joi, septembrie 06, 2007

* ---- *


Girly glitter comments from www.GirlyTags.com

Basescu, acuzat de deturnare


-- Europarlamentarul danez Jens Peter Bonde l-a reclamat pe Traian Basescu in Parlamentul European pentru ideea suprapunerii Referendumului uninominal cu alegerile europene.
Plasarea unui Referendum national in aceeasi zi cu alegerile pentru Parlamentul European risca sa deturneze sensul si buna desfasurare a primului scrutin european din Romania, afirma europarlamentarul danez Jens Peter Bonde intr-o sesizare scrisa adresata Conferintei Presedintilor Parlamentului European. Comisia Presedintilor din Parlamentul European reuneste sefii grupurilor politice din legislativul UE si presedintele acestui for, fiind organismul care stabileste agenda de lucru. Traian Basescu a somat recent partidele din Romania sa se hotarasca privind introducerea votului uninominal, in caz contrar amenintand cu un decret pentru ca romanii sa poate alege singuri intr-un Referendum national pe care il va programa in aceeasi zi cu alegerile pentru Parlamentul European, 25 noiembrie. Recomandarile europene mentioneaza ca este de dorit sa nu se suprapuna nici un alt fel de scrutin peste cel european. Europarlamentarul Bonde cere ca PE sa se pronunte asupra acestei initiative a presedintelui Basescu pentru a explica Romaniei ca astfel se va pierde din semnificatia si valoarea primelor alegeri romanesti pentru forul legislativ european.

