joi, septembrie 06, 2007

Revolutionarii cer finalizarea dosarului Iliescu




-- Alianta Civica si mai multe asociatii de revolutionari i-au solicitat sefului Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica din Parchetul General, Marius Iacob, "finalizarea cu maxima celeritate" a dosarului in care Iliescu este invinuit pentru Mineriada din 1990
Printr-o scrisoare deschisa adresata procurorului Marius Iacob, vicepresedintele Aliantei Civice, Sorin Iliesiu, presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989, Teodor Maries, presedintele Fundatiei Nationale a Revolutiei din Decembrie 1989-Timisoara, Pompiliu Alamorean, presedintele Blocului National al Revolutionarilor 1989, George Costin, si liderul Ligii Studentilor din Universitatea Bucuresti, 1990, Antonie Popescu, isi exprima increderea ca acesta va actiona cu "maxima celeritate", in regim de reducere a duratei procedurii judiciare, pentru "finalizarea dosarelor crimelor istorice din decembrie 1989 si iunie 1990".
Semnatarii arata ca "revin" cu solicitarea pe care i-au adresat-o acestuia in mod public la data de 8 august, prin care ii cereau "finalizarea cum maxima celeritate a cercetarii privindu-l pe invinuitul Ion Iliescu impotriva caruia a fost dispusa inceperea urmaririi penale pentru crimele din 13 iunie 1990, prin rezolutia din 19 iunie 2006". Ei subliniaza faptul ca, incepand din luna februarie a.c., procurorul general Laura Codruta Kovesi, referindu-se la "procesul de interes national al crimelor revolutiei din decembrie 1989 si al celor din iunie 1990", a afirmat public sprijinul pentru "asigurarea tuturor conditiilor necesare pentru ca procurorii care instrumenteaza aceste cauze sa le poata finaliza si solutiona cu maxima celeritate".
Totodata, se arata in documentul trimis procurorului Marius Iacob, in cursul lunii aprilie, ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, si-a manifestat "sprijinul pentru aflarea adevarului si rezolvarea cu celeritate a dosarelor privind evenimentele din decembrie 1989 si a celor din iunie 1990", afirmand ca "reducerea duratei procedurii judiciare a celor doua dosare reprezinta una din prioritatile mandatului domniei sale". Acum o luna, au fost trimisi in judecata inculpatii militari pentru crimele din 13 iunie 1990, partea disjunsa din respectivul dosar privindu-l pe "invinuitul civil Ion Iliescu", arata semnatarii scrisorii, fiind declinata Sectiei Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul Parchetului General. Procurorul general a anuntat atunci ca va lua masuri ca si partea disjunsa a dosarului, in care este anchetat Ion Iliescu, "sa fie solutionata cat mai repede si probele sa fie administrate cu celeritate".
"Implicat in crime"
Semnatarii ii cer procurorului Marius Iacob, "in numele transparentei totale", sa comunice opiniei publice urmatoarele: numele procurorului desemnat pentru solutionarea respectivului dosar, data la care acesta a fost desemnat, actualul stadiu al cercetarii penale, data estimativa a trimiterii in instanta. "Il rugam sa faca publice orice actiuni de imixtiune in Justitie si orice tentative de corupere a reprezentantilor Justitiei sau de amenintare. Pentru ca, evident, domnul invinuit (Ion Iliescu - n.n.) nu are caracter, pentru ca daca ar fi avut caracter nu ar fi fost implicat in crime", ne-a declarat vicepresedintele Aliantei Civice, Sorin Iliesiu. Referitor la aprecierile lui Ion Iliescu, care considera acuzatiile ce i se aduc drept "invinuiri fanteziste", "rechizitorii politice" sau "linsaj mediatic", Sorin Iliesiu ne-a declarat: "Dupa parerea mea, el este foarte constient ca este vinovat si de aceea are si aceste reactii. Adica el nu are curajul sa recunoasca public ca este vinovat, cu toate ca romanii au un proverb: o greseala recunoscuta este pe jumatate iertata. Dar pe el nu-l intereseaza chestiunea aceasta pentru ca el nu vrea sa accepte ideea ca ar putea fi judecat. Asta confirma inca o data lipsa de caracter a omului implicat in crime. Nu poti sa te astepti la nimic bun de la un asemenea om".
La "ordinele lui Ion Iliescu"
"Mentionam ca ofiterii superiori trimisi in judecata au declarat in fata procurorilor, sub juramant, ca nu au facut altceva decat sa execute ordinele invinuitului Ion Iliescu. Conform rechizitoriului formulat de procurorii independenti, acesta a luat decizia reprimarii din iunie 1990, a coordonat-o personal depasindu-si atributiile, a ordonat interventia militara cu munitie de razboi si TAB-uri pentru reprimarea manifestantilor din Piata Universitatii - ceea ce a avut ca urmare moartea si ranirea prin impuscare a mai multor persoane", se arata in scrisoarea trimisa procurorului Marius Iacob. "Precizam ca Asociatia 21 Decembrie 1989 il considera pe ex-presedintele Romaniei, Ion Iliescu, principalul vinovat, coordonand personal reprimarea manifestatiei", a declarat si Teodor Maries, presedintele asociatiei.

Tudor Borcea
Ziua joi 6 septembrie, 2007 http://www.ziua.net

Niciun comentariu: