfarsit dependent de coji si de tarate, propozitia „Publicul cere asta” a inceput sa fie folosita ca scuza pentru comoditatea si lipsa de imaginatie a creatorilor. Libertatea a devenit posibilitatea de a alege oferita unor oameni adusi in imposibilitate de a discerne.
Acum suntem cu desavarsire liberi pe drumul catre ghilotina. „Daca nu-ti place, poti sa schimbi canalul !”. Ni se ofera sansa de a opta intre Laura Andresan, Gigi Becali, Luis Lazarus si Irinel Columbeanu, asa cum detinutul poate alege si impuscarea, electrocutarea ori arderea pe rug. Cu diferenta ca, fata de cei mai multi dintre noi, el detine privilegiul de a-si putea acoperi ochii.

Adrian Georgescu
Evenimentul zilei vineri 14 septembrie, 2007 http://www.evz.ro

* ANUNT ! *



Incepand de saptamana viitoare, in fiecare zi de Luni pana Vineri, vom publica sub titlul generic "Frumusetile Romaniei" cate o fotografie reprezentativa pentru ceea ce am putea numi brand-ul de tara al Romaniei.
Veti putea vedea, in consecinta, monumente, vederi din orase si peisaje cu care cu totii ne mandrim ca apartin Tarii Noastre.
Va dorim vizionare placuta !

mig007