Lidia Ionescu
Ziua joi 6 septembrie, 2007 http://www.ziua.net

Ecumenism electoral


-- Presedintele Traian Basescu merge mai departe pe linia sa clasica a populismului cautand sprijinul preotimii si la a treia Adunare a bisericilor crestine de la Sibiu
Seful statului a participat ieri dimineata la rugaciunea care a precedat prima sesiune a celei de a treia Adunari Ecumenice Europene, informeaza Rompres. Prima mare rugaciune comuna a tuturor crestinilor prezenti la Sibiu a avut loc marti seara, in Piata Mare, unde presedintele Traian Basescu a fost prezent doar cateva minute. Basescu s-a folosit de aceste rugaciuni pentru a practica sportul sau favorit: baia populista de multime.
Presedintele a plecat, marti seara, dupa o ora, de la spectacolul organizat la deschiderea Adunarii Ecumenice de la Sibiu si a mers la o terasa, in Piata Mica, pentru a bea o cafea impreuna cu prefectul Sibiului Ion Ariton si cu primarul Klaus Johannis. Seful statului, prefectul si primarul Sibiului au stat de vorba pe terasa timp de o jumatate de ora, dupa care s-au indreptat spre hotelul unde a fost cazat presedintele. Intorcandu-se prin Piata Mare, Basescu a mai dat mana cu cativa oameni si apoi a mers impreuna cu cele doua gazde la restaurantul hotelului. Seful statului nu a facut nici o declaratie presei care, de altfel, nu a avut acces in incinta hotelului.
In deschiderea lucrarilor de ieri, cei prezenti la Adunarea Ecumenica Europeana au pastrat un moment de reculegere in memoria Patriarhului Teoctist, cunoscut ca una dintre marile personalitati europene ale lumii crestine. Patriarhul ecumenic al Constantinopolului, Bartolomeu I, liderul spiritual a 300 de milioane de crestini ortodocsi din intreaga lume, a evidentiat marti, in predica rostita la Catedrala Mitropolitana din Sibiu, importanta istorica a Adunarii Ecumenice Europene. "Felicit Biserica Ortodoxa Romana pentru ca gazduieste acest eveniment, felicit si biserica locala si orasul, care este anul acesta una din capitalele culturale europene. Evenimentul are o mare importanta, e un moment istoric pentru bisericile din Europa, pentru bisericile crestine", a spus Patriarhul ecumenic Bartolomeu I.
Presedintele Traian Basescu si-a manifestat, ieri, convingerea ca Adunarea Ecumenica de la Sibiu reprezinta pentru toti semnul solidaritatii intre credinte si o speranta reinnoita de unitate, transmite Mediafax.
Demagogie spirituala
"Doresc sa transmit salutul meu cordial cu prilejul celei de-a treia Adunari Ecumenice, care se desfasoara la Sibiu, Capitala Culturala a Europei. In primul sau an de apartenenta la UE, Romania are astfel privilegiul sa gazduiasca un eveniment definitoriu pentru actiunea comuna a bisericilor crestine si pentru raportarea noastra responsabila la valorile spirituale care au stat la baza identitatii europene", a spus presedintele Traian Basescu la Adunarea Ecumenica.
"Astazi este mai necesar ca oricand sa conturam un spatiu de reflectie comuna asupra rolului pe care bisericile pot sa-l asume in societatile noastre, potrivit misiunii lor religioase, pentru a dezvolta dialogul intercrestin si interreligios, pentru a cultiva respectul fata de demnitatea persoanei, fata de semeni si fata de natura in care credinciosii vad creatia lui Dumnezeu. Stiu ca ati inceput la Roma si ati contiunat la Wittenberg un pelerinaj in vederea pregatirii acestei adunari, prin a celebra diversitatea traditiilor din sanul crestinismului european. Desfasurandu-se la Sibiu - un veritabil model de intalnire si conlucrare dintre culturi si confesiuni religioase, si pentru prima data intr-o tara majoritar ortodoxa, tara ce a pregatit evenimentul de astazi prin vizita istorica a Papei Ioan Paul al II-lea din 1999, a treia Adunare Ecumenica Europeana este pentru noi toti semnul solidaritatii intre credinte si o speranta reinnoita de unitate", a adaugat presedintele.
Mesaj de la Vatican
Ecumenismul este o sarcina care ne-a fost lasata de Iisus Cristos, sarcina ce corespunde nevoilor contemporane, a fost mesajul transmis ieri de cardinalul Walter Kasper, presedintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unitatii Crestinilor, delegatilor prezenti la Sibiu la cea de-a treia Adunare Ecumenica Europeana. Reprezentantul Vaticanului a adaugat ca diferentele dintre confesiuni au acoperit lumina lui Isus Cristos pentru multi oameni, iar, din punct de vedere istoric, aceste deosebiri sunt partial responsabile pentru diviziunile din Europa si pentru laicitatea existenta. In discursul sau, cardinalul Kasper a apreciat ca Europa se confrunta cu pericolul de a-si uita propriile idealuri, confruntandu-se cu amenintari precum injustitia, individualismul si incapacitatea de a face un sacrificiu pentru un scop comun. "Telul nostru este unitatea, nu uniformizarea Europei", a spus cardinalul Walter Kasper, insistand asupra importantei mentinerii trasaturilor care ne definesc pe fiecare.
Barroso la Sibiu
Presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Durao Barroso urma sa soseasca ieri seara la Sibiu, programul sau oficial urmand sa inceapa azi, cand va participa la manifestarile cu ocazia Adunarii Ecumenice, dupa care, la Bucuresti, va rosti un discurs in plenul Parlamentului. La Sibiu, Barroso ar urma sa sustina declaratii de presa, impreuna cu premierul Calin-Popescu Tariceanu, ministrul Culturii Adrian Iorgulescu si primarul Sibiului, Klaus Johannis. La ora 16.00, presedintele Comisiei Europene este asteptat in Parlament, pentru a se adresa Camerelor reunite. Dupa discurs, Jose Manuel Durao Barroso va raspunde la cate o intrebare din partea fiecarui grup parlamentar.
IPS Bartolomeu I militeaza pentru unitatea crestinilor
IPS Bartolomeu I, Patriarhul Constantinopolului, si-a manifestat speranta ca Adunarea Ecumenica de la Sibiu sa aiba ca rezultat pasi pozitivi care sa duca spre acelasi scop: recunoasterea luminii lui Hristos, transmite Mediafax. Patriarhul Constantinopolului a spus ca reprezentantii bisericilor se afla la Sibiu "pentru a servi", insa bucuria de a fi prezenti este umbrita de moartea Patriarhului Teoctist, care insa ii urmareste de la mare distanta. "Ne rugam sa-i fie odihna vesnica", a spus IPS Bartolomeu I.
Unitate intre crestini
Patriarhul Constantinopolului a militat, in discursul sau, pentru unitatea dintre crestini. "Exista multe confesiuni crestine care au tot mai mare dorinta si obligatia de a restaura uniunea crestina. Este acesta fructul energiilor sfinte de cooperare crestina. Ceea ce nu e nou. Bisericile au avut mai mult de 100 de ani ideea de a coopera pentru revenirea la comunitatea spirituala europeana. In miscarea noastra exista probleme care nu sunt necunoscute, dar care au fost discutate, iar lumina lui Hristos ne-a facut sa tragem concluzii publicate in Carta Ecumenica. Aceasta a legat bisericile europene. Nu cuprinde o constitutie si nici un text infailibil, dar in ciuda unor slabiciuni aparente, este o dovada a faptului ca toate bisericile vor sa intareasca cooperarea lor", a spus Patriarhul Constantinopolului. Potrivit acestuia, Carta este textul fundamental pentru largirea cooperarii si nu este o intamplare faptul ca textul Cartei a fost promovat ca baza a determinarii cauzelor unor anumite situatii speciale in vederea "intelegerii luminii pe care Hristos o rasfrange" asupra oamenilor.
"Toata ortodoxia si eu ramanem neclintiti in convingerea ca trebuie sa facem tot ce trebuie pentru a promova lucrarea de revenire la comuniunea spirituala pe baza credintei si iubirii de Dumnezeu, intr-o forma in care iubirea apostolica este respectata", a spus, la slujba de miercuri dimineata, Patriarhul Constantinopolului. In opinia acestuia, pricipalele griji ale oamenilor trebuie sa fie legate de sprijinul pentru saraci, iertarea pacatelor, familia si degradarea mediului inconjurator. "Trebuie sa facem tot sa fim constienti de ceea ce trebuie facut pentru ca ochii nostri sa se deschida si sa vedem lumina lui Hristos, sa nu mergem tot timpul in intuneric si minciuna. Nu mai e timp. Ne vom pune personal in lupta pentru lumina lui Hristos in Europa. Ne vom pune credinta in puterea lui Dumnezeu. Nu exista alte alternative decat aceea de a schimba ce nu e bine. In acest spirit acceptam recomandarile ortodoxe de la Rhodos din iunie, ca dovada si preocuparea esentiala a crestinilor din Europa este aceea sa stabilim o zi, cea de 7 septembrie, ca ziua de post voluntar pentu toti pentru mediul inconjurator", a spus IPS Bartolomeu I.

D.E.
Ziua joi 6 septembrie, 2007 http://www.ziua.net

Mici schisme la Adunarea Ecumenica


Aproximativ trei sferturi dintre membrii Sinodului au boicotat Adunarea Ecumenica Europeana de la Sibiu. In plus, catolicii, ortodocsii si protestantii prezenti au demonstrat ca ecumenismul nu prea functioneaza.
Printre cei aproximativ 2.500 de participanti la a treia Adunare Ecumenica Europeana, reprezentanti ai tuturor cultelor din Europa, ieri la Sibiu s-au aflat, potrivit informatiilor oficiale furnizate de Patriarhie, doar 16 membri ai Sfintului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, adica circa un sfert. Majoritatea ierarhilor ortodocsi romani au decis sa nu participe la cel mai important eveniment din ultimul deceniu privind unitatea crestina.
Desi Adunarea este organizata de Conferinta Bisericilor Europene si de Conferinta Episcopilor Catolici Europeni, amfitrionul de facto al manifestarii a fost IPS Daniel, mitropolitul Moldovei si Bucovinei. Calitatea sa de loctiitor al Patriarhului, functie pe care o mai detine pina miercurea viitoare, cand va fi ales succesorul PF Teoctist, s-a potrivit perfect, in contextul evenimentului, cu cea de promotor al miscarii ecumenice in Romania. Evenimentul de la Sibiu a demonstrat insa ca putini dintre colegii sai din Sfintul Sinod ii impartasesc convingerile. IPS Laurentiu Streza, mitropolitul de la Sibiu, a fost unul dintre putinii ierarhi ce i-au stat alaturi. Potrivit Patriarhiei, dintre mitropoliti, printre participantii la prima zi a lucrarilor s-a mai aflat doar IPS Teofan, mitropolitul Olteniei, iar dintre arhiepiscopi au fost la Sibiu IPS Andrei, de la Alba-Iulia, si IPS Teodosie, de la Constanta. IPS Bartolomeu, mitropolitul Clujului, este singurul ierarh care si-a motivat pana acum absenta de la evenimentul dedicat ecumenismului. Prin intermediul purtatorului de cuvant Bogdan Ivanov, acesta a explicat ca agenda sa este incarcata, ca urmare a faptului ca in ultimele doua saptamani a fost plecat in concediu intr-o statiune pentru tratament. Data si locul organizarii celei de-a treia Adunari Ecumenice Europene sunt cunoscute insa de cativa ani, cea de-a doua desfasurandu-se la Graz, in 1997. In plus, IPS Bartolomeu nu i-a delegat nici pe cei doi episcopi vicari de la Cluj sa participe, trimitandu-i doar pe decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa si pe consilierul cu probleme culturale al Mitropoliei.
Patriarhia neaga insa ca la nivelul Sfintului Sinod ar exista un curent „antiecumenic“. „Nu este relevant pentru BOR si mai ales pentru Sfintul Sinod, desi nu se poate contesta ca exista niste accente antiecumenice in zona monahala. Ele reprezinta insa sub 5%“, a declarat cu o zi inainte de debutul Adunarii preotul Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei. IPS Daniel a incercat prin discursul sustinut ieri sa mascheze aceasta divizare de la nivelul conducerii BOR, invocand numele „adormitului intru fericire“ Teoctist, care, in mai 1999, „a avut bucuria sa-l asculte pe episcopul Romei rostind la Bucuresti Crezul in limba romana“, pentru ca trei ani mai tarziu, in Bazilica Sfintul Petru, la randu-i, sa rosteasca rugaciunea din anul 381 „pentru a marturisi tezaurul comun al credintei crestine“.
Nu doar majoritatea membrilor Sfintului Sinod au aratat insa ca nu impartasesc viziunea ecumenista, ci si unii reprezentanti de varf ai celor mai importante biserici din Europa. IPS Kirill, mitropolit de Smolensk si Kaliningrad, presedinte al Departamentului pentru Relatii Externe al Patriarhiei de la Moscova, a fost cel mai transant dintre toti. Intr-o conferinta de presa in care i-a avut alaturi pe reprezentantul Vaticanului si pe cel al protestantilor germani, IPS Kirill nu s-a sfiit sa spuna ca nu este sigur daca va semna rezolutia cu care se va finaliza Adunarea de la Sibiu. „Ne confruntam cu o criza a miscarii ecumenice, cu o noua sciziune a familiei crestine. Aceasta din cauza faptului ca nu avem o perceptie comuna asupra moralei crestine. Care este mesajul crestin cu privire la pacat ? Aceasta este o grija majora pe care vreau s-o impartasesc cu dvs.“, a punctat IPS Kirill.
Desi a sustinut ca „diversitatea nu inseamna neaparat diferenta, episcopul Wolfgang Huber, presedintele Consiliului Bisericii Evanghelice din Germania, nu a ezitat nici el sa puna degetul pe rana. „Bisericile protestante nu sunt multumite, de exemplu, de cum este abordata chestiunea botezului. Bisericile noastre ar trebui sa gaseasca o expresie comuna, asumata de toti si care sa-i atraga pe toti cei ce doresc sa se apropie de credinta crestina“, a spus episcopul Huber.
In ton cu un document recent emis de Congregatia pentru Doctrina Credintei de la Vatican, considerat de unii prelati din BOR un atac la adresa ortodoxiei, cardinalul Walter Kasper, presedintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unitatii Crestine, a pledat pentru o atitudine sincera a participantilor. „Nu trebuie doar sa fim draguti unii cu altii“, a spus el. In discursul pe care l-a rostit in fata celor peste 2.000 de participanti, cardinalul a pledat pentru unitatea Europei si a dat explicatii pentru documentul ce a parut o piedica pusa ecumenismului. „Am vrut sa dovedim adevarul, asa cum asteptam din partea celorlalte biserici. Diferentele nu se refera la crestinism sau mantuire, ci la transmiterea concreta a mantuirii si la biserica vazuta“.
Inca o palma pentru Duda
Presedintele Traian Basescu a lasat formalismul la o parte cand a venit randul principelui Radu Duda sa transmita mesajul regelui Mihai. Cand acesta tocmai ajunsese la tribuna, Basescu s-a ridicat si a plecat impreuna cu suita, lasandu-l cu vorbele in aer pe print. Este a doua oara cand presedintele isi manifesta public „lipsa de respect“ fata de ginerele regelui, prima oara facand-o in urma cu cateva luni intr-o emisiune tv. „Mare print, mare caracter“, a rostit atunci zeflemitor.
Traian Ecumenicul
Traian Basescu a fost prezent miercuri dimineata la deschiderea oficiala a Adunarii Ecumenice Europene. El s-a aratat incantat de privilegiul Romaniei si al Sibiului de a gazdui un astfel de eveniment si a recunoscut ca prezenta lui la Adunare este una formala si ca el nu are putere de decizie in privinta ecumenismului.

Mirela Corlatan
Cotidianul joi 6 septembrie, 2007 http://www.cotidianul.ro

Guvernul a pierdut legatura cu realitatea


Pentru ca Guvernul a refuzat sa sustina proiectul PC privind reducerea TVA la alimentele de baza, Dan Voiculescu i-a adresat o scrisoare publica premierului Călin-Popescu Tariceanu, in care se arata dezamagit de "incapatanarea" cu care Executivul respinge aceasta propunere.
Presedintele PC, Dan Voiculescu, a incercat ieri sa obtina sprijinul Guvernului atat pentru propunerea legislativa de reducere a TVA la alimentele de baza, cat si pentru proiectele referitoare la fondul de solidaritate pentru pensionari, prelungirea contractelor de inchiriere pentru pensionarii din casele nationalizate, neimpozitarea profitului reinvestit. Cum raspunsul Guvernului a fost negativ, Dan Voiculescu i-a adresat o scrisoare deschisa premierului, in care anunţa ca acesta a fost punctul final al incercarilor sale de a promova reducerea TVA.
"Domnule prim-ministru,
Desi viata nu m-a mai pus de mult in situatia de a astepta rezultatul unei solicitari catre o autoritate publica, acest mesaj imi ofera ocazia de a intelege perfect sentimentul pe care il traeste un simplu cetatean la momentul confruntarii cu logica functionarului public. Este deja al doilea mesaj public pe care vi-l adresez, numai in ultima luna, dupa multe alte discutii formale si informale in care am incercat sa conving Guvernul de necesitatea reducerii TVA la alimentele de baza. Continua sa ma surprinda incapatanarea cu care Executivul respinge aceasta idee, recurgand de fiecare data la un argument al carui singur atu, spre deosebire de multitudinea de considerente in favoarea proiectului, este ca apartine Guvernului.
Pot sa admit ca si eu si dumneavoastra, domnule prim-ministru, ne bucuram de privilegiul de a nu avea grija cosului zilnic. Sunt convins de asemenea ca sunt unii care nu se uita la pret atunci cand iau produsele de pe raft. Din acest motiv pot sa intuiesc cat de obositoare poate parea o discutie prelungita despre pretul la ulei sau la zahar.
De doi ani de zile am incercat sa-i fac pe colegii din Parlament si pe responsabilii din Guvern sa priveasca problema TVA la alimente asa cum o privesc oamenii obisnuiti. Nu din punctul de vedere al unui mic contabil, ci al unui batran care isi imparte banii de pensie intre hrana si medicamente. Din punctul meu de vedere, raspunsul dumneavoastra duce usor cu gandul la ideea ca Guvernului ii pasa mai mult de cifre decat de oameni. Daca filosofia fiscala nu va permite, poate ca filosofia vietii va va indemna sa meditati mai profund la necesitatea acestei masuri.
Consider ca raspunsul pe care l-am primit astazi echivaleaza cu un punct de vedere lipsit de echivoc al Guvernului in ceea ce priveste propunerea legislativa privind reducerea TVA de la 19% la 9% la alimentele de baza. Ca partener in dialogul politic va asigur ca aceast mesaj reprezinta punctul final al solicitarilor pe care le-am adresat in ultima vreme pentru reducerea TVA. Ca om politic am declarat ca daca nu voi reusi sa impun proiectele partidului pe care il conduc, ma voi retrage din Parlament. Sunt convins ca eu pot sa-mi respect promisiunea. Ce se va intampla insa cu promisiunea facuta oamenilor ca vor trai mai bine ?
Dan Voiculescu
Presedintele Partidului Conservator"

Monica Iordache Apostol
Jurnalul national joi 6 septembrie, 2007 http://www.jurnalul.ro

Maior isi contrazice subalternii

-- George Cristian Maior a dat asigurari ca interceptarile ilegale ale unor convorbiri telefonice facute de companii private sau de firmele de paza si securitate nu au vizat oameni politici. Directorul SRI a tinut sa-i linisteasca pe senatorii care au devenit ingrijorati dupa ce un subaltern de-al lui Maior anuntase ca interceptarile ilegale sunt folosite pentru santajarea unor persoane publice.
Seful SRI a participat ieri la lucrarile Comisiei senatoriale de aparare care a luat in discutie proiectul de lege initiat de PNL privind organizarea si functionarea Serviciului. In privinta interceptarilor ilegale, Maior a precizat ca, pana acum, nici un politician nu a facut obiectul unui santaj, desi primele cazuri de ascultari ilegale dateaza din 1995. Directorul SRI s-a aratat dispus sa prezinte un raport detaliat pe aceasta tema Comisiei parlamentare de control. In privinta proiectului de lege discutat, Maior s-a pronuntat impotriva infiintarii Autoritatii Nationale de Interceptare. "Nu intelegem aspectele legate de limitarea capacitatii SRI de a-si realiza misiunea fundamentala de a oferi cunoastere si analiza pentru statul roman", a declarat Maior nemultumit de perspectiva ca Serviciul sa piarda dreptul de a opera interceptari ale convorbirilor telefonice, fapt ce ar impieta asupra eficientei SRI. In plus, Maior a argumentat ca Autoritatea, asa cum este gandita in lege, ar aduce atingeri drepturilor omului. Conform unor surse din comisie, punctul sau de vedere a fost insusit de majoritatea senatorilor, ingrijorati ca Autoritatea s-ar putea sustrage controlului parlamentar.

Adrian Ilie
Ziua joi 6 septembrie, 2007 http://www.ziua.net

Revolutionarii cer finalizarea dosarului Iliescu




-- Alianta Civica si mai multe asociatii de revolutionari i-au solicitat sefului Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica din Parchetul General, Marius Iacob, "finalizarea cu maxima celeritate" a dosarului in care Iliescu este invinuit pentru Mineriada din 1990
Printr-o scrisoare deschisa adresata procurorului Marius Iacob, vicepresedintele Aliantei Civice, Sorin Iliesiu, presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989, Teodor Maries, presedintele Fundatiei Nationale a Revolutiei din Decembrie 1989-Timisoara, Pompiliu Alamorean, presedintele Blocului National al Revolutionarilor 1989, George Costin, si liderul Ligii Studentilor din Universitatea Bucuresti, 1990, Antonie Popescu, isi exprima increderea ca acesta va actiona cu "maxima celeritate", in regim de reducere a duratei procedurii judiciare, pentru "finalizarea dosarelor crimelor istorice din decembrie 1989 si iunie 1990".
Semnatarii arata ca "revin" cu solicitarea pe care i-au adresat-o acestuia in mod public la data de 8 august, prin care ii cereau "finalizarea cum maxima celeritate a cercetarii privindu-l pe invinuitul Ion Iliescu impotriva caruia a fost dispusa inceperea urmaririi penale pentru crimele din 13 iunie 1990, prin rezolutia din 19 iunie 2006". Ei subliniaza faptul ca, incepand din luna februarie a.c., procurorul general Laura Codruta Kovesi, referindu-se la "procesul de interes national al crimelor revolutiei din decembrie 1989 si al celor din iunie 1990", a afirmat public sprijinul pentru "asigurarea tuturor conditiilor necesare pentru ca procurorii care instrumenteaza aceste cauze sa le poata finaliza si solutiona cu maxima celeritate".
Totodata, se arata in documentul trimis procurorului Marius Iacob, in cursul lunii aprilie, ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, si-a manifestat "sprijinul pentru aflarea adevarului si rezolvarea cu celeritate a dosarelor privind evenimentele din decembrie 1989 si a celor din iunie 1990", afirmand ca "reducerea duratei procedurii judiciare a celor doua dosare reprezinta una din prioritatile mandatului domniei sale". Acum o luna, au fost trimisi in judecata inculpatii militari pentru crimele din 13 iunie 1990, partea disjunsa din respectivul dosar privindu-l pe "invinuitul civil Ion Iliescu", arata semnatarii scrisorii, fiind declinata Sectiei Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul Parchetului General. Procurorul general a anuntat atunci ca va lua masuri ca si partea disjunsa a dosarului, in care este anchetat Ion Iliescu, "sa fie solutionata cat mai repede si probele sa fie administrate cu celeritate".
"Implicat in crime"
Semnatarii ii cer procurorului Marius Iacob, "in numele transparentei totale", sa comunice opiniei publice urmatoarele: numele procurorului desemnat pentru solutionarea respectivului dosar, data la care acesta a fost desemnat, actualul stadiu al cercetarii penale, data estimativa a trimiterii in instanta. "Il rugam sa faca publice orice actiuni de imixtiune in Justitie si orice tentative de corupere a reprezentantilor Justitiei sau de amenintare. Pentru ca, evident, domnul invinuit (Ion Iliescu - n.n.) nu are caracter, pentru ca daca ar fi avut caracter nu ar fi fost implicat in crime", ne-a declarat vicepresedintele Aliantei Civice, Sorin Iliesiu. Referitor la aprecierile lui Ion Iliescu, care considera acuzatiile ce i se aduc drept "invinuiri fanteziste", "rechizitorii politice" sau "linsaj mediatic", Sorin Iliesiu ne-a declarat: "Dupa parerea mea, el este foarte constient ca este vinovat si de aceea are si aceste reactii. Adica el nu are curajul sa recunoasca public ca este vinovat, cu toate ca romanii au un proverb: o greseala recunoscuta este pe jumatate iertata. Dar pe el nu-l intereseaza chestiunea aceasta pentru ca el nu vrea sa accepte ideea ca ar putea fi judecat. Asta confirma inca o data lipsa de caracter a omului implicat in crime. Nu poti sa te astepti la nimic bun de la un asemenea om".
La "ordinele lui Ion Iliescu"
"Mentionam ca ofiterii superiori trimisi in judecata au declarat in fata procurorilor, sub juramant, ca nu au facut altceva decat sa execute ordinele invinuitului Ion Iliescu. Conform rechizitoriului formulat de procurorii independenti, acesta a luat decizia reprimarii din iunie 1990, a coordonat-o personal depasindu-si atributiile, a ordonat interventia militara cu munitie de razboi si TAB-uri pentru reprimarea manifestantilor din Piata Universitatii - ceea ce a avut ca urmare moartea si ranirea prin impuscare a mai multor persoane", se arata in scrisoarea trimisa procurorului Marius Iacob. "Precizam ca Asociatia 21 Decembrie 1989 il considera pe ex-presedintele Romaniei, Ion Iliescu, principalul vinovat, coordonand personal reprimarea manifestatiei", a declarat si Teodor Maries, presedintele asociatiei.

Tudor Borcea
Ziua joi 6 septembrie, 2007 http://www.ziua.net

Dezbateri finalizate in procesul lui Mitrea


Instanta suprema a finalizat ieri dezbaterile in procesul dintre societatea Aviatia Utilitara SA si Miron Mitrea referitor la schimbul unor terenuri, judecatorii urmand a da o solutie asupra cererii de revizuire formulata de fostul ministru al Transporturilor.
Cererea de revizuire a fost inaintata Inaltei Curti in octombrie 2006, la o luna dupa ce magistratii acestei instante au dispus, prin hotarare definitiva si irevocabila, trimiterea la Parchet a dosarului in care societatea comerciala Aviatia Utilitara SA a facut plangere impotriva lui Mitrea. Fostul ministru al Transporturilor este acuzat de Aviatia Utilitara ca a refuzat sa duca la indeplinire o decizie irevocabila privind emiterea unui certificat de atestare a dreptului de proprietate a acestei societati asupra unui teren de 2,3 hectare, situat la soseaua Bucuresti - Ploiesti.
Potrivit Mediafax, acest teren - parte dintr-o suprafata de 8,9 hectare revendicat de Aviatia Utilitara - facea obiectul unui litigiu dintre fosta conducere a Aeroportului International Bucuresti-Baneasa si SC Aviatia Utilitara SA.

A.G.
Ziua joi 6 septembrie, 2007 http://www.ziua.net

Clanul Becali inhata 90 de hectare la marginea Capitalei


Finantatorul clubului Steaua, George Becali, a achizitionat serele de la Popesti-Leordeni, care se numara printre cele mai productive din Europa. El intentioneaza sa faca o investitie de 20 de milioane de euro.
Becali a dat asigurari ca, in ciuda interesului imobiliar pe care-l presupune zona, va pastra destinatia terenurilor inca minimum cinci ani, timp in care ar dori sa dubleze profitul, ajungand la 4-5 milioane de euro pe an.
„De sere se vor ocupa nepotul meu, Vasile Geambazi, alaturi de viitorul meu fin, Culcescu Horia. Eu doar le-am dat banii. De modernizare se va ocupa o firma din Olanda”, a declarat Becali.
A cumparat la 10% din valoare
Finantatorul Stelei a recunoscut insa ca valoarea imobiliara a terenului nu este deloc de neglijat. „Daca se mai scumpeste energia si serele nu vor fi rentabile, nu-i nicio problema. Terenurile valoreaza 400-500 de milioane de euro”, a afirmat latifundiarul din Pipera. Chiar daca acesta nu a dorit sa dezvaluie suma tranzactiei, surse din piata sustin ca pretul total pentru cele 90 de hectare de sere a fost de circa 40 de milioane de euro.
Potrivit specialistilor imobiliari, terenul pe care se afla serele valoreaza intre 80 si 100 de euro/metru patrat pentru suprafetele stradale si 40-50 pentru cele din planul secund. In momentul achizitionarii unor suprafete mari, pretul scade cu circa 10%-20%.
Serele din Popesti-Leordeni se afla in portofoliul firmei Leoser SA. Potrivit datelor din Registrul Comertului, proprietarii firmei sunt Vasile Geambazi, cu 48%, Horia Culcescu, cu 14,9% si Marin Culcescu (tatal lui Horia), cu 36,9%. Serele au fost preluate de Leoser in 2003 de la stat si din administrarea ADS. Privatizarea a fost considerata la acea data „frauduloasa”, deoarece nu s-a luat in calcul faptul ca serele erau revendicate de fostii proprietari ai terenului, in baza Legii 10/2001.
Protejate de Nastase
Guvernul Nastase a avut in grija serele de la Popesti-Leordeni pentru care a garantat un credit de 70 de miliarde de lei vechi (doua milioane de dolari). Banii au intrat in refacerea serelor afectate in urma grindinei din 2004. Calamitatile au distrus atunci 62 de hectare in totalitate si 28 de hectare in proportie de aproape 60%, dar multe voci au acuzat firma SC Leoser SA (proprietara serelor) ca nu a achizitionat instalatii impotriva grindinei (cum ar fi tunurile sonice sau antigrindina).
Directorul Leoser, Constantin Stanciu, a primit ajutorul de la guvern dupa ce s-a plans ca distrugerea serelor va trimite in somaj sute de oameni. Desi reprezenta un ajutor de stat, guvernul nu s-a ferit sa garanteze banii necesari refacerii serelor, luati ca imprumut de la BCR.
Creditul a fost garantat de stat, asa cum arata o hotarare de guvern luata in 20 de zile de la producerea pagubei. Mihai Ionescu, secretar general al Asociatiei Exportatorilor si Importatorilor din Romania, considera ca aceasta este „o masura care distorsioneaza piata si deschide calea unor abuzuri”.
AU INCONJURAT CAPITALA
Neamuri pasionate de horticultura
Horia Culcescu este patronul SC Leader International si a obtinut acum exact un an, gratis (adica printr-un contract de asociere in participatiune), 26 de hectare in nordul Capitalei prin achizitionarea serelor Pipera. Contractul de asociere, incheiat fara licitatie, este pe 15 ani. RAAPPS, proprietara lor, a motivat acest contract prin imposibilitatea financiara de a administra serele.
Horia Culcescu a mai luat si serele din Berceni. Guvernul Radu Vasile a impartit prin hotarare de guvern Institutul de Cercetare pentru Valorificarea Produselor Horticole. 14,6 hectare au ajuns la Institutul de Cercetare si Marketingul Produselor Horticole, iar 49,3 hectare au ajuns la SC Berser SA. Aceasta firma a fost cumparata la scurt timp de SC Leader International pentru un milion de dolari.

Teodora Trandafir & Catalin Balan
Evenimentul zilei joi 6 septembrie, 2007 http://www.evz.ro

AVAS, groparul cercetarii


Institutia condusa de Teodor Atanasiu da iar cu oistea in gard si le serveste pe tava samsarilor imobiliari Institutul pentru Tehnica de Calcul Bucuresti.
Un consortiu cu puternice interese in zona imobiliara a fost selectat de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) pentru privatizarea Institutului pentru Tehnica de Calcul (ITC) Bucuresti. "Consortiul format din Transbordare Vagoane Marfa şi Rosu Dorin Florin a fost selectat pentru continuarea negocierilor la ITC Bucuresti, in urma depunerii celei mai bune oferte", a anuntat ieri AVAS printr-un comunicat de presa.
Ai spune ca AVAS apara interesul statului si vrea binele cercetarii romanesti… Mai ales ca a avut de unde alege cea mai buna oferta din cele depuse de cinci consortii si societati: firma Straero, consortiul ITC XXI (format din Softnet Services, Amerilex si Felix IT), Asociatia salariatilor impreuna cu ITC Netwoerks si ICPE Electrocond Technologies, consortiul Impuls Company SRL, impreună cu persoana fizica Cristian Nicolae, si consortiul Transbordare Vagoane Marfa cu Dorin Rosu.
CARAUSII CASTIGATORI. Din toate acestea, AVAS a decis sa continue negocierile cu SC Transbordare Vagoane Marfa SA, o firma care nu are nici in clin, nici in maneca cu tehnica de calcul si cercetarea. Societatea activeaza in domeniul incarcarii si descarcarii marfurilor si bagajelor, dupa cum a mai scris Jurnalul National. Ea a reusit sa se califice in cursa pentru ITC, pentru ca s-a asociat cu Rosu Dorin, un fost cercetator care a lucrat la ITC inainte de 1989 si care nu a mai practicat ingineria de ceva vreme. Ce legatura are manevrarea bagajelor cu stiinta ? Nici una, doar ca ITC este situat in Pipera-Floreasca, o zona foarte atractiva pentru investitorii imobiliari. Din informatiile pe care le avem din randul celorlalti patru competitori, alegerea consortiului Transbordare Vagoane Marfa si Rosu Dorin Florin pentru finalizarea privatizarii va fi contestata.
Nereguli
Privatizarea ITC a starnit numeroase controverse inca de acum jumatate de an. Dupa precedentele esecuri in privatizarea unitatilor de cercetare, directorul institutului, dr ing. Grigore Popescu, a propus institutiilor statului o serie de masuri coerente care ar putea sta la baza unor privatizari in interesul cercetarii. Initiativa a fost "recompensata" prin demiterea lui Popescu de catre Teodor Atanasiu. In locul academicianului a fost pus de AVAS un subinginer reformat din armata. In apararea institutului au luat pozitii transante zeci de academicieni si profesori universitari, care au adresat un memoriu premierului Tariceanu si presedintelui Traian Basescu, in care solicitau pastrarea profilului institutului si protejarea lui de manevrele oculte. Alegerea facuta ieri de AVAS nu a tinut cont de interesele cercetarii.

Florina Zainescu
Jurnalul national joi 6 septembrie, 2007 http://www.jurnalul.ro